Dodaj do ulubionych

czy ALCHEMIA nas OZŁOCI ?

IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 13:41
Jutro dzień przyznania Praw Poboru. Jak wiecie są one w cenie 1,30 zł. Emisja
to 44 mln akcji. W poniedziałek można już sprzedać akcje więc wiemy wszyscy
jaki będzie scenariusz dnia – tylko nie wiemy jaki będzie zjazd. Czy jednak
możemy przewidzieć kurs odniesienia PP ?
Skorzystajmy wiec z wzoru gdzie :
A – kurs zamknięcia w dniu przyznania PP czyli piątek
B – kurs PP
C – obecna liczba akcji
D – liczba akcji w nowej emisji

(A-B)
1 + c/d

Przyjmując, że zamknięcie będzie na poziomie 141.5 zł cena odniesienia
wyniesie w przybliżeniu 112zł.

Pojawia się więc problem czy kurs akcji spadnie tak nisko jak podczas zeszłej
emisji (przyp. PP- 3 zł, kurs zjechał o około 45 %). Wtedy po kilku miesiącach
od lipca zaczął się nieustanny wzrost kursu do obecnych szczytów. Przypominam
ze tamta emisja ratowała życie spółki ta jest przeznaczona na inwestycje.
Jeśli wiec kurs odniesienia wyniesie 112 zł to teoretycznie akcje powinny
kształtować się przynajmniej na podobnym poziomie. Jakie sa wasze opinie na
ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: christoph.g Re: czy ALCHEMIA nas OZŁOCI ? IP: *.chello.pl 05.01.06, 13:49
      O ci ci chodzi w tym poście?
      • Gość: kossak trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 14:01
        Warto trzymać jutro do końca dnia, wziąć PP czy jednak wysypać ? Co według was
        jest bardziej zyskowne ?

Dla zobrazowania dajmy przykład

100 akcji po daje 400 PP, które kosztować będą 520 zł
        Załóżmy 100 akcji po 100zł daje koszt 10000zł
        Razem to 10520 zł za 500 akcji po asymilacji.

Sprzedając 500 akcji po powiedzmy 50 zł = 25000 zł
        500 akcji po powiedzmy 112 zł = 56000 zł
        • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:09
          Wysypać na samym początku, w perspektywie alchemia będzie po groszu i po co ci
          doatkowe akcje...
          • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 14:22
            acha znam ten IP : szkoda gadać !

a jakie opinie mają inni forumowicze ?

• Gość: miecio Re: trzymac czy sprzedać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:29
              christoph ma rację. Jak chcesz się ozłocić kup złoto. Pójdzie jeszcze bardzie
              w górę. Oj pójdzie.
              • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:33
                Ael to oznaka, że wojna niechybnie będzie, a wtedy jeszcze bardziej pojdzie-
                trzeba pojsc do jubilera...
                • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:37
                  nie rznij głupa tylko sprzedaj w ciagu dwoch dni pp,bo po ten beda nic
                  niewarte...i jsak ich nie sprzedasz, to albo siegniesz do kieszeni na pieniadze
                  i wykupisz akcje, a lbo nie wyku[isz i przawa poboru /niesprzedane/ bęa 2 funty
                  kłaków warte...
                  • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:38
                    przepraszam za tego kossaka w nicku, coś mi się zle skopiowalo, oczywiście ja to
                    napisalem..
                  • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 14:40
                    no niestety christophie.g mojego adresu Ip nikt nie podrobi
                    • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:42
                      a mój i owszem, 500 tys. abonentów upc, to moze zrobic

to wylatuj z tymi p czym predzej
                      • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 14:46
                        Wykupienie PP nie wiąże się z wpłaceniem sesyjnej ceny odniesienia – trzeba
                        zapłacić jedynie 1,3 zł czyli cenę nominalną. Trzymając akcje na rachunku
                        otrzymujesz dopiero za nie PP. Co innego gdy kupujesz na sesji notowane PP za
                        które płacisz cenę zakupu oraz 1,3 zł za sztukę.
                        • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 14:53
                          Na litość boską kossak, jestem na giełdzie od wiosny 93, nie ucz mnie co to są
                          prawa /i jak się wchodzi w ich posiadanie/ i przestań się platac z tymi prawami,
                          chce je mieć, by spekulowac, to kup akcje, albo kup same prawa - chcesz się
                          ładować w ten alchemiczny balon, prosze bardzo...
                          • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 15:26
                            ooo widzę ze wreszcie ktoś Cię zdenerwował - fajnie mówić balon - słyszałem to
                            gdy ALC wzrosła z 5 zł do 30 zł. Jednak zależy mi na opiniach was czyli
                            forumowiczów - napisz ze wiec chłopie co ty zrobiłbyś w tej sytuacji - jesteś od
                            93 wiec nie raz miałeś do czynienia z nowa emisja - jakie masz doświadczenia?
                            • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 15:38
                              nowe akcje to rozwodnienie kapitalu, a to nie ciekawa wiesc dla inwestworow,
                              smiesznie jest w tymkarkosiwym imperium, z jednej stronu umarzanie akcji, z
                              drugiej nowe emisje...
                              • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 15:48
                                To fakt, że dziwnie postępuje ale jak widać rynek pozytywnie weryfikuje te
                                działania.
                                Popatrz jednak na getin emisja 300 mln akcji przyniosła niezłe efekty - wtedy
                                cena wynosiła 3.3zł a teraz 7.3 - i co Ty na to ?
                          • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 16:53
                            christophie.g nie gniewaj się, że Cie zdenerwowałem - miałeś napisać jakie
                            miałeś doswiadczenia z PP

ps
                            czy nikt inny na tym forum nie wypowie sie w tej sprawie ??
                            • Gość: christoph.g Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 16:56
                              nigdy ich samych nie kupowałem, a ja już wszedłem w ich posiadanie z racji, ze
                              akcje miałem, to starałem się je najdrożej sprzedać, a zwykle to pierwszy i
                              drugi dzień jest najlepszy, pozniej jest zjazd w dół - amen.
                              • Gość: kossak Re: trzymac czy sprzedać IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 05.01.06, 17:03
                                Widzę, że Ty osobiście nie jesteś zwolennikiem Karkosikowych spółek - ale zwróć
                                uwage, ze Boryszew dał nieżle zarobić mimo, że można powiedziec ze pompują go
                                już od dawna. Jaki jednak masz pogląd na kurs ALC - czy uważasz, że wysokie
                                obroty w ostatnich dniach świadczą o "ubieraniu" ludzi w akcje. Jak sie zachowa
                                kurs w poniedziałek ?
                                • Gość: ch Re: trzymac czy sprzedać IP: *.chello.pl 05.01.06, 17:15
                                  wysokie obroty muszą byc, b otrzeba wielu osób, by tak diuży balon napompować
                                  ....jeszcze.
                                  • Gość: sm Re: trzymac czy sprzedać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:36
                                    Alchemia spadnie, ale nie aż tak bardzo jak się niektórym wydaje. To proste
                                    dlaczego, kto się zna ten wie o czym mówię. Trzymać i nie sprzedawać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka