Dodaj do ulubionych

Zawroty głowy

20.09.05, 12:39
Czy Wy też macie? Ja miewam na siedząco, stojąco i chodząco. Nie sa to te
takie ortostatyczne - po nagłym wstaniu, pojawiają się nagle jakbym siedziała
na karuzeli i natychmiast robi mi się niedobrze. Nigdy wcześniej tego nie
miewałam,w pierwszej ciąży też nie - co o tym wiecie? czy w ciąży to jest
fizjologia, czy patologia?
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: Zawroty głowy 20.09.05, 12:58
      nie wiem czy masz to samo co ja - ja to czuję tak jakbym była w kółko
      niedotleniona. zwłaszcza jak siedzę w pozycji lekko odchylonej do tyłu. szumi
      mi w uszach i jakby ciśnienie wzrasta. przechodzi na ogół jak się położę na
      boku. już od dłuższego czasu miałam tak leżąc na plecach a teraz też siedząc.
      myslę że to ucisk brzucha na naczynia krwionośne. w 1 ciąży też tak miałam,
      lekarz wysłał mnie na badania łącznie z ekg które nic nie wykazały. wiec teraz
      nic z tym nie robię, choć przyjemne to nie jest, staram sie tylko nie siedziec
      non stop. przejdzie za parę tygodni smile
      • r.kruger Re: Zawroty głowy 20.09.05, 13:02
        kiedy się schyle lub dłużej patrze w dół-mdleje
        • mrowka75 Re: Zawroty głowy 20.09.05, 13:14
          Zawroty głowy sa nagłe i nie sa związane z żadnym ruchem gwaltownym czy innym.
          Siedzę coś czytam i nagle taka karuzela. Trwa to chwilke i zaraz przechodzi,
          ale mdłości zostają po tym dłużej. Ostanio szłam z mężem w parku i nagle tak
          jakby mi ziemia zaczęła spod nóg uciekać. Może to jakieś zaburzenia błędnika.
          Dodam, że nie mdleję, nie robi mi sie ciemno przed oczami, nie tracę
          przytomności, tylko takie wrażenie jak na karuzeli.
    • asca25 Re: Zawroty głowy 20.09.05, 14:11
      Zawroty też mam, ale dwa razy miałam coś jeszcze gorszego - w upały jak
      jechałam nagrzanym samochodem - takie ciśnienie w głowie i uszy gorące i
      zawroty właśnie, że musiałam sie zatrzymywać.
    • gomaz Re: Zawroty głowy 21.09.05, 14:30
      Mnie natomiast trafiają czasem kilkudziesięciominutowe mdłości.
      Poniżej wklejam opis co się dzieje w naszym organiźmie, pewnie większość z Was
      o tym wie, ale ja na przykład lubię sobie co jakiś czas przypominać żeby się
      upewnić,że wszystko jest ok. smile

Co zmienia się w Twoim ciele?

Układ krążenia
      Organizm kobiety dostosowuje się do życia "dla dwojga". Zwiększa się objętość
      krążącej krwi - największa będzie w 32. tygodniu ciąży. Serce przepompowuje jej
      coraz więcej - z 4,5 litra do maksymalnie 6 l na minutę. Dochodzi do przerostu
      mięśnia serca, a także do przyspieszenia tętna - nawet o 20 uderzeń w ciągu
      minuty. Więcej krwi przepływa nie tylko przez macicę z umiejscowionym tam
      łożyskiem, ale także przez nerki, mięśnie, skórę. Ponieważ objętość osocza krwi
      rośnie szybciej niż ilość zawartych w nim czerwonych krwinek, dochodzi do
      fizjologicznej względnej niedokrwistości - najsilniejszej w 32. tygodniu ciąży.
      Twój lekarz ginekolog odróżni ją od anemii, która jest już stanem chorobowym.

Układ oddechowy
      Oddychasz teraz głębiej - nawet o 40 %. W oddychaniu w większej mierze bierze
      udział przepona niż mięśnie międzyżebrowe - rośnie wymiar poprzeczny klatki
      piersiowej. Twoja krew jest lepiej utlenowana niż przed ciążą - jest to
      fizjologiczny mechanizm, który zapewnia lepsze przenikanie tlenu przez łożysko
      do dziecka.

Układ pokarmowy
      Rosnąca macica przesuwa narządy jamy brzusznej w górę, czego efektem jest ucisk
      na żołądek oraz jelita - stąd bierze się typowa dla tego okresu zgaga.
      Pieczenie w przełyku towarzyszyć Ci może do ostatnich chwil ciąży. Ujawniać się
      może także tendencja do zaparć.

Układ żylny
      Ucisk macicy na jedną z dużych żył odprowadzających krew z dolnej części ciała
      do serca powoduje, że ciśnienie w żyłach kończyn dolnych jest ok. 3-krotnie
      wyższe niż w okresie poza ciążą. Na Twoich nogach mogą pojawić się żylaki.
      Zdarza się również, że macica, uciskając na żyłę, spowoduje chwilowe
      zmniejszenie dopływu krwi do serca, co może doprowadzić do chwilowego
      niedokrwienia mózgu (mroczki przed oczami, a nawet omdlenie). Należy wtedy
      zmienić pozycję, układając się na lewym boku.

Więcej na stonie: www.rodzicpoludzku.pl/oczekujac/co.html

pozdrawiam
      Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka