Dodaj do ulubionych

KGHM i PKN

13.02.07, 21:41
Tu proszę się wypowiedzieć,na wykresach tych spółek zaczyna się dziać coś
pozytywnego.Pytanie czy to trwałe,czy krótkotrwałe.Spółki mają swoją wagę i
będzie to miało wpływ na cały rynek.KGHM linia spadkowa na poziomie 90,25,a
PKN 48,z groszami.Pozytywne sygnały na stochastiku i RSI.
O surowcach,ropie i miedzi,też proszę
Obserwuj wątek
    • prenditore Re: KGHM i PKN 13.02.07, 22:00
      Dużo zależeć będzie od wyników finansowych i od cen surowców w najbliższym
      czasie. KGH i PKN razem mają 17,9% udziału w wycenie indeksu.
      Sam PKOBP ma 15,37% i jest w stanie zrównoważyć te dwie spółki.
      Dzisiaj LOP systematycznie malał na wzrostach / ubyło 951pozycji/, a nie
      powinien.
      Dla odróżnienia we wczorajszej końcowej fazie notowań na spadkach LOP zaczął
      rosnąć.
      To mnie między innymi skłoniło do postawienia jednej krótkiej na zamknięciu.
      • zawodowiec4 Re: KGHM i PKN 13.02.07, 22:22
        KHGM - możliwe jest dyskontowanie ewentualnej zmiany trendu na miedzi lub
        zatrzymania spadku cen. Cena miedzi zbliżyła się do linii trendu
        długoterminowego; w zakresie 230 - 240 USD jest ta linia. KGHM wciąż jest w
        długoterminowej hossie i średnioterminowej korekcie. Ale dzisiejszy wzrost to
        typowa szalona korekta spadków i kurs będzie miał dużo oporów zanim da mocne
        sygnały kupna dla średnioterminowców. Dla mnie wyjście ponad 94 złocisze to
        pierwszy taki dość mocny sygnał. Na razie pewnie atakowali super szybcy
        spekulanci dodatkowo wykorzystując, być może bo to działa w dwie strony,
        problemy z płynnością na dzisiejszej sesji - obrót jak na taki wzrost żenujący
        (w ogóle uważałbym z interpretacją dzisiejszej sesji z tego powodu; a z drugiej
        strony nasza giełda robi sie jakaś nadreaktywna - zmiany są bardzo duże w te i
        we we wte).

PKN - ta spółka jest dobra fundamentalnie i stosunkowo tania. Ceny ropy nie
        mają większego wpływu na wycenę a nawet chyba lepiej jak są niższe. O ropie nie
        ma co więc pisać - olać to. Ale co tam, sr.. na fundamenty w obecnej fazie.
        PKN jest generalnie od końca maja 2006 w bessie. Obecnie, jak dla mnie, mamy
        wielomiesięczną konsolidację w zakresie 40 - 52 zł. Można więc coś tu ugrać
        grając od bandy do bandy. Co dalej ? A cholera wie. Może wyjście ponad 50 zł
        (trójkąt) da jakiś impuls. Ale zejście poniżej 43 - 45 zł to masakra.

Podsumowując- na krótki termin coś na razie mozna zaryzykować (powiększając
        pozycję lub kasując ją w zależności od rozwoju sytuacji) ale na obu spółkach
        nie widzę sygnałów kupna. Każdy strzał w tej sytuacji to wyjdzie nie wyjdzie.
        • prenditore Re: KGHM i PKN 13.02.07, 22:38
          Tu zgodzę się z Zawodowcem co do spekulacyjnego dźwignięcia KGH.
          Jutro podają wyniki i ktoś może chciał zrobić lepszy pułap do wychodzenia z
          papieru.
    • ffiill Re: KGHM i PKN 14.02.07, 08:04
      Rośnie popyt na miedź i ropę

Kurs miedzi w transakcjach trzymiesięcznych powędrował o ponad 4,5 proc., w
      górę. Zwyżkę wywołały informacje, że Chiny zamierzają uzupełnić swoje zapasy
      tego metalu.

Ropa Brent na zamknięciu sesji kosztowała 57,03 dolarów. Międzynarodowa Agencja
      Energii prognozuje, że w 2007 roku, głównie za sprawą Chin, popyt na ropę
      wzrośnie o 1,8 proc., do 86 mln baryłek dziennie.

• prenditore Re: KGHM i PKN 14.02.07, 08:35
        Jednostkowy zysk netto KGHM Miedź SA w czwartym kwartale 2006 spadł do 565 mln
        zł z 580mln w czwartym kwartale 2005r / za agencją Reuters/
        • js.2 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 10:46
          " KGHM zrealizował prognozę finansową na 2006 rok zakładającą
          osiągnięcie 3,38 mld zł zysku netto i 10,2 mld zł przychodów.

"W 2006 roku spółka osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości
          11,71 mld zł, co oznacza przekroczenie planowanego poziomu
          przychodów o 15 proc. oraz zysk netto w wysokości 3,386 mld zł" -
          napisano w komunikacie. (PAP)

No i co ?
          Godzimy się na remis ?
          • prenditore Re: do Js.2 14.02.07, 15:08
            Zgadzam się na remis.
    • elamigo1 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 11:25
      Na wykresach nie wiem - są lepsi od ich interpretacji.
      Za to zapowiada się bardzo nerwowe popołudnie na spółkach miedziowych i cenie
      surowca. Radzę nie odchodzić od kompa jeśli ktoś utrzymuje pozycje na kgh.
      Radzę zjeść wcześniejszy obiadek i uważnie śledzić rynek. w ciągu dwóch do
      trzech godzin powinno się wiele wyjaśnić.
      • js.2 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 14:31
        elamigo1, czy wiesz coś o czym każdy chłopiec wiedzieć powinien ?
        Podziel się wiedzą.
        • citro1 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 15:20
          Witam.
          Dopiero od teraz mogę śledzić rynek.Wynik KGHMu chyba lekko rozczarował.Wróble
          ćwierkały o większym zysku,ale surowiec pomaga.Sesja na przeczekanie,obroty
          marne i właściwie to nie ma o czym pisać.Mebelki ze Swarzędza szaleją i
          prochowce z Pruchnika. Odpoczynek - pytanie tylko przed czym??
          • js.2 Re: citro1 15.02.07, 14:59
            citro1 napisał:

"Odpoczynek - pytanie tylko przed czym??"

Citro, kilka wątków niżej zostałeś nie kwestionowanym guru tego forum.
            Jak grzyby po deszczu powstają kluby młodych inwestorów im. Citro1.
            A tutaj takie pytanie ?
            My oczekujemy odpowiedzi a nie pytań.
        • elamigo1 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 15:24
          Akutat ten kawałeczek mojej wiedzy jest objęty prawem pierwokupu i nie mogę się
          z nim dzielić na forum;-)
          ale dzisiaj niektóre informacje i tak giną w osczekiwaniu na te najważniejsze -
          nic się nie stało i teraz już nie ma znaczenia. (Rynek reaguje średnio w 65%
          przypadków).
          ----
          rynek nie reaguje również na dane o sprzedaży detalicznej. Wciąż mają nadzieję
          że Baranek pozwoli im nadal kupować akcje.
          Muszę kończyć - środa to dzień w którym mam najbardziej obciążony kalendarz.
          pozd.r
          • violinist4 Re: KGHM i PKN 14.02.07, 21:50
            Z piątej strony można, w odniesieniu do PKN, dodać jeszcze coś takiego:

Przed chwilą widziałem reklamę samochodu i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby
            nie fakt, że była to reklama marki LEXUS.. ale to też nie było takie
            nadzwyczajne.. Moją uwagę zwrócił fakt, iż reklamowane auto napędzane było
            silnikiem hybrydowym..
            Czyli, być może, zaczęło się. ABS-y i inne "sresy" też najpierw montowane były
            w autach luksusowych, stopniowo stały się normą..
            Szanowni Państwo, sprawdziłem sobie: 3,5 litrowy silnik tego auta spala na
            trasie 7,2/100 km - nieźle ! No, jeśli pójdzie w tą stronę..(?)

Takie tam pierdu-pierdu. No i przede wszystkim: bardzo dłuuuugo terminowe !

A generalna zasda pozostaje ta sama: kupuj w dołku, sprzedawaj na górce.
            Bez sentymentu !
            pzdr
            • tom8010 Re: KGHM i PKN 17.02.07, 17:34
              Co do ropy i PKNu to nie będę się wypowiadał bo jeszcze nie robiłem analizy.
              Co do KGHM to właśnie jest przy górnym ograniczeniu kanału spadkowego. Wsparcie
              na 50% znesienia fib. zadziałało i kurs sie odbil. wyniki kwartalne mamy za
              sobą i jak już powszechnie wiadomo nie były one rewelacyjne. W porównaniu ze
              spółkami notowanymi na NYSE nasz rodzynek wypada cienko. Dodatkowo jest
              strasznie drogi C/Z na 16/02/2006 wychodzi 24,31 (wskaźnik kosmicznie wysoki
              wiec może podam źródło: gielda.onet.pl/1,77,spolki.html ) spółki
              notowane na giełdzie nowojorskiej maja poniżej 10. Od początku roku większość
              z nich rośnie. Ostatnio pokazały dobre wyniki i zadeklarowały wypłatę dywidend.
              Na przykład Southern Copper Corp. przy obecnym poziomie cenowym daje 2,5%
              premii to chyba całkiem nieźle. prawo do dywidendy kilku duzych spółek z tego
              sektora nabywa sie na początku marca. nie wiem jak firmy z innych sektorów maja
              politykę dywidend ale jesli podobna to wydaje sie, że ameryka nie powinna
              mocniej spaść przez najbliższy miesiąc bo jaki jest sens wywalac akcje przed
              gwarantowana premia?? ale to tylko takie moje własne dywagacje.
              Co do miedzi to z4 opisał to zawodowo. Poza tym warto tylko dodać ze punkt
              zatrzymania spadków cen wypadł na zniesieniu fib. 61,8%. I jeszcze jedna
              informacja z rynku futures – commercials maja zdecydowana przewagę pozycji
              długich a to przemawia za wzrostami cen miedzi w dłuższym okresie. Oscylatory
              schłodzone ale czy to pomoże KGHM się wybić?? Pożyjemy zobaczymy
              pzdr
              • najcz Re: KGHM i PKN 17.02.07, 18:28
                budownictwo w usa leży,ostatnie dane [-14% rozpoczętych budów],reakcja na rynku
                miedzi może być tylko spadkowa.janek
              • zawodowiec4 Re: Tom 17.02.07, 19:19
                Zysk KGHM (sprawozdanie jednostkowe) za 2006 na jedną akcję wynosi 16,93 zł.
                Cena akcji 89,60 zł. Wskaźnik cena/zysk wynosi więc 5,29 a nie 24,31.
                • tom8010 Re: Tom 17.02.07, 19:46
                  dzieki za poprawke. ciekawe jak na onecie liczyli ze im wyszlo ponad 24??
                  • zawodowiec4 Re: Tom 17.02.07, 20:08
                    Pewnie nie znają się na obsłudze kalkulatora a może zepsuło im sie liczydło.
                  • citro1 Re: Tom 17.02.07, 20:08
                    hehe skąd Ty masz te dane C/Z 24 na KGHM .Dobrze,że Zawodowiec czuwa.A tak na
                    marginesie,to jak by państwo zgodziło się sprzedać swój pakiecik /44% / i nie
                    mieszało w tej spółce,to cena akcji wynosiła by już 160zł i wskażnik C/Z w
                    okolicach 10.No ale związki zawodowe boją się jak ognia prywatyzacji i utraty
                    swoich wpływów i politycy stracą dostęp do smakowitego torcika.
                    • tom8010 Re: Tom 17.02.07, 20:38
                      co do tego wskaznika C/Z to przyznaje ze wtopa- powinienem sczaić sie ze zbyt
                      duza rozbieżnosc i sprawdzic to. a co do pakietu SP to kij ma dwa konce. jakby
                      sprzedali swoje udzialy to społka nie wypłacałaby juz takich dywidend. ale
                      zgodze sie, ze papierek kosztowalby duzo wiecej niz teraz.
                      • violinist4 Re: Tom 19.02.07, 16:24
                        www.gpw.com.pl/zrodla/gpw/spws/czsp/czspnapl.html
                        są w miarę "świerze"
                        • violinist4 Re: Tom 19.02.07, 16:25
                          ups.. świeże ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka