Dodaj do ulubionych

bessa idzie ! ! !

27.10.06, 16:16
czesc,
dawno nie widzialem takiego "czegos"/okrzyku na tym forum, wiec...
nie podam przyczyny bessy bo jej nie ma a moze dlatego ja oglaszam, ze chleba
nie bylo na sniadanie...
jc
ps. dobrego weekendu dla wszystkich
Obserwuj wątek
    • drapak.pl Re: bessa idzie ! ! ! 27.10.06, 16:34
      Bessa albo Wielka Korekta będzie wtedy gdy ogłosi to Gorbi. Teraz mamy zaledwie
      małą techniczną korektę.
      • frolama Re: bessa idzie ! ! ! 27.10.06, 21:54
        hehe drapak :) to teraz dałeś do wiwatu . Dokładnie tak bylo w maju :)
        • drapak.pl Re: bessa idzie ! ! ! 28.10.06, 08:53
          Mało to było piątków w których wig20 szedł na dół o ~1,5%?? Dla mnie sprawa
          jest jasna: dopóki Gorbi tego nie ogłosi, zwały nie będzie.

ps. jestem kobietą.
          • prenditore Re: bessa idzie ! ! ! 28.10.06, 09:11
            Gdyby frolama dokładniej czytał Twoje posty, od dawna wiedziałby, że jesteś
            kobietą.
    • tut666 Re: bessa idzie ! ! ! 28.10.06, 10:31
      wszyscy łącznie z analami trąbią o spadkach wiec mamy przed sobą kolejny
      tydzień wzrostów.
      • frolama Re: bessa idzie ! ! ! 28.10.06, 10:33
        No nie czytałem tych postów za dokładnie .
      • elamigo1 Re: bessa idzie ! ! ! 28.10.06, 11:52
        Coś w tym jest. Ostatnio się często sprawdzało właśnie takie podejście.
        Sutuacja może być stosunkowo prosta. Panicznej podaży raczej w poniedziałek nie
        będzie. Wystarczy zatrzymać spadki na wyraźnym oporze technicznym (co by at-owcy
        mieli klarowność) następnie pchnąć indeky do góry poprzez zachęcenie arbitrażu
        oraz inteligentne koszowanie na kasowym. W efekcjie prasa i portale będą pisały
        następnego dnia że naszy rynek jest silniejszy i ma lepsze perspektywy do
        wzrostów niż amerykański czy jakikolwiek inny (analom się płaci za tłumaczenie
        zachowań indeksów a nie przewidywanie kursu - więc wytłumaczenie muszą znaleźć
        nawet na siłę) pomogą trochę wyniki spółek, te dobre mogą zostać zdyskontowane
        podwójnie a te słabe zlekceważone. No i nie tak trudno by było obronić bardzo
        szeroką konsolidację. Dość ważną kwestią jest nastrój wśród indywidualnych
        inwestorów na terminowym. Podtrzymanie dobrego nastroju to priorytet dla byków
        które trzymają indeksy. Nawet zakładając dominację dużego gracza po długiej
        stronie rynku to nie będzie się w stanie przeciwstawić spadkom jeśli
        indywidualni nie będą reagować na "zachęty" w postaci ustawiania indeków.
        Próbkę tego mieliśmy w piątek - gdzie puszczenie kilku zleceń zachęciło do
        zakupów szerszą rzeszę inwestorów pod koniec sesji. Zadaniem GTI jest
        ukształtowanie dna i danie sygnału - resztą zajmują się indywidualni.
        Gorzej jeśli jakaś grupa lub jakiś większy zagraniczny kapitał postanowi zagrać
        u nas na spadki. Nie wątpię w to że fundusz dysponujący wystarczającym kapitałem
        może odwrócić bazę i spowodować zjazd co najmniej do podstaw wybicia - to jest
        gdzieś do 2900. Przy odrobinie szczęścia (spadkach świecie) przepchnięcie
        kontraktów poniżej 2850 zaprowadziło by indeks w okolice 2500 bez większego
        problemu. Pytaniem pozostaje czy jakiś kapitał ma ochotę to zrobić. To wojna
        obliczona na kilka tygodni (czyli wywołanie nastroju grzebiącego nadzieje
        funduszowców na szybki zysk i wywołanie lawiny konwersj)
        Ja delikatnie angażuję gotówkę właśnie w scenariusz wi20<2700 przed połową
        grudnia. Właściwie co sesja od tygodnia zwiększam zaangażowanie i na razie
        jestem "na papierze" średnio 40%ROE do przodu. Jednak szansa na taki scenariusz
        jest nadal dużo mniejsza niż 50%. Sam rynek ją wycenia na około 20%.
        Poniedziałek będzie nerwowym dniem ale koloru indeksu o 16,10 nie będę zgadywał.
        Może zaskoczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka