Dodaj do ulubionych

Wspomnienia

25.02.05, 19:35
Skoro tak pięknie zaczęło sie na forum "Ochota, Włochy, Ursus" to może tu uda
sie nam to kontynuować. Ja urodziłem się w jednej z kamienic Kolonii
Lubeckiego i mieszkam tu do dziś. Od małego były to moje rejony - plac
Narutowicza i okolice oraz stare Szczęśliwice, gdzie w domu z 1929 roku
mieszkają moi dziadkowie. Kiedy byłem mały jak chyba każdy z nas uważałem, że
nazwa Szczęsliwice została nadana dlatego, że mieszkają tu szczęśliwi ludzie.
Mój świat ograniczał sie w zasadzie do Ochoty - czasem jeżdziliśmy do drugich
dziadków na Żoliborz, gdzie też zawsze mi się podobało. A z takich śmiesznych
dziecięcych wspomnień to zawsze bałem sie szpitala na Barskiej, uważałem, że
to przerażajace miejsce i nigdy nie chciałem tam chodzić na spacery. O wielu
domach wypobrażałem sobie, że w nich straszy - np. takim strasznie zaniedbanym
na Langiewicza. Ostatnio tam zajrzałem i zobaczyłem piękną klatkę schodową i
drewniane schody w kompletnej ruinie...
Obserwuj wątek
    • katmoso Re: Wspomnienia 02.03.05, 23:41
      Na Ochocie zamieszkałam, gdy przyjechałam na studia do Warszawy. Trwało to w
      sumie 3 lata. Zakochałam się w pięknych zakątkach Starej Ochoty i Filtrów. Te
      okolice kojarzą mi się z pięknymi czasami. Spacery na Pole Mokotowskie, nocne
      piwko na Pl. Narutowicza, buszowanie po małych urokliwych uliczkach, nastrojowe
      spacery wokół Filtrów. Ochota ma tę podstawową zaletę, że ejst zarazem centrum
      miasta i stanowi taką miłą enklawę. Dużym minusem jest tylko zatłóczona i
      zasmrodzona Grójecka. Poza tym miodzio.
      Pozdrawiam
      • mvitti Re: Wspomnienia 02.04.05, 16:51
        co do opisanej przez ciebie klatki w tej zaniedbanej willi to też tę
        kamieniczkę (bliźniak w stylu dworkowym?) ostatnio
        odwiedzilam...koszmar...piekne drewniane schody i sufit, ale zaniedbane i
        smród, klimat jak w jakiejś podmiejskiej ruderze...powinni coś robić by ratować
        te budynki, zanim koszt ich remontu będzie astronomiczny:(
        • bielyszew Re: Wspomnienia 03.04.05, 12:37
          Niestety wiele willi w kolonii Staszica jest szalenie zaniedbanych... Ale też
          sporo sie zmienia - np. pięknie odnowiona kamienica na początku Filtrowej
          (blisko Al. Niepodłegłości) - widziałaś?
          • mvitti Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:07
            w tej częsci jednokierunkowej??? tak jest urocza, choć z drugiej strony takie
            zaniedbane mają swój klimat, a te cukierkowe nie wiem czy nie są zbyt
            cukierkowe...w ogóle to tu jest o wiele lepiej pod względem renowacji niz np na
            powiślu czy mokotowie czy w centrum dlatego dziwi brak knajp itp...ta gdzie
            planuje kupic mieszkanie (jutro negocjacje ceny:) też jest mocno oblupana i
            zaniedbana (mieszkają tam sami emeryci i szkoda im kasy, czy mloda osoba jak ja
            dośc spokojna ale jednak towarzyska nie zostanie przez nich zniszczona???)
            • bielyszew Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:31
              Zgadzam sie że wyglądają czasem jak torciki śmietankowe, ale z drugiej strony
              za pare lat już nie bedzie widać efektów remontu...

Nie wiem jak będzie w tej Twojej kamienicy - ale ja jestem chyba dość młody
              (przed 30-tką) i zawsze dobrze się czułem wśród moich sąsiadów. Urodziłem sie i
              mieszkałem długo w kamienicy na rogu Mianowskiego i Uniwersyteckiej, teraz
              mieszkam z żoną ciut dalej. Urządzamy czasem małe imprezy, spotkania i nigdy
              nie zdarzyło nam się, żeby sasiedzi byli niezadowoleni. No a my staramy się być
              też fair. Dlatego sądzę, że da się. A po drugie nie ma na nic recepty i każda
              kamienica ma troche inny charakter. Szczerze mówiąc chciałbym aby sprowadziło
              się tu trochę młodych ludzi - to wpłynęloby pozytywnie na ilość knajpek i nie
              tylko na to. Dlatego prowadzę ów "lobbing", o którym pisałem w sąsiednim wątku.
              Nie mogę ciągle słuchać o Pradze i Żoliborzu ;-( Podczas gdy ja kocham moją
              Ochotę z jej klimatem... No i jeszcze Saską Kępę.
              • mvitti Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:41
                zobaczymy, ja to może sam środek mianowskiego...byc fer tak, poinformować itd
                ale miec prawo zrobić czasem, żadko, dużą imprę tzn 35 osób, muzyka, tańce też
                chcę...zobaczymy...skoro prowadzisz lobbing to pewnie nie moge ci ufać bo
                lobbujesz poprostu na rzecz mlodej (z mlodym zresztą), my mniej niż 25:)
                • bielyszew Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:47
                  Z tym lobbingiem to troche żart, po prostu propaguję wszem i wobec moja
                  rodzinna dzielnicę :-) Szkoda, że nie pisze tu nikt inny kto mogłby pomóc mi
                  odpowiedziec na Twoje wątpliwości.
                  • mvitti Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:52
                    no wlasnie zrobil się z tego kącik porad dla szukajacej mieszkania...nie
                    zamierzalam dominować tego forum jako że tu nawet nie mieszkam...ale gdyby nie
                    my to forum by umarlo...nie mozesz go zrobic tak by bylo na liście forów
                    prywatnych wyborczej???
                    nie czuj się zobowiązany do odpowiadania na moje niekończące się pytania:)
                    • bielyszew Re: Wspomnienia 03.04.05, 23:58
                      Jest na liście forów prywatnych - jesli wejdziesz na forum Warszawa, tam jest
                      link do forów warszawskich, prywatnych i tam znajdziesz link do tego forum.
                      Tworząc to forum zaispirowałem sie Saską Kępą, której forum prywatne kwitnie...
                      Poza tym Ochota nie ma oddzielnego forum, nie mówiąc już o naszym rejonie. Ale
                      taki los jak forum SK to rzadkość, większość umiera śmiercią naturalną...
                      • mvitti Re: Wspomnienia 04.04.05, 00:08
                        no nie wiem, mam fora warszawskie, prywatne, tam jest saska kępa, ale starej
                        ochoty nie widze niestett...może jest tylko w twoim komputerze...
                        • bielyszew Re: Wspomnienia 04.04.05, 00:17
                          To troche skomplikowane i moim zdaniem bez sensu. Jesli wejdziesz w
                          link "warszawa", który znajduje się w tabelce po lewej stronie (razem z innym
                          miastami) to znajdziesz tam listę najpopularniejszych forów prywatnych. Jeśli
                          natomiast wejdziesz w forum Warszawa to na górze, nad nim znajdziesz link "fora
                          prywatne (84)" i tam sa wszystkie fora. Podobnie teraz - jeśli jestes na tym
                          forum to na górze jest ścieżka:
                          "Gazeta.pl>Forum>Prywatne>Miasta>Mazowieckie> Warszawa", klikając tę Warszawę
                          znajdziesz także prywatne fora (wszystkie)
                          • mvitti Re: Wspomnienia 04.04.05, 23:40
                            udalo się, zlokalizowalam.
                            • mvitti Re: Wspomnienia 15.12.05, 01:09
                              To teraz pora na moje wspomnienie ochoty z dzieciństwa...
                              Razem z mamą jak miełam jakieś 12 lat jeżdziłam na tenisa samochodem
                              Wawelską...podróże się bardzo dłużyły, korki itp...ale ja się nie nudziłam, bo z
                              zachwytem i zainteresowanie obserwowałam przez szybe piękne wille kolonii
                              staszica...wtedy nie wiedziałam na co własciwie patrze i że to tylko skraj tej
                              ślicznej dzilnicy...prawde powiedziawszy dopiero w tym roku, szkając mieszkania
                              zorientowałam się że była to stara ochota...że stara ochota to własnie te
                              śliczne wille z dzieciństwa...
                              • a.delon Re: Wspomnienia 15.12.05, 01:30
                                a moje wspomnienia ze starej ochoty to całe dzieciństwo. trudno zawrzeć w formie
                                wpisu na forum;)
                                • mvitti Re: Wspomnienia 15.12.05, 01:39
                                  Troche wyobraźni!!!;)
                              • mvitti Re: Wspomnienia 15.12.05, 01:44
                                Te wille to widoki z prawej strony, natomiast z lewej panował niepodzielni
                                billboard, czy coś w tym styly:CIN CIN...pamietacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka