Dodaj do ulubionych

kretyn i zdrajca

22.03.07, 15:23
"-Józef Oleksy - jeden z najbliższych moich przyjaciół politycznych -
zachowuje się jak kretyn, zdrajca - powiedział radiu RMF FM Aleksander
Kwaśniewski."

Dobrze, że to nie jest przyjaciel naszego melisy. Starzy się wygryzą młodzi
awansują. Tak chętnie "biesiadował" a ten wredny przemysłowiec nagrał.
Wydawał się być inteligentnym postkomunistą ale Oleś K. zna go lepiej.
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 15:48
      Przestraszył się słowa zdrajca i
      "- Ten atak na mnie jest niegodziwością - oświadczył na konferencji prasowej
      były premier Józef Oleksy."
      wiadomosci.onet.pl/1507167,11,item.html
    • rus5 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 16:18
      dobrze, że się nie daliśmy znowu przy wyborach oszukać
      • siedlczanin2 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 16:42
        Oj rus5, daliśmy i to porządnie się oszukać. Poczekaj, podobno pan G ma więcej
        taśm.
        Ale smród w tym kraju. Czego i kto się nie dotknie to śmierdzi.Obojętnie czy na
        lewicy czy na prawicy.
        Ale szansa w młodych, może oni zrobią swoją rewolucję i przepędzą i styropian i
        komuchów. Tego im życzę.
        • rus5 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 17:47
          a co zrobić z nażelowanymi?
          • siedlczanin2 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 20:47
            nażelowani do ZOO
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 22.03.07, 21:13
          siedlczanin2 napisał:

> Oj rus5, daliśmy i to porządnie się oszukać.
          > Ale smród w tym kraju.

Były prezydent po chrześcijańsku wybacza, Marek B. odwołuje się do "Dobrego
          Boga". Coż to za lewica była? Jest? ..."jak trwoga to do Boga" ale im to nie
          pasuje.
          Całe szczęście że Józek O. nie pamięta co mówił. Z partii wyrzuca go Narcyz
          Olejniczak.
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca... (nikły ?) 23.03.07, 09:26
      Odezwał się ostatni prawdziwy człowiek lewicy
      "To jest jakby odczyt, wykład przeciw kolegom i bez świadomości, że w końcu
      Oleksy był dwukrotnie przewodniczącym tej socjaldemokracji, że on ją także w
      sensie personalnym i w sensie tamtejszych obyczajów lepił, że on za to wszystko
      odpowiada, w nie mniejszym stopniu niż Kwaśniewski, Miller itd. - mówi Urban."
      wiadomosci.onet.pl/1507491,11,item.html
      Podoba mi się stwierdzenie..."w sensie personalnym i w sensie tamtejszych
      obyczajów...". Czyżby inne obyczaje niż ogólnie przyjęte?
      • emektb Re: kretyn i zdrajca... (nikły ?) 23.03.07, 09:28
        obyczaje się zmieniają. jest nawet ładnie do tego pasująca maksyma:)) o
        tempora, o mores
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca... (nikły ?) 23.03.07, 09:31
          emektb napisał:

> o tempora, o mores

Właśnie dziwi to odwoływanie się do metafizyki ludzi lewicy.

• krzycho1252 Re: Oleksy: będę k…a jak brzytwa 23.03.07, 09:35
            Miała być brzytwa, wyszło ostre kajanie się.
      • emektb Re: kretyn i zdrajca... (nikły ?) 23.03.07, 09:41
        poza tym uważam akurat, że Oleksy wśród młodych ludzi zdobył moim zdaniem sporo
        plusów. będzie teraz ikoną polit-kultury, że się tak wyrażę. ze swoim: Teraz ze
        mną na solo nie wygrasz. Ja bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i kur... będę
        jak brzytwa - jest teraz rozpoznawalny i ośmielę się nawet powiedzieć, że przez
        młodych dość lubiany:) ja kiedy czytałem stenogram, to myślałem, że ze śmiechu
        kolki jakiejś dostanę:))
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca... (nikły ?) 23.03.07, 09:47
          Też uważam, że daje się lubić. Jeden młody, Narcyz Olejniczak nie potrafi się
          uśmiechnąć...."widmo taśm krąży po Europie".
    • emektb Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 09:44
      ładne też było - ch... zawzięty:))
      • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 09:49
        i to
        "To jest skandal lewicy. W d... by tego Wassermana pocałowali, jak by tylko
        mogli, żeby ich tylko nie ruszał."
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 09:50
          dodam do Wątek ze słowem....
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca i jeszcze jeden zdrajca 23.03.07, 10:09
      Nie o Ałganowa chyba chodzi w tym wszystkim?
      "Odnosząc się do opinii Aleksandra Kwaśniewskiego, który nazwał
      Oleksego "ostatecznym kretynem i zdrajcą", były premier stwierdził w radiowej
      Trójce, że mógłby się mu odwzajemnić tym samym i i znalazłby na to uzasadnienie
      w przeszłości."
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8784298,wiadomosc.html
    • forumowiczek_siedlecki Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 10:56
      Raczej jest to sfabrykowane przez pis lub po prostu zaplacili Oleksemu. Pisowi
      w nic nie wierze ......Banda kryminalistow i nieudacznikow, czyz nie?
      • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 16:38
        Mówi szef klubu parlamentarnego PO
        "- Oleksy to nie jest trzeciorzędna postać, która sobie wypiła przy jakimś
        stoliku na wolnym powietrzu. To jest postać z pierwszych stron gazet. I nie
        lekceważyłbym znaczenia politycznego takiego zdarzenia - powiedział Zdrojewski
        w piątek na konferencji prasowej w Poznaniu.Jak zaznaczył, w rozmowie są
        częściowe konfabulacje, ale też są fakty i odniesienia, niezwykle istotnie
        deklaracje. - Według mojej oceny prokuratura ma co robić - dodał."
        wiadomosci.onet.pl/1507803,,,,,1259390,7226,itemspec.html
        On też brał udział w sPiSku?
      • blakosia Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 16:49
        ja rowniez nie wierze wogole Pis-owi. Takich cyrkow jak oni wyprawiaja jeszcze
        nigdy nie bylo.
    • rus5 Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 17:29
      mam nadzieję, że nie skończy się na opublikowaniu taśm, ale jakieś CBA albo CBŚ
      się tym zajmie i wyjaśni całą sprawę. Rozuniem, że dostarczono taśmy do
      prokuratury, ale dlaczego do mediów.
      • hejj1 Re: kretyn i zdrajca 23.03.07, 20:32
        Czym się cieszycie? Tym, że PiS aby znowu zjąć czymś -jak powiedział
        bulterier"ten głupi naród to kupi"- ludzi, wymyśla igrzyska, a o chlebie
        zapomina? Przecież trzeba czymś odwrócić uwagę od tego co się obiecywało w
        kampanii. Jak widać "ten durny Naród to kupuje" - przepraszam, to tylko cytat z
        bulteriera. A taśmy, żaden dowód. Tak twierdzili PiSowcy po nagraniach
        Begerowej. Ale cóż, tak jest jeśli sędzia czy prokurator musi mieć aplikację, a
        ich przełozony nie. Cieszcie sie dalej i bijcie brawo z powodu tego, że ktoś
        stara się robić z nas durnia. - Ja tam tego nie kupuję i niech dotrze to do
        wszystkich bulterierów.
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 08:44
          Biesiadowania drugi raz nie było ale było miło:
          "Gudzowaty: - Co grubasku? Co słychać? Oleksy: - Dobrze wyglądasz. Spotkanie
          odbywa się 2 października w biurze Gudzowatego. Jego zapis jest w
          prokuraturze. - Nie wiedziałem, że jesteś aż tak sprytny. Tylko po co? - pyta
          podczas rozmowy Gudzowatego Oleksy.
          Oleksy jest spięty: - Nie ty mnie przesłuchujesz dzisiaj, tylko ja ciebie. Tym
          razem ja ciebie."
          wiadomosci.onet.pl/1508048,11,item.html
        • doberek4 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 10:39
          które stwierdzenie jest bardziej obraźliwe: "durny naród to kupi" czy "mamy
          Polskę w dupie".?
          • jacox Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 10:53
            niektorym z forum to gdyby pluc w twarz, to oni ze deszcz... ale tak juz jest
            nie tylko tutaj niestety. Za sprawą takich "polaków" ta swołocz kwitła i
            kwitnie:(
            "mamy Polske w d..." to też do nich nie przemawia bo przecież PIS to wszystko
            sfabrykował, a wielbic sld to oznaka patriotyzmu "inaczej"
          • hejj1 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 13:59
            doberek. I jedno i drugie określenie jest bardzo brzydkie i podłe, ale o durnym
            narodzie zakwalifikował bym wyżej, czyli bardziej obrzydliwe.
            jacox. idz do spowiedzi i zrób rachunek sumienia i dopiero zabieraj głos. Tak
            sie akurat złozyło że nam Cię. I lepiej nie pluj, bo powiem wiecej.
            A tak na koniec tej duskusji. Żyjcie sobie w tym poicyjnym kraju. Ja mimo
            trzydziestu kilku lat - muszę ze SWOJEGO KRAJU uciekać (za 2 tygodnie) i to
            dzięki m.in takim jak jacox. Cześć. Nagrywajcie się, plujcie na siebie,
            poukręcajcie sobie co tylko Wam pasuje. Ja nie chcę mieć z tym nic wspólnego.
            Jak zmądrzejecie może wrócę.
            • jacox Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 18:13
              dobrze, ze masz szansę uciec, bo za rządow twoich idoli nie miałbys nawet
              paszportu.
              Nie kituj ze mnie znasz, a jak tak to wal śmiało na forum:)
              Jak zmądrzejesz to wróć.
              • hejj1 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 20:35
                Za moich idoli? nie wiesz co mówisz. Przy moich trzydziestu kilku latach i nie
                PZPRowskiej rodzinie (rozejrzyj się po swojej i uważaj bo ci mogą cos zrobić
                jak będziesz na nich pluł) trudno by żyć w czasach kiedy paszportów nie dawali.
                Jak zostałem pełniletnim to już dawali.
                Przy najbliższej okazji (jako że juz wybywam) pokażę Ci język. Wtedy przekonasz
                się, że Cię znam.
                Odnośnie powrotu, to wrócę jak zmądrzejesz Ty i Tobie podobni.
                • jacox Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 21:05
                  hejju1 jestes kolejnym, ktory twierdzi, ze mnie zna:(
                  podaj w takim razie jakis fakt, o ktorym mogę wiedziec tylko ja i ty, bo ten o
                  pzpr-owskiej rodzinie to kolejne totalne pudło.
                  Błagam nie wracaj dopuki nie zmądrzejesz, bo Polska przez takich jak Ty właśnie
                  taka jest. Szerokiej drogi.
                  • hejj1 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 21:15
                    jacox, dzień przed wyjazdem zadzwonię do Ciebie i powiem Ci "pocałuj mnie w
                    d..ę. Pamiętaj to bedę ja. A z tego co widzę to mało znasz swoją rodzinę, albo
                    po prostu rżniesz głupa.
                    • jacox Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 21:51
                      o! proszę jaka kultura:(
                      czemu nie zadzwonisz teraz? chyba w rynnę:))))))
                      wesoło będzie jak jakiś gość odbierze twój telefon, szkoda, ze nie będę tego
                      słuchał (byłby kabaret:).
                      jeszcze raz szerokiej drogi
                      • hejj1 Re: kretyn i zdrajca 25.03.07, 12:18
                        jacox, teraz nie zadzwonię, bo wiem (napewno), że jesteś mściwy i miałbyś za
                        dużo czasu żeby się wyżywać. Natomiast po telefonie w ostatnim dniu mojego
                        pobytu w kraju (pewnie kiedyś wrócę) możesz mi nasypać soli. Czekaj na telefon
                        pierwszy dzień po świętach.
                        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 25.03.07, 14:12
                          hejj1 napisał:

> jacox, teraz nie zadzwonię, bo wiem (napewno), że jesteś mściwy i miałbyś za
                          > dużo czasu żeby się wyżywać.

Mocno wpływowy jest jacox... Widać,że się lubicie- telefony, wystawianie
                          języka ...
                          • bmada Re: kretyn i zdrajca 25.03.07, 16:51
                            Jestem oburzony, że Józek nic nie wspomniał o melisie. W odróżnieniu od innych
                            towarzyszy, on jest ideowy. Takie szambo musi mu mocno śmierdzieć.
                            • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 25.03.07, 20:39
                              "Może to jest ukoronowanie procesu nieuchronnych zmian generacyjnych i
                              programowych, które powinny toczyć się w SLD - powiedział Oleksy. Dodał, że
                              Polsce może służyć w różny sposób. Pozostaję b. premierem i b. marszałkiem,
                              człowiekiem Europy i socjaldemokratą"
                              wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8787039&rfbawp=1174847583.670&ticaid=13734
                              Miller powiedział w trakcie obrad Rady Krajowej SLD, że było to takie typowe
                              dla Oleksego "juziolenie".
                              melisa333 jest młodym socjademokratą i na razie bez tych tytułów ale wszystko
                              przed nim. Od złych praktyk lewicy pewnie się odcina.
                              • bmada Re: kretyn i zdrajca 26.03.07, 00:41
                                Towarzysz to brzmi obraźliwie? Tak do siebie zwracali się dawni ideowi ludzie
                                lewicy.
                                • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 26.03.07, 15:47
                                  bmada zapytał:

> Towarzysz to brzmi obraźliwie?

Nie. Starożytni Polacy śpiewali -..."pojedziemy na łów, na łów/ towarzyszu mój"
    • nowak62 Re: kretyn i zdrajca 24.03.07, 19:10
      ciekawe w innych partiach ilu jest takich "kretyów i zdrajców? Dla mnie to co
      J.O. powiedział było niczym w porównaniu z matactwami , żeby mieć władzę w
      każdej organizacji, firmie i.t.p.
      • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca i wróg 24.03.07, 21:09
        "Otwarcie w obronie b. premiera stanął natomiast szef
        Stowarzyszenia "Ordynacka" Włodzimierz Czarzasty. Jak powiedział w oficjalnym
        wystąpieniu, SLD powinien walczyć z PiS, a nie z własnymi szeregami."
        wiadomosci.onet.pl/1508263,11,item.html
        To ten z grupy trzymającej władzę i ma doświadczenie z taśmami Rewina.
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca Narcyzownia 25.03.07, 10:32
      "Urban określił Oleksego jako narcyza i egocentryka "
      www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=16&news_id=152877&layout=1&forum_id=28896&page=text

Narcyz Olejniczak, Narcyz Oleksy...ale "Mit o Narcyzie opowiada o młodzieńcu
      wielkiej urody; złamał on setki serc, sam zaś nie kochał nikogo. Narcyz ujrzał
      swoje odbicie i zakochał się w nim. Zmarł z nie zaspokojonej tęsknoty i po
      śmierci został zamieniony w kwiat nazwany jego imieniem.Narcyz to symbol
      próżności, miłości do samego siebie, samo uwielbienia, kapryśności. W
      literaturze objawia się jako typ postaci, często ośmieszany, wykpiony."
      W przyrodzie występuje narcyz wonny, narcyz trąbkowy. A woń..?
    • krzycho1252 Re: ad vocem kretyn i zdrajca 27.03.07, 13:29
      Przekupiona gazeta i wydawana przez niemiecki koncern medialny
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=37275
      • emektb Re: ad vocem kretyn i zdrajca 27.03.07, 14:25
        nie nazwałbym akurat szczególem tego, że te nagrania wypłynęły właśnie teraz. i
        w przeciwieństwie do wielu osób nie sądzę, że mają być one pretekstem do tego
        by przymusić po do zrywania porozumień z sld. to taka druga pieczeń raczej
        jest. o wiele bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że ma to być zasłona dymna
        do kłótni o aborcję i eutanazję, w której radio maryja zaczęło się wiązać z
        giertychowskim lpr.

a taką ciekawostką jest pewnie ta niedawna kolacja prezesa axel springer i
        naszego premiera we wtorek 20 marca, że przypomnę tylko. i przypadkiem jest, że
        tygodnik wprost - 22 maraca - publikuje materiały na dzień tylko przed
        dziennikiem? śmieszne. w mediach ogólnokrajowych (i nie tylko zresztą) jest
        tak, że redakcja chce mieć wyłączność na temat. biorąc pod uwagę, że sytuacja
        była czysta i wprost właśnie od kogoś taką wyłączność dostał to nie uwierzę, że
        dziennikarze Dziennika uwinęli się w ciągu jednego dnia z robotą i już 23 marca
        ukazał się u nich ten sam temat - n i e d a r a d y - za mało czasu na
        weryfikację, żadna redakcja nie opublikowałaby takich materiałów bez ich
        sprawdzenia. sumując redakcje albo działały w cichym porozumieniu albo dostały
        materiał w tym samym czasie. ciekawe jest też, że ukazało się to akurat w dwóch
        pismach uważanych za prorządowe:)
        a i jeszcze jedna ciekawostka mi się przypomniała. kiedy w ub.r. kazio zawzięte
        usteczka marcinkiewicz spotkał się z szefem norweskiej orkli to ta miesiąc
        później zmieniła naczelnego rzeczpospolitej:)
        patrzajta jak to przypadki chodzo po ludziach
        • krzycho1252 Re: ad vocem kretyn i zdrajca 27.03.07, 16:07
          emektb napisał:

> nie nazwałbym akurat szczególem tego, że te nagrania wypłynęły właśnie teraz.

takie "nieszczególne" przypadki chodzą po ludziach
        • krzycho1252 Re: ad vocem kretyn i zdrajca 28.03.07, 11:25
          Mógłbym jak znany przedsiębiorca powiedzieć, że "wszyscy ludzie lewicy są źli"
          wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=50316&wid=8791057&rfbawp=1175073385.999&ticaid=43773
          ale widocznie jestem ignorantem politycznym.
          Młoda lewica (od Krytyki Politycznej) i ten jej gury też są jacyś niepoprawni
          politycznie. W dzisiejszych czasach mało kto czyta takie rzeczy.
          www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=37272
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca 30.03.07, 09:08
      Oddał legitymację.
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca... i strachliwy 04.04.07, 10:48
      "- Boję się. Pani prezydentowa jest impulsywna i mogłoby mnie coś spotkać"
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9916&wid=8805747&rfbawp=1175676292.873&ticaid=4381a

"Olek, Oleś" to ma ciężkie życie. Ciekawe czy oglądali wczoraj wspólnie "Misję
      specjalną" z bankietem dla Polonii?
      • emektb Re: kretyn i zdrajca... i strachliwy 04.04.07, 10:51
        co było? znowu coś przegapiłem cholera
        • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca... i strachliwy 04.04.07, 10:56
          Bankiet, alkohol, koperty, dziewczyny i śpiew - filmik taki.
    • krzycho1252 Re: Przeprosiny przyjęte ? 11.04.07, 07:27
      Kurtuzazja, skrucha i wielkoduszność.
      "Aleksandrze, niech uprawniona uraza nie przekreśla nie przekreśla naszego
      wspólnego życiorysu - przepraszał na antenie TVN Józef Oleksy byłego prezydenta
      Aleksandra Kwaśniewskiego. "
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=39524
      a Aleksander:
      "Dziękuję za te słowa. Nie zostanie to we mnie bez śladu" - odpowiedział na
      przeprosiny byłego kolegi Kwaśniewski."
      I z "ostrej kur... brzytwy" zrobiła się pięta.
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca. Nagroda 23.04.07, 08:30
      I dobrze mu tak. Ześlą J. Oleksego do Parlamentu Europejskiego.

"Władze SLD rozważają wystawienie do europarlamentu Leszka Millera, Józefa
      Oleksego i Marka Dyducha "
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=41347
      • jwkowalski Re: kretyn i zdrajca. Nagroda 30.04.07, 15:54
        Macie kolegę? Zaproście go na obiad. podlejcie gorzałki, ale wcześniej włączcie
        ukryte nagrywanie. Następnie podpytajcie o to, co sądzi o waszych wspólnych
        znajomych. A potem nagranie prześlijcie znajomym... Tylko kto w takiej sytuacji
        jest świnią? Wy, czy wasz kolega. Gudzowaty, czy Oleksy?
        Nie zdarzyło się wam w kręgu znajomych po prostu poplotkować? Tylko, że was
        nikt nie nagrał. Ot i wszystko.
        • emektb Re: kretyn i zdrajca. Nagroda 30.04.07, 23:51
          jasiu ja cię nie poznaję:) poza tym gruby to łebski facet jest:)
    • krzycho1252 Re: N/t. Kuchnia polityczna 06.05.07, 13:23
      W wywiadzie dla "Dziennika" L. Miller. Każdy grał swoje.
      "To była dogadana umowa, że musimy zdobywać różny elektorat. Kwaśniewski był
      naszym liberałem, Borowski razem z Kaczmarkiem stanowili ofertę dla biznesu,
      Sierakowska była Dolores Ibarruri, która ma jasno sprecyzowane poglądy na temat
      aborcji i roli Kościoła, a ja miałem przyciągać ludzi z PRL-u. To była bardzo
      skuteczna strategia."
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=42930
    • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca. Nie odświeżył pamięci 16.05.07, 08:01
      ..." odświeżam umysł...." i nic nie pamiętał.
      wiadomosci.onet.pl/1535698,11,1,0,120,686,item.html
      • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca. I Pogarda 18.05.07, 09:49
        Z wywiadu
        "Ale nie sądziłem, że okaże się tak żałosnym człowiekiem. Nie mogę nawet
        powiedzieć, że mi go żal, nawet nim trochę pogardzam po tym, jak zachował się
        po ujawnieniu taśm. Człowiek, który był marszałkiem Sejmu i premierem, żalił
        się, że mu u mnie coś dodano do jedzenia i nie wiedział, co mówi. On to
        wszystko powiedział od siebie, o nic niepytany. Ludzie powinni mieć swoją
        godność. On tego nie ma, jest dla mnie żałosnym wspomnieniem tamtej epoki.
        Jeżeli tacy mieliby być wszyscy politycy, to trzeba padać na kolana i się
        modlić o łaskę Boga."
        wiadomosci.onet.pl/1410723,2677,1,1,kioskart.html
        • emektb Re: kretyn i zdrajca. I Pogarda 18.05.07, 10:12
          ładne
          • krzycho1252 Re: kretyn i zdrajca. I Pogarda 18.05.07, 10:24
            > ładne

odwołanie do łaski ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka