qzs 07.01.04, 16:12 Co sądzicie o reklamach zasłaniających szyby umieszczanych na autobusach miejskich? Nie wiecie może czy w bieżącym roku PKM Sosnowiec planuje zakup nowych autobusów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michaelus Re: Komunikacja miejska 07.01.04, 16:32 qzs napisał: > Co sądzicie o reklamach zasłaniających szyby umieszczanych na autobusach > miejskich? Z zewnątrz może to i wyglądać źle. Ale są i dobre strony tego stanu rzeczy. Nikt z zewnątrz Cie nie widzi, a Ty widzisz tych co są na zewnątrz. > Nie wiecie może czy w bieżącym roku PKM Sosnowiec planuje zakup > nowych autobusów? Sam bym się pewnie dowiedział, ale wydaje mi się, że coś nowego dla Zagłębia kupią. Polecam także lekturę forum Tramwajów Śląskich. Oto link do wątku "Kiedy będą nowe autobusy w PKM S-ec": www.pkt.katowice.pl/forum/viewtopic.php?t=225&sid=50836a0662156a194d2817275366bb0c Odpowiedz Link Zgłoś
zenon133 Re: Komunikacja miejska 28.01.04, 11:01 Proponuję wprowadzenie nowych przystanków autobusów linii 91, 150, 622, 723, 926 w okolicy Szkoły Podst. Nr 44 przy ul. Grota Roweckiego (za nią znajduje się IV LO im. Staszica) - kierunek Centrum Sosnowca oraz przy dawnym Szpiataliku Dzieciecym (wkrótce będzie tam Uniwersytet) - kierunek Czeladź. Wszystekie te autobusu jeżdżą Estakadą. Na Pogoni zatrzymują sie na przystanku przy ul. Mireckiego a następny jest już w Centrum miasta. W drugą stronę startują z przystanku przy al. Zwycięstwa (Poczta Gł. ) i zatrzymują się na ul. Grota Roweckiego (ul. Pusta). Są to bardzo duże odległości i śmiało można zrobić niewielkim kosztem te przystanki. Ludzie mieliby bliżej Centrum z ok. Staszica i Rudnej 1. Proszę o wnikiliwe rozpatrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 07.01.04, 18:58 Nie do końca wszystko widac. Mimo wszystko te reklamy utrudniają wygladanie. A zysk z tego nie jest za duzy. Poza tym dlaczego akurat na Solarisach?? Jakby w Sosnowcu mało było Ikarusów, Jelczy M11 itp Odpowiedz Link Zgłoś
tropicielka Re: Komunikacja miejska 08.01.04, 09:07 Nowe autobusy ? Sosnowiec jest po pas zadłużony za dworzec - który średnio był potrzebny.... tym bardziej , że ściany zaczynaja nasiąkać i przeciekać , a sklepy bankrutują... to jest dobre rozplanowanie wydatków! Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: Komunikacja miejska 09.01.04, 10:43 qzs napisał: > Co sądzicie o reklamach zasłaniających szyby umieszczanych na autobusach > miejskich? Nie wiecie może czy w bieżącym roku PKM Sosnowiec planuje zakup > nowych autobusów? Obawiam się, że zakup tych 17 Solarisów będzie musiał wystarczyć na jakieś 5 lat. Pozostaje reanimacja starych Jelczy i Ikarusów. Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 11.01.04, 15:53 Wydaje mi się, że jednak w tym roku zostana zakupione jakieś autobusy, choć przypuszczam, że nie będzie ich za wiele. PKM Katowice kupił ostatnio 10 nowych Jelczy. Jeśli w najbliższym czasie nie zostanie akupiona większa ilość nowych autobusów niektórych starych Jelczy i Ikarusów nie bedzie się juz dało reanimować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Komunikacja miejska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.04, 23:36 Czy ktoś mi wytłumaczy, dlaczego w Sosnowcu jeżdżą pojedyńcze tramwaje, skoro jest w nich zawsze tłoczno?. Dotyczy to dni powszednich i świąt. Czy jest to kolejny powrót do przeszłości? W Katowicach, Krakowie, Warszawie pojedyńcze tramwaje to rzadkość, chyba że są to nowoczesne przegłubowce. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Komunikacja miejska 11.01.04, 23:47 Takie są zarządzenia KZK GOP. Poza tym na linii 26 nie można wprowadzić dwóch wagonów z powodu wiaduktów. Tyle wiem. Poza tym w naszym regionie miasta starają się jak najwięcej wydatków na komunikację przerzucić na budżet wojewódzki. W innych regionach jest to nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: Komunikacja miejska 12.01.04, 10:32 qzs napisał: > Wydaje mi się, że jednak w tym roku zostana zakupione jakieś autobusy, choć > przypuszczam, że nie będzie ich za wiele. PKM Katowice kupił ostatnio 10 > nowych Jelczy. Jeśli w najbliższym czasie nie zostanie akupiona większa ilość > nowych autobusów niektórych starych Jelczy i Ikarusów nie bedzie się juz dało > reanimować. Zawsze można kupić używane autobusy z innych firm KM. Tak robią np. PKMy Bytom i Świerklaniec, kupując Ikarusy 280 z Gdyni i Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 12.01.04, 12:42 Trmwaje w Sosnowcu sa w ogole do niczego. pojedyncze wagony jeżdżą z oszczędności, choc nie wydaje mi sie, ze tramwaj dwuwagonowy pobiera znacznie wiecej energii. Ostatnio niektore tramwaje 21 znowu sa dwuwagonowe. A podobne w jakiejs blizej nieokreslonej przyszlosci wladze Sosnowca maja zamiar na linii 15 (po jej wydluzeniu) sprowadzic tzw. Karliki czyli Citadisy (skad pomysl by Citadisy nazywc "Karlikami"??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Jak szprotki w puszce! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.04, 22:57 Nie wiem ile więcej zużywają energi tramwaje dwuwagonowe, ale dlaczego świątek piętek mamy jeździć w takim tłoku? Bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
zenon133 Re: Jak szprotki w puszce! 12.01.04, 23:07 Kolejna sprawa - autobusy do Katowic - zawsze jest w nich tłok. Czy my mieszkańcy Sosnowca jesteśmy gorszymi klientami? KZK GOP nie zauważył, że na tym kierunku jeździ coraz więcej osób. Druga rzecz, dlaczego poza ul. Piotra Skargi nie zatrzymują się w centrum w innych punktach np. w okolicach Ronda lub na ul. Sokolskiej - powinny się tam zatrzymywać wszystkie autobusy, również pośpieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostek Re: Jak szprotki w puszce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 08:38 Pewnie po to,żebyś znał swoje miejsce w szeregu i nie wychylał się. Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 14.01.04, 13:44 Na początku 2003r. PKM Sosnowiec zamieścił w Biuletynie Zamówień Publicznych, że zamierza od sierpnia przeprowadzać procedury przetargowe na zakup 15 nowych autobusów Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Komunikacja miejska 14.01.04, 21:07 No i jakoś nic z tego. Z tego, co pisali na forum Tramwajów Śląskich wynika, że PKM Sosnowiec testował tylko Mercedesa. Zresztą podałem już link do tego wątku (w drugim poście) Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 14.01.04, 15:22 komunikacja do Katowic rzeczywiscie nie jest najlepsza. Autobusy jeżdżą za rzadko, a PKM nie posiada naprawdę dużych pojazdów. Współczesny autobus przegubowy ma 18m. długości a autobusy PKM-u 16,5m. (ikarusy) i 15 (solarisy u 15) Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Komunikacja miejska 14.01.04, 17:54 A PKM Sosnowiec dziwną politykę stosuje. Moje pytanie z forum Tramwajów Śląskich: "Czy na prawdę nie produkują przegubowych Solarisów? Przecież ten 3-osiowy Solaris jest zdecydowanie mniej pojemny od przegubowego Ikarusa, a obie marki jeżdżą wymiennie na tych samych liniach." Odpowiedź memphisa: "Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa. SU15 jest tańszy niż SU18, co jest logicznie biorąc pod uwagę, że jest mniejszy. A wiadomo, że kupuje się jak najtańsze autobusy. A skoro SU15 spełnia normę pojemności taboru C (czyli powyżej 115 miejsc) to nie ma problemu z zastępowaniem przegubowców. A pasażer to tu nikogo nie interesuje." Cały wątek na ten temat: www.pkt.katowice.pl/forum/viewtopic.php?t=225&sid=50836a0662156a194d2817275366bb0c Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 14.01.04, 16:43 Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 103 z dnia 22.07.2003 POZYCJA 44167 OGŁOSZENIE O PLANOWANYCH ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH o wartości powyżej 500 000 EURO Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej Sp. z o.o. w Sosnowcu, 41-219 Sosnowiec, ul. Lenartowicza 73, lok. 26, woj. śląskie, pow. m. Sosnowiec, tel. 032 2635016, fax 032 2927445, www.pkmsosnowiec.internetdsl.pl, e-mail: pkm@pc.net.pl, informuje, że planuje w roku 2003 przeprowadzić następujące postępowania o udzielenie zamówienia publicznego: dostawy 1) Zakup 15 sztuk nowych autobusów miejskich (PKWiU: 34.10.3) - rozpoczęcie w sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Komunikacja miejska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 14:32 Dla mnie są za duże odległości do przystanków i za duże pomiędzy przystankami. Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 24.01.04, 23:37 Na stronie www.pkm.pl/ogloszenie1.doc jest ogłoszenie o planownym rozpoczęciu procedur przetargowych na zakup nowych autobusów- początek w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Komunikacja miejska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.04, 08:02 Przyjrzyjmy się dojazdowi w naszym mieście do hipermarketów zwykłych ludzi, czyli komunikacją miejską. Wygląda na to, że tak to jest zorganizowane, żeby jak najmniej ludzi do nich jeździło nie dość, że są zwykle odsunięte od dróg, to jeszcze omijają ją wszystkie autobusy komunikacji miejskiej. Dlaczego? Dojeżdżają specjalne autobusy, które zatrzymują się tylko na wybranych przystankach. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 25.01.04, 13:13 Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 10 z dnia 21.01.2004 POZYCJA 3873 OGŁOSZENIE O PLANOWANYCH ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH o wartości powyżej 500 000 EURO Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej Sp. z o.o. w Sosnowcu, 41-219 Sosnowiec, ul. Lenartowicza 73, lok. 26, woj. śląskie, pow. m. Sosnowiec, tel. 032 2635016, fax 032 2927445, www.pkm.pl, e-mail: pkm@pc.net.pl, informuje, że planuje w roku 2004 przeprowadzić następujące postępowania o udzielenie zamówienia publicznego: dostawy 1) ZAKUP AUTOBUSÓW MIEJSKICH (PKWiU: 34.10.3) - rozpoczęcie w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
egon17 Re: Komunikacja miejska 25.01.04, 22:49 qzs napisał: > Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 10 z dnia 21.01.2004 > POZYCJA 3873 > > OGŁOSZENIE O PLANOWANYCH ZAMÓWIENIACH PUBLICZNYCH > > o wartości powyżej 500 000 EURO > > Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej Sp. z o.o. w Sosnowcu, 41-219 > Sosnowiec, ul. Lenartowicza 73, lok. 26, woj. śląskie, pow. m. Sosnowiec, tel. > 032 2635016, fax 032 2927445, www.pkm.pl, e-mail: pkm@pc.net.pl, informuje, że > planuje w roku 2004 przeprowadzić następujące postępowania o udzielenie > zamówienia publicznego: > > dostawy > > 1) ZAKUP AUTOBUSÓW MIEJSKICH (PKWiU: 34.10.3) - rozpoczęcie w lutym Ile ich ma być? Czy fabrycznie nowe? Czy warunki przetargu określają długość i wysokość podłogi tych autobusów? Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 26.01.04, 00:39 Nie wiem ile dokładnie ma ich być, ale przypuszczam,że 15. Na pewno będą nowe i na 95% niskopodłogowe (wydaje mi się, że największe szanse na wygranie przetargu ma Solaris) nie mam jednak pojęcia jakiej długości to będą autobusy, może wreszcie pojawią się jakieś przegubowe, choć to raczej mało prawdopodobne . Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Przystanek przy Geancie 12.06.04, 17:50 Proponuję by na Autostradzie przy Geancie w Sosnowcu powstał przystanek przesiadkowy i zatrzymywały się na nim wszystkie przejeżdżające tamtędy autobusy (zwykłe i pośpieszne). Powinien tam zatrzymywać również specjalny autobus PKM z Katowic na lotnisko w Pyrzowicach (również w drodze powrotnej). Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Przystanek przy Geancie 12.06.04, 20:10 Jestem za! W Katowicach autobusy pośpieszne 8xx zatrzymują się za często. Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Re: Przystanek przy Geancie.. [...] 05.07.04, 14:37 michaelus napisał: > Jestem za! > W Katowicach autobusy pośpieszne 8xx zatrzymują się za często. Oczywiście byłbym za.. Sam jeżdżę niemal codziennie 808, 811, 815, 825, 835 i też uważam, że przynajmniej ze dwa z nich winny się tam zatrzymywać.. Ale nie wszystkie! Przecież nie każdy chce tam postoju - opóźniającego dojazd do K-c. Swoją drogą nie każdy też chce stawać koło katowickiej Ikei:) Fakt!!! ;-) Rozumiem to... Z innej beczki.. Ja byłbym za intensyfikacją przynajmniej kilku linii. Mam na myśli sytuację, by często uczęszczany autobus odjeżdżał z przystanku co 10-12-16 minut a nie co 30-35 minut a w niedzielę co 1h lub 2h! No nie! To, że busy jednej linii jeżdża co 10 minut, to nie mżonka! Tak jest w wielu, wcale nie największych miastach Polski - przykłady: Toruń, Częstochowa, Grudziądz i pewnie kilka innych.. Warszawa też, bo wiem z doświadczenia! Miło byłoby przecież (nie znając rozkładu) czekać góra 10-15 minut na busa.. A tak jak przyjdziesz bez znajomości tegoż rozkładu, a pech sprawi, że nic nie jedzie, to będziesz stał jak ten Mongoł na azjatyckim stepie... Bo KZK GOP puszcza często busy "kupami" - tzn. w przeciągu kwadransa odjedzie 4-5 busów mniej więcej o podobnej trasie, a potem [...] długo, długo nic k...a nie ma!!! Nie twierdzę, że tak jest na trasie: Katowice Skargi - Sosnowiec Zagórze/DG Gołonóg czy HK! - "Osiemsetki" ze Skargi odjeżdżają jak dla mnie komfortowo, co 9-10 minut - Przykład dla godziny 14: 14:03; 14:14; 14:23; 14:33; 14:44; 14:53; Niby super, ale to kilka różnych busów o nieco odmiennej trasie.. a nie jedna linia! Na szczęście wszystkie mi pasują - jestem z Zagórza.. :) Śmieszne są te stare babki, które czając sie na busa i jego miejsca siedzące, czynią ze zwykłego wchodzenia do autobusu, SURVIVAL - walkę o przetrwanie!!! Ta werwa, siła, "wola mocy".. [F.Nietzsche] Ja nie wiem za co im dają te renciny i emerytury :-) Zdrowe jak tur te babcie! Najgorsze są te grube przekupy bazarowe w przedziale wiekowym 49-60 lat! - Porażka! Predatory jak z reklamy TP SA:) - Taka dżungla ma miejsce na Skargi w Katowicach od ok. 11:00-21:00. Cały dzień!!! Jak ktoś nie wierzy, niech sparwdzi. Wystarczy pojechać jakąś "osiemsetką" i poczekać.. Nic tylko nagrać i do "Śmiechu Warte" słać:) To tyle przemyśleń.. Pozdrawiam - zwł. tych co wiedzą o czym mowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: Przystanek przy Geancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 20:53 Myślę, że to świetny pomysł, ale na jego realizację trzeba będzie czekać kilka lat. Nie wiadomo kto nas nie lubi czy GTL czy LOT czy Katowicki PKM czy KZK GOP czy Prezydent Katowic USZOK czy wszyscy razem? W każdym bądź razie przystanek powinien dawni już tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Re: Przystanek przy Geancie 12.08.04, 21:10 Gość portalu: Teodor napisał: > Myślę, że to świetny pomysł, ale na jego realizację trzeba będzie czekać kilka > lat. Nie wiadomo kto nas nie lubi czy GTL czy LOT czy Katowicki PKM czy KZK GOP > > czy Prezydent Katowic USZOK czy wszyscy razem? W każdym bądź razie przystanek > powinien dawni już tam być. W jednym muszę Cię Kolego poprawić. Uszok jest jak najbardziej pro-zagłebiowski, co wielu katowiczan wybaczyć mu nie może... A ci Ślązacy nienawidzący Zagłebiaków, to już najbardziej:) PS. Zresztą drażni ich sosnowieckie kierownictwo w województwie:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qzs Re: Komunikacja miejska 05.07.04, 00:31 Miasta Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza i Będzin wspólnie wystąpiły do Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach z wnioskiem o dofinansowanie programu zakupu 72 nowych autobusów dla PKM Sosnowiec (...) Wniosek o dofinansowanie z unijnych funduszy zakupu 72 autobusów dla gmin: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza i Będzin przesłano do Urzędu Marszałkowskiego. Dotyczy on jednorazowego zakupu. Jeśli jednak nie uda się w tym roku uzyskać grantu - mamy zamiar zakupić z własnych środków przynajmniej kilkanaście nowych wozów. Jakie to będą autobusy - trudno w tej chwili powiedzieć, gdyż o tym zdecyduje przetarg." Czyżby w Sosnowcu miało się pojawić aż tyle nowych autobusów? Jak to nieprawdopodobnie brzmi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Komunikacja miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 20:21 Znowu cisza. Czysta propaganada z tymi autobusami. W ubiegłym rokumówili, że w tym roku będą podwyższać Egzotarium. Chyba znowu zapomnieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Komunikacja miejska IP: *.netforia.pl 16.07.04, 11:43 A ja wogóle nie wierzę że w Sosnowcu pojawi się coś nowego. W PKM Sosnowiec liczy się tylko kasa, którą dostają pod stołem i nic więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: Komunikacja miejska IP: *.netforia.pl 16.07.04, 13:06 Z tego co mi wiadomo Prezes PKM Sosnowiec trzepie niezłą kaskę na fikcyjnych fakturach za paliwo do autobusów i na "współpracy" z zaprzyjaźnioną firmą p.Fisiora, która remontuje mu od łazienki po biurowiec. Może wiecie coś więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teodor Re: Komunikacja miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 00:18 W Sosnowcu wszystko jest możliwe. Kiedy jednak ktoś zacznie sypać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: Komunikacja miejska IP: *.netforia.pl 23.07.04, 13:59 też na to czekam z niecierpliwością; myślę, że już niedługo ktoś się odważy; jeżeli możesz, przyspiesz sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: Komunikacja miejska 04.08.04, 07:21 Brawo, nowy rozkład 40 do Katowic jest "genialny". Jeden autobus między 7 a 8 na pięć minut przed 807. Pogratulować usprawniania komunikacji. Chyba rano najwięcej osób jedzie właśnie Katowic, a nie odwrotnie? Ratunku, gdzie ja żyję! Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Re: Komunikacja miejska 04.08.04, 17:48 piotrdudala napisał: > Ratunku, gdzie ja żyję! Codziennie rano wielu z nas zadaje sobie to pytanie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Komunikacja miejska 04.08.04, 23:43 Tak to jest jak badania poziomu zapełnienia autobusów przeprowadza się w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Re: Komunikacja miejska 06.08.04, 08:31 michaelus napisał: > Tak to jest jak badania poziomu zapełnienia autobusów przeprowadza się w lipcu No co Ty?! - Poziom zapełnienia autobusów w lipcu czy sierpniu jest bardzo reprezentatywny i miarodajny w skali całorocznej:))) PS. A po co się męczyć? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś