Dodaj do ulubionych

"Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera...

IP: *.com.pl 17.05.12, 14:40
Dziennikarzyno, siostrzyczki były w kiepskim filmie "Pan Kleks w Kosmosie", a nie w całkiem sympatycznej "Akademii Pana Kleksa".
Obserwuj wątek
    • Gość: icelandic "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 15:24
      szkoda, że artykuł ani słowem nie wspomina o imprezie z okazji otwarcia tego gmachu - Art Yard Sale (www.artyardsale.pl)....

• Gość: zamiast lisci Juz widze jak bankiery rzucaja sie z 5tego pietra IP: *.cluster-j.websense.net 17.05.12, 19:06
        na posadzke....
        • Gość: der.die.das W stolicy czego? IP: *.internetia.net.pl 17.05.12, 22:09
          precyzyjnie proszę!
      • skala72 Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie 18.05.12, 01:40
        Rewelacja, cudo, kosmos! Szkoda tylko, że ta okolica (centrum Warszawy) jest jeszcze zamieszkana przez tzw. element, którym została zaludniona Warszawa po wojnie.
        • waldemarmajewski o element 18.05.12, 07:32
          www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=Yp2czXGSmf0&NR=1
        • Gość: sgh Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.physd.amu.edu.pl 18.05.12, 08:38
          skala72 napisał:

> Rewelacja, cudo, kosmos! Szkoda tylko, że ta okolica (centrum Warszawy) jest je
          > szcze zamieszkana przez tzw. element, którym została zaludniona Warszawa po woj
          > nie.

A kim sie miala zaludnic, skoro rdzenni warsiawiacy wymyslili sobie rzucic sie z kuszami i sztachetami na niemieckie czolgi?
    • Gość: posener Okrąglak IP: *.icpnet.pl 17.05.12, 16:17
      Leykam był dobrym architektem. W Poznaniu właśnie świetność odzyskuje inne jego dzieło: Okrąglak.
    • Gość: rakcancer co to prima aprilis? IP: *.isp.broadviewnet.net 17.05.12, 16:21
      gdzie to cudo stoi? piekne, nawet te spiralne klatki schodowe jak guggenheim museum w Nowym Jorku....
      • Gość: ws Re: co to prima aprilis? IP: *.home.aster.pl 17.05.12, 16:33
        Wspólna, niedaleko E. Plater
      • Gość: r Re: co to prima aprilis? IP: *.acn.waw.pl 18.05.12, 01:10
        przy pigalaku
      • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Jak byś był z Warszawy, to pamiętałbyś Ground Zero IP: *.jmdi.pl 18.05.12, 07:45
        Tym samym wiedziałbyś, gdzie znajduje się ten budynek. To, że o czymś nie słyszałeś, to nie znaczy, że nie istnieje. Więcej pokory, przybyszu.
    • Gość: kretu23 Miś Koralgol IP: *.upc-j.chello.nl 17.05.12, 16:21
      mama pracowała w Motoprojekcie w Okrąglaku w latach 70 tych. musiała przepisywać słupki i fałszować dane :( Ja często siedziałem w kinie, na dole, na rożnych filmach, np Koralgol :D
      • Gość: cz Re: Miś Koralgol IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.12, 22:52
        Koralgol czy Kolargol ?
        • zuk-w-mrowisku Re: Miś Koralgol 18.05.12, 01:12
          Gość portalu: cz napisał(a):

> Koralgol czy Kolargol ?
          kolabor qrwa ,,jak mawialismy w wawce.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Wku...ająca nazwa! IP: *.jmdi.pl 18.05.12, 07:48
          Niejednemu dziecku sprawiała problemy. Nigdy nie lubiłem tego spedalonego miśka. Głównie właśnie za to kretyńskie imię.
    • Gość: antipasti60 "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.subscribers.sferia.net 17.05.12, 16:53
      "Robiłem" w tym budynku parę ładnych lat za czasów Motoprojektu.Jeden z ciekawszych budynków w mieście.Świetna lokalizacja ,miłe panie z Pigalaka, na rogu Poznańskiej i Hożej był bar.Jak ktoś przesadził ,po drugiej stronie ulicy było pogotowie ratunkowe.Dalej w stronę Koszykowej po lewej stronie Poznańskiej był kolejny bar itd. itd.Teraz żyje się trudniej, bary zniknęły, Pigalak też już nie ten.
    • gnooostyk Gdzie ten biurowiec????? 17.05.12, 16:59
      genialna notka........

Ale Wspolna ile to już "dziennikarz" nie raczył napisać.
      Przecież warszawiacy wiedzą a inni nie muszą....... bo i tak oni nie będą tam wynajmować powierzchni ani bywać "na salonach"

A zdjęcie budynku z zewnątrz?????
      Przecież warszawiacy wiedzą jak wygląda a inni nie muszą.......

Zleceniodawca powinien wam odmówić zapłaty za tak "spłycony" tekst promocyjny
    • talking_head 12 000 /m2 !!! Toc hyba posadzki ze złota !?! 17.05.12, 17:41
      Coś czuję że to jakaś pralnia pieniędzy, dzisiaj średnia cena biurowca klasy A to 4-5 tys/m2.
      Niemcy buduja biurowce pasywne, superoszczędne, z przeszklonymi elewacjami za 1.2 tys Euro/m2.
      Kiedy to im się zwróci ?
      • pi_rez Re: 12 000 /m2 !!! Toc hyba posadzki ze złota !?! 17.05.12, 18:33
        4-5 tys/m2 z wykończeniem to zbudujesz mieszkanie. biurowiec A pewno dwa razy tyle, szczególnie że tu nie ma open floor, a tradycyjne budownictwo
      • Gość: maxx Re: 12 000 /m2 !!! ze złota? lub platyny?? IP: 173.233.204.* 17.05.12, 21:57
        Panu Kulczykowi praktycznie kazdy biznes sie zwraca, a juz najlepiej... jak robi jakis "biznes" z ludzmi z rzadu!
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Ta, ku..., z dyjamenta! IP: *.jmdi.pl 18.05.12, 07:50
          To jest Warszawa i takie są ceny. Przyznaj się, szlag cię trafia, że nie jesteś "panem Kulczykiem"?
      • Gość: agh Re: 12 000 /m2 !!! Toc hyba posadzki ze złota !?! IP: *.physd.amu.edu.pl 18.05.12, 08:47
        Juz sie zwrocilo. Mysle, ze w dodatku 'Inwestycjie i zmainy' zamiast opisywania cudow niewidow architektury dobrze by bylo poczytac o tym, ile tak naprawde byl wart ten budynek w momencie sprzedarzy, kto wylozyl te oficjelnie podane 70 mln + dalsze mln. na remont, a kto dorzucil brakujaca reszte, czyli ile w ten caly jubel wpakowalo miasto stolcowe Warszawa w osobie bufetowej, nadto ile zdarto z podatkow placonych w innych miastach, a ile dorzucono do dlugu maista i panstwa. Jak mi ktos czarno na bialym przedstawi, ze to
        pan Kulczyk (znany rowniez jako 'biznesmen') z wlasnego portfela, odejmujac sobie kolejnego rolsa od ust wylozyl te cala kase, to odszczekam. Dopoki papierow nie zobacze, stoje przy swoim!
    • Gość: gość Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 19:12
      a jeszcze wcześniej zagrał w Zezowatym szczęściu
    • Gość: wawa "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.12, 19:14
      a była tam taka fajna dyskoteka (((((((-;
      ciekawe czy schron i lochy tez wyremontowali pod budynkiem
      • Gość: oj tak Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.centertel.pl 17.05.12, 23:15
        Ground Zero się nazywała :)
    • Gość: dealer powyciagali sowieckie pluskwy ze ścian IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 20:23
      czy nadal tam tkwią?
    • autor100 "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... 17.05.12, 21:47
      Nie żebym bardzo chciała się czepiać, ale reforma pisowni liczebników porządkowych miała miejsce w 1936 r.

Czyżby autor miał maturę (bo chyba ma???) jeszcze z przed tej reformy?

Lata 90.; z lat 50.; o latach 30.

... i nie chce być inaczej :-))
      • Gość: rtek Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 22:21
        Co z tego, że niepoprawnie, za to tak bardziej jak Anglicy. Panu "dziennikarzowi" wydaje się że jest bliżej wielkiego świata :)
        Czy rada języka polskiego nie powinna dawać jakichś grzywien, np po 500 000 zł, za takie oczywiste błędy?
      • Gość: M Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 22:34
        Nie chcę się czepiać, ale chyba powinno być "sprzed" a nie "z przed"
    • Gość: Zenon Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 21:50
      Pracowałem tam w DECP, to były czasy....
    • Gość: lula Niech żyje bal ! Niech kapie złoto ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.12, 21:51
      postkomuchy i oligarchy niech się bawią na całego
      • owca888 Re: Niech żyje bal ! Niech kapie złoto ! 17.05.12, 22:23
        głupiaś. To fantastyczny budynek. Atrium zapierało mi dech za każdym razem,
        jak tam wchodziłam, choć nie było "lustrzanej" posadzki. Lepiej, żeby niszczało, co? Jesteś relikt socjalizmu.
    • Gość: awa "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 22:23
      ciekawe z jakiego zamku lub pałacu zostało zrabowane w latach 50-tych wyposażenie do tego biurowca. Bo do pałacu kultury marmury zostały ZRABOWANE!!!!!!!!!!!! z Kamieńca Ząbkowickiego
    • Gość: Lex "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.home.aster.pl 17.05.12, 22:33
      Oj znam ci ja go znam :))) pracowalem vis a vis w latach 70 w redakcji nie istniejacego niestety Sztandaru Młodych , pozniej byly przemiany ustrojowe i swietne Ground Zero..alez sie tam lasek nawyrywało :)))))))))))))))))))))))))))
    • wojto51 "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... 17.05.12, 22:42
      Jak widać "Na wspólnej" ciągle coś się dzieje.
    • Gość: Made in Poland "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 22:45
      I jak zwykle po polsku. Wszystko do stolicy, a bida dookoła. I znowu cwaniaczki warszawiaczki beda udawały amerykanów za cudze pieniadze. Może już dość przepychu i lansowania tak naprawde wielkiej wiochy i czas zająć sie inwestycjami tam gdzie sa potrzebne. Wiadomo jest , że stolica ma manie wyższości, żyjąc kompleksem niższości. Niestety inwestycjami wiochy się nie wypędzi. Gmachy nie zmienią osobowości. Warszawa, Wawka, Srawka, Dupawka dzięki postkomunistycznej scentralizowanej polityce, kosztem całego kraju się rozwija. Gdyby była u nas polityka, każdy za swoje, jak za Odrą i hen, hen Wawka wróciła by do dawnych korzeni. Facio z czapką, koszula w kratę i rower Ukraina. Nie byłem w Warszawie z 15 lat, bo i nie mam po co, do Berlina mam dwie godziny drogi jak pragnę kosmopolitycznego miasta. Z czego ten sam odcinek w Polsce pokonuje w półtora godziny, a w Deutch tylko pół. Jaka różnica ? Ogromna tak jak stolica i reszta kraju. Może czas sięgnąć wzrokiem poza wioskę. Pozdrawiam
    • exkomunikowany "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... 17.05.12, 22:54
      Na zdjęciu nr 9 widoczne stoliki BILLY z IKEA. Kolor biały lub szary (na zdjęciu trudno jednoznacznie ocenić). 19,99 zł za sztukę. Ikona designu (bez ironii).
      A Marek Leykam WIELKIM architektem był.
    • Gość: pracujący "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.12, 22:54
      A skąd na te głupoty były pieniądze?? z moich podatków i składki na ZUS tak??!!
    • Gość: MacQ "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.12, 23:06
      Wszystko fajnie i super, tylko tam nie ma żadnych miejsc parkingowych. Nie ma gdzie parkować...
      • Gość: życzliwy Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: 216.31.219.* 17.05.12, 23:21
        Następnym razem przyjedź tramwajem.
    • Gość: elka "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.05.12, 23:33
      a ja myslalam, ze za BIERUTA to tylko N .Huta
    • omniasol "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... 18.05.12, 00:02
      "W przekroju poziomym atrium to koło o średnicy 28 m wpisane w kwadrat o boku blisko 43 m."

Czy dziennikarz w tym roku mature dopiero zdal, bo podobno latwa byla.
      Nie chce sie madrzyc ale kolo wpisane w kwadrat musi miec srednice rowna dlugosci boku kwadrata.
    • Gość: jaybee1 "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapiera... IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.12, 00:55
      Z zewnatrz gmach niczego nie zapiera, a tym bardziej dechu :-)
      Wewnatrz? Pamietam go sprzed remontu, wynajmowalem tam pomieszczenia na pierwszym czy drugim pietrze, w czasach, gdy w podziemiu istnalo Ground Zero.
      Te 4-metrowe "komnaty" nie sprawdzaly sie jako przyjazne lokale biurowe.
      Gmach robil ogolnie przygnebiajace wrazenie, dlatego z checia zmienilem siedzibe mojej firmy na inny.
      Byla tam tez jakas dziwna aura niepokoju, szczegolnie jak sie poznalo, ile tam tam kazamatow w podziemiach.
      Ciekawe czy nowi lokatorzy poczuja dobra czy negatywna energie plynaca w tym gmachu.
    • Gość: gorczyca Re: "Biurowiec Bieruta" gotowy po remoncie. Zapie IP: *.as13285.net 18.05.12, 01:34
      Nie zgodzę się :) Pan Kleks w Kosmosie był moim pierwszym filmem sci-fi jakim widziałam, a równocześnie ukochaym filmem z dzieciństwa (i tylko dlatego, że dopiero jak zaczęłam podstawówkę poznałam Gwiezdne Wojny). Jak na prl-owskie warunki zrobiony z rozmachem, z chwytnymi piosenkami (do tej pory mam gdzieś totalnie zjechaną kasetę z soundtrackiem) z świetnym jak na film dla dzieci designem postaci i totalnie zakręconą historią :) Jakoś trudno mi przywołać równie niesamowity film z dzieciństwa (ofc mówimy o polskich produkcjach, amerykańske o lata świetlne wyprzedzały nasze, ale nie o to chodzi).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka