Dodaj do ulubionych

List otwarty do Adama Michnika

05.10.10, 13:21
warto przeczytać... podobno poglądy zagrażają spółce giełdowej ;)
poglądy tych co ze spółką giełdową nie mają nic wspólnego...

"List otwarty do A. Michnika: "czemu grozisz mi sądem?"

Adamie! Kiedyś – dawno temu – byliśmy przyjaciółmi. Teraz pragniesz mnie postawić przed sądem (właśnie otrzymałem list od Twojego adwokata), ponieważ napisałem prawdę: że jesteście – Ty i Twoi ludzie – spadkobiercami Róży Luksemburg i jej straszliwej idei wynarodowienia Polaków (oraz wszystkich innych narodów) – idei podjętej potem przez Komunistyczną Partię Polski.

Uważasz, że się mylę? Świetnie! To dlaczego grozisz mi sądem, zamiast podjąć ze mną dyskusję? A Twój adwokat pisze do mnie jakieś głupstwa o spółce giełdowej i jej interesach, którym podobno zagrażają moje poglądy. Czy idee i poglądy mają coś wspólnego z pieniędzmi i giełdą? To do tego doszedłeś? A to wstyd! "

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,List-otwarty-do-A.-Michnika-czemu-grozisz-mi-sadem,wid,12727749,wiadomosc_prasa.html
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 13:31
      Widac Michnik nie uwaza sie za spadkobierce internacjonalistki Rozy L., a jesli Rymkiewicz tak uwaza, to niech to udowodni...w sadzie.
      • mondrala_z_po aaaaalbo nieeeech Adaaś udowodni że tak nie jest. 05.10.10, 13:39

• boblebowsky No patrzcie, mondrala... 05.10.10, 13:42
          a taka głupia:))))
          Muszę cię zmartwić, to na tym pisowskim podnóżku spoczywać będzie ciężar dowodu.

mondrala_z_po napisał:

>
          • mondrala_z_po i podnóżek i pis mi wisi więc nie ten adressssss 05.10.10, 13:48
            co tak syczy panie Stasieńku ?
      • kochamjaktusk Przeczytaj sobie caly list, POmylony bystrzaku, 05.10.10, 16:55
        oczywiscie, jezeli zrozumiesz, co tam jest napisane.
    • apodemus Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 13:36
      Dyskutować można z poglądami, niezależnie od tego, jak bardzo różnią się od naszych.

A z pomówieniami walczy się w sądzie.
      • mondrala_z_po jasne.lubię fotkę Adasia jak chleją z Kiszczakiem. 05.10.10, 13:41

• etwas-geheimnis Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 13:41
        Dobry jest ten Rymkiewicz . Porównuje kogos do Rózy Luksemburg , a potem sie dziwi ze ktos czuje sie obrazony:-)
        • mondrala_z_po tutaj 99% internautek to Róże L. i wszystkim to 05.10.10, 13:46
          wypomniałem ale żadna mię do sądu nie podała bo wiedzą że nie mam kasy(sprawdzały)
          Aaadaś widocznie znalazł coś u tego gościa co możnaby mu pożreć . pewnie połeć słoniny wołowej.
          • etwas-geheimnis Re: tutaj 99% internautek to Róże L. i wszystkim 05.10.10, 14:07
            ,,dlaczegos biedny? - bos głupi. I teraz to dla ciebie powinno byc jasne ,dlaczego z toba nie chca gadać , a tym bardziej do sądu podawać:-)
            • odnowiony_moralnie Re: tutaj 99% internautek to Róże L. i wszystkim 05.10.10, 17:02
              etwas-geheimnis napisał:

jaroslaw-madry.salon24.pl/
      • kochamjaktusk A gdzie tam sa pomowienia, w tym liscie? 05.10.10, 16:57
    • aniechto.only Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 13:43
      Nie dziwię się Michnikowi:

"...uważałem Cię nadal za rzecznika nadchodzącej polskiej wolności, także za kogoś, kto prowadzi Polskę ku wolności. Doprowadziliście ją – Ty i twoi ludzie – sam widzisz do czego. Do lotniska pod Smoleńskiem "
      • mondrala_z_po nie znam gościa ale dobrze mu napisał 05.10.10, 13:49

• polazrski Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 13:55
        To wariat przeciez. Wystarczy przeczytac sobie jego ode do Yaro.:))
        • kkuubba1 wariat, frustrat i pijak 05.10.10, 13:58
          krytykuje michnika wiec innej opcji nie ma
          • obraza.uczuc.religijnych Re: wariat, frustrat i pijak 05.10.10, 14:23
            To co ten człowiek napisał to jest krytyka Michnika?
      • woda_woda Fakt :) 05.10.10, 13:59
        > Do lotniska pod Smoleńskiem

Michnik per procura zamordował Lecha Kaczyńskiego :)

Gość jest stuknięty.
        • kubala11 Re: Fakt :) 06.10.10, 10:05
          woda_woda napisała:

> Michnik per procura zamordował Lecha Kaczyńskiego :)
          >
          > Gość jest stuknięty.

Jesli tyle zrozumiałaś z tego listu to znaczy, że nie gosc jest stuknięty tylko ..... ;)
      • kochamjaktusk Michnik ma wielu ludzi na sumieniu 05.10.10, 16:59
        Rujnowal ludzi, niszczyl ich psychicznie i moralnie, a niektorzy z nich stracili zycie w niewyjasnionych do dzis okolicznosciach.
        • obraza.uczuc.religijnych To i tak lepiej niż Ryszard Kukliński 06.10.10, 07:51
          który razem z kolegami z NKWD zaprowadzał karabinami władzę ludową w Polsce.
    • kkuubba1 Problem z Michnikiem jest taki, ze 05.10.10, 13:54
      kompletnie nie ma dystansu do siebie.

Pomimo wszystkich zaslug za minionych czasow nie potrafil sie odnalezc w nowej rzeczywistosci i stracil z nia kontakt.
      Teraz raz na czas walnie jakis esej i czasami az glowa boli od czytania.

Poza tym ten czlowiek przeprasza za miliony, cierpi za miliony, martwi sie za miliony itd.

Kiedys w rozmowie z Kolakowskim powiedzial cos takiego, ze wspolczesni Polacy maja w skrocie 2 obsesje: lustracje i Jedwabne.
      Trzeba miec troche nie ten tego, ze utozsamiac obsesje wszystkich dookola z wlasnymi, no nie?

• mondrala_z_po tak jak w sentencji orzeczenia. 05.10.10, 13:58

• obraza.uczuc.religijnych Re: Problem z Michnikiem jest taki, ze 05.10.10, 14:00
        No jasne. Najlepiej żeby pozwolił aby jakiś Rymkiewicz pisal na jego temat debilizmy. Wtedy to będzie dystans.
      • kochamjaktusk Jezeli lustracja nie byla obsesja Michnika 05.10.10, 17:03
        to dlaczego przetrzasal IPN miesiacami, gdy szefem tej instytucji byl Kieres?
        Dlaczego wolno to bylo Michnikowi, a innym Polakom nie? Czyzby chodzilo o materialy przeciwko Michnikowi? Albo bardziej prawdopodobnie o materialy przeciwko innym, zeby sie zabezpieczyc na wzor ludzi honoru, Jaruzelskiego i Kiszczaka?
      • wariant_b Re: Problem z Michnikiem jest taki, ze 06.10.10, 11:23
        kkuubba1 napisał:
        > Kiedys w rozmowie z Kolakowskim powiedzial...

I za to Kołakowski został pominięty w wykazie. Podobne jak Miłosz.
        Nawet mimo tego, że obaj nie mogą protestować, bo nie żyją.
    • obraza.uczuc.religijnych Śmieszni są ci prawdupole w typie Rymkiewicza 05.10.10, 13:58
      najpierw obrażają na prawo i lewo a potem się dziwią że ktoś ich pozywa do sądu. Śmieszni i głupi.
      • kkuubba1 Ale Michnik jest naprawde momentami smieszny 05.10.10, 14:05
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Ale Michnik jest naprawde momentami smieszny 05.10.10, 14:10
          Pewnie że jest momentami smieszny, momentami wkurzający. Jak każdy człowiek. Tylko w oczach jego przeciwników jest nadczłowiekiem.
          • kkuubba1 nie...nie ma nadludzi 05.10.10, 14:13
            on nie jest nadczlowiekiem - on sprawia wrazenie, ze sam tak mysli
            • obraza.uczuc.religijnych Re: nie...nie ma nadludzi 05.10.10, 14:23
              Nie, to tacy w typie Rymkiewicza tak o nim myślą.
    • baba_polska Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 14:02
      Doprowadziliście ją – Ty i twoi ludzie – sam widzisz do czego. Do lotniska pod Smoleńskiem.

Hi, hi - wychodzi na to, że to jednak nie Jarkacz żubra "ugryzł w tyłek",
      ( jak wieszczył Rymkiewicz)
      tylko Rymkiewicza Jarkacz ugryzł - no i zaraził go swoją paranoją
    • cookies9 Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 14:10
      To ten od wiersza ku czci Jarosława?:-)

"I jest tak że Pan musi coś zrobić w tej sprawie

Niech się Pan trzyma – Drogi Panie Jarosławie"

i wszystko jasne:-)
    • ploniekocica Przypominam wszystkim, że 05.10.10, 14:22
      pan Jarosław Marek Rymkiewicz został w 2003 roku laureatem nagrody Nike. Nagrody, jak wiadomo ufundowanej przez GW i Agorę. Nie wiem, ile wynosiła nagroda pieniężna w 2003, ale w 2006 niemało, bo 100.000 pln. Wtedy Michnik był w porządku i cacy?
      • homosovieticus Michnik przestał by w porządku polskim 05.10.10, 14:46
        w momencie kiedy "własne dobra osobiste" zaczął bronic kasą
        • ploniekocica Re: Michnik przestał by w porządku polskim 05.10.10, 14:50
          Możesz mi to przetłumaczyć na polski język dla gospodyni domowej? Co to jest porządek polski? Co to są własne dobra osobiste? Na czym polega bronienie ich kasą? I kiedy to nastąpiło?
          • homoso-vieticus Gospodyni domowa powinna zajmowa się 05.10.10, 14:58

utrzymywaniem domu w ładzie gospodarczym i czystości a nie polityką!

ps
            Tylko Lenin był zdania, że kucharki potrafią kierowac Państwem
          • homoso-vieticus Dodam jeszcze, że doświadczone aktywistki FK 05.10.10, 15:02
            powinny staranniej przyłoży się do nauki języka polskiego.
            Polecam znany wykład Prof. Ajdukiewicza o języku, o polskim także!
            • ploniekocica Re: Dodam jeszcze, że doświadczone aktywistki FK 05.10.10, 15:05
              Z całym szacunkiem, ale mnie nie pouczaj, tylko odpowiedz na moje powyżej zadane pytania. Prosto, logicznie i bez zbędnego krasomówstwa. Proszę :)
              • homoso-vieticus Pouczam niewiedzących, zapominalskich 05.10.10, 15:08
                i pragnących wiedziec wiecej.
                Ty nie należysz do żadnej z tych grup ludzi.
                • ploniekocica Re: Pouczam niewiedzących, zapominalskich 05.10.10, 15:12
                  A widzisz - kłamiesz. Bo mnie pouczyłeś wyżej, odsyłając do garów i Ajdukiewicza. Natomiast nie wyjaśniłeś, o co prosiłam, tego, co chciałeś wyrazić w swoim poście. Nie potrafisz?
                  Skoro coś piszesz, a ktoś grzecznie pyta, o co Ci chodzi, to wypadałoby wyjaśnić, nieprawdaż?
                  • trzecikot Re: Pouczam niewiedzących, zapominalskich 06.10.10, 13:07
                    Zapytaj homosia o Serwantesa...
            • aniechto.only Re: Dodam jeszcze, że doświadczone aktywistki FK 05.10.10, 15:15
              homoso-vieticus napisała:

Michnik przestał by w porządku polskim
              w momencie kiedy "własne dobra osobiste" zaczął bronic kasą

Ten bełkot żaden profesor nie zrozumie.
    • kecawa Re: List otwarty do Adama Michnika i jemu podobnyc 05.10.10, 14:23
      Dobry i celny list- smutne to,że Michnik ze swoją Wyborczą stał się de facto rzecznikiem kosmopolityzmu ubieranego w strój polskości
      • gringo68 co to jest "kosmopolityzm" 05.10.10, 14:47
        od razu przypomina mi się język rodem z TL i Kroniki Filmowej z lat 60-tych
        • obraza.uczuc.religijnych Re: co to jest "kosmopolityzm" 05.10.10, 14:52
          To wszystko co się w głowach nie mieści prawdupolom to jest kosmopolityzm. takie prawdupolskie słówko-wytrych mające kłaść cień na osobę która jest kosmopolitą. Podobne prawdupolskie słówka-wytrych to "sprawa polksa" których to słówek używa poniżej dureń forowy.
          • polazrski Re: co to jest "kosmopolityzm" 05.10.10, 14:56
            Prawde powiedziawszy "kosmopolityzm" przywedrowal ze wschodu, tzn zostal spopularyzowany w stalinowskich czasach i w Polsce. Teraz, jak widac, spadkobiercami terminologii tamtych niepieknych czasow stali sie komusie spod krzyza i patriotycznych piesni w wykonaniu pan w moherowych berecikach.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: List otwarty do Adama Michnika i jemu podobny 05.10.10, 14:47
        Szkoda że Rymkiewicz stal się rzecznikiem kosmopolityzmu ubranego w strój polskości.
    • homosovieticus Bardzo wielu dawnych przyjaciół Adama 05.10.10, 14:40
      zmieniło swój stosunek "cudownego dziecka polskiej demokracji".
      "Dziecko Słonimskiego" wyrosło, dojrzało i spadnie jako owoc zgniły, jako karma dla "hole people"!
      ps
      Dla mnie, od dawna, jest Michnik szkodnikiem polskiej sprawy w najszerszym tego słowa rozumieniu.
    • tadzap Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 14:41
      Szacunek dla Pana Rymkiewicza.100% racji.
      Kim jest ten syn stalinowskiego zbrodniarza?Za kogo się uważa?Za Mojżesza?
      R.Luksemburg mu przeszkadza?Jest gorszy od niej.
      Ona przynajmniej jawnie dzałala w interesie sowietów.
    • sectral Re: List otwarty do Adama Michnika 05.10.10, 14:56
      Ten Rymkiewicz to jakiś mocno stuknięty jegomość. Podobno dobry poeta ale poglądy ma bardzo dziwaczne, a wypowiedzi czasami wręcz bulwersujące. Czy to nie on żałował, że obalenie komunizmu w Polsce obeszło się bez wieszania komunistów? Albo jego książka o Powstaniu Warszawskim, gdzie z jakąś obrzydliwą fascynacja i satysfakcja opisuje najbardziej krwawe wydarzenia. A ta oda do Kaczyńskiego. Chory człowiek.
      • homoso-vieticus Sectralu nie uzywają ludzie zdrowi! 05.10.10, 15:03

Nierprawdaż?
    • headh-unter Słonimski dzisiejszemuMihnikowi splunąłby pod nogi 05.10.10, 15:03
      Dobry mocny list. Parę słów prawdy...
      Słonimski Michnikowi dzisiejszemu splunąłby pod nogi. Hm, być może. Mam nadzieję.
      Nie znałem Słonimskiego aż tak dobrze, ale wierzę Rymkiewiczowi. To nie był człowiek łatwo przekupny.

Rymkiewicz: "Adamie! Kiedyś – dawno temu – byliśmy przyjaciółmi. Teraz pragniesz mnie postawić przed sądem (właśnie otrzymałem list od Twojego adwokata), ponieważ napisałem prawdę: że jesteście – Ty i Twoi ludzie – spadkobiercami Róży Luksemburg i jej straszliwej idei wynarodowienia Polaków (oraz wszystkich innych narodów) – idei podjętej potem przez Komunistyczną Partię Polski.

Uważasz, że się mylę? Świetnie! To dlaczego grozisz mi sądem, zamiast podjąć ze mną dyskusję? A Twój adwokat pisze do mnie jakieś głupstwa o spółce giełdowej i jej interesach, którym podobno zagrażają moje poglądy. Czy idee i poglądy mają coś wspólnego z pieniędzmi i giełdą? To do tego doszedłeś? A to wstyd! Ale wróćmy do tego, co było trzydzieści kilka lat temu – do lat 70. i 80. zeszłego wieku. Pewnie pamiętasz, gdzie i kiedy się poznaliśmy – w końcu lat 70., na kolacji przy Alei Róż u Janki i Antoniego Słonimskich. Byliśmy tam w piątkę (była także Ewa), a kolacja skończyła się niezłą kłótnią między nami dwoma. Nawet chyba trochę niestosownie się zachowaliśmy – jeśli wziąć pod uwagę wiek gospodarzy oraz wiek ich gości. Ja już dobrze nie pamiętam, o co wtedy poszło, może Ty pamiętasz lepiej – wydaje mi się, że to była wielka kłótnia, nawet awantura o sprawę polską.

Ale choć się tak pokłóciliśmy, to nie umniejszyło to mojego ówczesnego podziwu i szacunku dla Ciebie – uważałem Cię nadal za rzecznika nadchodzącej polskiej wolności, także za kogoś, kto prowadzi Polskę ku wolności. Doprowadziliście ją – Ty i twoi ludzie – sam widzisz do czego. Do lotniska pod Smoleńskiem. Świadectwo tego, co wtedy o Tobie myślałem, jest w wydanej w roku 1984 w wydawnictwie Jerzego Giedroycia mojej książce „Rozmowy polskie latem roku 1983”. To na pewno pamiętasz. Przedstawiłem Cię tam jako więzionego przez totalitarne państwo bohatera Polaków. Także jako kogoś, kto w przyszłości, w wolnej Polsce, będzie strażnikiem wolności. „Kiedy Kuroń zostanie premierem – napisałem tam (w roku 1983) – to [...] posadzi Adasia. Bo Adaś nie zniesie najmniejszej niesprawiedliwości”.

O jakże strasznie się omyliłem! Ale nie byłem wówczas jedynym polskim pisarzem, który tak Cię widział. Zbyszek Herbert zadedykował Ci wiersz, Marek Nowakowski pisał o Tobie opowiadania. A potem wszyscy staliśmy z opuszczonymi rękami, próbując zrozumieć, co się z Tobą stało – dlaczego symbol wolności, więzień z ulicy Rakowieckiej, stał się symbolem Polski, której pierwszym prezydentem został złowrogi władca totalitarnego państwa.

Wolności nie da się podzielić na kawałki – nie można mieć trochę wolności, być wolnym po trosze. Albo będziemy mieli całą wolność i wtedy będziemy wolni tak, jak byli wolni Polacy w Pierwszej Rzeczypospolitej, albo będziemy czyimiś niewolnikami. Ty właśnie tego nie zrozumiałeś – chciałeś, żeby Polska miała mały kawałek, kawałeczek wolności – taki, który zamierzaliście nam dać Ty i Twoi ludzie. Taki, który nam zaproponowaliście. Ale my tego kawałka nie chcieliśmy mieć, my go nie potrzebowaliśmy. Wolność, w jej złotej całości, jest fundamentem życia polskiego. To jest jedyny fundament, na którym możemy zbudować całość naszego narodowego istnienia. Tego też nie umiałeś zrozumieć. Jeśli zechcesz przeczytać moją nową książkę, „Samuela Zborowskiego”, to tam znajdziesz obszerne wytłumaczenie i uzasadnienie mojego poglądu na problematykę polskiej wolności.

Ale może nie musisz tego czytać – bo ta wolność to już nie jest Twoja sprawa. I teraz nie możesz się już nazywać przyjacielem Jerzego Giedroycia i Zofii Hertzowej, także Konstanty Jeleński nie jest już Twoim przyjacielem. Bo Oni byli przyjaciółmi wolności. Więcej – byli obrońcami naszej wolności i wiedzieli, że musimy ją mieć w jej wspaniałej całości. Twoimi przyjaciółmi nie są już także Janka i Antoni Słonimscy. Antoni był człowiekiem wolności i na Twój widok, gdyby spotkał Cię w Alei Róż, pewnie by się odwrócił, a nawet (wiemy obaj, że potrafił być brutalny – był brutalnym obrońcą wolności) splunąłby Ci pod nogi. Tego właśnie się doczekałeś. Żeby bronić wolności, nie wystarczy wygłaszać moralnych kazań. Trzeba jej bronić całym swoim życiem. Adamie! Co się z Tobą stało? Więźniu z ulicy Rakowieckiej – na czym polega tajemnica Twojej przemiany? Jaki dramat duchowy, jaka ponura tragedia ukrywa się za tą przemianą? Jaki jest powód tej strasznej duchowej klęski, mój (niegdyś) drogi przyjacielu?

Co zrobi przyszłość ze mną i z moimi książkami, to teraz, kiedy mam już 75 lat, mniej więcej wiadomo. A co zrobi z Tobą? Tego jeszcze nie wiadomo. Jestem jednak pewien, że także i Ty zostaniesz zapamiętany. Ale mam dla Ciebie w tej sprawie złą nawet bardzo złą wiadomość. Przyszłość będzie o Tobie pamiętać i Polacy o Tobie nie zapomną. Zostaniesz zapamiętany – jako wróg wolności. "
      • obraza.uczuc.religijnych Rymkiewiczowi tym bardziej by splunął. 05.10.10, 15:24

• kochamjaktusk Chyba mylisz pojecie POmylencu. 05.10.10, 17:24
          Michnik zbratal sie z katami Polakow z czasow PRLu. Ktoz jak nie Michnik nazwal mordercow, Jaruzelskiego i Kiszczaka, ludzmi honoru dokonujac zdrady na Polsce i Polakach w Magdalence, pospolu z cwiercinteligentem, Walesa.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Chyba mylisz pojecie POmylencu. 06.10.10, 07:50
            Słonimski też się zbratał debilku, Pisał o tym sam przeobiektywny Rafał Aleksander Ziemkiewicz. Ale tacy jak ty kretyni lubią sobie wycierac gęby znanymi nazwiskami by wyjść na intligentów.
      • off_nick Re: Słonimski dzisiejszemuMihnikowi splunąłby pod 05.10.10, 16:06
        Porównywanie Róży Luksemburg - niezłomnej rewolucjonistki, męczenniczki sprawy proletariatu, osoby prostolinijnej, szczerej i odważnej marksistki - do Michnika, który stał się sługusem wielkiego kapitału, przyjacielem możnych tego świata, jest dla Róży obraźliwe.

headh-unter napisał:
    • homoso-vieticus Michnika "intelektualistę" gorąco ludzie, 05.10.10, 15:05
      których o myślenie samodzielne trudno posądzac!
      • polazrski Re: Michnika "intelektualistę" gorąco ludzie, 05.10.10, 15:17
        homoso-vieticus napisała:

> których o myślenie samodzielne trudno posądzac!

I jeszcze raz komusiu prosba, zebys pisal po polsku, nie po wolsku.
    • mike.recz Michnik jest dziki, Michnik jest zły. 05.10.10, 15:08
      I do tego jeszcze Polaków chce wynarodawiać. A później taki Rymkiewicz udaje zdziwionego.
    • wariant_b Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 10:14
      Dobrze, że samych nieżyjących Jarosław Marek Rymkiewicz przywołał,
      bo pewnie któryś z nich podszedłby i dał mu w mordę.
      A nieżyjącym nie wypada.
      • kecawa Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 10:59
        Boli bo poeta pisze celnie!?
        • trzecikot Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 11:04
          Wacuś, gdzie tu celność?

"[...]uważałem Cię nadal za rzecznika nadchodzącej polskiej wolności, także za kogoś, kto prowadzi Polskę ku wolności. Doprowadziliście ją – Ty i twoi ludzie – sam widzisz do czego. Do lotniska pod Smoleńskiem.[...]"

Michnik zamordował Kaczyńskiego? Myślałem, że Tusk...
          • headh-unter Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 12:58
            Tak, wspólnie z Tuskiem i całą ich zgrają. Dołączył do tej bandy nienawistników szczujących na śp. prezydenta LK. W końcu coś musiało się stać, i stało się. Bardzo się staraliście, żeby coś się stało. Nie pamiętasz? "Prezydent gdzieś poleci i to się skończy"? Jak mu krzesło Tusk zabierał też nie pamiętasz?
            Nie udawaj - że podgrzewałeś gorliwie na swoim odcinku.
            Michnik po śmierci Prezydenta nagle coś tam zaczął bąkać, że "nie zawsze o nim sprawiedliwe oceny głosił". Jesteście winni tej śmierci.
            • trzecikot Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 13:08
              Mogę ci "swój odcinek" pokazać osobiście. Podaj czas i miejsce, miękka fajo.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 13:22
              Obrzydliwe są te twoje manipulacje tu na forum. Może pelikany takie jak wioldzbazin, w111mil czy kecawa łykną te twoje kłamstwa.
        • baba_polska Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 11:14
          kecawa napisał:

> Boli bo poeta pisze celnie!?

Celnie? Jak kulą w płot.
          Tak samo "celnie" napisał kiedyś o Jarkaczu, że to największy polityk... od czasu Piłsudskiego
          i równie "celny" wierszyk dla Jarkacza napisał kiedyś pan Rymkiewicz urodzony jako Szulc
      • homosovieticus Nie tylko Rymkiewicz uważac zdaje się Michnika za 07.10.10, 14:41
        człowieka Kiszczaka.

On sam, i Urban, pewnie tak uważają .
    • x2468 Re: List otwarty do Adama Michnika 06.10.10, 13:04
      Przyglup Rymkiewicz nic nie wie o Rozy Luksemburg.Wypisuje bzdury w ktore jedynie niedorozwinieci daja sie nabrac.
      • mondrala_z_po jasne,napisała tylko Engelsowi że Polacy nie - 06.10.10, 14:10
        nadają się na rewolucjonistów. I ja ciebie powim dlaczego tak jest - co drugi jest szlachcicem bo każe mówić do siebie per Pan.
        • homoso-vieticus Co "barany polityczne" wiedziec powinny o Róży? 07.10.10, 15:28

Jej doktryna polityczna stawiała na pierwszym miejscu siłowe -militarne pokonanie kapitalizmu.
          Oznaczało to odłożenie zaspakajania rosnących potrzeb "świata pracy" na dalszy plan. Na pierwszym miejscu rozwój przemysłu ciężkiego ( zbrojenia) bo tylko siłą można pokona kapitalizm.
          Przypuszczam, że młody Michnik był wyznawcą tej doktryny.
    • prawieemeryt Re: List otwarty do Adama Michnika 07.10.10, 14:47
      To go wreszcie zaśliń i zaklej.
      • homoso-vieticus Ludzie prymitywni na ogół nie są także dowcipnymi. 07.10.10, 15:30

Niezrozumiałym jest dla mnie zupełny brak autokrytycyzmu u takich osobników jak "nasz prawieemeryt"
        • mr.sajgon W sadach nie zdobywa sie szacunku a jedynie tytul 07.10.10, 17:32
          pieniacza.
          I takim jest wlasnie Adam Michnik.
          • x2468 Re: W sadach nie zdobywa sie szacunku a jedynie t 07.10.10, 21:01
            I wy chcecie aby "pieniacz" poparl poete nadwornego Rymkiewicza?Nie wystarczy ze poprze Rymkiewicza Rydzyk z Fotyga?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka