Dodaj do ulubionych

SOROS - TALEX

18.03.06, 02:31
Nie podoba mi się logowanie na forum ale w końcu musiałem się przełamać bo
chodzi o duże pieniądze.
Będę tylko mógł pewnie pisać raz na 2 tygodnie w weekendy więc nie dziw się
SOROS czemu nie odpowiadam.
Dla przypomnienia dla Ciebie SOROS to jestem ten narwany Gorbi co się chwalił
że się zna na bankowości.
Nie będę wnikał jak do tego doszło ale jakieś 2,5 miesiąca temu, mając dość
czekania na powolne zyski, miałem pewien feralny piątek gdzie za spore
pieniądze dokonałem 3 nieudanych transakcji. Postanowiłem wtedy zmienić
strategię i znaleźć małą, niedowartościowaną ale perspektywiczną firmę i
poczekać z jej akcjami co najmniej rok na wyniki. Natknąłem się wtedy na post
w którym odpowiadałeś pewnemu gościowi na temat TALEXU że sytuacja wygląda
ciekawie a spółka znajduje się w trendzie wzrostowym. Dokonałem analizy i
rzeczywiście spełniała wszystkie kryteria. Była mała, niedowartościowana i
perspektywiczna. Skupiłem powoli ile mogłem na początku lutego i z
niecierpliwością czekałem na 14 lutego i wyniki spółki za 2005 rok Zysk netto
był słabszy od przewidywań ale jak się później okazało, zgodnie z analizą,
było to spowodowane dużymi inwestycjami w infrastrukturę i nowe produkty.
Zaczęło falować ale wszedłem długoterminowo więc się nie martwiłem. Cały sens
i nadzieję na 300% wzrost do maja 2007 oparłem na kilku faktach. 19 Stycznia
spółka ogłosiła że od 1 kwietnia zwiększa swoją gwarancję bankową z 800 tyś
do 6,5 mln zł. Z doświadczenia przetargowego oznaczało to bardzo istotną
zmianę. Otóż należy to rozumieć, że spółka z gracza, który starał się o
kontrakty w wysokości 16 mln zł nagle stanie się graczem starającym się o
kontrakty w wysokości 130 mln zł. Na początku nie można było skojarzyć w jaki
sposób i u kogo mogliby starać się o taki kontrakt ale w miarę jak pojawiały
się kolejne informacje wszystko zaczęło układać się w jedną całość. Najpierw
Bank Millenium ogłosił kontrakt z IBM na 140 mln zł a później IBM wykosił
Computerland i Betacom ze współpracy. Na logikę trzeba było sobie
odpowiedzieć w takim razie z kim IBM będzie współpracował przy projekcie dla
Millenium. Mnie odpowiedź nasunęła się sama bo to IBM jest twórcą nowego Data
Center Talexu i jego głównym partnerem. Oprócz tego Talex rozpoczął
współpracę z Millenium na 4 miesiące przed podpisaniem kontraktu IBM-
Millenium i nie zaprzeczył że współpraca ta może zostać bardzo poważnie
rozszerzona. Jeżeli mam rację to spółka o obecnej kapitalizacji 40 mln zł
chwyci kontrakt na 130 mln. Wyszacowałem sobie, że spowoduje to wzrost kursu
z 13 zł do 40 zł. Spokojnie poczekam do maja 2007 czyli momentu ogłoszenia
sporej dywidendy za rok 2006 ale nie chcę więcej popełnić błędu sprzedawania
spółki w momencie gdy może jeszcze długo długo rosnąć. Byłeś zainteresowany
TALEXem więc proszę Cię o Twoje zdanie na temat moich wniosków.
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: SOROS - TALEX 18.03.06, 22:54
      Gorbi - nie musisz przypominać mi, pamiętam Ciebie doskonale.
      Talex jest spółką, która mnie interesuje od pewnego czasu. Miewam ją w swoim
      portfelu (obecnie nie mam ale mam przygotowaną kasę na ponowne wejście). Twoje
      uwagi są ciekawe - pokazują, że wniknąłeś w sprawę dość mocno. W spółce coś się
      dzieje - zdobywa nowe kontrakty, nowych klientów. To dobre informacje. Te
      gorsze to takie, że zdobywanie klientów kosztuje - spada, i to mocno, marża na
      kontraktach. W IV kwartale 2005 marża (żniwa dla firmy informatycznej) była na
      poziomie 10,9% a rok temu wynosiła 18,1%. Spadek znaczny. W gospodarce wszystko
      kosztuje.....Ale spokojnie - po zdobyciu klientów i potwierdzeniu swoich
      kwalifikacji Talex pewnie zacznie stopniowo odzyskiwać utracone marże. Tyle, że
      to nie będzie szybka sprawa. Jak zakładasz trzymanie tych akcji przez kilka lat
      to może być to jakiś pomysł. Ale nie liczyłbym na wysoką dywidendę za 2006 rok
      bo w tym roku wzrost kontraktacji może nie przełożyć się na wyniki. Patrząc na
      rosnące EBITDA mam przekonanie, że spółka jest bezpieczna finansowo i generuje
      wartość.
      Obecnie wartość rynkowa Talexu to około 36 - 40 mln. zł. Tak na oko spółka
      powinna zarobić (w 2006 roku) 2 - 4 mln zł (wskaźnik C/Z 10 - 20). Czyli obecna
      wycena jest raczej niska - w średnim terminie kurs może pójść trochę w górę.
      Ale rewelacji bym się spodziewał jak Talex okrzepnie (jeśli mu się uda) -
      dopiero wtedy może być prawdziwy wystrzał w górę.
      Podsumowując - ciekawa spółka, ma perspektywy, realizuje je ale na wyniki chyba
      trzeba będzie jeszcze poczekać. Duży minus to niska płynność akcji - duże
      zaangażowanie to mrożenie kasy ale jak ktoś ma czas to nie ma to większego
      znaczenia.
      Pozdrawiam
      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 19.03.06, 16:05
        Zajmijmy się więc rónież aspektem psychologicznym bo odgrywa on niemałą rolę w
        podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. O skali wydarzenia które czeka nas w
        najbliższym czasie z udziałem TALEXU zdajemy sobie sprawę my i jeszcze
        kilkunastu obecnych pasjonatów tej spółki. Dla pozostałej części rynku będzie
        ono dużym zaskoczeniem oczywiście in plus. Spowoduje to oczywiście nagły
        skokowy wzrost ceny TALEXu ale nas to przecież nie satsfakcjonuje. Później
        oczywiście niektórzy będą realizować zyski i cena powoli będzie spadać. Będzie
        to na tyle powolny proces że w międzyczasie będą ogłaszane kolejne dobre
        informacje dla spółki co będzie odzwieciedlać się w następnych ale już o wiele
        mniej spektakularnych skokowych wzrostach cen. Po każdym takim skoku następować
        będzie oczywiście realizacja zysków ale będzie ona jak już pisałem powolna i
        przerywana dobrymi informacjami które ukazywać się będą w ciągu roku.
        Także reasumując pierwsza głębsza korekta spodziewana jest dopiero po wypłacie
        dywidendy za 2006 rok czyli w maju 2007. Wzrost cen który będzie następował w
        ciągu całego 2006 roku pozwoli mi na bardzo prosty zabieg techniczny. Wraz ze
        wzrostem cen akcji będzie oczywiście rosła wartość mojego porfela a co za tym
        idzie wielkość kredytu giełdowego który będę mógł dodatkowo wykorzystać.
        Jeszcze nie wiem w jaki sposób zainwestuję te dodatkowe środki ale na pewno
        pozwolą mi one zapomnieć o zamrożonym w TALEXie kapitale bo w moim przypadku
        jest bardzo ważne żeby mieć na bieżąco rzeczywisty kontakt także z innymi
        akcjami.
        P.S. Do usłyszenia za 2 tygodnie bo nie zamierzam obecnie ryzykowania w pracy
        logowania się na forum.
        • ciinek Re: SOROS - TALEX 19.03.06, 17:25
          Przemawiają do mnie spółki, które mają większę wartość ksiegową niż rynkową a w
          nowych technologiach chyba nie spotykane. Z IBM współpracują chyba od 2000, a
          im IBM nie wypowiedział umowy, jak by poszła informacja, że IBM z nimi
          zacieśnia współpracę zamiast z Compland i Betacom to 300% na północ...
          • 1konsul Re: SOROS - TALEX 22.03.06, 18:46
            panowie,
            oj nieladnie, nakupiliscie pewnie jakiegos shitowatego papieru i szukacie teraz
            jeleni na forum co by to od was odkupili...
      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 01.04.06, 00:12
        Witaj Soros po 2 tygodniach.
        Wiem, że dywersyfikacja porfela jest dla Ciebie podstawą ale mam nadzieję, że
        zdążyłeś wejść w TALEX na interesującym Cię poziomie.
        Dla początkujących graczy ostatnie 2 tygodnie na TALEXie mogły wydawać się
        wyjątkowo nudne ale my wiemy, że tak nie było. Mam kilka teori na temat tego
        kto blokował kurs z góry i z dołu ale na razie najważniejszym spostrzeżeniem
        jest fakt, że spółką ewidetnie zaczynają się interesować poważniejsze grupy
        interesu.
        Nie jestem jasnowidzem więc miłym zaskoczeniem było dla mnie, że informacja o
        ustanowieniu hipoteki pod uzyskanie gwarancji dotarła do nas jeszcze w marcu. W
        praktyce oznacza to, że 1 kwietnia (czyli praktycznie w momencie gdy skończę
        pisać) gwarancja zostanie automatycznie uruchomiona co otworzy ramy prawne do
        niemal natychmiastowego oficjalnego podpisania umów w sektorze bankowym na
        które firma tak długo czekała. Nie zdziwił bym się gdyby jedna z nich została
        podpisana już w poniedziałek 3 kwietnia bo koplementarna w stosunku do TALEXU
        firma EMAX swój kontrakt podpisała już w środę.
        Z drugą umową prawdopodobnie będą musieli oficjalnie zaczekać do lipca gdyż
        dopiero ostatniego dnia czerwca wygasną umowy partnerskie IBM z COMPUTERLANDEM
        i BETACOMEM.
        Jest jeszcze trzecia przewidziana na ten rok umowa ale najpierw trzeba wygrać
        przetarg. Chodzi o administrację państwową ale reszty musisz domyślić się sam.
        Przewagą TALEXu jest to, że pierwszy etap prac dawno, dawno temu wykonali oni
        osobiście więc jako jedyna spółka są w stanie zintegrować nowy projekt do
        poprzednich rozwiązań po jak najniższych kosztach.
        Podsumowując:
        1. W kwietniu czekają nas dobre informacje od strony podpisanych omów.
        2. W maju prezentują dobre wyniki za I kwartał.
        3. Również w maju rozstrzygnięty zostaje przetarg w administracji.
        4. W lipcu podpisują kolejną dużą umowę z bankiem gdzie część umowy ma
        charakter wieloletni.
        5. A w sierpniu prezentują już wręcz doskonałe wyniki za II kwartał.

Co dalej sam jeszcze nie rozgryzłem ale jak do sierpnia będzie 20 zł to uznam
        że mój trud nie poszedł na marne.
        • soros2 Re: SOROS - TALEX 01.04.06, 20:58
          Wszedłem w to ale przygotujmy się raczej na dłuższe niz krótsze czekanie. To
          generalnie nudna spółka, małe obroty, nikt się tym nie interesuje - słowem
          fajna spółka dla mnie.
          • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 02.04.06, 00:25
            Nuda to i może będzie ale dopiero od września. Teraz czeka nas
            najintensywniejsze i najdynamiczniejsze 5 miesięcy w historii tej spółki.
            Nie wiem jakie masz obecnie możliwości finansowe ale nie sądzę abyś to Ty sam w
            pojedynkę był w stanie dokonać tego co działo się przez ostatnie 2 tygodnie na
            spółce. Ale po kolei. Na 13zł od góry blokował ktoś kto od dawna miał akcje lub
            ktoś kto skupował je taniej na biężąco od "panikarzy" i od razu wystawiał je po
            13zł. Później rozpoczęła się blokada od dołu na 12,95 i mieliśmy kilka sesji
            gdzie transakcje zachodziły tylko po 13 i 12,95 tak żeby nikt nie mógł ustawić
            się po środku. W piątek 31 marca odpuścili blokadę i "panikarz" który do tej
            pory stał na 13,75 puścił PKC swoje 2600 akcji zwalając kurs do 12,50. Jeszcze
            ktoś tam przypanikował i zrobiło sie nawet 12,40. Najciekawsze jest to, co to
            wszystko miało na celu!? Banki, które podpiszą z TALEXem umowy, mają przecierz
            swoje fundusze inwestycyjne no i oczywiście przewagę nad resztą rynku bo wiedzą
            na jaką kwotę są to umowy i jaką rentowność uzyska z nich TALEX. Dla funduszy
            jest to idealny moment na inwestycje w przyszłościowe spółki. Kupują na
            początku kwartału niedowartościowaną spółkę, później ją pompują a 3 miesiące
            później wykazują fantastyczną stopę zwrotu z inwestycji. Ryzyko prawie żadne bo
            wszystkie prognozy na lata 2006-2008 wskazują, że to będzie
            najdynamiczniejszy ,od odzyskania suwerenności, okres wzrostu usług firm IT na
            rzecz sektora bankowo-finansowego. Nie wspomnę już o tych miliardach z Unii na
            rozwój infrastuktury teleinformatycznej. Mój Ojciec za dotację z Unii wymienił
            u siebie w firmie całą pracownię komputerową. Teraz stara się jeszcze o kolejne
            2 dotacje na stworzenie 2 całkowicie nowych pracowni komputerowych pod
            konkretne projekty szkoleniowe. Małych i średnich przedsiębiorstw robiących to
            samo co mój Ojciec są w Polsce tysiące. Po za tym są setki projektów wdrożenia
            rozwiązań informatycznych w administracji publicznej. Wszystko to także
            finansowane ze środków Unii Europejskiej. Kasa się sama pcha spółką IT do
            rączek. Ci którzy to zrozumieją wielce na tym skorzystają. A że nawiększe
            wzrosty kursu cen akcji notują zawsze najmniejsze i najmniej płynne spółki więc
            najwięcej skorzystamy na tym my posiadając TALEX.
          • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 02.04.06, 14:15
            Zaraz jadę do Warszawy i będę dostępny dopiero za 2 tygodnie więc czas już
            wyłożyć wszystkie karty na stół.
            To ARKA wchodzi w TALEX! Wiem, że dla niektórych, zwłaszcza na tym forum, ARKA
            jest traktowana jak Święty Gral więc tym lepiej dla TALEXu.
            A oto fakty:
            - Bank BZWBK właściciel ARKI jest strategicznym klientem TALEXu i zlecając mu
            robotę najpierw inwestował w jego akcje.
            - Bank BZWBK udzielił TALEXowi nowej gwarancji bankowej już w STYCZNIU (teraz
            tylko wchodzi w życie)więc już od STYCZNIA zna dokładne przeznaczenie gwarancji.
            - ARKA szczególnie intesywnie dała o sobie znać w TALEXie w ostatnich 2
            tygodniach ale najlepsze dopiero się zacznie. Intensywna kampania reklamowa
            ARKI dostarcza jej świeżego kapitału, kitóry jak najszybciej trzeba ulokować. O
            tym że nie ma idealniejszego momentu na wchodzenie w niedowartośćiowaną spółkę
            jak poczatek nowego kwartału pisałem już wcześniej.
            Do zobaczenia za 2 tygodnie przy cenie nie mniejszej niż 15 zł.
    • ciinek Re: SOROS - TALEX 06.04.06, 09:47
      no i mamy pierwsze ruchy na północ. Czy to może być drugi PCGUARD..... Płynność
      akcji jeszcze mniejsza...
      • soros2 Re: SOROS - TALEX 06.04.06, 11:35
        Spokojnie. To nie PCGuard. Nie ma na razie żadnego odpału.
        A tak w sumie jaki ma być
        • del8 Re: SOROS - TALEX 06.04.06, 11:52
          Tak Gorbi ladnie to przedstawiles, ze i ja uleglem (za najnizsza stawke).
          Cos mi sie jednak wydaje, ze nudaaaaa.... az sprzedam i wtedy odpali :-)

Pozdrowionka
          del8

ps. zadnego zainteresowania(obroty), niestety
          • soros2 Re: SOROS - TALEX 06.04.06, 12:26
            Bo to jest bardzo nudna spółka. Naprawdę - nie wchodźcie w to bo się zanudzicie
            na śmierć. Stanowczo odradzam zakup tej spółki - to jest deal dla starych
            pryków, którzy nie mają jaj i za grosz ikry. Kompletna beznadzieja.
            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 06.04.06, 13:13
              Bez komentarza soros, bez komentarza.

ZWZ Banku Millennium zaakceptowało plan otwarcia 160 oddziałów za 190 mln zł

Warszawa, 06.04.2006 (ISB) – Zarząd Banku Millennium zaplanował na najbliższe
              trzy lata otworzenie 160 nowych oddziałów w Polsce. Inwestycja pochłonie 190
              mln zł, poinformował zarząd spółki na czwartkowym walnym zgromadzeniu, które
              zaakceptowało tę decyzję.

„Tych 160 nowych oddziałów obejmuje 31 już istniejących, ale wymagających
              przystosowania” – poinformowali przedstawiciele spółki w czwartek.

O planach rozbudowy sieci placówek bank informował w styczniu. Obecnie bank
              Millennium ma 300 oddziałów detalicznych, 24 dedykowanych dla obsługi kredytów
              hipotecznych i 16 placówek Millennium Prestige.

Od jakiegoś czasu bank zmienia logo. Nowym logo opatrzono już niektóre oddziały
              w Warszawie.

Inne cele banku to: zwiększenie udziału w rynku, rozwój usług dla segmentu
              małych i średnich przedsiębiorstw oraz utrzymywanie osiągniętej pozycji na
              rynku usług leasingowych.

Na czwartkowym walnym akcjonariusze zaakceptowali 85-proc. poziom dywidendy z
              zysku za 2005 rok zaproponowany przez zarząd banku i jego radę nadzorczą. W
              2005 roku bank osiągnął 524 mln zł zysku netto. (ISB)
            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 11.04.06, 10:14
              No dobrze soros. A oto szczegóły kontraktu dla administracji:

MF wydaje 300 mln zł
              Jak przystało na kogoś, kto trzyma kasę, Ministerstwo Finansów (MF) podało
              bardzo skrupulatne szacunki wydatków na ten rok. Plan zamówień publicznych
              resortu jest ambitny - ogółem budżet na przetargi opiewa na prawie 300 mln zł.
              Zdecydowanie najwięcej będą mogły zarobić firmy informatyczne, ale szykują się
              też intratne zamówienia dla branży samochodowej. Oby tylko planów resortu nie
              pokrzyżowały procedury zamówień, urzędnicza nieudolność czy chciwość firm.
              A może outsourcing

Największe przetargi resort finansów planuje zorganizować na zakup
              oprogramowania i sprzętu informatycznego. Oprogramowanie i serwis pod centralną
              bazę danych, e-podatki, dostosowanie systemów skarbowych do e-deklaracji ma -
              wraz ze sprzętem - kosztować ponad 70 mln zł. To i tak preludium - koszt całego
              projektu e-podatki resort wcześniej wyceniał na ponad 1 mld zł.

Spore zamówienia szykują się dla krakowskiej firmy Comarch, która w 2004 r.
              wygrała przetarg na budowę systemu obsługi budżetu państwa. Resort planuje, że
              na rozwój i utrzymanie tego systemu wyda teraz 10 mln zł, a na sprzęt
              dedykowany temu oprogramowaniu kolejne 15 mln zł.

W planach resortu interesująco wygląda pozycja: "wykonanie studium
              analitycznego outsourcingu IT", które ma kosztować 1,3 mln zł. Jeśli resort aż
              tyle wyda na analizy utrzymania swojej informatyki przez firmę zewnętrzną, to
              znaczy, że prawdopodobnie poważnie myśli o tego typu rozwiązaniu (firma
              przejmuje całe IT wraz z pracownikami, a resort płaci jej miesięcznie coś w
              rodzaju abonamentu). Taki kontrakt to nie lada gratka dla dużych - polskich i
              zagranicznych - integratorów. Oznacza utrzymanie klienta przez co najmniej 5 (a
              zwykle powyżej 10) lat, a wartość umowy będzie sięgać setek milionów złotych
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 20.04.06, 10:14
      Wiem czemu opóźniają WZA. Jak wczoraj do nich dzwoniłem to powiedzieli że jak
      wszystko będzie gotowe to ogłoszą zwołanie WZA. Skoro wyniki za 2005 są już
      dawno gotowe to na coś jeszcze czekają. Otóż jest jedna sprawa która wymaga
      zwołania NWZA do jej zatwierdzenia. Nie ma sensu ogłaszać 2 WZA w bardzo
      krótkich odsępach czasu więc postanowili przeciągnąć to pierwsze WZA tak długo
      żeby mogli tą sprawę rozpatrzyć wspólnie z wynikami za 2005 rok. Chodzi
      mianowicie o zgodę na przystąpienie do konsorcjum które będzie uczestniczyło w
      przetargach organizowanych w administracji.
      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 21.04.06, 08:26
        A jednak rozdzielili. Zobacz jaki pośpiech teraz. Chcą się wyrobić do 12 maja
        żeby 15 maja móc ogłosić kolejne kroki. Zaczyna się robić ciekawie.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 21.04.06, 13:47
      SIMIK właśnie oddany do użytku i od razu kurs TALEXU rośnie :)
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:05
      No i zaczęło się skupowanie :)
      • soros2 Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:11
        Może, ale w dalszym ciągu uważam, że to bardzo nudna spółka. Nie dla ludzi z
        tego forum - na tym kokosów nie zbijecie. Proponuję abyście stali od tej spółki
        z daleka.
        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:16
          Mam nadzieję że robisz dywersję tylko dlatego żebyś zdążył jak najwięcej kupić
          po jak najniższej cenie.
          To i tak w końcu dotrze do ludzi że są takie dwa projekty: e-Deklaracje i e-
          Podatki i że przeznaczone na nie będzie w sumie ponad 1 mld PLN. A Talex wykroi
          sobie z tego tortu 130 mln kawałek.
          • soros2 Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:24
            Nie jest moją intencją robienie dywersji. Sorry, Gorbi, juz nie bedę zrażał
            innych do tej spółki - ich sprawa. Ale Talex i tak zostanie dopiero zauważony
            jak będzie kosztował około 20 - 30 zł (jesli będzie) - wtedy zaczną sie posty
            czy warto w to wchodzic i tym podobne bzdety.
            Póki co, to dzięki za próbę analizy tej spółki - wciąż mam wątpliwości czy
            wnioski są prawidłowe ale przyszłośc to pokaże. Zresztą często jest tak, że
            hipoteza oparta na fałszywych przesłankach sprawdza się, szczególnie w
            inwestycjach.
            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:39
              No to teraz Cię zażyję bo twierdzę że za 5 lat kiedy w projekcie e-Podatki będą
              wykonywane prace wykończeniowe cena TALEXU zbliży się do 100 zł.
              • soros2 Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:45
                Pożyjemy (chociaż 5 lat to dużo - nie wiem czy dożyję) zobaczymy.
                • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 10:53
                  Może nie mogliśmy się zrozumieć bo myśleliśmy o innej perspektywie czasowej.
                  Zawsze chciałem znaleźć spółkę która w tak długim okresie ma szansę być w
                  trędzie wzrostowym a teraz nadarza się taka okazja. Ja sobie spokojnie
                  poczekam. Wszyscy wiemy że do 2008 roku ma być Informatyczne ELDORADO. Później
                  będą rosły spółki które się załapią na wieloletnie kontrakty.
                  • soros2 Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 11:14
                    Zrozumienie jest pełne - ja nie boję sie dłuższej perspektywy, podobnie jak i
                    krótszej (np. kwadrans). Co do Talexu wiem w co wchodziłem i po co. Wszystko
                    jasne.
                    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 11:38
                      OK. Nie pozostaje nam nic innego jak spokojnie czekać i kontrolować sytuację.
                    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 12:52
                      Choć z drugiej strony nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. To najbardziej śmiała
                      z moich dotychczasowych hipotez więc przez 3 m-ce bałem się o niej wspominać
                      żeby nie narazić się na śmieszność ale myślę, że nadszedł odpowiedni moment aby
                      ją ujawnić.
                      TALEX ma bardzo chytrze obmyślaną strukturę właścicielską. Mamy 3 gości o
                      udziałach w głosach po 26% a pozostałe 22% głosów mamy na giełdzie. Nawet gdyby
                      któryś z nich się rozmyślił i chciał przejąć samodzielną kontrolę nad spółką
                      skupując z giełdy akcje (lub ktoś z kim by współdziałał) to mu to nie wyjdzie
                      bo zabraknie 2%. W sumie zmierzam do tego,że trudno przejąć kontrolę nad tą
                      spółką ale to bezpieczne rozwiązanie ma jeden minus. Chodzi o rozwój spółki i
                      inwestycje z tym związane. Przez ostatnie 2 lata TALEX nie "grzeszył"
                      rentownością co zresztą odbiło się mocno na jego kursie. Władze spółki
                      zapowiedziały znaczącą poprawę rentowności co zresztą sami zobaczymy już 5 maja
                      po wynikach I kwartału. Ale w tym momencie TALEX nie dysponuje żadną wiekszą
                      gotówką na rozwój i inwestycje a czekają go bardzo poważne projekty. Pytanie
                      brzmi więc czy mogą się zdecydować na emisję nowych akcji? Jeżeli tak to z
                      pewnością będzieto emisja z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy bo
                      będą chcieli zachować dotychczasowy status właścicielski, czyli 78% głosów w
                      ich rękach.
                      Co sądzisz o tej hipotezie.
                    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 24.04.06, 16:18
                      No to już jest pewniak:
                      BZ WBK chce mieć 1 mld zł zysku brutto i ponad 40 nowych placówek na koniec
                      2006 r.
                      Warszawa, 24.04.2006 (ISB) – Bank Zachodni WBK SA ma otworzyć w br. ponad 40
                      nowych placówek, planuje zwiększenie zatrudnienia i osiągnięcie na koniec roku
                      1 mld zł zysku brutto, poinformował prezes banku Jacek Kseń poniedziałek.

„Naszą ambicją na br. jest osiągnięcie na koniec roku zysku brutto w wysokości
                      1 mld zł. Wydaje się to realne, gdyż I kw. przekroczył nasze najśmielsze
                      oczekiwania. Wyniki są świetne, a to, co dzieje się obecnie na giełdzie, jest
                      dobrym prognostykiem na przyszłość” – powiedział Kseń na poniedziałkowej
                      konferencji prasowej.

Na br. BZ WBK planuje rozwój sieci placówek i zwiększenie zatrudnienia. Nowe
                      oddziały mają powstać wszędzie tam, gdzie zwrócą się nakłady na nie poniesione.

„Utworzymy czterdzieści kilka nowych placówek. Będą to oddziały mikro i trochę
                      większe, zlokalizowane głównie w Warszawie, Trójmieście i na Śląsku oraz
                      zatrudniające, w zależności od potrzeb, 7-15 pracowników. Zwiększenie
                      zatrudnienia nie będzie przy tym proporcjonalne; w niektórych miejscach
                      dokonamy przesunięć między oddziałami” – powiedział prezes BZ WBK. (ISB
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 08:14
      No to patrz i płacz (ze szczęścia). A to jest dopiero pierwszy z banków. W
      BZWBK będzie mnóstwo roboty w Lukasie i oczywiście w Millennium.

Zarząd TALEX S.A. informuje, że w dniu dzisejszym Spółka powzięła wiadomość o
      podpisaniu umowy z dnia 31 marca 2006 r., zawartej z Getin Bank S.A. z siedzibą
      w Katowicach. Przedmiotem umowy jest świadczenie obsługi serwisowej sprzętu i
      oprogramowania komputerowego we wszystkich jednostkach organizacyjnych banku.
      Łączna szacunkowa wartość umowy w okresie pięciu lat wynosi netto 4,2 mln
      złotych polskich. Wartość umowy może ulec zmianie na podstawie kolejnych
      zamówień banku zmieniających zakres ilościowy prac. Maksymalna wysokość kar
      umownych wynosi 25% wartości umowy . Zapłata kar umownych nie wyłącza
      możliwości dochodzenia roszczeń odszkodowawczych przekraczających wysokość tych
      kar.

Zawarcie umowy z Getin Bank S.A. stanowi rozpoczęcie stałej współpracy Spółki z
      kolejnym klientem z sektora finansowego.

Kryterium uznania umowy za znaczącą: wielkość kapitałów własnych
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 08:23
      A jak Getin przejmie 200 placówek BPH to dopiero będzie integracja systemów
      informatycznych. Zresztą w umowie zawarta jest klauzula rozszerzajaca zakres
      prac o właśnie te placówki.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 11:27
      Nagłe przyśpieszenie decyzyjne wskazuje że szykuje się naprawdę coś ekstra.
      Może będzie jednak ta emisja? Po co by przyśpieszali opubikowanie raportu
      rocznego prawie o 2 m-ce. Po prostu chcą mieć załatwione wszystkie formalności
      niezbędne do podjęcia kluczowych decyzji.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 16:00
      Rozumiem Soros, że jesteś bardzo zajęty skupowaniem akcji TALEXu. Nie raz Cię
      jeszcze zaskoczą dobrymi informacjami.
      Nie chcę się narzucać ale myślę, że moja hipoteza na temat nowej emisji akcji
      była na tyle śmiała, że wymaga krytyki z Twojej strony.
      A tak poza tym jak zadzwoniłem wczoraj do TALEXU i zapowiedziałem, że zamierzam
      na WZA zgłosić wniosek o nowej emisji akcji to gości wryło. Pół godziny później
      jeden z Prezesów zatwierdził do publikacji w Emitencie informacje o umowie z
      GETINEM (miesiąc po zawarciu umowy) i o wcześniejszej publikacji raportu
      rocznego.
      • soros2 Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 16:18
        Ale jak to ? Ty chciałeś zgłosic wniosek, żeby Talex wyemitował nową emisję ?
        He, he - a to dobre ! Nie słyszałem jeszcze, żeby akcjonariusz mniejszościowy
        (sorry Gorbi jeśli czegoś nie wiem - może już nie jestes mniejszościowy ?)
        zgłosił taki wniosek. Mnie też by zamurowało...juz pomijam reakcję gdyby
        prezesi Talexu rzeczywiście planowali taką emisję.
        Co do samej emisji nie mam zdania a właściwie mam takie: skoro według Twojej
        teorii Talex przystepuje do nowych kontraktów i potrzebuje partnera to
        faktycznie są dwa wyjścia:
        1. sprzedaz spółki przez dotychczasowych właścicieli temu partnerowi (plus
        jakaś opcja dla menedżmentu, żeby dalej pozostał w spółce - ale to ewentualnie)
        2. nowa emisja i objęcie jej przez tego partnera (silnego finansowo i
        biznesowo) - wtedy dotychczasowi własciciele zachowują swoje akcje ale mają
        mniejszy udział w kapitale
        Która opcja właściwsza ? Dla nas, jak mniemam, mniejszościowych udziałowców, to
        chyba wszystko jedno - ważne aby spółka sie rozwijała czyli miała nowe, duże i
        rentowne kontrakty.
        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 25.04.06, 16:21
          No widzisz. Dzięki za merytoryczną pomoc. Prześpię się z problemem bo teraz już
          mnie wyganiaja z pracy.
        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 26.04.06, 08:41
          Mam nadzieję że te 20000 PKC kupna to nie sen :) Możliwe że ktoś tylko sprawdza
          ale jak sprawdza to będzie chciał kupić :)
          • soros2 Re: SOROS - TALEX 26.04.06, 08:52
            Ktoś się wygłupia i tyle.
            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 26.04.06, 10:55
              Jeżeli chodzi o spółkę wielkości TALEXu to mamy już ostrą jazdę. Nie mogę się
              skupić na merytorycznych wnioskach bo tyle scenariuszy dalszych wydarzeń biega
              mi po głowie, że to grozi schizofrenią.
              P.S. A propos. Badania naukowe udowodniły, że najlepszymi graczami giełdowymi
              są schizofrenicy.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 28.04.06, 14:44
      COMPUTERLAND opublikuje dzisiaj raport roczny za 2005 i prawdopodobnie
      dołączona będzie informacja o nowej emisji akcji. Jeżeli będzie emisja to i
      może będzie przejęcie TALEXu co by w pełni tłumaczyło te największe od 2 lat
      obroty na TALEXie w wysokości 1,4 mln.
      • soros2 Re: SOROS - TALEX 28.04.06, 15:13
        Zobaczymy.
        Pzdr
        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 29.04.06, 22:06
          Nie wiem jak Ty ale ja wyjeżdzam na długi weekend. Przez 3 sesje nie będę
          podbijał na TALEXie więc ciekawe co się będzie działo. 5 Maja będą wyniki za I
          kwartał. Z moich wyliczeń wynika, że będą mieli aż 2 mln zysku netto. Jeżeli
          się to sprawdzi to obstawiam, że kurs w poniedziałek 8 maja skoczy do co
          najmniej 16,60. A jakie Ty masz prognozy co do zysku za I kwartał i
          poniedziasłkowego kursu? Do usłyszenia 8 maja.
          • soros2 Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 10:04
            Co, Gorbi, spękałeś, he, he ?
            Gdzie te 2 mln. zysku ?
            Ale nie martw się. Nie mam do Ciebie pretensji - wiedziałem w co wchodziłem, to
            była wyłącznie moja decyzja a Twoje entuzjastyczne uwagi nie miały żadnego
            wpływu na nią. Dzisiejsza reakcja troche mnie dziwi - nie sądzę, że tej spółce
            należy się taki spadek ale, cóż - to akcjonariusze decydują o kursach.
            Wyniki Talexu tylko pokazują, że cuda w gospodarce zdarzają się rzadko. Owszem,
            sprzedaż wzrosła, ale Talex, podobnie jak większość spółek, które dotychczas
            opublikowały raporty, pokazuje, że nasze spółki na razie nie potrafią zarabiać
            pieniędzy. Mozna generalizować, że ruch w gospodarce jest ale i konkurencja
            straszliwa - marże więc topnieją i zyski też. Chyba jesteśmy w takiej fazie
            cyklu gospodarczego, w której jeszcze nie czas na zyski - mamy raczej fazę
            walki o klienta. Ta faza może trwać i trwać.
            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 10:50
              Przepraszam. Sam byłem zszokowany. Będę odkupywał przy 9,10.
              • ksawon Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 12:47
                Czemu dopiero przy 9,1? Wyprzedaży nie widać. Kurs spadł, ale teraz utrzymuje
                się na w miarę stałym poziomie.
                • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 13:34
                  To popatrz co robił kurs spółki w latach poprzednich po ukazaniu się bardzo
                  niekorzystnych danych. Potrafił zlecieć z 28 do 9 i z 17 do 9.
                  • ksawon Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 15:52
                    Wsparcia w okolicach 13 zł trzymają, więc wydaje mi się, że za wcześnie mówić o
                    9 zł za akcję. Na poziomie 13,00-13,5 zł przebiega linia trendu i średnia
                    krocząca z 30 i 45 sesji. Jeśli dzień skończy się bez zmian na minus to jestem
                    na jutro optymistą.
                    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 16:20
                      Po raz pierwszy (wbrew swojej naturze) zastosowałem metodę "KUPUJ PLOTKI -
                      SPRZEDAWAJ FAKTY" . Ja zawsze dostaję po tyłku.
                      • soros2 Re: SOROS - TALEX 08.05.06, 16:27
                        Nie chcę się czepiać, to Twoja prywatna sprawa, ale pisałeś na początku całej
                        sprawy, że nie śpieszy Ci się i poczekasz. A tu wychodzi na to, że wywalałeś
                        Talex dzisiaj, he, he.
                        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 09.05.06, 10:07
                          Oczywiście, że miałem trzymać dłużej ale nie w sytuacji gdy spółka prosto w
                          oczy okłamuje inwestorów. Wyniki miały być diametralnie lepsze niż rok temu a
                          były nawet gorsze. Ja gram za kredyt i codziennie lecą mi odsetki. Chętnie je
                          będę płacił jak będę miał chociaż nadzieję, że przez najbliższe 3 miesiące kurs
                          nie będzie spadał. Po tych wynikach zostało mocno nadszarpnięte moje zaufanie.
                          • soros2 Re: SOROS - TALEX 09.05.06, 10:31
                            Ale spółka nie kłamie. Nie podawała prognoz. Mówiono o kontraktach - one są.
                            Spójrz na przychody. Problem jest gdzie indziej - nie ma zysków i, co jest
                            ważniejsze, zarząd nie informuje dlaczego ich nie ma. Np. czemu były wyzsze
                            koszty sprzedaży i co w nie wchodziło.
                            To typowa praktyka polskich firm - skąpe lub tendencyjne informacje. Inna
                            spółka - Spin - też ma fajny raport kwartalny. Na łeb poleciała marża na
                            produktach firmy - zjazd dramatyczny - coś tam się kiepskiego dzieje. I zero
                            wytłumaczenia. Coś tam bełkoczą o nowych kontraktach, rozwoju fimry - takie tam
                            głupoty dla ludzi, którzy nie potrafią czytać raportów i nie mają pojęcia o tym
                            co to jest firma. Talex jest btego typu firmą - ale to niestety standard. Jak
                            miałbym sie obrazic na taką politykę informacyjną to musiałbym zapomnieć o
                            inwestowaniu w większość polskich firm.
                            Na szczęście są wyjątki - np. Agora. Jak czytam ich sprawozdanie to prawie
                            wszystko jest jasne - mnóstwo informacji, w tym te niewygodne.
                            Decyzji o sprzedaży Talexu nie komentuję. Twoja sprawa.
                            • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 09.05.06, 10:42
                              No to cytacik:
                              Talex, podobnie jak w poprzednich latach, nie będzie publikował prognozy
                              finansowej. S. Górecki nie chciał rozmawiać na temat spodziewanych wyników.
                              Przyznał jednak, że spółce ciężko będzie utrzymać zeszłoroczną dynamikę wzrostu
                              przychodów. - Poprzeczka została zawieszona bardzo wysoko - stwierdził. -
                              Naszym celem jest zwiększenie przychodów, ale przede wszystkim poprawa marż -
                              uzupełnił.

Poprawa podstawowych wskaźników będzie już widoczna od I kw. Nie będzie to
                              trudne zadanie, bo początek 2005 r. był wyjątkowo nieudany dla Taleksu. Obroty
                              wyniosły zaledwie 8 mln zł, a strata netto sięgnęła 1,5 mln zł.

Ten fragment o I kwartale to kpina w żywe oczy. 3 miesiące z nadzieją
                              wyczekiwałem wyników za I kwartał.
                              • soros2 Re: SOROS - TALEX 09.05.06, 10:59
                                I tu jest Twój problem. Widzę, że też nie umiesz czytać sprawozdań firm. Kpiny
                                nie ma absolutnie żadnej. Prezes może się nawet cieszyć bo zwiększył przychody.
                                Marża na produktach firmy (czyli na czymś co Talex sam wymyśla - najważniejsza
                                sprawa dla firmy informatycznej) wzrosła w I kwartale z 9,43% (I kw. 2005) do
                                11,58% - czyli marża się poprawiła - tak chciał prezes.
                                Spadła leciutko marża na towarach i materiałach ale tym bym się nie przjmował -
                                to nie jest core biznes tej firmy.
                                Jak pisałem wcześniej problem jest gdzie indziej. W I kwartale tym problemem
                                były wysokie (relatywnie bo kwotowo to nie jest jakiś problem) koszty
                                sprzedaży - tu byłoby potrzebne wyjaśnienie (koszty zarządu byłu na poziomie
                                sprzed roku - tu jest O.K.). Problemem są też niskie przychody ze sprzedaży
                                produktów, ale tu było częściowe wyjaśnienie - kilka kontraktów przesunęło się
                                w czasie i będą realizowane w II kwartale.
                                Podsumowując - to nie był tragiczny kwartał Talexu. Tylko Twoje oczekiwania
                                były chyba nie do końca przemyślane. Ale to jest właśnie najtrudniejsze w
                                inwestowaniu w fundamenty - niby to jest proste ale niewielu to robi. Mam
                                nadzieję, że trochę wyjaśniłem dlaczego.
                                • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 09.05.06, 11:23
                                  Spędziłem z tą spółką 3 miesiące zupełnie jak z żywym człowiekiem. Powiedzmy,
                                  że teraz jestem w okresie separacji. Może w sierpniu będą mieli lepsze wyniki.
                                • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 10.05.06, 10:09
                                  Na razie wygląda, że pozbycie się TALEXu było słuszną decyzją. To nie tylko
                                  słabe wyniki o tym zadecydowały. Jak w piątek dodatkowo usłyszałem o zmianach w
                                  składzie rządu byłem pewien, że indeksy spadną a wtedy spada też TALEX.
                                  • ciinek Re: SOROS - TALEX 10.05.06, 15:24
                                    Dzieki chłopaki. Zwruciliscie moja uwage na tą spółke kupiłem po 12,50 i 12,80
                                    sprzedałem po 15 ok 20% na plus i to w ok miesiac.
                                    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 10.05.06, 16:06
                                      Szkoda że nie miałem takiego nosa jak Ty i nie sprzedałem tuż przed wynikami. Z
                                      drugiej strony cieszę się że potrafiłeś wykorzystać szansę która się pojawiła
                                      na tych akcjach
                                  • ksawon Re: SOROS - TALEX 10.05.06, 15:52
                                    No i już nie mam akcji Talex, chociaż cięcie strat bardzo boli :|
                                    • ciinek Re: SOROS - TALEX 11.05.06, 11:14
                                      Kiedy prognozujecie odbice na TALEXIE
                                      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 11.05.06, 12:08
                                        Jak pojawi się jakakolwiek oficjalna informacja na temat nowego kontrahenta.
    • ciinek Re: SOROS - TALEX 12.05.06, 20:27
      co sądzicie na temat dewidendy 0,12 zł na akcje Talexu, wpłynie na kurs akcji.
      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 15.05.06, 08:34
        Ta dywidenda jest na razie za mała żeby wpływać na kurs. Jeżeli grasz
        spekulacyjnie to poczekaj na jakieś dobre informacje. Jeżeli natomiast
        interesujesz się TALEXem długoterminowo to lepiej go mieć w porfelu bo nigdy
        nie wiadomo w którym momencie zaskoczy. A płynność jest tak mała że kurs może
        wzrosnąć gwałtownie.
      • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 16.05.06, 15:35
        Do Ciinka.

Ktoś ma chyba jakieś nieoficjalne informacje bo zaczyna się coś dziać na
        TALEXie. Zaryzykuj i wejdź połową kasy a drugą połowę trzymaj żeby dokupić jak
        ewentualnie spadnie.
        • ciinek Re: SOROS - TALEX 17.05.06, 07:53
          kupiłem po 13 zobaczymy.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 15.05.06, 08:51
      Witaj Soros. Syn marnotrawny powrócił. Emocje przesłoniły mi na chwilę zdrowy
      rozsądek. Zapomniałem, że między innymi kupiłem TALEX ponieważ ta spółka lubi
      zaskakiwać. Sam więc rozumiesz co ze mną się działo gdy wyniki okazały się
      diametralnie różne niż oczekiwałem. Ale po 3 dniach wróciło czyste
      wyrachowanie. 2 razy raczej się nie pomylę. Skoro najważniejsze Należności
      przesunęły się na II kwartał a wszystkie koszty zaksięgowano już w I kwartale
      to wyniki za II kwartał powinny byś już niezłe. Paradoksalnie w II kwartale nie
      ma prawie żadnych wydarzeń które generowałyby jakieś większe koszty a poza tym
      Spółka zgarnie już całą pulę zysków z outsorcingu w nowym Data Center. Skoro
      podjęto decyzję o jego rozbudowie tuż po jego oddaniu do użytku oznacza to, że
      w tej chwili mają już pełne obłożenie czyli jak to przy usługach niskie koszty-
      wysokie zyski. Widzę, że przyśpieszają też prace nad systemem e-Deklaracje. Jak
      MF nie wyrobi się do 16 sierpnia to wspominano już coś o Trybunale Stanu więc
      na pewno wszystkie przetargi zostaną niebawem rozstrzygnięte i lepie mieć te
      akcje w swoim portfelu a nie stać z boku i czekać na dobry moment bo można
      przepuścić okazję.
      • ksawon Re: SOROS - TALEX 18.05.06, 16:49
        Mamy piękne -7,5%. Byłeś konsekwentny i czekasz do 9,1 zł czy wróciłeś wcześniej?
        • soros2 Re: SOROS - TALEX 18.05.06, 17:35
          He, he. A to ci spółeczka.
        • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 19.05.06, 08:37
          No pewno że już wróciłem :) Przecież firma dzisiaj lub w poniedziałek poda
          komunikat o kontraktach w nowym Data Center przekraczających 4 mln :) Ktoś już
          o tym wie oficjalnie i chciał wywołać panikę :)
          • ksawon Re: SOROS - TALEX 19.05.06, 16:19
            W takim razie życzę Ci powodzenia i żebyś nie żałował tej decyzji.
    • gorbibanki Re: SOROS - TALEX 19.05.06, 09:01
      No i nie zapominajmy, że wejdzie zmiana prawa umożliwiająca otwarcie firmy w
      jednym okienku Urzędu Skarbowego. Przecież do tego potrzebny cały system
      komputerowy i sprzęt a w Urzędach Skarbowych króluje TALEX :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka