klemens.klemens 19.05.08, 18:22 Ostatnia sobotnia noc (17.05.), to europejska noc muzeów. Czy u nas też tak było? Jakoś nic nie słyszałem, ale gdyby była, to mi szkoda, bo nie skorzystałem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drawcarey Re: Noc muzeów 19.05.08, 18:43 17 maja nie było w naszym kochanym mieście europejskiej nocy muzeów (pewnie dlatego że europejskie) 9 maja - święto Unii Europejskiej (nie obchodzone w Siedlcach) w zamian mamy W czwartek, 8 maja po raz pierwszy obchodzono Święto Patrona Miasta Siedlce, którym jest Święty Stanisław Biskup Męczennik. Uroczystości rozpoczęła Msza św. koncelebrowana w intencji pomyślności Miasta i Mieszkańców, której przewodniczył ks. biskup ordynariusz Zbigniew Kiernikowski. W trakcie Mszy św. został poświęcony obraz Patrona Siedlec, namalowany przez Joannę Drzewiecką. Następnie odbyło się procesyjne przeniesienie obrazu z kościoła pw. Św. Stanisława do gmachu Urzędu Miasta Siedlce, gdzie obraz został zawieszony w sali obrad Rady Miasta Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Noc muzeów 19.05.08, 18:52 Nie rozumiem Twoich konatacji. O patronie miasta mowa jest na innych wątkach. Źle się stało natomiast, że nie wykorzystano zbiegu tych zdarzeń, bo nie pozostają ze sobą w opozycji, a wręcz pięknie by się dopełniły. Mógł być jarmark i mogło być święto Unii Europejskiej. Może w przyszłym roku będziemy o tym przypominać? A muzea powinny się na tę noc otworzyć: okręgowe, diecezjalne, im. JP2, archiwum + towarzyszące temu imprezy, Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Noc muzeów 25.05.08, 21:18 Jak widać z ożywionej wymiany zdań, pomysł nocnego snucia się po muzeach w S. nie chwycił, albo jeszcze nie teraz.. A gazetach piszą, że muzeum w Liwie dołączy jako oddział do muzeum siedleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Noc muzeów 25.05.08, 21:35 muchawka napisał: > A gazetach piszą, że muzeum w Liwie dołączy jako oddział do muzeum > siedleckiego. Dwóch dyrektorów w muzeum, to pewnie zastępca ma pracę na wyjeździe w Liwie, bliżej rodzinnych stron. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Noc muzeów 26.05.08, 08:53 > Dwóch dyrektorów w muzeum, to pewnie zastępca ma pracę na > wyjeździe w Liwie, bliżej rodzinnych stron. No dobrze, tu sobie pozwoliłeś na małą złośliwość. A co masz do powiedzenia w "temacie wątku" ? Odpowiedz Link Zgłoś
konard1 Re: Noc muzeów na dni siedlec 27.05.08, 18:41 Noc 7/8 czerwca - II SIEDLECKA NOC KULTURALNA - otwarte muzea, kina, galerie, placówki kulturalne, puby, ciekawe koncerty i wydarzenia artystyczne wiecej: www.dnisiedlec.pl/?p=4 PS.na dole strony pozdr. ........ www.dnisiedlec.pl Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Noc 7/8 czerwca - Siedlecka Noc Kultury 09.06.08, 09:26 Nie było mnie w weekend w S., mam jednak nadzieję, że ci, co byli, czerpali pełnymi garściami z nocnej oferty kulturalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiornikowiec Re: Noc 7/8 czerwca - Siedlecka Noc Kultury 11.06.08, 08:09 Jak dla mnie spory niewypał, mimo że konwencja otwartych obiektów w nocy przyjeła się wysmienicie i z wielkim sukcesem w miastach Polski i świata, to jednak My nie zapominajmy w jakiej "gminie" mieszkamy. Muzeum Regionalne zamknięte, Diecezjalne również, czynna Biała Sala z wystawą druków (o Papieżu rzecz jasna) i Galeria FOKUS. Rozbawiła mnie do łez niemal informacja na ulotce informacyjnej o otwartych galeriach i kinach (!!!) w liczbie mnogiej, jednym słowem MY TEŻ SO EUROPA Odpowiedz Link Zgłoś