Dodaj do ulubionych

amstaf z alergią

26.02.05, 07:48
witam,
trochę tu pusto, ale jednak zapytam, może macie podobny problem -
mam pięknego amstafa, z rodowodem po doskonałych rodzicach, w tej chwili 2-
letni. Od roku zaczął się problem z zaczerwienieniem na pysku, ktore przy
otarciach naskórka doprowadza do krwawiących ranek. Byłam już chyba u 8
weterynarzy, każdy przepisuje inne leki, antybiotyki mówiąc że to
alergia...tylko nikt nie wie na co.
Jeśli macie jakieś wskazówki, doświadczenia z podobnym problemem - proszę o
pomoc, będę wdzięczna.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • woyer Re: amstaf z alergią 01.03.05, 12:26
      Witam!!!
      Moja starsza suka (12 lat)miała podobne objawy jak Twój piesek z tym, że ranki
      miała na brzuszku. Wielu weterynarzy snuło różne teorie: zła dieta,
      uwarunkowanie genetyczne itd... Lekarstwa nic nie pomagały a objawy nasilały
      się wiosną. Nikt nie wiedział co jest. Po wieloletnich obserwacjach wpadlismy
      na myśl, że to może być od biegania po trawie. I rzeczywiście. Jak tylko
      wybiegła na "długą" trawę i źdźbła zaczęły podrażniać jej brzuszek, natychmiast
      pokazywało się zaczerwienienie a w konsekwencji krwawe ranki. Może u Twojego
      psiaka spowodowane jest to "kopaniem" w ziemi. Wkładając nos do nory obciera
      sobie pyszczek i to powoduje te objawy. Postaram się jeszcze czegoś dowiedzieć
      na ten temat. Mam nadzieję że niebawem pojawi się tu ktoś bardziej doświadczony
      niż ja;)
      • x-kasix Re: amstaf z alergią 21.03.05, 10:45
        witam! w koncu znalazlam interesujace forum. niestety nie moge pomoc w
        problemie, poniewaz tez szukam odpowiedzi. moj amstaff - 8 lat, ma od roku
        alergie na...? wlasnie. stwierdzono, ze na trawe. nic podobnego. objawy: zmiany
        skorne - czarne liszaje na brzuchu i pod lapami (pachwiny). swedzace liszaje
        rozgryzal i rozdrapywal do krwi. ma szyi zaczerwieniona skora i wypadajaca
        siersc. po roku na tabletkach, zastrzykach i masciach, za namowa kolezanki
        zmienilam karme na specjalistyczna dla psow z problemami skory i trawienia i
        pomoglo. wciaz ma zmiany skorne, ale nie drapie sie tak czesto. poza tym
        odstawilam produkty mleczne ( jadl zawsze z nami na sniadanie platki z
        mlekiem). ogolnie pies wyglada na 4 lata( weterynarze nie wierza, ze ma 8), ale
        skora nie jest wyleczona do konca.
        jakiekolwiek uwagi, podpowiedzi - mile widziane.
        pozdrawiam
        • woyer Re: amstaf z alergią 24.03.05, 15:19
          Wczoraj, po kąpieli zobaczyłem u mojej Sabiny krostki na brzuszku. Dzisiaj są
          to przyschnięte strupki. Starałem się trochę coś o tym wyczytać i dowiedziałem
          się, że wiosną takie objawy wzmagają się, a to przez pyłki. Podobno teraz
          leszczyny zaczynają "pylić". Przemywam jej brzuszek spirytusem i mam nadzieję
          że to pomoże.
          Pozdrawiam:D
    • kasiaw28 Re: amstaf z alergią 04.08.05, 18:40
      witam, mój pies tez ma alergie chociaż innego rodzaju, jest uczulony na
      pyłki i trawy. Wiosną i jesienią ma zaczerwienione całe gałki oczne, które
      potwornie ropieją. Lekarze są bezsilni - tak musi być..:(:(:(::(
      • arcus_caelestis Re: amstaf z alergią 31.08.05, 19:21
        Hej mój łobuz tez ma alergie : na detergenty( legowisko musze prać w płatkach
        mydlanych), na pyłki traw i na trawy generalnie ( po skoszeniu traw na łąkach
        wyglądał jak czerwona świnka), rózowiał też po karmie Purina teraz jada Royala
        i drób z ryżem i warzywami(głównie warzywa:D).
        Co do alergi - da sie ustalić na co psiak ma alergie bo sa specjalistyczne
        testy dla psów - problemem jest że takie testy są produkowane w Danii bodajże i
        sporo kosztują , sprowadza sie je w bardzo duzych paczkach a termin ich
        ważności wynosi 3 miesiące. - efekt jest taki ze zdecydowana większość polskich
        lecznic albo ich nie sprowadza bo nie ma na nie zbytu, albo dlatego ze sa zbyt
        kosztowne i chetni się sami wycofują. Jedyna lecznica w której mieli takie
        testy w moich okolicach to Arka w Krakowie, na Śląsku nie mieli nawet pojecia o
        czym mówię. A co do traw od których robia sie strupki, ranki ,
        zaczerwienienia to moge polecić peroxywet na drobniejsze zaczerwienienia.
        trochę zachodu jest z aplikacją ale efekty niezłe. na większe pryszcze ranki i
        podraznienia tez jest preparat ale nie pamiętam teraz nazwy. Jak ktos jest
        zainteresowany to ustale jak to sie nazywa przy najbliższej wizycie u weta.:)
        • ihza Re: amstaf z alergią 28.09.05, 11:53
          Tak sobie czytam to wasze forum...znalazłam się tu przez przypadek, też mam
          amstafa, suczkę, zwie się na przekór wszystkim ZUZA. Jest straszną pieszczocha,
          kocha ludzi i inne zwierzęta (no może z wyjątkiem pewnego doga
          niemieckiego,który przeraża ją swymi gabarytami). A do czego to ja zmierzałam
          bo jak sie rozpiszę to nie bee mogla skoczyć, mogłabym o niej opowiadać
          godzinami.
          Też ma uczulenie na trawę...to ponoć jedna z wielu chorób które dopadają
          amstafy. Ja podaję jej wapno (takie zwykłe, które można kupić w każdej aptece).
          Na początku dostawała 2 tabletki dziennie, teraz profilaktycznie dostaje 1
          tabletkę co dwa dni. Naparwdę pomogło. Teraz owszem po długich spacerach i
          swawolach w trawie chrosty tez wychodzą, jednak na drugi dzień nie ma po nich
          śladu (polecam wapno naprawdę skutkuje). Pozdrawiam
          • magda.i.gibon Re: amstaf z alergią 28.09.05, 16:15
            witam...ja też miałam podobne problemy z moim psinkiem. jak nie krostki przy
            pyszczku, to jakieś zmiany skórne przy oku (wypadło mu tam futerko i bardzo
            brzydko wyglądało. na domiar złego na środku ogona ma jakieś inne futro...też
            chodziłam do lekarzy, jednak diagnozy są różne i nic konkretnego z tego nie
            wynika. jeśli jesteś z wawy, to polecam klinkę małych zwierząt przy sggw i
            psiego dermatologa, który w końcu oko wyleczył (co do ogona, nie miał pojęcia,
            z jakiej przyczyny tak się dzieje)
    • justysia34 Re: amstaf z alergią 27.01.06, 21:21
      Witam,
      Po raz pierwszy na tym forum.
      Mój amstaf (i pittbul jednocześnie :) też jest alergikiem. Obecnie ma 7,5 roku,
      alergia pojawiła się 3 lata temu - jest to uczulenie na pewne sporysze traw
      połączone z uczuleniem na nikiel (kolczatka). Objawia się to jakby plamą
      zaczerwienioną, która zamienia się w wysięk ropny (mówiono, że to tzw. hot
      point) jeśli się tego szybko nie zauważy (czyli w ciągu około 2 dni).
      Na początku był leczony sterydami i antybiotykiem, ale nie wiem jakim, bo wet
      nie był uprzejmy poinformować, ale potem na szczęście dowiedziałam się o pewnym
      środku (na receptę) - CIPRONEX 500. Podaje się to co 12 godzin, pies musi mieć
      dużo wody. Od tamtej pory do wysięku nigdy nie dochodzi i w konsekwencji do
      zapalenia skóry.
      Pozdrawiam
      • woyer Re: amstaf z alergią 28.01.06, 10:48
        Witamy na forum i dzięki za Twoje info. Każda taka pomoc jest dla nas ważna:)
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka