lesio57 10.05.08, 13:27 Po co komu ten jarmark.Czy nie wystarczy, że podobna impreza odbywa się co roku przy Kazimierzowskiej.A tak centrum zablokowane a na stoiskach tandeta za bardzo wysoką cenę.No i koszty organizacji pewnie nie małe. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konard1 Re: Jarmark 10.05.08, 16:17 A za cztery tygodnie Dni Siedlec i znowu bedą stragany tylko w większym wydaniu Już panu prezydentowi, nie wystarcza jedna impreza potrzeba mu wiecej. Sie chłopina dopiero rozkręca, zobaczymy co przyniesie przyszłość. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brycee Re: Jarmark 10.05.08, 17:44 lesio57 napisał: > Po co komu ten jarmark.Czy nie wystarczy, że podobna impreza odbywa się co > roku przy Kazimierzowskiej.A tak centrum zablokowane a na stoiskach tandeta za > bardzo wysoką cenę.No i koszty organizacji pewnie nie małe. Wstyd. Lesiu, czy Ty naprawdę nic nie rozumiesz? Jakie koszta, jakie pieniądze?! Przecież nikt nie wykłada ich z własnej kieszeni, więc o co Ci chodzi? Za parę dni w gazetach przeczytasz jak to panowie xx i yy zorganizowali wspaniałą imprezę, jak bardzo się tym zasłużyli dla dobra i sławy naszego miasta, o którym głośno w tych dniach zrobiło się nie tylko w Unii Europejskiej ale i znacznie dalej, bo nawet za górami, za lasami, za dolinami. Tylko pamiętajcie, uszczęścili Was tym panowie xx i yy. O wszystkim innym możecie spokojnie zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Jarmark 10.05.08, 18:08 Ja coś podobnego do tego jarmarku tylko w troszkę większym wydaniu widzę co tydzień na osiedlowym bazarku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bieszczadzka Re: Jarmark 10.05.08, 20:22 lesiu57, w Warszawie obchody z okazji kolejnej rocznicy przystąpienia Polski do UE, a u nas też święto ale "ciemnogrodzkie" z obrzędami średniowiecznymi, odpustami, jakimiś okazjonalymi procesjami i profanacjami świętości, bo tak określam przenoszenie świętych do sali w której często zionie nienawiścią. No cóż takie święto jak władza. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin2 Re: Jarmark 11.05.08, 15:21 Ciekawy wątek i w dodatku mówiący prawdę o naszym mieście. A tak wogóle to warto się zastanowić nad tym czy jest szansa na "odczarnirnie" siedleckiej władzy. No i moze jeszcze jak to zrobić? Może wiecie kto był pomysłodawcą pojawienia się św. obrazu w sali obrad rady miasta? ZSEmpowiec czy dyrygent, a może ktoś trzeci? Odpowiedz Link Zgłoś
sar11 Re: Jarmark 10.05.08, 20:47 Bieszczadzka masz rację, Nasz p.Prezydent to wlazłby biskupom do d..., a przecież ten jarmark /w prawdziwym tego słowa znaczeniu\ to jarmark z okazji świętego Stanisława.Takie władze zafundowali sobie mieszkańcy naszego grodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: Jarmark 10.05.08, 23:00 Najzabawniej w tym dewocjonalnym cyrku wygląda mariano, którego tak niedawno popieraliście.Jeszce niedawno na widok czarnych dostawał wysypki. Teraz nie potrzebuje wazeliny aby wchodzić w d....Ciemnogród. Kiedyś na 1 maja chodzili każdego roku z zachodu na wschód ul. Piłsudskiego. Teraz chodzą tak samo, tylko ze wschodu na zachód i 8 maja. Niby to do Europy. Fajnie wygląda na tej scenie "wielki maestro". Podskakuje jak pajac. Tą scenę, to chyba specjalnie mu postawili. Cyrk, cyrk, cyrk i do tego mieszają Pana Boga. Nie mają wstydu. Myślą, że ludzi są głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
brycee Re: Jarmark 11.05.08, 01:50 bmada napisał: > Najzabawniej w tym dewocjonalnym cyrku wygląda mariano, którego tak > niedawno popieraliście.Jeszce niedawno na widok czarnych dostawał > wysypki. Teraz nie potrzebuje wazeliny aby wchodzić w > d....Ciemnogród. Kiedyś na 1 maja chodzili każdego roku z zachodu na > wschód ul. Piłsudskiego. Teraz chodzą tak samo, tylko ze wschodu na > zachód i 8 maja. Niby to do Europy. Fajnie wygląda na tej > scenie "wielki maestro". Podskakuje jak pajac. Tą scenę, to chyba > specjalnie mu postawili. Cyrk, cyrk, cyrk i do tego mieszają Pana > Boga. Nie mają wstydu. Myślą, że ludzi są głupi. Hm.., bmada dosadnie, ale widać że poleciało to z głębi serca :) Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 11.05.08, 11:25 Załamać się można czytając wasze posty. Nie dzieje się w mieście nic - źle, ktoś coś organizuje - jeszcze gorzej. Z drugiej strony w tym grajdole zawsze tak było. Nieliczna grupa tych co coś robią (np. człowiek orkiestra Andrzej Koc) i ogromna rzesza malkontentów, którzy poza wulgarną krytyką sami nie potrafią zrobić NICZEGO dobrego dla swojego miasta. Można to speuntować tylko tak: wschodnie zadupie Polski zawsze zostanie wschodnim zadupiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brycee Re: Jarmark 11.05.08, 12:35 ito25ms napisał: > Załamać się można czytając wasze posty... Nic nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. Wydawać pieniądze na jarmarki made in łosice to nie problem. Lepiej zorganizować jedną porządną imprezę a nie disco polo. Malkontenci mówisz? Nie pcham się do polityki czytaj do władzy. Ale jeśli już ktoś uważa że się do tego nadaje, to niech to pokaże na odpowiednim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 11.05.08, 16:43 Fantastycznie. Czuję, że mamy do czynienia z jednym ze spin doktorów z magistratu. A może zamiast imprezek, których pomysłowdawcą wcale nie jest Pan Prezydent, choć oczywiście on jest Ojcem wszystkiego, odpowesz na kilka pytań: 1. Czy to prawda że nie będzie stadionu na Błoniach, a jego pomysł był tylko przykrywka by oddać za darmo parę ha gruntu pod centrum handlowe? 2. czy to prawda, że Urząd Marszałkowski rozważa zamach na 56 miliony na obwodnicę zachodną a władze miasta nie wiedzą jak się przed tym bronić? 3. Czy to prawda, że już zaprzestano promowania absurdu wszechczasów czyli Centrum Pobytowego, bo Siedlce zostały wyśmiane? 4. Która kancelaria notarialna obsługuje Urząd Miasta, społki i instytucje podległe? 5. Ile faktycznie Urząd wydaje na promocję? Liczymy wszystko równiez gratisy i prezenty dla organizatorów. 6. Ile srodków z funduszy uninijnych zostało pozyskanych w ciagu ostatniego roku. Pytanie dotyczy aktyności urzedników, a nie garstki zapaleńców spoza urzędu. To na początek. Pytań jest coraz więcej, bo skala konfabulacji i mitomanii w tym mieście przekracza wszelkie granice przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia_n Re: Jarmark 11.05.08, 20:14 To znaczy, że nie bedzie ani stadionu ani obwodnicy??? A to be! Odpowiedz Link Zgłoś
brycee Re: Jarmark 11.05.08, 21:02 terenia_n napisała: > To znaczy, że nie bedzie ani stadionu ani obwodnicy??? A to be! Nie narzekać. Chór Miasta Siedlce w pełni Wam to wynagrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 12.05.08, 01:01 mietall napisał: > Fantastycznie. Czuję, że mamy do czynienia z jednym ze spin doktorów > z magistratu. A toś mnie rozbawił porównaniem do spin doctora z magistratu. Poczytaj sobie moje wcześniejsze wpisy na tym forum to zrozumiesz dlaczego tak mi wesoło. Na twoje pytania odpowiadać nie zamierzam, choć akurat o skali, jak to nazwałeś, konfabulacji i mitomainii, zwłaszcza w UM coś mi jednak wiadomo (tyle, że akurat tą wiedzą nie zamierzam się dzielić z tobą). Odpowiedz Link Zgłoś
guthead Re: Jarmark 11.05.08, 14:26 Jak dla mnie: Są dwie strony tego, co się dzieje zła i zła (dobra lub niedobra). Pierwsza to ta, że przyjezdni z okolic mogą obkupić się we wspaniałe produkty które inni przyjezdni im sprzedają za jakieś pieniądze, więc każdy sobie coś dorobi. Druga to taka, że urząd miasta postanawia zorganizować coś dla siedlczan a nie ma pomysłów. Robi "badania" i wychodzi mu, (ponieważ 1*1=1) że przysłowiowe rynki nie zapewniają ludziom pełnej swobody myślenia. Więc urządza się nam bezpłatne dla UM targowisko z atrakcjami jak mierzenie tkanki tłuszczowej (BMI). Chcemy czy nie, nie mamy innych wyborów nasze władze nie stać na nic innego, bo sygnały ze społeczeństwa są słabe. Mimo tego jak wie każde dziecko za każdym "ktoś" się kryje "grupa interesów" co powoduje osłabianie impulsów jak i brak zaangażowania społecznego – społeczną znieczulicę. Urzędzie miasta rozmawiaj z ludźmi - dialog władzy jest potrzebny społeczeństwu. Żaden pomysł nie jest głupi? nie wiem. odpowiedzcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
guthead Re: Jarmark 11.05.08, 15:03 pl.youtube.com/watch?v=StHpW9_yt9A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
konard1 Re: Jarmark 11.05.08, 16:40 Dobre, dobre, ten fllmik wpełni obrazuje istote naszego jarmarku. Duty z Kalkuty i inne duperele ... do kupienia tylko na I siedleckim Jarmarku Św. Stanisława. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sar11 Re: Jarmark 11.05.08, 19:47 Panie Prezydencie! Jeżeli potrafi Pan obsługiwać komputer to poczytaj Pan co piszą internauci i wyciągnij Pan z tego wnioski.Przypuszczam że Pan to oleje i dalej będzie robił swoje.Ale wybory będą niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
terenia_n Re: Jarmark 11.05.08, 20:09 Ach gdyby tak sie dało do tego jarmarczku zapuścic smród, o którym mowa w innym wątku, chętnie zobaczylibyśmy minki prezydenta i jego biskupów Odpowiedz Link Zgłoś
stadlerek Re: Jarmark 12.05.08, 08:18 W dupie byliście i gó.. widzieliście - to do tych którzy tak chętnie wszystko krytykują. Mi też jarmark nie przypadł do gustu ale na szczęście mam porównanie do innych jarmarków organizowanych w Europie. Tylko jedna różnica w świecie to się ludzie umieją razem RAZEM cieszyć bawić. ale nie tu w jak to ktoś powiedział w zapyziałych Siedlcach. A kto te zapyziałe Siedlce? Właśnie tacy krytykanci co nic nie zrobią sami a innych za wszystko skrytykują. Jak byście pojeździli trochę dalej niż Wesoła (McDonald) albo kino w Promenadzie to może mieli byście pogląd na to jak się bawią ludzie. Na szczęście jest was tylko tylu co na tym forum. Więc kiście się dalej we własnym smrodzie. Tylko nie puszczajcie tych bąków na miasto. Za to powinny być kary. Siedzą tylko i pieprzą farmazony. Już nie mogę czytać tych bzdur. Czy na tym forum nie ma ludzi pozytywnie myślących?? Odpowiedz Link Zgłoś
fakkof Re: Jarmark 12.05.08, 08:35 stadlerek - ty prymitywny człowieczku, twoja wypowiedź to chamstwo w czystej postaci. Aaa byłeś zagranicą no, no.. Gratuluję. Widać, że sam nie umiesz myśleć. Jedź więc w świat i baw się na jarmarkach, odpustach itp. I tylko spróbuj ponarzekać - nie! ty nie będziesz narzekać, tobie się wszystko podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
stadlerek Re: Jarmark 12.05.08, 09:18 fakkof napisał: I tylko spróbuj ponarzekać - nie! ty nie > będziesz narzekać, tobie się wszystko podoba. A jakie dzięki temu mam cudowne życie. Nawet sobie nie wyobrażasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 12.05.08, 09:20 Stadlerek - spontanicznie bawią sie ludzie zadowoleni z poziomu swego życia. W Siedlcach i nie tylko poza magistratem raczej niewielu jest takich. Pozostaje Ci wydać zarządzenie o obowiązkowej zabawie nie tylko urzędników na zagranicznych delegacjach. I nie obrażaj ludzi, skoro jesteś takim światowym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stadlerek Re: Jarmark 12.05.08, 09:31 mietall napisał: > spontanicznie bawią sie ludzie zadowoleni z poziomu > swego życia. W Siedlcach i nie tylko poza magistratem raczej > niewielu jest takich. A jaki poziom by Was zadowalał?? Ja nie jeżdżę mercedesem. Mam teściową. Muszę pracować codziennie. Wypłatę mam taka jak średnia krajowa. ALE POTRAFIĘ SIĘ Z TEGO CIESZYĆ. A skoro uważacie że w magistracie jest raj to dzięki za podpowiedź i dziś dokładnie dziś zaniosę swoje cv i podanie o pracę. > I nie obrażaj ludzi, skoro jesteś takim światowym człowiekiem. Poczytaj dokładnie to co zostało napisane do mnie. Kto kogo obraził. A na świecie jest tak, że nie boja się ludzie mówić prawdy. I ja uważam to za dobry zwyczaj i dlatego go przejąłem. A jeżeli czujesz się obrażony jak ktoś (może rzeczywiście w niewybredny sposób - za to przepraszam) namawia Cię żebyś pozwiedzał i poznał świat i obyczaje to przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 12.05.08, 10:10 Spokojnie. Apeluję o nie obrażanie, bo to forum zbyt często służy wylania żółci niz wymianie poglądów. Co do poziomu? Bywam nie za granicą ale w Polsce. Weżmy taką Gdynię. Tam tez większość ludzi ma tesciowe i zarabia średnią krajową, ale jednoczesnie może spokojnie wysyałć dzieci do przreszkoli, klasy w szkołach nie są przeładowywane, ulice i chodniki się po prostu buduje a nei zapowiada budowę, inwestorzy budują miejsca pracy, a nie się ich poszukuje. Przy zabawie nie chodzi o materilany wymiar poziomu życia, ale o optymizm mieszkańców, ktorzy czują sie w swoim miescie wazni i poważnie traktowani. W naszym regionie poza nielicznymi wyjatkami mieszkańcy to tylko raz na cztery lata elektorat, który nalezy otumanić stekiem kłamstw, obietnić lub flaszka wódki i wysłąc na wybory. W Siedlcach obecna ekipa sięgnęła po stary patent i usiłuje ukryć się pod płaszczyzkiem nieustających igrzysk na coraz nizszym poziomie. Niestety zbyt często siedleccy księża naiwnie pozwlają się wciągac w tę żenadę. Warto apelować o nie uleganie mirażowi przyjaznej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 12.05.08, 10:15 mietall napisał: > Stadlerek - spontanicznie bawią sie ludzie zadowoleni z poziomu > swego życia. W Siedlcach i nie tylko poza magistratem raczej > niewielu jest takich. Masz chyba jakieś kompleksy na punkcie magistratu (albo też może jesteś jakimś znamienitym socjologiem). Siedlce i najbliższe okolice to prawie 100 tys. mieszkańców, więc skąd u ciebie taka pewność że tylko urzędnicze rodziny cieszą się z poziomu swego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Jarmark 12.05.08, 13:33 Sam pomysł jarmarku nie jest zły. Nie jest jednak dobrze łączyć sacrum z profanum, zwłaszcza gdy profanum jest takie marne. Owszem, są jarmarki np. Emaus, Kaziuki czy dominikański - jednak ten stanisławowski nie bardzo ma szansę takim się stać. Jeżeli ma być coś porządnie zrobione, to nie można się rozdrabniać. Zgoda, obchody dni patrona miasta jak najbardziej, ale nie w ten sposób. Niech gra hejnał, z wieży ratusza (a nie grał), niech odbędzie się jakieś seminarium historyczne na temat tej postaci, wystawa w muzeum, koncert muzyki z jego czasów itp. Kiermasz, to nie tylko stragany, których było mało i praktycznie nie wiadomo z czym (ani rękodzieło, ani starocie, ani nie wiadomo co). Owszem super kram z kurpiowskim piczywem, stoiska z miodem, coś z góralszczyzny i ... to wszystko. Dziwna muzyka z estrady (sobota) jakieś żałosne disco-polo. Nie było na jarmarku karczm z regionalnymi kuchniami lub z zaprzyjaźnionych miast z zagranicy. Dziwne. Mamy zresztą Dni Siedlec na błoniach z naprawdę dużym jarmarkiem, Dni Doradztwa Rolniczego i na razie starczy. Ożywmy Festiwal Harcerski, zróbmy przegląd teatralny, plenerową wystawę sztuki przestrzennej, może nawet święto pieczonego ziemniaka. Czy władza musi tylko bawić naród w tak prosty sposób? W końcu biskup to prof.dr hab.,przewodniczący RM dr,prezydent mgr inż. Zresztą niech władza bawi, ale przy okazji niech edukuje i wychowuje estetycznie, organizacyjnie, moralnie, propaństwowo i proobywatelsko, muzycznie, teatralnie, historycznie i pod każdym innym względem. - Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Jarmark 12.05.08, 14:08 Święto pieczonego ziemniaka było by fajne :) Ziemniaki na sto sposobów, do tego odpowiednio dobrany zespół muzyczny, co zagra wieczorem (tylko broń Boże piosenki biesiadne...), do tego parę oryginalnych atrakcji i jest ciekawa impreza:) Zrobić cyklicznie, co rok i za parę lat będą się ludzie zjeżdżali na takie oryginalne święto. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Jarmark 13.05.08, 09:09 > Święto pieczonego ziemniaka było by fajne :) i kilka buraków zaprosić do kompletu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 12.05.08, 20:35 Ja znamienitym socjologiem? To brzmi jak komplement. Jak to na forum? Wyrywanie słówek z kontekstu, zamiast dyskusji. Ja mam mieć kompleksy wobec ludzi z magistratu? Nie rozbawiaj mnie. Piszę o obowiązującej linii PR. Jest świetnie, miasto się rozwija, bo jest zgoda. Jestem pewien, że 99% pracowników UM prywatnie myśli, że to tylko pustosłowie, ale, po co się narażać, żeby skończyć w jednym kącie z radnymi MS i LS? W tej chwili to jedyni kontestatorzy rzeczywistości, ale... Jakoś niepociągające to towarzystwo. Być może jestem być może nie jestem socjologiem, ale czytam, słucham, obserwują, porównuję. I wiesz, co słyszę od sąsiadów i znajomych? Że wszędzie jest lepiej, że nawet Łuków się rozwija, ale nie nasze miasto! Czy to jednak dociera do zawodowych optymistów? Po za tym czekam na odpowiedzi na postawione pytania. Liczę na odpowiedź tu na forum, bo nasze media jakoś nie kwapią się do dociekliwości. Podobno jest już lista lokalnych dziennikarzy, którzy nie mają szans na zadawanie pytań. Ktoś z UM powiedział mi ostatnio, że nikt poza WK i to po konsultacji z TM nie może udzielać wypowiedzi do prasy. Bez zgody Prezydenta nie wolno im nawet chodzić do KatRadPodL. Podobno prezydent uwierzył, że jest mu ono nieprzyjazne. Ciekawe, kto? Skoro media są skrępowane to może warto na forum opisywać świat widziany oczami mieszkańców? Bez inwektyw, zaciekłości personalnych ataków. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 12.05.08, 21:19 Nigdy nie pisałem że obowiązująca w UM polityka PRowska jesk ok. Tyle tylko, że przez pryzmat UM i lokalnych polityków nie da się ocenić wszystkich zmian jakie zachodzą w mieście. Piszesz że w Łukowie jest lepiej, że wszędzie jest lepiej niż tutaj. Szczerze powiem, że wątpię żeby można było dokonać tak jednoznacznej oceny, zwłaszcza w odniesieniu do sąsiednich miast. Ja np. od swoich znajomych i sąsiadów wiem że w Białej P. jest bryndza tak straszna, że nawet zapyziałe Siedlce to dla nich wielki świat. To że w UM uprawia się kampanię sukcesu nie musi wcale oznaczać, że nic się w mieście nie udaje. Przykładowo tylko biorąc pod rozwagę ilość różnych imprez kulturalnych (koncertów, wystaw, wernisaży) to chyba jednak od wspomnianego już Łukowa jestśmy wciąż lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 12.05.08, 21:57 Zaraz. Nie twierdzę autorytatywnie, że gdzieś jest lepiej, tylko cytuję moich sąsiadów i znajomych. Przejeżdżam czasmi przez Łuków i widzę tylko architektoniczne koszmarki. Z jakić powodów jednak ludziska widzą tam progres, a nie w grodzie Księżnej. To powinno dawać władzy do myślenia, że ten rozbuchany PR juz nie działa. Co do kultury nie ma nic przeciw gdyby to była okrasa do solidnej pajdy chleba. Nawet masło orzechowe bez chleba szybko przestaje być zjadliwe. Inna sprawa to kulisy tej kultury. Wzajemne recenzje jej animatorów ... wybacz ale z kulturą nie mają nic wspólnego. Nie wiem jaka wygląda bialska bryndza, ale po ich ilicach jeździ się zdecydowanie lepiej, choć zaparkowac w centrum to jest wyczyn. Ale u nas też nie lepiej, a miały być parkingi podziemne .... Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Jarmark 13.05.08, 11:56 Ciekawe jest to twoje porównanie Sieblec do BP. - gdyby Siedlce pozyskały kilkanaście procent tych funduszy unijnych które udało się pozyskać władzom BP to okrzykniętoby to wielim sukcesem; - w BP od zawsze jest całkiem fajne kino w którym premiery wyświetlane są w kilka dni po premierze; - w BP jest bardzo ładnie zagospodarowny plac w centrum miasta który latem żyje do późnych godzin nocnych; - co ruku na byłym lotnisku w BP jest organizowany dwudniowy festym "pożegnanie wakacji" gdzie wystepuję NAJWIĘKSZE polskie gwiazdy; I właśnie takiego typu działań brakuje mi w Siedlach, pozyskiwania funduszy zewnętrznych na niezbędne wydatki inwestycyjne oraz mających na celu kreowanie pozytywnego wizerunku Miasta. Aha przypomniało mi się jeszcze jedno: kilka tygodni temu prywatny inwestor otworzył w BP centrum handlowe z parkingiem poziemnym; u Nas o tym się mówi już od iluś lat ale Prezydent znalazł na to alternatywę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 13.05.08, 16:14 nash_bridges napisał: > Ciekawe jest to twoje porównanie Sieblec do BP. Dokonując porównania w oparciu o konretne przykłady (kino, lepsze nawierzchnie ulic, istnienie zagospodarowanego rynku, ilość supermarketów) pewnie w wielu kategoriach Siedlce mogą od Białej odstawać. Pisząc, że w Białej jest "bryndza" miałem jednak przede wszystkim na myśli rynek pracy, co przecież bezpośrednio przekłada się np. na inwestycje w mieszkaniówce, poziom obrotów w handlu i usuługach. Dlatego ważnym wskaźnikiem jest przede wszystkim poziom bezrobocia, a ten na koniec marca wygląda następująco: Siedlce - 9,7%; Biała - 16,8%. Oczywiście u nas poziom ten jest niższy głównie dzięki migracji zarobkowej do Wawy, u nich trochę wyższy z powodu zastoju w handlu przygranicznym, ale nie zmienia to faktu, że w ogólnym rozrachunku łatwiej o pracę u nas, niz pod granicą z Białorusią. Już tak na marginesie to w tym roku Biała została praktycznie bez budżetu, bo ten uchwalony przez Radę skonfliktowaną z Prezydentem został uznany za wadliwy przez RIO w Lublinie. Dlatego tez dalsze inwestycje w mieście póki co wiszą na kołku. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Jarmark 14.05.08, 10:14 Ku uściśleniu we wcześniejszym poście chodziło mi o głównie o promocję mista. A teaz odnosząc się do twojej wypowiedzi: i u Nas i w BP o dobrą pracę jest tak samo ciężko; u Nas tysiące osób jeżdżą codziennie do legalnej pracy do Warszawy natomiast w BP liczna grupa ludzi żyje z często nielegalnego handlu przygranicznego lub przemytu, słyszałem o przypadkach gdzie w tamtejchych rodzinach oboje małzonkowie są zarejestrowani jako bezrobotni, a spokojnie żyją na pozimiomie przewyższającym żrednią krajową; a jesli chodzi o ilość bezrobotnych to te procenty nijak nie mają sie do rzeczywistości; prawie wszyscu ludzie którzy wyjechali do pracy za granicę a byli zarejestrowani w urzędach pracy w związku z tym iż nie stawiali się na obowiązkowe podpisywanie list potracili jakże DOSTOJNY STATUS BEZROBOTNEGO i nie sa już zaliczani do tej grupy; realna skala bezrobocia w tych miastach myslę, że spokojnie niestety ale przekracza 20%, lecz nawet połowa z tych osoób może pracować na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Jarmark 14.05.08, 10:43 To teraz ja uściślę. Informacje o bezrobociu w BP czerpię nie tylko z danych statystycznych, ale również od rodziny tam zamieszkującej. Poza tym napewno łatwiej o stabilną i nieźle płatną pracę w Wawie, niż w przemycie na wschodniej granicy. I na koniec dorzucę coś takiego: Jeżeli w BP jest tak super to czemu nie było tam takiej sytuacji jak w Siedlcach w ostatnich dwóch latach, kiedy nowe mieszkania były wyprzedawane zanim budynki wyszły z ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Jarmark 14.05.08, 11:16 nie napisałem że tam jest super !!! tam sa inne uwarunkowania niz tutaj, tylko jak dla mnie BP ma lepszy marketing niż Siedlce (pomimo, iż Siedlce mają o lepsze położenie geograficzne) Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Jarmark 14.05.08, 20:41 nash_bridges napisał: > a jesli chodzi o ilość bezrobotnych to te procenty nijak nie mają > sie do rzeczywistości; prawie wszyscu ludzie którzy wyjechali do > pracy za granicę a byli zarejestrowani w urzędach pracy w związku z > tym iż nie stawiali się na obowiązkowe podpisywanie list potracili > jakże DOSTOJNY STATUS BEZROBOTNEGO i nie sa już zaliczani do tej > grupy; realna skala bezrobocia w tych miastach myslę, że spokojnie > niestety ale przekracza 20%, lecz nawet połowa z tych osoób może > pracować na czarno. skoro wyjechali za granice i tam pracują albo pracują na czarno to jakby na to nie patrzeć bezrobotnymi nie są Odpowiedz Link Zgłoś
bieszczadzka Re: Jarmark 12.05.08, 22:36 -do "mietall". Siedleckie media i dociekliwość? Niektórzy dziennikarze wiedzą co można a co nie. Słyszałem że jak jeden coś powiedział czy napisał nie tak to miał pewnego rodzaju kłopoty. Ale ponoć to było za poprzedniej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
stadlerek Re: Jarmark 13.05.08, 09:23 Chciałem napisać że podpieracie się takimi argumentami jak - "podobno, słyszałem, znajomi mówili" i o czym to świadczy ale chyba dam spokój. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mietall Re: Jarmark 13.05.08, 11:38 Nie dobrze jest lekceważyć vox populi Stadlerku. Łamiesz zasady PR, kótre nakazują reagować na nastroje ludności. Zaprzecz faktom, albo lepiej odpowiedz na postawione pytania. Czy to też poniżej godnosci Jego wynosłości? A propos dziennikarzy. Obecna władza już nie tylko ma swoich "lubieńców", ale i "ulobione" media. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re:I Jarmark i I zbiórka odpadów 13.05.08, 20:05 ale się dzieje www.siedlce.pl/aktual/aktual.php#recyc Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Jar-mark 14.05.08, 10:25 > Po co komu ten jarmark chyba mnie zaczyna irytować to narzekanie , a to na parking pusty bo nie ma komu pilnować chwilę później że ktoś pilnuje tylko nie ma czego, potem jarmark itd. Widzę że zwolenników "Teorii X" McGregora (teoria zarządzania i motywowania ludźmi)w Siedlcach przybywa . Pytasz po co komu jarmark ? a czy nikt nie przyszedł na ten jarmark ? w moim przekonaniu było zainteresowanie więc jakiś częściowy cel został osiągnięty. Zapewne dla ciebie byłoby lepiej gdyby Siedlczanie siedzieli w domu. Sam mam pewne obiekcje co do formy i sposobu realizacji ale trzeba chwalić i zachęcać do działania. Doświadczenie przychodzi z czasem , gdyby nie zorganizowano tego jarmarku nie byłoby doświadczeń które przydadzą sie przy kolejnej imprezie - Rzym nie powstał w jeden dzień. Zawsze powtarzam że jakbym wiedział że się przewrócę to bym się położył. Odpowiedz Link Zgłoś
netxan Fotki z jarmarku dla zainteresowanych. 14.05.08, 15:45 Część ludzi potrafi tylko krytykować, inni bawili się wspaniale wraz ze swoimi pociechami. Zapraszam do obejrzenia fotek z jarmarku. fotosiedlce.pl/thumbnails.php?album=66 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Jarmark - o co więc chodzi? 14.05.08, 17:30 bambii napisał: > Po co komu ten jarmark > chyba mnie zaczyna irytować to narzekanie > Pytasz po co komu jarmark? a czy nikt nie przyszedł na ten > jarmark? w moim przekonaniu było zainteresowanie więc jakiś > częściowy cel został osiągnięty. Każde wydarzenie przyciąga mniejszą czy większą liczbę gapiów/ uczestników/widzów. Czy jednak przesłanie imprezy publicznej powinno być minimalistycznie minimalne? Wcześniej napisałem: "Sam pomysł jarmarku nie jest zły. Nie jest jednak dobrze łączyć sacrum z profanum, zwłaszcza gdy profanum jest takie marne." "Jeżeli ma być coś porządnie zrobione, to nie można się rozdrabniać. Zgoda, obchody dni patrona miasta jak najbardziej, ale nie w ten sposób. Niech gra hejnał, z wieży ratusza (a nie grał), niech odbędzie się jakieś seminarium historyczne na temat tej postaci, wystawa w muzeum, koncert muzyki z jego czasów itp. " "Kiermasz, to nie tylko stragany, których było mało i praktycznie nie wiadomo z czym (ani rękodzieło, ani starocie, ani nie wiadomo co). Owszem super kram z kurpiowskim piczywem, stoiska z miodem, coś z góralszczyzny i ... to wszystko. Nie było na jarmarku (sic!) karczm z regionalnymi kuchniami lub z zaprzyjaźnionych miast z zagranicy." "Czy władza musi tylko bawić naród w tak prosty sposób? W końcu biskup to prof.dr hab.,przewodniczący RM dr,prezydent mgr inż. Zresztą niech władza bawi, ale przy okazji niech edukuje i wychowuje estetycznie,organizacyjnie, moralnie, propaństwowo i proobywatelsko, muzycznie, teatralnie, historycznie i pod każdym innym względem." Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Jarmark - o co więc chodzi? 14.05.08, 18:09 > Czy jednak przesłanie imprezy publicznej powinno > być minimalistycznie minimalne? dla każdego coś miłego takie imprezy dostosowuje sie do odbiorcy, skąd u nas taka popularność imprez disco-polowych ? ale czy to jest powód aby ich zakazać ? > "Czy władza musi tylko bawić naród w tak prosty sposób? chyba n_l miał fajną sygnaturkę , aksjomat Coel'a jeśli dobrze pamiętam , ona wyjaśnia wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Jarmark - o co więc chodzi? 14.05.08, 18:29 > dla każdego coś miłego takie imprezy dostosowuje sie do odbiorcy, > skąd u nas taka popularność imprez disco-polowych ? ale czy to > jest powód aby ich zakazać ? Tak, masz rację. Nie powodu zakazywać, ponieważ disco-polo ma swoich wielbicieli i swoich organizatorów. Może nim być również miasto, co czyni przy okazji Dni Siedlec, 'pożegnania lata' i przy paru jeszcze innych okazjach. Nie widzę w tym nic nagannego. Jednak "władza" nie koniecznie musi zaspokajać tylko najprostsze zapotrzebowania ludu i to bez względu na powód świętowania, tym bardziej że patron miasta zasłynął raczej z opowiedzenia się za wysokimi ideałami moralnymi. Stąd pytanie, czy jarmark, przeciw któremu trudno coś mieć, właśnie z tej okazji i w takim wydaniu jest OK? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Jarmark - o co więc chodzi? 14.05.08, 19:55 > Jednak "władza" nie koniecznie musi zaspokajać tylko najprostsze > zapotrzebowania ludu demokracja jak mawiał Sokrates jest najgorszą formą sprawowania władzy. demos (lud) + krateo (rządzę) , ludu potrzebującego taniej rozrywki jest sporo w Siedlcach , dlatego imprezy discopolo znajdują tylu fanów w Siedlcach. Jak mawiał Kobuszewski w kabarecie Tyma "praw fizyki pan nie zmienisz" > Stąd pytanie, czy jarmark, przeciw któremu trudno coś mieć, właśnie > z tej okazji i w takim wydaniu jest OK? i to jest sedno sprawy, czyli nie "czy wogóle nam potrzebne" ale "jak go organizować" a to zminieia postać rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
1kudlaty Re: Jarmark 14.05.08, 18:13 Mówcie co chcecie , ostrzałki do noży były super,poza tym tandeta .. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Może zaprosić w 2009 Benedyktynów? 19.05.08, 17:11 Benedyktyni z Tyńca. W końcu mamy tam "naszego" człowieka, patron miasta tez rezydował w nieodległym Krakowie, produkty też nie tuzinkowe. www.benedicite.pl/ Ciekawostką jest to, ze w woj. mazowieckim będzie sklep w Płocku (poza Warszawą). To może w Siedlcach też? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jarmark rośnie 09.03.09, 13:20 www.mok.siedlce.pl/jarmark/mapa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Jarmark rośnie 09.03.09, 15:32 A ja mam jedno pytanie co mam rozumieć pod hasłem Targi Wydawnictw Katolickich ??? (na mapie za znaczone na żółto) Czy wzystko w tym mieście musi być zaraz związane z kościołem ???? Czy żadna "impreza" nie może odbyc się bez "błogosławieństwa" biskupiego ??? Ponoc sami duchowni potwierdzili w mediach że "Biskup to nie Bóg", ale u nas to chyba nie obowiązuje. I tak się mocno zastanawiam kto tak naprawdę rządzi miastem Prezydent czy biskup bo wychodzi mi na to że ten drugi. Ja tam do samei idei Jarmarku nic nie mam, trochę zajeżdza wsią, ale czasami takie "swojskie klimaty" są dobrą odskocznią od "szarości dnia codziennego" Te talarki czy Jacki czy jak tam to się nazywa, też mi sie podobają, mogły by być na stałe ale co tam, napewno przynajmniej jeden wezmę na pamiątkę i pewnie zrobi tak większośc Siedlcaczan :) A tak przy okazji tego jarmarku to może by rada miasta sypneła groszem i przynajmniej pare kamienic lub ew. bram na pułaskiego wyremontowała bo ich stan przedstawia obraz "nędzy i rozpaczy", który chyba nie pasuje do jarmarku ??? Jednak po głębszym namyśleniu muszę stwierdzić, że po takim remoncie nie zostało by za wiele z uwagi na "rdzennych mieszkańców" daw. ul. Pięknej. wiadomo o co chodzi :) Chyba każdy wie kto tam zamieszkuje/przebywa i wcale mi nie chodzi o to żeby "opluwać" tych mieszkańców bo przypuszczam że większoś to pożądni ludzie, niestety żyjący bardzo biednie :( tylko o paru chętnych co zaraz po kilku głębszych zniweczyli by cały "wysiłek" włożony w remont kamienic. to takie moje przemyślenia pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jarmark rośnie 09.03.09, 19:22 > nie może odbyc się bez "błogosławieństwa" biskupiego ??? Jarmark jest związany z odpustem patrona najstarszej siedleckiej parafii biskupa i męczennika. Odpowiedz Link Zgłoś