raks5 02.01.07, 16:56 niech tu sie wpisują ci, którzy tak uważają głosowanie rozsądzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambii Re: Siedlce na Podlasiu 02.01.07, 19:15 ja wiedziałem że tak będzie acha...acha.... acha ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlce na Podlasiu 02.01.07, 21:16 .."acha...acha..acha" Ja Podlasiak. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 09:23 Obaj moi dziadkowie mówili, że mieszkamy na Podlasiu, więc i ja tak twierdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 09:43 raks5 napisał: > niech tu sie wpisują ci, którzy tak uważają > głosowanie rozsądzi raczej głupiutkie głosowanie :-) Zawsze ojciec mi wpajał, że jesteśmy Podlasiakami z Siedlec i jakieś chore głosowania raczej tego nie zmienią... Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 10:27 Coś kiepsko z Waszą znajomością historii "Podlasiacy". Mój dziadek mówi(3 pokolenia w Siedlcach) że mieszkał i mieszka w Siedlcach i że jesteśmy SIEDLCZANIE, bo przy "dodatku" podlasiacy trzeba postawić znak zapytania i że jest on niepewny oraz zbędny. Czy mieszkaniec np Gdańska dodaje że jest pomorzaninem? nie mówi, że jest gdańszczanem.(ninem?) Odpowiedz Link Zgłoś
wu_a Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 10:47 Demokracja i plebiscyt. No,no...Można się wstrzymać od głosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
bogini_nocy Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 11:37 miisio1 napisał: > Coś kiepsko z Waszą znajomością historii "Podlasiacy". Mój dziadek mówi(3 > pokolenia w Siedlcach) że mieszkał i mieszka w Siedlcach i że jesteśmy > SIEDLCZANIE, bo przy "dodatku" podlasiacy trzeba postawić znak zapytania i że > jest on niepewny oraz zbędny. > Czy mieszkaniec np Gdańska dodaje że jest pomorzaninem? nie mówi, że jest > gdańszczanem.(ninem?) A czy mieszkaniec Suwałk nie mówi, że jest Polakiem? :-DDD Poćwicz z dziadkiem jeszcze logikę :-D Bogini Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 12:06 Logika? nie ulega wątpliwości, że wszędzie jest ona potrzebna, ale jak znam historię i mitologię (i logikę grównież) to bognie niewiele miały wspólnego z logicznym myśleniem. Tak że wcale się nie dziwię, że tak myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Siedlce na Podlasiu 05.01.07, 08:31 miisio1 napisał: > Logika? nie ulega wątpliwości, że wszędzie jest ona potrzebna, ale jak znam > historię i mitologię (i logikę grównież) to bognie niewiele miały wspólnego z > logicznym myśleniem. hehe :-))) O ile mi wiadomo to boginią mądrości była niejaka Atena, a jak plotki głoszą, była, zupełnie jak Kopernik, kobietą..:-))) No to jak z tą znajomością mitologii jest??? :-))) Tak że wcale się nie dziwię, że tak myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Siedlce na Podlasiu 07.01.07, 02:08 Jest tak piszesz "Nikt nie jest patriotą, gdy chodzi o podatki", bo pieniądze nie mają ojczyzny, co jest i nie jest zarazem logiczne. Patriotyzm, w tym i przywiązanie do podlaskości Siedlec, wymyka się logice. Można kochać swoje miasto, swój region, swoje Podlasie wbrew logice - mimo brzydoty, zaniedbania, nijakości, wbrem takim czy innym przekazom historycznym i geograficznym. I można też wbrew logice wyprzeć się swojego pochodzenia, tradycji rodzinnej i lokalnej, uznać się za mieszkańca Mazowsza, Małopolski, Ziemi Sandomierskiej i każdego dowolnego skrawka ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 19:50 > bogini_nocy napisała: no Małkinia to na pewno nie Podlasie :D Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 11:57 nie mowie, ze glosowanie rozsadzi. Ale tez nie jest tak, ze jesli Ty twierdzisz Siedlce sa na Podlasiu, to nie znaczy, ze tak jest pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
maatti Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 12:20 Ten temat był poruszany w wątku Gdańsk pozdrawia Siedlce. A co powiecie na Mazowsze? Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 12:52 no jest drugi watek, o tym, ze Siedlce to Mazowsze, pod czym i ja sie podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Siedlce na Podlasiu 03.01.07, 13:02 Idąc historycznym tropem, Siedlce leżą w Małopolsce, ponieważ wchodziły w skład parafii łukowskiej, a ta należała do diecezji sandomierskiej, a ta była częścią Małopolski. Tak rozumując mieszkańcy Chełma (Lubelskiego)powinni się uważać za rusinów, ponieważ historycznie biorąc był to kiedyś region Rusi Czerwonej. Jednak czują się na przekór historii mieszkańcami lubelszczyzny i mają do tego prawo. Nie idzie o Siedlce jako HISTORYCZNE PODLASIE, ale o miasto przynależne do wspólnoty regionalnej, uważającej się za Podlasie. Historycznie patrząc Białystok też nie jest Podlasiem. Na przestrzeni wieków regiony dochodziły do tożsamości,którą przyjęły za swoją. Przyczyniły się do tego różne więzy, jakie zadzieżgnęli przez stulecia mieszkańcy danego obszaru - językowe, obyczajowe, kulturowe, gospodarcze, komunikacyjne, mentalnościowe, administracyjne, oświatowe, rodzinne, niepodleg- łościowe, polityczne,wyznaniowe i wiele innych. Siłą tradycji Siedlce są na Podlasiu, a nawet aspirowały (słusznie czy nie) do bycia stolicą Podlasia. Odpowiedz Link Zgłoś
malop Siedlce leżą w historycznej Małopolsce 26.01.07, 23:40 DO 1795 roku tak było faktycznie tu jest Małopolska Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Siedlce na Podlasiu 27.01.07, 17:09 muchawka napisał: > > Siłą tradycji Siedlce są na Podlasiu, a nawet aspirowały (słusznie czy nie) do bycia stolicą Podlasia. Jakoś mi się zdaje, że były to aspiracje narzucone przez rosyjską (carską) administrację. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Siedlce na Podlasiu 27.01.07, 17:27 > Idąc historycznym tropem, Siedlce leżą w Małopolsce, ponieważ wchodziły w skład > parafii łukowskiej, a ta należała do diecezji sandomierskiej, a ta była częścią > Małopolski. A od kiedy to podział administracyjny Kościoła decyduje o przynależności do krainy historycznej lub geograficznej? Sprowadzając rzecz do absurdu powiem że Siedlce to część Lubelskiego ponieważ obszar właściwości Sądu Apelacyjnego w Lublinie, obejmuje obszar Sądu Okregowego w Siedlcach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Siedlce na Podlasiu 27.01.07, 18:50 Jeżeli siedlecki poseł w TVN 24 mówi - pójdo zamiast pójdą, czy dadzo zamiast dadzą i że to ma być gwara podlaska, to napewno Siedlce nie należą do Podlasia. Jako siedlczanin z krwi i kości nigdy tak nie mówiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: Siedlce na Podlasiu 27.01.07, 19:15 Podlasie, dokładniej Zachodnie, a jeszcze dokładniej stolica tegoż ;-) Mazowsze to za Liwcem w stronę Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Siedlce na Podlasiu 27.01.07, 19:54 Jeśli Mazowsze jest na zachód od Liwca to Siedlce są na Mazowszu bo zawsze kiedy jadę na wschód tj. w stronę Łosic, to przeprawiam się przez Liwiec. Chociaż osobiście sądzę, że Siedlce leżą na pograniczu Podlasia i Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
malop ----------------------------Siedl ce to Małopolska 27.01.07, 22:10 Ciekawe dlaczego niektórzy się wstydzą że są w Małopolsce a warto czytać www.siedlce.um.gov.pl/miasto/wit_historia.cfmlub pl.wikipedia.org/wiki/Siedlce Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: ----------------------------Siedl ce to Mało 27.01.07, 22:12 www.siedlce.um.gov.pl/miasto/wit_historia.cfm jeszcze raz ta ciekawa strona lub pl.wikipedia.org/wiki/Siedlce Odpowiedz Link Zgłoś
malop -----------------Siedlce to Małopolska 27.01.07, 22:16 Ciekawa MAPA pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Polen_woiewodschaft_1921-1939.png Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Siedlce na Podlasiu 28.01.07, 00:57 i wlasnie wg takiego schematu sądzę, że Siedlce to Mazowsze ale podoba mi się siedlecczyzna (tak to sie pisze?) Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Wysoczyzna Siedlecka 28.01.07, 00:27 Jeśli nie możecie dojść do konsensusu to przyjmimy najwygodniejsze stwierdzenie, że Siedlce leżą na WYSOCZYŹNIE SIEDLECKIEJ :-D Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Wysoczyzna Siedlecka??? 28.01.07, 08:53 widzę że macie nowe świetne pomysły w stylu Warszawa leży w Kotlnie Warszawskiej a nie na Mazowszu Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Siedlce na Podlasiu 29.01.07, 08:21 Dla przypomnienia: >Idąc historycznym tropem, Siedlce leżą w Małopolsce, ponieważ wchodziły w >skład parafii łukowskiej, a ta należała do diecezji sandomierskiej, a ta była >częścią Małopolski. Tak rozumując mieszkańcy Chełma (Lubelskiego)powinni się >uważać za rusinów, ponieważ historycznie biorąc był to kiedyś region Rusi >Czerwonej.Jednak czują się na przekór historii mieszkańcami lubelszczyzny i >mają do tego prawo. >Nie idzie o Siedlce jako HISTORYCZNE PODLASIE, ale o miasto przynależne do >wspólnoty regionalnej, uważającej się za Podlasie. Historycznie patrząc >Białystok też nie jest Podlasiem. Geograficznie Siedlce leżą na Wysoczyżnie Siedleckiej, jednak tradycyjnie, mentalnie, regionalnie na Podlasiu, a nawet na Podlasiu Południowym. Odpowiedz Link Zgłoś