e-funduszeemerytalne.pl 02.11.08, 23:28 Jak w temacie. Kupować już czy jeszcze zaczekać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
provocateur Re: Czy to już ruszy do przodu, czy tylko chwilow 03.11.08, 08:52 e-funduszeemerytalne.pl napisał: > Jak w temacie. Kupować już czy jeszcze zaczekać? trzeba jeszcze poczekać. długoterminowe wskaźniki AT leżą i kwiczą. wchodzenie teraz w akcje to nadal próba łapania spadającego noża. no chyba że ktoś chce wejść na krótki okres czasu, by wykorzystać obecny zryw do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: Czy to już ruszy do przodu, czy tylko chwilow 03.11.08, 09:04 zresztą coś mi się zdaje, że obecny zryw do góry dostaje zadyszki. szykuje się ruch boczny albo małe spadki, a potem... zobaczymy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-funduszeemerytalne.pl Re: Czy to już ruszy do przodu, czy tylko chwilow 03.11.08, 11:19 Dzięki, tak mi się właśnie wydaje że to jeszcze nie koniec spadków. Trochę podciągniemy i znowu poszczą niektórym nerwy... A fundameny niektórych spółek mają już bardzo ciekawe ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Czy to już ruszy do przodu, czy tylko chwilow 03.11.08, 15:31 Jesli bedzie gleboki spadek ponizej 1500 pkt to bedzie mial raczej charakter korekty. Wydaje sie ze przez dosc dlugi czas bedziemy poruszac sie miedzy 1600-2000 dla Wig20. Odpowiedz Link Zgłoś
redman32 waluty? 04.11.08, 23:29 A jak z rynkiem walutowym? Zastanawiam się jak wybory w USA wpłyną na $ i co dalej będzie z naszymi planami euro. Jak sądzicie - ostatni wzrost złotego to chwilowa reanimacja? Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: waluty? 05.11.08, 09:49 redman32 napisał: > A jak z rynkiem walutowym? Zastanawiam się jak wybory w USA wpłyną na $ i co > dalej będzie z naszymi planami euro. Jak sądzicie - ostatni wzrost złotego to > chwilowa reanimacja? sądzę, że obecne wzmocnienie złotego wobec dolara jest chwilowe. myślę, że dolar znowu pójdzie do góry i będzie ponownie walczył ze strefą oporu 3,00-3,10. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: waluty? 05.11.08, 23:13 > sądzę, że obecne wzmocnienie złotego wobec dolara jest chwilowe. > myślę, że dolar znowu pójdzie do góry i będzie ponownie walczył ze > strefą oporu 3,00-3,10. no dokladnie - jesli akcje poleca znowu mocno a dzisiejszy dzien zapowiada znowu mocniejsze spadki Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: waluty? 06.11.08, 08:50 rob30tt napisał: > > sądzę, że obecne wzmocnienie złotego wobec dolara jest chwilowe. > > myślę, że dolar znowu pójdzie do góry i będzie ponownie walczył ze > > strefą oporu 3,00-3,10. > > no dokladnie - jesli akcje poleca znowu mocno a dzisiejszy dzien zapowiada znow > u > mocniejsze spadki zapasy miedzi rosną i cena spada. a więc przynajmniej KGHM powinien ciągnąć WIG20 w dół przez jakiś czas. zresztą w Ameryce otrzeźwieli po wyborach i giełda pojechała na południe, co i u nas się odbije. najbliższy krótkoterminowy trend - giełda w dół i złotówka też w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: waluty? 07.11.08, 00:56 podstawowe pytanie tylko czy to przygrywka do drastcznych spadków jeszcze o 50% np. w przypadku naszego podworka w okolice ponizej 1000 pkt na wig20 lub kilku tys na DowJones, czy tez to juz ostatnie kołysanie i uklepywanie dna i to ze wskazniki c/z i c/wk obecnie wygladaj rewelacyjnie nie ma duzego znaczenia bo jak kryzys mocniej dotrze do PL to spolki zanotuja zerowe zyski albo i straty a wyceny ksiegowe tez się obniżą i wtedy wskazniki ulegną "poprawie" w dół ;) Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: waluty? 07.11.08, 09:06 rob30tt napisał: > podstawowe pytanie tylko czy to przygrywka do drastcznych spadków jeszcze o 50% > np. w przypadku naszego podworka w okolice ponizej 1000 pkt na wig20 lub kilku > tys na DowJones, czy tez to juz ostatnie kołysanie i uklepywanie dna szansa na zejście do 1000pkt na banana WIG20 jest znikoma. myślę, że poziom około 1500pkt to dno tej bessy, a teraz następuje konsolidacja i ubijanie dna, ale nie mam pojęcia kiedy ono się zakończy i powróci hossa. skąd ta hipoteza? wchodzę na stooq.pl, wybieram analizę techniczną WIG20, ustawienia "miesięczny" i "max", i rysuję linię trendu wzrostowego od początku 1995 roku, przez dołki z 2002 i 2003 roku. widać, że WIG20 obecnie bardzo zbliżył się do tej linii i niemal od niej się odbija jak piłeczka. to jest 13- letnia linia trendu, więc nie jest bez znaczenia. a jeśli ta linia padnie, to otwiera się otchłań i 1000pkt staje się możliwe. ale przebicie linii jest mało prawdopodobne. > > i to ze wskazniki c/z i c/wk obecnie wygladaj rewelacyjnie nie ma duzego > znaczenia bo jak kryzys mocniej dotrze do PL to spolki zanotuja zerowe zyski > albo i straty a wyceny ksiegowe tez się obniżą i wtedy wskazniki ulegną > "poprawie" w dół ;) > > moja filozofia to najpierw analiza techniczna danej spółki, a fundamenty dopiero w drugiej kolejności. jeśli fundamenty są super, ale technika to szajs, to dana spółka mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
provocateur Re: waluty? 11.11.08, 12:07 no i mamy kolejny atak na strefę 3,00-3,10. :) sądzę, że znowu będzie zjazd poniżej 3 zeta, gdzieś do 2,80-2,85 i znowu wspinaczka do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
mccormick29 Re: waluty? 11.11.08, 12:50 końca spadków nie widać. poprzednie dno bessy to wig20 na poziomie 1000 pkt i w obecnym cyklu nie będzie dużo wyższe Odpowiedz Link Zgłoś