Dodaj do ulubionych

Rozpoczęto budowę kina HELIOS

IP: *.smstv.pl 18.05.05, 12:22
A jednak budowa kina "Helios" ruszyła. Na małym placu między Modrzejowską, a Małachowskiego ruch panował wczoraj jak w ulu. Robotnicy uwijali się jak pszczoły. Koparka zgłębiała dół pod fundamenty, a samochody wywoziły ziemię.
Obserwuj wątek
    • Gość: s-cman Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.tech.us.edu.pl 18.05.05, 14:55
      Oby nie było jak z aqua-parkiem.
    • lena.es Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS 18.05.05, 21:34
      czyżby to było możliwe? już tyle faulstartów było, że uwierzę jak zobaczę;)
      • Gość: ortografia Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:20
        Faul- to np.niesportowe zachowanie sie sw stosunku do przeciwnika
        Falstart- natomiast oznacza przedwczesne rozpoczęcie np. biegu
    • Gość: soss Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:03
      potwierdzam w rozciągłości całej
      dzisiaj tam przejeżdżałem , gruszka wjeżdżała,żwirek wysypany
      na placu ,panowie z "gitarami" w rękach w ilosciach sporych -
      musi coś z tego bedzie , wybory przecie sie zbliżajom
      i czas na pokazanie osiągnięć :-)
      • barthez_06 Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS 19.05.05, 10:04
        Ostatnio rzadko bywam w centrum ale wczoraj też widziałem to "zjawisko" -
        pracujący budowlańcy i to po 15. Tak trzymać. Budowę prowadzi jedna
        największych firm budowlanych w kraju i Europie -Skanska- co wróży szybkie
        postępy w pracy. Może nie będę już musiał jeździć do Heliosa do Katowic?
      • Gość: ortografia Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:18
        ZBLIŻAJĄ, a nie zbliżajOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • lena.es Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS 19.05.05, 20:33
          a Ty, Otrografio, co masz do powiedzenia "w sprawie" oprócz poprawiania forumowiczów? (poprawki oczywiście trafne, ale czy konieczne do zrozumienia istoty komentarza? a poza tym to nieładnie kogoś poprawiać:)
          • agaro3 hm.będzie praca 20.05.05, 14:47
            chciałabym byc managerką tego kina:)
        • Gość: soss Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:12
          hehehehhee
          ja tu na ludowom nute pojechałem ,a ta mie poprawia
          psiakrwia jedna ;-)
        • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:50
          Ty to chyba jesteś nowa/y/ na forum albo niedoceniony polonista. Już od dawna
          nie poprawia się ortografii na forach. Nie chcesz to nie dyskutuj z autorem, a
          jeśli jedyne co masz do powiedzenia w temacie, to poprawa zadania klasowego,
          lepiej zamilcz.
          • chejski tylko dlatego się nie poprawia, 01.06.05, 14:26
            że nie nadążyłby człowiek...
            A wszyscy mają (oczywiście) zaświadczenia z gimnazjum, że są dysortografikami...

• Gość: Polonistka (ruda) Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.telpol.net.pl 01.06.05, 14:41
            Jestem tępogłową, niedocenioną i tępioną przez uczniów polonistką. Ale zdradź
            mi, kochanie, na mocy jakiego to zarządzenia (paragrafu, uchwały)nie można
            poprawiać ortografii na forum? Jeśli to prawo zwyczajowe, to kiepskie to prawo.
            Tak się jakoś składa, że umiejętności ortograficzne najczęściej korelują z
            poziomem kultury, inteligencji człowieka i czystością (lub nie) majtek, które
            nosi. Wyłączam dyslektyków - to w 50% bardzo zdolni i inteligentni ludzie
            (pozostałe 50% to ci, którzy wyłudzili zaświadczenie w poradni w obawie np.
            przed maturą. Największa i Najważniejsza Gazeta w Kraju, Jedynie Słuszna
            Zresztą, od dawna premiuje dyslektyków.
            • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 16:02
              Ano dlatego droga Pani Polonistko, że jest to forum publiczne a nie prywatne,
              które jak Pani sobie założy to ststucie będzie napisane >>bez błędów
              ortograficznych<<. Niech Pani sobie wyobrazi taką dyskutującą grupę gdzieś w
              parku, zaintrygował Panią wątek w dyskusji i zdanie z błędem gramatycznym.
              Zdanie ciekawe i owszem, zaintrygowało Panią, chce Pani wziąć udział w dyskusji
              i wypala Pani. "Kolego mówi się nonszalancją nie nonszalancjom". Wyobraża Pani
              sobie swój dalszy udział w tej dyskusji, bo ja tak? I jak powiedziałem, jest to
              forum publiczne, można w nim brać udział, ale nie ma przymusu. Nie jestem
              przeciwnikiem poprawiania błędów w postach moich adwersarzy, ale róbmy to z
              taktem, z wyczuciem, nie jak nasza koleżanka /ga/, która/y/ nie mając nic do
              powiedzenia w dyskusji jedyne co potrafi to wytknąć błędy. Chcesz droga
              Polonistko poprawiać nasze błędy, rób to, toż nauczycielem się jest, nie bywa.
              Tyle, że najpierw się wypowiedz w kwestii, a potem grzecznie zwróć uwagę, toż
              nie siedzimy w szkolnych ławkach. Jak powiedziałem wcześniej, jeżeli zabierasz
              głos w dyskusji tylko po to żeby skrytykować autora postu za ortografię, a nie
              za to co ma do powiedzenia to lepiej zamilcz i nic nie pisz.
              A teraz możesz policzyć przecinki w moim poście, jeśli Twój szkolny dzień nie
              przyniósł Ci dostatecznej satysfakcji. I proszę nie pisać więcej o wszelkich
              DYS.... bo źródło tkwi nie Wyborczej a w całym niewydolnym systemie oświaty,
              którego trybikiem również i Ty droga Polonistko jesteś. Czyż to właśnie z tych
              mniej rozgarniętych dzieciaków nie tworzy się klas dając je "lepszym"
              wychowawcom, lepszym polonistom. Popukaj się w piersi a potem pisz o korelacji
              brudnych majtek z umiejętnościami ortograficznymi. I tak na koniec.
              Różnie bywa z ortografią -
              co napisać, jak i gdzie?
              Jedni wiedzą i potrafią,
              inni jakoś nie.
              I nie mów do mnie kochanie. Ten zwrot uświadamia mi, że w Twoim pierwszym
              zdaniu kryje się najczystsza prawda. Ta pierwsza - cała prawda.
              • Gość: Polonistka (ruda) Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.telpol.net.pl 01.06.05, 18:36
                Obywatelu Zgredku, nieprzypadkowo eksponujecie swój starczy wiek. Przecinków
                liczyć Wam nie będę, bo mam przed sobą przyjemniejsze zajęcia. I dzień też
                spędziłam jakże miło, choć niekoniecznie w szkole. No właśnie, skąd wiecie,
                Obywatelu Zgredku, że mam coś wspólnego ze szkołą? Polonistka tylko ze szkołą
                Wam się kojarzy? Ale do rzeczy: Wasza wypowiedź, Obywatelu, jest niespójna pod
                względem logicznym. Fora to oazy niczym nie krępowanej (wolę pisownię sprzed
                ostatniej reformy ortograficznej)wolności, powiadacie. Nie wolno nikomu zwracać
                uwagi na tematy niemerytoryczne, rzeczecie. Tworzycie zatem, Obywatelu Zgredku,
                wizję forum wolnego, ale wolnego na Waszych zasadach. Skąd my to znamy?
                Zgodzicie się być może ze mną, Obywatelu, że na forach internetowych jest
                mnóstwo ordynarnego, koszmarnego chamstwa. Reagowanie na jego przejawy byłoby,
                Waszym zdaniem, nieuprawnioną ingerencją w prawo do wolności? A tak poza tym,
                Obywatelu,czytam Waszą wypowiedź, czytam i postrzegam, że jakieś kompleksy z Was
                wyłażą... Co się tyczy Waszej opinii o systemie szkolnym, zgadzam się.
                Powiedzcie mi jednak, Obywatelu Zgredek, czy jest jakaś zdrowa dziedzina w tym
                kraju? Wy - jako urzędnik, kelner, hodowca fuksji, dostawca mleka, redaktor czy
                wiceminister - jesteście cząstką innego chorego obszaru społecznego. I zapewne
                jesteście bezradni wobec licznych absurdów. Ten kraj gnębi choroba
                niesystemowości i niesystematyczności. Reszta to implikacje. Na pociesznie
                powiem Wam, Zgredek, że nie jestem aż taką purystką (nie tylko ortograficzną),
                jak Wam się wydało. I wybaczcie formę. To zamiast "kochanie".
                • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 19:38
                  Namieszałaś jak cyganka w tobołku. Napisz w którym miejscu napisałem o moim
                  przyzwoleniu na niereagowanie na "koszmarne chamstwo" w necie. I wtedy mogę z
                  Tobą podyskutować. Chyba że robienie błęów ortograficznych jest dla Ciebie
                  koszmarnym chamstwem. To tyle lalunia.
                  • Gość: Ruda polonistka Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.telpol.net.pl 01.06.05, 19:58
                    Zgredzie przemiły, z pokorą proszę: poddaj się testowi na rozumienie czytanych
                    tekstów.Może ozyskasz 30%. Oczywiście że nie pisałem o Twoim przyzwoleniu na
                    chamstwo.Nie posądzam Cię o to, lalek.
                    • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 20:02
                      Miałem rację opiłaś się. Jesteś w końcu tą nauczycielką czy nie?
                      • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:19
                        Napisz coś jeszcze POLONISTKO.
                        • Gość: Polonistka (ruda) Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.telpol.net.pl 01.06.05, 21:33
                          Zakochałeś się?
                          • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:44
                            Oj! Będzisz mieć kaca kobiałko
                            • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 07:19
                              Nie zauważyłem żeby ktoś zapytał o losy zabytkowej kamiecy robotniczej, która
                              miała stać się fragmentem ściany kina, więc ja pytam.
                              • Gość: tom Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.tech.us.edu.pl 02.06.05, 09:31
                                A co tu mówić? -każdy widzi, że sie zawaliła.
                                • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:55
                                  Warunkiem przyznania placu było wkomponowanie jej w fasadę nowego budynku. Coś
                                  śmierdzi ???
                                  • Gość: tom Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:59
                                    Może i tak ale przy rozbiórce się zawaliła.
                                    • Gość: olo Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:10
                                      Nie powinna, bo to był warunek dla inwestycji. Przekręt?
                                      • Gość: olo Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:11
                                        Pamiętam jak wywiesili obrazek z tą ścianą ze starego budynku, teraz jej nie
                                        ma. Zgredek ma rację.
                                        • Gość: Tomasz Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:28
                                          Kamienie z tej kamienicy są nadal na placu budowy.Chyba zostanie zbudowana z
                                          nich ta ściana kina Helios?
                                      • Gość: s-cman Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:20
                                        Może i przekręt. Przypuszczam, że łatwiej się buduje bez tej ściany. Jednakże
                                        spiskowej teorii dziejów bym nie tworzył.
                                        • Gość: barthez Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:34
                                          Ściana zostanie postawiona od nowa. W końcu łatwiej postawić ścianę 0od nowa
                                          niż wybużać budynek tak by jedna ze ścian została nie tknięta.Poza tym
                                          bezpieczniej będzie ją postawić na nowo wszak nie wiemy w jakim była stanie.
                • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 19:53
                  Gość portalu: Polonistka (ruda) napisał(a):

"No właśnie, skąd wiecie,Obywatelu Zgredku, że mam coś wspólnego ze szkołą?
                  Polonistka tylko ze szkołą Wam się kojarzy?"

odpowiadam cytatem "Jestem tępogłową, niedocenioną i tępioną przez uczniów
                  polonistką."

Nie pij już dzisiaj, bo przestajesz pamiętać swoje posty, albo jest was dwie.
            • Gość: zgredek Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 16:06
              errata:
              To "kochanie" pojawia się w drugim zdaniu i oczywiście mniej rozgarnięte
              dzieciaki trafiają do klas gorszych, są przydzielane, gorszym wychowawcom
              (częste L4) i gorszym, niestety, polonistom. Nie zaprzeczaj, za długo żyję.
    • Gość: as Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:19
      A jak załatwiono sprawę miejsca kaźni w tym miejscu obywateli miasta podczas
      wojny ? Czy to jest odpowiednie miejsce do rozrywki ? Co na to przedstawiciele
      mniejszości żydowskiej ?
    • Gość: ARTUR Re: Rozpoczęto budowę kina HELIOS IP: *.smstv.pl 30.05.05, 09:18
      Chyba mało kto wierzył, że Centrum Filmowe Helios u zbiegu ulic Kościelnej i Małachowskiego w końcu powstanie. Wprawdzie zapewniały o tym władze miejskie oraz inwestor, ale termin budowy wciąż był odkładany.
      Wszystko zaczęło się we wrześniu 2001 r., kiedy Frma PDD Developer kupiła od gminy prawo do wieczystego użytkowania terenu, na którym ma zostać wybudowane Regionalne Centrum Filmowe. Na sprzedaży dwóch działek o powierzchni 3077 m kw. gmina zarobiła prawie 1,5 mln zł.
      Pierwszym terminem otwarcia Centrum Filmowego był koniec 2003 roku. Niestety, przez kolejne miesiące i lata za obskurnym parkanem przy Małachowskiego właściwie nic się nie działo. Coś ruszyło dopiero przed miesiącem. Wyburzono zabytkowy budynek, ale żeby zachować choć część tego cennego obiektu zaplanowano, że jedna ze ścian nowego kina będzie pozostałością po starej kamienicy. Według zapewnień inwestora niebawem zostanie odbudowana.

(mawa) - Dziennik Zachodni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka