Gość: ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:43 czy ktos zna (wie jak zainwestowac) w fundusze inwestujace przeciwnie do ruchow indeksow, fundusze zarabiajace na spadkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pij Re: fundusze inwestujace na spadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:03 jeśli już koniecznie chcesz zarabiać na spadkach (zastanów się nad tym dobrze- to zupełnie inne granie) - nasze fundusze nie umożliwiają tego (ja się nie spotkałem, nie szukałem no i ustawa...). Najprostszy zestaw (możesz kupić sam kontrakt) Jeśli kapitał ci pozwala to np. (wymaga ok 15-25000 zł na jeden taki zestaw) fundusz pieniężny 50-90%środków + jeden kontrakt terminowy na indeks - krótko sprzedany. Im więcej gotówki w zestawie tym mniejsze ryzyko. Zachowuje się trochę jak fundusz mieszany ale grający na spadkach. Możesz mnożyć zestawy. Kontrakt indeksowy stanowi szeroką dywersyfikację portfelową więc grasz na rynku a nie spółkach (czyli tak jak kupować fundusz akcji na wzrosty). Raczej wig niż wig20. Musisz pamiętać o rezerwie gotówki na uzupełnianie depozytu jeśli bardzo się upierasz przy tych spadkach. Strategia trochę zachowawcza (zmniejsza ryzyko i zysk) - ale warta rozważenia dla kogoś kto nie ma doświadczenia lub nie lubi kontraktów za ryzyko i dźwignię. System trochę dziwny - ale sprawdzony na przetrwanie rynku niedźwiedzia. na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś