naufiz 28.05.07, 00:00 Powinni czy nie powinni, oto jest pytanie??? Apropos, czy nasi radni(nauczyciele ), przyłączą się do strajku, czy może nie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambii Re: strajk nauczycieli 28.05.07, 12:56 Status nauczyciela od wielu lat sie pogarsza , co więcej prestiż tego zawodu również. Większość rodziców uważa że może uczyć swoje dzieci równie dobrze a pani szkole "się nie zna". Do tego wieczne zmiany w kształceniu. To wszystko przekłada się na stan edukacji w Polsce. Każdy ma prawo do obrony swoich interesów , ale nie sądzę aby coś to dało. Nauczyciele to nie górnicy którzy przyjadą z kilofami przed sejm :) Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: strajk nauczycieli 28.05.07, 22:54 > Nauczyciele to nie górnicy którzy przyjadą z kilofami przed sejm :) A może powinni ? Razem z lekarzami, rozpędzić tą wiejską hołotę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz57-90 Re: strajk nauczycieli 28.05.07, 23:03 a u mnie w szkole niema strajku i mam lekcje ;(( a jak w innych szkolach ? Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 20:59 > a u mnie w szkole niema strajku i mam lekcje ;(( a jak w innych szkolach ? Nie pisz w jakiej szkole się uczysz, chyba że słowo "niema" oznaczało osobę niemą a nie, że czegoś "nie ma". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 13:57 Za TS. "Zakończył się dwugodzinny strajk w placówkach oświatowych, który zorganizował Związek Nauczycielstwa Polskiego. Z informacji uzyskanych w siedleckim Urzędzie Miasta wynika, że w mieście do strajku przystapiło około 16 proc. pracowników oświaty. Dwugodzinny protest zorganizowano w 6 przedszkolach (na 16 prowadzonych przez siedlecki samorząd) i 17 szkołach (na 27 placówek oświatowych). Mimo strajku, dzieci, które przyszły do szkół i przedszkoli, nie były pozbawione opieki. (sej)" Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 14:07 jedyna szansa na poprawę warunków bytowych dla nauczycieli to zmiana pracy Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 14:14 Radio Podlasie "Siedlecki oddział powiatowy Związku Nauczycielstwa Polskiego podaje, że w dzisiejszym strajku wzięło udział 397 nauczycieli z 23 siedleckich szkół i placówek oświatowych. Podobną liczbę – 389 – podaje Urząd Miasta. Rozbieżność bierze się z innego sposobu liczenia nauczycieli pracujących na cząstkach etatów w różnych szkołach." > jedyna szansa na poprawę warunków bytowych dla nauczycieli to zmiana pracy Kiedyś było takie przekleństwo - "obyś cudze dzieci uczył!" Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 21:05 Jeśli ktoś się decyduje zostać nauczycielem to musi zgadzać się z tym jakie pieniądze tam dostanie, więc niech tak nie strajkuje skoro wcześniej zgodził się na dane warunki. Mi nie odpowiadały warunki finansowe towarzyszące pracy nauczyciela i mimo, że posiadam uprawnienia pedagogiczne szukałem pracy w innym sektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 30.05.07, 18:29 Widzę, że jesteś bardzo elokwentną osobą, jeśli jesteś nauczycielem to szczere kondolencje Twoim uczniom. Odpowiedz Link Zgłoś
naufiz Re: strajk nauczycieli 31.05.07, 19:37 Odnośnie perspektyw bycia nauczycielem. Powiedz jak ma się czuć nauczyciel z 29 letnim stażem, który się dowiaduje, że jednak nie będzie miał emerytury takiej jak jego o rok starszy kolega. Gdy wybierał ten zawód nie wiedział, że PIS będzie rządził. Twoim zdaniem nauczyciel nie przeklina, nie pije, nie pali i nie robi kupy. Życie było by zbyt piękne gdyby wszyscy byli tak elokwentni jak TY Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 31.05.07, 22:21 > Życie było by zbyt piękne gdyby wszyscy byli tak elokwentni jak TY Dzięki za tak pochlebne słowa:)) A jeśli chodzi o wcześniejsze emerytury to uważam je za chore. Jeśli ktoś idzie do danej pracy, to decyduje się na to, co go tam czeka. A jeśli będziemy podawać argument taki jak jak Ty przytoczyłeś, czyli przykład o rok starszego kolegi, to nigdy nie doprowadzimy do normalności w Polsce, bo każdy będzie patrzył, że inni mają lepiej zamiast choć troszkę poświecić się dla ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: strajk nauczycieli 31.05.07, 22:27 A wiesz co ,jestem przeciwny temu abym ja ,moi rowiesnicy oraz przyszle pokolenia,placily na przedwczesna Twoja emeryture.Koniec. Ile jeszcze grup spolecznych wywalczy sobie takie chore prawo ,no ile? Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 31.05.07, 22:30 To było skierowane do mnie ? Bo ja jestem stanowczo przeciwko wcześniejszym emeryturom. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: strajk nauczycieli 31.05.07, 22:35 Nie nie absolutnie ,to chodzi o Naufiz Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: strajk nauczycieli 01.06.07, 07:59 Jeden z moich zdobytych kierunów kształcenia ;) (jeśli można tak napisać) spowodował że mam przygotowanie pedagogiczne (choć już nie aktualne, za dużo lat mineło)i uwierzcie mi, zdanie "obyś cudze dzieci uczył " jest naprawdę przekleństwem. Ale ja zdając sobie sprawę że zawód nauczyciela nie ma ŻADNEGO szacunku w społeczeństwie a także nie da się, uprawiając ten zawód, wyżywić rodziny to nigdy nie myślałem o zostaniu nauczycielem. Dlatego pisałem już wcześniej, pieniędzy żadnych, szacunku żadnego, ciężka praca i kształcenie się za swoje pieniądze zdobywając kolejne stopnie awansu nauczyciela. Dlatego, podobnie jak w przypadku lekarzy, jedynie prywatne kształcenie może cokolwiek zmienić w tym zawodzie i to na poziomie już szkoły podstawowej. Pamiętajcie że przy tak niskim opłacaniu nauczycieli do pracy będą dostawać się wszyscy ci którzy nigdzie się nie dostali a to spowoduje że nasze dzieci uczone przez miernoty zostaną miernotami. Póki co więc : nauczyciele do kielni !! tam lepiej płacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: strajk nauczycieli 02.06.07, 15:30 Masz racje troche Bambi ale Ty Ameryke chcesz tutaj uskuteczniac-szkoly prywatne ,lekarze/szpitale prywatne ,co jeszcze?To wszystko ma sens pod jednym warunkiem,ze panstwo odda kase brana na te dziedziny w podatkach i innych formach platnosci np ZUS,kasa chorych .Wtedy oczywiscie moze cos z tego wypali i be3da ludziska masowo korzystac z instytucji prywatnych.To moze spowodowac obnizenie oplat ze wzgledu "masowego" uczestnictwa spoleczenstwa.Ale chyba sam nie wiezysz w to ze panstwo moze zrezygnowac z kasy na rzecz instytucji prywatnych,a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: strajk nauczycieli 02.06.07, 16:44 > ale Ty Ameryke chcesz tutaj uskuteczniac ale oni to wymyślili wiele lat temu i to u nich działa (nie porównuje teraz samych metod kształcenia) więc dlaczego ma nie działać u nas ? . Tam nauczyciel jest szanowany i zarabia całkiem przyzwoicie u nas to grupa tuż obok emerytów a pisanie że mogą brać korepetycje to tylko jeden z forowiczów wymyślił :). > szkoly > prywatne ,lekarze/szpitale prywatne ,co jeszcze? wszystko to co jest niesprawne i zarządzane odgórnie, tam gdzie można "zrobić interes". Oczywiście nie jest to panaceum na wszystko ale wiele patologii można usunąć. > Ale chyba sam > nie wiezysz w to ze panstwo moze zrezygnowac z kasy na rzecz instytucji > prywatnych,a szkoda. ale już widać ze bez reformy choćby służby zdrowia to nie jest w stanie sie utrzymać. Jakim przykładem jest nauczyciel zarabiający 900 jak przychodzi dziecko do domu i słyszy "nie słuchaj tej baby jak ona może coś wiedzieć skoro zarabia tylko 900zł " (zdarzenie autentyczne a wypowiadający prowadzi własny biznes dobrze funkcjonujący) Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: strajk nauczycieli 02.06.07, 17:23 Skoro biznesmen tak powiedzial z tym 900zl ,to jest prostak i tyle lub cham. Teraz pomysl ,jak odda sie te sluzby w rece wlasnie takich biznesmenow to przyjdzie czlowiekowi zgnic na ulicy,bo nie udzieli pomocy skoro zarabiasz xxx zlotych.To jest wlasnie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
naufiz Re: strajk nauczycieli 01.06.07, 08:21 Wcześniejsze emerytury są oczywiście niepotrzebne. Ja mogę pracować do 65, ale taki "włefista" to nie wiem czy da radę. Najlepiej zostać prezydentem on ma emeryturę idzie po jednej kadencji. Jeszcze sportowcy olimpijczycy też mają taki zaszczyt. Posłowie mieli chęć sobie taki przywilej wprowadzić, Więc co niektórzy na tym forum mają szanse. Kto poświęca się dla ogółu??? Spójrz w zeznania majątkowe polityków.. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: strajk nauczycieli 01.06.07, 19:00 > taki "włefista" to nie wiem czy da radę. Jeśli jest prawdziwym sportowcem to da radę i to bez większych problemów, jeśli w wieku 65 lat ledwo co się porusza , to kłamał przez całe życie (oczywiście występują tu wyjątki losowe itp.). Znam kilka takich przypadków gdzie akademiccy nauczyciele wf-u będąc ładnie po 60-tce biegają jak ogiery;) > Jeszcze sportowcy olimpijczycy też mają taki zaszczyt. O sporcie wyczynowym to mam takie zdanie, że schodzi na psy. Prawie każdy współczesny zawodowy sportowiec po zakończeniu kariery ma tak wyeksploatowany organizm, że się nadaje tylko na rentę. To mi się nie podoba, bo przez to zanika jakże piękna maksyma "sport to zdrowie" > Kto poświęca się dla ogółu??? Spójrz w zeznania majątkowe polityków.. Właśnie o to chodzi, że nie ma ludzi na szczytach władzy, którzy poświęcili by się chociaż troszkę sprawie narodowej. Ostatnim takim człowiekiem był chyba Piłsudski. Może napiszesz, że jest to skrajny przypadek, ale właśnie kogoś takiego Nam brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: strajk nauczycieli 29.05.07, 22:42 RDC zauważyło: "Młodzież się nie uczy, rodzice też nie szanują nauczycieli także jakiś tam protest nie jest zły – komentują nauczyciele." www.rdc.pl/index.php?ID=1002032&artykul_id=5602979 Odpowiedz Link Zgłoś