Dodaj do ulubionych

sesja 3X06 górą^ nasi

03.10.06, 11:15
Nasze kochane fundusze nie ustają w wysiłkach by obronić wsparcie - I UDAJE
SIĘ. Luzik. Utrzymujemy korelację do rynków europejskich a każdą próbę
sypnięcia wrażymi spółkami spotyka łykanie bez popitki.
Czy fundusze - opłacane od wielkości aktywów (czyli od ich wartości rynkowej
uzależnionej od wyceny i wpłat) mają jakikolwiek interes w spadkach ?-
hahaha. Musiałby się znaleźć ktoś kto by ich zasypał lub zdradził któryś z
większych zarządzających. No ale wtedy nie mógłby chodzić z nikim na piwo.
Spoko.
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 11:45
      Sygnał jest czytelny- wystarczy popatrzeć na wig20 w ujęciu dolarowym. Nie
      rzucim ziemi skąd nasz ród. Tam przeważają białe świece w na ostatnich sesjach.
      Choćta choćta - mu tu se damy radę. Tym samym informują zagraniczną spekułę i
      fundusze em że jeśli muszą inwestować w em środkowej europy to polska jest
      najlepszym wyborem.
      Jak myślicie, co na odprawach strategicznych słyszeli zarządający. Fundusze
      krajowe dominują na naszej giełdzie. Brak realizacji PGR to ich jednyna szansa
      na zachowanie dobrego humoru. Po jej realizacji odrabianie strat może się
      okazać ciężkie i premię za 4 kwartał szlak trafi. Akurat w takich momentach
      jest pełna współpraca z "kimś" kto posiada dużo dużo euro do sprzedania bo mu
      się dopłaty dostały. Spadki większe niż na świecie były by politycznie
      niepoprawne i trudne do wytłumaczenia przed opinią publiczną.
      • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:09
        No, no, no :) Nawet jak bym nie potrafił tak umotywować swojego optymizmu :)
        • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:18
          Przecież mamy wzrost gospodarczy, napływają nowe inwestycje, zmniejsza się
          korupcja, umacnia się złotówka, będziemy mieli szefa nbp nie związanego ze
          starym systemem, nie będzie "starego układu" w spółkach skarbu państwa, tylko
          nowi i kompetentni ludzie. Czym się martfisz? Do oporu 15 punktów (przełamanie
          linii spadków) a do wsparcia 35 punktów. Jak się komuś nie podoba to robi
          dystrybucję swoich walorów - znajdują się chętni (na przykład na taki pkn).
          Złotówka się umacnia do wszystkiego - bo mamy stabilny eksport i ....
          no i co tu więcej pisać? Euroland złapał dno. Tańsza miedź i ropa to niższe
          koszty produkcji ......
          czy jest jeszcze ktoś kto wierzy w spadki?
          No i oczywiście mamy trzepanie leszczy, fajnie sobie poobserwować LOP.
          pozdr.
    • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:17
      Rzeczywiście waluta wskazuje, że ciągnie do nas zagranica. Pytanie tylko czy po
      obligacje czy po akcje ???
      • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:26
        po gotówkę z min. fin.
        mojeinwestycje.interia.pl/gie/notgpw/notc/c_obligacje?sort=10
        sortuj obrotem
        gdyby po akcje to byśmy mieli zakupy koszami - ale te dopiero przyjdą przy
        łamaniu oporu, bynajmnjej nie zza granicy.
        • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:31
          Ale jaki jest w tej chwili ekonomiczny, podkreślam ekonomiczny, sens skupowania
          złotówki przez MF ???
          • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 12:44
            żaden.prawie.
            mieliśmy kilka takich sytuacji na przestrzeni ostatnich lat - nasiliły się od
            roku. W momentach "ciężkich" niespodziewanie złotówka zachowuje się nadwyczaj
            mocno. Tylko bardzo silne ciosy jej szkodzą. Gdybyś w min. fin. odpowiadał za
            upłynnianie dewiz z unii to kiedy byś je opłynniał? No jak kurs jest
            najbardziej korzystny. A jeśli przy okazji możemy pomóc "naszym" to i dobry
            uczynek spełniony a i szefowowie się czepiać nie będą. Nie zastanawiało cię
            dlaczego min fin nie korzysta (w małym stopniu) z nbp do wymiany walut...
            • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 13:07
              Ciiiiiiiiiii..... :) Musisz tak od razu na całe forum krzyczeć czym się
              zajmuję :)
            • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 13:09
              A oto całkiem banalny powód zainteresowania naszą walutą i zaraz może giełdą.

mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=797510
              • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 13:20
                G. osobiście nie widzę związku.Co ma piernik do wiatraka?
                Równie dobrze możesz pisać że spadek cen ropy to dobrze dla orlenu bo bardziej
                dostana po du; taki exxon cz bp.
                W artykule chodzi o gpw a nie o spółki na niej notowane. No chyba że traktujesz
                spekulację jak hazard.
                No, zachowanie tfi .....

na marginesie: jeszcze tylko 10 punktów:-)
                • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 13:22
                  Mam trochę wybujałą wyobrażnię, to prawda :)
      • elamigo1 widać okopy. 03.10.06, 12:30
        Fajnie jest poobserwować sobie front.
        dobrze widać na pkn i kgh
        idą zlecenia sprzedaży po kilkaset lub kilka tysięcy ale zaraz za nimi zleconka
        kupna po 5 lub 6 akcji - wiele zleceń (sądzę, nie jestem pewien, że od kilku
        zleceniodawców-lojalka)
        to tzw ostrzeliwanie zmiękczające. Bywają tez sygnały "jesteśmy gotowi walczyć"
        oni naprawdę mają kupę kasy (swoją pewnie by inaczej grali)
        • citro1 Re: widać okopy. 03.10.06, 13:24
          Witam.
          Jak tak dalej pójdzie, to może niech zrobią dwie sesje w tygodniu.290mln obrotu
          o godz 13 - komentarz zbędny.Widać grubasy trzymają nogi na stołach,cygara w
          gębie i czekają na. No właśnie na co oni czekają?? Myśle,że na bardzo szybką
          zagranice,taką co to wchodzi na trzy,cztery sesje.
          Wrzesień był nudny,czy pażdziernik też? Czy oni nie wiedzą ,że grzyby się
          kończą,do lasu nie chodzą?
          • elamigo1 idzie komando 03.10.06, 13:32
            Właśnie przełamują opór. Znów mamy byćnajlepszą giełdą na świecie.
            Czyszczonko leszczy - na czymś trzeba zarabiać.
            Ci zagraniczni są nieprzewidywalni. Wiedzą, że grając po długiej stronie mają
            pomocników ze strony naszych funduszy. A jak będą chciele zrobić dystrybucję to
            będzie miał kto odbierać - po wypłatach fudnusze mają sporo kasy na kontach
            (zlecenia stałe). Pamiętasz letnie ciągnięcie? szykuje się powtórka.
            • gorbibanki Re: idzie komando 03.10.06, 13:35
              No, no ,no :) Amigo co za wzwód :)
              • elamigo1 Re: idzie komando 03.10.06, 13:39
                Czy to nie było piękne trzepanie krótkich ?
                Popatrz sobie na lop - kto na tym zarabia.
                • gorbibanki Re: idzie komando 03.10.06, 13:40
                  Miś dostał kłodą po dupie :)
            • gorbibanki Re: idzie komando 03.10.06, 13:37
              A jednak korelacja z walutą 100% :)
              • zawodowiec4 Re: idzie komando 03.10.06, 13:42
                Żadna korelacja Gorbi. Przestan szukać na siłę czegos czego nie ma. Spójrz za
                to na zwykły wykres WIG20 intra. Jest piękna linia trendu spadkowego i właśnie
                indeks odbił się w dół od tej linii. Jak przebijemy się powyżej 2945 to cos się
                może zacznie w końcu dziać. Na razie trwa bryndza, czarowanie itp. Polecam
                grzyby.
                • elamigo1 Re: idzie komando 03.10.06, 13:44
                  czytałeś raport o zwolnieniach?
                  To przecież potwierdzenie spowolnienia w usa:-) azja się ucieszy;-)
                  więc fed teraz może obniżyć stopy;-) Gorbi - ty ostatnio pisałes o stopach.
                  • gorbibanki Re: idzie komando 03.10.06, 14:02
                    Od pół roku powtarzam, że szef FED to zwolennik obniżek tylko sytuacja go
                    zmuszała do czego innego. Wykorzysta każdy pretekst żeby tylko obniżyć w końcu
                    stopy.
            • citro1 Re: idzie komando 03.10.06, 13:39
              Widze,widze tylko skończyłem pisać i koszyki poooszły.Kasynko bo jak inaczej to
              nazwać.Zaraz dołączy arbitraż i będzie jazda.Baza jak gumka w majtkach z -10 na
              +20 fajne,ale nie dla mnie.
              • zawodowiec4 Re: idzie komando 03.10.06, 13:50
                Gorbi jest za bardzo zapatrzony w Talex i próbuje wszystkie teorie dorabiać pod
                kątem swojej inwestycji. Np. USA musza rosnąć bo będzie obniżka stóp a jak
                obniza stopy to skorzysta nasza giełda a Talex w szczególności.
                Inny przykład: złotówka się umacnia więc tańszy import więc Talex kupi taniej
                sprzęt komputerowy za granicą co pozwoli obniżyć ceny w przetargach co pozwoli
                na wygrywanie tych przetargów przez Talex a to polepszy wyniki Talexu, akcje
                pójdą w górę i Gorbi zarobi.
                Itp, itd.
                • gorbibanki Re: idzie komando 03.10.06, 14:05
                  No sam mówisz, że skorzysta :) Tylko, że kolejność jest odwrotna :)
                  • citro1 Re: idzie komando 03.10.06, 14:11
                    Stopki odpaliły i koniec jazdy.Zostaje jeszcze strategia zegarowa ,pisał o tym
                    kiedyś Ami.Godzina "W" o 15,30
                    • elamigo1 Re: idzie komando 03.10.06, 14:13
                      Takich godzin jest kilka. Również otwarcie rynków towarowych w usa:-)
    • elamigo1 Najlepszą obroną jest atak 03.10.06, 14:16
      śmiać mi się chce.
      • elamigo1 oto dlaczego 03.10.06, 14:19
        stooq.pl/q/?s=hg.f
        przepraszam za słowo:
        dymać frajerów.
        • citro1 Re: oto dlaczego 03.10.06, 14:24
          Ty się śmiej,a co mają powiedzieć posiadacze KGHMu.Nasi to oleją - jesteśmy
          najsilniejsi w europie i tylko to się liczy.
          Oczywiście do godz "W"
          • elamigo1 Re: oto dlaczego 03.10.06, 14:29
            no nie wiem czy dzisiaj godzina W nie będzie godziną przebijania oporu.
            Stany ostatnio lubią zwracać uwagę do dobre strony medalu. Dynamika bezrobocia
            potwierdza mniejszą presję inflacyjną. Ropa spada i będa mieli więcej kasy na
            zakupy , etc. Ciekawie się robi.
            • zawodowiec4 Re: oto dlaczego 03.10.06, 14:36
              Amigo, wszystko widzisz w ciemnych barwach (a nie wszystko czarne jest czarne).
              Spójrz na wykres cen miedzi w perspektywie 5 miesięcznej a zobaczysz, że miedź
              jest przy wsparciu. Zaraz nastąpi odbicie w górę co polepszy sytuacje KGHM.
              Oczywiście KGHM nie przebije oporu na 105 zł ale tym sie bedziemy martwili
              potem. A wzrost o 3% bedzie pięknie wygladał i wielu to kupi.
              Podobnie z PKN i Lotosem i ropą.
              • elamigo1 Re: oto dlaczego 03.10.06, 14:42
                A jednak przyłączyłeś się do nas:-)
                Jesteśmy skazani na wzrosty. Sam zobasz: jesteśmy najlepszym rynkiem w europie -
                a w ujęciu dolarowym to chyba nawet na świecie. Fundusze nas wybronią bo
                inaczej ludzi mający kasę w funduszach by byli wściekli na rząd i sytuację
                polityczną. A tak, dzięki doskonałej sytuacji i perspektywie - zarabiają.
                Należy bać się nie cen surowców a spisku . Na przykład kapitału spekulacyjnego.
                Albo kogo innego.
                • zawodowiec4 Re: oto dlaczego 03.10.06, 14:48
                  Krową nie jestem (tak mi się przynajmniej wydaje, chyba, że mam zepsute lustro)
                  więc jestem w stanie zmienić zdanie. Cos jest na rzeczy. Jakos nie chce spadać
                  choc powinno. A jak jest taka sytuacja to to oznacza często jedno: będzie
                  rosło. Zobaczymy. Może jednak.
                  • gorbibanki Re: oto dlaczego 03.10.06, 15:05
                    Ale huśtawka :) Heeej-ho :) Heeej-ho :)
                    • elamigo1 3-2-1 start 03.10.06, 15:10
                      zaraz będzie 10 punktów, może więcej. Jeszcze chwilka, amunicja.
    • gorbibanki Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:13
      Skoro w Stanach będą obniżać stopy i jednocześnie obniżać prognozy zysków
      spółek no to gdzie będą lokowane środki :)
      • elamigo1 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:19
        kupując talex
        • zawodowiec4 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:24
          Oczywiście. Tylko Talex !
        • gorbibanki Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:28
          No Ty Amigo się nigdy ze mnie nie nabijałeś z powodu Talexu to czemu Cię tak
          nagle wzięło :(
          • zawodowiec4 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:31
            Gorbi. Przecież z Ciebie nikt się nie nabija. Ani z Talexu.
            To sa fakty a nawet jak jeszcze nie są to będą.
            Tylko Talex !
          • elamigo1 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:34
            przepraszam;-) po prostu śmiać mi się chcę jak obserwuję rynek z odległym
            stopem.
            • gorbibanki Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:40
              Swędzi Cię żeby go zamknąć ??? Otwóż sobie bieżący kontrakt a o tamtym zapomnij.
            • citro1 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:41
              No - obiadek zjedzony (pyszne okonki) .A co na ryneczku,opór Renaty Beger się
              jeszcze trzyma.Byki mocne;-)
              • citro1 Re: Pytanie retoryczne ??? 03.10.06, 15:44
                Oczywiście myślałem o wsparciu pani RB
    • gorbibanki Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 15:59
      Nasi po prostu jeszcze się nie zorientowali, że będzie wchodzić zagranica.
      • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 16:13
        zagranica wali drzwiami i oknami. Przy odrobinie szczęścia nawet zamknięcie
        będzie na plusach.
      • citro1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 16:14
        Godzina "W" już za nami,nawet spokojna.Teraz czas na czarowników.
        "Co kropelka kleju sklei,żadna siła nie rozklei"
        • zawodowiec4 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 16:20
          Kończy się obiecująco. Jak na taki syf na świecie i na miedzi/ropie to hmmm.
          Jakas siła tu jest.
    • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 17:36
      kolejny post dopiero wieczorem. No chyba że coś w usa mnie sprowokuje.
      jak na razie pragnę zauważyć że nie jestem odosobniony w swoim byczym
      opisywaniu rynków: wczoraj pan z xeliona w tvp3 mówił w zwrostach sowodowancych
      drożejącą miedzią (jasnowidz) dzisiaj delikatnie o byczych nastrojach
      przeczytałem na bankierze.
      www.bankier.pl/wiadomosc/Gielda-Nadchodza-lepsze-czasy-na-GPW-1488649.html

nic dodać nic ująć
      pozdr.
      • druop22 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 18:24
        ho ho to juz dziś w USA hossa na całego,
        ciekawe co u nas .. ???
        rano luka up a potem sranko w okolice 2900 ?
        • elamigo1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 19:16
          na razie nie komentuję. Poprzedni rekord pamiętam. Cieszyłem się jak dziecko.
          Planowałem nawet wrócić na rynek i kupić akcje. Ale miałem wtedy delegację ale
          nie wziąłem telepinu by zadzwonić do banku. Wróciłem dwa dni później.
          To była udana delegacja. Bardzo udana.
          • kellyslater Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 20:14
            Przynam panowie, ze na razie nie jestem zdecydowany w moich typach na kierunek,
            w ktorym podazy rynek. Jak na razie zagralem na trend boczny, kupujac wczoraj 2
            kontrakty po 2899-2900 i sprzedajac je dzisiaj po 2941. Potraktowalem to jednak
            jako mala rozgrzewke po okresie wakacyjnym, gdyz z reguly gram w troche
            dluzszym horyzoncie czasowym.
            Mimo wszystko jednak sklonny bylbym postawic na Byki w najblizszym czasie. Choc
            byc moze ten moj optymizm wynika tylko z dobrego nastroju po wakacjach. Albo
            tez calkiem mozliwe ze z dzieciecej fascynacji Michaelem Jordanem... :P
          • citro1 Re: sesja 3X06 górą^ nasi 03.10.06, 20:21
            No no robi się ciekawie.Z jednej stronu stany korbią,a z drugiej surowce
            (miedż,ropa,srebro)pikują.Ciekawy jestem jak jutro rozegrają sesje nasi czołowi
            napastnicy.Dopóki piłka w grze.....jak mawiał pan Kazimierz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka