gut_inwestor 08.06.06, 09:17 Witam Chciałbym się dowiedzieć od czego to zależy, że na otwarcu sesji kurs WIG20 otwiera się na plusie, bądź na minusie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcdollar Re: WIG20 08.06.06, 09:22 Od grupy trzymającej parkiet + uczestników tego forum :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 08.06.06, 09:28 Dobra odpowiem ci ,tylko mam jedną prosbe albo zmień nicka albo nie zadawaj takich pytań. O otwarciu na wszystkich giełdach decydują zlecenia inwestorów składane na daną sesje przed jej otwarciem. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: WIG20 08.06.06, 13:25 Witam Wiem o tym, tyle chodzi mi o czynniki makroekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 Re: WIG20 08.06.06, 13:27 makroekonomia ma mniej więcej taki wpływ na dzienne zmiany wigu, jak na Twoje samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 11.06.06, 12:04 Zaden czynnik tu nie ma najmnieszego znaczenia,jak tylko zlecenia inwestorów którzy oczywiscie są poddani róznym nastrojom. Zeby było prosto załuzmy ze jest tylko 2 inwetorów którzy skaładają zlecenia na sesje.Jeden sprzdaje pkc dany walor a drugi składa zlecenie na kupno tego waloru z ceną w dól na ten walor np -5%,-7 czy -10%.to skojarzenie takich zleceń spowoduje ze otworzy się kurs z luka czy -5,-6. czy -10.moze byc odwrotnie w okresie optymizmu panującego na rynku,ze to kupujacy wystaki k pkc a sprzedający da zlecenie s 5,6,10% wyzej.Wtedy otworzy się kurs na plusie z luką w gore.Tak samo działąją zlecenia w większej ilosci,zalezy co kto da i z tych wszystkich zleceń giełda musi sppełnic tylko jeden warunek ,wybrac kurs po którym będzie największa satysfakcja klientów,czyli taki który gwarantuje największy obrót na moment otwarcia i to tyle.W okresie stagnacji otwarcie jest przyblizone do wczorajszej sesji,w okresie opymizmu zazwyczaj otwiera się powyzej dnia wczorajszego,a w okresach pesymizmu skarajnego otwarcie z pewnoscią otwiera się znacznie ponizej .Czy to tak trudno zrozumiec zobrazowac sobie. Bądz pewny o kursach na gpw decydują tylko inwestorzy a nie jacyś krasnale.Gdyby w danej chwili wstrzyscy inwestorzy się wstrzymali od robienia czegokolweik to stany mogły by spadac ile chcą,a Marcinkiewicz składać przysięge w siedzibie ojca dyrketora przed najbardziej wiarygodnymi mediami ze giełda urosnie dzisiaj 10% to jesli inwestorzy nie ruszą palcem,to takie zdarzenia nie mają najmniejszego wpływu na kursy. Ps.Wiem są jeszcze tzw teoretyczne kursy wyznaczane przez giełde ale to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: WIG20 13.06.06, 10:13 Wielkie dzięki :-) A jaki wpływ odbierają kontrakty na indeks WIG20? Odpowiedz Link Zgłoś