Gość: lolik IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 12:09 czy na forum jest ktoś, kto zna przepis na deser tiramisu, będę bardzo wdzięczna, nawet prześle kawałek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiks Re: tiramisu IP: *.*.*.* 18.07.01, 12:29 TIRAMISU Składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100ml wódki 4łyżki cukru 4 żółtka 250 gram bitej śmietany 8 biszkoptów kakao do posypania Przygotowanie: Kawę rozpuść w 100ml wody i połowie wódki Nasącz płynem biszkopty Wyłóż nimi 4 szerokie szklane pucharki Żółtka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę, w trakcie ucierania dodawaj stopniowo pozostały alkohol Masę połącz z bitą śmietaną i delikatnie wymieszaj Wypełnij kremem przygotowane pucharki i posyp kakao Wstaw do lodówki na 2-3 godziny Smacznego Czekam na obiecany kawałeczek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stone99 Re: tiramisu IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 12:36 To dopiero! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bt Re: tiramisu IP: 194.204.172.* 18.07.01, 12:52 Przepis jest ok, ale to uproszczona wersja. Do prawdziwego tiramisu uzywa sie sera mascarpone i na pewno innego alkoholu (nie pamietam, jakiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolik Re: tiramisu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 13:08 bt masz rację, a ten alkohol to przecież no wiesz ten tego, podstawa, no bo przecież jak dodam nie taki składnik to może mi nie wyjdzie, albo wyjdzie i będzie niedobre i kto to wtedy zje, na pewno mój pies, a poza nim to może ktoś sie napatoczy ale tak w ogóle to wielkie dzięki, i do dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corleone Re: tiramisu IP: 157.25.156.* 18.07.01, 13:05 Gość portalu: kiks napisał(a): > TIRAMISU > Składniki: > 2 łyżki kawy rozpuszczalnej > 100ml wódki > 4łyżki cukru > 4 żółtka > 250 gram bitej śmietany > 8 biszkoptów > kakao do posypania > > Przygotowanie: > Kawę rozpuść w 100ml wody i połowie wódki > Nasącz płynem biszkopty > Wyłóż nimi 4 szerokie szklane pucharki > Żółtka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę, w trakcie ucierania dodawaj > stopniowo pozostały alkohol > Masę połącz z bitą śmietaną i delikatnie wymieszaj > Wypełnij kremem przygotowane pucharki i posyp kakao > Wstaw do lodówki na 2-3 godziny > Smacznego > Czekam na obiecany kawałeczek > Pozdrawiam Przepis na pyszności ale nie do końca jest to tiramisu. Zamiast bitej śmietany powinien być użyty delikatny serek mascarpone (mozna kupic w hipermarketach,np. w Auchan jest mascarpone firmy Galbani. Jeżeli nie ma mascarpone, to moza użyć zwyklego delikatnego twarożku zmieszanego ze śmietaną (byle nie kwaśną). Poza tym proponowałbym użyć zamiast wódki - do masy serowej likieru amaretto (migdałowy) a do kawy - koniaku lub brandy. Można też eksperymentować z innymi mocnymi aromatycznymi alkoholami. Najlepsza jest też kawa espresso albo naturalna kawa mielona zaparzona w termosie a potem przefiltrowana. Można też upiec (lub kupić) płaty biszkoptowe i zrobić tiramisu w kształcie tortu. Radziłbym też posypać wszystko startą deserową czekoladą. Istnieją też wersje tiramisu z owocami no. na biszkopty można położyć wiśnie w syropie a potem mase serową. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolik Re: tiramisu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 13:11 naprawdę jestem pod wrażeniem, skąd wy to wszystko wiecie, może z kątowni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolik Re: tiramisu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 13:12 to jeszcze raz ja, mam pytanie za 100 punktów, czy to jest w ogóle do zjedzenia, bo jeżeli nie to szkoda się męczyć, po składnikach mozna się domyślić, że jest dobre, ale smakuje jak? serem, alkoholem, kawą, a może czymś innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bt Re: tiramisu IP: 194.204.172.* 18.07.01, 13:13 No wlasnie, ten alkohol to byl likier, ja eksperymentowalam tez kiedys z baileys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: tiramisu IP: *.gazeta.pl 18.07.01, 13:16 Prawdziwy przepis na tiramisu (nauczyłam się go od prawdziwej włoskiej "mammy", i wychodzi super, no i jest niewątpliwie autentycznie włoski): 500 gram serka mascarpone (w Warszawie najłatiwej kupić firmy Galbani - jest OK) 2 duże opakowania podłuznych biszkoptów (ja używam San) Martini Bianco albo inny podobny wermut 5 jaj 10 dużych łyżek cukru kawa Zaparzyć ok. 2 kubki baaardzo mocnej kawy. Odstawić do studzenia. Do dużego naczynia wyłożyć serek. Rozbić jaja oddzielając białka od żółtek. Ubić białka z 5 łyżkami cukru tak puszyście jak tylko się da. Przełożyć mase do serka i zmikowac wszystko razem na gładko. Wymyć naczynie do mikosowania i łapki miksewa (chodzi o to, zeby do białek nic innego nie domieszczać przy miksowaniu), po czym ubić białka z reszta cukru na supersztywno. B. delikatnie wmieszczac białka do masy serkowo-żółtkowej. Do zimnej kawy dolać Martini w proporcji mniej więcej 2:1 kawa:Martini. Wlać trochę mieszaniny do głębokiego talerza. Wziąć dużą miskę. Biszkopy po jednym maczac w kawie z Martini i wyłożyć nimi dno miski. Teraz na warstwę biszkoptów nałożyć dość grubą warstwe kremu serkowo- jajecznego. Znowu maczane biszkpty itp.; warstwa serkowa powinna byc na górze. Ładne wygładzić. Przez sitko posypać kakao. Włożyć do lodówki na min. 2-3 godziny. Gotowe. Nakładać na talerze tak, żeby jan najmiej zniszczyc warstwowa strukturę. Wychodzi naprawde boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corleone Re: tiramisu IP: 157.25.156.* 18.07.01, 13:33 Uwaga ogolna - z tiramisu jest tak jak np. z bigosem w Polsce - nie ma jedynego prawdziwie włoskiego przepisu. Ważne jest że musi sie składać z biszkoptu nasączonego kawą z alkoholem, masy opartej na serku mascarpone (i alkoholu!) oraz posypki czekoladowej lub kakaowej. A dalej - co region i gospodyni to inny przepis. Jeżeli chodzi o smak to dowcip polega na tym, że nie smakuje to ani serem ani kawą ani likierem ale smakuje jak tiramisu!!!!. Zachęcam do eksperymentów - za dziesiątym razem to będzie to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: tiramisu IP: *.*.*.* 18.07.01, 14:10 dzieki chetnie udoskonale swoj przepis a co z obiecanym kawaleczkiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pliszka Re: tiramisu IP: *.pl 19.07.01, 11:35 to ja lecę do hita po serek mascarpone i po martini. pa. Odpowiedz Link Zgłoś