Dodaj do ulubionych

Proszę o założenie wątku, mam pytania, wnioski

25.08.22, 19:20
Jeśli macie zdjęcie do wątku, którego jeszcze nie mamy, piszcie / piszczcie tutaj. Założymy go dla Was ze stosownym wstępem, najszybciej jak damy radę.
Jest to też wątek do zgłaszania wszelkich uwag na temat nowego Nekro.
Obserwuj wątek
    • kot.peter Re: Proszę o założenie wątku, mam pytania, wniosk 08.09.22, 09:30
      orkaa.ff napisała:

> Zmniejszyłam mocno zdjęcia z Pasawy, chyba wyglądają trochę lepiej? Nawet pion
      > trzyma się nieźle wink
      Imho jest lepiej. A zdjęcia nadal są duże, nawet te pionowe.
    • baga Wkurza mnie! 30.10.22, 00:14
      ... że on sobie układa zdjęcia wg własnej kolejności, a nie tak, jak ja bym chciała. Specjalnie nazywam pliki w kolejności alfabetycznej od najlepszego do najgorszego, żeby to najlepsze wyświetlało się jako główne, na pierwszy rzut oka, ale nie! On sobie poukłada po swojemu. Oczywiście to najgorsze jest pierwsze! Macie też takie doświadczenie? Wiecie jak sobie z tym poradzić?
    • baga Re: Wkurza mnie! 30.10.22, 11:13
      chris.w5 napisał:

> on, to znaczy kto?

No "on", czyli forum? gazeta? komputer? wiem, forma niezbyt gramatyczna, ale chyba byłam chyba już niezbyt sprawna umysłowo.

• wedrowiec2 Re: Wkurza mnie! 30.10.22, 12:30
        Zdjęcia
    • baga Re: Wkurza mnie! 30.10.22, 17:24
      wedrowiec2 napisała:

> Bago, ponumerowałam zdjęcia i wstawiłam w poprzednim poście. Kolejność jest tak
      > a, jak chciałam. Zdjęcia paskudne, ale pierwsze, które wpadło mi w myszwink

No właśnie specjalnie ponazywałam zdjęcia tak, żeby miały kolejne numery w kolejności jak chciałam, potem zaznaczyłam wszystkie i oczywiście to z największym numerem weszło jako pierwsze. Oczywiście nie zawsze tak jest, ale zdarzyło się już 2 razy. Zastanawiam się, czy nie bierze pod uwagę kolejności utworzenia zdjęcia. Bo w tym wypadku najpierw zapisałam zdjęcie o nazwie a04, a potem a01, a02, a03. No i to a04 weszło jako pierwsze.

• baga Re: Wkurza mnie! 31.10.22, 00:18
      wedrowiec2 napisała:

> Zdjęcia dodaję po jednym, w takiej kolejności, w jakiej mają się ukazać. Stosuję opcję "wybierz z dysku",
      > a nie "przeciągnij.
      "Przeciągnij" jest przereklamowane ;-P Ale fakt, że zwykle nie chce mi się ładować zdjęć pojedynczo, po prostu na dysku zaznaczam te zdjęcia, które chcę załadować. Dlatego pilnuję, żeby miały kolejność alfabetyczną wg mojego pomysłu, wtedy układają się właśnie tak. Niestety, nie podczas ładowania.
      Tak zawsze robiłam na FF i działało bez zarzutu. Niestety, tutaj to tak nie działa i chyba nie wiem wg jakiego klucza są one ładowane. Być może czasowego, taką ostatnio mam teorię, ale nie sprawdzałam. Będę robić eksperymenty.
    • kot.peter Re: A tymczasem ... 03.01.23, 13:30
      A "tradycje religijne" to nie to?
      drive.google.com/drive/u/0/folders/1hg4XqnyPPSD7CSWLQUnRXsI52mR4cJ3T
      Jeśli brakuje tam czegoś, co masz, to dorzuć, proszę.
      W tym pośpiechu mogłam coś zgubić, ale - oby - tylko we wrzucaniu do Chmury. Bo skopiowane, dzięki Wariantowi, jest wszystko, nawet jeśli Ty, Joasia czy ja nie mamy tego u siebie.

No i wklejaj! Najwyraźniej jest to błędne koło. Ja niczego nie pokazuję, bo userzy niczego nie pokazują - oprócz, ostatnio, cudnej Matanzani! A userzy mogą niczego nie pokazywać, bo zamilkła Dyrekcja. sad

• wedrowiec2 Filmy - wstawianie na forum 12.01.23, 21:35
      Korzystamy z wynalazków pana Louis Jacques Daguerre, a może czasem pójść krok dalej i oprzeć się o dzieło braci Lumière?

Można wstawiać filmy z photos.google.
      1. kliknąć (otworzyć) film (zdjęcie)
      2. kliknąć na udostępnij (prawy, górny róg)
      3. w nowym okienku, na dole: utwórz link
      4. w kolejnym okienku: utwórz link
      5. kopiuj
      Gotowe.

Filmiki z dysku google ( drive.google) wstawia się tak samo, jak zdjęcia:
      1. kliknąć na nazwę filmu (nie ma konieczności otwierania)
      2. kliknąć na „leżący spinacz” w prawym, górnym rogu
      3. w otwartym okienku wybrać „Dostęp ogólny każda osoba mająca link”
      4. kopiuj link
      Gotowe

Uwaga.
      Filmy nie będą widoczne na forum, a jedynie link do serwera na którym są umieszczone (np. google dysk lub zdjęcia)
      Jeśli film ma być widoczny na forum konieczne jest umieszczenie go na witrynie do hostingu i zastosowanie opcji WIDEO,
    • kot.peter Chris - pytanie / prośba 21.02.23, 23:13
      Jak najbardziej rozumiem to, że wolisz dołączać zdjęcia z Chmury, bo uważasz, ze te wklejane bezpośrednio na forum są gorszej jakości. I mogę klikać.

Ale...
      ...czy kiedy masz dużo zdjęć jednego obiektu, nie mógłbyś ich umieszczać w swojej Chmurze w folderze i linkować nam ten folder?
      Przyszło mi to na myśl, bo chociaż widziałam wszystkie Twoje zdjęcie tego tyrolskiego opactwa, w zasadzie nie wiem, jak ono wygląda. Nic nie zapisało mi się w głowie, właśnie przez to, że oglądałam fotki pojedynczo.

Co Ty na to? Naprawdę sądzę, że metoda z folderami byłaby lepsza i miałbyś więcej odwiedzających. Ja oglądam wszystko, bo jako moderatorka mam taki obowiązek. Ale zwykłego usera pojedyncze linki mogą zniechęcić.
      • chris.w5 Re: Chris - pytanie / prośba 22.02.23, 00:14
        kot.peter napisała:
        > Co Ty na to?

zdjęcia mam posortowane w chmurze według daty, gdybym miał sortować tak, jak sobie życzysz, tematycznie, musiałbym zrobić to ponownie i byłoby to dla mnie zbyt skomplikowane, musiałbym ponownie sortować.
        Gdy nie życzysz sobie? żebym wstawiał w dotychczasowej formie, poddaję się i przestanę pokazywać
        • kot.peter Re: Chris - pytanie / prośba 22.02.23, 10:17
          chris.w5 napisał:
          > Gdy nie życzysz sobie? żebym wstawiał w dotychczasowej formie, poddaję się i pr
          > zestanę pokazywać

Była to tylko sugestia.
          Rozumiem, że skoro to stare zdjęcia, nie będziesz ich na nowo segregował.
          • baga Re: Chris - pytanie / prośba 25.02.23, 00:34
            Jest też metoda, żeby w jednym poście linkować kilka zdjęć tego samego obiektu.Wprawdzie każde zdjęcie wtedy będzie trzeba i tak osobno otwierać, ale będą w kilku kolejnych oknach przeglądarki i można je będzie sobie jedno po drugim oglądać przełączając się pomiędzy oknami.
            Dobrze też by było, żeby w tytule postu była nazwa obiektu. Można to zrobić klikając w "cytuj", a nie "odpowiedz". Bo tak, po jakimś czasie faktycznie trudno zdjęcia sobie poukładać w głowie, co do którego np. klasztoru należy.
            Ja też zastrzegam, że to tylko sugestie, które mogą ułatwić życie oglądającym, a nie obowiązek. Bo faktycznie linkowane zdjęcia wyglądają ładniej niż te wklejane.
    • baga Śpiewniki 28.03.23, 21:18
      Przy okazji niedawnego wpisu Orki przeczytałam wstęp do wątku o świętych księgach. I zastanowiłam się czy pasują tam zdjęcia starych śpiewników kościelnych? Chyba nie pasują. A mam taki stary śpiewnik z kolędami, który moja prababcia przywiozła na swoje gospodarstwo z domu rodzinnego. Czyli będzie miał on już pewnie minimum ze 150 lat. Chętnie bym się podzieliła jego zdjęciami, ale gdzie? Może w osobliwościach? A może w wątku bożonarodzeniowym?
      • kot.peter Re: Śpiewniki 29.03.23, 00:25
        baga napisała:

> Przy okazji niedawnego wpisu Orki przeczytałam wstęp do wątku o świętych księga
        > ch. I zastanowiłam się czy pasują tam zdjęcia starych śpiewników kościelnych? C
        > hyba nie pasują. A mam taki stary śpiewnik z kolędami, który moja prababcia prz
        > ywiozła na swoje gospodarstwo z domu rodzinnego. Czyli będzie miał on już pewni
        > e minimum ze 150 lat. Chętnie bym się podzieliła jego zdjęciami, ale gdzie? Moż
        > e w osobliwościach? A może w wątku bożonarodzeniowym?

Te "święte" w tytule wątku to skrót myślowy. No i 150 lat! Dawaj ten śpiewnik, wątek zawsze był niedokarmiony.

• baga Czy na to FF jeszcze ktoś zagląda? 11.09.23, 11:01
      Od 2 tygodni nikt tu nic nie wkleił?
      • kot.peter Re: Czy na to FF jeszcze ktoś zagląda? 12.09.23, 18:47
        baga napisała:

> Od 2 tygodni nikt tu nic nie wkleił?

Wiem, wiem. Niczego nie wklejam, a w dodatku przywożę nowe zdjęcia. sad
    • baga Wiek sanktuariów? 08.10.23, 12:55
      Czy nadal trzymamy się zasad określonych na starym FF, że sanktuarium "liczy się" tylko wtedy, kiedy jest dostatecznie stare?
      • baga Re: Wiek sanktuariów? 08.10.23, 12:58
        baga napisała:

> Czy nadal trzymamy się zasad określonych na starym FF, że sanktuarium "liczy się" tylko wtedy, kiedy jest dostatecznie stare?

A propos: link do starego wątku sanktuariów maryjnych jest tylko do II części!
        • kot.peter Re: Wiek sanktuariów? 10.10.23, 22:27
          > baga napisała:
          >
          > > Czy nadal trzymamy się zasad określonych na starym FF, że sanktuarium "li
          > czy się" tylko wtedy, kiedy jest dostatecznie stare?
          Wydaje mi się, że sanktuarium jest sanktuarium, kiedy się tak nazywa.

> A propos: link do starego wątku sanktuariów maryjnych jest tylko do II części!
          Faktycznie, w Chmurze - i w linkach tutaj - jest tylko druga część. Nie mam pierwszej części u siebie. Ten wątek przeklejała Wędrowiec, może ona ma część pierwszą?
          • baga Re: Wiek sanktuariów? 11.10.23, 19:34
            kot.peter napisała:

> Wydaje mi się, że sanktuarium jest sanktuarium, kiedy się tak nazywa.
            Pamiętam burzliwą dyskusję na temat pojęcia sanktuarium i zastrzeżeń co do sensu nazywania czegoś sanktuarium. Wydawało mi się, że w końcu określiliśmy, że można wklejać sanktuaria, które uzyskały swoje miano przed którymś tam rokiem. Pamiętam też, że nie wklejałam Sanktuarium MK Kochawińskiej, które zbudowano pod koniec XX wieku, wprawdzie jako kontynuację wiekowego sanktuarium na Kresach, ale jednak nowe.
            Ale przeszukując wątek dyskusyjny nie znalazłam tego, jedynie zastrzeżenie, żeby nie wklejać "sanktuariów św. .... w Pipidówku Dolnym itp., nawiedzonych rzez cudowne obrazy, figurki, różnych duchownych, itp." Więc teraz nie wiem, czy sanktuarium, które uzyskało swój tytuł kilkanaście lat temu się na to łapie.

> Faktycznie, w Chmurze - i w linkach tutaj - jest tylko druga część. Nie mam pierwszej części u siebie.
            > Ten wątek przeklejała Wędrowiec, może ona ma część pierwszą?

Mam pliki przesłane przez Wędrowca i tam też I części nie ma. Może przeoczyła i nie poskładowała? Więc jeśli nie ma tego u siebie, to faktycznie zostaje tylko odzysk ze składów warianta.
          • kot.peter Re: Wiek sanktuariów? - zrobione 11.10.23, 21:13
            Tzn. wrzuciłam wątki do Chmury i link do wątku.
            • baga Re: Wiek sanktuariów? - zrobione 12.10.23, 10:33
              kot.peter napisała:

> Tzn. wrzuciłam wątki do Chmury i link do wątku.

Widziałam. Świetnie! Ale odzyskiwałaś ze składu Warianta? Czy znalazłaś w plikach Wędrowca?
    • kot.peter Bago, pytanie. 02.12.23, 14:26
      Gdzie jest Twoje zdjęcie z biblijnymi cytatami do losowania? Nie znalazłam w "Osobliwościach".
      • baga Re: Bago, pytanie. 18.12.23, 11:36
        kot.peter napisała:

> Gdzie jest Twoje zdjęcie z biblijnymi cytatami do losowania? Nie znalazłam w "O
        > sobliwościach".

O! Dopiero teraz zauważyłam sad
        Jest! Osobliwości-Żywiec! Licząc od dołu, czwarty wątek.
        • kot.peter Re: Bago, pytanie. 28.12.23, 19:08
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > Gdzie jest Twoje zdjęcie z biblijnymi cytatami do losowania? Nie znalazłam w "Osobliwościach".
          >
          > O! Dopiero teraz zauważyłam sad
          > Jest! Osobliwości-Żywiec! Licząc od dołu, czwarty wątek.

Dzięki, wolnej chwili poszukam i wkleję swoją fotkę.
    • baga Muzyka w kościołach 18.12.23, 11:37
      Był taki wątek?
      • kot.peter Re: Muzyka w kościołach 28.12.23, 19:07
        baga napisała:

> Był taki wąte?

Nie. Była wątek "Muzyka w architekturze" - czy jakoś tak - na Archi.
        Ale oczywiście możemy założy taki wątek tutaj.
        • kot.peter Re: Muzyka w kościołach 28.12.23, 23:12
          kot.peter napisała:

>
          > Nie. Była wątek "Muzyka w architekturze" - czy jakoś tak - na Archi. (...)

"Była wątek". Cudnie. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka