Dodaj do ulubionych

Przystanek przy Geancie!

13.06.04, 07:57
Kilka tygodni temu napisałem Gazecie Wyborczej oraz w serwisie
www.sosnowiec.info, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat prestiż miasta
Sosnowca znacznie ucierpiał. Wśród symptomów wymieniłem m.in., fakt, że od
pewnego czasu nie zatrzymują się w Sosnowcu pociągi międzynarodowe Eurocity
oraz autobusy PKM, udające się na lotnisko w Pyrzowicach, mimo że
przejeżdżają przez miasto. Autobusy te w Katowicach zatrzymują się w trzech
punktach tj. na ul. Korfantego przy GTL-u, przy Dworcu PKP oraz przy
Novotelu. Z koleją by osiągnąć sukces pewnie trzeba będzie pertraktować dość
długo. Proponuję więc zacząć od PKM-u. Mój pomysł jest taki, aby autobusy
kursujące z Katowic do Międzynarodowego Portu Lotniczego w Pyrzowicach
zatrzymywały się na Autostradzie, czyli DK nr 86 na przystankach przy
sosnowieckim Geancie. Są tam gotowe przystanki w zatokach na podjazdach.
Można się tam dostać z różnych punktów miasta.

„Strata czasu” przy 50 minutowej podróży (taki czas podaje na swojej stronie
GTL) będzie prawie żadna - minuta, najwyżej dwie. Zysk wielki – nie trzeba
będzie przebijać się do centrum Katowic, co zajmuje z centrum Sosnowca
najmniej 30-45 minut, nie licząc drogi powrotnej. Z czasem przystanek ten
powinien stać się jednym z głównych przystanków przesiadkowych w mieście, na
którym zatrzymywałyby się wszystkie przejeżdżającą tą trasą autobusy, zarówno
jadące do centrum Sosnowca, jak i wszystkie inne (w Katowicach na tej samej
trasie takim przystankami są przystanki przy Novotelu i przy kompleksie
handlowym IKEA, CARREFOUR – w Sosnowcu nie ma żadnego takiego przystanku).
Można byłoby wtedy swobodnie dotrzeć z tego miejsca na lotnisko w Pyrzowicach
z większości miast Zagłębia (i z powrotem), ale również usprawniłoby to
komunikację pomiędzy tymi miastami, skorzystałby również Geant.

Piotr Dudała

Jakie macie inne pomysły, żeby podnieść pretiż miasta?
Jakiw macie pomysły, żeby usprawnić komunikację w mieście?

Obserwuj wątek
    • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 09:32
      No jeżeli wg Ciebie dobry dojazd na lotnisko jest priorytetem dla mieszkańców
      to gratuluję pomysłu.
      • piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 12:45
        Proszę nie czytaj tego, czego nie ma w tekście. To nie jest tekst o
        priorytetach, ale o przystanku na lotnisko. Wcześniej pisałem na temat upadku
        prestiżu miasta. Jednym z symtomów jest brak bezpośredniego połączenia
        komunikacją publiczną z lotniskiem w Pyrzowicach. Pisałem wielokrotnie o
        priorytetach miasta, również na Forum Gazety i pewnie będę jeszcze pisał.
        Zapraszam na stronę www.sosnowiec.info , dowiesz się tam, jakie tematy
        poruszam...
        • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 12:55
          Nie spinaj się tak. Miałem po prostu na myśli to że przystanek dla autobusu
          jadącego do Pyrzowic nie jest aż tak ważny. Ale skoro jesteśmy w temacie
          przystanki to proponowałbym nieco zmodyfikować trasę lini 8xx z Katowic do
          Dąbrowy G. i np utworzyć przystanek naprzeciw makro lub wogóle autobusy te
          winny skręcać w ulicę Długodza i dalej Br. Mieroszewskich do Dąbrowy.
          Poprawiłoby to znacznie dojazd do Katowic dla mieszkańców Zagórza.
          • piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 13:15
            Jestem za przystankiem przy MAKRO. Dojazd do tych hipermarketów (Makro, Office
            Depot, Castorama)dla ludzi, którzy nie posiadają samochodów jest wręcz
            beznadziejny.
            • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 17:22
              Jeśli się dobrze orientuję to sklepy Makro i Office Depot nie są skierowane do
              indywidualnych kupców. Dlatego lepszy byłby przystanek dla mieszkańców gdzieś
              na Długosza.
              • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 13.06.04, 20:22
                Nie chodzi nawet o ułatwienie dotarcia do tych sklepów ale o to że byłaby
                możliwość łatwiejszego połączenia z Katowicami dla mieszkańców Zagórza. Dlatego
                ideałem byłaby taka trasa jak napisałem tj. skręt w Długosza i przystanek na Br
                Mieroszewskich - Zagórze Centrum
                • Gość: Jola Re: Przystanek przy Geancie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:40
                  Dlaczego w Katowicach do hipermarketu Geant pod same drzwi dojeżdżają autobusy
                  4 linii miejskich PKM i jedna linia specjalna (bezpłatna)?
                  W Sosnowcu nikt na to nie wpadł. Jest tylko jedna linia specjalna do godz.
                  20.00 Po tej godzinie trzeba brać taksówkę. Skandalem jest dojazd, a raczej
                  jego brak do Makro, Office Depot i Castoramy. Powinny zatrzymywać się przy
                  głównej trasie autobusy, powinna być wybudowana kładka, umożliwająca przejście
                  z Zagórza i z przystanku po drugiej strony ulicy. Oczywiście na koszt
                  hipermarketów. W Czeladzi się to M 1 udało i opłacało. Dlaczego
                  niezmotoryzowani mieszkańcy Sosnowca nie mogą w pełni koszytać z oferty zakupów
                  w sosnowieckich hipermarketach? Czy lewicowe władze uważają, że te duże tanie,
                  sklepy są tylko dla bogatych?
                  • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:02
                    Tylko jedna uwaga.

Makro i Office Depot to nie hipermarkety, a raczej hurtownie - sklepy
                    skierowane do firm i dlategona ulotkach podają ceny bez VAT.

A i nie jestem pewny, czy do Castoramy jeździ się autobusem po puszkę farby. Na
                    pewno wyprawa autobusem po worek cementu nie byłaby za ciekawa.
                    • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:18
                      Michaelus - powtarzam - przystanek w tym miejscu byłby wykorzystywany jako
                      możliwość dostania się do autobusu przez mieszkańców Zagórza. Teraz jest tak
                      jakby autobusy nie zatrzymywały się na Rozdzieńskiego w Katowicach - do IKEA
                      też nikt autobusem nie jeździ ale mieszkańcy Szopienic mogą dojechać do centrum
                      miasta.
                      • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:25
                        No dobrze poddaję się.

Ale przez centrum Zagórza jeździ aż tak mało autobusów?
                        • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:30
                          Dwa - 811 i 808 - do Katowic mniej więcej 811 w 35 minut a 808 w 45 minut jak
                          korków nie ma... Ale spróbuj wsiąść... Brak miejsc.
                          • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:45
                            No cóż. Ja do przystanku z bezpośrednim połączeniem do Katowic (i to jeszcze
                            nie pośpiesznym 8xx, a przez Mysłowice) mam 10 minut na piechotkę. Dlatego
                            wielkim znawcą bezpośrednich połączeń z Katowicami nie jestem.
                            • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 14.06.04, 23:51
                              A miała być Kolej Regionalna w latach 80-tych ;))))) To byłoby coś :)))
                              • Gość: mieszkanka Re: Przystanek przy Geancie! IP: 212.160.128.* 15.06.04, 12:28
                                Jak nie ma Kolei Regionalnej to należy usprawnić to co jest, autobusy prawie
                                wszystkich linii powinny kursować częściej, przecież nie możemy z Katowic do
                                Sosnowca mieć połączeń po południu co godzinę to nie czasy króla Cwieczka, bo
                                skoro w Sosnowcu jest jedno kino ( grające tylko po jednym filmie) to trzeba
                                gdzieś do niego jeździć - skoro port lotniczy w Pyrzowicach ma tanie przeloty
                                po Europie to i mieszkańcy Sosnowca powinni z tego korzystać, duże domy
                                towarowe też powinny być skomunikowane z osiedlami sieciom komunikacji
                                miejskiej, przecież to luczie mniej zamożni z nich korzystają.
                              • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 15.06.04, 16:00
                                Teraz zrobili jakieś RegioPlus
                                • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 15.06.04, 19:11
                                  Regio Plus??
                                  • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 15.06.04, 23:23
                                    RegiPlus - lokalne linie kolejowe; kursy przyśpieszone - nie zatrzymują się na
                                    wszystkich stacjach
                                    • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 15.06.04, 23:25
                                      Jakoś nie bardzo wierzę w powodzenie takiego przedsięwzięzia a wg dawnych
                                      planów sieć miała być znacznie rozbudowana...
    • Gość: Jerzy Re: Przystanek przy Geancie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:23
      Nie wiem, dlaczego jest przystanek przy Ikei i za 100 m dalej przystanek przy
      Agacie. Na jednym i na drugim zatrzymują się wszystkie autobusy. Może trzeba je
      zróznicować, niech wszyskie autobusy zatrzymują się przy IKEI, a zawykłe tylko
      przy Agacie.
    • piotrdudala Przystanek przy Geancie! - cz. II 16.06.04, 20:00
      Jak poinformował mnie Pan Marek Klimek, Główny Specjalista ds. Informacji i
      Promocji w KZK GOP linia z Katowic do Międzynarodowego Portu Lotniczego w
      Pyrzowicach nie jest organizowana przez KZK GOP. Jest to inicjatywa PKM
      Katowice i UM Katowice. Jak widać w tym przypadku, ale i wielu innych, władze
      Katowic głównie myślą o swoich mieszkańcach. Trudno się dziwić, ale nie jest to
      zbyt eleganckie i dalekowzroczne w przypadku miasta, które jest jednocześnie
      stolicą województwa. Zostaje jakiś niesmak. Nam wypada zaapelować do władz
      naszego miasta o podobną "troskliwość" i dogadanie tej sprawy z władzami
      Katowic i chyba jednak z KZK GOP. Gdy się nic nie da zrobić w sprawie
      przystanka przy Geancie, proponuje rozważenie przez miasta Zagłębia wspólne
      zorganizowanie przewozu (busa) do krakowskich Balic. Łączny czas dojazdu do
      Krakowa może być znacznie krótszy niż via Katowice do Pyrzowic.
      • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II 16.06.04, 20:29
        Obawiam się że w takim przypadku linia byłaby deficytowa a miasto (i inne
        także) raczej nie jest skore do szukania dodatkowych środków.
      • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II 16.06.04, 23:58
        KZK GOP już się bawił w linię autobusą z Katowic do Pyrzowic. Ale linia z
        biletem z 3,30 była deficytowa i ją zlikwidowano. Obecne kursy Katowice-
        Pyrzowice orgaznizowane przez PKM Katowice są o wiele bardziej kosztowne.

A autobus do Balic? Jak zrobią drogę Wojkowice Kościelne-Pyrzowice to dojazd na
        lotnisko będzie super szybki.
        • Gość: mieszkanka Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II IP: 212.160.128.* 17.06.04, 10:37
          Przecież chodzi tylko, czy aż tylko o to ,żeby jeżdący autobus zatrzymyał się
          przy Geancie i pozwalał mieszkańcom Sosnowca korzystać z dojazdu na lotnisko,
          nie potrzeba nowej linii.
          • Gość: Wiktor Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:26
            Oczywiście mieszkańcy Sosnowca nie jeździliby za darmo tylko za 15 zł jak
            wszyscy. Dziwne, że nikomu nie zależy na tak dużym rynku! JA bym tego busika
            dla reklamy puścił za darmo by mieszkańcy Zagłebia myśleli, że LOT czy GTL nma
            ich w nosie. Taki duży rynek 600 tys. ludzi i żadnej komunikacji, co za wstyd!
            Ktoś powiedział, że najwygodniejszy sposób to dojazd własnym samochodem. Moze i
            wygodny tylko bardzo kosztowny. Przecież parkingu nikt nam nie fundnie na 2 lub
            3 tygodnie urlopu.
            • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II 18.06.04, 10:36
              Całe to zamieszanie wykazuje w pełni marketingowe oblicze GTLu. Port który
              szumnie zapowiada walkę z Balicami jednocześnie nic nie robi by nakłonić
              klientów do korzystania z jego ofety. Jeśli zarząd GTLu uważa iż wystarczy
              przyciągnięcie linii by ludzie sami pchali się na pas startowy choćby
              furmankami to bardzo się myli. Nie ma co ukrywać iż w dłuższej perspektywie
              Balice będą większym portem z większą ilością połączeń. A dojazd autostradą
              trwa tylko 20 min więc nawet krócej niż do Pyrzowic. Myślę iż ta
              krótkowzroczność szanownego GTL raczej nie wpłynie pozytywnie na jego ofertę i
              rozwój.
          • Gość: Kris Re: Przystanek przy Geancie! - cz. II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:36
            Tak właśnie - na tym polega "genialność" tego pomysłu - jest przystanek, jest
            linia, potrzebne są tylko dobre chęci!
            Brawo Dudała - tak trzymać!
    • Gość: Ryszard Re: Przystanek przy Geancie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 06:30
      Mówią na mieście, że są szanse na ten przystanek. To dobrze, oby tylko wszystko
      poszło dobrze.
    • Gość: Renata Re: Przystanek przy Geancie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:39
      Skoro już mówimy o przystankach. Przydałby się przystanek przy Szpitaliku
      dziecięcym na Grota Roweckiego w Sosnowcu dla linni 88, 91, 622, 723 i 926
      (kursuje tylko w wolne dni). Bardzo by to ułatwiło sporej grupie mieszkańców
      Rudnej dostanie się do Centrum czy do Zagórza.
    • Gość: Basia Re: Przystanek przy Geancie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 10:42
      Przydłby się też przystanek na ul. Mireckiego na odcinku od Moniuszki do
      Piłsudskiego.
      • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:25
        A na Andersa bezpośrednia linia do Katowic :-P
        • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:30
          np 815 - to niezły pomysł ;)
          • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:34
            To był trochę żart. Do Katowic mogę dojechać pociągiem (5 min na dworzec
            Dańdówka). I będę szybciej od ludzi z Zagórza.
            • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:36
              Dworzec? Nie żartuj - to ruina ;)
              • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:41
                Wiem :-( Tylko jak kedyś o tym wspomniałem to nikt się nie przejął:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=10634793&a=10634850
                A odnowili go na przyjazd papieża...
                • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 12:44
                  Teraz go już raczej nie odnowią szybko. PKP raczej kasy nigdy na ten cel mieć
                  nie będzie, szansa jedynie w przejęciu infrastruktury przez samorząd i
                  współfinansowanie połączeń regionalnych.
    • piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 13:44
      Ten przystanek jest bardzo ważny. Jego brak świadczy o lekceważeniu nas
      mieszkańców dużego i ważnego miasta. Mamy prawo móc korzystać z komunikacji do
      Międzynarodowego Portu Lotniczego - my mieszkańcy Zagłębia. Nie musimy
      organizować sobie dojazdu, powinien być zorganizowany.
      • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 14:11
        Czy Ty aby nie przesadzasz człowieku? Można wysnuć wniosek że ten głupi
        przystanek ważniejszy jest niż wszystkie inne problemy miasta i mieszkańców!
        • michaelus Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 15:32
          Wspomnę tylko o tym, że ten człowiek walczył niedawno o "rondo" Jana Pawła II w
          Sosnowcu.
          • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 15:54
            Na to rondo możnaby wstawić tą palmę której już nie chcą w Warszawie ;)))
            • piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 17:46
              Dla przypomnienia dodam, że walczyłem o wiele innych rzeczy, o niektóre całkiem
              skutecznie:
              - przejście pomiędzy Rudną 1 a oś. przy ul. Kilińskiego
              - uczczenie Prof. Sedlaka poprzez przypomnienie jego dokonań i nazwanie jego
              imieniem jednej z sosnowieckiej ulic,
              - uczczenie pamięci Władysława Szpilmana - remont kamienicy + nazwanie jego
              imieniem placu przy ul. Szklarnianej,nawiązanie kontaktów z wdową po
              kompozytorze Haliną Szpilman
              - sprawa zagospodarowania placu po Targowisku (Plaza), aquaparku i "górki".
              - rezygnację z koncepcji "tęczowego miasta" i powrót do promocji Sosnowca jako
              stolicy Zagłębia, herbu i flagi,
              - utrzymanie akademickiego charakteru Pogoni poprzez nie przenoszenie częsci
              Wydziału Filologicznego na ul. Kaliską razem z Sądem,
              - prawa osób niepełnosprawnych - sprawa Ani Hajduk,
              - zniesienie zniżek dla urzędników (sprawa karnetów po 5 zł za 8 godzin na
              basen kryty przy ul. Żeromskiego),
              - przystanek przy Geancie dla autobusów jadących na lotnisko do Pyrzowic,
              - rozsławienie Matki Teresy Kierocińskiej, kandydatki na ołtarze,
              - sprawa przystanku na katowickim Rondzie,
              - sprawa dojazdu do hipermarketu Auchan (przystanek widmo na Rudenej 1),
              - narty w stołki czyli forsowanie budowy centrum narciarskiego przez władze
              miasta, mimo że w tym czasie w mieście bezrobocie osiągnęło 27%,
              - sprawa budowy, powstania muzeum realnego socializmu, jako jednej z atrakcji
              turystcznej miasta,
              - wskazanie na Trójkąt Trzech Cesarzy jako wielką atrakcję turystyczną,
              - przedstawienie planów budowy pomnika Jana Pawła II przed kościołem Św.
              Tomasza Apostoła oraz propzycji nazwania jego imieniem Ronda,
              - przegląd chórów w ramach Dni Kultury Chrześciajńskiej Bogu niech będą dźwięki
              - przypomienie o sławnych sosnowiczaninach - Wł. Szafer, Bogdan Suchodolski,
              Janusz Ziółkowski, Jan Ciszewski, ks. Raczyński, Jan Kiepura, itd
              - walka o to, żeby miasto "dostrzegło" Wyższą Szkołę Filozoficzno-Pedagogiczną
              IGNATIANUM przy ul. Gospodarczej w Sosnowcu,
              - ukazanie działalności Hospicjum Domowego Św. Tomasza Apostoła w Sosnowcu,
              - znalezienie śladów Jana Kiepury w Truskawcu na Ukrainie,
              - wskazanie na znaczenie promocji dla rozwoju miasta,
              - potrzeba powołania Rzecznika Prasowego Urzędu Mieskiego,
              - sprawa czytanie przez władze miasta maili do nich skierowanych,

• piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 17:53
                Dodam do tego, że w ciągu 3 lat opublikowano w prasie ponad 80 moich artykułów.
                Współredaguję miesięcznik Nasz Sosnowiec, wydawany przez Stowarzyszenie Wolny
                Wybór. Od 2 lat redaguję też serwisy internetowe o mieście, obecnie
                www.sosnowiec.info. Jestem autorem ponad 300 newsów i ankiet-sondaży.
                Zapraszam na nasze strony!
                • quickstarter Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 18:55
                  Nikt nie neguje Twoich dokonań jednakże dla większości mieszkańców ważniejszy
                  jest brak spadku bezrobocia w mieście niż dojazd na lotnisko czy nazwa dla ronda
                  • piotrdudala Re: Przystanek przy Geancie! 19.06.04, 19:19
                    Co ja mogę zrobić, żeby zmniejszyć bezrobocie w mieście? Powiedz mi.
                    Ja pisałem o potrzebie walki z bezrobociem i znaczeniu działań w tym kierunku.
                    Wskazywałem też na błedy jakie miasto popełniło i co można było zrobić, żeby
                    np. przyciągnąć inwestorów do miasta poprzez aktywną promocję.
                    Ja nie jestem polskom rządem, parlamentem, posłem, senatorem, nie jestem
                    prezydentem miasta czy radą miejską. Poza pisaniem nie mogę w tej sprawie
                    zrobić absolutnie nic. Mieszkańcy jednak nie chcą czytać o walce z bezrobociem,
                    ale chcą pracy. Po co kogoś denerowować pisząc np. że miasto walczy z
                    bezrobociem i osiąga "sukcesy" skoro ponad 20 tys. mieszkańców wciąż jest
                    bezrobotnych, a dalsze 30 tys. miasto opuściło.
                    Równie dobrze TY możesz walczyć i pisać. Polska to wolny kraj. Ja w tej sprawie
                    już coś zrobiłem na miarę swoich dość małych możliwości w tym zakresie.
                    Po to zrobiłem tą wyliczankę, żeby ukazać różne płaszczyzny zainteresowań. Ja
                    nie jestem też zawodowym dziennikarzem, raczej społecznikem, który walczy o
                    różne dla niego ważne sprawy. Są one często ważne dla wielu innych ludzi, raz
                    jest to większa grupa, a czasami mniejsza. W sprawie przystanka przy Geancie
                    całkiem spora. Ja nie jestem Panem Bogiem i wszystkich nie uszczęśliwie, nie
                    muszę też cierpieć za miliony. Ja nie wiem, co jest ważne i dla kogo. Czasami
                    się tylko domyślam. Piszę, co uważam i kiedy uważam. Nie muszę konsultować się
                    z nikim. To jest moja sprawa.
                    Nie czekaj więc i nie oglądaj się na mnie Quickstarter i sam weź się do pracy!
                    Możliwości masz wiele! Działaj!
              • michaelus :-O 19.06.04, 20:31
                Na pewno część zajmujesz się ciekawymi sprawami i co z tego?

Co da czczenie pamięci sławnych sosnowiczan jeśli brak tożsamości
                zagłębiowskiej?

Piszesz, że nie zamierzasz rozstrząsać problemu bezrobocia, bo szanse na
                osiągnięcie celu są nikłe. Czy tak samo nie jest w przypadku górki na
                Zagórzu/Środuli?

Przypuszam, że mieszkasz na Pogoni/Rudnej, bo w Twoich rozwarzaniach
                poruszasz 'problemy' głównie tego regionu Sosnowca. A co z np.'cudownym' dworcu
                na Dańdówce?
                • piotrdudala Re: :-O 19.06.04, 21:30
                  Ja faktycznie specjalizuję się w Pogoni i jest mi z tym całkiem dobrze.
                  Teraz "na tapecie" mam przystanek... w Milowicach przy Geancie.
                  Muszę też innym coś zostawić... Zagłebie jest duże i ma dużo mieszkańców. Niech
                  każdy interesuje się swoją działką i będzie w tym dobry. Zapraszam na stronę
                  www.sosnowiec.info
                  • Gość: Kola Pogoń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 20:40
                    Pogoń ma swoją szansę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka