IP: *.idea.pl 28.03.04, 09:43
A ja sie chciałbym zapytac jaka Polacy mają gwarancję , ze nie wydarzy sie w
okresie przedziału czasu od dzis do 2 maja tego roku "coś" , co "nie
pozwoli" Leszkowi Millerowi spełnić wyrażonej w Pałacu Namieestnikowskim
obietnicy swojej dymisji w dniu 2 maja 20004 ?????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: hen-ryk Re: Gwarancja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 10:02
      Odważny jesteś! Zadawac publicznie takie naprowadzające pytanie.

W sądach, przynajmniej w filmach , takie pytania sie uchyla, jako sugerujące
      podsądnemu, SLD czy Millerowi, określone zachowania czy wypowiedzi.
      Pozdrawiam
      • homosovieticus o co wam chodzi obywatelu Pissaro? 28.03.04, 10:15
        Gość portalu: hen-ryk napisał(a):

> Odważny jesteś! Zadawac publicznie takie naprowadzające pytanie.
        >
        > W sądach, przynajmniej w filmach , takie pytania sie uchyla, jako sugerujące
        > podsądnemu, SLD czy Millerowi, określone zachowania czy wypowiedzi.
        > Pozdrawiam

Myślę że jeszcze gorsze są intencje Pissary;
        To pytanie ma podtekst rewolucyjny.Tylko rewolta barbarzyńców i stan wyjatkowy
        może uniemożliwić Millerowi złożenie urzędu.
        Premier jest człowiekiem honoru i jak mówi to mówi.
        • Gość: sosnowa igiełka marzenia postubeka o stanie wojennym IP: *.elpos.net 28.03.04, 10:38
          1) Stan wojenny przerabialiśmy ponad 20 lat temu, więc już wam dziękujemy,
          towariszcz.
          2)Barbarzyńcy spod szyldu SLD odchodzą w niebyt.
          3) Złodzieje spod szyldu Samobrony również znikną, w czym nam dopomóż Bóg.
          • homosovieticus Re:mało dowcipny forumowy chwast z bratka 28.03.04, 10:53
            Gość portalu: sosnowa igiełka napisał(a):

> 1) Stan wojenny przerabialiśmy ponad 20 lat temu, więc już wam dziękujemy,
            > towariszcz.
            > 2)Barbarzyńcy spod szyldu SLD odchodzą w niebyt.
            > 3) Złodzieje spod szyldu Samobrony również znikną, w czym nam dopomóż Bóg.

Aż tyle rozumku zmieściło sie na końcu sosnowej igiełki .Ileż tego rozumku
            miesci sie w bratku w takim razie. Głupie niedzielno -poranne złośliwosci
            wystawiają Ci kwiatku z oślej łączki opinię chwastu.
            • Gość: sosnowa igiełka :) IP: *.elpos.net 28.03.04, 10:58
              Żale ubeków doprawdy mnie nie wzruszają. Nie jestem aż tak dobrym
              chrześcijaninem, żeby pochylać się nad każdym niewyżytym homohochsztaplerem.
    • Gość: sosnowa igiełka taki tam żarcik optymistyczny IP: *.elpos.net 28.03.04, 10:36
      Może Jakubowska powije bliźnięta i wtedy naprawdę M. będzie musiał oddać się
      sprawom domowym?
      • homosovieticus Re:taki tam żarcik dla nieuświadomionych sexualnie 28.03.04, 10:41
        Gość portalu: sosnowa igiełka napisał(a):

> Może Jakubowska powije bliźnięta i wtedy naprawdę M. będzie musiał oddać się
        > sprawom domowym?

Najpierw musi skonczyć, żeby potem rozprawiać o ewentualnym zajściu lub
        zajściach.
    • stefan4 Re: Gwarancja 28.03.04, 10:39
      Camile~Pissarro:
      > A ja sie chciałbym zapytac jaka Polacy mają gwarancję , ze nie wydarzy sie w
      > okresie przedziału czasu od dzis do 2 maja tego roku "coś" , co "nie
      > pozwoli" Leszkowi Millerowi spełnić wyrażonej w Pałacu Namieestnikowskim
      > obietnicy swojej dymisji w dniu 2 maja 20004 ?????????????

Gwarancję mają taką, jak zawsze w polityce: jeśli utrzyma się silny społeczny
      nacisk na odejście polityka, to on odejdzie. A jeśli usatysfakcjonowani
      obietnicą zostawią go w spokoju, to zostanie.

Ktokolwiek po nim nastanie z jakiejkolwiek partii, to dotrzyma swoich obietnic z
      deklaracji programowej o ile będzie silny nacisk. A oleje, jeśli poddani zajmą
      się własnymi sprawami pozostawiając mu 100 dni spokoju.

- Stefan
      • homosovieticus 2-giego maja Niedziela jest Panowie 28.03.04, 10:56
        stefan4 napisał:

> Camile~Pissarro:
        > > A ja sie chciałbym zapytac jaka Polacy mają gwarancję , ze nie wydarzy si
        > e w
        > > okresie przedziału czasu od dzis do 2 maja tego roku "coś" , co "nie
        > > pozwoli" Leszkowi Millerowi spełnić wyrażonej w Pałacu Namieestnikowskim
        > > obietnicy swojej dymisji w dniu 2 maja 20004 ?????????????
        >
        > Gwarancję mają taką, jak zawsze w polityce: jeśli utrzyma się silny społeczny
        > nacisk na odejście polityka, to on odejdzie. A jeśli usatysfakcjonowani
        > obietnicą zostawią go w spokoju, to zostanie.
        >
        > Ktokolwiek po nim nastanie z jakiejkolwiek partii, to dotrzyma swoich
        obietnic
        > z
        > deklaracji programowej o ile będzie silny nacisk. A oleje, jeśli poddani
        zajmą
        > się własnymi sprawami pozostawiając mu 100 dni spokoju.
        >
        > - Stefan
        2-giego maja mamy niedzielę wiec raczej 4-tego maja najwcześniejszy termin?
      • Gość: Camille~Pissarro Sposób rezygnacji L.Millera byłby ewenementem IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.03.04, 13:33
        w cywilizowanych demokracjach, co to znaczy złozyc rezygnacje z opóźnieniem?
        Czy to jest faktycznie złozenie dymisji czy tylko jej deklaracja ??Chodzi
        mianowicie o fakt , że ja ludziom pokroju Leszka Millera nigdy nie wierzyłem ,
        nie wierzę i nigdy nie będę wierzył.A zatem fakt jego dymisji przyjmę do
        wiadomości gdy ujrzę , ze faktycznie ją złozy i odejdzie ( bynajmniej nie
        chodzi tu o zasadę niewierzącego Tomasza , ale o to , że w Polsce obecnie nie
        ma cywilizowanej demokracji). I absolutnie nie posuwałem sie do tak dalekich
        wniosków jak niektórzy interlokutorzy ....
    • basia.basia Re: Gwarancja 28.03.04, 13:49
      Gość portalu: Camile~Pissarro napisał(a):

> A ja sie chciałbym zapytac jaka Polacy mają gwarancję , ze nie wydarzy sie w
      > okresie przedziału czasu od dzis do 2 maja tego roku "coś" , co "nie
      > pozwoli" Leszkowi Millerowi spełnić wyrażonej w Pałacu Namieestnikowskim
      > obietnicy swojej dymisji w dniu 2 maja 20004 ?????????????

Nie mamy żadnej gwarancji. Też mi się wydaje, że on gra
      na zwłokę tylko nie wiem na co ten żałosny idiota liczy.
      • stefan4 Na co liczy idiota? 28.03.04, 14:09
        basia.basia:
        > Nie mamy żadnej gwarancji.

Oczywiście. Gdyby przestał być premierem, to też nie byłoby gwarancji, że znowu
        nim nie zostanie.

basia.basia:
        > Też mi się wydaje, że on gra na zwłokę tylko nie wiem na co ten żałosny
        > idiota liczy.

No to się zastanówmy:
        • stefan4 Re: Na co liczy idiota? 28.03.04, 14:47
          Przepraszam za fatalnie niepełną analizę rachub idioty. Otóż on jeszcze może
          liczyć na miód nie dla własnej partii tylko dla siebie samego. PO głośno
          zażądała, żeby idiota ustąpił już teraz w sytuacji, w której idiota ciągle ma w
          Sejmie większość. W ten sposób PO z terminu wypierniczenia idioty uczyniła
          przedmiot targów. Idiota ustąpi tym wcześniej, im wyższe stanowisko europejskie
          PO mu obieca.

Jak zwykle idiota SLDowski wykazał się większą fantazją niż idioci
          platformiaści, którzy jak zwykle sami wystawili mu piłkę do ścięcia.

- Stefan

• basia.basia Re: Na co liczy idiota? 28.03.04, 16:01
          stefan4 napisał:

>
          > Idiota (rozumiem, że to jest dla Ciebie synonim polityka)

Błąd w założeniu. Miller jako osoba i polityk jest idiotą.
          Jest upośledzony, nie docierają do niego żadne racjonalne
          argumenty. Dzieje się tak od dawna. Od ok. dwóch lat jego
          postępowanie i cechy jego osobowości ciągną lewicę w dół.
          Nie przyjmował tego do wiadomości, bo jest idiotą!
          Ustąpi dopiero wtedy jak nie będzie miał innego wyjścia
          i zostanie do tego zmuszony. Sądzę, że nie obejdzie się
          bez wotum nieufności. Facet sam się prosi o kaftan.
          • Gość: Camille~Pissarro Mnie tam akurat nie przeszkadza IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.03.04, 16:15
            , że L.Miller tak ładnie pociągnął "lewicę" na dno, ba jestem za tym aby nawet
            przez ten kolejny miesiąc przytopił ja na zawsze.To nie mój problem. Niech
            jakaś formacja lewicowa sie wyłoni, byle by to nie był kolejny Feniks z
            popiołów, jak przódy bywało.Ale jak wcześniej zaznaczyłem , to nie moja bajka i
            nic mnie to nie obchodzi, pod warunkiem , że dawni towarzysze "Szmaciaki" zejda
            juz ze sceny na zawsze.
            • basia.basia Re: Mnie tam akurat nie przeszkadza 28.03.04, 16:21
              Gość portalu: Camille~Pissarro napisał(a):

> , że L.Miller tak ładnie pociągnął "lewicę" na dno, ba jestem za tym aby
              nawet
              > przez ten kolejny miesiąc przytopił ja na zawsze.

Jasne, to jest jedyny plus w tym wszystkim:)
              Tylko, że przez ten czas zrobiliśmy dwa kroki do tyłu.
              To jest nie do darowania i tak jak Ty chciałabym, żeby
              ta formacja znikła raz na zawsze. A najlepiej by było,
              żeby układ się wytworzył taki, by możliwe było wreszcie
              uznanie PZRP i wszystkich jej pomiotów za organizacje
              przestępcze. I jeszcze, żeby Trybunał Stanu zabrał się
              do roboty. Nic się nie zmieni, jeśli politycy nie będą
              ponosili odpowiedzialności za to jak się sprawowali
              na ministerialnych stołkach.

To nie mój problem. Niech
              > jakaś formacja lewicowa sie wyłoni, byle by to nie był kolejny Feniks z
              > popiołów, jak przódy bywało.Ale jak wcześniej zaznaczyłem , to nie moja bajka
              i
              >
              > nic mnie to nie obchodzi, pod warunkiem , że dawni towarzysze "Szmaciaki"
              zejda
              >
              > juz ze sceny na zawsze.
              • Gość: Camille~Pissarro Dwa kroki w tył IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.03.04, 16:33
                A to juz jest inny problem.Ja uważałem , że taka kreatura jak L.Miller w ogóle
                nie powinien był byc premierem, ale tak niestety funkcjonuje współczesna
                demokracja, i taka jest jej cena. Według E.Kanta najważniejszym narzędziem
                moralnym w życiu społecznym jest prawo.A ja sie pytam jaki jest na chwile
                obecną stan Wymiaru Sprawiedliwośći w III RP ?? nartychmiastowa reforma tego
                sektora to jest warunek sine qua none funkcjonowania porządnej demokracji.Z
                tego tytułu nie obiecuje sobie bardzo pociągnięcia do odpowiedzialności karnej
                A.Łapińskich, M.Pola, A.Jagiełły,M.Sobotki, barona Pomorskiego itd. bo Ci oni
                wszyscy wiedza doskonale , że tam sa ich ludzie pokroju prokuratora
                Z.Kapusty ...
                Ale walczyc trzeba, z tym sie zgadzam.Nacisk opinii publicznej musi byc trwały
                i tęgi, żeby sobie w końcu uswiadomili , ze nie damy sie nabrac na kolejne
                profazy,mitafazy i wolty.
                • basia.basia Trybunał stanu 28.03.04, 17:06

> Ale walczyc trzeba, z tym sie zgadzam.Nacisk opinii publicznej musi byc
                  trwały
                  > i tęgi, żeby sobie w końcu uswiadomili , ze nie damy sie nabrac na kolejne
                  > profazy,mitafazy i wolty.

Uwiąd wymiaru sprawiedliwości jest widoczny gołym okiem ale za to
                  również ktoś ponosi odpwiedzialność; ryba psuje się od głowy.

Popatrzyłam sobie na stronę sejmu. I wklejam:

TRYBUNAŁ STANU
                  Art. 198.
                  1. Za naruszenie Konstytucji lub ustawy, w związku z zajmowanym
                  stanowiskiem lub w zakresie swojego urzędowania, odpowiedzialność konstytucyjną
                  przed Trybunałem Stanu ponoszą: Prezydent Rzeczypospolitej, Prezes Rady
                  Ministrów oraz członkowie Rady Ministrów, Prezes Narodowego Banku Polskiego,
                  Prezes Najwyższej Izby Kontroli, członkowie Krajowej Rady Radiofonii i
                  Telewizji, osoby, którym Prezes Rady Ministrów powierzył kierowanie
                  ministerstwem oraz Naczelny Dowódca Sił Zbrojnych.
                  2. Odpowiedzialność konstytucyjną przed Trybunałem Stanu ponoszą również
                  posłowie i senatorowie w zakresie określonym w art. 107.
                  3. Rodzaje kar orzekanych przez Trybunał Stanu określa ustawa.

Art. 199.
                  1. Trybunał Stanu składa się z przewodniczącego, 2 zastępców
                  przewodniczącego i 16 członków wybieranych przez Sejm spoza grona posłów i
                  senatorów na czas kadencji Sejmu. Zastępcy przewodniczącego Trybunału oraz co
                  najmniej połowa członków Trybunału Stanu powinni mieć kwalifikacje wymagane do
                  zajmowania stanowiska sędziego.
                  2. Przewodniczącym Trybunału Stanu jest Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego.
                  3. Członkowie Trybunału Stanu w sprawowaniu funkcji sędziego Trybunału
                  Stanu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji oraz ustawom.

Art. 107.
                  1. W zakresie określonym ustawą poseł nie może prowadzić działalności
                  gospodarczej z osiąganiem korzyści z majątku Skarbu Państwa lub samorządu
                  terytorialnego ani nabywać tego majątku.
                  2. Za naruszenie zakazów, o których mowa w ust. 1, poseł, uchwałą Sejmu
                  podjętą na wniosek Marszałka Sejmu, może być pociągnięty do odpowiedzialności
                  przed Trybunałem Stanu, który orzeka w przedmiocie pozbawienia mandatu.

Art. 108.
                  Do senatorów stosuje się odpowiednio przepisy art. 103-107.
                  • Gość: Camille~Pissarro To wszystko prawda IP: *.idea.pl 28.03.04, 17:53
                    i dobrze , że przynajmniej w TS sa sędziowie ( czytaj prawnicy ) z prawdziwego
                    zdarzenia, ale nam potrzebne jest dobrze funkcjonujacy aparat sprawiedliwości
                    nawet w oparciu o aktualna wykładnie KK, byleby był właściwie stosowany przez
                    odpowiednich ludzi a nie skorumpowanych aparatczykow.Np. prokuratura w Kielcach
                    mozna powiedzieć dała odpór tym "lumpom" z SLD i tak powinno byc w calym kraju.
                    Pozdr.
                    • basia.basia Re: To wszystko prawda 28.03.04, 18:13

> i dobrze , że przynajmniej w TS sa sędziowie ( czytaj prawnicy ) z
                      prawdziwego
                      >
                      > zdarzenia, ale nam potrzebne jest dobrze funkcjonujacy aparat sprawiedliwości
                      > nawet w oparciu o aktualna wykładnie KK, byleby był właściwie stosowany przez
                      > odpowiednich ludzi a nie skorumpowanych aparatczykow.Np. prokuratura w
                      Kielcach
                      >
                      > mozna powiedzieć dała odpór tym "lumpom" z SLD i tak powinno byc w calym
                      kraju.
                      > Pozdr.

Masz rację, że trzecia władza, gdyby była prawdziwie niezależna
                      wiele by mogła sprawić ale nie jest. Jeśli prezydent zwołuje
                      konferencję pod hasłem "Czy Polska jest państwem prawa" to jest
                      to dowód oczywisty na, że mamy problem i to poważny.

Pohanke przed chwilą zapytała Millera czy nie żałuje, że w sprawie
                      Rywina (sam się prosił, bo obarczył winą za katastrofalny spadek
                      zaufania do siebie i SLD aferę Rywina) nie zachował się jak był
                      powinien a on na to, że wszystkiemu winien Ziobro! Tak to jest jak
                      Ci u szczytów władzy wyobrażają sobie, że prawo ich nie dotyczy.
                      Sędzią jest wtedy społeczeństwo.

Pozdrawiam
    • leszek.sopot Walczą o przeżycie 28.03.04, 16:56
      Powstanie SDPL może ciągle doprowadzić do zaniku partii Millera. Ogłoszenie w
      dzień po powstaniu SDLP zapowiedzi dymisji rządu jest ratunkiem dla partii
      kierowanej obecnie przez Janika. SLD wytrąciło Borowskiemu z ręki argument, że
      bronią skompromitowanego rządu, co partię ciągnęło w sondażach w dół.
      Ogłoszenie dymisji rządu ma więc uwolnić SLD od balastu niepopularnego rządu.
      Musieli być zaskczeni posunięciem Borowskiego, zapewne przypuszczali, że
      zastraszanie i szantażowanie odszczepińców powstrzyma ich od odejścia. Musieli
      szybko zareagować, by Borowski nie przyciągnął do siebie zbyt wielu ich
      zwolenników, co mogłoby uruchomić tzw. kulę śniegową. Nie zdążyli jednak
      przygotować składu nowego gabinetu (Miller zapewne zbyt długo blokował
      tworzenie wszelkich możliwych scenariuszy awaryjnych), co nie będzie łatwe.
      Miller na pewno ustąpi, gdyż wymaga tego interes SLD. Oni wiedzą, że jeśli nie
      dopełnią zapowiedzi dymisji rządu to przegrają walkę o elektorat z Borowskim.
      • stefan4 Re: Walczą o przeżycie 28.03.04, 20:02
        leszek.sopot:
        > Miller na pewno ustąpi, gdyż wymaga tego interes SLD. Oni wiedzą, że jeśli nie
        > dopełnią zapowiedzi dymisji rządu to przegrają walkę o elektorat z Borowskim.

Millerowi nie musi już zależeć na elektoracie ani na SLD. Na przykład jego
        przyszła funkcja w strukturach europejskich nie zależy już od wyborców tylko od
        kolesiów i własnych umiejętności handlowych.

Mówiąc krócej: Ciebie i mnie może olewać, o ile potrafi Tuskowi wyjaśnić, że
        jego (Millera) upór może spowodować zwłokę, która będzie kosztowała Tuska dużą
        ilość głosów.

- Stefan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka