kasiagd 01.07.06, 14:58 Kupię mały dom do 90 metrów kw. na terenie Śląska (najchętniej okolice Sosnowca, Dabrowy Gorn. , Bedzina, Jury Krak-Czest) - prosze o kontakt na maila kasiagd@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cover_wielki Re: kupię dom do 90m, Śląsk 01.07.06, 23:25 Jak chcesz dom na Śląsku to po co się ogłaszasz w Zagłębiu ? Sosnowiec, Dąbrowa, Będzin to nei Śląsk o Jurze nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: kupię dom do 90m, Śląsk 18.07.06, 11:38 Toz to wojewodztwo SLASKIE wszystko madralo - a ogloszenia zamieszcza sie po to by uzyskac kreatywna i pomocna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fopa Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 19:47 kasiagd napisała: > Toz to wojewodztwo SLASKIE wszystko madralo - a ogloszenia zamieszcza sie po to > by uzyskac kreatywna i pomocna odpowiedz. Kasiu, sama popełniłaś fopa pisząc "na terenie Śląska", więc nie miej pretensji, że ktoś zrozumiał prawidłowo. Np. Włochy są pod Warszawą, Italia zaś dużo bardziej na południe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Już wiem... Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:08 A ja już wiem kiedy będziemy w koncu europejczykami a nie zapyziałymi azjatami. Stanie się to natychmiast po tym jak wreszcie tacy różni "fopa" i jemu podobni zrozumieją że zwracanie takich uwag jest kretynizmem a podkreslanie przy tej konkretnej sprawie regionalizmu lokalnego - "prymityzmem do kwadratu" Moje ukochane Zagłębie to jednak administracyjnie Śląsk - i dopóki jacyś idioci nie zbudują muru na Brynicy - tak wynika z mapy i podziału obowiązującego w Polsce. Ludzie, poczytajcie czym się skończylo na Bałkanach, takie podkreślanie, w byle pie.., odrębności regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
barthez_06 Re: kupię dom do 90m, Śląsk 19.07.06, 08:58 Gość portalu: Już wiem... napisał(a): > A ja już wiem kiedy będziemy w koncu europejczykami a nie zapyziałymi azjatami. > Stanie się to natychmiast po tym jak wreszcie tacy różni "fopa" i jemu podobni > zrozumieją że zwracanie takich uwag jest kretynizmem a podkreslanie przy tej > konkretnej sprawie regionalizmu lokalnego - "prymityzmem do kwadratu" > Moje ukochane Zagłębie to jednak administracyjnie Śląsk - i dopóki jacyś idioci > > nie zbudują muru na Brynicy - tak wynika z mapy i podziału obowiązującego w > Polsce. > > Ludzie, poczytajcie czym się skończylo na Bałkanach, takie podkreślanie, w byle > > pie.., odrębności regionalnych. Myślę że przy tego typu dyskusjach dobrze jest zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zagłębie to jednak Zagłebie i choćby nawet leżało w województwie Kujawsko- Pomorskim zawsze tym Zagłebiem pozostanie. Lepiej więc używać zwrotu na Śląsku i w Zagłebiu(jak to robi pewne fajne radio). Ja tam na Śląsku nie mieszkam a co najwyżej w województwie. Inną sprawą jest że nie każdy z zewnątrz musi to wiedzieć, i choćby z tego powodu należy mu się wyrozumiałość i zrozumienie ale i sprostowanie. Jeśli tego nie bedziemy robić i dbać o naszą samoświadomość to wkrótce nasze dzieci będą plotły głupoty że są Ślązakami. Mnie tam do tej Europy tak się nie spieszy. Bo własnie tam ludzie powoli zaczynają tracić rachubą jakie są ich korzenie. Wszędzie od Lizbony po Berlin to samo marne jedzenie, a na produkcję reginalnych wyrobów trzeba mieć pozwolenia, certyfikaty, glejty. Słowem za każdym rogiem stoi komisarz unijny i sprawdza normy. To ja już jednak wolę napić się wina z "zapyziałej Mołdawii" niż z unijnej Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: kupię dom do 90m, Śląsk 19.07.06, 09:26 Napisałbym to ogłoszenie tak. "Kupię miszkanie w woj. sląskim" Ale przede wszystkim umieściłbym je w >>Ofertach<< bo po to jest ten dział, a nie na forum. Może forma zwrócenia uwagi przez covera była nazbyt spontaniczna, ale człowiek ma rację. Należy jasno określać, czy chce się mieszkać na Śląsku czy w Zagłebiu. Z wielu powodów, których wymienianie nie jest tematem tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla25 Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: 193.151.48.* 19.07.06, 17:27 jeśli wiesz, w jakim mieście chcesz mieszkać to powinnaś wiedzieć w jakiej krainie ono leży i wiedziec też cokolwiek kto tam mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:01 ja piernicze dziewczyna zadała pytanie a wy sie teraz rozwodzicie nad tym czy napisala zaglębie czy śląsk bo to jest tak wazne w tym momencie. durny podział a wy chyba jeszcze bardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: kupię dom do 90m, Śląsk 20.07.06, 00:40 No tak, durny podział. >>Kupię mieszkanie w Małopolsce, może być Bytom, Katowice, Chorzów ewentualnie Lubliniec.<< Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 03:00 Kelo ? czys ty sie nie zamienił z niejakim Blajpiosem ? ostatnio zaczynasz zawodzić w jego stylu. TEMAT PYTANIA dotyczył KUPNA DOMU na terenie województwa Śląskiego czego dość łatwo się domyślić - i tylko TO jest TU istotne ! 95 % Polski ma w d...ie te nasze regionalizmy. Czy tylko z tego mamy być słynni bo czym innym to już trudno się wykazać. Wskażcie w końcu coś z czego mamy być tak strasznie dumni i na każdym kroku podkreslać że my to Polska a Ci inni to... Setki "Ślązaków" mieszka i żyje w Zagłębiu i odwrotnie, niezwracając uwagi na regionalne granice - a Wy jak potrzaskani Swoje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: kupię dom do 90m, Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 13:26 wuj na prezydenta! nareszcie jakis normalny niezakompleksiony glos w sprawie!z czego w tych ludziach tyle jadu i wredoty!? Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: kupię dom do 90m, Śląsk 20.07.06, 16:42 Gość portalu: wujek napisał(a): > 95 % Polski ma w d...ie te nasze regionalizmy. Czy tylko z tego mamy być słynni > > bo czym innym to już trudno się wykazać. Wskażcie w końcu coś z czego mamy być > tak strasznie dumni i na każdym kroku podkreslać że my to Polska a Ci inni to.. --------------------------------------------- Rzecz nie w podziałach a w elementarnej znajomości geografii. To jakbyś na forum "Białystok" zamieścił ogłoszenie że kupisz dom na Podlasiu, w Suwałkach, Sejnach, Augustowie. I nic więcej, poza stwierdzeniem, że nie mieszkam na Śląsku, tylko w woj. śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: kupię dom do 90m, Śląsk 20.07.06, 22:13 W takim Wroclawiu spokojnie mozna napisac, ze mieszka sie na Slasku. Edukacja regionalna w tym panstwie jest na bardzo niskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: kupię dom do 90m, Śląsk 21.07.06, 00:54 Ojej Kasiu ale Wyżyna Krakowsko-Częstochowska potocznie zwana Jurą to juz nie na Śląsku tylko w Małopolsce podobnie z innymi miejscami ktore wymieniłaś musisz zacząć mysleć poprawnie bo chyba nie chcesz abyśmy pisali o Gdańsku , że to Żuławy Wiślane albo Warmia czy Kociewie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
barthez_06 Re: kupię dom do 90m, Śląsk 21.07.06, 09:54 Gość portalu: wujek napisał(a): > Kelo ? czys ty sie nie zamienił z niejakim Blajpiosem ? ostatnio zaczynasz > zawodzić w jego stylu. > TEMAT PYTANIA dotyczył KUPNA DOMU na terenie województwa Śląskiego czego dość > łatwo się domyślić - i tylko TO jest TU istotne ! > > 95 % Polski ma w d...ie te nasze regionalizmy. Czy tylko z tego mamy być słynni > > bo czym innym to już trudno się wykazać. Wskażcie w końcu coś z czego mamy być > tak strasznie dumni i na każdym kroku podkreslać że my to Polska a Ci inni to.. > . > > Setki "Ślązaków" mieszka i żyje w Zagłębiu i odwrotnie, niezwracając uwagi na > regionalne granice - a Wy jak potrzaskani Swoje ! Oj Wujku chyba masz problemy z oczami. Temat postu to "kupię dom do 90m, Ślask" Ja tam nic nie widzę o województwie śląskim. Śląsk to Śląsk, a województwo śląskie to już inna bajka(Śląsk+Śląsk Cieszyński+Ziemia Częstochowska+Jura Krakowsko-Częstochowska+Podbeskidzie+Zagłebie) Widzę że jesteś jednym z tych którzy chcieli by tradycje i historie wsadzić do wora i zakopać za stodołą. Coś mi to śmierzdzi PRL-em bo w tamtych czasach były zapędy by wyprać ludzim mózgi. Dzięki temu wielu ludzi nie wie skąd pochodzi i jakie ma korzenie, jakie ma tradycje. Dlaczego na wigilię na moim stole stoi kutia, pierogi czy makiełki? Czy mówię gwarą czy nie? Wielu nie wie. Bo przecież mamy w d... wsadzić sobie te nasze reginalizmy. To dlatego na krakusów nad możem mówią górale a na zagłebiaków ślązacy. Lada chwila zaczną tak też mówić Odpowiedz Link Zgłoś
barthez_06 Re: kupię dom do 90m, Śląsk 21.07.06, 09:57 cd poprzedniego postu ...na mieszkańców Częstochowy czy Bielska. Wtedy będziemy mieli dopiero ambaras. A takie Arnldy i jemu podobni będą zacierali ręce bo Śląsk sam się obroni,o nas nikt nie pomyśli i nie zadba. Wątek już dawno przeszedł na inne tory. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: dobra, przestańcie 21.07.06, 10:21 wiecie co?ja się nie dziwię, że frekwencja na tym forum sięga dna... Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: dobra, przestańcie 21.07.06, 10:34 lena_zet napisała: > wiecie co?ja się nie dziwię, że frekwencja na tym forum sięga dna... Podobają mi się Twoje argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: dobra, przestańcie 21.07.06, 18:17 no co :)) już ją jedna osoba uświadomiła, że źle napisała i naprawdę nietrzeba tego robić dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
barthez_06 Re: dobra, przestańcie 21.07.06, 13:45 lena_zet napisała: > wiecie co?ja się nie dziwię, że frekwencja na tym forum sięga dna... Pozwolę się nie zgodzić. Forum z samej nazwy jest od tego aby dyskutować i wymieniać poglądy. Ja na przykład stronię od polityki i nie zabieram głosu w dyskusjach o niej. Jednocześnie nie nawołuję aby "politykierzy" spadali z forum . Nie sądzę by dyskusja o tożsamości regionalnej zaniżała poziom. Nasze Forum nigdy nie było tak popularne jak w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: dobra, przestańcie 21.07.06, 18:18 to ja nie wiem, może się nie znam, ale nie lubię takiego najeżdżania a politykierów to bym chętnie przepędziła :) Odpowiedz Link Zgłoś