pafcio1974 26.05.06, 21:27 Kupiłem w tygodniu Millennium po 5 zł i jestem Happy. Musiałem się tym pochwalić -))))) Moja pierwsza dobra inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 21:35 Brawo Pafcio ,teraz pilnuj i sprzedaj conajmniej po 5,20 . Podoba mi się Twój nick:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 21:57 Prosze prosze - to 16% wzrost.Pilnuj, ten zysk juz nie powinien zamienić się w strate.Jle czasu już inwestujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
laykonik Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:07 hi,hi,hi sorki, nie mogłem się powstrzymać pa Odpowiedz Link Zgłoś
bbros2 Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:08 Ja tam kupilem i sukcesywnie dokupowalem az srednia cena zakupu byla mocno powyzej 6,4.. Pozniej bylo po 8 a ja nie sprzedalem bo mocno wierze ze to cudo pojdzie w okolice 9-10. Przynajmniej dlugofalowo. Nie sprzedalem po 8, po spadku dokupilem po 5,50 i czekam dalej :) Pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 26.05.06, 22:30 bbros powiem krótko to jest zła strategia.Wiare możesz mieć,ale ona Ci na dłuższą mete nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:00 Hmm moze i zla sam nie wiem. Fakt ze z gielda dopiero zaczynam ale akurat Millennium chcialem nabyc dlugoterminowo.. Chyba cos takiego jak strategia dlugoterminowa nie musi byc od razu zla, nie? Inne akcje ktore kupowalem sprzedawalem od razu po uzyskaniu okreslonego wczesniej zakladanego zysku ale jesli w tym wypadku zakladam ze sprzedam jak dojdzie powiedzmy za rok do okreslonej ceny to nie widze czemu taka strategia mialaby byc zla. Ale moze sie myle - bede wdzieczny za ewentualne komentarze. No chyba ze Citro mowisz o tym ze zbliza sie bessa - ale jak 'planowalem' te strategie to zakladalem besse jeszcze przez pare miesiecy :) Pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:23 Długoterminowo ok.Ale piszesz srednia cena zakupu 6,4 następnie wzrost do 8,0 czyli ponad 20% i dopuszczasz do takiej straty 5,0 czyli prawie 40% od 8,0.Teraz musisz czekać do 6,4 i dopiero wyjdziesz na zero ,a do 8,0 brakuje Ci teraz 40%.Powiedz mi po co inwestujesz .A co byś zrobił jak papier przebiłby 5,0 i leciał dalej pewnie dokupował / uśredniał/ Właśnie wykonałeś taki manewr i co z tego masz. Poczytaj o ochronie kapitału,cięciu strat itd. Ja się tutaj nie chce wymądrzać,ja to znam z autopsji i wierz mi lepiej się uczyć na cudzych błędach ,niżna swoich.Ja za taka nauke musiałem słono zapłacić.Pozdrawiam i powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:29 No nie bede udawal ze gdybym wiedzial ze spadnie do 4,9 to bym opchnal :) Ale chyba nikt nie przypuszczal jaka bedzie skala spadku. Co do ciecia strat oczywiscie masz racje ale kurde zeby wyczuc jak to robic dobrze chyba jednak trzeba troche stracic.. Bo niestety najlepiej sie czlowiek uczy jak w gre wchodza prawdziwe emocje czyli niestety prawdziwe straty.. Gdyby tak nie bylo to po grach na gra.onet.pl czy innych 'zabawach' wirtualnymi pieniedzmi wszyscy bylibysmy mistrzami, prawda? Ale dzieki za odpowiedz - jak juz powiedzialem w sumie masz racje :) Pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:48 Kiedy spadnie i o ile tego nikt nie wie i nigdy nie będzie wiedział.Dlatego przy cenie 8,00 jeżeli chciałeś trzymac dalej stop powinien stać na poziomie 6,60 zamykasz pozycje stopem bez strat. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:51 citro1, nie przesadziłeś z tym stopem ? Ja bym raczej ustawił w okolicach 7,60 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 00:57 Napisałem jeżeli chciałeś trzymać - może powinienem dodać bardzo trzymać. Ustawianie stopów to nie jest taka łatwa sprawa i proponował bym poświęcić temu zagadnieniu trochę czasu na forum.Mamy smutny przykład dzisiaj naszego kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:02 chyba że bardzo, bardzo, bo 17,5 % to spora strata Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:07 A jaka ma strate bez stopa ,zamknięcie dzisiaj 5,70 Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 01:17 wóz albo przewóz.. Albo decyduję się na stopa który naprawdę chroni moje zyski i wtedy ustawiam około 7,6 albo świadomie z niego rezygnuję ze względu na harcujące kursy. Ja od 2 tygodni nie ustawiam stopów choć nikogo do tego nie namawiam. Zresztą zawsze traktowałem stopy jako mniejsze zło, mniejsze ale zło. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 09:33 wóz albo przewóz ,wybacz ale tak można myśleć w kasynie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbros2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 10:11 Hmm no tak.. Sek w tym ze poki co zaczynam bawic sie w gielde i gram via MBank i ich EMakler a tam nie ma zlecen stop. A w pracy nie zawsze moge sobie pozwolic na to zeby sledzic kurs wiec tak naprawde chyba czas zmienic DM :) Jakies propozycje? Ostatnio wszyscy narzekaja na BZWBK - a co polecacie? Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio1974 Re: Millennium!!! 27.05.06, 08:20 Inwestuję raptam 3 miesiące. Jestem nowicjuszem -)))))). I wiem że mogę wiele stracić. Brak mi cierpliwości. Obecnie jeszcze ją kontroluję. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 09:55 Hm trzy miesiące - to jesteś dzieckiem hossy.Masz to szczęście ,że na pierwszą lekcje nie czekałeś długo.Teraz już wiesz co oznaczają spadki i jaką mogą i często mają dynamike,popatrz na wykresy średnioterminowe. Ucz się pafcio ,pracuj nad sobą i nie pozwół żeby emocje kierowały Tobą.I jeszcze jedno .Napisałeś musze chce sie pochwalić, ok to jest normalny i naturalny odruch ludzki- pisz również o swoich stratach to też jest naturalny odruch ,a większość ludzi się tego wstydzi /zła inwestycja to siedze cicho/ Pozdrawiam i co ... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 10:37 citro1, nie bierz tego tak dosłownie, nie jestem kamikadze. Bilans moich sukcesów i porażek w stosowaniu stopów wychodzi mniej więcej na zero dlatego traktuję je z rezerwą. Wyjaśnię jeszcze co dla mnie jest sukcesem a co porażką. Sukces - gdy po sprzedaży moich akcji przez system, kurs akcji do końca sesji i na otwarcie następnej sesji, jest niższy lub równy kursowi po jakim zostały sprzedane akcje Porażka - gdy po sprzedaży akcji, w dalszej części sesji lub na otwarciu następnej sesji, jest wyższy, choćby przez pewien czas, od kursu po jakim sprzedane zostały akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Millennium!!! 27.05.06, 11:38 Jak napisałem stopy to trudna sprawa.Sukcas - porażka na rynku te dwa pojęcia przewijają się ciągle. Kupisz i spada -porażka,sprzedałeś dalej spada - sukces bo sprzedałeś. Kupisz i rośnie - sukces,sprzedałeś dalej rośnie - porażka bo zostawiasz zysk na stole itd. Na szczyty wchodzą nieliczni.Ochrona kapitału to ŚWIĘTOŚĆ pisałem to juz wielokrotnie i dla mnie to jest najważniejsze.Ja nie sądze ,że jesteś kamikadze.Każdy inwestor ma ciągłe dylematy,kupić,sprzedać ,trzymać ,uśredniać.Te decyzje decyduja o naszych sukcesach i porażkach.Ważne jest by sukcesów było więcej od porażek i jeszcze jedno wchodząc na rynek musimy brac pod uwagę straty ,akceptować je do pewnych granic i nauczyć sie je szybko ciąć.Takie podejście to moim zdaniem nie porażka ,a zgóry przyjęta strategia. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 12:00 W mojej strategii cięcie strat to jedna z podstawowych zasad, jednak wolę to robić "ręcznie", bez stopów, choć przyznaję że czasami brakuje konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Millennium!!! 27.05.06, 12:07 a o sukcesie i porażce pisałem tylko w kontekście stopów Odpowiedz Link Zgłoś
123kc Re: Millennium!!! 02.06.06, 19:27 Ja dzisiaj wszedłem po 5,8 , technicznie wygląda ciekawie. Czyżby zaczynała się jazda pod dywidendę. Odpowiedz Link Zgłoś