08.06.06, 09:17

Witam
Chciałbym się dowiedzieć od czego to zależy, że na otwarcu sesji kurs WIG20
otwiera się na plusie, bądź na minusie?
Obserwuj wątek
    • mcdollar Re: WIG20 08.06.06, 09:22
      Od grupy trzymającej parkiet + uczestników tego forum :))
    • eliot33 Re: WIG20 08.06.06, 09:28
      Dobra odpowiem ci ,tylko mam jedną prosbe albo zmień nicka albo nie zadawaj
      takich pytań.
      O otwarciu na wszystkich giełdach decydują zlecenia inwestorów składane na daną
      sesje przed jej otwarciem.
      • gut_inwestor Re: WIG20 08.06.06, 13:25

Witam
        Wiem o tym, tyle chodzi mi o czynniki makroekonomiczne.
        • gadzik1 Re: WIG20 08.06.06, 13:27
          makroekonomia ma mniej więcej taki wpływ na dzienne zmiany wigu, jak na Twoje samopoczucie
          • gut_inwestor Re: WIG20 11.06.06, 09:53

Witam
            A sprawy polityczne?
            • eliot33 Re: WIG20 11.06.06, 12:04
              Zaden czynnik tu nie ma najmnieszego znaczenia,jak tylko zlecenia inwestorów
              którzy oczywiscie są poddani róznym nastrojom.
              Zeby było prosto załuzmy ze jest tylko 2 inwetorów którzy skaładają zlecenia na
              sesje.Jeden sprzdaje pkc dany walor a drugi składa zlecenie na kupno tego waloru
              z ceną w dól na ten walor np -5%,-7 czy -10%.to skojarzenie takich zleceń
              spowoduje ze otworzy się kurs z luka czy -5,-6. czy -10.moze byc odwrotnie w
              okresie optymizmu panującego na rynku,ze to kupujacy wystaki k pkc a sprzedający
              da zlecenie s 5,6,10% wyzej.Wtedy otworzy się kurs na plusie z luką w gore.Tak
              samo działąją zlecenia w większej ilosci,zalezy co kto da i z tych wszystkich
              zleceń giełda musi sppełnic tylko jeden warunek ,wybrac kurs po którym będzie
              największa satysfakcja klientów,czyli taki który gwarantuje największy obrót na
              moment otwarcia i to tyle.W okresie stagnacji otwarcie jest przyblizone do
              wczorajszej sesji,w okresie opymizmu zazwyczaj otwiera się powyzej dnia
              wczorajszego,a w okresach pesymizmu skarajnego otwarcie z pewnoscią otwiera się
              znacznie ponizej .Czy to tak trudno zrozumiec zobrazowac sobie.
              Bądz pewny o kursach na gpw decydują tylko inwestorzy a nie jacyś krasnale.Gdyby
              w danej chwili wstrzyscy inwestorzy się wstrzymali od robienia czegokolweik to
              stany mogły by spadac ile chcą,a Marcinkiewicz składać przysięge w siedzibie
              ojca dyrketora przed najbardziej wiarygodnymi mediami ze giełda urosnie dzisiaj
              10% to jesli inwestorzy nie ruszą palcem,to takie zdarzenia nie mają
              najmniejszego wpływu na kursy.
              Ps.Wiem są jeszcze tzw teoretyczne kursy wyznaczane przez giełde ale to inna bajka
              • gut_inwestor Re: WIG20 13.06.06, 10:13

Wielkie dzięki :-) A jaki wpływ odbierają kontrakty na indeks WIG20?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka