gorbibanki 23.01.08, 09:18 No to niech teraz wielcy tego forum wyjaśnią tym bez dyplomów co oznaczać będzie fakt permanetnego pozostawania stóp procentowych poniżej inflacji. P.S. Za 4 lata odczuje to dosłownie cały Świat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
futurek1 Re: FED - cięcie i skutki 23.01.08, 09:49 oznaczac bedzie HIPERINFLACJE ale to zmartwienie tych co maja USD lub je pozyczaja - niedlugo USD przegoni JPY jako glowna waluta carry trade :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 STAGflacja 23.01.08, 10:01 Nie mam zbyt wile czasu by pisać na forum Jestem zawalony robotą, new boss mi daje nieźle popalić, choć wynika to raczej z mojej ambicji niż krytyki... WIĘC WPISY BĘDĄ ACYKRÓTKIE. taki wpis pojawił się na moim blogu o godzinie 16stej w PONIEDZIAŁEK - więc na 16 godzin zanim nadeszły plotki o obniżce. www.quant.org.pl/Cs/blogs/sample_weblog/archive/2008/01/21/dramat-z-21-stycznia.aspx zwracam uwagę na ostatnie słowo... Więc teraz krótko co dalej: STAGFLACJA. efekt deflacyjny chin działać będzie teraz w odwrotnymkierunku. Spadek PKB poniżej 0 mało prawdopodobny. Oscylacja w okolicach - całkiem możliwa. Ekonomiści wspomiając o solidnych podstawach am gosp. zapominają że inflacja te podstawy podkopuje. Niezrozumiale ruchy indeksow możliwe. To zupełnie nowa sytuacja eko globalna. to tyle ami Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Do Amigo 23.01.08, 10:25 Mam prośbę. Jak będziesz miał troszkę więcej czasu czy mógłbyś szerzej rozwinąć temat skutków "strzelanki" pomiędzy ECB i FED. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj ... 23.01.08, 19:51 Trichet ma jaja ze stali. Facet jest dla mnie cichym bohaterem ostatnich miesięcy. ECB agresywnie dba o płynność a jednocześnie utrzymuje niezłomne stanowisko w kwestii inflacji. I to pomimo skamlenia polityków takich jak Prodi czy Sarkozy. Chapeaux bas. Według mojej skromnej i doktrynalnej wiedzy ekonomicznej ECB dobrze czyni. Hayek byłby z niego dumny. W długim terminie oznacza to, że będzie dobrze. Amerykanie ostatecznie skapitulowali jako lider światowej gospodarki. Euro zostanie walutą świata. W krótkim terminie jednak może być ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: FED - cięcie i skutki 23.01.08, 16:20 moze to wpłynąć na rozbujanie kursu Talexu;) Odpowiedz Link Zgłoś
cwaniakpo Re: FED - cięcie i skutki 23.01.08, 20:32 Za rok dollar bedzie u nas po 1.80 , a surowce 40% droższe; ale nie wiem czy to dobrze dla naszych firm. Inflacja w USA będzie pewnie powyżej 6%/ rok, Bushowi to wisi, byle do listopada wytrzymac na stołku. W USA " w środę nadeszły kolejne niepomyślne wiadomości o stanie gospodarki. Według obliczeń Kongresowego Biura Budżetowego (CBO) deficyt budżetowy wzrośnie w tym roku do 250 miliardów dolarów, a zdaniem niektórych członków Kongresu nawet do ponad 350 mld dolarów. W zeszłym roku deficyt wyniósł 163 mld dolarów. Tegoroczny wzrost związany jest z wydatkami na wojnę w Iraku i Afganistanie oraz kosztami planowanych jednorazowych cięć podatków." Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Inflacja? Za rok będzie tylko wspomnieniem ! 24.01.08, 17:41 jeśli mamy rzeczywiście recesję, lub wkrótce będziemy ją mieć. Oczywiście mówię o wysokiej inflacji CPI, bo monetarna (czyli rosnąca podaż pieniądza) jest praktycznie stale. Zacznijmy od tego, czy FED rzeczywiście wepchnął taaakie wieeelkie pieniądze w rynek? Jeśli 18 mld USD wpuszczone w okresie marzec -grudzień 2007 porównaniu z 12,7 biliona USD całej masy pieniądza to dużo.....moim zdaniem raczej mało. Jak to? A TAF, a aukcje itp? No to popatrzcie, jak się ma prawda. Kto chce, niech przekopuje się przez materiały źródłowe tutaj (wszystko niestety po angielsku): www.ny.frb.org/markets/omo/dmm/temp.cfm?SHOWMORE=TRUE Ja uważam, że mój czas jest na to zbyt cenny i wolę korzystać z cudzej roboty. A oto, co pokazuje ta "cudza praca": www.hussmanfunds.com/wmc/wmc071217.htm i następnie tu: www.hussmanfunds.com/wmc/wmc071224.htm a uzupełnieniem jest fragment pt FED Policy tu: www.hussmanfunds.com/wmc/wmc080107.htm Wnioski z tej lektury dla tych ,którym nawet się nie chce czytać, względnie angielski nie jest ich mocną stroną? To MIT o Fed drukującym pieniądze bez opamiętania!!! Owszem. FED tak drukował. W....2006!!! I wysoka inflacja z końca 2007 jest właśnie skutkiem tamtej podaży pieniądza. W 2007 r. dynamika przyrostu podaży pieniądza praktycznie cały czas spadała. A co będzie z inflacją, gdy spada tempo kreacji pieniądza? A co będzie za chwilę z inflacją, jeśli dodatkowo uwzględnić, że tempo obiegu pieniądza w gospodarce zdecydowanie spada, wskutek kryzysu na nieruchomościach i niechęci banków do pożyczania? Stagflacja? Aby to zjawisko wystąpiło, banki w USA musiałyby co najmniej utrzymać tempo i wielkość pożyczek, by prędkość obiegu pieniądza nie spadała. A ponieważ spada, a FED nie równoważy tego spadku w dostateczny sposób kreacją pieniądza (tempo przyrostu podaży rośnie coraz wolniej) i do tego będzie co najmniej spowolnienie gospodarcze, jak nie wręcz recesja.... Czy muszę dalej tłumaczyć, co bedzie z inflacją ? Gorbi - czyli w USA inwestorzy obligacyjni to banda durni, skoro zepchnęli długą część krzywej wyraźnie poniżej bieżącej inflacji? Żebyśmy się dobrze rozumieli - jeśli FED za chwilę zacznie ostro emitować pieniądz przy obecnych lub jeszcze niższych stopach, a co najważniejsze LIBOR wyraźnie spadnie i różnica między rentownością T- bills a 3 miesięcznym eurodollarem (tzw TED)również, co zachęciłoby banki do większej akcji kredytowej, to wysoka inflacja pojawi się znowu, zaraz po powrocie gospodarki na stabilną ścieżkę wzrostową, czyli najwcześniej w I połowie 2009 r. Ale teraz? Inflacja jest umierająca i za chwilę wogóle nie będzie problemem. FED robi jak najbardziej słusznie, ostro tnąc stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Inflacja? Za rok będzie tylko wspomnieniem ! 24.01.08, 17:54 Harry. Problem polega na tym, że przedstawiasz argumenty monetarystów. Stara szkoła. Jest już równoległa, nowsza - fakt faktem stała się modna by uzasadnić wrzucanie pieniędzy na rynek. Tak na marginesie: jeśli dynamika podaży pieniądza spadała przez 2007 to dlaczego rosła dynamika inflacji?:-) Podejście monetarystyczne , moim zdaniem odchodzi wraz z globalizacją. przyznam, że zagadnienie nie jest jednoznaczne. pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Inflacja? Za rok będzie tylko wspomnieniem ! 24.01.08, 18:25 No pewnie. Zgadza się - amerykański agregat podaży pieniądza m2 ma dynamikę 5,65% rok do roku. A jescze nie tak dawno dynamika wynosiła 7,5% (sierpień 2007). Czyli już tak mocno kasy nie drukują. To monetaryzm w usa. Tyle, że problem z inflacją nie jest tylko amerykański. To problem światowy - a inni wciąż drukują pieniądze. A od strony inflacji kosztowej - te miliardy gardeł (chiny, indie itds) nie znikną bo coś tam złego się dzieje w jakichś stanach. Stany tu to śmieszny sprawa. Presja cenowa surowców, żywności dalej będzie istniała. I pewnie bęzie rosnąć. Czyli inflacja absolutnie nie zniknie. To temat na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: FED - cięcie i skutki 25.01.08, 08:31 No i właśnie chciałem wywołać bardzo poważną dyskusję. I bardzo się cieszę, że każdy ma swój własny, poważny punkt widzenia bo to nie łańcuszek poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś