Dodaj do ulubionych

jeszcze podatek od giełdy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:09
na interii czytamy dziś:
"Nie wiadomo jeszcze, czy zostanie zniesiony podatek giełdowy i podatek od
oszczędności. - Moim zdaniem są większe podstawy do zwolnienia oszczędności,
niż zysków z giełdy. To wynika z generalnego poczucia sprawiedliwości, bo w
przypadku oszczędności mamy do czynienia ze środkami, które już raz były
opodatkowane - powiedział wiceminister" (odpowiedzialny z podatki).
będzie sprawiedliwie i po równo. Dla Nas wszystko dla was .......no.
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 20.12.05, 21:12
      przestań wałkować ten temat, żaden podatek nie zostanie zniesiony
      • Gość: popisolony Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:22
        PISać każdy może.
    • Gość: zenek Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:15
      > niż zysków z giełdy. To wynika z generalnego poczucia sprawiedliwości, bo w
      > przypadku oszczędności mamy do czynienia ze środkami, które już raz były
      > opodatkowane - powiedział wiceminister" (odpowiedzialny z podatki).

pieniądze, które ja wkładam w giełdę były nieraz opodatkowane.
    • Gość: wandal Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:16
      tia... pewnie będzie z tym zwolnieniem tak samo jak z milionami
      nowych mieszkań i tysiącami kilometrów nowych dróg..
      jakbym doznawał deja vu
      • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 20.12.05, 23:07
        giełda nie podupadła po wprowadzeniu pdatku, wiekszośc giełd i oszczednosci w
        cywilizowanych swiecie jest opodatkowana, może na wschodzie nie - ale my mamy
        chyba nieco inny azymut...
    • Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 01:10
      mam pytanie odnośnie tego podatku ale nieco z innej beczki
      czy jeżeli kupuję akcje w kilku transakcjach np pierwsza 100 akcji po 10
      zł, druga 100 akcji po 10,50 i trzecia 100 po 11zł to czy zapłacę podatek po
      sprzedaży części akcji np 150 akcji po 10,50zł? - Jeśli liczy się średni
      koszt nabycia to wychodzi na to że będzie na 0 ale jeśli liczy się wg.
      kolejności kupna to jednak zapłacę podatek od zysku 100x50gr (chociaż tutaj
      pojawia się problem policzenia kosztów prowizji przy kupnie podczas 2
      transakcji dotyczącej 50 akcji), a może są jakieś inne zasady?

• Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:12
        Nikt nie wie jak się liczy podatek?
        A może każdemu wydaje się to takie banalne, że szkoda klawiatury?
        A może BM w formularzu - który przysyła - liczy prowizje (i średnią cenę zakupu) od akcji, które kupiłem i sprzedałem w tym roku a koszty prowizji (i średnią cenę zakupu) akcji kupionych a niesprzedanych w tym roku przechodzą na następny?
        Ja w tamtym roku, to co kupiłem, to także sprzedałem, więc nie miałem takiego problemu, a w tym roku nie zamierzam sprzedawać wszystkich akcji żeby nie mieć takiego dylematu (a może jednak powinienem?).
        • Gość: FiL Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:16
          dla spólki której akcje posiadasz zakupione w różnych cenach stosuje sie metodę
          FIFO przy ustalaniu wartości od której naliczany jest podatek - przy sprzedaży
          czesci walorów
          • Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:20
            A mógłbyś tą metodę przybliżyć?
            • Gość: FiL Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:24
              www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040804/prawo/prawo_a_5.html
              • Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:55
                Dzięki.
                Wynika z tego (choć niejednoznacznie), że liczy się kolejność transakcji ale pozostaje dylemat prowizji (czyżbym sam liczył prowizję w przeliczeniu na każdą akcję? np prowizja od kupna 100 akcji = 100zł więc jak sprzedałem 50 akcji to w koszty kupna liczę 50 zł a nastęne 50 zł przechodzi na następny rok jak sprzedam pozostałe akcje?)
          • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 27.12.05, 19:21
            bm przysle ci kwitek a ty na oddzielnym formularzu rozliczysz sie z podatkiem,
            dochody z gieldy nie sumje sie z dochodami z pracy, zlecen, etc...czyli krotko
            mowiac, przez gielde nie wskoczysz do wyzszego progu...
            warto w grudniu na czyms /teoretycznie/ stracic/ by zaplacic mniej...
            • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 27.12.05, 19:22
              choc chya na strate to juz za pozno, bo dochodza trzy dni rolzliczeniowe, wiec
              dzis chyba byl ostatni dzien na wykazanie strat
              • Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:32
                > choc chya na strate to juz za pozno, bo dochodza trzy dni rolzliczeniowe, wiec
                > dzis chyba byl ostatni dzien na wykazanie strat
                To jeszcze nie liczy się dzień transakcji tylko data rozliczenia???
                Ładne buty! To miałem zamiar zniwelować część strat sprzedając teraz kolejną część z zyskiem i od razu dokupić po tej samej cenie czy też nawet minimalnie wyższej aby wyjść w tym roku na 0 ażeby w następnym roku nie zapłacić większego podatku od hipotetycznie większego zysku.
                • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 27.12.05, 20:27
                  tak mi się wydaje - ale może się mylę, ale chyba czas rolziczen sie liczy, a nei
                  transakcji...
                  • Gość: Meczuch Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 00:31
                    a jak wyplate za grudzien dostaiesz 2 stycznia to co nie uwzglednisz jej w PIT
                    moim zdaniem liczy sied ata transakcji a nie rozliczenia,
                    sprubuje poszuakc zeby miec pewnosc , chyba ze ktos wie
                    • Gość: macgregor-72 Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 21:37
                      Dopytywałem się dzisiaj maklera i jednak liczy się data rozliczenia transakcji.
                      • Gość: g Re: jeszcze podatek od giełdy IP: *.chello.pl 28.12.05, 21:55
                        czyli po ptakach - kto mial coś dotyłu i nie sprzedał by za niebawem odkupic/ to
                        to fiskus mu podciagnie parę groszy więcej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka