Dodaj do ulubionych

a prof. Zoll...

25.01.06, 11:02
A prof. Zoll był dziś rano gościem Moniki Olejnik w Radiu Zet. I powiedział
m.in., że od trzech miesięcy mamy do czynienia z systematycznym PSUCIEM
państwa. Użył mocniejszych słów, ale dokładnie nie przytoczę; na pewno
możecie tych kilkunastu minut posłuchać na stronach Zetki.

Tak więc - zwolennicy PiSu mogą wieszać psy na zwolennikach PO, którzy mówią
to samo, co Zoll. Ale sam Zoll jest osobą apolityczną (przynajmniej na razie)
i obiektywną. Więc chyba jednak coś jest na rzeczy...?
Co na to PiSowcy? Pewnie zaczną głośno krzyczeć, że Zoll dogadał się z
Platformą, nie rozumie procesu zmian, itp.

Kto nie słuchał dziś tego wywiadu, niech go sobie odsłucha na stronach Zetki,
naprawdę warto! I piszę to do "obu stron barykady".

Pozdrawiam serdecznie,

Martyna
Obserwuj wątek
    • emektb Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 12:24
      Zoll do niedawna często gadał od rzeczy, ale od paru tygodni coś mu się
      odmieniło. nieważne dlaczego, ważne, że na lepsze. co do apolityczności zolla
      to raczej bym w nią wątpił, podobnie jeśli chodzi o obiektywizm (to dlatego, że
      nikt z nas nie jest obiektywny)
      • teofano1 Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 12:30
        Może na funkcjonowanie na rezerwach dobrze mu robi.Ale nic mu w oczach nie
        wypatrzyłam :)
        • dr_flick A ja jaj! 25.01.06, 14:14
          No, jak Zoll tak powiedział to klękam.
          Bo gdyby to powiedział jakiś nie-Zoll, to bym zlekceważył. Ale jak Zoll to tak
          musi być, bo jakże inaczej?
          Zoll wie co mówi, i potrafi myśleć.
          Zoll jest autorytetem, bo jak nikt inny jest obiektywny.
          A u tej zupełnie nie tendencyjnej Moniki Olejnik wszyscy zawsze prawdę mówią,
          więc jak Zool tak u niej powiedzał, to prawda jest to już na pewno.
          Zoll to prorok, myśl złota.
          To nawet znaczy więcej, niżby powiedział św.pamięci papież.
          Od dziś - jak freuda - będę szedł przez życie kierując się tym co powie Zoll.

Acha, Zolla na rzecznika wypchnęła UW (to jakby ktoś nie wiedział).Nie wiadomo
          dlaczego właśnie jego. Może dlatego, że Zoll jest od wszystkich niezależny jak
          nikt w Polsce i zawsze bezstronny?

Emektb zareagował z rezerwą, teofano1 powściągliwie, i tylko freuda oszołomiona.
          • mtrzaskalska7 Ojej....... 25.01.06, 15:24
            KTO musiałby powiedzieć, że PiS często się myli i psuje państwo, żebyś w końcu
            przejżał na oczy???
            Zresztą, skoro "każdy ma jakieś poglądy" (to chyba cytat z teofano), to
            dlaczego miałabym zareagować z rezerwą czy powściągliwie? Nie jestem
            oszołomiona tylko cieszę się, że słyszę takie głosy jak ten dzisiejszy Zolla. I
            tym się podzieliłam m.in. z Tobą. Reagujesz z rezerwą, kiedy ktoś czepia się
            PO, dr_flick? Nie. A kiedy ktoś się czepia PiS? Nie.
            Rozmowa z Tobą, dr_flick, przez ekran komputera jest okropna, zaproś mnie na
            prawdziwą gorącą czekoladę (kawa mi szkodzi), to pogadamy :)

No to miłego popołudnia,

Martyna

• teofano1 Re: Ojej....... 25.01.06, 15:31
              Masz rację może być całkiem sympatyczny człek z tego doktora. Tylko forma forum
              może prowadzic do nieporozumień.trudno własną wypowiedź nadrobić tonacją,
              urokiem osobistym itp. :)Cóż moze obie zrobimy nalot na wigwam doktora. Ja kawę
              mogę a i owszem. W każdych ilościach. Tylko nie wiem czy obie na raz bedziemy
              do przyjęcia. skoro sama w pojedynkę czynie popłoch w zakazanych miejscach. :)
              Wrrrrrrrrr.... strona forum cosik się przycina.
    • dr_flick Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 14:21
      W sprawie poprzedniego posta: Przepraszam Cię Freuda, pomyliłem się chociaż
      wiem, że Ty takich bzdur nie piszesz. To przecież ta egzaltowanana mtrz...itd
      • moler1 Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 14:46
        dr_flick napisał:

> pomyliłem się

a więc Zollem na pewno nie jesteś :-)
        ja się z Zollem w tym przypadku zgadzam i mam jasne stanowisko, jakoś nie
        wierzę w IQ wyższe niż 60 u zagorzałych zwolenników PiS-u, tak jak również mam
        wątpliwości co do obiektywizmu Zolla...przecież każdy ma jakieś swoije poglądy,
        wobec których musi zająć stanowisko subiektywne...:-)
        • bambii Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 15:07
          No prosze , zdrzaznilismy sie swego czasu na forum , ale widze kolejny raz ze
          źle Ciebie ocenilem : RESPECT ! ;)
        • dr_flick Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 15:08
          Myślę tak samo. Ale śmieszy mnie wiadomość sympatyczki PO, głoszona niemal
          triumfalnie na forum, że Zoll rzekł tak, tojest napewno tak.
          W życiu, w tym także i w polityce, nic nigdy nie jest jednoznaczne.
        • teofano1 Re: a prof. Zoll... 25.01.06, 15:09
          Cóż moler1 masz rację nie ma ludzi obiektywnych zawsze można zarzucić
          subiektywizm jesli sie tylko bardzo postara. Dlatego mądry mówi:sądzę lecz
          mylić się mogę. Półgłówek zawsze i za wszystko daje głowę. Poglądy raczej nie
          mogą byc obiektywne. Wolę sformułowania typu: "bliskie moim","zupełnie
          rozbieżne z moimi" itp.Udzielanie się na kilku forach nauczyło mnie
          ostrożności :)
    • krzycho1252 Re: a prof. Zoll... Były RPO 25.01.06, 15:51
      Monika Olejnik: Gościem Radia ZET jest rzecznik praw obywatelskich, prof.
      Andrzej Zoll. Wita Monika Olejnik, dzień dobry.

prof. Andrzej Zoll: Dzień dobry państwu, dzień dobry pani.

Monika Olejnik: Panie profesorze, zaskarżył pan do Trybunału Konstytucyjnego
      ustawę medialną, uważa pan, że jest ona niezgodna z konstytucją. Czego pan
      teraz oczekuje od posłów, że nie będą wybierać członków Krajowej Rady?

To jest ciekawe czy sam RPO nie psuje prawa. Kadencja jego minęła prawie
      półroku temu a pani Olejnik Tytułuje go po staremu. A on nie przeczy. Z
      zacietrzewienia? Z obiektywności?

• horus8 Re: a prof. Zoll... Były RPO 25.01.06, 16:36
        Może dlatego, że pani Olejnik dobrze wie co pan rzecznik-nierzecznik jej powie?

A dlaczego nie przeczy? Może lubi splendor?

Znam pewnego polityka, którego różni ludzie tytułują "panie premierze", "panie
        marszałku", "panie pośle".... Wszystko nieaktualne, ale on też nigdy nie zwrócił
        na to nikomu uwagi. A kiedy go o to zapytałem, powiedział: - Niech mnie
        nazwywają jak chcą.

Może Zollowi też jest to obojętne? A może jednak to bardzo lubi?

Ale to mogą z całą pewnością stwierdzić jedynie sympatycy PO - wykształceni,
        życiowo mądrzy, świadomi i inteligentni.
        • mariano_d Re: a prof. Zoll... Były RPO 25.01.06, 17:26
          > Ale to mogą z całą pewnością stwierdzić jedynie sympatycy PO - wykształceni,
          > życiowo mądrzy, świadomi i inteligentni.
          Horusie nie widzę postów dr flicka, bo stwierdziłem, że nie jestem w stanie
          zniżyć się do jego poziomu. Twoje jak najbardziej czytałem i mam nadzieje, że
          będę czytał szanując Twoje prawo do odmiennego niż moje zdanie. Ale powyższa
          sarkastyczna uwaga świadczy nie o dobrej woli (a kurde jakie to modne ostatnio
          stwierdzenie:) a o chęci przyłożenia w każdej sytuacji i coraz częściej - i to
          mnie zaczyna irytować - inaczej myślącym niż Ty. To dotczy również Krzycha, o
          którym mam w dalszym ciągu dobre zdanie.
          PO zdrawiam i spierajmy się dalej - ale na argumenty, mniej lub bardziej mądre,
          ale argumenty. Nie wygrywajmy batalii używając inwektyw czy wymieniając
          "nieuprzejmości".
          • horus8 Re: a prof. Zoll... Były RPO 25.01.06, 17:37
            Nie wierzę, że nie zgodzisz się z opinią, iż sympatycy PO są
            "wykształceni,życiowo mądrzy, świadomi i inteligentni".
            Ja się z nią zgodzę. Mam też nadzieję, że podziela ją przynajmniej parę osób na
            tym forum, np.krzycho1252.
            Sam już nie wiem co mam o tym myśleć. Zastrzeliłeś mnie.

Krzychu - co ty na to? Czy ja napisałem coś złego?
            • bambii Re: a prof. Zoll... Były RPO 25.01.06, 17:47
              > Nie wierzę, że nie zgodzisz się z opinią

myslalem ze tylko ja odczulem ten sarkastyczne ton ale widze ze nie tylko. Jak
              widac czasem kontekst wypowiedzi zmienia znaczenie.

Horusie napewno jesteś piękny i bogaty i bardzo bardzo mądry, najmądrzejszy
              wśród znanych mi PiSiorków ;)
      • bambii Re: a prof. Zoll... Były ? 25.01.06, 18:06
        > Kadencja jego minęła prawie
        > półroku temu a pani Olejnik Tytułuje go po staremu

a no dalej jest RPO do momentu wybrania kolejnego rzecznika :

"Andrzej Zoll: Sytuacja dla mnie jest bardzo trudna, w mojej sytuacji łamany
        jest duch konstytucji. Moja kadencja skończyła się 30 czerwca, ja już ponad 6
        miesięcy pełnię urząd niezgodnie z tym założeniem, które jest w konstytucji, że
        kadencja jest pięcioletnia. Wiem, że głosowanie jest przesunięte na kolejne
        przesunięcie. Z niepokojem patrzę, że wybór RPO jest przedmiotem niewłaściwym
        targów między partiami."

Źródło :
        serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,53880,3100218.html
        A co do samego Zolla :

Prawnik, profesor zwyczajny, specjalizacja prawo karne.
        Profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego (pracownik naukowy od 1964 r.),

Członek : czynny Polskiej Akademii Umiejętności oraz Akademii Nauki i Sztuki w
        Salzburgu, Polskiego PEN - Clubu. Doktor honoris causa Uniwersytetu w Moguncji.
        Uczestnik rozmów przy Okrągłym Stole (1989) jako członek "Solidarności" (
        "podstoliczek prawniczy"),wiceprzewodniczący (1989), a w latach 1990-1993 -
        przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej, sędzia(1989-1993), a w latach
        1993-1997 prezes Trybunału Konstytucyjnego, przewodniczący Rady Legislacyjnej
        przy Prezesie Rady Ministrów (1998 do czerwca 2000). Od maja 2002 r.
        wiceprzewodniczący Europejskiego Instytutu Ombudsmana.

Autor ok. 150 prac z zakresu prawa karnego, prawa konstytucyjnego i filozofii
        prawa. Współautor polskiego kodeksu karnego z 1997 r.

Odznaczony: Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski Wielkim Krzyżem
        Zasługi z Gwiazdą RFN Orderem Zasługi z Gwiazdą na Wstędze Republiki Austrii
        Orderem Wielkiego Księcia Gedymina Republiki Litewskiej

źródło :
        www.brpo.gov.pl/index.php?poz=110&id=1
        • horus8 Re: a prof. Zoll... Były ? 25.01.06, 20:32
          Zoll martwi się, że "wybór RPO jest przedmiotem niewłaściwych targów między
          partiami." Ciekawe.

A jak ma być? Przecież zanim powołano go na to stanowisko też toczył się długi
          spór o to, kto powinien rzecznikiem zostać. Były naciski ze wszystkich stron.
          Lecz wtedy nikt nie mówił, że to są "targi".
          Albo też - przyjmując jego sposób myślenia - lewica po prostu wytargowała, żeby
          rzecznikiem został Zoll.

Byłby obiektywny gdyby powiedział, że chodziło o "ustalenia".
          Czy nie widisz w tym złośliwości?
          Ja widzę.
          I np. z tego można wnioskować, że pan Zoll nie jest bezstronny.
          • bambii Re: a prof. Zoll... Były ? 25.01.06, 20:48
            > Lecz wtedy nikt nie mówił, że to są "targi".

oczywiscie nie widzisz tego ze roznica istotna polega na tym ze nie bylo takiej
            sytuacji jaka mamy teraz :)

> Byłby obiektywny gdyby powiedział, że chodziło o "ustalenia".

skoro przez pol roku nie powinen byc RPO i sam to widzi to chyba golym okiem
            widac ze nastepuja targi o to stanowisko, uzgodnienia gdyby byly zostalyby juz
            zakończone dawno.

> I np. z tego można wnioskować,

zadzwiasz mnie swoja logika wniosków :))))))

> że pan Zoll nie jest bezstronny

w przeciwieństwie do Ciebie , prawda ? :)))
            • krzycho1252 Re: a prof. Zoll... Były ? Były. 25.01.06, 21:35
              Nie wiem czy to prawda ale niektórzy (nie napiszę,że bambii wie lepiej) ale tak
              mi sie znalazło.
              "Rzecznik Praw Obywatelskich jest organem ochrony prawnej, który działa na
              podstawie ustawy z 15 lipca 1987 r. (Dz.U. Nr 109 z 1991 r., poz. 471 z późn.
              zm.). Powoływany jest przez Sejm, za zgodą Senatu, na okres: do tej pory - 4
              lat, a od kadencji, która rozpocznie się w 2000 roku - 5 lat."
              • horus8 Re: a prof. Zoll... Były ? Były. 25.01.06, 22:56
                Bardzo jasne zakończenie dyskusji.
              • bambii Re: a prof. Zoll... Były ? Były. ? 26.01.06, 08:25
                Podajesz źródło to je podaj po co jakies interpretacje :
                Ustawa z dnia 15 lipca 1987 r.o Rzeczniku Praw Obywatelskich gdzie czytamy :

Art. 2. Rzecznikiem może być obywatel polski wyróżniający się wiedzą prawniczą,
                doświadczeniem zawodowym oraz wysokim autorytetem ze względu na swe walory
                moralne i wrażliwość społeczną.

czyli teraz (wg. horusa i Krzycha) już stracił swój autorytet ? czyzby to
                dlatego że krytykuje PiS ?

i jako uzupełnienie :

Art. 5. 1. Kadencja Rzecznika trwa pięć lat, licząc od dnia złożenia ślubowania
                przed Sejmem.

i pytanie do Krzycha co jest jak kończy się kadencja prezesa rady ministrów a
                nie ma jeszcze powołanego kolejnego ?
                • teofano1 Re: a prof. Zoll... Były ? Były. ? 26.01.06, 08:28
                  Ja rozumiem mam żywotny budzik , który właśnie "guuuuuuuuuuu" uskutecznia. A
                  czemu ty tak rano chłopie "straszysz" przecież to nieludzka pora!:))
                  • dr_flick Re: a prof. Zoll... Były ? Były. ? 26.01.06, 16:31
                    Bo bambii bardzo przeżywa, kiedy ktoś inny ma rację. Spać nie mógł w nocy przez
                    Krzycha1252 i zaraz po rozpoczęciu pracy w mieście wysłał posta.

Bambii mam chętnego na twoją ladę nivę, jak ją cenisz?
                  • bambii O/T 27.01.06, 14:00
                    nie zauważyłemj Twojego posta wczesniej :

teofano1 26.01.06, 08:28

jak można spać o 8:28 ??!? jaka nieludzka ? jaka nieludzka ? , rano się
                    najlepiej myśli :)
                    • teofano1 Re: O/T 27.01.06, 14:35
                      Ja o tej porze, kiedy budzika nie mialam :)) Dopiero otwierałam jedno oko i
                      szybkim rzutem w przenośne lustro czy aby na pewno maseczka na noc zrobiła co
                      miała zrobic.:))Ewentualnie do której knajpy pójść i w co sie ubrać.
                • bambii Nowy RPO 27.01.06, 13:49
                  "Janusz Kochanowski urodził się 18 kwietnia 1940 r. w Częstochowie. Jest
                  absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Pracę doktorską nt.
                  subiektywnych granic odpowiedzialności karnej obronił w 1980 r. Od 1995 r. jest
                  członkiem Okręgowej Rady Radców Prawnych w Warszawie. Od 2000 r. jest prezesem
                  fundacji Ius et Lex. Autorem ponad 100 prac nt. prawa karnego, administracyjnego
                  i konstytucyjnego oraz stosunków międzynarodowych. Żonaty, ma dwoje dzieci -
                  Martę i Mateusza."

oczywiście wiele kontrowersji przy tym było :

"Z kolei Sławomir Piechota (PO) prosił przedstawicieli wnioskodawców o
                  odniesienie się do poglądów Kochanowskiego na temat polskiego Kościoła i
                  społeczeństwa, jakie wyraża on m.in.na swojej stronie internetowej. Według
                  posła, można na niej przeczytać m.in., że polskie społeczeństwo jest
                  "zdemoralizowane i skryminalizowane", a polski Kościół ulega modom i w praktyce
                  nie przestrzega nauk papieża Jana Pawła II."

wiadomosci.onet.pl/1244362,11,item.html
                  P.S.
                  Krzycho1252 jakby zamarł , cóż wygląda na to Krzysiu (horusie Ty również) że
                  jednak nie mieliście racji. RPO pełni do momentu powłania kolejnego co sie
                  zresztą stało pod osłoną nocy :)))
                  • horus8 Re: Nowy RPO 27.01.06, 15:58
                    bambii napisał:
                    > P.S.
                    > Krzycho1252 jakby zamarł , cóż wygląda na to Krzysiu (horusie Ty również) że
                    > jednak nie mieliście racji. RPO pełni do momentu powłania kolejnego co sie
                    > zresztą stało pod osłoną nocy :)))
                    >
                    O ile pamiętam, to właśnie pan Zoll narzekał na to, że wciąż pełni tę funkcję "z
                    naruszeniem ducha konstytucji". Teraz wygląda na to, że żadnego naruszenia ducha
                    konstytucji nie było.
                    Wydaje mi się więc, że mieliśmy rację.
                    • bambii Re: Nowy RPO 27.01.06, 16:09
                      > Wydaje mi się więc, że mieliśmy rację.

Wydaje sie ze jednak nie, bo to nie on powołuje RPO i nie miał komu przekazac
                      stanowiska, no a co z odpowiedzia dot. prezesa rady ministrow ? (bo to jest
                      analogia)
                      • horus8 Re: Nowy RPO 27.01.06, 18:23
                        Nie wiem.

W tej sprawie nie jestem kompetentny i zdaję się na Ciebie. Chyba, że zaskoczy
                        nas znajomością prawa K1252.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka