citro1 05.11.07, 11:49 Rozpoczęliśmy nowy tydzień spadkami pod 3800. wsparcie blisko i stawiam na jego obronę . To nie podaż i grubaski tylko czekaja na leciutkie ocieplenie na swiecie. eLki po 3798 i sie zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefekmaly Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 13:03 Tyle, że wsparcie na WIG akurat padło. A podaż taka jak rynek. Licha. Podobnie jak popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 13:08 podaż licha,popyt tez nie lepszy -wszystko sie zgadza. a ja na eLkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 13:39 Premier się podał do dymisji - jest szansa na wzrost:) Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 HURRA ! 05.11.07, 14:02 już nie ma Kaczoka..? dopiero wróciłem i aż idę włączyć telewizor - muszę to zobaczyć ! ;) tak, jest to argument za wzrostami.. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: HURRA ! 05.11.07, 14:06 Też się cieszę ale to tylko taki humorystyczny akcent. Bez wpływu na naszą wspaniałą szulernię. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 17:26 Zazdroszcze Ci Citro stalowych nerwow. Ja się boje brac elki. W czwartek wieczorem zlozylem zlecenie na longa po 3838 ale jak zobaczylem w piątek Japonie, spekalem i przesunalem zlecenie na 3804. Wczoraj tez ustawilem zlecenie na 3804 i znowu dzisiaj przez Japonie anulowalem. Jakoś z gory do dolu lepiej -psychicznie- mi się gra. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 18:06 Bo to jest wasz permanenty błąd panowie. Wy się zawsze czegoś boicie. A to jena, a to Japonii, a to piardnięcia Bernanke, a to to a to tamto. I oczywiście boicie się każdej zmiany indeksów amerykańskich w czasie naszej sesji. I powiem wam więcej. Nigdy nie będziecie tak dobrzy jak Citro bo sami się ograniczacie. Nie ufacie sobie, nie macie motywacji, nie panujecie nad psychiką. Więc zawsze będziecie inwestorami gawędziarzami. Moja rada. Wyłączcie pod koniec naszej sesji inne indeksy. I nie nastawiajcie się psychicznie na początek naszej sesji patrząc na Paryż, Moskwę czy inny Londyn. Wtedy macie szansę. Ale ja i tak w was wątpię. Będziecie mieli kiedyś po 80 lat i dalej będziecie gawędziarzami. Tyle, że wtedy to już będzie po ptokach. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 20:04 Stefek, Stefek pewnie ze się boimy i te emocje są nieodłączne w grze. Tutaj chodzi jednak o to czy umiesz kontrolować swoje stany psychiczne czy na odwrót – emocje rządzą Tobą. Zbyt silne pobudzenie powoduje ze gracz popełnia błędy ponieważ jego decyzje są jakoby wymuszone przez własne słabości..... a za błędy się płaci. Proste: jeśli ustawiam sobie jakąś strategie i jakiś element nie gra, a mogę jeszcze zmienić decyzje bez konsekwencji, to robię to bez wahania – jak już siedzę na pozycji to rożnie to bywa. Wątpliwości maja wpływ na niepewność, a niepewność powoduje strach i tak powstaje efekt domina gdzie ostatnim elementem jest pusty portfel. Rynek nie zając nie ucieknie, jak nie teraz to kiedyś w przyszłości będzie znowu okazja. Na piątek założyłem sobie wsparcie na 3838, przynajmniej do południa a na dzisiaj 3804. Tyle, ze jak Japonia o 7 rano nurkowała na –1,6% to istnialo duże prawdopodobieństwo ze u nas tez mogą być duże spadki. Jako ze nie mogę śledzić sesji w ciągu dnia to stwierdziłem ze nie warto ryzykować i sobie odpuściłem. Poczekam na zamkniecie, potem na Stany i zobaczymy czy pojawi sie jakas okazja. Może i jestem gawędziarzem ale wole być takim forumowym gawędziarzem i cos tam wygrywać bawiąc się na rynku niż poświęcać zdrowie i kasę grając w afekcie ze złudną nadzieja ze szybko zostanę milionerem. Sorry, ale na to już nie lecę. A co do wiary w przyszłość.... nie od razu Krakow zbudowano i nie od razu Citro wszystko wiedział o rynku także powoli, czas i rynek pokaże czy robimy jakieś postępy czy lepsza będzie inwestycja w młotek ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 20:11 No tak. Potwierdziłeś, że jesteś gawędziarzem. Bo wiesz, nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego i nigdy nie będziesz kontrolował wszystkiego. Ale... Zrób sobie test: 1. Teraz USA spadają około 1%. Co na jutro u nas w PL ? 2. Powtórz test o 22.00. 3. I powtórz jutro o 8.55. 4. Potem porównaj te wyniki. 5. Spójrz potem na zakończenie naszej sesji. 6. Napisz na forum wnioski. 7. Powtórz test przez kilka/kilkanaście dni. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 21:05 -oczywiście ze nie będę wiedział wszystkiego bo to jest niemożliwe, to się tyczy tak samo innych -kontrolować wszystkiego nie musze, wystarczy ze siebie będę umiał. Zapewne przez kontrole masz na myśli szersze znaczenie tego pojęcia. Powiem Ci tak, kiedyś czytałem dużo i wszystko, tyle ze z tej wiedzy na rynku terminowym przydawało się może 5% tych wiadomości. Teraz wystarczy mi parę wykresów, danych statystycznych plus doświadczenie i mam jakiś obraz rynku. To jest jak obstawianie koni na wyścigach. Nie masz szans dobrze obstawić wszystkich gonitw wiec obstawiasz tylko wybrane. Jak widzisz ze jakiś koń słabo biegnie w poprzednich gonitwach to w następnych obstawiasz przeciwko niemu. Do tego jak ma jeszcze jakiś plotek to masz duże szanse ze Twój kupon wejdzie. -wywołujesz mnie do tablicy?? Na kontraktach sp500 mam już długą po 1493 – stop 1474 –patrz wykres tygodniowy liniowy. Trzecia sesja spadkowa, do tego oscylatory na podłodze wiec byki maja duże szanse. Japonia – na dziennym być może podwójne dno – zobaczymy jutro. A co do naszego ryneczku- poki co to konsolidacja w przedziale 3760-3940 – na dziennym świecowym wsparcie obronione. Dzisiaj w ostatniej godzinie wyciąganie za uszy przy jakiejś tam kasie... do tego wzrost LOPu. Jutro rano może dotkną na terminowym 3780 i potem powinno być do góry. Zlecenie na L po 3785 ze stopem na 3742. to tyle... nie oczekuj jutro wniosków. A co Ty Stefek przewidujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 21:13 Ja na jutro nic nie przewiduję. Zobaczę jak będzie. A do tablicy nie wywołuję. Po prostu chciałem dać taki teścik pokazujący jak się zmienia postrzeganie rynku w zależności od sytuacji na innych rynkach (teścik jest dla każdego). Przecież to do niczego nie prowadzi. A właściwie prowadzi: na manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 22:30 bardzo trafnie ujęte Panie Tomaszu.. ale ja, bardziej przyrównałbym to z pogodą - niby nie ma wzorców i gotowych schematów, niby zjawisk i czynników kształtujących jest co nie miara a jednak ją przewidują !!! wiedzą, że El Nino to to, a wyż syberyjski w styczniu to tamto; że niż włoski na przełomie czerwca i lipca to powódź a południowo- wschodni cug w sierpniu to susza, wiedzą że są cykle pogodowe, i że globalnie klimat się ociepla.. (ale nie ten inwestycyjny) a Stefek.. (?) ja, to zaczynam mieć podejżenia, że to sam Andrzej L. (wiemy o kogo chodzi - przyjaciel Anety) niby inteligent, niby fachowiec (z dyplomem) a zostawia po sobie jakiś niesmak.. z trzeciej strony niby sympatyczny.. bądź tu mądry !!! (?) PZDR i niech stefek tak nie cwaniakuje, bo każdy kroczy swoją drogą, w/g własnych zasad i reguł; a jak śpiewała niegdyś Kora: "nie pospieszaj mnie bo tracę oddech; nie pospieszaj mnie bo tracę rytm.." Odpowiedz Link Zgłoś
wuli Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 21:58 Stefek, Stefek. Sam jestes gawedziasz, a na Toma narzekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 05.11.07, 21:28 A czego Ty mi zazdrościsz:) to nie stalowe nerwy /nie mam ich/ To ja Ci zaczynam zazdrościć,trzeżwych i mądrych decyzji i jeszcze paru rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 09:09 Patrząc na szerokość rynku mamy sytuację jak chyba z 2004 roku. Jesteśmy gdzieś przy szczytach a mój wskaźnik ad line ma poziomy chyba z 2004 roku (chyba bo prowadze ten wskaźnik od połowy 2005). Czyli pod kątem szerokości rynku sytuacja jest po prostu tragiczna. Bardzo mało spółek korzysta z hossy (?), bardzo mało ludzi obecnie zarabia na giełdzie, właściwie zarabiają tylko nieliczne jednostki mające odpowiednie w danym momencie spółki z wig20. Wnioski ? Końca hossy nie ma ale z zarabianiem kasy na tym rynku nie jest i nie będzie łatwo. Na szczęście są inne możliwości (inne rynki). Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 09:23 Zgadzam sie z Tobą Ta hossa wygląda jak 99 letni staruszek - niby jeszcze żyje,niby cos tam robi,ale wygląda to marnie. Ja na poranna kawę zarobiłem - eLki zamknięte i poczekam godzinkę, zobaczymy co pokażą Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 10:28 Po godzince mamy marazm /należało się tego spodziewać/ zastanawiam sie nad bankami- trzymają sie mocno,czyżby liczyli na super wyniki. Muszą być extra super,bo "super" jest chyba już w cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 10:53 Citro, przeciez juz hossy nie ma.... to ze wig20 jest pod szczytem to dzieki kontraktowcom, reszta rynku jak stary, zgnity pies... fundusze notuja straty, staruszki wycofuja kase... myslisz ze mozliwe sa szczyty malych i srednich z maja ? ja mysle ze nie i to przez dlugi czas.. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 11:04 Fular hossa jest i tu nie ma żadnych wątpliwości. Pytanie tylko na jakim etapie?? Ja już pisałem parę razy - zwroty po takim ruchu trwają długo /rok,półtora/ i szczyty możemy jeszcze zobaczyć i euforie. Jeszcze zaczną pisać Kostki i im podobni "a nie mówiłem" Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 11:21 hossa jest ale na wig20.... popatrz na wykresy "normalnych" spolek, to zobaczysz 1 krok w przod, 3 w tył.... nie wszyscy zyją tylko z TVNu... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 11:30 Zgadza sie ,ja sie skupiam na wig20 a średniaki,czy maluchy?? no wiesz, rosły jak szalone ,teraz upuścili trochę krwi,ale zauważ ci co kupowali w 2003/2004 średniaki mają jeszcze spooooore zyski na dzisiaj po łapkach dostają tegoroczni inwestorzy Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 12:08 No to mamy południe i serie danych ponownie małe eLki po 3825 - zobaczymy czy dadzą zarobić do 16,20 Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 12:16 popatrz na wplaty do funduszy. bez koksu nie pojedziemy daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 12:25 Na funduszach,to ja się kompletnie nie znam i nie chce znać. Mnie interesuje świat i wig20 A fundusz?? niech sie martwią Ci ,co im powierzyli swoją kasę, moja leży w banku Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: zagwostki cd.? 06.11.07, 14:18 banki,banki i tylko banki trzymają indeks kasa mała ,albo bardzo mała,kontrakty amerykańskie sugerują plusowe otwarcie,a nasi ustawiacze wyciszeni. Ruch będzie przed 16 - czy na północ?? tak to wygląda,brak danych ,co im może przeszkodzić Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 południe 06.11.07, 16:00 jak to pojedzie na północ, to ja jestem Bioton.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: południe 06.11.07, 16:01 Mamy klasyczny przykład ustawiania sesji. Pójdzie pojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: południe 09.11.07, 19:26 Uff! Takiej jazdy to dawno nie było. Zamknąłem w koncu krótkie - zostałem na weekend tylko z jedną kontrolną eSką na seriiZ i jedną opcją put grudniową, która już sporo przytyła. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: południe 09.11.07, 23:05 a wlasnie tak prendi sie zastanawialem czy masz jeszcze te stadko esek czy nie?? jak przetrzymales opor pod 3950 to nagroda wielka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maecki Re: południe 10.11.07, 00:49 Ja tez sie zastanawialem jak tam Prendi ze swoimi eSkami, a ze nabral tego dosc dawno temu, to i poziomow tych eSek nie pamietalem, poza tym nie za bardzo aktywny na tym forum przez jakis czas (trzymania tych eSek wlasnie;)). To jak to bylo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: południe 10.11.07, 13:11 Nie wytrzymałem do końca ze wszystkimi. Stopniowo zamykałem po drodze według mojej strategi - tak samo jak dobierałem. Jestem na porządnym plusie, ale nie jestem jasnowidzem i nie wykorzystałem całej możliwości ruchu, jak zwykle zresztą. W poniedziałek w zależności od sytuacji planuję ewentualne zamknięcie krótkiej i opcji put i wzięcie jednej kontrolnej eLki pod odbicie, bo rynek jest strasznie wyprzedany, chociaż wielkie obroty każą zachować ostrożność a potem odkupienie taniej z powrotem opcji put i krótkiej. W srodku ruchu nie decyduję się na duże ilości, bo jazda w odwrotną stronę niż przewidziana jest kosztowna i szkoda kasy na stopach. Jak będziemy kiedyś przy 4000 lub nad, to znowu założę hodowlę, a tak to trzeba trochę odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz961 Re: południe 10.11.07, 14:22 Jesli to nie tajemnica to w jakie puty wchodzisz i czym sie kierujesz? w tej najtansze, smieciowe, czy z najwiekszym LOPem? dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: południe 10.11.07, 23:09 Z opcjami to jestem na etapie eksperymentowania. Miałem więcej opcji put, ale pozamykałem po drodze. Trzymam obecnie opcję put grudniową 3400, czyli zarabiającą poniżej 3400 ( za każdy 1pkt indeksu 10zł) kupioną u szczytu za równe 300zł plus prowizja a wartą w pewnym okresie w piątek nawet powyżej 800zł ( za tyle mogłem ją odsprzedać chętnemu oczekujacemu ze zleceniem w karnecie kupna) - te opcje chodziły w sierpniu nawet powyżej 2500zł - podczas dołka na w20 Temat jest szerszy, bo opcje z ubiegiem czasu tracą na wartości - szczególnie te z odległym poziomem na indeksie ( spada realność jej wykonania i spadają nawet do paru groszy) Upraszczając sprawę - jeśli jesteśmy na szczycie, lub w dołku i mamy pewność zwrotu koniunktury - to kupione opcje - z realnym poziomem wykonania( put lub call)dają lepszy zarobek niż kontrakty - Trzymając jeden kontrakt S od 3930 blokuję prawie 3000zł na depozyt a za to miałbym 10 opcji put 3400 a na poziomie 3600 (piatkowym) zarabiam na kontrakcie 3300zł, czyli lekko ponad 100% zainwestowanej kwoty a na 10 opcjach put około 5000zł to jest około 160% zainwestowanej kwoty. Ale jeśli się pomylimy i niewycofamy w porę, to możemy stracić na opcjach zainwestowane pieniądze,nie więcej - cały czas mówię o kupnie opcji call lub put, a nie o ich wystawianiu, gdzie ryzyko straty jest nieograniczone a zarobek z góry ustalony. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: południe 10.11.07, 23:21 Jeszcze o opcjach. Mając do 600zł na rozsądną opcję i trafiając - przewidując trafnie rozwój sytuacji, można wyciagnąć do kilku tysięcy na jednej opcji. Ryzykujemy niewielkie pieniądze, a zarobek może - ale nie musi być spory. Ja potrzymam tę moją opcję do wygaśnięcia do grudnia i zobaczę w ramach eksperymentu co z tego wyjdzie. Jeśli trafię( a obstawiam bessę), to te 300zł okaże się moją najlepszą inwestycją w życiu. W razie czego, to tyle mogę spisać na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: południe 10.11.07, 23:46 dokladnie. w opcjach nie stracimy wiecej niz dalismy. i to jest najpiekniejsze. trzeba jednak pamietac. jesli obstawiasz spadek: KUP opcje spadkowe jesli obstawiasz wzrost: KUP opcje wzrostowe. nigdy nie wystawiajmy opcji. tzn nigdy nie grajmy na spadek sprzedajac opcje wzrostowe. po co. jesli cos kupujesz po 200 zł nie stracisz nigdy wiecej jak 200 zł. jesli cos sprzedasz za 200 zł, moze sie okazac ze musisz to kupic za 3000 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 16:20 Nie obserwuję notowań opcji, ale transakcje na grudniowego puta 3400, czyli OW20X7340 były w piątek zawierane w przedziale 55,10 - 87,00. Jeśli kupiłeś go po 300 zł to jesteś ponad 200 zł w plecy. Ktoś chciał to kupić po 800 zł, czyli 10 razy drożej ? Trafiłeś na desperata, czy niezbyt dokładnie śledzisz notowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 16:23 Jeszcze link do notowań : stooq.com/q/?s=ow20x7340&c=3m&t=l&a=lg&b=0 Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 16:36 Jeszcze jedno. Podaj symbol opcji które w sierpniu "chodziły" po 2500 tys. Tylko nie wystawione zlecenie, bo takie można wystawić nawet na 20 tys. tylko zawierane transakcje na poziomie 2500 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 16:41 errata : W poprzednim mmoim poście powinno być : "chodziły" po 2500 zł, a nie 2500 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re:Prendi 11.11.07, 19:25 Właśnie tego puta trzymam Js.2, ale widzę, że Twoja wiedza na temat opcji jest zerowa. Opcje notowane są w pkt i realną wartość zawieranej transakcji należy przemnożyć przez 10. Komuś udało się w piątek opchnąć opcję po 87 pkt, czyli realnie po 870 zł minus prowizja. Wejdź na wykres tej opcji grudniowej za parę miesięcy wstecz, to prawdę ci powie. Także na wykresy innych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 21:48 Fakt, masz rację co do mojej wiedzy o opcjach. Byłem przekonany że są one kwotowane w zł, nie w punktach. Zastanawiam się nad zabezpieczeniem otwieranych kontraktów opcjami zamiast stopów, ale mała płynność trochę zniechęca. Muszę poobserwować notowania. Mocno spadają ceny opcji na skutek zbliżania się terminu wygaśnięcia serii, przy założeniu że W20 drepcze w miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 22:58 jesli nie poobserwujesz, nikt cie nie przekona. naprawde idzie fajna kase zgarnac w punktach zwrotnych.... tylko opcje kupuj. nie wystawiaj. plynnosc kiepska, bo gracze FONowi Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 23:16 I to mnie martwi. Przeglądałem arkusze zleceń i różnica pomiędzy najlepszymi ofertami zakupu i sprzedaży to tak średnio ok 30 %. Jeśli tak samo jest w trakcie sesji to dla mnie opcja jako zabezpieczenie otwieranego kontraktu traci sens. Już w momencie zakupu mam na niej 30% straty. Przy założeniu że jako zabezpieczenie kupuję ją czy je, na 2-3 sesje, i na rynku w tym czasie nie ma jakiegoś dużego ruchu i tak jestem w plecy. Kiepskie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 23:21 opcje kupowana po 4 pkt mozesz sprzedac przy zwrocie po 9... to sa przyklady skrajnie tanich... opcje L ktore sa najwyzej arkusza sa po 600 pkt... niedawno chodzily po 900... 3000 zł na ziemi nie lezy. opcje traktuj nie jako zabezpieczenie - bo to bezsens. jesli widzisz zwrot - zainwestuj. oplaca sie. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 23:28 Zgoda, jako oddzielna inwestycja ma to sens. Muszę tylko popatrzeć jak zachowują się ceny opcji (jak mocno spadają gdy żywot opcji dobiega końca) gdy na rynmu niewiele się dzieje. Zwroty nie zdarzają się na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 23:39 oczywiscie. nie zabezpieczaj, bo czasem index spada 1% a one stoją. to nie ma sensu. ale czasem jako oddzielna inwestycja - to ma sens. opcje ruszaja sie przy bardzo dymamicznych ruchach indexow... tak to szkoda slow. dlatego jak jestesmy w niebie, albo jestesmy dosc zdolowani - czasem warto otworzyc choćby opcje po 4 zł i sprzedac je za 9..... to masz 50 zł zysku na opcje.... X ilosc otwartych..........chyba ze masz 1...... opcje oplacaja sie przy zwrotach... sam sie narazie ucze. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 23:40 errata: nie ma opcji za 4 zł tylko 4 pkt czyli 40 zł + prowizja Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 11.11.07, 23:45 Ok, zamiast dłubać w nosie na niektórych sesjach, popatrzę na notowania opcji. Kupił nie kupił popatrzeć warto, albo powiesić zlecenie 40 - 50 % od aktualnego kursu. A nuż się ktoś trafi.... Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 23:50 pamietaj, ze za pare lat u nas opcje beda popularne i plynne... narazie sie ich inwestorzy boja bo sa zagmatfane i "ciezkie" warto sie rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 11.11.07, 23:52 jeszcze inaczej powiem. niedawno miałem opcje X...czyli na spadek. widze teraz ile bym zarobił, trzymajac je i wierzac w swoja slusznosc. wiem tez od razu ile moge stracic - nie tak jak na kontraktach.... dlatego kupuje L-ki teraz, bo mysle ze spadac wiecznie nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re:Prendi 12.11.07, 00:00 Masz rację. Za parę lat 6 monitorów przed oczami, nocnik obok komputera żeby nic nie uronić z notowań jak przyjdzie potrzeba wyjścia za potrzebą, panienka donosząca kawkę i środki uspokajające i kasa płynie szerokim strumieniem. Tylko w którą stroną, do czy z portfela ? Pozdrawiam, bo pies zabiera mnie na spacerek. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 12.11.07, 00:11 tylko Ty masz wladze nad tym, czy bedziesz za pare lat patrzyl na gielde "normalnie" czy z 6 komputerów :) Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re:Prendi 12.11.07, 07:55 Widzę, że także Fular1 interesuje się opcjami. W czasie spadków na giełdzie tylko dwa instrumenty pochodne pozwalają zarabiać: są to kontrakty i opcje. Podczas wzrostów dochodzą akcje. Nasza giełda jest ciekawa, bo gdziekolwiek poszedłby indeks w20, to idą za nim pieniądze - tylko dla tych, co trafnie przewidzą rozwój koniunktury. Obecnie przymierzam się do akumulacji akcji Biotonu, bo trend spadkowy powinien się wyczerpywać. W czasie bessy nie wszystko leci na dół. Są też spółki, które rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re:Prendi 12.11.07, 08:55 ja bym z biotonek poczekał. kiedy była hossa leciał na pysk. w bessie to i 50 gr nie wytrzyma.... Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: co dalej?? 11.11.07, 11:43 prenditore napisał: > Nie wytrzymałem do końca ze wszystkimi. Stopniowo zamykałem po > drodze według mojej strategi - tak samo jak dobierałem. Jestem na > porządnym plusie, ale nie jestem jasnowidzem i nie wykorzystałem > całej możliwości ruchu, jak zwykle zresztą. W poniedziałek w > zależności od sytuacji planuję ewentualne zamknięcie krótkiej i > opcji put i wzięcie jednej kontrolnej eLki pod odbicie, bo rynek > jest strasznie wyprzedany, chociaż wielkie obroty każą zachować > ostrożność a potem odkupienie taniej z powrotem opcji put i krótkiej. > W srodku ruchu nie decyduję się na duże ilości, bo jazda w odwrotną > stronę niż przewidziana jest kosztowna i szkoda kasy na stopach. > Jak będziemy kiedyś przy 4000 lub nad, to znowu założę hodowlę, a > tak to trzeba trochę odpuścić. Ja nie zamierzam jeszcze łapać spadających noży i czekam co pokaże rynek. Zapowiada nam się ciekawy tydzień albo tygodnie (liczba mnoga). Na większości rynków zbliżamy się do istotnych poziomów. Jenowi brakuje już tylko 2% do długoterminowego wsparcia. Jeśli przebije trzynastoletnia linie trendu dopiero byki poczują sile misiów. Dolar leci jak kamień w dół pompując ceny surowców. Ropa podchodzi pod poziom 100 dolarów i jeśli przejdzie plotek to jedziemy w długim terminie na 130-140 USD za baryłkę. Na chwila obecna uważam ze jest bardzo duże prawdopodobieństwo spełnienia się scenariusza Harrego czyli z długimi ustawiam się na 3380 img252.imageshack.us/my.php?image=wig299ur4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zagwostki cd.? 09.11.07, 23:58 kto wierzy w besse ten wierzy, spadki spadkami, ale nic wiecznie nie spada. przy niskim open w PN dokupuje opcji L Odpowiedz Link Zgłoś