Dodaj do ulubionych

Kryzys? W Polsce nie było kryzysu!

02.01.10, 18:13
Pismacy i polytycy kaczyńskie - Przestańcie straszyć !!!
Czy naprawdę za mało szkód wyrządziliście propagując rzekomy "kryzys", który ponoć dotknął Polskę ???!!! Usiłując wymusić ładowanie kasy w "upadające" firmy?

Pamiętajcie - taka tematyka już się przejadła i im bardziej się staracie, tym mniej osób w to wierzy. Teraz nawet byle gimnazjalista wie, że polski "kryzys" to był zabieg PRowy, całkowicie wykreowany przez media i Kaczńskich. W PL była co najwyżej recesja a nie kryzys.

Dlaczego i dla kogo media wywołały "kryzys" i nim wszystkich straszyły? Przede wszystkim zrobiły to na zlecenie dużych koncernów i w obawie przed utratą budżetów reklamowych. Takie koncerny, lokując spore nakłady finansowe w mediach, mają sporą kontrolę nad treściami przez nie przekazywanymi.

Propaganda kryzysowa była dla wielu koncernów bardzo wygodna.

Można było ogłosić upadek i wszystko zwalić na rzekomy "kryzys". Tymczasem upadek przedsiębiorstwa to najczęściej nie tyle chwilowe zmiany na rynkach zbytu ale głównie efekty wieloletniego niewłaściwego zarządzania.

Tak samo z oszczędnościami kadrowymi. Można zwolnić dużą część kadry i wytłumaczyć to kryzysem. Tymczasem reszta kadry będzie obarczona nadmiarem pracy. Pomimo tego nikt się nie zwolni, bo na skutek propagandy kryzysu zdemolowany, zniszczony został rynek pracy. Zaprzepaszczono to, co udało się wypracować przez wiele lat. Widać zatem zasadę naczyń połączonych.

BTW kryzysem NIE JEST: upadek, zamknięcie, plajta itp.

TEN KRYZYS TO SZANSA, bo na kryzysie można zarobić !!!

Np. ja - gdy większość pozbywała się akcji (które kosztowały grosze), kupowałem je. Pracownicy biura maklerskiego patrzyli się dziwnie. A nie tak dawno sprzedałam większość, niektóre z kilkusetprocentowym zyskiem.
Obserwuj wątek
    • elena4 Re: Kryzys? W Polsce nie było kryzysu! 02.01.10, 18:16
      Bo prawie nie ma gospodarki. Ale kryzys rykoszetem walnie, bo u włascicieli w
      krajach jest, hehehe.
    • kaszmir07 w rok przybyło przeszło 400 tysięcy bezrobotnych w 02.01.10, 18:17
      w listopadzie 70 tysięcy straciło robotę
      • m.c.hrabia Re: w rok przybyło przeszło 400 tysięcy bezrobotn 02.01.10, 18:21
        Nie możesz ich zatrudnić?
        • elena4 Re: w rok przybyło przeszło 400 tysięcy bezrobotn 02.01.10, 18:28
          Najfajniej, że na zachodzie też nie mają czego szukac.
          Ciekawe, kiedy w koncu wybuchną.
    • witoldzbazin Re: Kryzys? W Polsce nie było kryzysu! 02.01.10, 18:26
      na razie jedziemy na krechę...zobaczymy czym to się skończy hehehehe
    • jas123456789 Re: Kryzys? W Polsce nie było kryzysu! 02.01.10, 20:04
      ty jesteś obojniak???piszesz"kupowałem" i
      "sprzedałam"hmmmmmmm,to jak to jest z tobą?może masz rozdwojenie
      jaźni,podobno tak platfusy mają:)))))))))
      • wanda43 Re: Kryzys? W Polsce nie było kryzysu! 02.01.10, 20:14
        jas123456789 napisał:

> ty jesteś obojniak???

Ma to dla ciebie jakies znaczenie?

A co do kryzysu, to fakt, jeszcze go u nas nie ma, ale przyjdzie. Na bank! Mam
        wrażenie, że wiosna, a na pewno w drugiej połowie roku. Gonimy zachód, ale i tak
        u nas wszystko z opóźnieniem, kryzys tez.
        • bard333 Re: Kryzys? W Polsce nie było kryzysu! 02.01.10, 20:54
          kryzys jest i to duży! odczuwaja go firmy, których prawie 1000 padło w zeszłym
          roku...

Dajemy sobie jakos rade dzieki złotówce i temu, że nie mamy sztywnego kursu! Kto
          pamięta jak półtora roku temu (gdy wchodziliśmy w kryzys) dolar kosztował 2, a
          euro 3 złote???

Polacy dostaja pensje w złotówkach, a eksporterzy sprzedaja swoje produkty w
          euro i dzieki temu jakoś wiążemy koniec z końcem (wystarczy przesledzić,
          pierwszy z brzegu kurs Forte, który związał sie mocno z niemieckim producentem
          pod tytułem Nobilia i bardzo zastniał na zachodzie)

Przez litość nie wspomnę jakie były lamenty, że zła Gilowska nie wprowadziła nas
          do RM2... to jej POdziekujcie...

jak to było...? przez te złe Kaczory nie mamy euro, a Słowacja ma i ludzie tam
          szczęsliwi, weekendy spędzać będa na karaibach...;)))
    • dupetek To nie tak! 02.01.10, 20:25
      Pierwsza faza kryzysu czyli upadki instytucji finansowych nas ominęła. W drugiej
      fazie kryzys nas dotknął, bo zaczął spadać export i firmy produkujące na
      zewnątrz zaczęły mieć kłopoty. Na szczęście nasza gospodarka, to ok. 40%
      eksportu i popyt wewnętrzny nadal nas trzyma na powierzchni.
      Teraz stoimy przed trzecią fazą, tzw. kryzys budżetowy (fiskalny) i zobaczymy
      jaką strategię zaproponuje Wincent w styczniu! Mam nadzieję, że poradzi sobie
      równie dobrze jak dotychczas.
      • bard333 to znaczy... 02.01.10, 21:00
        jaką strategię? O ile sobie przypominam wincent chciał jak najszybszego
        wprowadzenia euro... o tej strategii piszesz? bo o jakiejś innej niż "mamy,
        wiemy, już za chwile itd" to nie słyszałem!

Jakie kroki (konkretnie) rządzących wg ciebie pozwoliły nam w miare lekko
        przechodzic kryzys...?
        • dupetek ! 02.01.10, 21:11
          W ten sposób to dyskutuj na PiSdziackich imprach! A wykładów o tym co dzieje się
          wokół nie będę robił leniwemu tępakowi, któremu nie chce się samodzielnie
          śledzić wydarzeń!

Jojo zapowiedział portal społecznościowy PiSu i mam nadzieję, że oszołomstwo tam
          się przeniesie!

bard333 napisał:
          • bard333 Re: ! 02.01.10, 21:23
            "leniwy tępak..."

hehehehe...;))) tak patrząc na twoje wpisy o każdej porze dnia i nocy, to
            wnoszę, że jesteś na moim utrzymaniu ćwoku...

pewnie ze sztabu sławusia albo innego idioty z peło... tam same tytaNY
            Entelektu...;)))

wytłumacz mnie biednemu, leniwemu, co ten wincent wymyslil coby nam było
            lepIJ...:)))

tak w kilku zdaniach...
            • dupetek Re: ! 02.01.10, 21:26
              W styczniu dowiemy się co Wincent wymyślił, ale na ile ciebie poznałem to nie
              zauważysz leniwy tępaku!
              • bard333 w sobotę biuro propagandy nie pracuje...???? 02.01.10, 21:36
                tak swoimi słowami, jakie to były ruchy wincenta do tej pory? i juz przestań
                patrzec w lustro, bo ten tFUJ PrOwadzący obetnie ci dniówke, jeśli będziesz mi
                tak monotonnie bluzgał...;))) więc spróbuj swój mały móżdżek skierowac na inne
                tory i wymysl co innego...
          • boblebowsky [...] 02.01.10, 21:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • bard333 te... bombloski... 02.01.10, 21:37
              juz kiedys ci pisałem... jełop cię spłodził, a ty daleko nie upadłeś...;)))
              • boblebowsky Re: te... bombloski... 02.01.10, 21:44
                Nisko sam widzę upadłeś, że musisz się za moją rodzinę brać z braku argumentów.
                I naucz się raz na zawsze, jak się nie ma o czymś pojęcia to się mordy nie
                otwiera, bo można się tylko skompromitować.
                Poza tym czy ja się do ciebie w ogóle odzywam!?! Na drzewo gnoju, bo ci czarną
                szmatę na ten durny łeb założę!
                • bard333 Re: te... bombloski... 02.01.10, 21:49
                  co mi założysz...?? ;)))) swoje kalesony...? a fe!!!

z ciebie niezły kiep jest...;))) lubie wejść czasem na to forum i obejrzec
                  takich jak ty... to lepsze niż zoo...;)))

• wanda43 Re: To nie tak! 02.01.10, 21:11
        Nam sie udalo. Zanim kryzys dotknął,zamknelismy zaklad i ... nareszcie
        emerytura. Gowniana, fakt, ale i swiety spokoj.
        Wiem jedno - wg rządzących zawsze najlepszym lekarstwem na kryzysy byla nie
        obniżka kosztow rządzenia, nie zacisniecie pasa sobie, czyli waadzy, ale nam
        poprzez wzrost podatkow i wszelkich oplat. Kazda waadza zawsze uderza w tego, co
        najslabszy.
        • dupetek Taka dola! 02.01.10, 21:23
          Wszystkie społeczeństwa już płacą i będą płaciły za ten kryzys.

wanda43 napisała:
        • bard333 Re: To nie tak! 02.01.10, 21:31
          Dużo pracuje, dużo podróżuje po całej Europie, w tym roku wejde juz w powazny
          wiek... i niestety coraz bardziej żal mi mojego kraju!!!

Zawsze dawaliśmy sie robić w bambuko, okradali nas od lewej do prawej, ale to co
          robia teraz, to juz nawet nie jest żałosne! takiego złodziejstwa jak teraz w
          Polsce nigdy nie było!

smutne... trzeba przetrwać! jedyna pozytywna strona tego co sie teraz dzieje to
          będzie upadek rządzących... ludzie wreszcie przejrza na oczy! wierzę w to!
          • wanda43 Re: To nie tak! 02.01.10, 21:58
            Nic sie nie zmieni. Dalej beda 2 partie PiS i PO, ktore beda sie żarły kosztem
            panstwa, czyli naszym.
    • qqazz Rację masz 02.01.10, 21:29
      tak samo z tym, że kryzys to swietna okazja na zarabianie, dla przewidujących i
      rozsądnych oczywiscie.
      Tyle tylko, że kryzys nas jednak w końcu dopadnie, dług publiczny rosnie
      lawinowo, a wzrost choc jest to jednak niewiele biorąc pod uwagę żeśmy
      stosunkowo bidni.

pozdrawiam
    • boblebowsky Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskiemu 02.01.10, 21:38
      bo w dużej mierze dzięki nim udało się zapobiec jeszcze poważniejszym problemom.
      Wszystko dzięki temu, że swoją rozsądną polityką informacyjną i podjętą taktyką
      nie doprowadzili do wywołania paniki i załamania się popytu wewnętrznego, dzięki
      któremu "żyjemy".
      • bard333 wężykiem, wężykiem....;))) 02.01.10, 21:44
        jeszcze kilka takich bzdetów i dniówkę bombloski zasłużysz...;))
        • boblebowsky Re: wężykiem, wężykiem....;))) 02.01.10, 22:00
          bard333 napisał:

> jeszcze kilka takich bzdetów i dniówkę bombloski zasłużysz...;))

Albo szczylku na temat, albo spadaj! A jak chcesz sobie posr..ć to przypominam
          że cywilizowani ludzie robią to w toalecie, a w miejscu publicznym robią to
          zwykli żule.
          • bard333 Re: wężykiem, wężykiem....;))) 02.01.10, 22:09
            szczylku.... hmm...

masz racje, że nie jesteś więcej wart, niż spuszczenia w klozecie...

widzisz burku... to ty przylazłeś, żeby mnie obrażać.. normalnie w życiu, na
            takie ścierwo jak ty to pewnie nawet nie spojrze... ale FK rzONdzi sie swoimi
            prawami i takie ćwoki jak ty tu pisujOM (nawet w Sylwestra...;))) więc nie chce
            mie sie z toba bluzgać... za słaby w uszach jesteś.. zawołaj zoro... ten
            przynajmniej ma klase...;))

jesli potrafisz odpowiedziec na moje pytanie, to słucham... co, konkretnie
            zrobił tusk i jego banda dla gospodarki...????
            • boblebowsky Re: wężykiem, wężykiem....;))) 02.01.10, 22:16
              > jesli potrafisz odpowiedziec na moje pytanie, to słucham... co, konkretnie
              > zrobił tusk i jego banda dla gospodarki...????

Jaki głąb takie pytanie, hłe, hłe.....Szkoda że nie zapytałeś za jakiego
              człowieka się uważam, tak konkretnie, błehhehheeeeee....

EOT
              • bard333 Re: wężykiem, wężykiem....;))) 02.01.10, 22:24
                tak konkretnie to mało mnie obchodzi za jakiego człowieka TY sie uważasz... JA
                konkretnie uważam cie za durnia... i na tym POprzestańmy...;)))
      • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 21:52
        bidni jesteśmy więc nie było czego marnotrawić na programy antykryzysowe i
        dlatego rząd był zmuszony do medialnego opanowywania paniki, ale i tak dług
        publiczny wzrósł lawinowo.

pozdrawiam
        • boblebowsky Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 21:56
          qqazz napisał:

> bidni jesteśmy więc nie było czego marnotrawić na programy antykryzysowe i
          > dlatego rząd był zmuszony do medialnego opanowywania paniki, ale i tak dług
          > publiczny wzrósł lawinowo.

Wzrósł, ale wyobraź sobie co by było gdyby spad przy tym popyt wewnętrzny!
          • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:03
            To by ludzie zaczęli oszczędzać, nastapiłby mały wstrząs i wszystko wróciłoby do
            normy, skoro popyt rosnie to znaczy że sie zadłuzamy a kryzys odwleka sie w
            czasie i tyle, lepiej szybko upaśc z niska niz później z wysoka.

pozdrawiam
            • dupetek Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:11
              Dzięki popytowi wewnętrznemu nie upadają firmy produkujące na rynek krajowy!
              Ruch na rynku musi być, bo inaczej to katastrofa!
              Większość państw wpompowała w swoje gospodarki potężne pieniądze żeby nie
              dopuścić do zapaści. U nas Wincent zrobił to inteligentniej:)
              • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:31
                U nas na szczęscie nie robiono nic i dlatego mamy sie lepiej niz gospodarki
                gdzie pompowano pieniadze podatników w utrzymanie bankrutów.

pozdrawiam
                • dupetek :) 02.01.10, 22:45
                  Jeśli uważasz, że sukcesy są z nic nie robienia, to oby Bóg dał nam więcej
                  takich leni:) Zauważ, że u nas praktycznie nie ma bankrutów.

Dobra polityka, to taka której nie widać, a jest skuteczna! Bezproduktywne
                  igrzyska medialne PiS są tu świetnym przykładem:)

qqazz napisał:

> U nas na szczęscie nie robiono nic i dlatego mamy sie lepiej niz gospodarki
                  gdzie pompowano pieniadze podatników w utrzymanie bankrutów.

> pozdrawiam
                  • dupetek Re: :) 02.01.10, 22:47
                    Powinno być: igrzyska medialne za rządów PiS.
                    Sorr
                  • qqazz Re: :) 02.01.10, 22:53
                    Cóż czasem lepiej nic nie robić i poczekać na "niewidzialną reke rynku" całe
                    szczęście jestesmy na tyle bidni a rządowi chyba brak pomysłów i mozliwości, że
                    musiał się skupić na tym nicnierobieniu.
                    Niemniej efekty dobrej polityki zwykle widać w dłuzszym okresie niz kadencja,
                    pozyjemy zobaczymy co bedzie dalej.

pozdrawiam
                  • qqazz P.S. 02.01.10, 22:57
                    Moim skromnym zdaniem gdyby rządził PiS polityka gospodarcza byłaby podobna.

pozdrawiam
            • boblebowsky Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:20
              qqazz napisał:

> To by ludzie zaczęli oszczędzać, nastapiłby mały wstrząs i wszystko wróciłoby d
              > o
              > normy, skoro popyt rosnie to znaczy że sie zadłuzamy a kryzys odwleka sie w
              > czasie i tyle, lepiej szybko upaśc z niska niz później z wysoka.

Tu bym się chyba nie zgodził, bo puki co kredyty nie stanowią głównej siły
              napędowej naszego rynku.
              • bard333 pUKi co chłopaku 02.01.10, 22:28
                to skończ gimnazjum...;)))
                • boblebowsky Re: pUKi co chłopaku 02.01.10, 22:34
                  póki co to spiprzaj i własnymi dziećmi się zajmij pajacu. Aaa.. i sprawdź też
                  przecinki, najlepiej w wszystkich moich postach, czekam na raport, masz czas do
                  jutra.
                  • bard333 Re: pUKi co chłopaku 02.01.10, 22:44
                    na raport ubeku to czekałes od POdobnych idiotów do siebie... no i pewnie ten
                    POdschetyna czeka na taki sam od ciebie...

więc jeszcze raz... nie oceniaj innych PO sobie ćwoku...
                    • boblebowsky Re: pUKi co chłopaku 02.01.10, 22:52
                      Widzę, że jak każdy gnojek musisz ostatni drzewko obszczać co samo w sobie jest
                      już żałosne, ale mam wątpliwość co bardziej, te burackie pyskówki czy próba
                      merytorycznej dyskusji w której obnażasz się już doszczętnie, błehhhheee....

forum.gazeta.pl/forum/w,28,105087607,105100721,Re_Podziekowania_naleza_sie_Tuskowi_i_Rostowskie.html
                      No, a teraz sikaj, drzewko wolne :)))))))))))
                      • bard333 Re: pUKi co chłopaku 02.01.10, 22:59
                        to, że ty sie obnażasz w piaskownicy, to pewne... i nie chce mi sie, tłuku z
                        toba rozmawiać, bo to o czym piszę dla ciebie i tobie POdobnych abstrakcja...

więc do budy!!! dzwoń do sławusia, niech ci jakis etatowy wytłumaczy o czym tu
                        pisze...
                        • boblebowsky Re: pUKi co chłopaku 02.01.10, 23:06
                          No, a teraz sikaj, drzewko wolne :)))))))))))
        • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 21:57
          to znaczy kto miał wpaść w panikę? pytam sie serio, chciałbym wiedziec jak to
          widzisz...?
          • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:05
            To znaczy ze należało opanować nastroje społeczne nim ludzie uwierza w głupoty
            jaki to wielki kryzys nas spotkał i zaczeliby wołać o pieniadze na ratowanie
            tego i owego.

pozdrawiam
            • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:14
              uważasz, że kryzys to głupoty? W jaki sposób Tobie, zapewnienia Tuska pomogły w
              podejmowaniu decyzji finansowych?

Tak wielkie miałaś (eś) zaufanie do naszych finansów, że nie liczyłaś (eś) się
              ze swoimi finansami...?

Wydawałaś (eś) więcej dlatego, że Tuska zapewnił Cie o braku kryzysu?
              • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:32
                Mnie tam zapewnienia Tuska grzeją, ale w wielu dziedzinach gospodarki samo
                gadanie moze miec powazne konsekwencje, złe lub dobre.

pozdrawiam
                • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:40
                  w jakich?

jestes właścicielem firmy? analitykiem finansowym? masz duże udziały na giełdzie?

w jakich dziedzinach gospodarki samo "gadanie" ma poważne konsekwencje?

bez złośliwości... zapomnij co Ci gadają w tefałenie i Twoim zdaniem, jak samo
                  gadanie wpływa na decyzje ludzi, po 40 ce, a bardziej koło 50 tki (wiekszośc
                  właścicieli i prezesów) doświadczonych życiowo i zawodowo, od lat prowadzących
                  biznes w różnych warunkach i z różnymi partnerami?

Więc jak taki człowiek, od np 15 lat prowadzący firmę, rzucany od ściany do
                  ściany przez skarbówkę, kontrahentów, pracowników, ZUS i co tam jeszcze,
                  uwierzył w "gadanie"...?
                  • qqazz Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 22:56
                    Gadanie wpływa na opinie analityków, ruch powaznych inwestorów etc. przeciętny
                    Kowalski moze sobie nic z niego nie robić ale to nie znaczy, ze efekty takiego
                    czy innego gadania go nie dosiegną, głupia gadka prominentnego polityka potrafi
                    doprowadzić do zmiany kursu walut, czy nastrojów inwestorów a to zawsze ma
                    jakies konsekwencje dla gospodarki.

pozdrawiam
                    • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 23:01
                      owszem... gadanie o np podatkach, ale jak gadanie o braku kryzysu wpływa na
                      inwestora planującego wydać np 10 mln euro?
                      • zoil44elwer Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 23:27
                        E Gierek tyż ściemnioł w 1976:Nie ma Krise,ale kartki na cukie_r by Poloki nie
                        "pędzili" okovity(bimbru)bo gorzoły brakowało- wprowadził kartki(Postulaty
                        sierpniowe NSZZ solidarność-wprowadzić dla strajkujących Poloków kartki
                        sprawiedliwej dystrybucji dóbr wytworzonych przez strajkujących),by Poloki
                        ....sie sami nie poradzili(Polok potrafi!),Gierek był gupi,mógł wprowadzić
                        gospodarka rynkowo!Nie stać cie na gorzoła,szynka,cigarety,chleb......to ?
                    • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 23:10
                      inwestowałeś kiedys jakieś pieniądze, albo brałeś udział w inwestycji (tak
                      przynajmniej powyżej 1 mln euro, choc to na prawde minimum...) i wiesz jakie
                      czynniki maja wpływa na decyzje?
                      • zoil44elwer Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 23:33
                        Grobelny zainwestował po pewnej informacji w kantory wymiany walut.Za informacja
                        nie odpalił doli,to posiedzioł 5 lat i.....puścili go "wolno" bez procesu.A
                        póżniej wiadomo,w III RP nieznani sprawcy go ten tego zaj.....
                        • bard333 Re: Podziękowania należą się Tuskowi i Rostowskie 02.01.10, 23:46
                          no więc sam wiesz jak było i jest... najwyższa pora powiedzieć STOP!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka