siedlczanin14 30.03.06, 17:00 Postąpił Pan szlachetnie, jak zawsze robił Pan to w swoim długim i trudnym życiu. Był Pan i pozostanie dla wielu człowiekiem z klasą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambii ? 30.03.06, 17:19 Zachował sie tak jak każdy normalny człowiek by sie zachował jeśli z ust prezydenta padają słowa że został wprowadzony w błąd. Natomiast chciałbym się odnieśc do tej części : > szlachetnie, jak zawsze robił Pan to w swoim długim i trudnym > życiu. Chciałbym się ciebie zapytać o dwie sprawy : 1. Skoro Jaruzelski postapił szlechetnie to jak postepowło 150 osób które zginęło w wyniku wprowadzenia stanu wojennego? 2. i co mógłbyś powiedzieć rodzinom tych ludzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: ? 30.03.06, 17:41 odnoszę się z wielkim szacunkiem do każdego ludzkiego życia, współczuję rodzinom zmarłych, jednak co roku wzrasta liczba osób które utraciły życie w wyniku wprowadzenia stanu wojennego,skąd te dane, przypomina mi to ZBOWiD im dalej od wojny to kombatantów przybywało, Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: ? 30.03.06, 18:01 www.rzeczpospolita.pl (wydanie_051213) Rozumiem że nie deprecjonujesz tych zabitych choćby ich było tylko 100 czy nawet tylko 50 wobec tak szlachetnego człowieka jakim jest Jaruzelski ? P.S. Czy za kazdym razem jak odpowiadasz to cyferki ci maleją ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 18:17 Jeśli byś chciał więcej szczegółów to proszę : Michal Adamowicz - lat 26, zmarl w Lubinie od rany postrzalowej zadanej przez milicje 31 sierpnia 1982. Antoni Browarczyk - lat 23, zginal w Gdansku 17 grudnia 1981 od postrzalu w glowe. Wojciech Cieslewicz - lat 29, zmarl w wyniku pobicia 13 lutego 1982 podczas manifestacji w Poznaniu. Jozef Czekalski - lat 48, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Wladyslaw Durda - zmarl w nocy z 3/4 maja 1982 w wyniku zatrucia gazami lzawiacymi uzytymi przez ZOMO w Szczecinie. Jozef Giza - lat 24, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Joachim Gnida - lat 28, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Ryszard Gzik - lat 35, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Waclaw Kaminski - lat 32, zmarl w wyniku uszkodzenia czaszki petarda gazowa i pobicia 11 listopada w Gdansku Tadeusz Kosecki - zmarl pobity w czasie pacyfikacji Politechniki Wroclawskiej 17(?)grudnia 1981. Stanislaw Krolik - lat 39, zmarl w wyniku pobicia 10 listopada 1982 w Warszawie przez funkcj. ZOMO. Boguslaw Kopczak - lat 28, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Jolanta Lenartowicz - lat 19, zmarla w wyniku obrazen odniesionych 3 maja 1982 w Warszawie. Wlodzimierz Lisowski - lat 67, zmarl 13 lipca 1982 w wyniku pobicia przez funkcj. milicji na Rynku Krakowskim. Bernard Lyskawa - lat 56, zmarl 1 maja 1983 w Krakowie na zawal serca podczas ucieczki przed funkcj. milicji. Piotr Majchrzak - lat 19, zmarl w wyniku pobicia 13 maja 1982 w Poznaniu, przez funkcj. ZOMO. Kazimierz Michalczyk - lat 27, zmarl we Wroclawiu w wyniku ran odniesionych 31 sierpnia 1982. Andrzej Pelka - lat 20, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Mieczyslaw Pozniak - lat 26, zmarl 31 sierpnia 1982 w Lubinie od rany postrzalowej brzucha. Stanislaw Raczek - lat 36, z Kielc, zmarl w wyniku pobicia 31 sierpnia 1982 przez funkcj. milicji. Mieczyslaw Radomski - zginal w Warszawie podczas manifestacji 3 maja 1982. Piotr Sadowski - lat 22, zmarl 31 sierpnia 1982 w Gdansku wskutek niewydolnosci ukladu oddechowego spowodowanego duzym stezeniem gazow lzawiacych. Ryszard Smagur - lat 29, zginal 1 maja 1983 w Nowej Hucie ugodzony w szyje pociskiem gazowym. Jan Stawisinski - lat 22, KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Adam Szulecki - zmarl w wyniku pobicia 3 maja 1982 w Warszawie przez funkcj. ZOMO. Andrzej Trajkowski - lat 32, zginal 31 sierpnia 1982 w Lubinie od rany postrzalowej w glowe. Zbigniew Wilk - lat 30, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. Eugeniusz Wilkomirski - lat 54, z Czestochowy, zmarl w wyniku pobicia 1 wrzesnia 1982 przez funkcj. ZOMO. Bogdan Wlosik - lat 20, zginal 13 pazdziernika 1982 zastrzelony przez funkcj. MO (w cywilu) podczas demonstracji w Nowej Hucie. Tadeusz Wozniak - lat 49, zmarl w wyniku pobicia 31 sierpnia 1982 we Wroclawiu przez funkcj. ZOMO. Zenon Zajac - lat 22, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981. WIELE OSOB POZBAWIONO ZYCIA W INNYCH OKOLICZNOSCIACH, a najglosniejszym takim przypadkiem byla smierc Grzegorza Przemyka - lat 19, maturzysty z Warszawy, ktory zmarl w wyniku pobicia 12 maja 1983 przez funkcjonariuszy MO w Komisariacie przy ul. Jezuickiej w Warszawie. akta.bies.pl/index.php/Ofiary_stanu_wojennego Ci ludzie zgineli abyc mógł godnie żyć, wybaczamy ale nie zapominamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 18:30 ....OGÓLNĄ LICZBĘ OFIAR (poza osobami, które zginęły w wyniku bezpośrednich akcji ZOMO i wojska, odcięcia telefonów, zablokowania transportu i bałaganu wywołanego przez komisarzy wojskowych) OCENIA SIĘ NA KILKASET OSÓB.... Wojciech Roszkowski, HISTORIA POLSKI 1914 - 1990, Warszawa 1992. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 20:03 Przewaznie Bambi zgadzam sie z Toba.Jednak w tym momencie nie do konca.Ciekawe czy ci co gineli mieli blade pojecie za co gina.Jak sadzisz ilu z nich albo ich dzieci bylo by dzisiaj na bezrobociu ,oczywiscie za rzadow prawicowych a wiec jedynie slusznych.Nie sadzisz ze kiedy tylko prawica dochodzi do wladzy zaczynaja sie na duza skale pomowienia,podejzenia i sledztwa?Tak jest teraz, tak bylo za AWS-u i tak bedzie dalej.Albo maja pecha albo duzy talent do siania zamentu.Chyba nasi politycy a szczegolnie Ci prawicowi jeszcze nie dorosli do demokracji ,pomimo tego ze sami ja wywalczyli. A Pan Jaruzelski zachowal sie teraz z honorem , .Co ciekawe to chyba jedynie on z calej tej sytuacji wychodzi obronną ręką,tak mi sie wydaje.Przeciez przyznasz mi racje ze tlumaczenie typu "jakies wrogie elementy podsunely to do podpisania" ,to tekst typowy dla lat 60,gdzie wszedzie widziano sily reakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 20:33 Zwróć uwagę że nie polemizuję z faktem zwrotu orderu bo sam bym tak zrobił. Postąpił honorowo i to mi sie podoba. "Klasę" pokazała kancelaria prezydenta, nie kontrolująca wiele rzeczy (nawet flagi na samochodzie) i późniejsze jej zachowanie. Natomiast nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem : "Postąpił Pan szlachetnie, >>jak zawsze robił<< Pan to w swoim długim i trudnym życiu" Oznacza to że ta szlachetność jest w nim zawsze, i czynem szlachetnym należy nazwać 13 grudnia 81. To nie ma nic wspólnego ze szlachetnością. Po drugie nie napisałem ani słowa o tym co się dzieje teraz bo odnosze się do "szlachetności" gen Jaruzelskiego w latach '80-'83. I denerwuje mnie wypowiedź siedlczanina13 który deprecjonuje osoby które zgineły w tym czasie w wyniku "szlachetnie" wprowadzonego stanu wojennego. Jego wypowiedź przypomina mi próby udowodnienia że tak naprawdę nie było obozów koncentracyjnych. Wybaczajmy, ale nie zapominajmy bo taka nasza historia. Bogu co boskie , cesarzowi co cesarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 21:33 mylisz siedlczanina13 z 14 ja nie deprecjonowałem zadnej z ofiar , yak mądry forumowicz nie powinien przypisywać mi tego co piszą inni Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Brawo Panie Generale ! 30.03.06, 21:42 Nie napisałeś tego ? : > przypomina mi to ZBOWiD im > dalej od wojny to kombatantów przybywało, Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: ? 30.03.06, 21:28 nie bardzo rozumiem to malenie cyferek, mam nick 13 Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: ? 30.03.06, 17:55 Popieram słowa radnego. Napewno należy się współczucie i pamięć o tym co się stało w latach 45-89. Ale popatrzmy na inne narody np Hiszpania, gdzie popłynęło wiele niepotrzebnej krwi. Pomimo tego potrafili wszyscy wspólnie odbudować swój kraj. Wiem również, że nie wszyscy potrafią i mogą wybaczyć. Ale dokąd ma to trwać. Czy chcesz bambii dalej wyciągać przysłowiowego dziadka z wermahtu? i dziadka z PZPR. Jeżeli tak to nigdy nie wyjdziemy jako kraj na prostą. Pamiętasz kto nawoływał do pojednania i wybaczenia, czy nie czas te słowa wprowadzić w czyn? Czy nienawiść u ludzi (ponoć 95%) odwołujących się do Boga to normalka, czy grzech? Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: ? 30.03.06, 18:30 A Niemcom wybaczyłeś? Jeździsz do nich? Kupujesz ich towary? Pamiętasz jak medal dostał kanclerz? I co pasuje ci czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: ? 30.03.06, 18:32 > A Niemcom wybaczyłeś? tak > Jeździsz do nich? nie > Kupujesz ich towary? tak > Pamiętasz jak medal dostał kanclerz? nie > I co pasuje ci czy nie? pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
horus8 Re: Honor świni 30.03.06, 21:11 Dziwna dyskusja. W całości popieram Bambiego. Część z nas bardzo łatwo usprawiedliwia kumunę i ówczesną zależność Polski od "radzieckich" budujących "nowy komunistyczny świat". Niestety, nie pamiętają o tym, że system sam się wykoleił bo był wzięty za księżyca. No więc nie ma co bronić czegoś, co zawaliło się samo, i w dodatku tego publicznie wychwalać. Po co te sentymenty do hańbiącej przeszłości? Ona była przecież zła dla całego narodu. Może ci co mówią teraz, że wtedy nie było bezrobocia (czy naprawdę uważacie, że wtedy było lepiej?) zechcą porównać ile w tamtym czasie dolarów zarabiał przeciętny Polak, a ile zarabia ich teraz? Niech sobie przypomną nocne kolejki przed sklepami po mięso, meblościanki, pralki itd. Niech sobie przypomną, że marzeniem Polaka był "maluch", i każdy chwalił się rodzinie, że udało mu się kupić dywan! A co honoru pana Jaruzelskiego to uważam, że on honoru w ogóle nie ma i nigdy go nie miał. Był tylko łajzą robiącą karierę u okupanta, który zabrał nam pół Polski, skrycie wymordował inteligencję, wywiózł fabryki, zrabował dzieła sztuki i ustanowił własny porządek. Tym, którzy mają trudności z zrozumieniem tego podam taki przykład: Jeżeliby legiony starożytnego Rzymu napadły na jakiś kraj, zajęły go i wystawiły lojalnych wobec Rzymu ludzi - jako zarządców nowej prowincji - to jak byście nazwali tych zarządców? No tych, których wybrali do władzy Rzymianie? Zapewne zdrajcami własnego narodu,prawda? Słusznie, bo ci ludzie stali się zdrajcami wysługującymi się okupantowi i dbającymi przede wszystkim o to, żeby nikt nie podniósł przeciwko niemu głowy. A przy okazji przeciwko nim (przecież zgadzali się na tą okupację, strzegli jej i tylko dzięki własnej zdradzie porobili kariery). Takim właśnie zdrajcą był Jaruzelski, który zrobił karierę wojkową w obcej armii zajmującej Polskę. Przez długi czas był też tajnym agentem okupanta o pseudonimie Wolski. A potem okupant - jako spawdzonemu i lojalnemu agentowi - dał mu pełną władzę nad swoją "prowincją" w zamien za jego wyjątkową lojalność. Dlatego uważam, że Jaruzelski to kanalia. Przykro, że niektórzy (i to jak czytam radni) z tego nie zdają sobie sprawy. Pozdrawiam Bambiego. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: Honor świni 30.03.06, 21:39 po przeczytaniu Twoich wypowidzi o molestowaniu radzę nie zabieraj głosu o honorze innych Odpowiedz Link Zgłoś
horus8 Re: Honor świni 30.03.06, 21:52 O ho ho... A jak ja się wypowiadałem o molestowaniu? Dobrze, czy źle? Jeżeli byś czytał wszystkie moje wypowiedzi i mój komentarz na siedleckim forum, to nie wrzucałbyś do tego barszczu tego grzybka. Bo nie ma o czym gadać. Wykręcasz się sianem. Unikasz tematu. Głupio ci się zrobiło? Wyszedłeś na durnia? Ośmieszyłeś się - a tylu ludzi wie kim Ty jesteś, więc Ci głupio i próbujesz niezdarnie żonglować. Przypomnę Ci: w tym wątku piszemy o honorze Jaruzelskiego, o niczym więcej. No więc co sądzisz o jego honorze, Drogi Przyjacielu? Do rzeczy! Dorzeczy!! Bez uników. Bądź mężczyzną. Wiesz, co? Czasami wypada się przyznać do błędów. Szczególnie facetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: Honor świni 30.03.06, 22:04 więcej honoru ma Prezydent generał Wojciech Jaruzelski niż całe towarzystwo które doprowadziło do tej żenującej sprawy , tylko On wyszedł z niej z honorem, słuchałem jego wypowiedzi, za stan wojenny to ON BIERZE NA SIEBIE CAŁĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ,Historia Go oceni, sznuję Twoją ocenę , wiesz kim jestem ? jak wielu ludzi , mało mnie to interesuje , cieszę się tylko , że Ciebie nie znam osobiście, Odpowiedz Link Zgłoś
mastiff777 Re: Honor świni 30.03.06, 23:10 No nieźle. Czytając ślepe wyznanie wiary siedlczanina13 zrozumiałem wreszcie tych starych faszystów z Kolonii,którzy witając nowego kupla (który dołączył do ich stolika z kuflem),podnieśli łapki i powiedzieli zgodnie "Hail!" Pewnie gdyby ruscy wymyślili własne "hail!" a Jaruzelski je od nich przyjął, siedlczanin 13 pozdrawiał by się tak teraz ze swoimi kumplami. A co w tym złego? Generał to bohater przecież jest. Puste łby. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Honor świni 30.03.06, 22:02 A dlaczego pod moim postem to piszesz? Zaatakowałem gdzieś Bambiego? Odpowiedz Link Zgłoś
naufiz Re: Brawo Panie Generale! 30.03.06, 22:40 Zgadzam się w 100%. A odnośnie ludzi którzy w tym czasie zgineli to żal. A komu żal tych setek a może tysiący ludzi, którzy odebrali sobie życie przez pana B "jak bankowy" i innych oszołomów okradających ludzi za przyzwoleniem władzy???. Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Brawo Panie Generale! 30.03.06, 23:46 czytając takie wypowiedzi zastanawiam się czy warto było prawdziwym patriotom ginąć, cierpieć dla takich cymbałów jak 14 siedlczanin. nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 16:36 jacox. Dzięki "za uznanie". A swoim wpisem utwierdzasz mnie w tym, że głupich nie sieją. Oni sami wyrastają - o zgrozo! Co nasz Naród musi jeszcze przejść żeby wszyscy - w tym jacox - pokazali, że Polak po szkodzie, jednak jest mądry? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_chabrzyk Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 16:56 siedlczanin14 napisał: > jacox. Dzięki "za uznanie". A swoim wpisem utwierdzasz mnie w tym, że głupich > nie sieją. Oni sami wyrastają - o zgrozo! Co nasz Naród musi jeszcze przejść > żeby wszyscy - w tym jacox - pokazali, że Polak po szkodzie, jednak jest mądry? Proszę mi wybaczyć mój radykalizm, ale uważam, że jakakolwiek próba obrony czegokolwiek co jest związane z peerelowskim system jest hańbiąca, podobnie jak członkowstwo w pzpr, a także w późniejszej sdrp lub sld. Każdy kto w jakiś sposób przynależał do tych organizacji conajmniej otarł się o szmaciarstwo o ile całkiem się nie zeszmacił. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 19:03 agnieszka_chabrzyk napisała: > siedlczanin14 napisał: > > > jacox. Dzięki "za uznanie". A swoim wpisem utwierdzasz mnie w tym, że głu > pich > > nie sieją. Oni sami wyrastają - o zgrozo! Co nasz Naród musi jeszcze prze > jść > > żeby wszyscy - w tym jacox - pokazali, że Polak po szkodzie, jednak jest > mądry? > > Proszę mi wybaczyć mój radykalizm, ale uważam, że jakakolwiek próba obrony > czegokolwiek co jest związane z peerelowskim system jest hańbiąca, podobnie jak > > członkowstwo w pzpr, a także w późniejszej sdrp lub sld. Każdy kto w jakiś > sposób przynależał do tych organizacji conajmniej otarł się o szmaciarstwo o > ile całkiem się nie zeszmacił. > > Agnieszka na seanse pseudointeligenckiej nienawiści zapraszamy do pewnego radia. polecam audycję - rozmowy niedokończone. a tatuś z mamusią to co w peerelku porabiali? Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 19:57 emektb myslałem, ze jesteś mądrzejszy:( , a ty pierdoły wygadujesz o tatusiu i mamusi i chyba do sld sie zapisałes, albo zamierzasz sądząc po poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 20:56 taki mądry to ja znowu nie jestem. co do tatusia tej pani i jej mamusi, to przeczytaj dokładnie jej post, to pewnie zrozumiesz dlaczego pytałem. co do SLD - to już należałem do tej parti, ale sie wypisałem. do pisu pewnie też się zapiszę, ale dopiero jak przegrają. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_chabrzyk Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 23:30 emektb napisał: > taki mądry to ja znowu nie jestem. co do tatusia tej pani i jej mamusi, to > przeczytaj dokładnie jej post, to pewnie zrozumiesz dlaczego pytałem. proszę mi wybaczyć,ale być może ze względu na późną porę nie rozumiem. I proszę z łaski swojej zająć się swoimi rodzicami, a moich pozostawić w spokoju. co do > SLD - to już należałem do tej parti, a więc miałam rację :-) ale sie wypisałem. do pisu pewnie też się > zapiszę, ale dopiero jak przegrają. > > Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_chabrzyk Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 23:26 emektb napisał: > > na seanse pseudointeligenckiej nienawiści zapraszamy do pewnego radia. polecam > audycję - rozmowy niedokończone. :-) coś zabolało? > > a tatuś z mamusią to co w peerelku porabiali? Andrzej Chabrzyk, do połowy lat 70-tych mieszkaniec Siedlec, styczeń 82 - wrzesień 82 internowany. We wrześniu wypuszczony i kilka dni później ponownie zatrzymany aby wyjść z aresztu po 17 dniach z uszkodzoną czaszką w wyniku pobicia przez przesłuchujących go funkcjonariuszy. Anna Chabrzyk - nauczycielka liceum im. Hugona Kołłąta, obecnie na wcześniejszej emeryturze, współorganizatorka Solidarności w tymże liceum w 81 roku. Wszystko do sprawdzenie. Rodzice oczywiście w Warszawie (matka nadal, ojciec - rodowity siedlczanin do 86 roku gdy zmarł jako inwalida) Nie piszę tego, aby chwalić się przeszłością swojej rodziny lecz po to, aby zamknąć buzię takim prymitywnym, pseudointelektualnym pytaniom jak powyżej. Mam wrażenie szanowny Panie, że takiej przeszłości jak moi rodzice Pan nie ma... Pańskie rady i stosunkowo durne pytanie nasuwają moje podejrzenia, że był lub jest Pan związany z pzpr lub kolejnymi jego odmianami stworzonymi w latach 90-tych. Nie zgadza mi się tylko fakt, iż miałam wrażenie, że jest Pan człowiekiem stosunkowo młodym zatem tymbardziej dziwi mnie ewentualne przywiązanie do PRL-u. Agnieszka Chabrzyk Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Brawo Panie Generale! 01.04.06, 01:23 nie chce mi się droga pani polemizować z panią na temat tego, czy ma pani w sobie wielkie poczucie krzywdy - w tym i o pani rodzicach. pytaniem o rodziców chciałem się dowiedzieć co też takiego porabiali w prl. jeśli uraziłem - a duszę, że tak - to wielce przepraszam. co do meritum. to obawiam się, że nie pani jedynej rodzina doznała krzywd od dawnych panów. proszę uwierzyć na słowo. nie rozumiem tylko tej szczerej nienawiści. no i do prl jakoś szczególnie droga pani przywiązany nie jestem. no może z wyjątkiem spędzenia lat szczenięcych w tym systemie. nie lubię i nie cenię dawnych kapusiów, ubeków itd. ale pani twierdzenie, że wszystko co w prl było złe jest trochę na wyrost. serdecznie pozdrawiam inteligenty inaczej 30-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Brawo Panie Generale! 01.04.06, 09:21 emektb napisał: > nie lubię i nie cenię dawnych kapusiów, ubeków itd. ale nie przeszkadzało ci to wstąpić do sld w czasach, gdy aż się roiło od nich w tej organizacji. ale pani twierdzenie, że > wszystko co w prl było złe jest trochę na wyrost. zatem co było w prl dobre? Wiesz, tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że za Stalina i Hitlera też przecież nie wszystko było złe, przecież zawsze znajdzie się coś pozytywnego... (podążam twoim tokiem myślenia) > > serdecznie pozdrawiam > > inteligenty inaczej 30-latek. Podsumowując emektb....kompromitacja....a szkoda.... > > Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Brawo Panie Generale! 01.04.06, 10:13 moler1 napisał: > zatem co było w prl dobre? budyń Wiesz, tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że > za Stalina i Hitlera też przecież nie wszystko było złe, przecież zawsze > znajdzie się coś pozytywnego... (podążam twoim tokiem myślenia) dobrze moler1 kombinujesz. choć pewnie nie zawsze znajdziesz w czymś coś dobrego, to idziesz dobrym torem. > Podsumowując emektb....kompromitacja....a szkoda.... > > > > podsumowując. twoim zdaniem pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Brawo Panie Generale! 31.03.06, 18:24 przykro mi siedlczninie14 ale dla mnie twoje poglądy są ponizej dna (moze dlatego lub nie, ze jestes młody), takze nie zamierzam dalej dyskutowac. kochaj swojego idola. wstyd. kondolencje Odpowiedz Link Zgłoś
mtrzaskalska7 Re: Brawo Panie Generale! ??? 31.03.06, 14:34 Wiecie co? Widzę, że dyskusja zeszła na to, kto ma honor, a kto go nie ma. A moim zdaniem nie o honor tu idzie, a jedynie o klasę. Nigdy nie popierałam gen. Jaruzelskiego i nie zamierzam zmienić zdania. Ale przynacie chyba sami, że w przeciwieństwie do ludzi z Pałacu Namiestnikowskiego, zachował się z klasą? Bo gdyby Prezydent Kaczyński zabrał głos i powiedział np. "tak, dałem to odznaczenie, bo to gest >ponad podziałami<", czy cokolwiek w tym stylu - słupek popularności by się podniósł lekko, Prezio wyszedłby z całego zamiesznaia z twarzą i byłoby po sprawie. A może jeszcze dostałby małego plusa u tych, którzy tęsknią za "tamtymi czasami". No i media nie miałyby tematu do żerowania. Ale tak nie zrobił. Wskutek tego poparcie mu prawdopodobnie znowu spadnie (bo nawet się nie odezwał ani razu podczas całego zamieszania), wyszedł na głupka, który nie czyta co podpisuje i jeszcze media mają używanie od niemal tygodnia. Natomiast nawet zagorzali przeciwnicy gen. Jaruzelskiego mają w tym momencie do niego pewien szacunek... On wyszedł z twarzą, Prezydent i jego świta - nie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Pozdrawiam, życzę miłego weekendu, Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
bppieronek Re: Brawo Panie Generale! ??? 31.03.06, 23:28 brawo,brawo - zgadzam się całkowicie z przedmówczynią generał w tej sytuacji pokazał klase - zarówno jako polityk jak i człowiek ale chciałbym zaznaczyć, że nie uwazam ludzi, którzy mają inne zdanie niż ja - za stwory bez honoru i nie za bardzo rozumiem niektóre wycieczki osobiste forumowiczów loduuu panie i panowie - loduuuu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 01:23 pieronku wiem chyba do kogo pijesz, lecz niektorzy ludzie maja ograniczone poglady i jezeli Ty masz poglady inne niz oni, traktuje Cie jak odmienca... a odnosnie Generala, to czas dac temu czlowiekowi spokoj... ilez mozna? Daj Boże zebym za 20 lat ja Kaczora ocenial, za jego nierobstwo, m.in oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 02:19 Dać spokój to można ludziom którzy mają honor ale moim zdaniem ta gnida nigdy nie posiadała coś takiego co się honorem zowie Od 68 roku ma polską krew na swoich rękach,a zawsze twierdzi, że był niewinny. Nie chcę się długo nad tym rozwodzić ale czy można sobie wyobrazić aby w tamtej Polsce np. w 70 roku wojsko strzelało do stoczniowców jak do kaczek bez zgody ministra obrony narodowej? A to że był zawsze pupilkiem Moskwy i zawsze bardziej dbał o jej interesy iż o interes narodowy. Jego miejsce jest w Moskwie, jego kolesie podobno polscy generałowie Dubiel i Bordziłowski (był ich szefem) w 84 roku zostali spoczeli pod murami Kremla jako zasłużeni generałowie Sowietskowo Sajuza. Dać jemu spokój a to niby dlaczego? Za to że wyrzekł się własnej rodziny i własnego kraju od 43 roku będąc na chlebie moskiewskim? Odpowiedz Link Zgłoś
mlody965 Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 08:19 silną masz babę ze ci kołdrę znowu zabrała tłuczeszsię po nocy (godzina wpisu), zaspany piszesz straszne głupoty , brak snu prowadzi do zaburzeń psychicznych , lepiej pogoń babę lub kup drugie wyro Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 09:58 majaczysz chlopie, majaczysz... zal mi Ciebie, zal mi tak ograniczonych ludzi. Nparawde, ale pomodle sie za Ciebie, bo ponoc za ludzi chorych trzeba sie nodlic... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 10:15 Obawiam sie,ze to moze byc za malo... Jeszcze dwie litanie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shipp Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 11:50 Od pewnego czasu obserwuję, co dzieje się w sferze informacji, podawanych do wiadomości publicznej. Zauważyłem, że kiedy wypywa coś kontrowersyjnego, np. aborcja, homoseksualizm, PRL-owska przeszłość i w ogóle temat, który wywołuje emocje... zawsze po krótkim czasie od tego wypływa na światło dzienne jakaś afera...Wiadomo, że Jaruzelski i stan wojenny wywołują ogromne emocje i zastanawiam się, od czego ktoś stara się odwrócić naszą uwagę...? Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 13:15 siedlczanin, takich ludzi jak ty zwykłe określa się słowem "baran". Może powiesz co miał robić w 43r kiedy wywieziono rodzinę na Sybir? Wniosek z tego jest taki, że jego rodzina razem z nim nie uciekli przez Zaleszczyki, a później do "przyjaciół" którzy w 39r mieli nam pomagać. Natomiast co byś powiedział(czytając dokumenty w czeskich archiwach) gdyby działacze ówczesnej opozycji wylądowali w 81r tam gdzie Jaruzelski w 43 gdyby ruskie weszli do Polski. Na pewno też byś wieszał na nim psy, że temu nie zapobiegł. Ludzie o takich poglądach jak ty (najczęściej prawicowo-rydzykowych) zawsze muszą mieć wroga, bo bez niego nie mogą żyć. Nawet jeżeli go nie ma to sami szybko znajdują. Zresztą taką prawdę powiedział (choć rzadko się z nim zgadzam) Wałęsa o kaczorach. Niedługo ogłosimy zbiórkę na mszę św. poświęconą szybkiemu odejściu kaczorów od władzy. Piszesz "dać jemu spokój a to niby dlaczego?" A no dlatego że podobno jesteś katolikiem i wiesz kto nawoływał ciągle do miłosierdzia. Twoje postępowanie to grzech z którego musisz się spowiadać i przyrzeć poprawę. Jeśli nie to nie jesteś katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 13:56 Mój drogi czerwonkawy "wszystkowiedzący" widzę, że znasz odpowiedzi na wszystkie pytania. Szkoda, że nie żyjesz w epoce "Józia Słoneczko" wtedy przed tobą byłaby świetlana przyszłość" Nie zejdę na twój poziom i nie nazwe ciebie debilem bo nie chcę obrażać tego drugiego. Ja uznaję proste wartości, dla mnie zdrajca jest zdrajcą a morderca mordercą i nie posiłkuję się w wybielaniu kogoś jak ty dialektyką marksistowską. Dam tobie dobrą radę jedź na Białoruś bo tam twoje miejsce. I jeszcze jedno ja w przeciwieństwie od ciebie poznałem od środka dobrodziejstwa władzy ludowej patrząc na nie z drugiej strony kraty, a ty co? Cały czas tęsknisz za komuną? Co do tego czy jestem katolikiem to juz moja prywatna sprawa, a w przeciwieństwie do ciebie nie posiłkuje się wiarą w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 17:27 Wiesz co siedlczaninie? O Marksie i jego teoriach uczyłem się trochę, bo musiałem, na studiach. Ale muszę przyznać, że jakoś nie przypadły mi do gustu. Wszyskowiedzący nie byłem i nie jestem, za komuną nie tęsknię, bo nie nie ma za czym. Natomiast dobrze znam historię. Współczuję Ci jeśli za czasów komuny siedziałeś w kryminale. Ale wyobraź sobie lepiej gdzie byś siedział jakby weszli ruscy. Może tobie trzebaby dziś dać medal Sybiraka. Mów i pisz co chcesz,ale ja na ten temat kończę, bo podobno mądrzejszy potrafi wybaczyć i ustąpić. Co niniejszym czynię. Posiłkuj się wiarą, podobno czyni cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 23:10 Wydaje mi się,że ta ideologia (marksizm, leninizm a najbardziej stalinizm) raczej Tobie do gustu przypadła i jesteś jej wiernym wyznawcą. Co do historii nie przeczę, że zasz na blachę jej radziecką wersję. Ja medali nie potrzebuję, ale musze Tobie powiedzieć, że członkowie mojej rodziny siedzieli za ruskich i nikt z nich nie został zdrajcą przechodząc na ich garnuszek i wątpię żeby przeszli na ich stronę po zamordowaniu im ojca czy matki jak to się stało w przypadku Twojego idola. Co do tego kto komu powinien wybaczać to mam swoje zdanie które można zamknąć jednym zdaniem "gnida zawsze będzie gnidą". Gratuluję dobrego samopuczucia i wyjątkowej miłości do samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Brawo Panie Generale! ??? 02.04.06, 10:21 z tymi ideologiami to się siedlczaninie nie wygłupiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 17:40 nie denerwuj sie, takich jak 14siedlczanin jest na forum pełno, to dzieki nim w Polsce komuna dobrze prosperuje, a Sojusz Lewych Dochodów tryska humorem. Niech dziekuja tylko, ze w Polsce nie ma islamu bo z wiary katolickiej modlitw mozna szydzic bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Brawo Panie Generale! ??? 01.04.06, 23:59 jacox, pewnie żeby nie ta komuna to byś dziś po polu w gumofilcach chodził(a), to jedno. A po drugie ja nie szydzę z wiary, tylko wierzę w to, że wiara czyni cuda. I całe szczęście, że takich jak ja jest jeszcze dużo. A z SLD nic mnie niełączy i nie łączyło. Nie trafiłe(a)ś. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Panie Generale 01.04.06, 18:12 Żeromski w "Na probostwie w Wyszkowie" pisał przed wieloma laty; "Czy ich lud polski wybrał,czy ich ktokolwiek na tej ziemi mianował? Lud polski, czy naród polski, tak rozumiany jak to jest w ich zwyczaju, nie naznaczył żadnego z nich na godność, którą sobie przybrali. Naznaczemi zostali przez kogoś z wyższa, w obcym kraju, w swym zespole, w swej partii. Jako takich można by ich nazwać tylko komisarzami. ..." Dotyczył ten fragment J. Marchlewskiego, F. Kohna i F. Dzierżyńskiego. Oni w Polsce nie zostali. I kończy S. Żeromski..."Jeżeli jaki strój, to już chyba okrągła aksamitna czapeczka moskiewska, obstawiona w koło pawimi piórami będzie mu pasowała. Tę już do końca nosić mu wypadnie." Najbardziej dramatycznie brzmi; "Kto na ziemię ojczysta, chociazby grzeszną i złą, wroga odwiecznego naprowadził, zdeptał, stratował, spladrował, spalił, złupił rękoma cudzoziemskiego żołdactwa,ten wyzuł się z ojczyzny. Nie może ona byc dla niego już nigdy domem ani miejscem spoczynku. Na ziemi polskiej nie ma dla tych ludzi już ani tyle miejsca, ile zajmą stopy człowieka, ile zajmie mogiła." Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Panie Generale 01.04.06, 22:33 O nie nie! towarzyszu, załózmy uszatki czerwono-gwardzistów z czerwoną gwiazdą na czole i stańmy za czołgami.... Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: Panie Generale 01.04.06, 22:53 Do kandydata na prezydenta przd którym racz nas uchronić Panie. Czy nie wiesz, że ten mit o atakowaniu czołgów szablami wykreowali czerwoni? Sorki zapomniałem, że prawda przez nich kreowana jest dla Ciebie dogmatem. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Panie Generale 02.04.06, 00:03 A wiesz Bogdan, że czerwonogwardzistów już nie ma tylko "CA" Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Panie Generale 02.04.06, 09:12 Emil przywołał czasy gdy byli i mieli się znakomicie, więc utrzymałem ten nurt :) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Panie Generale 02.04.06, 10:34 ale dlaczego towarzyszu? czyżbym był komunistą i o tym nie wiedział?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Panie Generale 02.04.06, 15:29 to "panowie" mi jakość tak zabrzmiało, zresztą wyjaśnienie masz tutaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=39479741&a=39618150 Odpowiedz Link Zgłoś
bppieronek Re: Panie Generale 02.04.06, 00:01 Józek Gąsiennica - znajomy góral z dzianisza zwykł mawiać: "... są trzy rodzaje prawdy: prawda, tys prawda i gó.. prawda ..." zawartość jadu w dyskusji zaczyna przekraczać poziom ktytyczny robi się niesmacznie i prostacko poziom pikuje w dół - jak nie przymierzając poparcie dla pisu Odpowiedz Link Zgłoś
neutron6 Re: Panie Generale 02.04.06, 15:31 Witam. Może ta wypowiedź zakończy Wasze spory. "Metropolita gdański arcybiskup T. Gocławski pozytwnie ocenił fakt, że generał W. Jaruzelski oddał Krzyż Zesłańców Sybiru. - Chociaż nie jestem sympatykiem pana Jaruzelskiego, to uważam, że zachował się pięknie, godnie. Gratuluję mu tego, że oddał to i nie chce mieć z tym nic wspólnego - dodał. Powiedział w Radiu Gdańsk, że dla niego takie odznaczenie to "świetość". Abp Gocławski nie wierzy, by prezydent Kaczyński nie wiedział, że podpisuje decyzję o przyznaniu odznaczenia gen Jaruzelskiemu. etropolita gdański dodał, że wstydzi się za powstałe potem zamieszanie". A na dodatek proponuję poczytać dzisiejszy apel kardynała Dziwisza o pojednanie. Może wreszcie do Waszych (niektórych) zacietwierzewionych głów coś dotrze. Przecież nie od dziś wiadomo, że zgoda buduje. Ale wątpię czy dzisiejsi "władcy" Narodu to zrozumieją? - Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Panie Generale 02.04.06, 16:17 gocłowski jest z układu. PS> a jeszcze mam pytanie takie do oponentów:) czy na sybir to tylko dobrych i poczciwych ludzi zsyłali? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Panie Generale 03.04.06, 08:53 emektb napisał: > gocłowski jest z układu. > > PS> a jeszcze mam pytanie takie do oponentów:) czy na sybir to tylko dobryc > h i > poczciwych ludzi zsyłali? przykład genarała świadczy, że nie :-) zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin14 Re: Panie Generale 10.04.06, 17:22 Wszystkim krytykującym W.J pod rozwagę fragment z Listu Jana Pawła II w dniu 6.12.89r. do Jaruzelskiego w którym czytamy m.in. "Wybitnemu i Czcigodnemu Mężowi Wojciechowi Jaruzelskiemu, Prezydentowi Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (...) Wybitny i Czcigodny Mężu - zdrowia i pomyślności" Jak to będziecie komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Panie Generale 10.04.06, 19:40 Faktycznie Jan Paweł II był Wielkim Człowiekiem ... Odpowiedz Link Zgłoś