Gość: Ala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:55 niedawno poradzilam sie w BM BPH doradzono mi trzymanie akcji bo moga przekroczyc nawet 100zl ,czy jest to mozliwe -bardzo prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pij Re: polmosbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:55 W BPH zapomnieli Ci powiedzieć że po 100 zł będą w 2019 roku i to jak zaczną rozlewać biopaliwa zamiast wódki. Nie pij tego świństwa. Wskaźniki mają liche a potencjał wzrostowy został już zdyskontowany. Z takim pakietem socjalnym nie są w stanie zrobić nic poza oddaniem swojej części rynku CEDC i taktycznego odwrotu do puszczy. Można trzymać spekulacyjnie, ale wielkiej przyszłości dla tej spółki nie widzę. Lepiej byłoby kupić akcje CEDC - gdyby były dostępne. To oni zrobią wielki interes - ale nie akcjonariusze Białegostoku. Poczytaj ich raporty i na czym opierają swoje prognozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: polmosbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:42 nawet jezeli tak jest poco panikowac i odawac je ponizej kosztow po czesci to przeciez od nas zalezy jaki jest kurs -a polmos to nie bankrut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pij Re: polmosbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:08 Masz rację. Kurs zależy od inwestorów. Więc patrz co się dzieje dzisiaj na parkiecie. Białystok ostro w dół a lublin zaczyna odrabiać straty. Po prostu wskaźniki finansowe nie kłamią. Owszem białystok to nie bankrut ale potencjału wzrostu już nie ma. Wystarczy rzut oka na raporty i wskaźniki. Jak skończy się spekulacja na białymstoku to wskaźniki tych dwóch spółek powinny być bardziej porównywalne. Co oznacza kurs białegostoku przeceniony o jakieś 20% a wzrosty na lublinie o kilkanaście procent. Lublin ma w perspektywie akwizycję przy prywatyzacji pozostałych polmosów. CEDC już się spłukało z kasy i nie mają jej na kolejne przejęcia - chyba że na kredycie co by pogorszyło bardziej ich wskaźnmiki finansowe. Zastanów się po co CEDC kupowało Białystok dla produkcji czy dla udziału w rynku? I kto zyska (produkcja w białymstoku czy zysk na dystrybucji CEDC) Jak odpowiesz sobie na to pytanie to będziesz wiedzieć po ile sprzedać i kiedy. Pamiętaj że Twoja strata może być jeszcze większa. Wolisz sprzedawać po 55zł? Jeśli lubisz spekulować i ryzykować to trzymaj aż kurs lekko odbije po dzisiejszych spadkach - choć nie ma gwarancji że tak się stanie i jak głęboki będzie spadek. Obroty nie są rekordowe więc kurs miękko idzie w dół bez poważniejszego oporu. Wszystko zależy od planów CEDC względem spółki. Jeśli chcą tylko jej rynek i stąd taka wycena - to zyski będzie realizowało CEDC a nie spółka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: polmosbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:06 Posluchalam Twojej rady i wszystko sprzedalam ,mam nadzieje ze Twoje przewidywania sie spelnia i bede mogla Ci podziekowac ,a moze wiesz na czym moge odrobic strate ? Dzieki za rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pij Re: polmosbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:19 jeśli chcesz śledzić rynek wódek zainteresuj sie polmosem lublin - jest bardzo tani (panika) Ale na poważniejsze wzrosty przyjdzie poczekać być może do jesieni. Moim zdaniem przy prywatyzajcji pozostałych polmosów lublin będzie chodzić w przedziale 45-55 zł. Ale na to trzeba trochę poczekać. Jeśli satysfakcjonuje cię zysk 30-50% w 3-5miesięcy to warto się zastanowić. Inne moje typy wynikają z analizy wskaźników finansowych w relacji do aktualnych wycen rynkowych spółek. Spokojnie ale bez większego ryzyka i spektakularnych zysków można kupować długoterminowo ciepłownię wrocław a pod kątem inwestycji na 3 miesiące śnieżkę - miała liche wyniki za ubiegły kwartał ale zwykle po lecie mocno odbija. Mam jescze kilka innych ale to już czysta spekulacja i większe rysyko n.p. TFM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala do-;pij; Re: polmosbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 18:46 Dzieki za porady moze skorzystam ale z polmosow nie,lecze kaca i to chya dlugo .Mysle nad MPEC ale nie widze tam wielkiego zainteresowania wzlot miala na poczatku lipca ,a teraz stoi poza tym ma byc przejeta .Prosze powiedz cos wiecej.POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pij Ala, pij Re: polmosbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:22 Przy takim rynku każda kolejna kolejka na giełdzie może skończyć się urwaniem filmu albo sesją u anonimowych przegrywających (dzieki ci Elder) Ciekawych wskaźnikowo lub potencjałowo (niedowartościowanych) papierów widzę kilkanaście. Wymagają pilnowania i grania na nich w bardzo odpowiednich momentach. Nic co można polecać w ciemno. Dużo zaś papierów przed którymi trzeba ostrzegać. Białystok dawał do myślenia już od dawna- zabawa była obiecująca a ci co nie potrafili powiedzieć dość - leczą dziś kaca. Niektórzy jutro spróbują klina. Nie lubię zarządów które ściemniają i niezbyt jasnych motywów biznesowych. Ostatnie tygodnie sporo zarobiłem na spółkach o stosunkowo niskiej płynnośći . Wczoraj i dziś ciekawie było na TFM-ie - ale płynność do dupy i sezon nie za bardzo na leki. Co do wrocławia to pisałem że to nie jest papier do zarabiana kokosów ale ciekawie wygląda korelacja na cenie ropy co daje dobrą podstawę do wsadzania do portfela jako zabezpieczenie przed jakimis niespodziankami jak np zejście w20<1900 i niżej lub przy ropie >70. Można podlewarować kredytem i emocje gwarantowane. Ryzyko dużych spadków przy tak stabilnych wskaźnikach - niewielkie. Lubię mpec bo dało mi sporo zarobić.Mam sentyment. Plotek nie słucham. JUTRZEJSZE umocnienie dolara daje dzisiaj do myślenia jak na tym pospółkować jutro intraday do czasu ogłoszenia kursu przez NBP. Masz pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pij Re: polmosbia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:29 Moje przewidywania co do spadków Białegostoku i dużych wzrostów Lublina zaczynają się sprawdzać. Białystok chyba zahamował spadki ale nie mają powodów do wzrostów. Docelową cenę białegostoku trudno oszacować to Lublin za kilka dni zatrzyma się dopiero na 40 zł. To poziom cen sprzed paniki wywołanej emocjami i pierwszy większy opór. Tak będzie stało do kolejnej prywatyzacji lub komunikatu zarządu - który przy takim efekcie bazy mogą być tylko dobre. Jeśli zarząd nie zaprzepaści szansy to kurs może dojść nawet do 50 zł - takie szacuję maksimum ze wskaźników i z faktu że mają 70mln wolnej gotówki na inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala do pij Re: polmosbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:47 Do dziś,nie mogłam sie zdecydować co kupić.Kupiłam polmoslublin.Mam nadzieję,ze nie będę żałować.Oby było tak jak mówisz.Miło,że pamiętałeś-pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Polmos Lublin !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:50 Alu! Kupiłem Polmos Lublin wczoraj po 31zł, ale jutro chyba go sprzedam. Za szybko rośnie, co jest tylko odreagowaniem poprzednich głębokich spadków. Teraz to jest tylko czysta spekulacja i nie wydaje mi się, żeby od razu poleciał do nieba. W dłuższym terminie kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Polmos Lublin !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:01 Nie strasz mnie bo mogę mieć podwójnego kaca .Posłuchałam kolegi pij,moze ma rację ,ale zyski w póżniejszym terminie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Polmos Lublin !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:44 Moze nie będzie tak zle -spłacili kredyt i nie mają żadnych zobowiązań kredytwych -tak piszą.Obiecują zyski z akwizycji.Te zyski nie będą szokujące,bo przecież muszą odrobić stratę,więc obniżą prognozę na 2005 i będzie ok-obiecują poprawę wyników.Ciekawa jestem czy kolega pij też ma te akcje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pij Re: Polmos Lublin !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:34 miałem 300; dokupiłem 700 w okolicach 33zł. Nie sprzedam taniej niż po 39.90. Ryzyko dużej straty przy tak zdołowanym kursie jest minimalne. Zarząd ma wolną gotówkę i właściwie jeśli nie popełni poważnego błędu to kurs nie ma podstaw do utrzymywania się poniżej 40 zł. Przy obecnej wyceniesą łakomym kąskiem do konsolidacji (gdyby tylko nie ta struktura własnościowa). Przykład francuzów pokazuje co można zrobić z polmosem ze zbyt dużym pakietem socjalnym - więc Lublin pozostaje jedymym atrakcyjnym W DŁUŻSZEJ PERSPEKTYWIE polmosem na giełdzie. Dużo zamieszania będzie przy okazji prywatyzacji pozostałych polmosów. Jak narazie nie ma gracza który mógłby powiedzieć że rządzi rynkiem wódki w polsce (poza pruszkowem;-) Lublin będzie tani wskaźnikowo nawet jeśli cena dojdzie do 45 zł. Oczywiście nie ma inwestycji bez ryzyka. Dotyczy to także Lublina. Moim zdaniem stosunek ryzyka do potencjalnego zysku wypada bardzo na korzyść kupowania. Minusem spółki jest zbyt duży udział jednego produktu w sprzedaży. Ale wystarczy porozmawiać ze sprzedawcami w monopolowych aby przekonać się o sile żołądkowej. Jak przeprowadzą akwizycję jakiegoś "czystego" polmosu to przyszłość spółki widzę w różowych barwach. Odpowiedz Link Zgłoś