Dodaj do ulubionych

Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy?

16.07.01, 12:15
Nastaly straszne upaly, w pracy trudno wytrzymac, pot sie leje z czlowieka.
Czy z powodu wysokiej temperatury mozna rozluznic nieco zasady i przychodzic
do pracy w krotkich spodenkach i sandalach? Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Norman Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 10.129.131.* / *.acn.pl 16.07.01, 12:19
      Moim zdaniem noszenie krotkich spodenek przez mężczyzn nie jest wlasciwe poza
      plażą i miejsowościami wypoczynkowymi. Razi mnie to na ulicy w mieście. Nigdy
      nie wychodzę w Warszawie w żadnych szortach. Miasto nie plaża, a męskie
      włochate nogi w szortach wyglądają brzydko. Szorty te są zwykle obleśne i
      bazarowe, calości dopełniają plażowe klapki i koszulka bez rękawów. Koszmar. A
      w pracy to juz w ogóle niedopusczalne, chyba, ze w hucie.
      • Gość: mreck Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 192.168.1.* / *.elzam.com.pl 16.07.01, 12:58
        Gość portalu: Norman napisał(a):

&#62 Moim zdaniem noszenie krotkich spodenek przez mężczyzn nie jest wlasciwe poza
        &#62 plażą i miejsowościami wypoczynkowymi. Razi mnie to na ulicy w mieście. Nigdy
        &#62 nie wychodzę w Warszawie w żadnych szortach. Miasto nie plaża, a męskie
        &#62 włochate nogi w szortach wyglądają brzydko. Szorty te są zwykle obleśne i
        &#62 bazarowe, calości dopełniają plażowe klapki i koszulka bez rękawów. Koszmar. A
        &#62 w pracy to juz w ogóle niedopusczalne, chyba, ze w hucie.

a jak się jest ratownikiem? To co bez ...(?) ;)

• Gość: krycha Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.proszynski.pl 16.07.01, 16:23
        a jak mam obrzydliwa, wlochata fizys to tez mam ja zaslonic?
      • Gość: mi-hau Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.mediacom.pl 16.07.01, 16:30
        Nie zgadzam się z przedmówcą.Męskie opalone nogi nie wyglądają
        nieestetycznie,nikomu nie powinien przeszkadzac ich widok.KObiety też lubią
        popatrzeć,proszę mi wierzyć.Niech pan sobie opali i się przekona.No i wszystko
        zależy od pracy.
        • Gość: Kali Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.wp-sa.pl 16.07.01, 16:42
          Moim zdaniem, jesli w pracy nie trzeba spotykac sie z klientami, to jak
          najbardziej sa dopuszczalne.
          Lepszy widok meskich nog w eleganckich krotkich spodniach (nie szortach na
          boisko) niz smrod potu.
        • Gość: MiB Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.unregistered.formus.pl 17.07.01, 08:19
          To zalezy od firmy w jakiej sie pracuje, wiadomo że ktoś mający bezposredni
          kontakt z kontrachentami musi miec odpowiedni stroj. Poza tym ostatnio widuje
          sie nawet policjanow w szortach, coprawda sa to patrole rowerowe, ale zawsze.
          Trzeba tez wziac pod uwage inny aspekt tego problemu. Jesli pracownik jest
          spocony , jest mu goraco, w pracy nie ma klimatyzacji, to jego wydajnosc
          gwaltownie spada, chodzby dlatego, ze ciagle mysli o zimnym prysznicu a nie o
          tym czym ma sie zajmowac!
      • Gość: adox Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.gdynia.mtl.pl 17.07.01, 13:24
        no to żeś teraz przenormował, dowaliłeś jak łysy grzywką o beton.
        Po to faceci maja owłosione nogi zeby łatwo odróżniac je od nóg kobiecych wtedy
        właśnie gdy latem wszyscy gremialnie przesiadają się w krótkie spodenki (
        należy zwrócić uwagę na fakt że wielu mężczyzn ma nogi zgragniejsze od
        niejednej laski ) rzecz jasna sprawa dotyczy sytuacji gdy widzi się tyły
        ludzkiej istoty.
        A jak Ci przeszkadają włochatę nogi to nie patrz a swoje ogól czy też wydepiluj
        i wskakuj w krótkie szorty. Możesz kupić jakies porządne za np. 600-700 PLN od
        Armaniego czy Gucciego. Powodzonka i zdejmij na l;ato ten kaftan :)))
    • Gość: killeris Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 12:22
      Zalezy od rodzaju wykonywanej pracy. Jezeli ktos siedzi caly czas za biurkiem,
      to praktycznie nie widac w jakich siedzi spodenkach. Trzeba sie tylko troche
      przyczaic przed szefem. A jesli szef nie ma sokolego wzroku to mozna sobie
      takie spodnie namalowac na nogach. Z pewnej dleglosci nikt - nawet szef nie
      zauwazy.
    • Gość: ala Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.*.*.* 16.07.01, 13:13
      Jasne ze nie usprawiedliwia i dlatego wymyslono dlugie spodnie z zamkami na
      udach. Przychodzi sie do pracy w dlugich, siada za biurkiem, dyskretnie odpina
      nogawki i juz jest fajnie,chyba ze dziala klima i trzeba przykryc sie kocem.
      Ale wy faceci to macie problemy !!!
      • Gość: martyna Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.petrotel.com.pl 16.07.01, 13:20
        a spróbujcie na przykład założyć w taki upał pończochy albo rajstopy... ja mam
        coś takiego w tej chwili na sobie (30 stopni w pokoju w biurze - okno
        południowe bez klimy!!!!). Mężczyżni mają chyba lepiej w długich spodniach...
        • Gość: Canus rajstopy w pracy IP: 213.158.197.* 16.07.01, 13:31
          To brzmi bardzo seksownie...
          Zdejmij więc najpierw jedną rajstopę... powoli... o tak, tak... teraz drugą...
          Wspaniale! a teraz, teraz majteczki... ale bardzo powoli....

Ufff, ale od tego upału się człowiek rozgrzewa
          • Gość: Trapez Re: rajstopy w pracy IP: 195.205.13.* 30.07.01, 09:51
            Ależ, kolego, rajstopy to są te połączone, a te osobne to pończochy.
    • Gość: malvi Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 159.107.89.* 16.07.01, 13:53

gdybym byla pracodawca i zatrudniala ludzi w biurze zezwolilabym na krotkie
      spodnie, ale tylko, gdyby byly czescia garnituru (a la mundurek z Eton) -
      eleganckie z kancikiem + podkolanówki.
      odpadaja szorty w palmy i do gry w tenis

pracuje w korporacji miedzynarodowej i do spodnicy/sukienki krotszej niz do
      kostki nosze rajstopki (lub ponczoszki - polecam latem)
      moim zdaniem gołe nogi (zarówno u pań i panów), lub głęboki dekolt w biurze
      jest po prostu nieelegancki
      gdy spotykam urzednika ubranego niestosownie (czytaj: zbyt rozebranego) czuje
      sie zle i moje pierwsze wrazenie to "o, ta pani/pan jest niekompetentny - skoro
      nie potrafi sie ubrac, to pewnie nie radzi sobie ze sprawami zawodowymi"

pozdrawiam wszystkich przegrzanych ;-)
      • Gość: komarro Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.hbz.com.pl 16.07.01, 16:04
        Gość portalu: malvi napisał(a):
        [...]
        &#62 gdy spotykam urzednika ubranego niestosownie (czytaj: zbyt rozebranego) czuje
        &#62 sie zle i moje pierwsze wrazenie to "o, ta pani/pan jest niekompetentny - skoro
        &#62 nie potrafi sie ubrac, to pewnie nie radzi sobie ze sprawami zawodowymi"
        A od kiedy to ubior swiadczy o kompetencjach pracownika ?

&#62 pozdrawiam wszystkich przegrzanych ;-)
        Ja rowniez.
      • Gość: Swiatlo Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.easypower.com 16.07.01, 20:08
        Gość portalu: malvi napisał(a):

&#62 gdy spotykam urzednika ubranego niestosownie (czytaj: zbyt rozebranego) czuje
        &#62 sie zle i moje pierwsze wrazenie to "o, ta pani/pan jest niekompetentny - skoro
        &#62 nie potrafi sie ubrac, to pewnie nie radzi sobie ze sprawami zawodowymi"

Kompletny nonsens. Ogolna zasada jest taka, ze im lepszy inzynier lub
        programista, tym bardziej niedbaly stroj (i w ogole sposob bycia). Gdy przyjdzie
        do mnie taka paniusia z kadr i zacznie mi puszczac takie teksty jak powyzej, to
        przepraszam, ale ta pani chyba do zlej pracy trafila. Myslalem ze chodzi w tej
        firmie o programowanie lub inna prace mozgiem, a nie o przypodobanie sie tej
        paniusi.
        Chwala Bogu, ze w USA (gdzie pracuje) nie ma tych zasad. Po prostu, ze tak
        powiem, nastepny poziom w rozwoju. To paniusie w kadrach pracuja dla nas, a nie
        odwrotnie. Taka osobe z kadr mozna zastapic inna w ciagu jednego dnia bez zadnego
        uszczerbku dla firmy, inzyniera czy programisty juz tak latwo zastapic sie nie da.
        Musicie to panstwo z kadr raz na zawsze sobie zapamietac.

Swiatlo

• Gość: uff Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 195.205.13.* 30.07.01, 09:53
          No to, mój amerykański kolego, że tak powiem, pojechałeś...
    • Gość: PrzeMOL Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 14:47
      Mam włochate nogi i jestem informatykiem :)
      I właśnie siedzę w pracy w krótkich spodenkach, mimo że mój szef jest w koszuli
      i pod krawatem. Inna sprawa, że moje krótkie gatki są naprawde porządne i w
      niczym nie przypominają bazarowych gaci. A niechby szef mi coś powiedział...
      Już nie raz trzeba było włazić pod stół, żeby poprawić kabel wykopany
      przez "panią z księgowości" - zróbcie to 2 razy w długich spodniach i koszuli z
      krawatem a zobaczycie co powie żona jak zobaczy wasze ubranie...
      Zawsze wszystko mam czyste i odprasowane, porządne buty (nie jakieś tam
      biegówki adidasa tylko normalne sportowe jednokolorowe) więc nie widzę problemu
      w krótkich spodenkach. A włochatych nóg się nie wstydzę...bo moje!
      pozdro dla wszystkich cięrpiących w długich spodniach
      PrzeMOL
    • Gość: Arian Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.07.01, 14:58
      A ja właśnie jestem takim urzędnikiem, który męczy się w długich spodniach, a z
      chęcią założyłby krótkie. Może nie w kwiatki czy inny ciekawy wzorek, ale
      jednobarwne - o długości lekko za kolana a nawet trochę powyżej kolan. Akurat
      nogi mam chyba zgrabne i nienadmiernie owłosione (tak twierdza kobiety) to
      chyba nikogo by tak bardzo nie raziło. Powinienem też być w krawacie - ale
      powiedziałem sobie - chrzanię to - i jestem dzisiaj w koszulce polo
      (jednobarwnej i bez wzorków).

I właśnie widzę że co poniektórzy koledzy (nawet starsi wiekiem i funkcją)
      założyli dziś krótkie spodenki. Więc ja też nie będę miał skrupółów i jutro
      przyjdę w krótkich spodenkach.

Zresztą mam znajomego grafika komputerowego który mówi że nie ubiór świadczy o
      człowieku - więć on chadza w skurzanych luvb wytartych dzinsowych spodniach
      (czasami krótkich) i luźnych koszulkach - nawet na spotkania handlowe. A że
      zlecenia ciągle ma to widać że kontrahenci z powodu ubioru nie uważają go za
      osobę niekompetentną.
    • Gość: des Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 194.181.86.* 16.07.01, 15:21
      Jeśli pracodawca nie zapewnia odpowiednich warunków pracy, czyli klimy, to jak
      najbardziej. Chyba, że w zamian zobowiąże się do wypłacania godziwego dodatku
      za szkodliwość. To samo dotyczy obowiązku noszenia rajstop, pończoch.
      • Gość: lolik Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.07.01, 15:31
        krótkie spodnie to wg mnie nie taki wielki problem, popatrzcie na facetów,
        którzy noszą sandały i do tego mają na nogach skarpety, to po prostu szał pał
        • Gość: gienio Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 213.25.60.* 16.07.01, 16:40
          Gość portalu: lolik napisał(a):

&#62 krótkie spodnie to wg mnie nie taki wielki problem, popatrzcie na facetów,
          &#62 którzy noszą sandały i do tego mają na nogach skarpety, to po prostu szał pał

A u nas dziś w firmie luzik, wszyscy w sandałkach, bez skarpetek, chodzimy sobie
          swobodnie krzesając iskkrrry paznokciami na bruku. Kolega pechowiec miał dziś
          spotkanie u klienta, więc ubraliśmy go w mundurek i w drogę...
    • Gość: Alicja Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 212.106.10.* 16.07.01, 16:46
      Nie wyobrazam sobie kolegow w firmie w krotkich spodenkach...
      I niue chcialabym ich zobaczyc w takim stroju. Ja musze sie meczyc w ponczochach. A nogi mam na
      pewno lepsze.
      • Gość: mar Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 17:20
        Oczywiście, że usprawiedliwia, choć równie oczywiste, że nie w każdej pracy.

Gość portalu: Alicja napisał(a):
        &#62 Ja musze sie meczyc w ponczochach.

Współczuję Alicjo!

&#62 A nogi mam na pewno lepsze.

W to nie wątpię
    • Gość: Cezary W Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.b-f.com 16.07.01, 16:54
      redakcja napisał(a):

&#62 Nastaly straszne upaly, w pracy trudno wytrzymac, pot sie leje z czlowieka.
      &#62 Czy z powodu wysokiej temperatury mozna rozluznic nieco zasady i przychodzic
      &#62 do pracy w krotkich spodenkach i sandalach? Co o tym sadzicie?

Mozna, ale tylko do takiej pracy, gdzie nalezy krotkie spodenki nosic np.
      sprzedawca lodow na lub w poblizu plazy. W biurze, ani wlasna glupota ani piekne
      i swiezo ogolone nogi nie sa usprawiedliwieniem do noszenia krotkich spodni.
      Cezary W.

• Gość: mundek Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.motorola.com 16.07.01, 18:03
        &#62 Mozna, ale tylko do takiej pracy, gdzie nalezy krotkie spodenki nosic np.
        &#62 sprzedawca lodow na lub w poblizu plazy. W biurze, ani wlasna glupota ani piekn
        &#62 e i swiezo ogolone nogi nie sa usprawiedliwieniem do noszenia krotkich spodni.
        &#62 Cezary W.

Czarek,
        czyzby cie homofobia ogarniala? Jesli widzisz faceta nogi na plazy i cie one nie
        przerazaja, to dlaczego maja ci przeszkadzac w biurze?
        Oczywiscie nie mozna nosic kolorowych (pastelowych) w palmy czy tez hawajskich do
        surfingu, ale pamietaj ze mode letnia mozna polaczyc z elengancja i mozesz sobie
        np. walnac spodenki z materialu khaki ladnie uprasowne, to tego eleganckie
        sandaly oraz elegancka koszulke z krotkim rekawkiem i kolniezykiem w stylu polo,
        np.
        http://www.gap.com/asp/Product.asp?wdid=9001080&wpid=111275
        http://www.gap.com/asp/Product.asp?wdid=9001025&wpid=108255
        i bedzie wilk syty i owca cala ... bedziesz czlowieku wygladal i elegancko i
        bedzie ci wygodnie tzn. nie bedziesz sie gotowal we wlasnym potem pod krawatem.
        Jak masz sie spotkac z klientami to moze inna sprawa, ale tak dlugo jak to jest
        tylko w biurze to nikt nie ma prawa ci nic powiedziec.
        Moj szef sam chodzi codziennie pod krawatem ale nam mowi, ze skoro jest lato i sa
        upaly to tak dlugo jak ja sie danego dnia nie musimy z klientem spotkac to moze
        chodzic w krotkich spodenkach, po czym dodal ze na wypadek naglego spotkania
        gdzie dlugie spodnie moga byc potrzebne "trzymaj w szufladzie pare spodni khaki"!!

• Gość: Psionix Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.07.01, 17:16
      redakcja napisał(a):

&#62 Nastaly straszne upaly, w pracy trudno wytrzymac, pot sie leje z czlowieka.
      &#62 Czy z powodu wysokiej temperatury mozna rozluznic nieco zasady i przychodzic

Ludzie, ale wy macie problemy... oczywiście że można. Przecież nie będziemy
      chodzić w kożuchach w czasie upału. Jak można w ogóle stawiać takie pytania... :)

Teraz takie czasy że się coraz mniej nosi a coraz więcej odsłania... popatrzcie
      jak niektóre panie chodzą ubrane (nie mówię że mi to przeszkadza ;), a wy się
      martwicie krótkimi spodenkami???
    • Gość: miros Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 17:51
      Mozna je nosić, tylko ciężko dobrać pasującą do nich teczkę :)
      • Gość: Mundek Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.motorola.com 16.07.01, 18:05
        &#62 Mozna je nosić, tylko ciężko dobrać pasującą do nich teczkę :)

To sobie spraw tornister!
        • Gość: miros Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 18:12
          Dzięki za radę ale proszę, nie z pokemonami...
    • Gość: Swiatlo Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.potlnd1.or.home.com 16.07.01, 18:22
      No wiec mieszkam i pracuje w USA i powiem jak to jest tutaj. W lecie na ulicy
      prawie wszyscy mezczyzni chodza w krotkich spodenkach. Prawde mowiac, kiedy
      zakladam dlugie spodnie raz na tydzien do kosciola, to czuje sie jakbym byl w
      pancerzu, i o niczym nie mysle aby juz wrocic do domu i zrzucic z siebie to
      cholerstwo. Oczywiscie te krotkie spodenki sa prawie do kolan i zaslaniaja
      prawie calkowicie uda. Spodenki tylko ponizej posladkow sa nie do pomyslenia.
      Facet ktory krytykuje krotkie spodenki (Norman) musi pochodzic chyba z
      Chlewikowa Dolnego, gdzie obowiazuje kant i lakierki do kosciola, i walonki na
      pole. Norman, wyjedz do cywilizowanego kraju, a gwarantuje ze bedziesz wygladal
      jak idiota.
      Co do pracy, to zalezy to od tego co robisz i indywidualnych postanowien firmy.
      W Oregonie, gdzie ja pracuje, jezeli nie masz pracy wymagajacej kontaktu z
      klientami, to krotkie spodenki sa OK. Musza jednak byc nie prowokujace.
      Standardem sa spodenki zielone lub szare do gornej czesci kolan. Koszulka
      trykotowa z krotkimi rekawkami powinna miec kolnierzyk. Podobnie kobiety
      powinny byc schludne. Nie wolno przyjsc do pracy bez biustonosza. Zreszta
      wszystkie pomieszczenia za klimatyzowane, wiec nawet jesli trzeba przyjsc
      bardziej formalnie, to da sie wytrzymac.
      Norman, a moze sie wychowales w Afganistanie?

Swiatlo
      • Gość: JaJaccek Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 16.07.01, 18:41
        Wszystko zalezy od rodzaju pracy.W USA nawet do kosciola chodzi sie w kroykich
        spodenkach 5/8 za kolana.W magazynach typu:Jewel, Wal-Mart,Dominick's
        obowiazuja koszulki firmowe i dopuszcalne sa krotkie spodenki dla
        pan.Taxidrivers ubieraja sie jak chca,Limodrivers obowiazuja
        garnitury.Mc'Donalds koszulki i krotkie spodenki.Urzednicy dlugie
        spodnie ,biala koszula, krawat.Panie bluzeczki spodnice.Na ulicy pelny luz
        generalnie KROTKIE spodenki dla kazdej tuszy, rasy,plci.Ortodoksi na ulicy
        chodza w pelnym "umundurowaniu".
      • Gość: gofia Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.block.pcc.net 16.07.01, 20:31
        Gość portalu: Swiatlo napisał(a):

&#62 Prawde mowiac, kiedy
        &#62 zakladam dlugie spodnie raz na tydzien do kosciola, to czuje sie jakbym byl w
        &#62 pancerzu, i o niczym nie mysle aby juz wrocic do domu i zrzucic z siebie to
        &#62 cholerstwo.

Nie rozumiem - po co sie tak meczysz? Zawsze mi sie wydawalo, ze chodzenie do
        kosciola powinno byc przyjemnoscia, a nie przykrym obowiazkiem... Przeciez myslac
        jedynie o zrzuceniu z siebie tego cholerstwa nie mozesz sie skupic na kazaniu,
        nieprawdaz? ;) Co by sie stalo, gdybys zalozyl krotkie spodenki? No nie mowie o
        spodenkach odslaniajacych poldupki, chociaz i taka pania tu (w Stanach) widzialam
        w kosciele...
        Mam chyba szczescie - pracuje w takiej firmie, ze moge ubierac sie dowolnie.
        Nikogo nie raza krotkie spodenki lub odkryte ramiona. To tylko kwestia smaku czy
        takie spodenki sa w motylki lub kwiatki, ja wole gladkie, chociaz kolorowe, a nie
        szaro-bure. No i jeszcze samokrytyka... Nie kazdemu we wszytskim ladnie ;) Uwazam
        jednak, ze najwazniejsza sprawa jest nie ubior tylko czystosc. Ostatnio bylam w
        banku (w Polsce), i co z tego, ze obslugiwala mnie sliczna, ubrana bardzo
        elegancko kobieta, skoro smierdzialo od niej na kilometr?
        A owlosione meskie nogi moga byc piekne :))))
        Pozdrawiam i zycze pachnacego dnia
      • Gość: Estie Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.dynamic.uiowa.edu 16.07.01, 20:53
        Gość portalu: Swiatlo napisał(a):

&#62 No wiec mieszkam i pracuje w USA i powiem jak to jest tutaj. W lecie na ulicy
        &#62 prawie wszyscy mezczyzni chodza w krotkich spodenkach. Prawde mowiac, kiedy
        &#62 zakladam dlugie spodnie raz na tydzien do kosciola, to czuje sie jakbym byl w
        &#62 pancerzu, i o niczym nie mysle aby juz wrocic do domu i zrzucic z siebie to
        &#62 cholerstwo. Oczywiscie te krotkie spodenki sa prawie do kolan i zaslaniaja
        &#62 prawie calkowicie uda. Spodenki tylko ponizej posladkow sa nie do pomyslenia.
        &#62 Facet ktory krytykuje krotkie spodenki (Norman) musi pochodzic chyba z
        &#62 Chlewikowa Dolnego, gdzie obowiazuje kant i lakierki do kosciola, i walonki na
        &#62 pole. Norman, wyjedz do cywilizowanego kraju, a gwarantuje ze bedziesz wygladal
        &#62
        &#62 jak idiota.

Bardzo nieladnie. Argumenty ad personam w dyskusji o shortach? Ja tez mieszkam i
        pracuje w USA. Owszem ubieraja sie oni duzo bardziej na luzie i sportowo, ale w
        powaznych instytucjach, zwlaszcza tam gdzie sie duzo zarabia, specjalnie shortow
        nie zaobserwowalam.

Poza tym wcale nie uwazam, ze Ameryka jest "cywilizowana" a Polska nie.

&#62 Norman, a moze sie wychowales w Afganistanie?
        &#62

Jesli tak duzo wiesz o Ameryce to powinienes takze wiedziec, ze tego typu
        wypowiedz nie jest politycznie poprawna i mozna by Cie oskarzyc o rasizm tudziez
        dyskryminacje kulturowa i etniczna.

Pozdrawiam.

Estie
        • Gość: Swiatlo Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.potlnd1.or.home.com 16.07.01, 21:33
          Gość portalu: Estie napisał(a):

&#62 Bardzo nieladnie. Argumenty ad personam w dyskusji o shortach?

Przepraszam za to. Jednak pracuje na dosc specjalistycznym stanowisku w firmie
          softwarowej, chodze do pracy w trykotach i szortach (no wiesz, w tych
          amerykanskich shorts, czyli dosc porzadnych spodenkach prawie do kolan), i cenie
          sobie to prawo. Strasznie nie toleruje jesli ktos chce mi to prawo odebrac.
          Wiem, ze my programisci jestesmy dosc rozpuszczeni nasza pozycja w USA i to
          wykorzystujemy. Na wielu innych stanowiskach byloby to niedopuszczalne.
          Jednak tan pan Norman kwestionuje nawet chodzenie w spodenkach na ulicy. Przeciez
          to juz Iran albo i gorsza paranoja!
          Jak przyjechalem z odwiedzinami do Polski, to moj ojciec strasznie mnie
          krytykowal ze te spodenki i biale skarpetki. Ludzie, przeciez to wygodnie! On mi
          zarzucal jakis snobizm i bezguscie, ale przeciez ja juz sie do tej kultury
          luzakowej przyzwyczailem i naprawde nie mam juz tolerancji dla tej polskiej
          zasciankowosci.
          Swiatlo
    • Gość: Ana Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.ibl.bm 16.07.01, 18:36
      Krotkie spodenki, tzw. bermudy sa czescia bardzo oficjalnego stroju na
      Bermudach. Naprawde! Panowie nosza bermudy do pracy wraz z koszula, krawatem i
      marynarka. Do tego obowiazkowe podkolanowki, najlepiej w kolorze spodni. A
      jakie to kolory? Nie uwierzycie! Rozowy, turkusowy, czerwony, zielony, zolty,
      niebieski.... Pokazuja swoje owlosione kolanka chude, grube, krzywe. Tak samo
      ubieraja sie czlonkowie parlamentu na oficjalnych obradach. No, ale to Bermudy.
      Inne zwyczaje, inna kultura. W Polsce chyba by mi sie to nie podobalo.
      Pozdrawiam
    • Gość: Ana Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.ibl.bm 16.07.01, 19:45
      Krotkie spodenki, tzw. bermudy sa czescia bardzo oficjalnego stroju na
      Bermudach. Naprawde! Panowie nosza bermudy do pracy wraz z koszula, krawatem i
      marynarka. Do tego obowiazkowe podkolanowki, najlepiej w kolorze spodni. A
      jakie to kolory? Nie uwierzycie! Rozowy, turkusowy, czerwony, zielony, zolty,
      niebieski.... Pokazuja swoje owlosione kolanka chude, grube, krzywe. Tak samo
      ubieraja sie czlonkowie parlamentu na oficjalnych obradach. No, ale to Bermudy.
      Inne zwyczaje, inna kultura. W Polsce chyba by mi sie to nie podobalo.
      Pozdrawiam
      • Gość: JaJaccek Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.chicago-18-19rs.il.dial-access.att.net 17.07.01, 01:52
        Zgadzam sie z Estie.Chcialem jeszcze nadmienic o
        szortach "tyrolkach" ,skorzanych- na gustownie ozdobnych szeleczkach, do tego
        skarpetki i skorzne polbuty. Calosc dopelnia twarzowy kapelusik,koniecznie z
        piorkiem.Kazdy wie gdzie.
    • Gość: vesna Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 195.116.250.* 17.07.01, 12:35
      Wszystko zalezy od charakteru pracy. U mnie dziewczyna chodza w krotkich
      sukienkach i topach, a kolesie w spodenakach, gdy jest goraca.
      • Gość: xyz Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.*.*.* 17.07.01, 13:43
        Wracajac do USA to tam wszystko może sie zdarzyć. Nie potrafili nawet porządnie
        zagłosować /trzeba trafić w odpowiednia dziurkę/- żenada. Niech więc chodzą
        sobie w tych kolorowych bermudkach, ale się nie przechwalają.
    • amic Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? 17.07.01, 15:54
      To w czym bedziesz przychodził do pracy zalezy od:

I. Srodowiska w ktorym pracujesz i w związku z tym oczekiwań wobec Twojego
      stroju ze strony tegoz srodowiska:
      - jezeli jestes urzednikiem w renomowanym banku, beda oczekiwac od ciebie
      przychodzenia w ciemnym garniturze bez wzgledu na pore roku i aktualna pogode
      - jezeli jestes programista w firmie softwerowej - mozesz przychodzic w czym
      chcesz
      - jezeli masz kontakt z klientami - musisz przychodzic w dlugich spodniach i
      krawacie
      - itd. itd.

II. Twojego stosunku do tych wymagan:
      a/ akceptujesz je i traktujesz jako sile wyzsza
      b/ wkurzaja Cie ale dla swietego spokoju dostosowujesz sie, probujac
      jednoczesnie cos zmienic (jezeli już garnitur to moze nie granatowy a chociaz
      bezowy/
      c/masz je w nosie - dobrze wykonujesz swoje obowiazki i nikt nie bedzie Ci sie
      wtracal do Twojego ubioru

III. Reakcji srodowiska na IIc:
      a/ wywalaja Cie z pracy pod pierwszym lepszym pretekstem
      b/ szykanuja Cie (brak premii, gorsze zlecenia, itd.) tak długo az sie
      zlamiesz i dostosujesz lub sam odejdziesz
      c/ dzwonia po pogotowie ratunkowe, jezeli jestes programista i przyszedles do
      pracy w upal w czarnym garniturze
      d/jezeli jestes wybitna jednostka i super fachowcem - toleruja twoj
      nonkonformizm. Tak dlugo az znajda innego super fachowca, ktory dostosuje sie
      do wymagan firmy. Wtedy Cie wywalaja. Wtedy Ty rejestrujesz dzialalnosc
      gospodarcza, wynajmujesz od szwagra garaz i rozkrecasz firme. Po dwudzestu
      latach jestes jednym z najbogatszych ludzi, zatrudniasz tysiace pracownikow.
      I bardzo pilujesz aby kazdy mogl przychodzc do pracy w czym chce bo wiesz, ze
      zawsze moze sie znalezc jakas wybitna jednostka, ktora wywalona z pracy z
      bezsensownego powodu zarejestruje dzialalnosc gospodarcza, wynajmie garaz i za
      pare lat stanie sie dla Ciebie konkurencja.

A wiec - WYBOR NALEZY DO CIEBIE !

• Gość: mix Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.gazeta.pl 19.07.01, 19:47

a ja mam gdzies, co mysli moj szef. Nie mam kontaktu z klientami, wiec nie mam tez powodu, by
        ubierac sie jak pajac (mam na mysli garnitur).
    • Gość: Maciek S Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 129.212.11.* 24.07.01, 22:42
      redakcja napisał(a):

Zalezy jaka praca. Jesli w biurze to nie jest to chyba nidgzie przyjete jako tzw.
      "business-casual" i wtedy to nie jest usprawiedliwione. Zwykle nie chodzi sie w
      biurach z golymi nogami. W wielu firmach nawet Jeans nie jest akceptowany (no na
      Zachodzie).

To moze byc w jakims stopniu usprawiedliwione w biurach jesli klimatyzacja nie
      dziala, ale... wszystko zalezy od tego czy szef jest rozsadny.

Pozdrawiam
    • Gość: hej Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: 10.1.121.* 30.07.01, 18:56
      moj szef przyszedl dzisiaj do pracy w krotkich spodenkach. Ma bardzo owlosione nogi. PIEKNE. Jutro przyjde
      podobnie ubrany.
      • Gość: Maciek S Re: Czy upal usprawiedliwia noszenie krotkich spodenek w pracy? IP: *.amdahl.com 30.07.01, 22:04
        Gość portalu: hej napisał(a):

&#62 moj szef przyszedl dzisiaj do pracy w krotkich spodenkach. Ma bardzo owlosione
        &#62 nogi. PIEKNE. Jutro przyjde
        &#62 podobnie ubrany.

Przyjdz jeszcze z koszulka rozpieta na piersi.... i jesli masz owlasiona klate to
        wyczesz te wlosy na zewnatrz. Zobaczymy co szef na to.

Ehhh.... chyba niektorzy szefowie zapominaja ze to nie geba i polecenia sa
        skuteczne, ale przyklad i te same zasady obowiazujace zarowno szefa i
        podwladnych. Roznica polega nie na swobodzie zachowania (jesli tak to szef jest
        bardzo nieprofesjonalny), ale na zakresie obowiazkow.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka