Gość: jolka IP: *.tvgawex.pl 16.09.10, 11:50 metody PRLowskie ,nie wspomne już o tych dziwnych wypadkach samochodowych ,zamykaniem do więzień , nawet nie wspomne "katastrofy "bo niektórzy wolą tak to nazywać..........a na koniec wielka cenzura...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata.m4 Re: ukradli krzyż 16.09.10, 11:56 Wreszcie. Nie pojętym była ochrona pseudo obrońców krzyża, którzy łamali prawo. Nie mogłam tego zrozumieć dlaczego chroniono przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-e Re: ukradli krzyż 16.09.10, 12:47 Usunięcie Krzyża to bardzo dobra decyzja. Cały "cyrk" jaki powstał osmieszał Państwo Polskie, a ludzie zgromadzeni pod Krzyzem byli "wyznawcami" teorii Jarosława Kaczyńskiego i niegodni są określania mianem "obrońców Krzyża", bo do takowych obrońców im daleko. Gra słów, eskalacja wydarzenia i manipulowanie wiarą to czysta gra Kaczyńskiego, który po śmierci brata stara sie zdobyć władzę... Jego zachowanie jest bardzo przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re:a to specjalnie dla ciebie IP: *.tvgawex.pl 16.09.10, 17:58 www.youtube.com/watch?v=4MrJ03LipsU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-3 Re: ukradli krzyż 19.09.10, 16:55 oczywiście ze słusznie, bo inaczej mogło być tak :) Warszawa, w niedalekiej przyszłości. Wycieczka szkolna uczniów szkoły podstawowej zwiedza stolicę. - Uwaga, dzieci, dochodzimy do ulicy Lecha Kaczyńskiego, która przez wiele lat była nazywana Krakowskim Przedmieściem - mówi pani nauczycielka. - Jak to? Przecież przed chwilą byliśmy na ulicy Lecha Kaczyńskiego! - Oj, Piotrusiu, znowu nie uważałeś. To nie była ulica, tylko aleja, i nie Lecha Kaczyńskiego, tylko Prezydenta Kaczyńskiego. - Psze pani, a co to za budynek? - To Sanktuarium Lecha Kaczyńskiego Jedynego Prezydenta IV RP, dawniej był to Pałac Prezydencki. Chciałabym wam zwrócić uwagę na stojące przy bramie krzyże. Wiecie skąd się wzięły? - Kogoś tu ukrzyżowali? - Nie, Wojtusiu. No jak to? Nie wiecie? - Nie wiemy, psze pani. - No przecież macie w tygodniu po 5 lekcji z historii życia Lecha Kaczyńskiego. - No tak, ale w podstawówce przerabia się tylko młodzieńcze lata Kaczyńskiego, ostatnio mieliśmy lekcje o Pierwszej Komunii pana prezydenta. - Jak to młodzieńcze lata? A reszta? - Resztę żywota Lecha Kaczyńskiego przerabia się dopiero w gimnazjum i liceum, psze pani. - Aaa, chyba, że tak. No więc słuchajcie, drogie dzieci. Ten wielki krzyż postawiono tu po śmierci pana prezydenta, aby oddać cześć jego pamięci i przez długie lata toczono walki, aby mógł tu pozostać. Na szczęście teraz może tu stać i nikt go nie zabierze. - Psze pani, a można sobie przy nim zrobić zdjęcie? - Można Martynko, ale uważaj, aby go nie dotknąć, bo jest na nim metalowa siatka, która jest pod wysokim napięciem. To takie zabezpieczenie, gdyby ktoś próbował zabrać stąd krzyż. - A ten mniejszy krzyż to skąd? - Ten mniejszy postawiono, aby uczcić pamięć tych, którzy bronili tego dużego krzyża. - Psze pani, a wejdziemy do środka pałacu? - Niestety, nie możemy, bo właśnie jest w nim remont. Włoscy malarze malują olbrzymi fresk na suficie. - Psze pani, a co to jest fresk? - Takie malowidło na suficie, widzieliście przecież fresk w Kaplicy Sykstyńskiej. - Ja nie widziałem. - Jak to, Wojtusiu? Nie byłeś z nami rok temu na wycieczce Śladami Wielkiego Męża Stanu - misje zagraniczne Lecha Kaczyńskiego? - Nie, bo byłem wtedy chory. - A, psze pani, a co będzie na tym fresku namalowane? - Arcydzieło, moje drogie dzieci. Będzie na nim przedstawione jak Bóg przekazuje Lechowi Kaczyńskiemu berło i koronę, aby zaprowadził porządek na Ziemi. - Oj, to szkoda, że nie można wejść do środka i zobaczyć. - Mówi się trudno, ale możemy obejrzeć pałac, to znaczy sanktuarium z zewnątrz, też jest co oglądać. - o, a co to są za tablice? - To 14 stacji przedstawiających mękę Lecha Kaczyńskiego, jaką przeszedł w czasie swojego życia. - `Stacja 7 - Lech Kaczyński kłóci się z Donaldem Tuskiem o krzesło w Brukseli po raz drugi' - fajne! - A patrzcie tu: `Lech Kaczyński przez Niemców kartoflem nazwany'! - No już starczy, musimy iść dalej - mamy jeszcze tyle do zobaczenia w Warszawie. - O kurcze! Patrzcie to! Co to za wielkie bryły, psze pani? - Oj, Piotrusiu, przecież widać, że to buty. - A po co ktoś postawił taki wielki pomnik butom? - To nie jest pomnik butów, tylko pierwszy element budowanego pomnika Lecha Kaczyńskiego. Na razie zrobili mu tylko buty, ale cały czas budują resztę postaci. - Ale psze pani, ten pomnik będzie tak wielki, że jego głowy w ogóle nie będzie widać z ziemi! - No, w Warszawie na pewno nie da się zobaczyć twarzy pana prezydenta, ale za to z Moskwy jego srogie spojrzenie będzie widoczne doskonale.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ukradli krzyż IP: *.pl 16.09.10, 11:59 Baaardzo slusznie bo to co sie dzialo wokol to jakas PARANOJA!!! Jestem katoliczka ale uwazam,ze to nie miejsce dla Krzyza! Pozatym mam pytanie: Dlaczego J.Kaczynski w dniu odsloniecia tablicy pamiatkowej na Wawelu zlozyl kwiaty pod Krzyzem,a nie pojechal na uroczystosci i pomodlic sie przy grobie brata??? Nie uwazacie ,ze to dziwne??! Moim zdaniem to on i jego podjudzanie podzielilo nasz narod! Odpowiedz Link Zgłoś
he-he-he-1 Re: ukradli krzyż 16.09.10, 12:01 Już o tym pisałem ,ze Polscy katolicy lubią się modlić na pokaz. Im nie wystarcza zacisze świątyni, najlepiej w świetle kamer, przy szerokiej publice. Stąd wyszła sprawa krzyża. Nie martwcie się, wymyślą wkrótce coś równie emocjonującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: dlaczego nie miesiąc temu np. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 13:30 Ukradli czy przenieśli-dlaczego dopiero teraz?,czyżby znowu to wydarzenie miało przyćmić inne ważniejsze sprawy...Teraz od nowa`będzie wałkowanie tematu dzień po dniu,mydlenie oczu,przecież ta`sprawa umierała już śmiercią naturalną.Naprawdę nikt tego nie zaważył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: dlaczego nie miesiąc temu np. IP: *.tvgawex.pl 16.09.10, 17:33 vimeo.com/14987931 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.10, 17:45 "Kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie." "Co zaś do mnie, niech mnie Bóg uchowa, abym miał się chlubić z czego innego, jak tylko z krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa, przez którego dla mnie świat jest ukrzyżowany, a ja dla świata." (List do Galacjan 6:14)" Paweł mówi, że jedyna rzecz, którą się chlubił w życiu, był krzyż Chrystusa. Dlaczego Paweł chlubił się krzyżem? Kiedy mówimy, że ktoś się czymś chlubi, to przeważnie ten ktoś czyni to wobec innych ludzi. W negatywnym sensie można powiedzieć, że chwali się przed innymi, obnosi się z czymś, albo nawet, że szpanuje. Ale słowo "chlubić się" może też znaczyć: cieszyć się czymś, radować się czymś, niekoniecznie uzewnętrzniając to uczucie. Kiedy pomyślę o tym czymś, wtedy doznaję radości. Rodzice mogą chlubić się swoimi dziećmi. Kiedy myślą o nich, serce napełnia im radość. Ktoś może cieszyć się z nowego samochodu. Albo z dobrej oceny w szkole. Albo z perspektywy wyjazdu na wakacje. Takiej autentycznej radości doznawał Paweł, kiedy myślał o krzyżu Chrystusa. Ale dlaczego? Dzisiaj krzyż kojarzy się nam z czymś poważnym i smutnym. Krzyże są na cmentarzach i na Kościołach. Krzyż to miejsce bólu, hańby, porażki, śmierci. Niektórych krzyż gorszy, zawstydza. Nie chcemy o nim myśleć. Ale Pawłowi myśl o krzyżu przynosiła wielką radość. Dlaczego? Paweł rozumiał, jakie jest prawdziwe znaczenie krzyża. Krzyż jest przejawem Bożej miłości do człowieka. "Bóg miłuje człowieka z krzyża" - powiedział Billy Graham. Bóg jest miłością, która jest najpotężniejszą siłą, potężniejszą od zła. Dzięki krzyżowi potężna miłość Boża wylewa się na świat i pochłania każdą ciemność, przykrywa każdy grzech. Bez krzyża człowiek byłby tam, gdzie nie ma miłości, czyli w piekle, w pustce. Krzyż przeniósł Pawła w sferę miłości Bożej. Na krzyżu grzech został odkupiony, i Bóg mógł zesłać swojego Ducha. W świetle tej miłości cały świat dla Pawła zbladł, wyblakł, stracił powab. To, co kiedyś było ważne, teraz nie ma żadnej wartości. Świat został dla niego ukrzyżowany. Paweł patrzy na świat "przez krzyż". Paweł żyje w tym świecie, ale już nie kieruje się jego wartościami. Czy my dzisiaj chlubimy się, cieszymy się krzyżem Jezusa Chrystusa? Niekiedy świat nas zaślepia i wtedy ten krzyż blaknie. Świat nas oszukuje i mówi, że ma coś wartościowego. Świat śmieje się z krzyża. Ale jedynie w krzyżu jest prawdziwa wartość. Spełnienie i radość w życiu będziemy doświadczać tylko, kiedy będziemy żyć "w cieniu krzyża". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyż Re: ukradli krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 18:08 „Apokalipsa” Tajemnic Boga nie tykajcie Wielkości nie pomniejszajcie ! W puste miejsce Krzyża Schodzą się „smoleńskie duchy” Jutro do apelu staną Fryderyka marsz żałobny Dźwięczeć będzie w uszach Pałacowej świty O pomstę do nieba zanosić Zewsząd wołanie Pałacowi gospodarze Chyże przybywajcie na Z duchami tańcowanie W pałacowej bramie Wszyscy już w komplecie Duch Lecha i Marii W pierwszej parze idą (On stąpa powoli ona się unosi ) Lechu w wawelskiej koronie Usiądź że na tronie (Maria prosi) Weź „(p)rezydencję” we władanie ! Nie martw się „maleńka”/ to się stanie / W pałacowej bramie (Świętej i przeklętej) Wieczną wartę trzyma Trwoga Trzęsą się: fasada żyrandole Urzędnicze zadki i 1-szej- damy pośladki Prezydenckie obie ręce obie nogi i Pałacowe lustrzane podłogi ! Nie jedź Anno do Smoleńska ! Krzyż szkarłatem w kaplicy krwawi Niech nas wszystkich od złego ….. duch Lecha wybawi ! cdn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.10, 14:04 człowiek wierzący (nie tylko udający wiarę) to rozumie - ateista daleki od Boga NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ukradli krzyż IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.10, 16:51 .Jakaś krzyżomania tych PIS-dzielców opanowała...gdyby wam pozwolono to całą Polskę byście zakrzyżowali.Oszołomom trzeba powiedzieć stanowcze NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.10, 16:57 taaaa, grunt to ta wasza słynna tolerancja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ukradli krzyż IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.10, 16:52 Jolka,A jaka jest twoja rzeczywistość ?, między jednym krzyżykiem a drugim krzyżykiem , życie to nie tylko krzyżyki , twoja rzeczywistość jest tylko ułudą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: ukradli krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 17:36 Nie jestem bigotką i nie żyję w świecie ułudy,ale krzyż nigdy mi nie przeszkadzał.Ciekawa jestem z jakich powodów może przeszkadzać krzyż-zajmuje zbyt dużo miejsca,demoralizuje,jest brzydki,godzi w uczucia religijne czy jakieś inne?Same bzdury,bełkot i nic sensownego.Szanujmy wiarę innych bo w niczym nam nie zagraża,szanujmy wiarę naszych dziadków,rodziców,szanujmy symbole bo człowiek jest aż człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 19.09.10, 23:00 Co innego ...kiedy krzyż przeszkadza ateistom, agnostykom, muzułmanom. Tu krzyż wykorzystywany jest jako narzędzie walki politycznej. Grupa polityków i ich "przedstawicieli" pod pozorem jakoby przedstawicielstwa narodu, a faktycznie wbrew opinii większości społeczeństwa i przeciw stanowisku Episkopatu - z uporem maniaka chce utrzymać krzyż przed miejscem ważnym dla Polaków (pałacem prezydenckim wykorzystywanym "kadencyjnie" przez kolejnych prezydentów) po to tylko by wymusić "jakieś upamiętnienia" faktu, że pracował tu wielki Polak Prezydent Lech Kaczyński który zginął pod Katyniem. Miejsce to ma służyć (już to widzimy)d o demonstracji i wystąpień przeciw prezydentowi i rządowi. To już wyraźnie widać. Czy teraz ten krzyż nie jest symbolem chrześcijaństwa , czy obecne miejsce jego posadowienia w Kaplicy Pałacu Prezydenckiego nie jest właściwe, czy nie jest lepsze niż na ulicy gdzie był opluwany i wykorzystywany instrumentalnie ? Wystarczy zobaczyć nalepkę na krzyżu. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 20.09.10, 07:46 Czy ten wywiad bpa Tadeusza Pieronka też nie jest przekonywający(przekonywujący) ? www.tvn24.pl/0,1674267,0,1,bp-pieronek-to-jest-odrazajace,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 ku dobremu idzie.. 20.09.10, 07:52 wyborcza.pl/1,76842,8397343,Jak_w_Bieczu_krzyzem_sie_wojuje.html Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 ...nie zabrali lecz przeniesli w godne miejsce... 20.09.10, 07:54 www.tvn24.pl/12690,1673776,0,1,krzyz-zabrany-do-palacu,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 07:53 www.bibula.com/?p=26745 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 08:08 czuk radzę ci tak z głębi miłosiernego serca - przestań czytać te zdradzieckie media bo do reszty zidiociejesz... zacznij myśleć samodzielnie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 20.09.10, 16:06 Nie zauważyłem abyś Ty choć raz zacytowała na tematy polityczne szeroką gamę informacji .... poza mediami związanymi z Gazetą Polską, Rzeczpospolitą i mediami koncernu o. Rydzyka. Nikt mi jeszcze nie powiedział , że jestem w gronie idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 16:26 żadne z powyższych mediów nigdy nie było przeze mnie cytowane, gdyż zwyczajnie ich nie czytam, a diagnoza jaką stawiam czyli opłakany stan twojej świadomości politycznej oparta jest na "chyba" twoich wypowiedziach na temat, piszę "chyba" gdyż są jak żywcem zdjęte z artykulików GW i jej podobnych...poza tym twoja naiwna wiara we wspaniałość obecnego systemu i obecnej władzy mnie zdumiewa, może niesłusznie, robactwo socjalizmu w tak wysokim stopniu przeżarło świadomość polskiego obywatela, że nie dociera do niego informacja, że może być inaczej czyt. normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 20.09.10, 19:19 Przekornie cytuję za GW i to: wyborcza.pl/1,75248,8400550,Konflikt_wokol_krzyza_zaszkodzil_Kosciolowi.html choć to tylko informacja z badań niezależnego CBOS. ___________________________________________________ Piszesz , że " twoja naiwna wiara we wspaniałość obecnego systemu i obecnej władzy mnie zdumiewa, może niesłusznie " O, nie !! Nic bardziej mylnego. Na tematy systemu aktualnego (jaki on jest, czy dobry czy zły) tu nie ma dyskusji. Stąd trudno mi zarzucić , że jestem fanem obecnego systemu (ustroju). Na pewno nie jestem za socjalizmem narodowym, który wyraźnie forsuje PiS. Ale jestem za modyfikacja obecnego ustroju, i to w sposób zasadniczy, I nie da się mnie wpisać w program żadnej z istniejących partii. Możliwe to było dzięki temu , że znam dogłębnie sytuację społeczno-gospodarczą Polski, sytuację społeczną i materialną społeczeństwa a także programy głównych partii. Nie będę tu uzewnętrzniał się ze swoimi przemyśleniami. Akurat na tym wątku żadna z wiodących osób (jolka, S,??,...) nie dopuści przecież poglądów innych niż ich poglądy, bo one są jakoby jedynie słusznie. Jeśli będzie zapotrzebowanie.... napiszę o mojej idei normalności. Na pewno będzie daleka od obowiązującej w gronie "niezależnych". Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 20.09.10, 20:07 Obracam się w środowisku zbliżonym do poglądów prof. Środy. A nie są one ani prawicowe ani lewicowe. Oto jej art. w Wprost : www.wprost.pl/ar/209950/O-moich-bledach-i-kwalifikacjach-moralnych/?I=1442 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 20:28 Środa??!! ta suuuuper socjalistka, o zgrozo, no i wszystko jasne:( jej poglądy nie mają nic wspólnego z normalnością... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 21.09.10, 08:21 A jaka jest , wg Ciebie, normalność. Twoja normalność ? Wg mnie, powinno być jak najmniej państwa sterującego ręcznie gospodarką, najwięcej oddziaływania przez państwo na rozwój gospodarczy, największa rola rządu, państwo oddzielone od kościoła i...w efekcie (da to możliwość) istotnego zwiększenia pomocy państwa dla rodzin i ludzi potrzebujących stałej pomocy. Prof. M. Środa - jest mi tu potrzebna do ukształtowania mojej idei socjalnej i ideowej. Ekonomiści pomagają mi sformułować stronę idei oddziaływania na gospodarkę. A obserwacja dnia codziennego wskazuje na potrzebę reformowania ustroju państwa, usuwania barier w jego funkcjonowaniu i zwiększania możliwości kierowania większych środków z podatków dla społeczeństwa a nie na urzędników. Teraz para idzie w gwizdek, zadłużenie rośnie i sfera biedy rośnie. A PO z Tuskiem na czele jest zadowolona z swoich sondaży. Ku złemu idzie. Z kolei rządy PiS pokazały, że najważniejsze jest dzielenie a nie mnożenie. To była idea (też zła), bo dodatkowo dzielono naród i zastraszano. Nic dziwnego, że już przy pierwszej okazji (wyborów) Polacy powiedzieli....NIE,DOŚĆ. I na tej wpadce skorzystała PO. szkoda, że nie ma silnej opozycji która by inspirowała rząd do poważnego zajęcia się stymulowaniem rozwoju gospodarczego. Inspiracja jest demagogiczna, nakierowana na kierowanie większej pomocy dla biednych Polaków, bez zwracania uwagi że jest to droga donikąd. Prowadzi do katastrofy finansowej. Na katastrofie PiS-owi zależeć nie powinno , bo przyjdzie im przejąć władzę w "upadłym państwie". To takie moje przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 14:13 przede wszystkim państwo - łapska precz od gospodarki, rodziny, szkolnictwa, lecznictwa itd. prawie wszystko sprywatyzować (prywatne jest lepsze) zlikwidować większość podatków oraz wszelkie formy utrzymywania darmozjadów (czyt. socjal), jedyną funkcję jaką może pełnić jest obrona kraju (zew. i wew.), poza tym zlikwidować 80% przepisów (sa zbędne) i zwolnić 80% urzędasów, zlikwidować ZUS oraz wszelkie formy przymusu opłacania darmozjadów, pisac więcej? na tym polega wolność obywatelska, że życie bierzesz w swoje ręce a co za tym idzie jesteś za nie całkowicie odpowiedzialny, to od ciebie powinno zależeć to czy sobie opłacisz emeryturę albo jaki interes otworzysz (spróbuj założyć fabryczkę wina jesli ci się uda, a takich przykładów jest mnustwo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 14:13 "mnóstwo" oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 25.09.10, 08:53 Sofi pisze > przede wszystkim państwo - łapska precz od gospodarki, rodziny, szkolnictwa, le > cznictwa itd. prawie wszystko sprywatyzować (prywatne jest lepsze) zlikwidować > większość podatków oraz wszelkie formy utrzymywania darmozjadów (czyt. socjal), > jedyną funkcję jaką może pełnić jest obrona kraju (zew. i wew.), poza tym zli > kwidować 80% przepisów (sa zbędne) i zwolnić 80% urzędasów, zlikwidować ZUS ora > z wszelkie formy przymusu opłacania darmozjadów, pisac więcej? na tym polega wo > lność obywatelska, że życie bierzesz w swoje ręce a co za tym idzie jesteś za n > ie całkowicie odpowiedzialny, to od ciebie powinno zależeć to czy sobie opłacis > z emeryturę albo jaki interes otworzysz (spróbuj założyć fabryczkę wina jesli c > i się uda, a takich przykładów jest mnustwo) ---------------------------------------------------------------------- Przeciez to program Korwina Mikke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 10:50 przecież nie o to chodzi czyj to program tylko co ty o nim myślisz - jeśli pragniesz dla Polski jak najlepiej to mam nadzieję że odbierasz go pozytywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 25.09.10, 22:36 Sofi. Popieram niektóre punkty Twojego programu, Ale odrzucam te które są utopijne bądź nierealne do wdrożenia w latach najbliższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 16:19 nierealne do wdrożenia przez takich ludzi jak ty, właśnie takich którzy tak twierdzą, chcieć to móc... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 28.09.10, 20:20 Długo chodzę po ziemi. żyje w Polsce. Myślę i działam w realu. Mnie łatwiej twierdzić i być bliżej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 30.09.10, 05:05 Sofii chce zlikwidować część funkcji państwa. Niedobre to podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 07:37 ludzie nie są stadem baranów które trzeba paść i kierować w odpowiednią stronę - takie prawo uzurpuje sobie polskie państwo - kontrola i dojenie, skoro ty chcesz być jednym z tych baranów twoja sprawa ale daj innym (takim jak ja) prawo w pełni decydowania o swoim życiu, we wszystkim, niechaj w takim razie będzie w Polsce wybór - kto chce być dobrowolnie pod pręgierzem niech będzie, a kto chce być wolny i niezalezny niech będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: ukradli krzyż 01.10.10, 05:10 Kto Ci broni zachowywać się jak lew i wyznawać różne ideologie ekonomiczne. Nie jesteś jednak w stanie , żyjąc tu (a nie gdzie indziej) wypisać się z prawa ustanowionego w miejscu zamieszkania, z prawa państwa ktore jest dla jego pojedynczych obywateli przymusem obywateli . I choć świetnie było być wolnym człowiekiem. Choć ty i ja dalibyśmy sobie na pewno radę bez państwa (ja np. ze swojej pracy przez duży X lat, zarobił bym na emeryturę rzędu 9,5 tys. zł) - - musimy chodzić po tej polskiej ziemi , znaczonej nie tylko krwią ale codziennymi (wielkimi) błędami rządzących narodem. I efekty takie mamy, a są one złe. Przez te 20 lat nowej Polski można był zrobić dla społeczeństwa, dla gospodarki znacznie więcej. Katastrofalne są również niektóre zaniechania PO i skutki rządzenia poprzednich ekip. Nie znaczy to, że wszystko jest źle i wszytsko trzeba zmienia, zmieniać całkowicie i wg teorii Friedmana. Mam takie zdanie. Nie mam też , żadnych uwag do tego , że Ty masz swoje poglądy. Pozwól jednak mnie wyrażać swoje poglądy. Ale ja pierwszy nie nadawałem Ci przydomków - barana i różnego rodzaju idioty. Piszesz: ..."niechaj w takim razie będzie w Polsce wybór - kto chce być dobrowolnie pod pręgierzem niech będzie, a kto chce być wolny i niezależny niech będzie..." Twój postulat może być spełniony w pełni może w innym jakimś miejscu życia , bo żyjąc w Polsce w państwie przymusowym (jak inne) w którym obywatele muszą stosować się do jego prawa, nie jesteś w stanie podskoczyć wyżej pępka. A jeśli zechcesz, wylądujesz w miejscu odosobnienia. Nie chcesz chyba tego, ja też... bo wystarczająco dużo (ok. 100 tys. ) darmozjadów utrzymujemy. Idee mogą być głoszone , są nawet mądre i logiczne (patrz wieloletnia walka polityczna Korwina Mikke i jego zwolenników) ale nie mają poparcia powszechnego u obywateli demokratycznego państwa, których nazywasz baranami. Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie (nie mając pełnych argumentów merytorycznych) zwolennicy pełnego liberalizmu niepotrzebnie zniechęcają do siebie używając obelg do swoich adwersarzy. l Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Polemika z Sofii - poza wątkiem (korkta postu) 01.10.10, 05:37 Kto Ci broni zachowywać się jak lew i wyznawać różne ideologie ekonomiczne, to jest Twoja sprawa prywatna. Nie jesteś jednak w stanie , żyjąc tu (a nie gdzie indziej) wypisać się z prawa ustanowionego w miejscu zamieszkania, z prawa państwa ktore jest przymusem dla jego pojedynczych obywateli . I choć świetnie było by być wolnym człowiekiem. Choć ty i ja dalibyśmy sobie na pewno radę bez pomocy państwa, mając odpowiednie warunki funkcjonowania jako wolny człowiek (ja np. ze swojej pracy przez duży X lat, zarobił bym na emeryturę rzędu 9,5 tys. zł) - - musimy chodzić po przecież tej polskiej ziemi , znaczonej nie tylko krwią ale też codziennymi (wielkimi) błędami ekip rządzących tym narodem.Rządy te idą w kierunku socjalizmu i kapitalizmu państwowego. Przecież o socjalizm walczyła "Solidarność" (i chce go utrzymać) i teraz rządzący nie wiedzą w jakim kierunku iść. Rządzący zastosowali strategię dryfowania , by utrzymać się na fali. I efekty tego mamy nie najlepsze. Sprzyja temu ustrój demokratyczny .... rządy większości. A ta większość ma mentalność z czasów PRL. Nie mniej - i w tych warunkach - przez te 20 lat nowej Polski można było zrobić dla społeczeństwa, dla gospodarki znacznie więcej. Katastrofalne są dziś jednak zaniechania reformy państwa i gospodarki przez PO , bardzo niekorzystne są skutki rządzenia poprzednich ekip. Nie znaczy to, że wszystko jest źle i wszystko trzeba zmieniać bądź zmieniać całkowicie i wg teorii Friedmana. Może lepiej uczyć się na błędach i przykładach pozytywnych innych państwa. Może lepiej wykorzystać środki pomocowe z UE. A wreszcie przestać urzędować lecz poprowadzić biznes , który nazywa się "nowoczesna Polska". Mam takie zdanie. Nie mam też , żadnych uwag do tego , że Ty masz swoje poglądy. Nie możesz ukryć , że są one jednak oderwane od życia. Są myśleniem "na odległą przyszłość", przyszłość następnych pokoleń. W każdym razie ostatni kryzys ekonomiczny, spowodowany był właśnie "wolnym rynkiem bankowym" i "oderwaniem się wartości pieniądza od wartości rzeczy" (ten ostatni zwrot to mój wymysł) . Obalił on w duzym stopniu teorie dominacji wolnego rynku . Dlategopozwól i mnie wyrażać swoje poglądy. Ja pierwszy nie nadawałem Ci przydomków - barana i różnego rodzaju idiotów. Piszesz: ..."niechaj w takim razie będzie w Polsce wybór - kto chce być dobrowolnie pod pręgierzem niech będzie, a kto chce być wolny i niezależny niech będzie..." Twój postulat może być spełniony w pełni może w innym jakimś miejscu życia , bo żyjąc w Polsce w państwie przymusowym (jak inne), w którym obywatele muszą stosować się do jego prawa, nie jesteś w stanie podskoczyć "wyżej pępka". A jeśli zechcesz, wylądujesz w miejscu odosobnienia. Nie chcesz chyba tego, ja też... bo wystarczająco dużo (ok. 100 tys. ) darmozjadów utrzymujemy.Idee mogą być głoszone , są nawet mądre i logiczne (patrz wieloletnia walka polityczna Korwina Mikke i jego zwolenników) ale nie mają poparcia powszechnego u obywateli demokratycznego państwa, których nazywasz baranami. Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie (nie mając pełnych argumentów merytorycznych) zwolennicy pełnego liberalizmu niepotrzebnie zniechęcają do siebie używając obelg do swoich adwersarzy. Chyba też nieskutecznie - jak świadkowie Jehowy - chodzą po ekranach monitorów komputerowych , szukając brutalnymi metodami zwolenników utopijnych idei. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Nikt nie ukradł krzyża 10.10.10, 11:48 Nikt nie ukradł krzyża. Już Anna o tym pisała tak w tym wątku: Re: ukradli krzyżIP: *.pl Gość: Anna 16.09.10, 11:59 Odpowiedz Baaardzo słusznie bo to co się działo wokół to jakaś PARANOJA!!! Jestem katoliczka ale uważam, że to nie miejsce dla Krzyża! Po za tym mam pytanie: Dlaczego J.Kaczyński w dniu odsłonięcia tablicy pamiątkowej na Wawelu złożył kwiaty pod Krzyżem,a nie pojechał na uroczystości i pomodlić się przy grobie brata??? Nie uważacie ,ze to dziwne??! Moim zdaniem to on i jego podjudzanie podzieliło nasz naród! ---------------------------------------------------------------------- Dopiero teraz . pod presją społeczeństwa, J.Kaczyński udał się na Wawel do grobu brata i bratowej. Ale nadal miesza. Składa wieniec w okolicy miejsca pracy brat. Ciągnie za sobą swoich wyznawców. Nie dołącza się do rodzin ofiar katastrofy pod Smoleńskiem ktore teraz czczą najlepiej jak tylko możliwe pół roku od śmierci bliskich. Ba. Nawet wiele rodzin (z otoczenia JK) nie udało się pod Smoleńsk, by się narazić wodzowi. Czy można szanować takiego człowieka i jemu podobnych ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Nikt nie ukradł krzyża 11.10.10, 19:44 Skandaliczna i polityczna rozróba - przy pomocy krzyża - trwa. Wczorajszy wiec i składanie wieńców, zapalanie zniczy, nieodpowiedzialne przemówienie JK, śpiewy, okrzyki i transparenty przed Pałacem Prezydenckim.... to chyba już szczyt tych rozrób. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Zapomina się treść pieśni ? Nie manipuluje !! 11.10.10, 20:49 Zapomina się treść pieśni religijnej ? Manipuluje się pieśnią. Wykorzystuje do celów politycznych. Podobnie jak z krzyżem. A Episkopat milczy !!!! Tekst piosenki: Muzyka Religijna - BOŻE,COŚ POLSKĘ BOŻE,COŚ POLSKĘ BOŻE,COŚ POLSKĘ PRZEZ TAK LICZNE WIEKI OTACZAŁ BLASKIEM POTĘGI I CHWAŁY, COŚ JĄ OSŁANIAŁ TARCZĄ SWEJ OPIEKI OD NIESZCZĘŚĆ,KTÓRE PRZYGNĘBIĆ JĄ MIAŁY. PRZED TWE OŁTARZE ZANOSIM BŁAGANIE: OJCZYZNĘ WOLNĄ POBŁOGOSŁAW,PANIE! TY,KTÓRYŚ POLEM,TKNIĘTY JEJ UPADKIEM, WSPIERAŁ WALCZĄCYCH ZA NAJŚWIĘTSZĄ SPRAWĘ, A CHCĄC ŚWIAT CAŁY MIEĆ JEJ MĘSTWA ŚWIADKIEM, W NIESZCZĘŚCIACH SAMYCH POMNAŻAŁ JEJ SŁAWĘ. PRZED TWE OŁTARZE ... WRÓĆ NASZEJ POLSCE ŚWIETNOŚĆ STAROŻYTNĄ . UŻYŹNIAJ POLA,SPUSTOSZAŁE ŁANY, NIECH SZCZĘŚCIE,WOLNOŚĆ NA WIEKI W NIEJ KWITNĄ, POPRZESTAŃ KARY,BOŻE ZAGNIEWANY. PRZED TWE OŁTARZE ... BOŻE,KTÓREGO RAMIĘ SPRAWIEDLIWE ŻELAZNE BERŁA WŁADCÓW ŚWIATA KRUSZY, ZNIWECZ TWYCH WROGÓW ZAMIARY SZKODLIWE. OBUDŹ NADZIEJE POLSKIEJ NASZEJ DUSZY. PRZED TWE OŁTARZE ... BOŻE NAJŚWIĘTSZY,PRZEZ TWE WIELKIE CUDY ODDALAJ OD NAS KLĘSKI,MORDY BOJU, POŁĄCZ WOLNOŚCI WĘZŁEM TWOJE LUDY POD JEDNO BERŁO ANIOŁA POKOJU. PRZED TWE OŁTARZE ... BOŻE NAJŚWIĘTSZY,OD KTÓREGO WOLI ISTNIENIE ŚWIATA CAŁEGO ZALEŻY, WYRWIJ LUD POLSKI Z TYRANÓW NIEWOLI. WSPIERAJ SZLACHETNE ZAMIARY MŁODZIEŻY. PRZED TWE OŁTARZE ... BOŻE NAJŚWIĘTSZY,PRZEZ CHRYSTUSA RANY ŚWIEĆ WIEKUIŚCIE NAD BRAĆMI ZMARŁEMI, WEJRZYJ NA LUD TWÓJ NIEWOLĄ ZNĘKANY. PRZYJMIJ OFIARY SYNÓW POLSKIEJ ZIEMI. PRZED TWE OŁTARZE ... GDY NARÓD POLSKI DZISIAJ WE ŁZACH TONIE ZA NASZYCH BRACI POLEGŁYCH BŁAGAMY, CIERNIEM MĘCZEŃSTWA UWIEŃCZYLI SKRONIE, A NAM WOLNOŚCI OTWORZYLI BRAMY. PRZED TWE OŁTARZE ... NIEDAWNOŚ WOLNOŚĆ ZABRAŁ Z POLSKIEJ ZIEMI I ŁEZ KRWI NASZEJ POPŁYNĘLI RZEKI, JAKŻE TO MUSI BYĆ OKROPNIE Z TEMI, KTÓRYM OJCZYZNĘ ZABIERASZ NA WIEKI. PRZED TWE OŁTARZE ... ODDALAJ OD NAS KLĘSKI,MORDY,ZNOJE. OKAŻ SIĘ OJCEM NAS DZIEĆMI TWOJEMI, KTÓRZY WYLELI ŁEZ TYSIĄCE ZDROJE, ZA MATKĘ POLSKĘ,O NIĄ CIĘ PROSIEMY. PRZED TWE OŁTARZE ... JEDNO TWE SŁOWO,O WIELKI NASZ PANIE, W CHWILI NAS Z PROCHÓW WSKRZESIĆ BĘDZIE ZDOLNE, A GDY ZASŁUŻYM NA TWE UKARANIE, OBRÓĆ NAS W PROCHY,ALE PROCHY WOLNE. PRZED TWE OŁTARZE ... POWSTAŁA Z GROBU NA TWE WŁADNE SŁOWO POLSKA,WOLNOŚCI NARODÓW CHORĄŻY. PIERZCHAŁY STRAŻE,A PONAD JEJ GŁOWĄ ZNOWU SWOBODNIE ORZEŁ BIAŁY KRĄŻY! PRZED TWE OŁTARZE ... POWYŻSZY TEKST JEST WŁASNOŚCIĄ JEGO TWÓRCY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: ukradli krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 18:08 Nareszcie konkrety-coś w tym jest:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: ukradli krzyż IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 20:56 www.youtube.com/watch?v=FsBUwT5wJkc PORADNIK WOLNOŚCIOWY Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: ukradli krzyż 23.09.10, 14:55 Joluś, nie martw się. Rozumku z pewnością nikt ci nie ukradnie, a jego brak wśród pisiorów uchodzi za cnotę, więc masz szansę na karierę u PREZESA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: ukradli krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 15:34 Czy wy sympatycy innych jak PiS ugrupowań musicie zawsze obrażać innych-ale jacy przywódcy taki elektorat.Ryba moi mili zawsze psuje się od głowy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: ukradli krzyż 23.09.10, 23:47 Jeśli wy pisiory podnosicie głupotę do rangi cnoty kardynalnej, to nie wymagajcie od innych, aby udawali, że tego nie widzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: ukradli krzyż IP: *.tvgawex.pl 23.09.10, 19:25 o widze że to ty dla kariery robisz ,ale takich schetyniarzy jest pełno więc nie licz na coś więcej ......kiedyś ci przyjdzie zmierzyć się ze swoim sumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: ukradli krzyż 23.09.10, 23:50 Joluś, na szczęście są jeszcze ludzie, którzy w intencji takich jak ja gotowi są leżeć latami krzyżem na Krakowskim Przedmieściu. Postaram się nie nadepnąć na ciebie, idąc na piwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: ukradli krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 15:36 Ale kto zagwarantuje że wracając z piwa nie nadepniesz:D:D A tak poważnie to chyba masz na myśli swoich rodziców, bo tylko rodzice są zdolni do takich poświeceń-co narozrabiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: ukradli krzyż IP: *.tvgawex.pl 25.09.10, 13:13 twoje dziecko kiedyś na ciebie nadepnie i i to poczujesz ,agresja rodzi agresje! czas pokaże ,najlepiej wszystko sobie zapisuj żebyś przypadkiem nie zapomniał....... Odpowiedz Link Zgłoś