Dodaj do ulubionych

Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja

IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.12, 19:20
O, to Elektrim jeszcze istnieje? Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w te plany. Elektrim kojarzy mi się z biurami w boazerii lata 70. i wyświechtanymi garniturkami komuchów.
Obserwuj wątek
    • Gość: snowbird1 Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.static.comm.cgocable.net 26.03.12, 19:26
      Tamci byli o niebo lepsi. Ten nowy projekt
      jest nienowoczesny i w ogole nudy na pudy
    • Gość: karol Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.centertel.pl 26.03.12, 19:28
      Jestem dumny! Istniejąca architektura zostanie zachowana, cały kompleks jest bardzo spokojny i szybko sie nie znudzi. Ceglane elementy? super! nawiązanie do XiX wieku. Małe kamieniczki, zamiast ogromnych, jednolitych bloków mieszkalnych. Duża różnorodność i świadomość miejsca!
      Mam nadzieje, że niewiele pokaże się "szkła i aluminium", a architektura pozostanie zdobna i kameralna, tak jak to było na niegdyś na Pradze.
      • Gość: warszawiak Nie podniecaj się, zobaczysz tylko płot IP: 193.110.123.* 27.03.12, 09:39
        Całość zapewne będzie zamkniętym osiedlem :>
        • Gość: piter Re: Nie podniecaj się, zobaczysz tylko płot IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 11:55
          Mozg masz zamkniety, teren jest objetym planem mpzp ktory nie dopuszcza grodzenia.
          • Gość: ubawiony Re: Nie podniecaj się, zobaczysz tylko płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 21:19
            0ho ... pewnie 'inteligent' w pierwszym POkoleniu, nadal wierzy w bajeczki ;>
            • Gość: sztuczna mgla Re: Nie podniecaj się, zobaczysz tylko płot IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.12, 17:39
              A ty kto pisuar objawiony podczas pielgrzymki do Torunia? LOL
      • jestem-z-miasta Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc 27.03.12, 11:38
        Jaka istniejąca zabudowa????? Przecież Port Praski to komplenty wygon!
    • Gość: gosc portalu Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.xdsl.centertel.pl 26.03.12, 20:05
      Ten jest o niebo lepszy od poprzedniego! I zachowany charakter Starej PRagi , przedwojennych uliczek i kamienic, a nie jakis ursynow jak na tamtym poprzednim
      • pata.m Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc 26.03.12, 20:09
        wszystko pięknie, ale pewnie wyjdzie jak zwykle...
        • Gość: warszawiak Brak pomnika kościuszkowców ... ?? IP: 193.110.123.* 27.03.12, 09:36
          już się dogadali co do jego wyrugowania ? Za ile ciekawe :)
    • peppers01 Port Praski juz byl..... 26.03.12, 20:06
      Port Praski juz byl. Stała w nim piękna zabytkowa barka. Tylko jakimś dziwnym trafem się osatnio spaliła. Tak, tak Ci bezdomni są tak bezrozumni i nieostrozni. Wypija piwo, zapala papierosa....
      • Gość: KKE Podpalili zabytkowy Dworzec Wodny!!! :-((( Pomsty! IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 01:55
        Podpalili zacumowany tam czasowo Dworzec Wodny, wpisany do rejestru zabytkow! Pomścić!
    • Gość: Tzr Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.home.aster.pl 26.03.12, 20:14
      Nowy projekt ciągnie siusiaka.
    • Gość: wawa Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.1and1.pl 26.03.12, 20:27
      Warszawa łatwopalna
    • Gość: Veto Piękne, ale drapacze do Centrum. IP: *.home.aster.pl 26.03.12, 21:34
      Wejdą z jednym i już po nas. Veto!
    • Gość: Veto Dodam jeszcze, że wizualizacje kłamią. IP: *.home.aster.pl 26.03.12, 21:38
      Budynki projektu nie mogą stać w miejscu szpitala. I w nie ma opcji, by z terenu Elektrimu zobaczyć w linii prostej Floriana, prócz Krowiej, ale przecież odbudują zabytek, czyś nie? Spłonął wszak na ich terenie, niezapezpieczenie mienia społecznego, to przestępstwo.
    • Gość: az a jak nadejdzie woda ? IP: *.clienti.tiscali.it 26.03.12, 22:03
      a jak wisełka podniesie poziom to bedzie dupa mokra.
      a tak na marginesie w porcie to powinny być łódki a nie blokowiska ????
      znów szukają pretekstu aby budować
      • asperamanka Re: a jak nadejdzie woda ? 26.03.12, 22:30
        Między Portem Praskim a samą rzeką są, zdaje się, wrota. Podobnie jak przy Porcie Czerniakowskim. A jak Wisełka podniesie poziom na tyle, że się przeleje przez te wrota i wały, to będzie doopa mokra nie tylko w Porcie Praskim, ale na całym przwym brzegu od Gocławia po Tarchomin i od Wisły po Wiatraczną.

Poza tym zabudowa terenu jest tam wskazana, obecnie to jeden wielki bajzel. I zabudowa nie przeszkadza przecież, żeby w samym basenie portowym były kiedyś łódki. O ile wiadomo, nikt tego nie zamierza zasypywac.
        • Gość: kooler Re: a jak nadejdzie woda ? IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 11:56
          Wrot jeszcze nie ma ale powstna by chronic stacje mera.
    • Gość: zxcv Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.12, 22:04
      pięknie, tylko kto to będzie kupował?
      • Gość: p Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc IP: 37.30.28.* 26.03.12, 22:16
        Ja. To miejsce z największym potencjałem w Wa-wie.
        • Gość: kchac Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc IP: *.chello.pl 04.04.12, 16:38
          I ja. Praga to wspaniałe miejsce do mieszkania. Nie mogę doczekać aż pojawi się okazja do zakupu.
    • Gość: elektrimowiec Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.204.24.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.12, 22:15
      Jestem ciekaw czy Solorz i Piskorz dotrzymają słowa i nie oszukają wszystkich akcjonariuszy Elektrimu.
    • poniedzielny nuuuda! 26.03.12, 22:36
      nie dość że nuda, to jeszcze jakiś pseudohistoryzm. to nie będzie pasowało ani do funkcji i czasów w których powstanie, ani do starej częsci Pragi, z którą będzie sąsiadowało. Kicha!
      Moim zdaniem dużo lepszy był projekt JEMS, przynajmniej niczego na siłę nie próbował (nieudolnie) naśladować.
      Niestety jest to kolejny projekt APA Wojciechowski, w którym nie ma nawet krzty architektury... Szkoda, bo to spora pracowania i ma potencjał.
      • Gość: malutki Re: nuuuda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 22:57
        No nie, nuda to byłyby te JEMSy, hektary szkła i betonu. Gdzie tu praga??? Jemsi są fajni, ale rytynowi i monotonni. Właśnie nudni.
        • Gość: varsavianista Re: nuuuda! IP: *.acn.waw.pl 26.03.12, 23:22
          Czy widziałeś ostatnio coś bardziej nudnego od tych obrazków. Nie tylko budynki, architektura, ale same wizualizacje usypiają. Pooglądaj trochę europejskich portali architektonicznych i designowych. Naprawdę polecam. Będziesz mądrzejszy:)
          • Gość: talib Re: nuuuda! IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.12, 23:55
            Zachód Europy może sobie pozwolić na trochę awangardy w powszechnym porządku. W naszym wszechobecnym delikatnie mówiąc bajzlu, potrzebujemy miejsc, które są przede wszystkim dobrze zaplanowane, nie koniecznie zaskakujące oryginalnością (czy na plus czy na minus..). Praga ze swoimi kontrastami wydaje mi się być najlepszą dla takich rozwiązań, a projekt JEMSów mocno te kontrasty podkreślał.
          • Gość: kooler Re: nuuuda! IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 12:05
            Projekt jest bardzo porzadny duzo kamienia i cegla od razu skojarzenia z Berlinem i Amsterdamem. Jemsi faktycznie mieli czesc ciekawszych budynkow ale widac tez tam bylo typowa deweloperke. Poza tym Wojciechowki nie pokazal wszystkiego. Na razie to co widac u niego to budynki w okolicach Okrzei(ze wzgledu na przechodzenie w historyczna czesc Pragi nawet wskazana jest spokojniejsza architektura) i masterplan. Warto poczekac co zaproponuje nad wodą.
    • Gość: Bros A dla mnie na plus... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 22:52
      Zdecydowanie na plus. Może być kapitalny kawałek miasta.
    • Gość: pendentywa Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 23:02
      Do tej pory APA Wojciechowski produkował tylko zwyczajne, gów..ne projekty - ale teraz dopiero wspiął się na wyżyny. Tak olbrzymiej kupy dawno nikt nie zrobił w stolicy.
    • Gość: varsavianista co z tą Pragą? IP: *.acn.waw.pl 26.03.12, 23:16
      Miało być nowocześnie, europejsko, świst błysk, a będzie jak zwykle. Już myślałem, że Praga przeskoczy lewobrzeżną Warszawę, ale nie tym razem. Budynki na tych obrazkach są smutne, po prostu brak im jaj, ikry, klasy czy jak zwał tak zwał. Chętni pewnie się znajdą, bo wiadomo - naród ciemny jest i kupi wszystko. Tylko w imię czego? Szkoda tego kawałka praskiej ziemi na takie klocki, nawet jeśli byłyby pokryte złotem.
      Jeśli nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze. Zmieniło się biuro projektowe, bo pewnie mało znana pracownia w dobie kryzysu chce przetrwać za wszelką cenę i pewnie stosuje dumping, a menagerowie, prezesi developera napychają sobie kieszenie. Niech się żrą, tylko dlaczego miasto, Praga ma na tym tracić?
      Żałosne, że zawsze równamy do dołu. Zawsze wizualizacje lepsze od realizacji.
      • Gość: ravqable Re: co z tą Pragą? IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 10:50
        No właśnie, SMUTNE obrazki, smutny brak wyobraźni. Nie ma usprawidliwienia dla zarzynania takich miejsc
    • Gość: Leromanesque Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.pools.arcor-ip.net 26.03.12, 23:48
      Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Hamburg był tu silną aspiracją. Projekt wygląda na dobrze przemyślany i jest poprawny ale czy nie można by go uczynić bardziej oryginalnym przez jakieś mawiązanie do charakteru Pragi?
      • Gość: 0815 Re: Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepc IP: *.merinet.pl 27.03.12, 00:45
        A jaki to charakter ma Praga ? Po co pisać te " naukawe " bzdury . Sami znawcy . Jak kolwiek na podstawie wizualizacji trudno cokolwiek powiedzieć o urbanistyce to nie wygląda to dobrze . Jeśli komuś przypomina to wiek XIX sty to tym gorzej . Żyjemy w wieku XXI i jakoś nie tęsknie do skansenów .
    • hdtvpolska Oslo Aker Bridge - pirsy portowe 27.03.12, 00:37
      Od lat namawiam do naśladownictwa Aker Bridge w Porcie Praskim.
      Jest dużo w necie i filmów i fotek.

Nadmienię, że w Oslo tej rejon stał sie największą atrakcją turystyczną !
      To może stać się także w Warszawie.
    • Gość: Donpedro Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.205.98.247.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.03.12, 10:10
      Nuda to mało powiedziane. Kolejny sztampowy projekt bez żadnego polotu. Zero zaskoczenia zero inowacyjności tylko pseudo historycyzm. Ogromne rozczarowanie!!!
    • Gość: ravqable Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 10:45
      Jakie to SMUTNE
      gdzie Wisła? nie ma bliskości z wodą w tym co pokazano, inny kolor na planszy i tyle
    • jestem-z-miasta Była szansa zrobić kawałek nowoczesnej Warszawy 27.03.12, 11:47
      a tu kicha. Historyzujęce szkaradki, sztuczne lofty i nieudolna próba nawiązania do londyńskich doków. Szkoda. IEMSi ożywiliby nieco Pragę.
    • tieheme Ulica Zamojskiego 27.03.12, 13:58
      Najbardziej mi sie nie podoba to ze koncepcja opiera sie na glupim pomysle istniejacym w studium zagospodarowania, wedlug ktorego ulica Zamojskiego mialaby dlugim tunelem polaczyc sie z ulica Jagielonska. Jest to kosztowna i niepotrzebna inwestycja, ktora nigdy lub w ciagu najblizszego pol wieku nie powstanie, przez co uklad drogowy i urbanistyczny na dlugo bedzie niepelny, powodujac balagan w okolicy.
      Lepiej byloby po prostu przedluzyc Zamojskiego do Wybrzeza Szczecinskiego, zamiast marzyc o tunelu ktory pozwolilby kierowcom ominac kilka swiatel, aby utknac na innych.
    • Gość: majorB Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.in-vi.com 29.03.12, 09:41
      Projekt bardzo dobrze dopasowany do charakteru dzielnicy, nowoczesny ale nawiązującą do zabudowy istniejących kamienic oraz industrialnej architektury.
    • Gość: Sp. Joli Brzeskiej Kolejny samozapłon developerski IP: *.adsl2.static.versatel.nl 29.03.12, 22:31
      Warszawa jest latwo palna!
    • Gość: kil Port Praski w nowej odsłonie. Kolejna koncepcja IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.04.12, 19:13
      Najpierw spalili zabytkowy budynek na Krowiej, a teraz barkę dworca wodnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka