Dodaj do ulubionych

Pytanie do najlepiej doinformowanych...

12.11.02, 01:43
W sprawie Świątyni Świętej Opatrzności Bożej w Warszawie
Jest budowana?
Jaki obecnie projekt jest wybrany?
Czy na wiosnę 2003 przyjedzie Ojciec Święty aby poświęcić Świątynię?
Mam tutaj jakiś projekt ale zdaje się, że już nie aktualny:
www.fides.v-net.pl/

?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hector a.M. Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... IP: *.dvpool.fh-frankfurt.de 12.11.02, 17:00
      gregry napisał:

> W sprawie Świątyni Świętej Opatrzności Bożej w Warszawie
      > Jest budowana?
      > Jaki obecnie projekt jest wybrany?
      > Czy na wiosnę 2003 przyjedzie Ojciec Święty aby poświęcić Świątynię?
      > Mam tutaj jakiś projekt ale zdaje się, że już nie aktualny:
      > <a href="http://www.fides.v-net.pl/"target="_blank">www.fides.v-net.pl/</a>
      >
      >

Niestety link prowadzi do odrzuconego projektu. Nowo wybrany jest beznadziejnie
      banalny i zupelnie niepasujacy do planowanego Miasteczka Wilanow. Moja noga tam
      nie postanie i mam nadzieje ze noga Papieza tez.
      Fundacja dostala w lape, prymas dal dupy, szkoda gadac...
      • gregry Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... 12.11.02, 17:36
        A czy można gdzieś ujrzeć ten nowy projekt.

Ps
        Dla mnie również "niestety".
        Bowiem podobał mi się projekt Marka Budzyńskiego.
        Mógłby stanowić oryginalny symbol dla stolicy (lub jeden z symboli).
        Podobało mi się to piękne jezioro na którym stał na wodzie Chrystus oraz te
        zapisane wapienne ściany/bloki skalne. świątynia również była piękna orginalna
        i bynajmnniej nie kojarzyła mi się z żadnym pogaństwem. Bóg to ziemia - Bóg to
        wszystko co nas otacza (tak pamiętam przynajmniej, że mówi nauka).
        No ale muszę zobaczyć nowy projekt...
    • Gość: paco Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 09:44

Budowa rozpocznie się 23 listopada o godz. 15 - poinformował Zarząd Fundacji
      Budowy Świątyni. Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia będzie firma budowlana Z.
      Marciniak SA z Gorzowa Wielkopolskiego. "Pierwszą łopatę" wbije w ziemię prymas
      Józef Glemp. Firma Marciniak SA to jedna z największych firm w branży
      budowlanej w Polsce. W ciągu ostatnich lat zbudowała niemal sto obiektów, wśród
      nich m.in. terminal towarowy w Świecku, a w Warszawie - halę handlową Castorama
      i siedzibę Fundacji im. Stefana Batorego.

Dla Gazety

Maciej Mosiej, prezes zarządu firmy Z. Marciniak SA:

- Wzięliśmy udział w konkursie, który zorganizowała Fundacja Budowy Świątyni.
      Po pierwszym etapie zostało 12 firm, po drugim - 5, które złożyły już konkretne
      oferty. Okazało się, że wygraliśmy! Nie znam zasad punktacji, ale oprócz
      proponowanej ceny także nasze dotychczasowe inwestycje, ich jakość i poziom
      wykonania, na pewno miały znaczenie. Budowa potrwa dwa lata. Zgodnie z umową
      mamy być wykonawcami stanu surowego otwartego samej świątyni oraz stanu
      surowego zamkniętego ośrodka duszpasterskiego.

Nasz firma istnieje od 12 lat, zrealizowaliśmy wiele inwestycji, ale to będzie
      najważniejsza budowa w historii firmy. Idea budowy tej świątyni powstała 200
      lat temu, w tak szczególnych okolicznościach, a właśnie my ją postawimy!
      Jesteśmy bardzo dumni.

Jan Halbersztat: Rusza budowa Świątyni Opatrzności Bożej, stan surowy
      przewidywany jest za dwa lata. Co z drogami dojazdowymi, z przedłużeniem ul.
      Sobieskiego?

Ks. Bogdan Leszczewicz, Fundacja Budowy Świątyni Opatrzności Bożej: To nie jest
      pytanie do fundacji. Budowę ul. "Sobieskiego - bis", podobnie jak ul.
      Klimczaka, uwzględniono w planach zagospodarowania przestrzennego Wilanowa.
      Powiem więcej - budynek świątyni jest tak zaprojektowany, żeby z przedłużenia
      Sobieskiego był na niego dobry widok.

Kto zajmie się wykończeniem obiektów?

- Za dwa lata staną budynki w stanie surowym, myślę, że całkowite zakończenie
      budowy to kwestia pięciu-sześciu lat. Jeszcze nie wiemy, kto będzie wykańczał
      wnętrze. Być może ta sama firma - na podjęcie decyzji mamy dwa lata. Nad
      projektem wykończenia wnętrz pracują na razie architekci, historycy sztuki i -
      przede wszystkim - liturgiści.

Czy fundacja ma już fundusze na całą inwestycję?

- Odpowiem ewangelicznie - bylibyśmy głupcami, gdybyśmy zaczynali budowę, nie
      mając środków. Choć oczywiście przez cały czas trwania inwestycji te środki
      będą się powiększały. Ważne, że wreszcie zaczynamy. Zamieszanie wokół wyboru
      projektu sprawiło, że rozpoczęcie budowy znacznie się przesunęło. Ludzie
      patrzyli na Pola Wilanowskie i wciąż widzieli tylko puste miejsce. Teraz
      wreszcie zaczną się prace.

• Gość: uczciwy Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... IP: 212.141.155.* 13.11.02, 12:33
        Gość portalu: paco napisał(a):

>
        > Budowa rozpocznie się 23 listopada o godz. 15 - poinformował Zarząd Fundacji
        > Budowy Świątyni. Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia będzie firma budowlana
        Z.
        >
        > Marciniak SA z Gorzowa Wielkopolskiego. "Pierwszą łopatę" wbije w ziemię
        prymas
        >
        > Józef Glemp. Firma Marciniak SA to jedna z największych firm w branży
        > budowlanej w Polsce. W ciągu ostatnich lat zbudowała niemal sto obiektów,
        wśród
        >
        > nich m.in. terminal towarowy w Świecku, a w Warszawie - halę handlową
        Castorama
        >
        > i siedzibę Fundacji im. Stefana Batorego.
        >
        >
        >
        > Dla Gazety
        >
        > Maciej Mosiej, prezes zarządu firmy Z. Marciniak SA:
        >
        > - Wzięliśmy udział w konkursie, który zorganizowała Fundacja Budowy Świątyni.
        > Po pierwszym etapie zostało 12 firm, po drugim - 5, które złożyły już
        konkretne
        >
        > oferty. Okazało się, że wygraliśmy! Nie znam zasad punktacji, ale oprócz
        > proponowanej ceny także nasze dotychczasowe inwestycje, ich jakość i poziom
        > wykonania, na pewno miały znaczenie. Budowa potrwa dwa lata. Zgodnie z umową
        > mamy być wykonawcami stanu surowego otwartego samej świątyni oraz stanu
        > surowego zamkniętego ośrodka duszpasterskiego.
        >
        > Nasz firma istnieje od 12 lat, zrealizowaliśmy wiele inwestycji, ale to
        będzie
        > najważniejsza budowa w historii firmy. Idea budowy tej świątyni powstała 200
        > lat temu, w tak szczególnych okolicznościach, a właśnie my ją postawimy!
        > Jesteśmy bardzo dumni.
        >
        > Jan Halbersztat: Rusza budowa Świątyni Opatrzności Bożej, stan surowy
        > przewidywany jest za dwa lata. Co z drogami dojazdowymi, z przedłużeniem ul.
        > Sobieskiego?
        >
        > Ks. Bogdan Leszczewicz, Fundacja Budowy Świątyni Opatrzności Bożej: To nie
        jest
        >
        > pytanie do fundacji. Budowę ul. "Sobieskiego - bis", podobnie jak ul.
        > Klimczaka, uwzględniono w planach zagospodarowania przestrzennego Wilanowa.
        > Powiem więcej - budynek świątyni jest tak zaprojektowany, żeby z przedłużenia
        > Sobieskiego był na niego dobry widok.
        >
        > Kto zajmie się wykończeniem obiektów?
        >
        > - Za dwa lata staną budynki w stanie surowym, myślę, że całkowite zakończenie
        > budowy to kwestia pięciu-sześciu lat. Jeszcze nie wiemy, kto będzie wykańczał
        > wnętrze. Być może ta sama firma - na podjęcie decyzji mamy dwa lata. Nad
        > projektem wykończenia wnętrz pracują na razie architekci, historycy sztuki i -

> przede wszystkim - liturgiści.
        >
        > Czy fundacja ma już fundusze na całą inwestycję?
        >
        > - Odpowiem ewangelicznie - bylibyśmy głupcami, gdybyśmy zaczynali budowę, nie
        > mając środków. Choć oczywiście przez cały czas trwania inwestycji te środki
        > będą się powiększały. Ważne, że wreszcie zaczynamy. Zamieszanie wokół wyboru
        > projektu sprawiło, że rozpoczęcie budowy znacznie się przesunęło. Ludzie
        > patrzyli na Pola Wilanowskie i wciąż widzieli tylko puste miejsce. Teraz
        > wreszcie zaczną się prace.

Dobrze, ze nareszcie rozpoczna sie prace. A projekt jest bardzo dobry, z
        pewnoscia bedzie to najladniejszy kosciol w Warszawie i w calej Polsce.

• gregry Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... 13.11.02, 13:44
          Ot:
          Ja prosiłem o pokazanie mi projektu, a zamiast tego:
          " Dobrze, ze nareszcie rozpoczna sie prace. A projekt jest bardzo dobry, z
          pewnoscia bedzie to najladniejszy kosciol w Warszawie i w calej Polsce. "

:)
          Liczę na poprawę.
    • Gość: Lukasz Sadze ze jak Kaczor dorwal sie do wladzy to bedzie IP: 195.116.133.* 13.11.02, 17:24
      mozna ogladac zrealizowane wszystkie projekty swiatyni opatrznosci w skali 1:1
      Beda jak palace w Moskwie otaczaly W-we ze wsszystkich stron.
    • gregry Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... 13.11.02, 17:35
      Znalazłem zdjęcia ale to chyba nie te.
      Czy ktoś może mi podesłać widok/zdjęcia/rysunek tego nowo wybranego projektu
      Świątyni Świętej Opatrzności Bożej?
      Albo przynajmniej niech mi da link do stronki na której będę mógł tą Świątynię
      oglądnąć. [zamiennie: tę/obejrzeć]

Please
      • Gość: req Re: Pytanie do najlepiej doinformowanych... IP: 192.146.136.* 13.11.02, 18:17
        czy to jest bron boze projekt wojciecha szymborskiego, lecha szymborskiego
        oraz jacka zielonki? to jest ta swatynia z tym gigantycznym krzyzem? mam
        nadzieje ze nie bo cos takiego to swietnie by pasowalo na goclawiu, targowku
        lub ostatecznie starym ursynowe z lat 60ych i 70ych. tak przy okazji tu jest
        adres strony gdzie znajdziecie zdjecie tego szkaradnego projektu
        www.fides.v-net.pl/index05.htm
        zastanawiam sie dlaczego nie mozna wybudowac tej swiatyni ktora wygrala
        pierwszy konkurs? przeciez prymasowi sie b podobal tamten projekt
        pozdr
    • gregry A, już znalazłem.... 13.11.02, 18:09
      O już nie trzeba. Cieszę się, że Wam się podoba projekt, ale już sobie sam
      znalazłem. Dziękuję bardzo.
      andrzej.kai.pl/ekai/serwis/?MID=1441

Ktoś tam rzucił, że wygląda trochę jak cerkiew w połączeniu z rzymskimi
      obiektami z czasów cezara ale ja sądzę, że się myli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka