Dodaj do ulubionych

Rondo City by Skanska

IP: *.chello.pl 21.03.03, 14:26
Czy ktoś ma jakieś bliższe informacje o Rondo City, czyli nowym projekcie
Skanskiej (lokalizacja po przekątnej od Ronda 1 Hochtiefa). W Warsaw
Business Journal jest o tym krótkie info w raporcie z MIPIM, ale brak
szczegółów. Wg. cytowanych przedstawicieli firmy Skanska ma to być zespół
trzech budynków biurowych, zrywających z dotychczasową estetyką serii
Atrium, i nawiązujących bardziej do projektu biurowca Hochtiefa. Miejmy
nadzieję że przynajmniej jeden z tych trzech budynków będzie nawiązywał
również wysokością do Rondo 1.
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 17:04
      no zapowiada sie super
      • alex.4 Re: Rondo City by Skanska 21.03.03, 20:01
        ale czy ktos rzeczywiście coś wie o tym pomyśle?
        Pozdr
        • Gość: zig Re: Rondo City by Skanska IP: *.itpp.pl 22.03.03, 13:45
          Właśnie o to pytam. Z tym że nie o rzeczywistość pomysłu, bo z wypowiedzi
          przedstawicieli Skanskiej wynika że to już nie etap pomysłu, a konkretnego
          projektu. Wkrótce mają ogłosić szczegóły, i o te szczegóły pytam
          wtajemniczonych (jeśli tacy są).
          • Gość: wojtek Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 14:10
            Gość portalu: zig napisał(a):

> Właśnie o to pytam. Z tym że nie o rzeczywistość pomysłu, bo z wypowiedzi
            > przedstawicieli Skanskiej wynika że to już nie etap pomysłu, a konkretnego
            > projektu. Wkrótce mają ogłosić szczegóły, i o te szczegóły pytam
            > wtajemniczonych (jeśli tacy są).

był ktoś kiedys na forum kto miał znajomosci w Skansce, może sie odezwie a jak
            nie to trzeba będzie poczekać, zapowiada się bardzo ciekawie
            zgadza się że to nie jest pomysł a konkretny projekt, jest to ostatni etap
            kompleksu Atrium który Skanska buduje od połowy lat 90-tych i wiadomo było że
            tu będzie budować tylko do konca nie było wiadomo co
          • Gość: wojtek Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 14:11
            ps. czy mozna ten tekst odnośnie projektu znleźć gdzieś w sieci ???
    • Gość: Es-ka Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 16:53
      Gość portalu: zig napisał(a):

> Czy ktoś ma jakieś bliższe informacje o Rondo City, czyli nowym projekcie
      > Skanskiej (lokalizacja po przekątnej od Ronda 1 Hochtiefa). W Warsaw
      > Business Journal jest o tym krótkie info w raporcie z MIPIM, ale brak
      > szczegółów. Wg. cytowanych przedstawicieli firmy Skanska ma to być zespół
      > trzech budynków biurowych, zrywających z dotychczasową estetyką serii
      > Atrium, i nawiązujących bardziej do projektu biurowca Hochtiefa. Miejmy
      > nadzieję że przynajmniej jeden z tych trzech budynków będzie nawiązywał
      > również wysokością do Rondo 1.

Pisali dzisiaj w Pulsie Biznesu jak to ma wyglądać. Szkoda tego wysokiego
      budynku - miała Skanska szansę zbudować coś fajnegom, to zamiast tego będzie
      jakaś mieszkaniówka...
      • Gość: ji Re: Rondo City by Skanska IP: *.presscd.pl / 192.168.0.* 26.03.03, 16:47
        bez przesady z ta mieszkaniowka, to nawet calkiem niezle wyglada... ciekawe
        zwlaszcza bedzie zderzenie zamykajacego kompleks wysokiego biurowca z kamienica
        stojaca obecnie przy rondzie :)
    • alex.4 Re: Rondo City by Skanska 25.03.03, 20:51
      I co w końcu z tymi budynkami. Próbowałem szukac informacji na stronach
      Skanski, ale nie znalazłem. Czy jkuz wiadomo co Szwedzi chca tam konkretnie
      zbudować?
      Pozdr
      • Gość: YaroS Re: Rondo City by Skanska IP: *.crowley.pl 26.03.03, 08:43
        alex.4 napisał:

> I co w końcu z tymi budynkami. Próbowałem szukac informacji na stronach
        > Skanski, ale nie znalazłem. Czy jkuz wiadomo co Szwedzi chca tam konkretnie
        > zbudować?
        > Pozdr
        Zdjęcie renderu prezentowane we wczorajszym Pulsie Biznesu:
        community.webshots.com/user/yaros102
        W albumie WD5 (jest tam także projekt Mokotów Chambers, który ma stanąć wzdłuż
        Marynarskiej i zasłonić ten obrzydliwy budynek Zielono - Czerwono jakiś)
        Natomiast opis był w PB może znajdziesz w archiwum
        PZDR
        • alex.4 Re: Rondo City by Skanska 26.03.03, 18:19
          Yaros złąmałeś mi serce. A wiec jednak nie będzie wiezowca w Atrium South.
          Szkoda, to dobre miejsce aby okrasić warszawska panaramę....
          Masz nowy obrazek Hiltona. Czy wiadomo już kiedy ma ruszyć budowa? Słyszałęm,
          że pierwsze prace są już realizowane, ale nie mam czasu tam zajrzeć....
          I jeszcze Centrum zachód. Prezentowano w Cannes, ale czy spotkało się to z
          jakimś odzewem
          Pozdr
          • Gość: michal Re: Rondo City by Skanska IP: *.zigzag.pl 26.03.03, 18:32
            Najbardziej przypadl mi do gustu projekt Riverside,natomiast za zupelna nedze
            uwazam Zaulek Piekna.Przeciez to budynek godzien jedynie przedmiescia a nie
            prestizowego badz co badz miejsca niemal w srodku miasta,u wylotu stosunkowo
            dobrze zachowanej,przedwojennej ulicy Mokotowskiej.Naprawde,mogli sie bardziej
            postarac.
    • Gość: JJ Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 10:08
      Nie popadajmy w przesadę - mnie też szkoda trochę tego wieżowca, ale nic
      jeszcze nie jest przesądzone. Te plany Skanskiej są jeszcze luźne i jest to
      właściwie tylko takie działanie marketingowe z prezentacją planów. I tak
      wiadomo, że Skanska ma taką politykę, że nie zaczenie następnej inwestycji
      dopóki nie zapełni poprzednich budynków przynajmniej w 3/4. A Centrum i Plaza
      nie są jak widzimy wypełnione w 3/4 (i się na to na razie nie zanosi). Poza tym
      plany odnośnie Atrium South zostały już wielokrotnie zmieniane. Na razie i tak
      zaczną wpierw budować na Marynarskiej.

Pzdr,
      • Gość: sgt Re: Rondo City by Skanska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 11:49
        Czy bedzie wiezowiec czy nie, to sprawa drugorzedna. Liczy sie jakosc
        architektury, materialy, detale, wykonanie itd. Otoz Skanska konsekwentnie
        zabudowauje srodmiescie Warszawy budynkami, ktorych za cholere nie mogliby
        postawic w centrum Sztokholmu. Ja osobiscie mam juz troche dosc tych
        brazowawych blyszczacych plytek na elewacji (moze to i kamien, ale wyglada jak
        kafelki w lazience), tych szklanych rur i tubusow. Na takie miejsce (ktore juz
        wkrotce - co najmniej wtedy gdy pojawi sie druga linia metra - bedzie samym
        centrum stolicy, tak samo waznym jak Rondo Dmowskiego dzisiaj)powinien byc
        miedzynarodowy konkurs. Powinni zaprosic Renzo Piano, Fostera i innych, wybrac
        najlepszego i dopiero potem budowac. A tymczasem powstaje tam marna komercyjna
        architektura.
        Prorokuje ze za 20 lat domy przy Jana PawlaII podziela los hotelu Forum -
        totalna wymiana elewacji. A i to moze nic nie da.
    • Gość: ms Re: Rondo City by Skanska IP: *.acn.waw.pl 20.04.03, 12:27
      TO JEST NAJBARDZIEJ AKTUALNY RENDER Z
      FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, GDZIE
      OSTATNIO WALNELI BARDZO DUŻY ARTYKUŁ
      O WAWIE W SAMYCH SUPERLATYWACH ;)

www.julian-jakob.de/wwa/rondo1.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka