Dodaj do ulubionych

Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos

IP: 168.140.181.* 24.02.05, 03:50
Dziekuje za ostrzezenie.
Mieszkam w Australii i inwestuje na tutejszej gieldzie. Wlasnie zamierzalem
przeniesc czesc funduszy do Polski i zainwestowac je na gieldzie waszawskiej.
Po tym ostrzezeniu oczywiscie tego nie zrobie.
Obserwuj wątek
    • Gość: QC ASX ? IP: *.pro-internet.pl 24.02.05, 05:41
      Warszawska gielda senna.

ASX daje wiecej wrazen.
      Zwlaszcza wczoraj. BSL -57 !
      Moj typ: MCR, OSH, moze wreszcie OXR ?
    • Gość: janek Dziękujemy za to "GENIUSZOM" z Sejmu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 06:17
    • Gość: ich bin expert Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 07:05
      przecież Ciebie nie dotyczy opodatkowanie wg polskich zasad...
    • Gość: wladek Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: 217.8.186.* 24.02.05, 08:18
      Z tego co wiem to podatki PIT płaci się tam gdzie się jest zameldowanym, a nie
      gdzie się handluje. Co innego VAT.
    • Gość: ktoś Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 08:40
      Artykuł ten był sponsorowany chyba przez giełdę i ludzi tam grających.przecież płacenie podatków należy do obowiązków każdego obywatela więc dlaczego taki inwestor grający na giełdzie miałby ich nie płacić.Oszczędzający na lokatach bankowych też płacą podatek od uzyskanych procentów.A co się tyczy biur maklerskich (brokerskich ) to mieli dużo czasu ,bo obowiązek o którym mowa w tym artykule był w przeszłości kilka razy przesuwany.
      • Gość: Anna Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: 217.97.200.* 24.02.05, 09:22
        nawet emeryt od tej nędznej zapomogi płaci podatek więc dlaczego nie płacić
        podatku od zysków z giełdy? co niektórzy co kupili nie wiadomo za co tłumaczyli
        że grali na giełdzie to teraz będzie dowód czy to jest prawda.
        • Gość: inwestor Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 09:33
          OK. Moge placic podatek. Ale obliczony rzetelnie i w jasny sposób (tak jak w
          przypadku lokat bankowych), a nie k-wa zawyzony. Nie bede pracowal na zlodziei.
          Teraz czeka mnie kolejka w biurze maklerskim po jakies dane i o ile je dostane
          udowodnienie fiskusowi, ze ponioselm koszty. To jakis absurd
    • Gość: jureq Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 09:42
      cytat z artykułu:
      "Według naszych informacji za wielu emerytów ZUS już dawno rozliczył podatek.
      Nie uwzględnił jednak zysków giełdowych, w tym nierzadko wysokiego zarobku na
      akcjach PKO BP."

Podatku od zysków giełdowych nie łączy się z podatkiem od emerytury. Wię co ma
      do tego ZUS?
      • Gość: radek Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 09:58
        Chlopcze przeczytaj sobie dwa razy jak nie rozumiesz. Chodzi o to, ze emeryci
        ktorzy nie maja zadnego pojecia o podatku i pitach beda musieli sami je wypelnic
        • Gość: jureq Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 10:15
          Dziadku kup sobie lepsze okulary. Autor wyraźnie uważa, że to ZUS powinien
          rozliczyć ten podatek razem z podatkiem z emerytury.
          • zszywaczem Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? 24.02.05, 10:43
            A to ciekawe odnosłeś wrażenie...
            Bo jak dla mnie z tego artykułu wynika wyraźnie że autor zauważa, że:
            - ZUS rozliczył za emerytów podatek nie uwzględniając tego że mieli oni dochody
            z akcji,
            - sami emeryci nie mieli o tym pojęcia że powinni się rozliczyć i zamiast sami
            wypełnić PIT-a, jak co roku "zlecili" to ZU-owi
            Nigdzie nie zauważyłem stwierdzenia jakoby to ZUS miał za nich giełdę
            rozliczać...
            • Gość: jureq Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 10:54
              Ty też nie rozumiesz.
              PIT za giełdę to nie jest ten sam PIT co za emetyturę. Emeryt sprzedający akcje
              musi złożyć dwa PIT-y. I jest oczywiste, że złożenie jednego z nich "zlecił"
              ZUS-owi tak samo jak robił to w latach poprzednich. I w żeden sposób nie ma
              powodu aby emeryt lub ZUS uwzględniał na tym picie dochody z akcji.
              Ten drugi musi wypełnić sam, choćby dlatego, że ZUS nie ma i nie może mieć
              żadnych danych do jego wypełnienia. Na tym drugim oczywiście nie uwzględnia się
              w żaden sposób dochodów z emerytury, pracy itp.
              • Gość: Drops Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 11:27
                PIT z ZUS rozliczający podatek od emerytury,to jest PIT-40A.
          • Gość: Drops Re: Czy autor ma choć blade pojęcie o czym pisze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:49
            Ustawa wyraźnie te dwa podatki rozgranicza.ZUS nadal będzie rozliczał podatek
            od emerytury,ale z giełdy emeryt musi rozliczyć sie sam,wypełniając PIT-38 na

podstawie PIT-u 8C,otrzymanego z biura maklerskiego.:-)
            PIT-8C powinien otrzymać do końca lutego 2005r.(Czy ktoś już otrzymał?)
    • Gość: czarek Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:07
      Moim zdaniem w przypadku biur maklerskich to i tak nie jest jeszcze tak źle.
      Pan redaktor nie zwrócił uwagi (a mógłby) na chyba jeszcze większy problem. Od
      1 stycznia 2004 roku, zgodnie z art. 39 ust. 3 ustawy o PIT, PIT 8C wystawić
      musi każda osoba fizyczna prowadząca dział. gospodarczą, osoba prawna oraz
      jednostka organizacyjna nie mająca osobowości prawnej podając - jak podaje ten
      przepis - wysokość dochodu, o którym mowa w art. 30b ust. 2. Art. 30b ust. 2,
      także zmieniony od 1 stycznia 2004 roku, dotyczy również wszelkich dochodów
      uzyskanych przez kogokolwiek z tytułu odpłatnego zbycia udziałów w spółkach
      mających osobowość prawną. Zatem jeśli jakaś spółka z o.o. X (nawet jeśli ma
      siedzibę poza Polską) nabędzie od "Kowalskiego" udziały w innej spółce z o.o.
      Y, to do końca lutego nast. roku podatkowego musi przesłać sprzedającemu i jego
      urzędowi skarbowemu PIT 8C, który to druk - w swej konstrukcji - oczywiście
      nakazuje podać wysokość przychodu podatnika (to nie jest trudne bo wynika z
      zawartej umowy) jak i kosztu uzyskania tego przychodu (a to już jest ciekawe).
      Ustawa o PIT w żadnym swym artykule nie zawiera żadnego przepisu nakazującego
      sprzedającemu ujawnić kupującemu taką informację czy też złożyć mu oświadczenie
      o wysokości kosztu uzyskania przychodu jaki występuje w związku z dokonywaną
      transakcją. Wyobrażam sobie wiele negocjacji w których strony po dokonanych
      uzgodnieniach ustalają cenę lecz na końcu kupujący pyta się sprzedającego: ile
      na tym zarobiłeś bo informację tę potrzebuję do PIT 8C ? Jest to ciekawa
      konstrukcja lecz organy podatkowe stoją na stanowisku, że obowiązek składania
      PIT 8C w takich sytuacjach kupujących obowiązuje. Moim zdaniem, patrząc na
      uzasadnienie rządowe do zmiany ustawy o PIT, wprowadzającej nowe regulacje i
      obowiązki w zakresie opodatkowania przychodów z kapitałów pienieżnych, intencją
      pomysłodawcy PIT'a 8C było obciążenie tą biurokracją jedynie podmiotów takich
      jak biura maklerskie, niezależnie od wad i problemów jakie opisano w artykule.
      W praktyce wyszło na to, że zakres obowiązku jest zdecydowanie szerszy,
      absurdalny, uregulowany w ustawie jedynie częściowo i w dużej mierze -
      niewykonalny. Ale tak to już jest z naszymi podatkami.
    • Gość: Olek51 Wszyscy o tym wiedzieli IP: *.teleton.pl 24.02.05, 10:15
      Opodatkowanie transakcji giełdowych jest naprawdę skomplikowane, np. w
      przypadku, gdy inwestor dokupuje w kolejnych transakcjach papiery jednej
      spółki, gdy ich cena spada, a potem zmniejsza pozycję, sprzedając na wzrostach,
      ale jednocześnie nie zamyka pozycji do zera. Uwzględniając jeszcze trudności z
      wyliczeniem zysku na rynku terminowym, gdzie działają głównie daytraderzy,
      robiący dziennie po kilka lub więcej transakcji, więc prawidłowe opodatkowanie
      zysków jest trudne do wyliczenia. Wszyscy wiedzieli o tym lekko licząc od roku
      1999, kiedy były pierwsze przymiarki do opodatkowania transakcji giełdowych,
      wystarczy sięgnąć do "Parkietu" z tego okresu, sam zresztą zarobiłem trochę
      pieniędzy za wierszówkę. Dla funkcjonowania rynku kapitałowego lepiej by było,
      gdyby tego podatku nie było wcale, podatku od lokat i obligacji również.
      Zresztą niebawem koniunktura na giełdzie zacznie opadać, a zarabianie pieniędzy
      na spadkach lub w trendzie bocznym wcale nie jest takie łatwe i oczywiste.
      • Gość: I to ma byc Re: Wszyscy o tym wiedzieli IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.05, 10:53
        argument, zeby nie placic podatku, nie wiem co tu jest pokrecone w tej ustawie, nie czytalem jej, moge jedynie sie domyslac, ze problemy rodzi opodatkowanie zyskow brutto, a nie netto w skali roku. Tyle, ze problem ten tak ustawodawcy jak i biurom maklerskim i gieldzie powinien byc znany nie od dzis. Gileda miala swoje przywileje zwolnienia od podatku i byc moze z tego powodu zaspala sprawe. Natomiast problem ten istnieje od lat i dotyczyl inwestorow na innych rynkach finansowych - np. ludzie grajacy na walutach i ich pochodnych w bankach - tyle, ze do momentu wprowadzenia podatku Belki, a nawet po nim, wielu z nich nie wykazywalo tych dochodow w zeznaniach podatkowych. Zreszta trudno sie dziwic, bo choc uwazam, ze dochody te opodatkowane byc powinny to wlasciwszy wydaje sie system w jakim byly rozliczane instytucje finansowe - czyli od wyniku netto w zadanym okresie. Niestety US i MF mialo sprawe w dupie, a reprezentanci zanteresowanych, czyli GPW i Biura Maklerskie zamiast siegnac do znanych rozwiazan ksiegowych i lobbowac za wykorzystaniem doswiadzen tam zgromadzonych,wolaly zajmowac sie lobbowaniem za nie placeniem podatku jak najdluzej. Oczywiscie to byk taki populizm pod inwestorow, wiec wcale mi ich nie zal, ze teraz beda atakowac ich klienci i poniosa tego koszty, bo mieli gamonie czas na wziecie udzialu we wspoltworzeniu tego prawa. Ale niestety nasi mistrzowie od gieldy tacy sa, ze dla nich caly rynek finansowy to gielda warszawska. Niestety smutna prawda jest taka, ze wiekszosc instrumentow, ktore sie tam wprowadza juz od lata funkcjonuja jako oferta dla klientow bankowych, a co za tym idzie funkcjonuja - badz funkcjonuje swiadomosc ich braku - tez pewne rozwiazania prawne i ksiegowe. Ale skoro Rozlucki swiata poza soba nie widzi to czemu tu sie dziwic
        • Gość: marter ...a wyszlo jak zwykle IP: *.ict.pwr.wroc.pl 24.02.05, 11:14
          Ustawa jest mało precyzyjna (jak zresztaw większość podatkowych u nas), a tym
          samym znów intepretacja będzie wynikać od decyzji urzędu, do którego składane
          będzie zeznanie i zmieniających sięinterpretecji ministerstwa.

A swoją drogą właśnie obejrzałem pit38 i zauważyłem kolejny problem - trzeba w
          pisać stawkę podatku (od zysków w Polsce 19%, a od zysków w innych krajach
          odpowiednio do umów między tymi krajami a RP) - czyli jaką stawkę ma wpisać
          ktoś, kto uzyskał dochodzy w dwóch lub więcej krajach które stosują różne stawki?
    • Gość: oligo Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 11:03
      czy pit-38 składa sie jako dodatkowy czy zamiast pit-36 lub pit 37. z artykułu
      wynika ze zamiast bo martwicie sie o emerytów którym podatek może rozliczyc ZUS.
      • anluka Re: zarobiłem na giełdzie 2300 24.02.05, 11:13
        • anluka Re: zarobiłem na giełdzie 2300 24.02.05, 11:15
          czy bede musiał płacic podatek jak nie mam innych udokumentowanych dochodow?
          • Gość: jureq Re: zarobiłem na giełdzie 2300 IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 11:20
            tak
            • anluka Re: zarobiłem na giełdzie 2300 24.02.05, 11:33
              ale dochód wolny od podatku 2790 PLN
              • Gość: jureq Re: zarobiłem na giełdzie 2300 IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 11:42
                Niestety nie. Dochodów z giełdy nie łączy się z innymi dochodami i rozlicza się
                go nie wg skali (przy której jest dochód zwolniony) ale stałą stawką 19%
                • anluka Re: zarobiłem na giełdzie 2300 24.02.05, 11:48
                  to kiepsko ,nadal jednak sie upieram że taka kwota powinna być zaliczona jako
                  dochod wolnyl od podatku.
                  • Gość: jureq Re: zarobiłem na giełdzie 2300 IP: *.kompas.net.pl 24.02.05, 11:57
                    To się chyba nazywa "wishful thinking" ;-)
                    • anluka Re: zarobiłem na giełdzie 2300 24.02.05, 12:08
                      tak to jest jak ci karzą płacić za psi ch..
      • Gość: MF sucks Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: 217.8.162.* 24.02.05, 11:14
        Podatki - sratki. Znowu MF stworzylo zawile i niejasne przepisy.
        I znowu nikt za to nie odpowie...
    • Gość: remikane Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 11:35
      Bob! Jak pogoda w Melbourne? Mam nadzieje, że ok.
      Zamiast otwierać rachunek w Warszawie zastanów się nad otwarciem w e*trade albo
      ameritrade.
      Dobre zyski powinien przynieść sektor energetyczny z powodu wysokiej ceny ropy -
      w połowie roku crude może sięgnąć $60! I farmacełtyczny.
      Moje typy na dzień 2/18/05: JDO, MRK, PFE, XOM - pozycja długa.

Pozdrawiam

Kane
    • Gość: Notariusz Re: Podatki po raz x-ty IP: *.adsl.highway.telekom.at 24.02.05, 11:39
      W wypadku zysku ze sprzedazy nieruchomosci/inwestycja o naprawde minimalnym
      ryzyku/ nie placi sie podatku po okresie 5 lat od nabycia .Dlaczego inwestorzy
      posiadajacy akcje dlugookresowo placa podatki nie rozumiem.Ich ewentualny zysk
      w postaci dochodu firmy zostal juz kilka razy opodatkowany.Wiele krajow stosuje
      zasade zwolnienia dochodu z akcji jesli sa przetrzymywane /6m-cy do 3 lat/.USA
      przestaly pobierac podatki od dywidendy.Najgorszym wyjsciem jest jednak
      balagan .To wcale nie bedzie smieszne jak niezorientowany emeryt dostanie nakaz
      zaplaty a jeszcze moze za duzego podatku.Ciekawy system dla firm liniowy bo
      inne formy za skomplikowane a dla prostych ludzi mozliwie skomplikowany zeby
      sobie dali spokoj.Tylko potem sie nie dziwcie ze wszystko tanio przejdzie w
      raczki zagranicznych funduszy.Merill Lynch jest zarejestrowany w Luxemburgu
      gdzie podatkow nie ma i na podstawie miedzynarodowych umow ma w du... polskie
      podatki.Mamy jeszcze Cypr,Karaiby itd.Emeryci znaja z telewizji te strony.
    • Gość: K.P. Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 12:35
      Uwaga na PIT z BOŚ. Dla rachunku z akcji są pomyłki, które zwiększaja przychód -
      niby niewiele ale to jest 1% zysku wiecej wykazane w PIT niż w rzeczywistości
      było.
      Nie uwzględniono też (nigdzie jasno nie jest to napisane) czy zaliczono do
      kosztów opłatę skarbową w wysokości 15 zł ( niby grosze ale to też koszty)
      pobraną z konta za założeniu drugiego rachunku ( praw pochodnych).
      Tego drugiego jeszcze nie miałem czasu sprawdzić.
      • Gość: inwestor Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:57
        Kurna, nie tylko na PIT z BOS. Na wszystkich bedzie niezla jazda.
    • Gość: dziadek Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:08
      kiedy Polska pozbedzie sie KRETYNOW?
      • Gość: remikane Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:06
        odpowiedź: NIGDY! LOL
    • Gość: 11 a można było prościej, taniej i uczciwiej ....ale IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 24.02.05, 15:13
      po co ??Przecież można było wprowadzić opłatę od obrotu pobieraną przy
      transakcji od razu przez bank , w wysokości np. 0, 03% od całej sumy
      niezależnie czy strata , czy zysk.Tak jak pobiera się prowizję , po prostu to
      by podwyższyło prowizję , nic więcej .BYłoby to jasne dla wszystkich i
      sprawiedliwe, a tak teraz "wielcy" gracze nie zapłacą i tak podatku , a
      przynajmniej odwloką zapłatę na kilka lat :), a zapłacą tylko mali
      ciułacze.Przecież duży inwestor kupi akcje po np 20 zł, sprzeda je w pakiecie
      po 10 swojej żonie poza giełdą , i odpisze 50% straty w następnym , a resztę w
      kolejnych latach(zaznaczam ,że możliwość ta istnieje tylko przy sumach powyżej
      miliona zł ).Niektórym też opłaca się strata, a kto na tym ucierpi ?
      wiadomo.Wogóle jak to możliwe , aby podatek był już ponad rok , a niejasne są
      zasady jego naliczania?Ktoś np. wiedząc ,że może odliczyć koszty analiz i
      notowań , bierze najlepsze i najdroższe (a co mu tam , i tak odliczy :), a
      drugi człowiek ma , albo i nie ma nawet notowań na żywo (1 oferta), bo boi się
      kosztów..To jest niesprawiedliwe , również niesprawiedliwe jest to ,że można
      np. odliczyć stratę 50% w następnym roku ( ponoć , bo nie wiem do końca ,
      przecież tak naprawde nikt nie wie co i jak z tym podatkiem !).Dlaczego 50%, a
      resztę w następnych latach ?I dlaczego ja płacąc podatek ( niemały zresztą!)nie
      mam możliwości do skożystania z odliczeń( np. ulg remontowych itd.?)- to ja
      jestem podatnikiem czy nie?Choćby zakup komputera , czy dostęp do netu powinien
      się wliczać w koszty!Dziwne to wszystko i nielogiczne , tylko biurokracja
      rośnie w siłę , a po to tyle pułapek , aby potem po kilku latach przypomnieć
      sobie o podatniku i go złupic, bo coś nie tak naliczył..zresztą naliczanie
      podatku i odpowiedzialność powinna ciążyć na biurach maklerskich! Placi się
      niemałą prowizję i opłatę za prowadzenie rachunku , więc niechby oni się
      dowiedzieli co i jak z tym podatkiem i wypełnili PIT, który byłby wiążący dla
      US, po co ja jeszcze mam jakiś PIT wypełniać?Swoją drogą, nie pobiera się
      zaliczek od sprzedaży np akcji z zyskiem....co w takiej sytuacji zrobi US, jak
      ktoś zarobił sporo, zlikwidował rachunek i wyjechał za granicę ? szukaj wiatru
      w polu..wszystko to wygląda jak pisane na kolanie , nikt nic nie wie!To jak
      biura nie wiedzą , w ministerstwie nie wiedzą , to kto ma wiedzieć??? ja??Ale
      karać to od razu będzie komu , wtedy wszyscy wszystko będą wiedzieć:)
      • Gość: nospam wytnijto Re: a można było prościej, taniej i uczciwiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 15:29
        Dużo napisałeś, ale bez sensu.

"wprowadzić opłatę od obrotu pobieraną przy transakcji od razu przez bank"
        - a co ma do tego bank? hehehe
        Podatek obrotowy już przerabiał Mr. Kolodko. Przypomnij sobie skutki - ja się
        boję nawet o tym myśleć... Poza tym jaka tu sprawiedliwość: masz stratę i
        płacisz podatek.
        - Nawiasem mówiąc taki niby-podatek jest tylko trzeba odrobinę myśleć aby go
        dostrzec. Przecież istnieją opłaty od każdej transakcji (jedne z najwyższych na
        świecie) płacone na rzecz instytucji państwowych: GPW i KDPW. Te instytucje
        osiągają bardzo wysokie zyski, które są opodatkowane. Więc chyba wyjaśniłem.
        Gdyby wprowadzić to samo ale płacone przez inwestorów, powstałoby tylko i
        wyłącznie dodatkowe zamieszanie, papiery, pity, nerwy, stołki dla kolesi w
        biurokracji itd.
    • Gość: dani kredyt na zakup akcji to koszty?czy mam strate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:37
      jesli nie spzredalem akcji
      • Gość: inwest Re: kredyt na zakup akcji to koszty?czy mam strat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:59
        No to nie masz jeszacze kosztu. Nie mozesz go wliczyc i uwzglednic w
        rozliczeniu. Dopiero jak sprzedasz akcje kkupione na kredyt.
        Ja mam inny problem.
        Kupilem akcje PKO BP na kredyt. Ale w rzeczywisytosci skorezystalem tylko z
        niewielkiej jego wartosci. I co teraz? Czy prowizje moge w calosci odliczyc od
        przychodu? Czy musze zastosowac jakas proporcje?
        Prosze o pomoc
    • Gość: geo Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:46
      Też mi nowina! W tym burdelu prawnym, już od dawna, każdy jest wielokrotnym
      przestępcą.
      • Gość: Wkurzona_M Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.05, 21:57
        Geo? święte słowa!

Mało że ryzykujemy kasą, mało, że podatkami z zysków zasilamy skarb państwa, to
        jeszcze żadnemu urzędnikowi MF NIE CHCE się pomyśleć i jeśli źle wypełnimy PIT38
        - stosując sie do ministerialnej broszury - to zapłacimy kare. Coś pięknego.
        Ionesco mógłby się wiele nauczyć

A zauważyliście jak ładnie mam się zagląda przy okazji do kieszeni?
        musimy wykazać też kasę ze sprzedaży akcji zakupionych ZANIM wprowadzono
        opodatkowanie giełdy,

To może by tak - dla równowagi - cała reszta narodu, co nie gra na giełdzie
        pokazała co PRZED 01.01.04 zgromadziła w skarpetach, na kontach bankowych itd ?
        Na razie wielbiciele lokat są"obelkowani" zbiorczo i fiskus nie wie ile
        przeciętny Kowalski ma lokat,

Ale naszą kaskę policzy ...oj będziemy się tłumaczyć skąd mamy........

A podobno wszyscy jesteśmy równi wobec prawa, także podatkowego

pozdrawiam
        • Gość: pasibrzuch Re: Biura maklerskie: PIT wprowadzi chaos IP: *.zb.osi.pl 01.03.05, 19:03
          to jak jest z tymi kosztami kredytu ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka