Dodaj do ulubionych

POWIEDZMY WRESZCIE "DOŚĆ"!

26.02.02, 11:21
Czas najwyższy przestać chować głowy w piasek!
Nareszcie trafiła się okazja, by trochę ludzi przemyślało swój stosunek do
Kościoła Kat. i zastanowiło się, czy warto trwać w fikcji, zwanej "tradycją",
która pozwala księżom głosić, że 95% Polaków to katolicy i że "społeczeństwo
katolickie domaga się obecności Kościoła w życiu publicznym".

POWIEDZMY WRESZCIE "DOŚĆ"!

Dość - indoktrynowaniu naszych dzieci w przedszkolach i szkołach.
Dość - krzyżom w instytucjach publicznych.
Dość - przywilejom dla Kościoła.
Dość - konkordatowi.
Dość - bezkarności przestępców w sutannach!

Przestańmy skazywać nasze dzieci na przynależność do Kościoła Kat. - pozwólmy
im wybrać, kiedy same będą mogły podjąć decyzję!
Przestańmy wspierać KK materialnie!
Domagajmy się wprowadzenia podatku na kościół - wtedy te rzekome 95% stopnieje
do 50% (najwyżej)!

Bierzmy przykład z laickiej Francji, zwanej kiedyś "najstarszą córą Kościoła"!
Bierzmy przykład z Włochów, któryz potrafią przywołać kler do porządku!

Nie wstydźmy się naszych poglądów! W tym kraju w dobrym tonie jest być
antykomunistą, a nawet antysemitą, więc nie wstydźmy się powiedzieć, że
jesteśmy antyklerykałami! Nie wsytdźmy się tego powiedzieć również w prawdziwym
życiu, a nie tylko w internecie!

Jeśli nie znajdziemy w sobie odwagi, ten kraj nigdy nie wyzwoli się z łap
purpuratów i ojców redaktorów!
Zacznijmy, a dołączą się inni - niezdecydowani, zagubieni, wystraszeni.
Skoro gdzie indziej udało się zbudować świeckie, demokratyczne państwa,
dlaczego jedynie Polska ma zostać skansenem?

Jutrzenka swobody jest blisko! :)

Loubert
loubert@poczta.gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.abo.wanadoo.fr 26.02.02, 12:18
      To wszystko na nic. Wczoraj rozmawialem z rodzina w wielkopolsce. W malych
      miasteczkach plebani mowia , ze to spisek komuny i puszczaja oko do gawiedzi.
      Takie "puszczone oko" , spoufalenie sie plebana z parafianka rozwiewa
      watpliwosci. Do tego jeszcze oswiadczenia episkopatu , ze sie bada, ze nie
      mozna wydawac wyrokow przed osadzeniem (tak jakby ktorys z klerykow postanowil
      juz wniesc oskarzenie..) Ja stawiam na to, ze papa bialy nic nie postanowi. Nie
      bedzie wycofywal pedalka bo to byloby przyznanie sie do winy a pozostawi sprawe
      do zalatwienia w ramach sumienia... I tak polowa potem bedzie mowila, ze jest
      niewinny bo jakby byl to by go JPII ukaral, a polowa bedzie doszukiwac sie
      spiskow. Oj zna ten JPII swoj narodek... Niestety, tylko w panstwach gdzie
      istnieje prawdziwa demokracja i rozdzielenie kosciola kat. i innych od panstwa
      watykan na powaznie bierze takie sprawy i chcac niechcac odszczekuje. To w
      Polsce nie przejdzie. Smuta wiec wielka i cicha nadzieja, ze prasa bedzie coraz
      czesciej wyciagac to na swiatlo dzienne.Moze wiec narodek przejrzy na oczy i
      zacznie myslec.pamietajcie, ze ci co majluja to jest mikroskopijna mniejszosc w
      tym kraju.... R.
      • loubert Re: POWIEDZMY WRESZCIE 26.02.02, 12:46
        Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> To wszystko na nic.

Od czegoś trzeba zacząć! :)

Loubert
    • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 12:30
      loubert napisał(a):

> Czas najwyższy przestać chować głowy w piasek!
      > Nareszcie trafiła się okazja, by trochę ludzi przemyślało swój stosunek do
      > Kościoła Kat. i zastanowiło się, czy warto trwać w fikcji, zwanej "tradycją",
      > która pozwala księżom głosić, że 95% Polaków to katolicy i że "społeczeństwo
      > katolickie domaga się obecności Kościoła w życiu publicznym".
      >
      > POWIEDZMY WRESZCIE "DOŚĆ"!
      >
      > Dość - indoktrynowaniu naszych dzieci w przedszkolach i szkołach.
      > Dość - krzyżom w instytucjach publicznych.
      > Dość - przywilejom dla Kościoła.
      > Dość - konkordatowi.
      > Dość - bezkarności przestępców w sutannach!
      >
      > Przestańmy skazywać nasze dzieci na przynależność do Kościoła Kat. - pozwólmy
      > im wybrać, kiedy same będą mogły podjąć decyzję!
      > Przestańmy wspierać KK materialnie!
      > Domagajmy się wprowadzenia podatku na kościół - wtedy te rzekome 95% stopnieje
      > do 50% (najwyżej)!
      >
      > Bierzmy przykład z laickiej Francji, zwanej kiedyś "najstarszą córą Kościoła"!
      > Bierzmy przykład z Włochów, któryz potrafią przywołać kler do porządku!
      >
      > Nie wstydźmy się naszych poglądów! W tym kraju w dobrym tonie jest być
      > antykomunistą, a nawet antysemitą, więc nie wstydźmy się powiedzieć, że
      > jesteśmy antyklerykałami! Nie wsytdźmy się tego powiedzieć również w prawdziwym
      >
      > życiu, a nie tylko w internecie!
      >
      > Jeśli nie znajdziemy w sobie odwagi, ten kraj nigdy nie wyzwoli się z łap
      > purpuratów i ojców redaktorów!
      > Zacznijmy, a dołączą się inni - niezdecydowani, zagubieni, wystraszeni.
      > Skoro gdzie indziej udało się zbudować świeckie, demokratyczne państwa,
      > dlaczego jedynie Polska ma zostać skansenem?
      >
      > Jutrzenka swobody jest blisko! :)
      >
      > Loubert
      > loubert@poczta.gazeta.pl

Chłopie...
      Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co? rewolucja
      francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie. Zachód juz tez
      zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu..we Francji,Włoszech jest coraz wiecej
      młodych ludzi nie zwazając na to ,ze ich rodzice(najcześciej w rozbitych
      małżeństwach)sa ateistami. Eh..Polaczki jak zawsze zacofane,zacofane...
      • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE korekta IP: 212.244.77.* 26.02.02, 12:31
        Gość portalu: fd napisał(a):

> loubert napisał(a):
        >
        > > Czas najwyższy przestać chować głowy w piasek!
        > > Nareszcie trafiła się okazja, by trochę ludzi przemyślało swój stosunek do
        >
        > > Kościoła Kat. i zastanowiło się, czy warto trwać w fikcji, zwanej "tradycj
        > ą",
        > > która pozwala księżom głosić, że 95% Polaków to katolicy i że "społeczeńst
        > wo
        > > katolickie domaga się obecności Kościoła w życiu publicznym".
        > >
        > > POWIEDZMY WRESZCIE "DOŚĆ"!
        > >
        > > Dość - indoktrynowaniu naszych dzieci w przedszkolach i szkołach.
        > > Dość - krzyżom w instytucjach publicznych.
        > > Dość - przywilejom dla Kościoła.
        > > Dość - konkordatowi.
        > > Dość - bezkarności przestępców w sutannach!
        > >
        > > Przestańmy skazywać nasze dzieci na przynależność do Kościoła Kat. - pozwó
        > lmy
        > > im wybrać, kiedy same będą mogły podjąć decyzję!
        > > Przestańmy wspierać KK materialnie!
        > > Domagajmy się wprowadzenia podatku na kościół - wtedy te rzekome 95% stopn
        > ieje
        > > do 50% (najwyżej)!
        > >
        > > Bierzmy przykład z laickiej Francji, zwanej kiedyś "najstarszą córą Kościo
        > ła"!
        > > Bierzmy przykład z Włochów, któryz potrafią przywołać kler do porządku!
        > >
        > > Nie wstydźmy się naszych poglądów! W tym kraju w dobrym tonie jest być
        > > antykomunistą, a nawet antysemitą, więc nie wstydźmy się powiedzieć, że
        > > jesteśmy antyklerykałami! Nie wsytdźmy się tego powiedzieć również w prawd
        > ziwym
        > >
        > > życiu, a nie tylko w internecie!
        > >
        > > Jeśli nie znajdziemy w sobie odwagi, ten kraj nigdy nie wyzwoli się z łap
        > > purpuratów i ojców redaktorów!
        > > Zacznijmy, a dołączą się inni - niezdecydowani, zagubieni, wystraszeni.
        > > Skoro gdzie indziej udało się zbudować świeckie, demokratyczne państwa,
        > > dlaczego jedynie Polska ma zostać skansenem?
        > >
        > > Jutrzenka swobody jest blisko! :)
        > >
        > > Loubert
        > > loubert@poczta.gazeta.pl
        >
        > Chłopie...
        > Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co? rewolucja
        > francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie. Zachód juz tez
        >
        > zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu..we Francji,Włoszech jest coraz wiecej
        > młodych ludzi nie zwazając na to ,ze ich rodzice(najcześciej w rozbitych
        > małżeństwach)sa ateistami. Eh..Polaczki jak zawsze zacofane,zacofane...

"..jest młodych ludzi w Kościele..."
        tak miało sie napisać oczywiscie
        Pozdro.
        • Gość: artek Re: POWIEDZMY WRESZCIE korekta IP: *.ipt.aol.com 26.02.02, 15:00
          Nie o to chodzi Chlopie. Chodzi raczej o to aby w Polsce wiara traktowana byla
          jak w normalych krajach jako sprawa prywatna, intymna wrecz. Moze Pan o tym nie
          wie, ale we Francji, o ktorej Pan mowi, podobne jak w Stanach zjednoczonych nie
          wolno w miejscach publicznych, zwlaszcza w szkolach afiszowac zadnych symboli
          religijnych, a ksieza traktowani sa jak normalni obywatele i musza deklarowac
          swoje dochody urzedom podatkowym. Nie ma tez mowy o zarabianiu "na czarno" za
          wyspowiadanie chorego w domu na przyklad, co jest w Polsce rzecza powszechna i
          ksiadz sie krzywi gdy nie dosyc placa.Poza tym oczywiscie nie wolno w szkolach
          nauczac religii, zadnej, nie tylko katolickiej i jest to bardzo sluszne.
          • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE korekta IP: 212.244.77.* 26.02.02, 15:10
            Gość portalu: artek napisał(a):

> Nie o to chodzi Chlopie. Chodzi raczej o to aby w Polsce wiara traktowana byla
            > jak w normalych krajach jako sprawa prywatna, intymna wrecz.
            Aaaa..to jest niezgodne z moja wiarą. Po to ja mam aby sie z nia dzielić. "Nie
            stawia sie światła pod korcem"

Moze Pan o tym nie
            >
            > wie, ale we Francji, o ktorej Pan mowi, podobne jak w Stanach zjednoczonych nie
            >
            > wolno w miejscach publicznych, zwlaszcza w szkolach afiszowac zadnych symboli
            > religijnych, a ksieza traktowani sa jak normalni obywatele i musza deklarowac
            > swoje dochody urzedom podatkowym.
            Tylko jak te dochody obliczyc. Na zachodzie sa cenniki, podatek kościleny itd. U
            nas obowiazuje "co łaska".Trzeba zmienic prawo,trzeba zmienić rząd i jego plany.A
            symbole religijne nie sa najważniejsze w poprawie prawa(ale Wam zrobili wode z
            mózgu takim tematem zastepczym!),ale poprawa prawa ma nieśc za soba spadek
            bezrobocie, ukrócenie korupcji w rzadzie itd. A sytuacje w kraju najwygodniej
            zwalic na Kosciół-nie broni się za bardzo,fany"chłopiec do bicia"...
            Nie ma tez mowy o zarabianiu "na czarno" za
            > wyspowiadanie chorego w domu na przyklad, co jest w Polsce rzecza powszechna i
            > ksiadz sie krzywi gdy nie dosyc placa.Poza tym oczywiscie nie wolno w szkolach
            > nauczac religii, zadnej, nie tylko katolickiej i jest to bardzo sluszne.

Spowiedz za pieniądze jest niezgodna z prawem kanonicznym,za takie coś
            (udowodnione jak kazda wina) mozna zostac obłozonym ekskomuniką,a juz na pewno
            wywaleniem np. z zakonu. Z kapłaństwa wywalic nie mozna bo świecenia(tak jak
            małżeństwo) to dla wierzacych cos trwałego.

Dlaczego niesłuszne jest nauczanie religii dla chetnych ? To Cos złego? A jak
            pójde na lekcje np.baletu(hehe) to tez nie wolno? Uczcie dzieci tolerancji..
            Na marginesie tez wolałem katechezy w salkach ,nie ze wzgledu na "tolerancję"
            (złe słowo w tym momencie)a zwykły nastrój, skupienie.
            Pozdrawiam.
      • loubert Re: POWIEDZMY WRESZCIE 26.02.02, 12:41

> Chłopie...
        > Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co? rewolucja
        > francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie.

Do tego, że we francuskim parlamencie krzyże nie wiszą chociażby, ze dzieciaki są
        uczone co to plemnik i jak nie mieć dzidziusia, że z aborcji nie robi się wojny
        domowej, itd. itp.

>Zachód juz tez
        >
        > zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu..we Francji,Włoszech jest coraz wiecej
        > młodych ludzi nie zwazając na to ,ze ich rodzice(najcześciej w rozbitych
        > małżeństwach)sa ateistami. Eh..Polaczki jak zawsze zacofane,zacofane...

Zwróć uwagę, że ci młodzi ludzie trafiają do tego kościoła sami, a nie dlatego,
        że ich rodzice kazali polać wodą. Drobna różnica, prawda?

Loubert
        • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 12:50
          loubert napisał(a):

> Gość portalu: fd napisał(a):
          >
          > > Chłopie...
          > > Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co? rewolucj
          > a
          > > francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie.
          >
          > Do tego, że we francuskim parlamencie krzyże nie wiszą chociażby, ze dzieciaki
          > są
          > uczone co to plemnik i jak nie mieć dzidziusia, że z aborcji nie robi się wojny
          >
          > domowej, itd. itp.

Krzyże komus przeszkadzają? tylko ludziom nietolerancyjnym. A czy przeszkadza
          komus aborcja? Zapytaj matek ,które zabiły własne bezbronne dzieci..tych,które
          maja jeszcze jakies sumienie...
          >
          > >Zachód juz tez
          > >
          > > zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu..we Francji,Włoszech jest coraz wiece
          > j
          > > młodych ludzi nie zwazając na to ,ze ich rodzice(najcześciej w rozbitych
          > > małżeństwach)sa ateistami. Eh..Polaczki jak zawsze zacofane,zacofane...
          >
          > Zwróć uwagę, że ci młodzi ludzie trafiają do tego kościoła sami, a nie dlatego,
          Ale trafiają. Tym bardziej. Czyzby nie chciały brac przykładu ze swych rozbitych
          rodzin? czyzby mimo luksusów czegoś im brakowało?
          > że ich rodzice kazali polać wodą. Drobna różnica, prawda?
          >
          > Loubert

a co ci złego zrobiło polanie wodą? Topili Cie?
          • loubert Re: POWIEDZMY WRESZCIE 26.02.02, 12:54

> Krzyże komus przeszkadzają? tylko ludziom nietolerancyjnym.

Owszem, przeszkadzają. Jak to ślicznie przylepić komuś łatkę "nietolerancyjnego" -
            ... Look who's talkin' :(

>A czy przeszkadza
            > komus aborcja? Zapytaj matek ,które zabiły własne bezbronne dzieci..tych,które
            > maja jeszcze jakies sumienie...

Dyskusji o aborcji nie będę tu toczył, bo to nie ten wątek. Zresztą ani ja Cię
            nie przekonam, ani Ty mnie, więc szkoda strzępić klawisze.

> a co ci złego zrobiło polanie wodą? Topili Cie?

Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej organizacji religijnej.
            Wystarczy?

Loubert
            • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 13:00
              loubert napisał(a):

>
              > > Krzyże komus przeszkadzają? tylko ludziom nietolerancyjnym.
              >
              > Owszem, przeszkadzają. Jak to ślicznie przylepić komuś łatkę "nietolerancyjnego
              > " -
              > ... Look who's talkin' :(

Mnie nie przeszkadzałyby np. księzyce muzułmanskie gdybym zył w karju gdzie
              wiekszośc stanowią muzułmanie i gdzie w tradycji istnieje taka kultura. Podobnie
              nie denerwują mnie ani meczety,ani synagogi, ani pałace kultury, ani kluby
              młodziezowe. Ciebie czemu denerwuja krzyze???
              >
              > >A czy przeszkadza
              > > komus aborcja? Zapytaj matek ,które zabiły własne bezbronne dzieci..tych,k
              > tóre
              > > maja jeszcze jakies sumienie...
              >
              >
              > Dyskusji o aborcji nie będę tu toczył, bo to nie ten wątek. Zresztą ani ja Cię
              > nie przekonam, ani Ty mnie, więc szkoda strzępić klawisze.
              >
              > > a co ci złego zrobiło polanie wodą? Topili Cie?
              >
              > Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej organizacji religijnej.
              >
              > Wystarczy?

A co to znaczy w praktyce? Ktoś Cie zmusza do chodzenia do kościoła, chrzczenia
              dzieci, czy jak? Nie rozumiem...
              >
              > Loubert

• loubert Re: POWIEDZMY WRESZCIE 26.02.02, 13:09

> Mnie nie przeszkadzałyby np. księzyce muzułmanskie gdybym zył w karju gdzie
                > wiekszośc stanowią muzułmanie i gdzie w tradycji istnieje taka kultura. Podobni
                > e
                > nie denerwują mnie ani meczety,ani synagogi, ani pałace kultury, ani kluby
                > młodziezowe. Ciebie czemu denerwuja krzyze???

Bo państwo to państwo, a religia to religia i moim zdaniem nie należy tego
                mieszać. Zresztą nie tylko moim zdaniem.
                A co do tradycji - Francja, Włochy i inne kraje też mają tradycję
                chcrześcijańską, starszą od naszej o 1000 lat zresztą, a jakoś krzyże tam w
                parlamentach czy instytucjach publicznych nie wiszą.

> > Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej organizacji religi
                > jnej.
                > >
                > > Wystarczy?
                >
                > A co to znaczy w praktyce? Ktoś Cie zmusza do chodzenia do kościoła, chrzczenia
                >
                > dzieci, czy jak? Nie rozumiem...

Biednyś. A te wszystkie lata spędzone na nauce religii (czyt. wkuwaniu prawd
                objawionych z katechizmu) w otoczeniu księży-sadystów bądź księży-gamoni,
                komunie, spowiedzi, związane z tym lęki i szkody psychiczne to nic?
                Ja moich dzieci nie skażę na kontakt z tymi oszołomami, o nie!

Loubert
                • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 13:59
                  loubert napisał(a):

>
                  > > Mnie nie przeszkadzałyby np. księzyce muzułmanskie gdybym zył w karju gdzi
                  > e
                  > > wiekszośc stanowią muzułmanie i gdzie w tradycji istnieje taka kultura. Po
                  > dobni
                  > > e
                  > > nie denerwują mnie ani meczety,ani synagogi, ani pałace kultury, ani kluby
                  >
                  > > młodziezowe. Ciebie czemu denerwuja krzyze???
                  >
                  > Bo państwo to państwo, a religia to religia i moim zdaniem nie należy tego
                  > mieszać. Zresztą nie tylko moim zdaniem.
                  A co zrobić z takimi jak ja,takimi jak większośc jest w Polsce? Jestem katolikiem
                  i zarazem obywatelem Polski. Zmniejszyc prawa wiekszościom?

> A co do tradycji - Francja, Włochy i inne kraje też mają tradycję
                  > chcrześcijańską, starszą od naszej o 1000 lat zresztą, a jakoś krzyże tam w
                  > parlamentach czy instytucjach publicznych nie wiszą.

W Niemchech wiszą od dawna(np. w Bawarii).Nie ma to żadnego wpływu na rozwój
                  cywilizacyjny tych regionów. A francja,Włochy juz odchodza od ateizmu,pisałem o
                  tym ,choc niektórzy chcieliby zmanipulowac moje wypowiedzi. Ale prawda jest jaka
                  jest czy komus sie mniej czy bardziej podoba...
                  >
                  > > > Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej organizacji r
                  > eligi
                  > > jnej.
                  > > >
                  > > > Wystarczy?
                  > >
                  > > A co to znaczy w praktyce? Ktoś Cie zmusza do chodzenia do kościoła, chrzc
                  > zenia
                  > >
                  > > dzieci, czy jak? Nie rozumiem...
                  >
                  > Biednyś. A te wszystkie lata spędzone na nauce religii (czyt. wkuwaniu prawd
                  > objawionych z katechizmu) w otoczeniu księży-sadystów bądź księży-gamoni,
                  > komunie, spowiedzi, związane z tym lęki i szkody psychiczne to nic?
                  > Ja moich dzieci nie skażę na kontakt z tymi oszołomami, o nie!
                  >
                  > Loubert

Jesteśmy odpowiedzialni za wychowanie swoich dzieci i aby je dobrze wychowac
                  mudsza nam byc posłuszne. Itak :katolicy wychowuja dzieci jako katolików
                  (chcociazby jesli chodzi o tardycje), Żydzi na Żydów, sportowcy najczęściej
                  posyłaja dzieci do szkół sportowych ,muzycy do muzycznych czy dzieciom sie to
                  bardziej czy mniej podoba. W miare dorastania moga decydowac same,a jak sa
                  dorosłe już same odpowiedzialne za swoje wybory..i wybory własnych dzieci. To
                  chyba normalne? jako człowiek np. uczciwy nie bede wychowywac np. bandziora.
                  Jesli masz jakies pretensje to tylko do wlasnych rodziców, którzy jako katolicy
                  nie wychowywali Cie na ateistę....co za absurd...

• loubert Re: POWIEDZMY WRESZCIE 26.02.02, 14:13
                    To co piszesz, nie ma wiekszego sensu.
                    Krzyze w Bawarii to wyjatek, zreszta kontrowersyjny.
                    To, ze wiecej mlodych ludzi chodzi do kosciolow we Francji czy Wloszech, jakos
                    nie przeklada sie na krzyzyki i inne symbole religijne w instytucjach
                    publicznych, i pewnie nie bedzie.
                    Co do ograniczania praw wiekszosci - a kto wam, katolikom, zakazuje wyznawania
                    kultu, chodzenia na msze i nabozenstwa, urzadzania procesji itd? Chodzi tylko o
                    to, by nie narzucac swoich pogladow innym, ale Ty nie jestes tego w stanie
                    zrozumiec. Dla Ciebie jesli jest tu wiekszosc katolikow, to wolno im robic
                    wszystko co sie im zachce (a ciekawe ilu chcialoby, zeby wprowadzic panstwo
                    wyznaniowe!). A w cywilizowanych panstwach jest panstwo swieckie i sfera
                    religii, ktora jest prywatna sfera kazdego czlowieka. Prywatna, czyli na pewno
                    nie panstwowa.
                    Nie jestes w stanie zrozumiec tej prostej zasady? W czym ona Ci przeszkadza?
                    Stanowi jakies zagrozenie? Jesli tak, to jakie i dlaczego?

Jesli chodzi o wychowywanie dzieci - jasne, ze maja byc posluszne (w rozsadnych
                    granicach). Ale co to ma wspolnego z oddawaniem dzieci niemal od urodzenia w
                    tryby jednej religii? Stad te 95% katolikow - a ksieza skarza sie, ze w
                    wielkich miastach na msze chodzi i 20% parafian! A przeciez to
                    wszystko "katolicy"!
                    Nie lepiej by bylo, gdyby dorosly, swiadomy czlowiek wyrazal swoja wole o
                    przystapieniu do Kosciola Kat?
                    Pewnie, nie byloby lepiej, bo malo kto by mial na to ochote... wiec lepiej
                    indoktrynowac od malego, wtedy zniwo bedzie lepsze!

Ja jestem spokojny - za pare lat i u nas koscioly beda pustoszec, ksieza zaczna
                    szukac pracy (miejmy nadzieje, ze uczciwej), a moje dzieci nie bede chcialy
                    uwierzyc, ze jacys fundamentalisci grasowali po Polsce ;)

Loubert
                    • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 14:29
                      loubert napisał(a):

> To co piszesz, nie ma wiekszego sensu.
                      > Krzyze w Bawarii to wyjatek, zreszta kontrowersyjny.
                      > To, ze wiecej mlodych ludzi chodzi do kosciolow we Francji czy Wloszech, jakos
                      > nie przeklada sie na krzyzyki i inne symbole religijne w instytucjach
                      > publicznych, i pewnie nie bedzie.
                      > Co do ograniczania praw wiekszosci - a kto wam, katolikom, zakazuje wyznawania
                      > kultu, chodzenia na msze i nabozenstwa, urzadzania procesji itd? Chodzi tylko o
                      >
                      > to, by nie narzucac swoich pogladow innym, ale Ty nie jestes tego w stanie
                      > zrozumiec. Dla Ciebie jesli jest tu wiekszosc katolikow, to wolno im robic
                      > wszystko co sie im zachce (a ciekawe ilu chcialoby, zeby wprowadzic panstwo
                      > wyznaniowe!). A w cywilizowanych panstwach jest panstwo swieckie i sfera
                      > religii, ktora jest prywatna sfera kazdego czlowieka. Prywatna, czyli na pewno
                      > nie panstwowa.
                      > Nie jestes w stanie zrozumiec tej prostej zasady? W czym ona Ci przeszkadza?
                      > Stanowi jakies zagrozenie? Jesli tak, to jakie i dlaczego?

Nikt mi jako człowieka wierzacego nie stanowi żadnego zagrożenia,nawet jak bedzie
                      za mna ganiał z siekierą...
                      Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Ja np. jestem przeciwko lekcjom religii w szkole i
                      nie jest to(moja niezgoda) niezgodne ani z Biblia a ni z nauka mojego Koscioła.
                      Jednak zostało to zatwierdzone jako prawo w Polsce(zreszta przez tych
                      pseudokatolików polskich) wiec mam te zadowolenie ,że moge spokojnie z tego
                      korzystac. tak jak Ty np. z odpisów podatkowych. Będzie inny rząd w Polsce ,który
                      będzie reprezentował poglady wiekszości(??) to to zmieni.
                      Mnie tez nie podoba sie wiele rzeczy:istnienie klubów erotycznych, pornografia w
                      kioskach(czemu gorszyć moje dzieci?), kiepskie prawo w Polsce, brutalne filmy w
                      telewizji ogłupiajace nasze dzieci i uczace je brutalności. I to jest najwieksze
                      zagrozenie. Nie widzisz tego???
                      >
                      > Jesli chodzi o wychowywanie dzieci - jasne, ze maja byc posluszne (w rozsadnych
                      >
                      > granicach). Ale co to ma wspolnego z oddawaniem dzieci niemal od urodzenia w
                      > tryby jednej religii? Stad te 95% katolikow - a ksieza skarza sie, ze w
                      > wielkich miastach na msze chodzi i 20% parafian! A przeciez to
                      > wszystko "katolicy"!
                      > Nie lepiej by bylo, gdyby dorosly, swiadomy czlowiek wyrazal swoja wole o
                      > przystapieniu do Kosciola Kat?
                      > Pewnie, nie byloby lepiej, bo malo kto by mial na to ochote... wiec lepiej
                      > indoktrynowac od malego, wtedy zniwo bedzie lepsze!
                      >
                      > Ja jestem spokojny - za pare lat i u nas koscioly beda pustoszec, ksieza zaczna
                      Jakby moi rodzice wychowali mnie na ateiste(ale to niemozliwe! Mieli nie
                      obchodzic ze mna np. Świat Bożego Narodzenia? jak Ty to widzisz w praktyce?)
                      tobym miał do nich pretensje ,ze trzymali mnie z dala od Boga i np. uczyli
                      konsumpcjonizmu czy materializmu czy pogoni za wszechwiedzą czy... Brak wiary w
                      zyciu trzeba zastapic innym celem zyciowym. Ja miałem to szczęście że jako
                      dziecko juz nauczono mnie prostej miłości do Boga i ludzi ..nie oczekując
                      wzajemności od ludzi.
                      > szukac pracy (miejmy nadzieje, ze uczciwej), a moje dzieci nie bede chcialy
                      > uwierzyc, ze jacys fundamentalisci grasowali po Polsce ;)
                      >
                      > Loubert

Ciekawe czego nauczysz własne dzieci? Chciałbym to zobaczyć.
                      Pozdrawiam Cię serdecznie!

• Gość: STĘPEL Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 15:40

> loubert napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: fd napisał(a):
                    > >
                    > > > Mnie nie przeszkadzałyby np. księzyce muzułmanskie gdybym zył w karju
                    > gdzi
                    > > e
                    > > > wiekszośc stanowią muzułmanie i gdzie w tradycji istnieje taka kultur
                    > a. Po
                    > > dobni
                    > > > e
                    > > > nie denerwują mnie ani meczety,ani synagogi, ani pałace kultury, ani
                    > kluby
                    > >
                    > > > młodziezowe. Ciebie czemu denerwuja krzyze???
                    > >
                    > > Bo państwo to państwo, a religia to religia i moim zdaniem nie należy tego
                    >
                    > > mieszać. Zresztą nie tylko moim zdaniem.
                    > A co zrobić z takimi jak ja,takimi jak większośc jest w Polsce? Jestem katoliki
                    > em
                    > i zarazem obywatelem Polski. Zmniejszyc prawa wiekszościom?
                    HE,HE JAKĄ WIĘKSZOŚCIĄ? O TYM MÓWI KOŚCIÓŁ A TAK NAPRAWDĘ TAKICH CO CHODZĄ CO
                    TYDZIEŃ DO KOŚCIOŁA I ŻYJĄ JAK KATOLICY JEST MOŻE 20-30%.U NAS KAŻDY JEST
                    KATOLIKIEM W BOŻE NARODZENIE I NA WIELKANOC.
                    >
                    > > A co do tradycji - Francja, Włochy i inne kraje też mają tradycję
                    > > chcrześcijańską, starszą od naszej o 1000 lat zresztą, a jakoś krzyże tam
                    > w
                    > > parlamentach czy instytucjach publicznych nie wiszą.
                    >
                    > W Niemchech wiszą od dawna(np. w Bawarii).Nie ma to żadnego wpływu na rozwój
                    > cywilizacyjny tych regionów. A francja,Włochy juz odchodza od ateizmu,pisałem o
                    >
                    > tym ,choc niektórzy chcieliby zmanipulowac moje wypowiedzi. Ale prawda jest jak
                    > a
                    > jest czy komus sie mniej czy bardziej podoba...
                    > >
                    > > > > Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej organiza
                    > cji r
                    > > eligi
                    > > > jnej.
                    > > > >
                    > > > > Wystarczy?
                    > > >
                    > > > A co to znaczy w praktyce? Ktoś Cie zmusza do chodzenia do kościoła,
                    > chrzc
                    > > zenia
                    > > >
                    > > > dzieci, czy jak? Nie rozumiem...
                    > >
                    > > Biednyś. A te wszystkie lata spędzone na nauce religii (czyt. wkuwaniu pra
                    > wd
                    > > objawionych z katechizmu) w otoczeniu księży-sadystów bądź księży-gamoni,
                    > > komunie, spowiedzi, związane z tym lęki i szkody psychiczne to nic?
                    > > Ja moich dzieci nie skażę na kontakt z tymi oszołomami, o nie!
                    > >
                    > > Loubert
                    >
                    > Jesteśmy odpowiedzialni za wychowanie swoich dzieci i aby je dobrze wychowac
                    > mudsza nam byc posłuszne. Itak :katolicy wychowuja dzieci jako katolików
                    > (chcociazby jesli chodzi o tardycje), Żydzi na Żydów, sportowcy najczęściej
                    > posyłaja dzieci do szkół sportowych ,muzycy do muzycznych czy dzieciom sie to
                    > bardziej czy mniej podoba. W miare dorastania moga decydowac same,a jak sa
                    > dorosłe już same odpowiedzialne za swoje wybory..i wybory własnych dzieci. To
                    > chyba normalne? jako człowiek np. uczciwy nie bede wychowywac np. bandziora.
                    > Jesli masz jakies pretensje to tylko do wlasnych rodziców, którzy jako katolicy
                    >
                    > nie wychowywali Cie na ateistę....co za absurd...
                    >

JAKI ABSURD? SĄ RELIGIE GDZIE INICJACJA ODBYWA SIE GDY CZŁOWIEK JEST PEŁNOLETNI I
                    SIĘ ZGODZI.NAJŁATWIEJ OCHRZCIĆ KILKUMIESIĘCZNE DZIECKO I CHWALIĆ SIĘ ŻE W POLSCE
                    JEST 95% KATOLOKÓW.
                    I JEŻELI KTOS CHCE SIĘ UCZYĆ RELIGII TO NIECH SIĘ UCZY W KOŚCIELE A NIE SZKOLE ZA
                    CO JA MUSZĘ PŁACIĆ, A JUŻ ABSURDEM JEST ŻE W TYGODNIU SĄ DWIE RELIGIE A JEDNA
                    GODZINA J. OBCEGO.
                    • Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 15:47
                      Gość portalu: STĘPEL napisał(a):

>
                      > > loubert napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: fd napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Mnie nie przeszkadzałyby np. księzyce muzułmanskie gdybym zył w
                      > karju
                      > > gdzi
                      > > > e
                      > > > > wiekszośc stanowią muzułmanie i gdzie w tradycji istnieje taka k
                      > ultur
                      > > a. Po
                      > > > dobni
                      > > > > e
                      > > > > nie denerwują mnie ani meczety,ani synagogi, ani pałace kultury,
                      > ani
                      > > kluby
                      > > >
                      > > > > młodziezowe. Ciebie czemu denerwuja krzyze???
                      > > >
                      > > > Bo państwo to państwo, a religia to religia i moim zdaniem nie należy
                      > tego
                      > >
                      > > > mieszać. Zresztą nie tylko moim zdaniem.
                      > > A co zrobić z takimi jak ja,takimi jak większośc jest w Polsce? Jestem kat
                      > oliki
                      > > em
                      > > i zarazem obywatelem Polski. Zmniejszyc prawa wiekszościom?
                      > HE,HE JAKĄ WIĘKSZOŚCIĄ? O TYM MÓWI KOŚCIÓŁ A TAK NAPRAWDĘ TAKICH CO CHODZĄ CO
                      > TYDZIEŃ DO KOŚCIOŁA I ŻYJĄ JAK KATOLICY JEST MOŻE 20-30%.U NAS KAŻDY JEST
                      > KATOLIKIEM W BOŻE NARODZENIE I NA WIELKANOC.
                      > >
                      > > > A co do tradycji - Francja, Włochy i inne kraje też mają tradycję
                      > > > chcrześcijańską, starszą od naszej o 1000 lat zresztą, a jakoś krzyże
                      > tam
                      > > w
                      > > > parlamentach czy instytucjach publicznych nie wiszą.
                      > >
                      > > W Niemchech wiszą od dawna(np. w Bawarii).Nie ma to żadnego wpływu na rozw
                      > ój
                      > > cywilizacyjny tych regionów. A francja,Włochy juz odchodza od ateizmu,pisa
                      > łem o
                      > >
                      > > tym ,choc niektórzy chcieliby zmanipulowac moje wypowiedzi. Ale prawda jes
                      > t jak
                      > > a
                      > > jest czy komus sie mniej czy bardziej podoba...
                      > > >
                      > > > > > Zostałem wpakowany wbrew mojej woli w łapy totalitarnej org
                      > aniza
                      > > cji r
                      > > > eligi
                      > > > > jnej.
                      > > > > >
                      > > > > > Wystarczy?
                      > > > >
                      > > > > A co to znaczy w praktyce? Ktoś Cie zmusza do chodzenia do kości
                      > oła,
                      > > chrzc
                      > > > zenia
                      > > > >
                      > > > > dzieci, czy jak? Nie rozumiem...
                      > > >
                      > > > Biednyś. A te wszystkie lata spędzone na nauce religii (czyt. wkuwani
                      > u pra
                      > > wd
                      > > > objawionych z katechizmu) w otoczeniu księży-sadystów bądź księży-gam
                      > oni,
                      > > > komunie, spowiedzi, związane z tym lęki i szkody psychiczne to nic?
                      > > > Ja moich dzieci nie skażę na kontakt z tymi oszołomami, o nie!
                      > > >
                      > > > Loubert
                      > >
                      > > Jesteśmy odpowiedzialni za wychowanie swoich dzieci i aby je dobrze wychow
                      > ac
                      > > mudsza nam byc posłuszne. Itak :katolicy wychowuja dzieci jako katolików
                      > > (chcociazby jesli chodzi o tardycje), Żydzi na Żydów, sportowcy najczęście
                      > j
                      > > posyłaja dzieci do szkół sportowych ,muzycy do muzycznych czy dzieciom sie
                      > to
                      > > bardziej czy mniej podoba. W miare dorastania moga decydowac same,a jak sa
                      >
                      > > dorosłe już same odpowiedzialne za swoje wybory..i wybory własnych dzieci.
                      > To
                      > > chyba normalne? jako człowiek np. uczciwy nie bede wychowywac np. bandzior
                      > a.
                      > > Jesli masz jakies pretensje to tylko do wlasnych rodziców, którzy jako kat
                      > olicy
                      > >
                      > > nie wychowywali Cie na ateistę....co za absurd...
                      > >
                      >
                      > JAKI ABSURD? SĄ RELIGIE GDZIE INICJACJA ODBYWA SIE GDY CZŁOWIEK JEST PEŁNOLETNI
                      > I
                      > SIĘ ZGODZI.NAJŁATWIEJ OCHRZCIĆ KILKUMIESIĘCZNE DZIECKO I CHWALIĆ SIĘ ŻE W POLSC
                      > E
                      > JEST 95% KATOLOKÓW.
                      > I JEŻELI KTOS CHCE SIĘ UCZYĆ RELIGII TO NIECH SIĘ UCZY W KOŚCIELE A NIE SZKOLE
                      > ZA
                      > CO JA MUSZĘ PŁACIĆ, A JUŻ ABSURDEM JEST ŻE W TYGODNIU SĄ DWIE RELIGIE A JEDNA
                      > GODZINA J. OBCEGO.

To zmień to. Zostań politykiem.
                      Dlaczego krzyczysz???
      • Gość: Kagan Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.vic.bigpond.net.au 26.02.02, 12:52
        Chłopie...
        Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co?
        rewolucja francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie.
        K: Pomylil ci sie Chruszczow ze Stalinem... Ale czego oczekiwac od
        ciemnego katola-mugola...

Zachód juz tez zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu...
        K: Ciekawe... W Niemczech, Australii czy Wielkiej Brytanii koscioly swieca
        pustkami, tzw. powolan brak, koscioly i klasztory przerabia sie na galerie
        sztuki, biura a nawet mieszkania, a czesto sie je po prostu porzuca...
        Jesli ktos jest naprawde religijny, to szuka albo nowych bogow (tzw. New
        Age), albo zwraca sie ku starym, narodowym ("poganskim") bogom, ale
        nie ku zydkowi Jeszu, jego nieslubnej mamusi Miriam i Ojcu Chrzestemu
        tego gangu, niejakiemu Jahweh...

...we Francji,Włoszech jest coraz wiecej młodych ludzi nie zwazając na to,
        ze ich rodzice(najcześciej w rozbitych małżeństwach)sa ateistami.
        Eh..Polaczki jak zawsze zacofane,zacofane...
        K; Oj zacofane, zacofane... Daja sie okradac gangowi Wojtyly-Glempa,
        jak zadko ktory narod...

• Gość: fd Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: 212.244.77.* 26.02.02, 12:56
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Chłopie...
          > Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co?
          > rewolucja francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie.
          > K: Pomylil ci sie Chruszczow ze Stalinem... Ale czego oczekiwac od
          > ciemnego katola-mugola...

"Za dwadziescia lat w ZSRR nie bedzie juz żadnego chrześcijanina!"-powiedział
          Chruszczow. O jakże sie pomylił.
          >
          > Zachód juz tez zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu...
          > K: Ciekawe... W Niemczech, Australii czy Wielkiej Brytanii koscioly swieca
          > pustkami, tzw. powolan brak, koscioly i klasztory przerabia sie na galerie
          > sztuki, biura a nawet mieszkania, a czesto sie je po prostu porzuca...

Nieaktualne dane. Własnie byłem we Francji i Włoszech niedawno. mam tez dobry
          kontakt z tamta społecznością koscielną. Poza tym mówię o młodych ludziach. Wiesz
          ilu młodych Francuzów było na ostatnim spotakaniu z papiezem w Paryzu. Media
          długo nie mogły wyjść ze zdziwienia..
          > Jesli ktos jest naprawde religijny, to szuka albo nowych bogow (tzw. New
          > Age), albo zwraca sie ku starym, narodowym ("poganskim") bogom, ale
          > nie ku zydkowi Jeszu, jego nieslubnej mamusi Miriam i Ojcu Chrzestemu
          > tego gangu, niejakiemu Jahweh...

Takie wypowiedzi dyskredytuja Cię jako mojego ewentualnego rozmówcę. Poszuakj
          wsród idiotów...
          • Gość: Kagan POWIEDZMY WRESZCIE DOSC! IP: *.vic.bigpond.net.au 26.02.02, 13:42

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: fd napisał(a):
            > > Chłopie...
            > > Nie wymysliłeś nic nowego. Świat juz to przechodził nie raz i co?
            > > rewolucja francuska, czasy Chruszczowa..do czego prowadzą yakie ideologie.
            > > K: Pomylil ci sie Chruszczow ze Stalinem... Ale czego oczekiwac od
            > > ciemnego katola-mugola...
            >
            > "Za dwadziescia lat w ZSRR nie bedzie juz żadnego chrześcijanina!"-powiedział
            > Chruszczow. O jakże sie pomylił.
            K: Pokaz mi jednego prawdziwego Chrzescijanina na terenie dawnego ZSRR,
            a ufunduje ci butelke przedniej whisky/whiskey (do 100 dolarow
            australijskich)...
            Pamietaj, co wyczyniala cerkiew prawoslawna na terenach dawnej Polski...
            Rewolucja bolszewicka to byla kara boska za te uczynki, za bezwzglwedne
            popieranie zgnilego caratu, za wynaradawianie nie-Rosjan, za pasozytniczy
            zywot popow...

> Zachód juz tez zaczyna zegnac sie z czasami ateizmu...
            K: Ciekawe... W Niemczech, Australii czy Wielkiej Brytanii koscioly swieca
            pustkami, tzw. powolan brak, koscioly i klasztory przerabia sie na galerie
            sztuki, biura a nawet mieszkania, a czesto sie je po prostu porzuca...

> Nieaktualne dane. Własnie byłem we Francji i Włoszech niedawno. mam tez dobry
            > kontakt z tamta społecznością koscielną. Poza tym mówię o młodych ludziach.
            K: Bylem niedawno w Europie Zachodniej, m. innymi we Francji. Moze wydaje
            sie, ze wiecej osob przychodzi na msze, bo wiekszosc kosciolow zostala
            dawno zamknieta, wiec troche sie wiecej pojawilo "duszyczek" w tych, co
            przetrwaly... Ale ty reprezentujesz tzw. wishfull thinking...
            Poczytaj najnowsze statystyki, a one wyraznie pokazuja zanik chrzescijanstwa
            w Europie Zachodniej (czego NIE nalezy mylic z zanikiem religijnosci,
            ale, jak pisalem, mlodzi wybieraja glownie religie niechrzescijanskie, daje
            sie nawet zauwazyc renesans Judaizmu).

... Wiesz ilu młodych Francuzów było na ostatnim spotakaniu z papiezem w
            Paryzu. Media długo nie mogły wyjść ze zdziwienia...
            K: Ilu z nich bylo Francuzami, ilu skorzystalo z okazji, aby za darmo
            (czyli na koszt polskich wiernych) przejechac sie do Paryza...
            Jakby mieli sami za ta wizyte placic, albo jakby to spotkanie
            bylo np. w Lile czy innym przemyslowym, nieciekawym miescie, to
            na pewno przyslowiowy pies z kuilawa noga by NIE przyjechal (przepraszam
            w tym miejscu wszystkie psy).
            A do Paryza? Y NOT? Sam bym przyjechal, jakbym mial darmowy bilet
            i nocleg...

> > Jesli ktos jest naprawde religijny, to szuka albo nowych bogow (tzw. New
            > > Age), albo zwraca sie ku starym, narodowym ("poganskim") bogom, ale
            > > nie ku zydkowi Jeszu, jego nieslubnej mamusi Miriam i Ojcu Chrzestemu
            > > tego gangu, niejakiemu Jahweh...
            >
            > Takie wypowiedzi dyskredytuja Cię jako mojego ewentualnego rozmówcę.
            Poszuakj wsród idiotów...
            K: AAA! Argumencikow ci koles zabraklo... Szkoda...
            Ale coz, kato-mugol jestes, wiec przypadek beznadziejny...
            Zal mi ciebie! Naprawde!
            Kagan
    • Gość: Kagan Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.vic.bigpond.net.au 26.02.02, 13:01
      loubert napisał(a):
      > Czas najwyższy przestać chować głowy w piasek!
      > Nareszcie trafiła się okazja, by trochę ludzi przemyślało swój stosunek do
      > Kościoła Kat. i zastanowiło się, czy warto trwać w fikcji, zwanej "tradycją",
      > która pozwala księżom głosić, że 95% Polaków to katolicy i że "społeczeństwo
      > katolickie domaga się obecności Kościoła w życiu publicznym".
      K: Jakby sie wprowadzilo, wzorem Niemiec, podatek koscielny, to by tych
      katoli zostalo najwyzej 5%...
      >
      > POWIEDZMY WRESZCIE "DOŚĆ"!
      > Dość - indoktrynowaniu naszych dzieci w przedszkolach i szkołach.
      > Dość - krzyżom w instytucjach publicznych.
      > Dość - przywilejom dla Kościoła.
      > Dość - konkordatowi.
      > Dość - bezkarności przestępców w sutannach!
      K: Doadlabym jeszcze:
      Dosc - finansowaniu przez wszystkich podatnikow instytucji koscielnych
      Dosc - wizytom tego Brezniewa Watykanu w Polsce
      Dosc - klechom w panstwowych mediach

> Przestańmy skazywać nasze dzieci na przynależność do Kościoła Kat. - pozwólmy
      > im wybrać, kiedy same będą mogły podjąć decyzję!
      > Przestańmy wspierać KK materialnie!
      > Domagajmy się wprowadzenia podatku na kościół - wtedy te rzekome 95% stopnieje
      > do 50% (najwyżej)!
      K: Mysle, ze w tak biednym spoleczenstwie jak polskie moze zmalec nawet
      do 5%...
      >
      > Bierzmy przykład z laickiej Francji, zwanej kiedyś "najstarszą córą Kościoła"!
      > Bierzmy przykład z Włochów, któryz potrafią przywołać kler do porządku!
      > Nie wstydźmy się naszych poglądów! W tym kraju w dobrym tonie jest być
      > antykomunistą, a nawet antysemitą, więc nie wstydźmy się powiedzieć, że
      > jesteśmy antyklerykałami! Nie wsytdźmy się tego powiedzieć również w prawdziwym
      > życiu, a nie tylko w internecie!
      K: Ja to mowie juz od dawna...

> Jeśli nie znajdziemy w sobie odwagi, ten kraj nigdy nie wyzwoli się z łap
      > purpuratów i ojców redaktorów!
      > Zacznijmy, a dołączą się inni - niezdecydowani, zagubieni, wystraszeni.
      > Skoro gdzie indziej udało się zbudować świeckie, demokratyczne państwa,
      > dlaczego jedynie Polska ma zostać skansenem?
      K: Zawsze bylismy w ogonie Europy, niestety...
      I zawsze (poza czasami Piastow) rzadzili nami obcy: Litwini (Jagiellonowie),
      Sasi, Francuzi, Szwedzi, Wegrzy, Niemcy, Rosjanie, Austriacy, znow Litwin
      (Pilsudskis) a pozniej znow Niemcy, Ruscy i Zydzi (Chazarzy) do dzis...

> Jutrzenka swobody jest blisko! :)
      K: Oby!
      > Loubert
      > loubert@poczta.gazeta.pl

• Gość: Litwin Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.vline.pl 26.02.02, 13:20

Nie ma na ziemi ludzi tkzw. wyzwolonych . Kazdy w cos wierzy i jest od
      czegos uzalezniony intelektualnie i psychicznie. Ci co nie wierza w Boga i
      religie sa zniewoleni i urobieni przez wymysly innych ludzi np.wymysly
      filozoficzne.Wierza Ci bezboznicy w czlowieka,demokracje,ideologie
      swieckie ,panstwa,systemy etc.etc.etc To iluzja ,ze ludzie na Zachodzie zyja
      bez dogmatow i sa wolni,oni sa zniewoleni przez wymysly i twory innych
      ludzi,uzaleznieni w 100% od panstwa,opinii ludzkich
      itp.
      W rzeczywistosci to czlowiek RELIGINY jest naprawde wolny bo ma dystans
      do swiata storzonego przez takich jak on czyli ludzi .Wie ,ze
      panstwo,czlowiek,ideologie to nie bostwa tylko stworzenia i nie idzie za nimi
      fanatycznie w 100%. Na Zachodzie lagodne dogmaty religijne zastapily surowe
      dogmaty swieckie ,to wyzwolenie rzekome z religii to w rzeczywistosci
      zniewolenie czlowieka przez przywiazanie go do rzeczy wymyslonych przez innych
      ludzi np. do patriotyzmu badz ideologii jakies
      innej.

Totalitaryzm to wymysl swiecki ,laicki w 100% ! Czlowiek religijny w
      przeciwienstwie do Ateisty WIE,ze czlowiek,ustroj,ideologie,rzeczy materialne
      to nie bogowie i to co oni glosza to nie sa swiete prawa ! Dlatego religijni sa
      wolniejsi od ateistow bo sa poddani tylko Bogu w rzeczywistosci a nie tak jak
      ateusze wymyslom ludzkim i systemowi lub spoleczenstwu. INDYWIDUALIZM wzial sie
      na Zachodzie od Kosciola Rzymsko-Katolickiego,bo to on glosil personalizm oraz
      to ,ze czlowiek nie moze byc podporzadkowany w 100% panstwu,spoleczenstwu i
      ludziom tak jakby to chcialy ateistyczne,swieckie ideologie.......z tad np.
      nienawisc swieckiej Francji do islamskich dziewczynek chcacyhc nosic w szkolach
      czadory na
      twarzy.....

np. i nie ma czegos takiego jak panstwo neutralne-swiatopogladowo bo w
      kazdym panstwie sa poglady narzucane przez wladze sila spolecznosci
      np.demokracja .....
      • loubert Rece i nogi opadaja 26.02.02, 13:25
        Z czyms takim trudno nawet polemizowac :((((
        Jedz, czlowieku, do Afganistanu, znajdziesz tam kogos, kto Cie zrozumie...

Loubert
      • Gość: loubert Rece i nogi opadaja IP: 195.205.248.* 26.02.02, 13:29
        Z czyms takim trudno nawet polemizowac :((((
        Jedz, czlowieku, do Afganistanu, znajdziesz tam kogos, kto Cie zrozumie...

Loubert
      • Gość: ryszard Re: POWIEDZMY WRESZCIE IP: *.abo.wanadoo.fr 26.02.02, 14:46
        Panie Litwin, francja nie jest swiecka, jest laicka. jest to REPUBLIKA, i
        rzadzi sie prawami republiki gdzie kazdy ma rowne prawa - rowniez, a byc moze
        szczegolnie w sprawach wiary. Znaczy to, ze moze sobie pan wierzyc w co pan
        chce byle pan nie narzucal swoich gustow innym. podam panu przyklad, ktory
        pokaze panu roznice pomiedzy republika a rzeczpospolita/ W tym kraju w
        niedziele na A2 czyli kanale publicznym co niedziela jest audycja: a to msza, a
        to nabozenstwo z synagogi, a to z meczetu lub od protestantow. Pokazuje sie i
        objasnia kazda, duza religie. A krzyzy nie ma w urzedach, nie ma manifestacji
        wiary ani prosyletyzmu. jak pan zrozumie te roznice to zapraszam ponownie na
        forum. PS. W dalszym ciagu podtrzymuje zaklad, ze JPII nic nie zrobi w tej
        sprawie Julka dupczyciela. Pozostawi tk jak jest. jakby to bylo silne panstwo,
        niezalezne od jednego wyznania to koscielni by sie ugieli. A tak to sie
        rozplynie i pozostanie smrod oraz podejrzenie , ze to lewica kolo dupy im robi
        (pardon, tak jakos mi sie powiedzialo). pozdr. R.
        • sceptyk do Ryszarda republikanina 26.02.02, 15:15
          Zainteresowalem sie mozliwoscia ogladania w niedziele nabozenstw z synagogi i
          meczetu. Poprosze o blizsze szczegoly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka