fenrizz 11.11.06, 10:25 Dzisiaj swięto "mojej" ulicy pozdrawiam wszystkich forumowiczów z ul.11 Listopada, jeśli są tu takowi :) jak są to podnieść rękę i naciśnąć przycisk dziękuje chyba jest takie słowo "takowi" , a ja nie to trudno :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niunianiu Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:01 to przekaż jej "wszystkiego najlepszego" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:41 "Ulicę tę utworzoną z dwóch ulic: Okopowej i K.Pułaskiego. Ulica Okopowa łączyła nową powstałą na gruntach majoratu Starawieś dzielnicę zwaną "Nowe Siedlce" ze śródmieściem.Majorat przyłączono do miasta w 1907 r. W pierwszych latach po odzyskaniu niepodległośći części ul. nadano nazwę K. Pułaskiego. Następnie Rada Miejska w Siedlcach w dniu 26 października 1933 r w celu uczczenia 15-tej rocznicy odzyskania Niepodległości postanowiła przemianować ul. Okopową i Pułaskiego na Aleję 11-go Listopada. Jednocześnie Rada przemianowała ul Piękną na ul. Pułaskiego. Po II wojnie światowej, w roku 1949 lub 1950 zmienioną tę nazwę na 22 lipca a po upadku ustroju komunistycznego przywróconą nazwę 11-go Listopada w dniu 26 października 1990 r." (Ulice miasta . U. Głowacka-Maksymiuk) "Okopowa" i ul Wałowa to pozostałość po wałach miejskich, które opasywały miasto aby w wjeżdżać można było tylko przez wyznaczone rogatki i płacić podatek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:42 Krzychu powiedz nam lepiej dlaczego PIS jezdzi po ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:46 PIS nie wie co to cisza wyborcza? Po dachach raczej nie. Dziś wiatr nie sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:48 > PIS nie wie co to cisza wyborcza? no jak moze nie wiedziec w końcu w nazwie mają PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ tylko zawsze pozostaje to "PRAWIE" jak PRAWO no nie ? :) a reklama jezdzi po siedlcach moze to srebrne VOLVO 740 na 11 listpada tez pojedzie ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:51 Napewno wie. PiS tworzy prawo i prawa przestrzega. "Wystraszeni" szukają protekstu a może i prowokują. Ale to o ulicy 11-go Listopada miało być. Nazwa się nie podoba niektórym? Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 11:56 I to, że wyremontowana też. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 13:47 Są jeszcze inne w Siedlcach ulice związane z Odzyskaniem Niepodległości: I Brygady Legionów, 10-tego Lutego, Piłsudskiego, Skwer Niepodległości... Coś opuściłem? Odpowiedz Link Zgłoś
wowka5 Re: Święto "mojej" ulicy 11.11.06, 14:24 krzycho1252 napisał: > Są jeszcze inne w Siedlcach ulice związane z Odzyskaniem Niepodległości: > I Brygady Legionów, 10-tego Lutego, Piłsudskiego, Skwer Niepodległości... > Coś opuściłem? RÓW symanowicza Odpowiedz Link Zgłoś