Dodaj do ulubionych

uwaga na15,30

12.10.06, 15:14
Powinno być wykorzystane do próby wybicia.
Tyle że najważniejsze dane i prawdziwa reakcja rynku - po sesji w usa.
Nie zajmuję pozycji. Jeśli już to krótką jeśli będzie próba ustawienia indeksu
na zamknięciu - nocną. Nadal mi się nie podoba. Dane nie są dobre - niektóre
zgodne z oczekiwaniami a niektóre gorsze.
Jak zareaguje rynek w usa - trudno powiedzieć. Nasdaq raczej słabo (skandale)
Obserwuj wątek
    • js.2 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:35
      co tam 15,30, to już nie te emocje jak kiedyś przed 13 gdy nie wiedziałeś czy
      dowieźli Samuraja czy znów będzie tylko owocowe
      • elamigo1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:41
        cały widz polega na tym, że jak gorzała była od 13 to ja siedziałem za granicą.
        na marginesie: pierwsza reakcja amerykańców jest zawsze na tytuły i nagłówki.
        Utrzymanie optymizmu to już inna sprawa.
        Śmieszne jet to ze analitycy opisywalu ze rynek oczekuje znacznie wyższych niż
        przewidywane wyników. te jednak są publikowane tylko od doberj strony. Należy
        się w nie wczytać - wielki tytuł : pepsi przebija wielokrotnie zeszłoroczny
        wynik - dopiero dużo dalej jest że zeszłorocznhy wynik jest wielokrotnie
        zaniżony przez potadki.
        To jak nie napisać że spadło o 90% ze 100 do 10 . A później napidać ze wzrosło
        dwukrotnie do 20. Wynik jest minus 80 ale ludzie widzą słowo dwukrotnie.
        Public relations.
        • js.2 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:47
          Hossa trwa i nikt nie będzie sobie zawracał głowy jakimś tam deficytem.
          Jest odbicie na miedzi to i jest odbicie na KGH, a kogo obchodzi że odbicia są
          w różnych kierunkach
          • elamigo1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:50
            takiego chamskiego ciągnięcia dawno nie widziałem. Ktoś musiał sporo postawić...
            Tyle tylko, że takie wybicie może oznaczać zachętę do dystrybucji tych co
            jeszcze się nie zdecydowali.
            Obserwuję z boku - zobaczymy co z tego wyniknie. Ciągle rozważam krótką na
            zamknięciu ...
            • fular1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:53
              ale tąpneło w gore.... takiego czegos to najstarsi gorale nie widzieli
              • fular1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 15:54
                to co ze miedz na dol :D jak spada - bedzie rosnac ;d
                • zawodowiec4 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 16:06
                  Tym co odróżnia zawodowca od reszty jest totalny spokój zawodowca w swoich
                  działaniach na rynku. Ten wypał w górę nie był po mojej myśli. Ale cóż. Po to
                  są stopy aby nie smucić się nagłym zrywem rynku w druga stronę.
                  Powiększyłem natomiast swoje pozycje po spadku spółek paliwowych. Znowu mam
                  sporą pozycję spekulacyjną w paliwach.
                  Ale dzisiejsy dzień pokazuje na co stac rynek. Ja nie sądzę, że to jakaś
                  spiskowa akcja. Po prostu jest kasa. Myślę, że to nie zagranica ale nasz
                  rodzimy kapitał, głównie TFI napakowane pieniędzmi od tłumów żadnych zysków.
                  Taka sytuacja może jeszcze potrwać - manie trwaja w nieskończoność ale pewnego
                  pięknego dnia i ta mania się skończy. LOP na kontraktach wciąż się powiększa.
                  Nie widać paniki którejkolwiek ze stron a ponieważ panikowac powinny krótkie
                  więc wnoszę ze swoja zawodową intuicją, że posiadacze krótkich sa przynajmniej
                  częściowo zabezpieczeni po długiej stronie rynku (czyli arbitraż).
                  Jakby nie było jest pięknie.
                  Wasz bardzo spokojny zawodowiec.
                  • elamigo1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 16:12
                    zmiana nastawienia o 180 (150?) stopni - sp. paliwowe...
                    ja zmieniłem o 90stopni z samego rana. Nie będę wchodził z długą na taki rynek.
                    ciągnięcie w górę wymaga kasy. Lot w dół - nie. Pewnego dnia może zrobić się
                    niezła dziura na wykresie.
                    skoro nie można na razie na krótkich - to z boku.
                    szkoda mi tylko tych wytrzepanych w pewnym momencie leszczy funduszowych i
                    świeży narybek kontraktowy.
                  • citro1 Re: uwaga na15,30 12.10.06, 16:20
                    Ja amator,też nie skacze z mostu.Moje stopy zadziałały,tylko troche
                    inaczej.Kupiłem dwie eLki marcowe po 3150 i mam swój mały arbitraż.A co nie
                    moge jak lubie??
          • elamigo1 taka sobie myśl. 12.10.06, 16:00
            Nie tak dawno obwieszczono koniec epoki elka - króla spekuły.
            Myślę, że nasz rynek staje się właśnie takim elkiem europy - komplentnie
            nieprzewidywalnym - w rękach globalnej spekuły. Niestety władze gpw bez
            współpracy z komisją nową komisją nadzoru nic z tym nie zrobią. Czyli normalną
            giełdę będziemy mieli znów z trzy-cztery lata.
            Jestem coraz bardziej przekonany że to piraci spekuły doją nasze ofe i tfi.
            Pozwala im na to ułomny system którym nikt się nie interesuje.
            cóż. Czas się obudzić - toż to Polska właśnie. Przez długi długi czas jedynym
            kapitałem który przyciągniemy na giełdę będzie spekuła. Nikt poważny nie wsadzi
            pieniędzy na rynek którym rządzi "niewidzialna ale namacalna ręka rynku"
            • zawodowiec4 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 16:18
              Amigo, powinienieś podejść do rynku jak zawodowiec. Szukając spisków i
              manpulacji wpędzisz się w chorobę wrzodową albo inną nieładną. Rzeczywistość
              jest pewnie prostsza niz przypuszczasz. Rynek jest stosunkowo prosty. Nie
              próbuje uwzględniać tylu zmiennych co Ty. Powiem inaczej. Ty przy inteligencji
              rynku to Einstein jesteś a rynek to taki ćwok ze słomą w butach. Ma paliwo to
              idzie do góry, nie ma to się zastanawia co by tu zrobić, a jak dostanie kopa to
              spada.
              Zawodowcy są czyms pośrednim. Muszą pogodzić psychikę ćwoka z oczywistym
              zapędem aby stać się Einsteinem. Każdego dnia próbuję troche schować swoja
              genialność kiedy włączam komputer i rozpoczynam kolejne spotkanie z rynkiem. To
              troche jak w schizofreni tyle, że to nie jest schizo bo jest pod całkowitą
              kontrolą. Kończę i rozpoczynam drugą zmianę. Stany i napakowani totalnym
              optymizmem amerykanie czekają.
              • elamigo1 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 16:25
                nie do końca spisek. Zobacz że nie mogąc sie przebić na spółkach dużych użyli
                mniejszych z w20. To nie kwestia kapitału na rynku - który owszem jest - tylko
                raczej wykorzystania okazji by skosić leszcza.
                • bonzo8 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 17:33
                  a czy to nie jest po prostu podkręcanie rynku pod publikacje wyników
                  kwartalnych??
                  • elamigo1 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 18:00
                    jakich wyników? przecież nie można dyskontować wyników 10 razy.
                    Do windowania w górę każdy pretekst jest dobry. np, Rosną ceny miedzi to rośnie
                    kgh a jak spadają to rośnie kgh bo ceny kiedyś odbiją. etc.
                    Kwestia jakie się wywoła wrażenie i kto na tym zyskuje.
                    Niewątpliwie duzi gracze mają okazje by wyjść z naszego rynku. Kupi arbitraż.
                    Spekuła winduje kontraktami i koszami indeks by zwabić arbitraż. Arbitraż
                    wychodząc z krótkich musi kupować kontrakty. Wystarczy im zgrać tempo.
                    • druop22 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 18:21
                      jak to nie mozna dyskontowac kilka razy tych samych faktów :) przykład z zycia
                      wzięty na spółce GTC:
                      kurs dostał pie... znowu ostatnio po infach:
                      2006-10-12
                      10:10 GTC zaksięguje 40 mln USD zysku w III kw. za sprzedaż ‘Mokotów BP’ [ISB]
                      2006-10-11
                      20:21 GTC: Podpisanie przedwstępnych i warunkowych umów sprzedaży kompleksu
                      biurowego „Mokotów Business Park” [ESPI (Emitent)]

o czym juz było wiadomo od dawna :)
                      2006-08-14
                      09:18 GTC sprzeda za 287,5 mln USD biurowce ‘Mokotów Business Park’ [ISB]

wzrost był spory już wtedy w sierpniu, a teraz po dokonaniu formalności mamy
                      drugi raz. Na wiekszości forum to był nielada news odnośnie tej spółki :) a to
                      przeciez było wiadomo od dawna i powinno być już w cenie papieru ;)
                      • elamigo1 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 18:32
                        Windowanie nastroju.
                        Pobudka może być bolesna.
                        Kiedy nastąpi? - nie wiadomo.
                        Majowy szczyt był budowany w bardzo podobnym nastroju.
                        Indeks pobił kolejny rekord w wyniku otwaria w usa i widnowania koszami kursu.
                        kolejne tygonie były przykre dla posiadaczy akcji.
                        Czy to jest ten szczyt - nie wiem. Tu nie graja wyniki ekonomiczne a jedynie
                        emocje. Prędzej czy później pęknie i wróci grzecznie do trendu.
                        Wówczas ja się zastanowię nad większymizakupami na kasowym. Obecnnie przymierzam
                        sie do likwidacji resztek pozycji w akcjach.
                        pozdr.
                        • parisien13 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 20:15
                          A mnie jesli pamiec nie myli to sie wydaje ze majowy szczyt byl troszke inaczej
                          rysowany, oczywiscie mowi o naszym skromnym padole na ktorym byla eurofia do
                          samego konca a jak poszlo w dol to wszyscy mowili ze tylko korekta, a teraz
                          wszysce sie spodziewaja ze pieprznie, wiec jak sie tak wszyscy spodziewaja to
                          albo juz zrealizowali zyski, albo maja dosc porzadny margines strat do
                          zaakceptowania wiec jada dalej. Z mojej tezy az pachnie prowizorka, ale cos sie
                          juz na tym naszym ryneczku nauczylem.
                          Jesli juz bym mial cos prognozowac to jeszcze mocny ruch na wig20 pod szczyt
                          majowy osiagniety dosc znacznym wzrostem dziennym i wtedy mozemy mowic
                          perspektywie naglego zalamania..

Podobaja sie w ogole komus moje przemyslenia....
                        • fular1 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 20:56
                          migo zdradz co masz
                          • js.2 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 21:01
                            ma żonę, ale jaki jest powód żeby zaraz zdradzać ?
                          • elamigo1 Re: taka sobie myśl. 12.10.06, 21:14
                            PLS i KRB - niewiele. Dochodzą jakieś resztki po kilka akcji AMC i i inne.
                            ale nie radzę w nie wchodzić. Nie teraz. Sam się chyba wyprzedam z pls co do krb
                            muszę go jeszcze raz przeanalizować.

pozr.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka