Dodaj do ulubionych

DO interesujących się TFI

21.03.09, 15:52
Witajcie,

Chciałem znajomemu polecić jakiś fundusz akcyjny, gdyż wydaje mi
się, iż teraz w perspektywie kilkuletniej jest dobry moment na
zakup. Ja gram sam, czy ktoś z WAs dobrze orientujący się na TFI
mógłby coś polecić ? W statystykach widzę, że bardzo dobrze sobie
radzi na tle konkurencji LEGG Mason.
Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • alinka102 Re: DO interesujących się TFI 22.03.09, 00:35
      przy założeniu że wszystko będzie jak dawniej
      a ostatnio nastąpiły zjawiska które mogą wskazywać że niekoniecznie

bardzo możliwe że stopa zwrotu TFI przez wiele lat bedzie gorsza niz
      lokaty bankowej
      • marimax Re: DO interesujących się TFI 22.03.09, 13:06
        Najlepiej bedzie gdy nie bedziesz polecal ZADNEGO funduszu
        • misty_zwany_krawcem Re: DO interesujących się TFI 22.03.09, 14:09
          ta jasne, pewnie najlepiej jak poleci twoje analizy i strategie.
          Jak ropa w góre to złoto w dół i odwrotnie. Tylko od tygodnia jakoś i złoto i ropa w góre... hehe.
          • bernanke Re: DO interesujących się TFI 28.03.09, 22:54
            Tak Alinka, biorę pod uwagę fakt, że sytuacja jest nieszablonowa,
            ale z drugiej strony poleciłbym mu na TFI ze 30% kasy, reszte niech
            kisi w lokatach, póki banki walczą o ten pieniądz. Wiem też że
            polecanie to śliska sprawa, bo chce się dobrze a wychodzi różnie a
            co komu później w głowie siedzi nie wiadomo. Drukują kasę ostro,
            przyjdzie czas na następną bańkę spekulacyjną :)

No to szkoda, że nikt mi żadnego TFI nie poradził.
            • marimax glupi krawcu 31.03.09, 09:20
              To czy akcje ida w dol czy do gory nie ma dla mnie wiekszego
              znaczenia. Ja siedze murem przed komputerem caly czas kiedy gielda
              jest otwarta (mowie tu o prawdziwej gieldzie a nie o tej waszej)
              i dzieki temu moge blyskawicznie reagowac na zmiany a gram w obie
              strony.
              Moje inwestycje sa od kilku minut do najwyzej kilku dni, nigdy nie
              dluzej i dlatego sen mam mocny a ty pewnie wczoraj posrales sie w
              gacie ze strachu analityku od ciemnej bolesci.
              • misty_zwany_krawcem Re: glupi krawcu 31.03.09, 10:22
                na tej twojej "prawdziwej giełdzie" z Bangladeszu gdzie jednego dnia jest -8% a nastepnego +8, gdzie największe (ponoć) instytucje finansowe świata jednego dnia zaliczają -30% a następnego +30% może sobie obecnie siedzieć każdy inwestor nawet z Plewek Małych więc się nie podniecaj i nie myśł że jesteś jakimś wybrańcem bo są jeszcze inne instrumenty jakbyś nie wiedział TY DURNIU !!! gdzie możesz siedzieć murem nawet kiedy giełdy są zamknięte i gdzie pozycje możesz trzymać nawet 2 sekundy i gdzie wahania są jeszcze lepsze i zarobić też można oczywiście jak się potrafi ale ty tego nie zrozumiesz więc nie bedę ci dalej tłumaczył, pajacu....
                schowaj się mitomanie z tymi swoimi stratami i się nie ośmieszaj....buahahaha.
                • stefekmaly Re: glupi krawcu 31.03.09, 13:09
                  Proszę o spokój. Bez bluzg mnie tu, osły kopane.
                  Ale zgadzam się z Panem Krawczykiem. Giełda w USA to takie Zimbabwe.
                  Niech te głąby sobie tam inwestują i pomnażają nic niewarte dolary.
                  To śmiech na sali to Wall Street. Banda osłów nie mająca pojęcia co
                  chcą osiągnąć.
                  A siedzenie przed komputerem cały czas świadczy o braku innych
                  zainteresowań. Tu piękny świat stoi otworem, wiosna za oknem, ptaki
                  śpiewają a Maksymalna Mira siedzi cały dzień przed kompem. A fe !
                  • marimax Re: stefekmaly 31.03.09, 19:56
                    Ten nick to chyba ze wzgledu na rozmiar twojego mozgu.
                    Chlopaki rozumie wasza frustracje, nie dostaliscie wiz do USA i stad
                    wscieklosc na ten kraj. Trzeba wiec bylo zostac w Polsce i sluchac
                    sie bossa, ktory ciagle narzeka i popycha do jeszcze wiekszego
                    wysilku by lepiej, szybciej, taniej. Od tego nie ma ucieczki albo
                    jest sie na swoim tak jak ja albo jest sie niewolnikiem tak jak wy.
                    Dajcie mi znac jesli za kilka lat jakis konsul da wam wize to
                    zalatwie wam prace.
                    Mam znajomych, ktorzy prowadza restauracje wiec praca na zmywaku na
                    was bedzie czekac. Macie moje slowo
                    • stefekmaly Re: stefekmaly 01.04.09, 09:27
                      Czy Maksymalna Mira musi wszystkich obrażać ? Czemu się czepiasz
                      mojego mózgu. Widziałaś go ? Nawet ja go nie widziałem. Więc daj
                      spokój.
                      Ja do ciebie nic nie mam. Chciałem tylko zauważyć, że to smutne jest
                      siedzieć cały dzień przy kompie jak takie ładne słonko świeci.
                      Poszłabyś sobie na spacerek, powąchała zapach kwitnących kwiatów i
                      byłoby naprawdę pięknie.
                      Szkoda życia na pstrykanie 10 punktów w górę a potem 10 punktów w
                      dół.
                      • misty_zwany_krawcem Re: stefekmaly 01.04.09, 12:10
                        mitoman z greenpointu to pstryka 10 punktów w góre ale jak ma krótkie a 10 punktów w dół jak ma długie. Ja tam też do niego nic nie mam ale to dureń jakiś niedowartościowany jest i tyle w temacie,..... no takie są realia, no nie są takie?....buahahahahaha.
                        • marimax Re: stefekmaly 02.04.09, 08:58
                          Wiec nagle do mnie nic nie macie. Dobre i to mozna wiec powiedziec
                          PEACE BROTHERS.
                          Dla waszej informacji musze powiedziec ze caly dzien przed
                          komputerem nie siedze tylko w godzinach kiedy otwarta jest gielda
                          a te klikanie daje mi osobista wolnosc oraz mozliwosc dostatniego
                          zycia bez chodzenia do pracy.
                          Moze kiedys i wam sie to uda czego wam i kazdemu zycze bo chyba nie
                          ma lepszego sposobu na zarabianie
                          • stefekmaly Re: stefekmaly 02.04.09, 10:16
                            Chyba rozumiem twoją filozofię. Głupia nie jest bo łażenie do pracy
                            jest tak beznadziejnie głupim i uwłaczającym ludzkiej godności
                            wymysłem, że jak ktoś ma inny pomysł na życie to należy to uszanować.
                            Oby ci się to udawało.
                            Mi może też się kiedys uda ale na szczęście moja praca jest wcale
                            interesująca. Jednak w długiej perspektywie i ta praca nie jest
                            pomysłem docelowym. Pozyjemy zobaczymy.
                            • marimax Re: stefekmaly 03.04.09, 09:05
                              Jak widac mozna rozmawiac w cywilizowany sposob.
                              Ja kiedys mialem bardzo dobrze platna prace ale jej nienawidzilem.
                              Zawsze interesowalem sie gielda i postanowilem inwestowac.Nie majac
                              za duzo doswiadczenia powiezalem swoje pieniadze brokerom oraz
                              doradcom finansowym. Dwa razy doprowadzili mnie prawie do ruiny.
                              Pomyslalem wiec ze skoro profesjonalisci sa tak beznadziejni to sam
                              tez moge tracic swoje pieniadze i zaczelem inwestowac na wasna reke.
                              Na poczatku tracilem, z czasem coraz mniej, dzis tez czasami trace
                              bo nie ma takiego geniusza na swiecie ktory zawsze by zarabial.
                              Chodzi tylko o to ze kiedy zrobisz bilans na koniec roku twoje
                              zarobki musza znacznie przewyzszac straty i mnie sie to udaje.
                              Teraz widzisz dlaczego jestem taki ciety na roznego rodzaju doradcow
                              Z gieldy mozna zyc ale samemu trzeba nauczyc sie inwestowac
                              Wiem ze na gieldach amerykanskich jest o to latwiej bo jest tam
                              dostep do roznego rodzaju produktow finansowych ktorych w Polsce
                              chyba nie ma. Trzeba sie tylko troszke poduczyc angielskiego, duzo
                              czytac i zaczac powoli samemu.
                              Wierz mi ze satysfakcja z tego ze samemu mozna byc lepszym od tych
                              wyksztalconych finansistow i ze mozesz zyc z tego co lubisz robic
                              jest ogromna czego Tobie i wszystkim z forum zycze
                              • misty_zwany_krawcem Re: stefekmaly 04.04.09, 12:43
                                doradca finansowy jak sama nazwa wskazuje tylko doradza. Decyzje podejmujesz ty a co za tym idzie konsekwencje tych decyzji ponosisz też ty. Żaden doradca nie powie ci że na danej inwestycji zarobisz na pewno na 100% tylko że jest takie a takie prawdopodobieństwo że na tym się zarobi ale też że istnieje takie a takie ryzyko niepowodzenia. Jeżeli trafiłeś na innych doradców to znaczy że trafiłeś na głupich doradców. Jak słuchasz się głupiego to znak że sam dużo mądrzejszy od niego nie jesteś. Jeżeli jesteś łatwowierny i dałeś się oszukać doradcy, który świadomie cie okłamywał to juz inna sprawa. Miałeś pecha i życiową nauczkę. Zarabianie na giełdzie amerykańskiej jest tak samo trudne jak na giełdzie polskiej. Powiedziałbym nawet że trudniejsze ponieważ jest tam więcej profesjonalistów z większym doświadczeniem niż w Polsce. Każdy z nich chce zarobić i nikt nie zrobi ci prezentu. Produkty finansowe w Polsce są obecnie już tak rozbudowane że nie jest to żadnym usprawiedliwieniem dla przegrywających że brak im jakiegoś egzotycznego instrumentu.
                                Dostęp do amerykańskiej giełdy jest tak samo szybki w warszawie jak w nowym jorku, no może nowojorczycy mają te kilka milisekund przewagi. Wykształcenie finansowe na pewno nie przeszkadza w zarabianiu, jakaś wiedza o rynkach finansowych jest niezbędna do zarabiania ale niekoniecznie trzeba ją zdobywać studiując finansowe kierunki. Można ją zdobyć w inny sposób chociażby poprzez doświadczenie. Żeby dorobić klucz nie trzeba kończyć politechniki ale podstawowa wiedza z dziedziny obróbki metalu lub jakiekolwiek doświadczenie jest niestety niezbędne.
                                ------------
                                Misty zwany krawcem - z zawodu ślusarz.
                              • niegracz Re: stefekmaly 05.04.09, 12:23
                                marimax napisał:

>
                                > Wierz mi ze satysfakcja z tego ze samemu mozna byc lepszym od tych
                                > wyksztalconych finansistow i ze mozesz zyc z tego co lubisz robic
                                > jest ogromna czego Tobie i wszystkim z forum zycze
                                ..........
                                jeżeli rzeczywiscie życzysz tego wszystkim
                                to znaczy
                                ,że nie rozumiesz czym jest Giełda

gdybyś napisał
                                "czego życzę prawie wszystkim"
                                albo lepiej:
                                " życzę około połowie z Was"
                                to by brzmiało sensownie

Zyski jednych na Giełdzie biorą się ze strat drugich.
                                • marimax Re: stefekmaly 06.04.09, 04:53
                                  Bardzo dobrze ze tak jest. To jest sprawiedliwe bo jesli jestes
                                  glupi to tracisz a jesli jestes madry to zarabiasz.
                                  Czy mnie ktos zalowal kiedy ja tracilem ?
                                  Jesli ktos nie umie wyciagac wnioskow z tego ze traci to znaczy ze
                                  jest za glupi na to by sie zajmowac graniem na gieldzie.
                                  Moze to okrutne ale tak jest i dalej zycze kazdemu by sie nie
                                  poddawal, uczyl sie inwestowania i zeby z tego mogl zyc
                                  • niegracz Re: stefekmaly 06.04.09, 17:16
                                    marimax napisał:

> Bardzo dobrze ze tak jest. To jest sprawiedliwe bo jesli jestes
                                    > glupi to tracisz a jesli jestes madry to zarabiasz.
                                    ..............
                                    nieprawda w sensie ogólnym
                                    ( co do mnie to jak wiadomo w ogóle nie grywam na giełdzie bo nie lubię gry w
                                    pokera czy inne gry hazardowe- kwestia wyboru)

zauważ np. że zupelnie bez winy i nie z powodu głupoty chwili miliony
                                    ludzi z OFE

mozna nawet powiedzieć że traca z "mądrosći" gdyz twórcą reformy jest
                                    prof. Góra a nie ktoś głupi
                                    przyszłym emerytom obiecywano złote góry a przynajmniej wczasy w cieplych
                                    krajach - tak maskarycznieprzyzwoite miały być emerytury

> Jesli ktos nie umie wyciagac wnioskow z tego ze traci to znaczy ze
                                    > jest za glupi na to by sie zajmowac graniem na gieldzie.
                                    > Moze to okrutne ale tak jest i dalej zycze kazdemu by sie nie
                                    > poddawal, uczyl sie inwestowania i zeby z tego mogl zyc
                                    ..........
                                    życzysz nieszczerze

tłumacząc dosłownie sens twych życzeń brzmią one tak:

" życzę aby część z was zyskiwała a cześć z was traciła"

jeżeli masz na myśli wysokie zyski to życzysz tez wielu ludziom by dużo
                                    stracili
                                    • misty_zwany_krawcem Re: stefekmaly 06.04.09, 19:33
                                      ja ci życzę żebys w końcu przestał pierdzielić, czy to jest szczere?
                                      • niegracz Re: stefekmaly 06.04.09, 21:12
                                        misty_zwany_krawcem napisał:

> ja ci życzę żebys w końcu przestał pierdzielić, czy to jest szczere?
                                        .......

trudno mi ocenić czy z twojej strony to jest szczere

ale pierdzielisz równo - to fakt
    • appfunds Re: DO interesujących się TFI 05.04.09, 16:05
      Dla największych spółek proponuję certyfikaty na WIG20 UCW20AOPEN.
      • marimax Re:niegracz 07.04.09, 06:31
        Dobrze ze nie grasz jesli masz problemy z zarabianiem pieniedzy.
        Nigdy nie bedziesz tez prowadzil zadnego interesu bo zeby zarabiac to
        musisz cos sprzedac drozej niz kupiles, wiec kogos okradles
        a ludzi tez nie mozesz zatrudniac bo znaczy ze jesli kogos
        zatrudniasz i firma przynosi dochod to znaczy ze zarabiasz na swoim
        pracowniku wiec go oszukujesz.
        Z tego co mi wiadomo to OFE to taki duzo wiekszy TFI a ja jestem
        zacieklym przeciwnikiem inwestowania w TFI. Jesli nikt nie musial
        kupowac tych OFE a kupil jest sam sobie winien i tez mi go nie szkoda
        • stefekmaly Re:niegracz 07.04.09, 09:56
          OFE niestety trzeba kupować czytaj trzeba w nich być. Nie ma
          wyjścia, chyba , że ktoś ma to wszystko w d.., jest
          niezarejestrowany nigdzie i żyje po swojemu. Czyli taki kompletny
          outsider. Pewnie jest kilku takich osobników w naszym pięknym kraju
          ale pewnie nie więcej niż dwóch, no, może trzech.

A co do niegracza. Panowie, dajcie spokój. Niech frustrat sobie
          pisze co mu tam podleci. Pewnie mieszka u mamy i w wolnych chwilach,
          czyli przerz cały dzień, sadzi pierdy po różnych forach. Olać go,
          cheł, cheł.
          • misty_zwany_krawcem Re:niegracz 07.04.09, 11:50
            Sadzipierd to człowiek który panicznie boi się jakiegokolwiek ryzyka bo jak sam pisze nie interesują go gry hazardowe. Sądze że jego nie interesują jakiekolwiek gry. Boi sie jakiejkolwiek rywalizacji. A przeież całe nasze życie to jakaś gra gdzie nonstop coś trzeba ryzykować, jakieś decyzje trzeba podejmować. On się tego boi. Woli siedzieć cicho pewnie na jakiejś urzędniczej badź nauczycielskiej posadzie i krytykować innych za to że są odważni, że mają swoje zdanie. Taki człowiek bez jaj.
            A co do OFE. W samej konstrukcji OFE nie są złe. Pobierają od nas tylko za duże prowizje. Koszmarnie duże prowizje. Ładnie opisuje to Grzegorz Zalewski w swoim blogu w częściach: "Nie zabierajcie nam zysków" i "Moja symulacja".
            zalewski.blogbank.pl/
        • niegracz Re:niegracz 07.04.09, 19:21
          marimax napisał:

> Dobrze ze nie grasz jesli masz problemy z zarabianiem pieniedzy.
          > Nigdy nie bedziesz tez prowadzil zadnego interesu bo zeby zarabiac to
          > musisz cos sprzedac drozej niz kupiles, wiec kogos okradles
          > a ludzi tez nie mozesz zatrudniac bo znaczy ze jesli kogos
          > zatrudniasz i firma przynosi dochod to znaczy ze zarabiasz na swoim
          > pracowniku wiec go oszukujesz.

..
          ? ale poleciałes w konfabulacje

nie mam problemu z zarabianiem

ale to zdajes ie ty masz problem z podstawowymi pojęciami
          zdajes się że nie rozrózniasz miezy pracą - szczególnie ta twórcza pożyteczną
          - tą rpacą z której bierze się dobrobyt
          a spekulacja kombinacja czy cwaniactwem

czy dla ciebie równoważne śa np. dwa |joby|
          gość 1 pracuje na bazarze - gra w trzy karty i wyciąga z tego 4 tysiace m-c
          gość dwa np. pracuje w firmie budującej domy i wyciaga 4 tys. m-c
          • stefekmaly Re:niegracz 08.04.09, 08:55
            Wolę tego na bazarze bo trochę pogra w te karty i ma cały dzień na
            czytanie książek.
            Ale masz rację, prawdziwa praca to jak rąbiesz drewno w lesie. O to
            chodzi. Trochę tak porąbiesz a garb ci niezły urośnie.

Pracuj, pracuj leniu.
            • niegracz Re:niegracz 08.04.09, 16:50
              stefekmaly napisał:

>
              > Ale masz rację, prawdziwa praca to jak rąbiesz drewno w lesie. O to chodzi.
              Trochę tak porąbiesz a garb ci niezły urośnie.
              >

> Pracuj, pracuj leniu.

?
              słoma z butów wyłazi , cwaniaczku

• marimax Re:niegracz 09.04.09, 03:35
                Dziwny z ciebie czlowiek.
                Zamknij sie w swoim swiecie albo wstap do Armii Zbawienia
                • fation Re:niegracz 05.07.09, 11:18
                  niedawno rzeczpospolita nagrodziła Pekao Pioneer PTE uznając ich za najlepszą
                  instytucją finansową
                  • adamos70 OFE 06.07.09, 22:47
                    siema,
                    ja tez musze fun dusz wybrac i nie wiem co.
                    szukam czytam, patrzyłem na to pekao. tez mam tam konto, stara ma i
                    mówi żeby miec wszystko w jednym mjiejscu.
                    na money czytam i tam też mozna się zapisac od razu
                    podaje link jak by ktos chcial
                    www.pekaopte.pl/index.php?id=formc&siteURL=money_pl&mnyProdId=001007930530
                    • fation Re: OFE 09.07.09, 18:30
                      pamiętajcie że najrzetelniejsze są rankingi na stronie komisji andzoru
                      finansowego, a o ofe można szukać info na wirtualnej
                      pasazfin.wp.pl/id,41610,pekao_ofe.html?ticaid=183cf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka