Dodaj do ulubionych

Millennium!!!

26.05.06, 21:27
Kupiłem w tygodniu Millennium po 5 zł i jestem Happy. Musiałem się tym
pochwalić -))))) Moja pierwsza dobra inwestycja
Obserwuj wątek
    • citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 21:35
      Brawo Pafcio ,teraz pilnuj i sprzedaj conajmniej po 5,20 . Podoba mi się Twój
      nick:)
      • pafcio1974 Re: Millennium!!! 26.05.06, 21:50
        E....dzis był po 5,80
        • citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 21:57
          Prosze prosze - to 16% wzrost.Pilnuj, ten zysk juz nie powinien zamienić się w
          strate.Jle czasu już inwestujesz.
          • laykonik Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:07
            hi,hi,hi
            sorki, nie mogłem się powstrzymać
            pa
          • bbros2 Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:08
            Ja tam kupilem i sukcesywnie dokupowalem az srednia cena zakupu byla mocno
            powyzej 6,4.. Pozniej bylo po 8 a ja nie sprzedalem bo mocno wierze ze to cudo
            pojdzie w okolice 9-10. Przynajmniej dlugofalowo. Nie sprzedalem po 8, po
            spadku dokupilem po 5,50 i czekam dalej :)
            Pozdrawiam
            Krzysiek
            • citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:30
              bbros powiem krótko to jest zła strategia.Wiare możesz mieć,ale ona Ci na
              dłuższą mete nie pomoże
              • bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:00
                Hmm moze i zla sam nie wiem. Fakt ze z gielda dopiero zaczynam ale akurat
                Millennium chcialem nabyc dlugoterminowo.. Chyba cos takiego jak strategia
                dlugoterminowa nie musi byc od razu zla, nie? Inne akcje ktore kupowalem
                sprzedawalem od razu po uzyskaniu okreslonego wczesniej zakladanego zysku ale
                jesli w tym wypadku zakladam ze sprzedam jak dojdzie powiedzmy za rok do
                okreslonej ceny to nie widze czemu taka strategia mialaby byc zla.
                Ale moze sie myle - bede wdzieczny za ewentualne komentarze. No chyba ze Citro
                mowisz o tym ze zbliza sie bessa - ale jak 'planowalem' te strategie to
                zakladalem besse jeszcze przez pare miesiecy :)
                Pozdrawiam
                Krzysiek
                • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:23
                  Długoterminowo ok.Ale piszesz srednia cena zakupu 6,4 następnie wzrost do 8,0
                  czyli ponad 20% i dopuszczasz do takiej straty 5,0 czyli prawie 40% od
                  8,0.Teraz musisz czekać do 6,4 i dopiero wyjdziesz na zero ,a do 8,0 brakuje Ci
                  teraz 40%.Powiedz mi po co inwestujesz .A co byś zrobił jak papier przebiłby
                  5,0 i leciał dalej pewnie dokupował / uśredniał/ Właśnie wykonałeś taki manewr
                  i co z tego masz. Poczytaj o ochronie kapitału,cięciu strat itd.
                  Ja się tutaj nie chce wymądrzać,ja to znam z autopsji i wierz mi lepiej się
                  uczyć na cudzych błędach ,niżna swoich.Ja za taka nauke musiałem słono
                  zapłacić.Pozdrawiam i powodzenia:)
                  • bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:29
                    No nie bede udawal ze gdybym wiedzial ze spadnie do 4,9 to bym opchnal :) Ale
                    chyba nikt nie przypuszczal jaka bedzie skala spadku. Co do ciecia strat
                    oczywiscie masz racje ale kurde zeby wyczuc jak to robic dobrze chyba jednak
                    trzeba troche stracic.. Bo niestety najlepiej sie czlowiek uczy jak w gre
                    wchodza prawdziwe emocje czyli niestety prawdziwe straty.. Gdyby tak nie bylo
                    to po grach na gra.onet.pl czy innych 'zabawach' wirtualnymi pieniedzmi wszyscy
                    bylibysmy mistrzami, prawda?
                    Ale dzieki za odpowiedz - jak juz powiedzialem w sumie masz racje :)
                    Pozdrawiam
                    K
                    • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:48
                      Kiedy spadnie i o ile tego nikt nie wie i nigdy nie będzie wiedział.Dlatego
                      przy cenie 8,00 jeżeli chciałeś trzymac dalej stop powinien stać na poziomie
                      6,60 zamykasz pozycje stopem bez strat.
                      • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:51
                        citro1, nie przesadziłeś z tym stopem ?
                        Ja bym raczej ustawił w okolicach 7,60
                        • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:57
                          Napisałem jeżeli chciałeś trzymać - może powinienem dodać bardzo trzymać.
                          Ustawianie stopów to nie jest taka łatwa sprawa i proponował bym poświęcić temu
                          zagadnieniu trochę czasu na forum.Mamy smutny przykład dzisiaj naszego kolegi.
                          • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:02
                            chyba że bardzo, bardzo, bo 17,5 % to spora strata
                            • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:07
                              A jaka ma strate bez stopa ,zamknięcie dzisiaj 5,70
                              • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:17
                                wóz albo przewóz..
                                Albo decyduję się na stopa który naprawdę chroni moje zyski i wtedy ustawiam
                                około 7,6 albo świadomie z niego rezygnuję ze względu na harcujące kursy.
                                Ja od 2 tygodni nie ustawiam stopów choć nikogo do tego nie namawiam.
                                Zresztą zawsze traktowałem stopy jako mniejsze zło, mniejsze ale zło.
                                • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 09:33
                                  wóz albo przewóz ,wybacz ale tak można myśleć w kasynie.
                      • bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 10:11
                        Hmm no tak.. Sek w tym ze poki co zaczynam bawic sie w gielde i gram via MBank
                        i ich EMakler a tam nie ma zlecen stop. A w pracy nie zawsze moge sobie
                        pozwolic na to zeby sledzic kurs wiec tak naprawde chyba czas zmienic DM :)
                        Jakies propozycje? Ostatnio wszyscy narzekaja na BZWBK - a co polecacie?
                        Krzysiek
          • pafcio1974 Re: Millennium!!! 27.05.06, 08:20
            Inwestuję raptam 3 miesiące. Jestem nowicjuszem -)))))). I wiem że mogę wiele
            stracić. Brak mi cierpliwości. Obecnie jeszcze ją kontroluję.
            • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 09:55
              Hm trzy miesiące - to jesteś dzieckiem hossy.Masz to szczęście ,że na pierwszą
              lekcje nie czekałeś długo.Teraz już wiesz co oznaczają spadki i jaką mogą i
              często mają dynamike,popatrz na wykresy średnioterminowe.
              Ucz się pafcio ,pracuj nad sobą i nie pozwół żeby emocje kierowały Tobą.I
              jeszcze jedno .Napisałeś musze chce sie pochwalić, ok to jest normalny i
              naturalny odruch ludzki- pisz również o swoich stratach to też jest naturalny
              odruch ,a większość ludzi się tego wstydzi /zła inwestycja to siedze cicho/
              Pozdrawiam i co ... Powodzenia
              • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 10:37
                citro1, nie bierz tego tak dosłownie, nie jestem kamikadze.
                Bilans moich sukcesów i porażek w stosowaniu stopów wychodzi mniej więcej na
                zero dlatego traktuję je z rezerwą.
                Wyjaśnię jeszcze co dla mnie jest sukcesem a co porażką.
                Sukces - gdy po sprzedaży moich akcji przez system, kurs akcji do końca sesji i
                na otwarcie następnej sesji, jest niższy lub równy kursowi po jakim zostały
                sprzedane akcje

Porażka - gdy po sprzedaży akcji, w dalszej części sesji lub na otwarciu
                następnej sesji, jest wyższy, choćby przez pewien czas, od kursu po jakim
                sprzedane zostały akcje.
                • citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 11:38
                  Jak napisałem stopy to trudna sprawa.Sukcas - porażka na rynku te dwa pojęcia
                  przewijają się ciągle.
                  Kupisz i spada -porażka,sprzedałeś dalej spada - sukces bo sprzedałeś.
                  Kupisz i rośnie - sukces,sprzedałeś dalej rośnie - porażka bo zostawiasz zysk
                  na stole itd.
                  Na szczyty wchodzą nieliczni.Ochrona kapitału to ŚWIĘTOŚĆ pisałem to juz
                  wielokrotnie i dla mnie to jest najważniejsze.Ja nie sądze ,że jesteś
                  kamikadze.Każdy inwestor ma ciągłe
                  dylematy,kupić,sprzedać ,trzymać ,uśredniać.Te decyzje decyduja o naszych
                  sukcesach i porażkach.Ważne jest by sukcesów było więcej od porażek i jeszcze
                  jedno wchodząc na rynek musimy brac pod uwagę straty ,akceptować je do pewnych
                  granic i nauczyć sie je szybko ciąć.Takie podejście to moim zdaniem nie
                  porażka ,a zgóry przyjęta strategia.
                  • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 12:00
                    W mojej strategii cięcie strat to jedna z podstawowych zasad, jednak wolę to
                    robić "ręcznie", bez stopów, choć przyznaję że czasami brakuje konsekwencji
                    • js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 12:07
                      a o sukcesie i porażce pisałem tylko w kontekście stopów
    • 123kc Re: Millennium!!! 02.06.06, 19:27
      Ja dzisiaj wszedłem po 5,8 , technicznie wygląda ciekawie. Czyżby zaczynała się
      jazda pod dywidendę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka