Gość: gibb Co to znaczy: "sam nie wyjade"??!! IP: 217.153.23.* 21.05.04, 10:36 Nic z tego nie rozumiem. Skoro zaprosilem kogos (pozwolilem mu wejsc) do siebie do domu, tzn. ze nie moge juz bez podawania przyczyn wymowic mu gosciny? Skoro Polska pozwolila mu przez jakis czas przebywac na swoim terytorium, a gosc w jakis tam sposob okazal sie niewdzieczny (nie oszukujmy sie, ze ABW wydala go za sam fakt bycia muzulmaninem), to nasze NIEZBYWALNE prawo powiedziec temu pamu - dziekujemy i fora ze dwora. A mowienie ze "sam nie wyjade!", swiadczy wylacznie o chamstwie i arogancji tego pozal sie Boze "doktoranta". Uwazam, ze kazdy kraj ma prawo wydalic ze swojego terytorium KAZDEGO obywatela obcego kraju ktorego obecnosc z jakiegokolwiek powodu uwaza za niepozadana. I ABSOLUTNIE nie musi sie ze swojej decyzji tlumaczyc - koniec, kropka. Leszcza nalezy wsadzic w samolot, zabronic przyjazdu do PL - za arogancje i nie poszanowanie decyzji polskich wladz - przynajmniej na 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
adamadamowski Re: Wydalić imama? 21.05.04, 10:38 nie o to chodzi! przerzucilem dotychczasowe wypowiedzi i rzeczywiscie mozna sie zalamac ludzie zabieraja glos nie znajac ani sprawy ani tymbardziej jej szczegolow dyskusja toczy sie wokol islamu, terrorystow itp - okazja do wyzycia sie panie i panowie nie wazne jest czy bylo to polecenie CIA (w naszym czy tylko w amerykanskim interesie) nie wazne czy ABW mialo wlasne powody (i dowody) i tak sie nie dowiemy, i nie o to chodzi problem jest w tym, ze upolitycznione, skorumpowane, skompromitowane ABW nie ma autorytetu ludzie, zrobcie cos zeby mozna miec zaufanie do wywiadu i innych organow chroniacych nasze bezpieczenstwo czyz nie powinno byc tak, ze gdy profesjonalne sluzby (kosztujace nas grube miljony) dochodza do jakiejs konkluzji i podejmuja dzialania/decyzje, to sie nie dyskutuje i nie robi medialnego cyrku? wybory (i to jak najszybciej) Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: Wydalić imama? 21.05.04, 11:09 adamadamowski napisał: > nie o to chodzi! > problem jest w tym, ze upolitycznione, skorumpowane, skompromitowane ABW nie ma > autorytetu > ludzie, zrobcie cos zeby mozna miec zaufanie do wywiadu i innych organow > chroniacych nasze bezpieczenstwo > czyz nie powinno byc tak, ze gdy profesjonalne sluzby (kosztujace nas grube > miljony) dochodza do jakiejs konkluzji i podejmuja dzialania/decyzje, to sie ni > e > dyskutuje i nie robi medialnego cyrku? > > wybory (i to jak najszybciej) masz racje, cala ta dyskusja to pomylka. mam wrazenie, ze swiadomie nakrecana przez kogos, nie chce mi sie jednak wymyslac przez kogo. obce mi to jest. problem wlasnie polega na tym, ze u nas (w Polsce) wszyscy sa ekspertami od wszystkiego i nikt nikogo nie szanuje, nie ma autorytetow. wybory tu nic nie pomoga, bo jak zwykle zamienimy siekierke na kijek... mentalnosc trzeba zmienic, a to jest praca na lata, i coraz czesciej mam wrazenie, ze bardziej syzyfowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka islamskie praktyki religijne IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 10:41 nie sama religia ale jej interpretacja i praktyka to najbardziej skorumpowany rodzaj praktyk religijnych w calym swiecie!!!! To kwintesencja hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riru Re: Wydalić imama? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:47 abstrahujac od sprawy imama: czytanie o "zepsuciu swiata" i jedynie slusznych receptach na jego naprawe jest dosc zabawne, szczegolnie po roznych (nie wytykajac palcami) wydarzeniach z XX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
jkdanel Re: Wydalić imama? 21.05.04, 10:53 Uważam, że najdrobniejsze podejrzenie o współpracy z terrorystami powinno kończyć się wydaleniem. Ludzie związani z terroryzmem Arabskim pokazali ostatnio, że nie mają żadnych hamulców mordując młodego amerykanina w bestialski sposób. Wydalenie nawet dobrze zapowiadającego sie pracownika nuakowego z UAM - mającego nawet mało znaczące kontakty z terrystami jest humanitarnym działaniem. Nikt przecież nie chcę obcinać mu glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Wydalić imama? IP: w3cache.* / 81.219.246.* 21.05.04, 10:56 Mnie z kolei śmieszy argument ulegania bushyzmowi. Przypomnijcie sobie lata 70- te, mord izraelskich sportowców na olimpiadzie, działania Kadafiego. Islam jakoś nie może się oczyścić z ekstremistów. Więc nikt tu nikomu nie dorabia gęby. Popytajcie ludzi na necie jak w Europie wyglądają dzielnice arabskie i z czego żyją Arabowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Wydalić imama? IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 11:08 Gość portalu: tete napisał(a): > Mnie z kolei śmieszy argument ulegania bushyzmowi. Przypomnijcie sobie lata 70- > te, mord izraelskich sportowców na olimpiadzie, działania Kadafiego. Islam > jakoś nie może się oczyścić z ekstremistów. Więc nikt tu nikomu nie dorabia > gęby. Popytajcie ludzi na necie jak w Europie wyglądają dzielnice arabskie i z > czego żyją Arabowie. idiotyczne argumenty. W kazdym narodzie masz mordercow, psychopatow i terrorystow. I co z tego? Jak wygladaja dzielnice arabskie nie musze nikogo pytac, bo w przeciwienstwie do Ciebie widzialem. Mieszkalem w Hadze przez rok. Chodzilem tam czesto na spacery i podobalo mi sie. Mozna bylo dobrze i niedrogo zjesc, sklepy byly otwarte praktycznie non-stop, podczas gdy holenderskie zamykane byly bardzo wczesnie. Bylo sympatycznie i bezpiecznie, jezeli o to Ci chodzi. I nie brudniej niz w innych czesciach miasta (czyli czysto). Nie wiem, z czego zyli mieszkancy, ale domyslam sie, ze z pracy. Pomijam juz, ze z handlu, bo sklepow mieli duzo, kawiarni i restauracji tez. Ale w Holandii nie jest sensacja, ze ktos arabskiego pochodzenia pracuje na rowni z Holendrem. Nie dzieli sie ludzi na lepszych i gorszych (tez sa nacjonalisci, ale jest ich stosunkowo mniej i siedza raczej cicho). Jest partia zabitego Pima Fortuyna (zamachowcem byl Holender), ale szokiem byla jej popularnosc na poziomie 20%. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nie w kazdym kraju czy narodzie IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 11:30 oficjalnie nie przystoi kobietom sie uczyc. NIe kazda interpretacja religii tak drastycznie traktuje jencow i nie kazda zawiera dokladne instrukcje jak nalezy zadawac kary za jakie przewinienia. Ta interpretacja buduje wrecz hipokrytow. Rozmawialam o tym duzo w zeszlym roku z bardzo wierzaca muzulmanka turczynka. Ta owszem byla bardzo lagodna i mila- jak wszystkie kobiety muzulmanskie ktore dotad poznalam. I bardzo naiwna. Tlumaczyla mi ze te kary smierci, kary za zdrade przez publiczne linczowanie i tak dalej to wtedy, gdy ´na pewno´ udowodni sie wine. Jak to ´na pewno´ wyglada wiedza ci, ktorzy w krajach arabskich byli. To jest widzi mi sie i wplywy konkretnego ´dostojnika´ albo mezusia. I nie chodzi tylko o los kobiet. Tam wszystko zalezy od czyjegos widzi mi sie. Reszta to klamstwo- notoryczne i na kazdym kroku. Korupcja w panstwach arabskich siega zenitu. Tam sie NIC NIE DAJE ZALATWIC bez lapowek. TAk wyglada klasyka panstwa opartego na islamie. Dlaczego? Prosze mnie nie pytac- ale tak wlasnie jest. Wiec naiwne ´chcialbym aby tak bylo´ obywateli arabskich mieszkajacych w Europie to sa opowiesci z krainy 1001 nocy. A tak- to jest wlasnie kultura arabska. Te ´pieknosci arabskie´- wiekszosc zatuczona i zaniedbana- bo tak wyglada przecietna arabska kobieta - o depilacji nog to one nawet nie pomysla bo to zapewne najciezszy z grzechow, zreszta po co - jak wszystko schowane. Te nieksztaltne nieforemne sylwetki - takie maja kobiety jaka milosc ich mezow. Ale o tej ´milosci´ to oni sobie spiewaja piosenki. Zreszta glownie to milosci nieszczesliwa- jak to w kulturze arabskiej. Radosne sa tylko piosenki zagrzewajace do walki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Nie w kazdym kraju czy narodzie IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 11:57 Czy z Twojego dlugiego wywodu ma wynikac, ze pana Ahmeda nalezy wywalic z naszego kraju? Bo jakos nie widze zwiazku. Prawo do nauki w Polsce i na swiecie kobiety wywalczyly sobie jakies 80 lat temu. Przed wojna na uniwersytetach dziwnie na nie patrzono i byly obiektem wielu szowinistycznych komentarzy nt. roli kobiety. Skoro rozmawialas z Turczynka, to dziwne jest, ze nie powiedziala Ci o prawie tureckim. W Turcji nie ma kary smierci za zdrade. Masz dziwne informacje. Poza tym tradycyjna jest wschodnia czesc kraju (ale nie tak, jak w krajach muzulmanskich), a zachodnia jest zupelnie swiecka. Zreszta latwo sie przekonac, wycieczki do Turcji sa wyjatkowo tanie. Co do urody Arabek to masz chyba jakies kompleksy. Zenujace komentarze i idiotyczne uogolnianie. Widac, ze nie widzialas wielu Arabek. A przed taka krytyka nalezy najpierw samemu spojrzec w lustro. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Rozmawialam z Turczynka muzulmanka IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:03 i nie o prawie tureckim z nia rozmawialam. A prawie Koranu. Uwazam ze zasluzyl sobie na wywalenie. Dal dowody swojego stosunku do naszego kraju. W Turcji jest prawo swieckie ale i wielu muzulmanow chcacych nosic chusty na uczelniach o czym drogi Marcinie nie masz widac pojecia. Nie musze jezdzic na wycieczki turystyczne - sama bylam takich przewodnikiem i troche mam dosc- jesli o to chodzi. W lustro patrze - spokojna glowa. A uroda jest nie tylko czyms wrodzonym ale i efektem dbalosci o nia. Muzulmanki - ich figury sa potwornie zaniedbane. Nie pisze o tym tezy naukowej - podkpiwam tylko z mitow i opowiesci, ktore tu na forum przeczytalam. Gdyby mi na biodrach w okolicach talii podskakiwaly faldy tluszczu przy kazdym kroku i gdybym miala tak potworne plaskostopie jak to nie raz widzialam u kobiet z chustami to mysle ze w lustro nie spojrzalabym zanim tym bym sie nie zajela. Drogi Marcinie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Rozmawialam z Turczynka muzulmanka IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 12:16 > i nie o prawie tureckim z nia rozmawialam. A prawie Koranu. ale ono w Turcji nie obowiazuje. > Uwazam ze zasluzyl sobie na wywalenie. Dal dowody swojego stosunku do naszego k > raju. niby jakie dowody? > W Turcji jest prawo swieckie ale i wielu muzulmanow chcacych nosic chusty na > uczelniach o czym drogi Marcinie nie masz widac pojecia. mam pojecie, bo znalem taka co nosila chuste. I co z tego? W Polsce jest prawo swieckie, ale wielu katolilow nosi krzyze w szkole (a nawet je wiesza!). > Nie musze jezdzic na > wycieczki turystyczne - sama bylam takich przewodnikiem i troche mam dosc- > jesl i o to chodzi. dziwne, skoro takie glupstwa piszesz o Turcji... Tym bardziej, ze wiekszosc wycieczek jest do zachodniej czesci, bo blizej. > W lustro patrze - spokojna glowa. A uroda jest nie tylko czyms wrodzonym ale i > efektem dbalosci o nia. Muzulmanki - ich figury sa potwornie zaniedbane to pojedz na polska prowincje i zobacz jak dbaja o siebie polskie kobiety. Ale co to ma do rzeczy? Co Cie obchodzi figura muzulmanki? Moze ich mezowie wola takie figury? O gustach sie nie dyskutuje. > Gdyby mi na biodrach w okolicach talii podskakiwaly faldy > tluszczu przy kazdym kroku i gdybym miala tak potworne plaskostopie jak to nie > raz widzialam u kobiet z chustami to mysle ze w lustro nie spojrzalabym zanim > tym bym sie nie zajela. Drogi Marcinie:) nie oceniaj ludzi tak latwo po powierzchownosci. Zareczam Ci, ze ladna figura i buzia to jeszcze nie wszystko. A tak na marginesie, nadmierna chudosc jest dla wielu narodow nieestetyczna :-). Chociaz mnie sie podoba, wiec ciesze sie, jezeli upiekszasz nasza rzeczywistosc. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka O dowodach pisalam IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:32 Ktos kto jest naukowcem, chce nim byc nie udziela sie PUBLICZNIE politycznie. Koniec i kropa. Tym bardziej w takich okolicznosciach gdy taka a nie inna polityka moze swiadczyc o powiazaniach czy sympatiach dla terrorystow. Pomijam fakt ze zgadzam sie tu wyjatkowo z niejakim Kotem Behemotem iz jesli ten czlowiek ma powiazania to spalono sprawe bo teraz glebiej je ukryje. Widac czul sie dosc bezkarnie. Po drugie NIE PISALAM O TURCJI tylko o prawie Koranu. Ze akurat muzulmanka byla turczynka to co to ma za znaczenie? Chyba mogloby miec tylko takie ze jej wersja bylaby zlagodzona przez sytuacje - nazwijmy to bardziej ´ueropeizowana´ w jej kraju. Wiec prosze nie rozwijac watku tureckiego bo w tej kwestii nie jest istotny. Gustow sie nie dyskutuje ale je wypowiada. Jezeli ktos pisze cyt. Arabki to piekne kobiety maja dlugie nogi i wlosy i piekne figury). To pekam ze smiechu- to wszystko. Wlosy to moze i miewaja dlugie- jak ich nie zetna ale te inne komentarze to naprawde wywoluja salwy smiechu. To tak jakby ktos cos podobnego napisal o Finkach. Nie smialabym sie tak gdyby ktos napisal, ze maja dlugie rzesy ale to inna historia a nikt nic takiego nie napisal :). Nie przywiazuje szczegolnej wagi do urody. Jasne ze milej jest jak swiat jest piekny. W kazdej postaci. Przykro tylko patrzec, gdy ktos moze o siebie zadbac a nie chce. Kobiety podobaja sie rozne, ale jeszcze w paleolicie ludzie zauwazali ze kobieta miedy biustem i biodrami to jeszcze ma talie- widac to po figurkach ktore wykopuje sie do dzis. A Arabom podobaja sie nawet dziewczynki - bardzo szczuplutkie i w dodatku blondynki. Daja tego wyraz dosc otwarcie. Takze chyba to nie jest kwestia szczegolnego gustu tylko po prostu niedbalosci i braku szacunku do kobiety, ktora rodzi dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Z czego moze zyc ktos kto ma 7 ioro dzieci IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 11:18 niepracujaca zone w ciazy i sprzedaje kebaby? Trudno zgadnac? A zasilki na dzieci w Niemczech np sa bardzo wysokie. Pewno ze nie wszyscy. Mam tez kolege - calkiem sympatycznego w instytucie. Ale tak wyglada wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz96 Re: Z czego moze zyc ktos kto ma 7 ioro dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:31 ANko ! Odnoszę wrażenie że chcesz się komuś przypodobać.Nie przeszkadza mi to że jesteś pół-Bułgarką.Czy myślisz że Polacy są,aż tak nietolerancyjni dla innych nacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Pol, w 1/4 czy 1/ 8 ? :) IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 11:57 Drogi Januszu- chyba bardzo chcesz udac ze nie rozumiesz co napisalam. Ja twierdze ze jest wiele nacji, ktore - zwlaszcza w swej meskiej czesci nie zachowuja sie tak agresywnie i nie mieszaja do polityki - gdy sa emigrantami. No dalej Januszu- komu i czym chce sie przypodobac? :) Chcesz mnie ubawic- prosze bardzo.... Jak pisze spedzilam wiele lat W KRAJU ARABSKIM. I w innych krajach w Afryce. Mialam niezle porownanie z tego czym ta kultura jest na miejscu. I co ma do zaoferowania oraz jaki stosunek do naszej kultury. Ni mniej ni wiecej. Polacy sa bardzo tolerancyjni. Czasem az za bardzo. Bo co innego lagodna religia, pielegnowanie zwyczajow, kultury, jezyka, tancow, potraw itd a co innego holdowanie barbarzynskim zwyczajom obcinania narzadow rodnych, ograniczania dostepu do wiedzy jakiejs czesci spoleczenstwa, wychowywaniu w agresji, co innego niedojrzalosc spoleczna, brak odpowiedzialnosci za los wlasnych dzieci, zachecanie ich wrecz do agresji umyslnie budowana propaganda. A tego wlasnie bylam swiadkiem drogi Januszu. I tych doswiadczen- moich i nie tylko moich wlasnych nie przekreslisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz96 Re: Pol, w 1/4 czy 1/ 8 ? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:10 Trochę jestś pokrzywdzona,masz urazy....i chyba stąd ta agresja,zwolnij trochę.Ja Ciebie bardzo lubię.Bo miłość do drugiego człowieka leczy najgorsze rany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka ? IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:16 Dobra, dobra. Gdybym byla pokrzywdzona to gdzies na piasku, na polnocy Sahary obok szkieleciku wielblada lezalyby tez moje kosteczki :) Tak wyglada los pokrzywdzonych :). Ja tylko nauczylam sie ostroznosci. Arabowie jej mnie nauczyli - nie da sie ukryc. Nie komunizm w Polsce, nie przestepczosc w Afryce, ale hipokryzja arabska :). Ta miloscia to prosze tak nie szafowac. Milosc to u nas wazkie slowo. I za nie sie odpowiada. A nie ubiera w nia, by w drugim ciosie wbic komus noz w plecy-niestety prosze Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz96 Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:23 Nadal będę nalegał żebyś zwolniła,strasznie galopujesz ! Upieram się przy Miłości ,bo co mi pozostaje Nienawiść,Apatia....Nadal Cię lubie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Ok. A co z tymi co wysadzaja dzieciaki, IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:34 odcinaja ludziom glowy? Robisz cos zeby ich nie bylo? Albo bylo ich chociaz troche mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Pol, w 1/4 czy 1/ 8 ? :) IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 12:27 Moze w takim razie po prostu za malo lat spedzilas w nadwislanskim kraju. Chyba dawno tu nie bylas piszac, ze: > Polacy sa bardzo tolerancyjni. Czasem az za bardzo. Bo co innego lagodna > religia, pielegnowanie zwyczajow, kultury, jezyka, tancow, potraw itd a co > innego holdowanie barbarzynskim zwyczajom obcinania narzadow rodnych, > ograniczania dostepu do wiedzy jakiejs czesci spoleczenstwa, wychowywaniu w > agresji, co innego niedojrzalosc spoleczna, brak odpowiedzialnosci za los > wlasnych dzieci, zachecanie ich wrecz do agresji umyslnie budowana propaganda tak juz jest, ze zyjac na obczyznie przez dluzszy czas idealizuje sie swoj kraj. Tez to przezylem. Ale powrot szybko leczy z takich idealizmow. Wszedzie sa ludzie agresywni, obludni, zlodzieje, hipokryci, itp. Ale sa tez ludzie fajni, z ktorymi mozna sie zaprzyjaznic. Kazdy kraj ma na sumieniu rozne grzechy. Problem w Tym, ze popelniasz grzech uogolniania. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka W nadwislanskim jestem srednio raz w miesiacu IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:41 Teraz nie bylo mnie dluzej:). Sadzisz ze stalismy sie mniej tolerancyjni na przestrzeni ostatniego miesiaca? :) NIc nie uogolniam. Mimo wszystko w Polsce na ulicy nikt mnie nie ukamieniuje dlatego ze kosze trawe w niedziele- rozumiesz Marcinie? Zazynanie swini na wsi nie jest radosnym swietem, nie trwa godzinami i nie gromadzi sie przy nim rodzinka i dzieci. Nie mozesz istniec bez jakiegos uogolniania czy podsumowania. Czlowiek powinien podsumowywac w kazdym momencie. Gdybym tu na ulicach czy w Polsce slyszala ze strony tych kulturalnych Arabow otwarte glosy potepienia dla odcinania glow z okrzykami holdu dla Boga, gdyby otwarcie ostrzegali przed wypaczeniami wlasnej religii nie pisalabym tak. ALE TAKICH GLOSOW NIE MA. Kto z arabskich duchownych mowi otwarcie o niebezpieczenstwie hipokryzji i zlej interpretacji wlasnej religii? Kto sie rozlicza z bledow? NIKT- bo oni wierza swiecie i w dalszym ciagu ze to my jestesmy skorumpowani. Ze nasze religie sa wypaczeniem. A to jest wlasnie najwiekszy grzech. Oni powinni zaczac oceniac przede wszystkim siebie. I nauczyc siebie i swoje dzieci tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Kto z nich szczerze i otwarcie potepia zbrodnie IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 12:45 na wyznawcach innych religii? Kto otwarcie powie ze ta droga nie jest WLASCIWA DROGA? Nie oni beda mowiac jak duchowni muzulmanscy mowia dzis. Nasza religia jest ´religia milosci´. My nie zabijamy. itd... To kto zabija? My - oczywiscie, jakze by inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zobacz Re: Kto z nich szczerze i otwarcie potepia zbrodn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 18:07 Tu,nie chodzi o konflikt religjny. Chociaż dyżurni dyskutanci usilnie pracują nad narzuceniem takiego poglądu. Tu nie chodzi o meczety, nawet nie o islam. Żydzi napadli na Palestynę, aby zrabować ziemię palestyńską. Amerykanie w Iraku kombinują jak podłączyć się do kurka z ropą naftową. Ważną rolę odgrywają też ograniczone tam zasoby wody. Ahmeda Ammara chcą wywalić, aby zaznaczyć, że w Polsce rządzi Żyd i żaden Arab nie będzie tu bezpieczny. Choćby był święty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nie o religijny bo najpierw trzeba miec pewnosc IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 18:39 ze ma sie do czynienia z religia a nie ideologia. Jezeli ktos nawoluje do mordow, akceptuje odcinanie glow, zemste i bezczeszczenie zwlok to obojetnie jak tego nie nazwie to zadna religia. Jesli naucza tego innych to jest to juz chora i niebezpieczna ideologia. Dyzurni to sa dyskutanci, ktorzy probuja przekrecac to co pisze. A ja pisze o wlasnych doswiadczeniach. Nie ma w tym zadnej interpretacji i podtekstu bo byc nie moglo. To byly doswiadczenia nastolatki. Dopiero potem jezdzilam po krajach arabskich jak dorosla osoba i moglam juz oceniac przez pryzmat jakiejs glebszej wiedzy o swiecie. Niestety. Wiec prosze mnie nie pouczac. To nie sa urazy. To sa fakty. Jezeli ci ludzie czuja sie przynalezni do jakiejs spolecznosci to niech miedzy soba naucza sie tolerowac inne spolecznosci. Tym bardziej jesli chca korzystac z dobrodziejstw naszej kultury, ktorych sie w swojej nie dopracowali. To wszystko. I nie ma tu nic do rzeczy to czy ich kultura jest bogata czy uboga, czy ich kobiety sa zaniedbane czy zadbane czy ich dzialania sa jakims odwetem cz y nie. NIe ma okolicznosci lagodzacych dla srodowisk ktore popieraja agresywna forme nietolerancji. A ze one takie sa to troche osob, ktore doswiadczyly przebywania w krajach arabskich moze wiedziec. A czy to powie to juz kwestia ich osobistej uczciwosci. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz96 Świnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:03 > Zazynanie swini na wsi nie jest radosnym swietem, nie trwa godzinami i nie > gromadzi sie przy nim rodzinka i dzieci. Tu nie masz racji,bo na Polskiej Wsi tak jeszcze tak jest!!! Widzicie jestesmy podobni ! Miło było, idę do pracy.Spróbójcie siebie trochę polubić i uważajcie na siebie.Żyjecie na bakier z higieną psychiczną .W pracy mam z wami kłopoty.Niektórych już nie idzie odratować.Cze,{P.S Jestem ratownikiem chemicznym} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Ano nie IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 13:23 bo tak jest w arabskich miastach. A moj domek stoi wlasciwie na wsi. Pod duzym co prawda miastem. Ale znam wies polska bardzo dobrze. Od strony leku do wlasnych koni tez. I wiem ze przy dzieciach i godzinami swin sie nie zabija. Nie robia tez tego wszyscy - masowo jak to ma miejsce w ramadanie i dokladnie tak jak sie u nas swieci jajka na wielkanoc. nie wiem co to jest ´ratownik chemiczny´- nie martw sie o higiene psychiczna- pomartw sie o dzieci arabskie i ich wzorce moralne. MIlego dnia. Ja tez wracam do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: W nadwislanskim jestem srednio raz w miesiacu IP: *.acn.waw.pl 21.05.04, 14:30 Jezeli jestes raz w miesiacu, to nie masz czestej okazji zobaczyc tolerancyjnych Polakow w akcji. Ale zdjecia i relacje z Krakowa z pochodu gejow obrzuconego kamieniami przez wyznawcow "spokojnej i nieagresywnej" (cos takiego pisalas) religii sa dostepne w sieci. Ja slyszalem glosy Arabow potepiajacych odcinanie glowy niewinnemu czlowiekowi. Traktujesz Arabow jako jednosc i uogolniasz wszystkie zle cechy jednostek na cala spolecznosc. I to tepie. Jezeli uwazasz, ze chrzescijanstwo jest bardziej pokojowe niz islam, to mylisz sie bardzo. Co do praw kobiet, to nie tak znowu dawno tez nie bylo wesolo. Prawa kobiet w krajach zachodu sa wlasnie efektem laicyzacji panstwa. Terror islamski narodzil sie w Palestynie i jest konsekwencja sytuacji w tamtym regionie. Nie mozna powiedziec, zeby swiat zachodni mial czyste sumienie w sprawie Palestyny. Ale nie o tym jest ten watek. Chodzi o wywalenie z kraju kogos z powodu jakis tajnych informacji. Jezeli popelnil przestepstwo, to moze trafic do ciupy. A jak nie popelnil, to ma prawo tu spokojnie mieszkac. Twoje widzenie swiata w kategoriach my-oni smuci mnie bardzo. To wlasnie z powodu takiego postrzegania swiata rodza sie najwieksze konflikty. Mylisz sie mowiac, ze nie moge istniec bez uogolniania. Istnieje i mam sie dobrze. I uwazam, ze uogolnienia typu: Arabki sa brzydkie, a Polki sa piekne (i na odwrot) sa idiotyczne. Podobnie stwierdzenia: ONI sa be, a MY super tez sa smieszne. Jak ja mysle MY, to nie mam na mysli koloru skory, czy religii. Identyfikuje sie z grupa na podstawie innych kryteriow. I jak czytam tu rozne ksenofobiczne posty, to obawiam sie, ze moglbym byc do MY tych ludzi zaliczony. Lubie roznorodnosc, uwazam ze swiat bardziej kolorowy jest bogatszy i ciekawszy. A ksenofobia Polakow boli mnie tez dlatego, ze Polacy tez sporo podrozuja po swiecie i mieszkaja w roznych miejscach. Niestety, duza czesc nie przynosi naszemu krajowi chluby - pije, kradnie i zarabia na najgorsza opinie. A ja nie chce pozniej za ich grzechy cierpiec, a zdaje sobie sprawe, ze to co tutaj niektorzy wypisuja o "arabusach", w innych krajach im podobni wypisuja o "polaczkach" wrzucajac mnie tez do tego worka. Ty tez jestes za granica, w Niemczech, zdaje sie. Chcesz, zeby Niemcy kazaliby Tobie wynosic sie z ich kraju, bo jestes "polaczkiem", wiec pijesz, kradniesz, a jako dziewczyna pewnie pracujesz jako nielegalna prostytutka. Dobrze bys sie poczula? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo81 Re: W nadwislanskim jestem srednio raz w miesiacu IP: *.tele2.pl 21.05.04, 14:34 wlasnie! moj dziadek mowil ze ludzie to saalbo mądrzy albo glupi.. --jesli stosowac kryterium podzialu to tylko takie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Posluchaj w sposob ktoryj juz zdazylam poznac IP: *.ifn-magdeburg.de 21.05.04, 19:06 na tym forum przekrecasz moje wypowiedzi. Nikt tam tych gejow w Krakowie nie pozabijal. Kadafi przed swoimi pochodami przeciwnikow politycznych wieszal na glownych placach. ´spokojna i nieagresywna´ pisalam z ironia a raczej w kontekscie gdyby interpretacja tej religii w praktyce byla- Ale dobrze wiem, ze taka nie jest. I nie probuj przekrecac moich slow - albo naucz sie prosze czytac tekst pisany dokladniej. Nie uogolniam. Z hipokryzja arabska spotykalam sie WIELOKROTNIE W ROZNYCH KRAJACH. A to juz o czyms swiadczy. Owszem ludzie na miejscu w Polsce POJEDYNCZO zachowuja sie jak my. ALE NIE CI OWLADNIECI CHORA IDEOLOGIA ´ZGNILEGO ZACHODU´. A tych jest bardzo wielu. Inaczej nie zarazaliby tymi pomyslami bezrobotnych urwisow nawet tu w Niemczech a juz i takich widzialam. Na demonstracjach z paleniem flagi izraelskiej. Malpio dumnych z faktow usciskiwania sie z szejkiem Jassinem. Oczywiscie ze nie jest to kwestia urodzenia czy krwi. To jest kwestia akceptowanego swiatopogladu. A to miedzy innymi wyraza sie u tych ludzi w kontaktach nasilonych z takimi srodowiskami w roznych krajach arabskich. My i wy pisze tylko w odniesieniu wlasnie do ludzi o takim spaczonym swiatopogladzie. NIe musisz mi tlumaczyc Marcinku, ze mozna takim chorym swiatopogladem ´zarazic´ mozna go zaszczepic wsrod rdzennych Niemcow czy Polakow. Zwlaszcza tych, ktorzy nie znajduja mocnego oparcia w wartosciach niesionych przez religie, wyniesionych z rodzinnego domu wartosciach humanistycznych, w jakiejs pasji zawodowej. Ja nie pisalam o brzydkich i pieknych. Pisalam o ZANIEDBANYCH. Nic na to nie poradze ze takie najczesciej sa kobiety w chustach na ulicach. I to jest przykre bo swiadczy moim zdaniem o stosunku do tych kobiet ich mezow. Poza tym napisalam tylko dlatego ze czytalam tu na forum wypowiedzi mezczyzn ubolewajacych nad ich traktowaniem ale w kontekscie jakie to ´mityczne pieknosci´. Wiec smialam sie z tego po prostu. Mezczyznom czesto wydaje sie ze wszystko co inne jest takie podniecajace, egzotyczne i piekne. Ale to oni pierwsi uogolniali. Chrzescijanstwo ma za soba dluga historie. Ale ja mowie o czasie obecnym. A z cala pewnoscia nie ma w Biblii dokladnych przepisow jak nalezy likwidowac jencow, jak niewierne zony, jak zlodziei i jak innowiercow. Bo doslowna interpretacja takich przepisow w oczywisty sposob moglaby prowadzic do zbrodni. Chrzescijanstwo ma tez swoj autorytet w osobie Papieza ktory nie tylko potepia zbrodnie ale i stoi zawsze na strazy wartosci humanitarnych. I daje tego dowody jak widzisz nawet w obliczu ciezkiej choroby. To w koncu nie kto inny jak on wlasnie wybaczal przestepcy ktory probowal go zabic. Bez celu, bez powodu. Po prostu. A raczej dla celow - politycznych. Pokaz mi taki autorytet w swiecie Islamu. Pokaz mi nawolujacych do przebaczania duchownych. Pokaz mi tych co nawoluja do tolerancji i pojednania. Ja nie potepiam zadnej religii. Ale sadze ze czas aby wreszcie duchowni swiata Islamu zajeli wlasciwe stanowisko w tej kwestii. Otwarcie i uczciwie. Bo zaden Bog nie zezwala na zbrodnie. A oni na nie zezwalaja. Czas by nauczyli sie odwaznie patrzec ludziom w twarz i dowiedzieli sie o istnieniu sumienia ludzkiego. Dlaczego fundamentalisci islamscy zawsze ukrywaja twarz? Kto daje im to prawo? Skoro Bog dal im twarz to po to wlasnie by bylo wiadomo kto za zbrodnie odpowiada. A odpowiada za nia czlowiek ktory ja popelnil. Nie da sie jej przykryc niczym i nikim, a zwlaszcza Bogiem!!!! Cos ci powiem. Niemcy wcale to a wcale nie sa bardziej tolerancyjni od Polakow. Wrecz przeciwnie. Dostaja szalu gdy wytyka sie im ich bledy. A mi nic nie moga powiedziec, bo pracuje, nie pije, nie pale, mam kwalifikacje niezbedne do wykonywanej pracy i robie wszystko zgodnie z prawem. I tak sie sklada ze do mnie maja zaufanie. I mnie ostrzegaja przed kradziezami- np rowerow. Wiec radze nie opowiadaj bzdur. Zreszta fundamentalistow to oni sie boja i to bardzo. Wlasnie nie raz na ten temat rozmawialismy. Ostatnio zas niejeden sklad wagonow byl zmienianych bo byly ostrzezenia o bombach. Nie wciskaj mi wiec kitu Marcinie. Nie porownuj mi tu chrzescijanstwa bo przede wszystkim dzis nie ma fundamentalistow chrzescijanskich ktorzy np probowaliby chrzcic dzieci kapiac je w calosci w wodzie. Albo kto dzis obmywa nogi zebrakom? To bylyby te najstraszliwsze rzeczy, ktore mogliby robic fundamentalisci chrzescijanscy. Co zas jest w Koranie nie jest znow taka tajemnica. Wiec bylabym ostrozniejsza w tych porownaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Wydalić imama? IP: *.inetia.pl 21.05.04, 11:00 Czy już jestesmy tacy "nowocześni" że nie możemy wywalić z naszego biednego kraju faceta, którego służby specjalne kwalifikują do odsyłki? Nie mieszajmy Islamu (tak jakby to chcaiła AlKaida) do polityki. Islam jest religią a zburzenie WTC w nowym Jorku to polityka. To ostatnie zdanie kieruję do liberalnych symaptyków Islamu dyskutujących na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szebesta 14 lat robi doktorat !!!! IP: *.ff.cuni.cz 21.05.04, 11:09 Za ten czas mozna 3 doktoraty zrobic albo i doktorat i habilitacje. On poprostu nie ma po co tam wracac i chce mieszkac u nas. Ot zycie. Moze trzeba bylo sie go zapytac czy do Klewek jezdzil, jesli tak to terrorysta murowany :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 14 lat robi doktorat !!!! IP: *.eimg.pl / 195.205.16.* 21.05.04, 16:29 przeczytaj uważnie, Jemeńczyk jest w Polsce od 14 lat, jeśli wziąć pod uwagę uczenie się naszego języka oraz studia, to chyba nie jest znowu tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szebesta Re: 14 lat robi doktorat !!!! IP: *.ff.cuni.cz 21.05.04, 18:39 No niby prawda, ale kurs jezyka polskiego dla cudzoziemcow w Lodzi trwa rok. I co prawda nie pisze w artykule ze przyjechal tu na studia magisterskie tylko ze robi doktorat. OK. Piec lat studiow, ba nawet dwa lata nauki jezyka polskiego wczesniej i cztery lata na doktorat by tele sie ma i koniec ani miesiac dluzej to jest razem 11 lat. Oczywiscie ze on chce tu zostac zyc i tak dalej, i prosze bardzo. Ale doktorat to juz by mial skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Wydalić imama? IP: 213.209.170.* 21.05.04, 11:10 Do gościa pt.maniej.Niestety ta religia została "przerobiona" przez jej wyznawców na totalny syf.Islamiści mordują się wzajemnie walcząco władzę i chcą w to wciągnąć cały świat.Jestem od dawna na bliskim wschodzie.To co się tu dzieje to totalne bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Wydalić imama? IP: w3cache.* / 81.219.246.* 21.05.04, 11:11 a dzie dokładnie jesteś. Opisz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ordynacka Wydalić imama! IP: 149.156.52.* 21.05.04, 11:18 Nie bądźmy idiotami. Ten człowiek nie ma nic do roboty w Polsce, mało - zajmuje miejsce pracy i doktorat - Polakowi. Szerzenie islamu nie jest naszym interesem, nie musimy tego wspierać. Wyjazd i to natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Wydalić imama! IP: w3cache.* / 81.219.246.* 21.05.04, 11:20 Ale co ten Oleksy się tak przejął? Ma chyba ważniejsze sprawy na głowie. Mógłby bronić np. pracowników cukrowni razem z posłem Wenderlichem. Sprawa ważniejsza jak mi się zdaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glupi Jasio Do Pana Manieja IP: *.csfb.com 21.05.04, 11:26 Szanowny Panie, Publiczna deklaracja wiary nie jest niczym zlym natomiast sugestia ze Pana wiara jest najbardziej wartosciowa jest delikatnie mowiac nietaktem wobec duzej procentowo ludnosci wyznania katolickiego w Polsce. Dzieje sie tak poniewaz ten drugi aspekt Pana wypowiedzi jest wyglaszany publicznie - bo na tym forum. Rowniez, podpieranie sie autorytetem Harvardu jest wedlug mnie samo w sobie zaprzeczeniem tezy jakoby Islam byl [..."jedyna alternatywa wobec zepsucia, niesprawiedliwosci i korupcji na swiecie."....]. Przpomne tylko Panu ze Harvard posluguje sie z grubsza metoda szkoly Perypatetyckiej i cala jego metoda oparta jest o dlugi ciag tradycji wartosci i metod swiata starozytnego i zachodu. Te wartosci i metody zostaly odrzucone przez swiat Islamu w XIV wieku (przez jednego z wladcow-filozofow) od ktorego to czasu spoleczenstwa Islamu po okresie rozkwitu (bo w oparciu o zdobycze starozytnosci) rozpadly sie jako spoleczenstwa zdolne generowac stale i efektywnie rozwiazania dotyczace zycia spolecznego i rodzinnego (ze nie wspomne o nauce), a przede wszystkiem podstawy zycia tu na Ziemi tj filozofii. W rezultacie spoleczenstwa Islamu, a przynajmniej w jego przewazajacej czesci, przez okres ostatnich 500-600 lat doswiadczaja strasznej ilosci chorob spolecznych, ktore widac na codzien w najbardziej ludnych panstwach muzulmanskich np. Pakistanie (ktore w duzej mierze reprezentuje sunicki odlam Islamu) i Iranie (ktore wdrozylo Panstwo Boze na ziemi w wersji szyickiej). Szanowny Panie, prosilbym o wypowiadanie sie na temat jakiejkolwiek wiary ludzi z duzym wyczuciem i delikatnoscia - szermowanie haslami, ktore sugeruja rozwiazanie jakiegos problemu raz na zawsze przynosi zawsze mordercze rezultaty. Z powazaniem, Glupi Jasio - ten z piosenki Jacka Kaczmarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Wydalić imama? IP: 213.209.170.* 21.05.04, 11:40 Pan Głupi Jasio mi zaimponował.Obecnie jestem w Nadżafie w Iraku.Niedawno wróciłem z Heratu w Afganistanie.Mnóstwo muzułmanów łamie zasady religijne, najczęściej te obycajowe jeśli mogą osiągnąć jakąś korzyść (matarialną i cielesną).Dla większości sunnitów szyici to zdrajcy islamu,którzy nie mają prawa do życia (szukaj wahabici). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch Re: Wydalić imama? IP: *.bomark.local / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:53 i bardzo dobrze, że go wydalają, lepiej nie ryzykować, wystarczy cień podejrzenia. wogóle to nie rozumiem w czym problem, na świecie jest wiele niesprawiedliwości, a tu afera z powodu jednego araba. zresztą pamiętacie sprawę pedofilia z poznania od słowików, też znalazły się oszołomy co chciały za niego poręczać, a teraz jakoś ich już nie słychać. chodzi o to, że może rzeczywiście mają jakieś sensowne powody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz96 Re: Wydalić imama? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:00 Jestem za tym żeby Cię deportować, bo Ty jesteś bardzo "podejrzany",i nie będę oszołomem żeby za Ciebie poręczać.Obudziłeś się ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Wydalić imama? IP: 213.209.170.* 21.05.04, 12:00 Jedżcie do Bejrutu to zobaczycie dzielnicę arabów chrześcian,ktora niczym nie ustępuje europejskim miastom a arabów islamistów,która wygląda jak slamsy Mexico City.I jak można nie twierdzić,że religia determinuje obycie i kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: Wydalić imama? TAK WYWALIĆ IMAMA IP: 217.11.130.* 21.05.04, 12:09 Jeżeli sa uzasadnione podejrzenia - to niech wraca do swojego kraju, a nie miesza w głowach ludziom w Polsce. Jako muzułmaninowi, wolno mu kłamać każdemu innowiercy. Może w polskich sądach są jacyś sędziowie o wyznaniu muzułmańskim? Wtedy, gdyby takiemu komuś skłamał, to w świetle ich szariatu na grzech. A nam zwykłym "psom niewiernym" może opowiadać, że jest niewinny - może powiedzieć wszystko. Czyli: krzyżyk na drogę, do widzenia, a raczej żegnaj i nie wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glo z xsyza Przecież jesteśmy tolerancyjni, tolerujemy krzyże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:13 A krzyż to jest symbol makabrycznego losu, który może być naszym udziałem, gdy nie zachowamy czujności. Imamie żegnaj, zostań szejkiem naftowym i żyj , a tu nakłoniłi by cię na 100 hurys w niebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldo Re: Wydalić imama? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 21.05.04, 12:14 JESTEŚ TOTALNYM IDIOTĄ, SZKODA WIĘCEJ SŁÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky WYDALIĆ? ROZSTRZELAĆ GO, W KOŃCU TO NASZ WRÓG!!! IP: 81.210.122.* 21.05.04, 12:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek TYM SIĘ WŁAŚNIE OD NICH RÓŻNIMY IP: 217.11.130.* 21.05.04, 12:47 że nie ukamieniujemy go, albo nie obetniemy mu głowy. My go po prostu wypraszamy z kraju. Ciekawe, jakby to było z chrześcijaninem w kraju arabskim w analogicznym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dhimmi Re: TYM SIĘ WŁAŚNIE OD NICH RÓŻNIMY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.05.04, 18:47 > Ciekawe, jakby to było z chrześcijaninem w kraju arabskim w > analogicznym wypadku. W Arabii Saudyjskiej, np., lubia obcinac glowy i inne rzeczy :) To co sie dzieje u nich w wiezieniach to Amerykanie mieliby od kogo sie uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Wydalić imama? IP: *.ence.kyushu-u.ac.jp 21.05.04, 12:48 i o co tyle krzyku ??? nie ma powazniejszych spraw niz jakis immam ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astro_Man Re: Wydalić imama? IP: *.bydgoski.pl 21.05.04, 12:50 Oczywiście, że należy wydalać z Polski wszystkie osoby, co do których są poważne podejrzenia, że mogą zagrażać bezpieczeństwu publicznemu. Nie rozumiem w ogóle dlaczego robicie wokół tego tyle szumu. Ciekawe jak byście się czuli,gdyby tan pan okazał się np. łącznikiem Al-Kaidy i za jego sprawą zginęło iluś tam niewinnych ludzi? Czasami warto pomilczeć dla dobra państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal DŻIHAD może warto by przedstawić ddefinicję IP: *.eimg.pl / 195.205.16.* 21.05.04, 12:51 DŻIHAD - dokładanie starań i wysiłków w dążeniu do jakiegoś celu. Termin ten w tradycji europejskiej błędnie kojarzony był i jest nadal jedynie z pojęciem "świętej wojny" z niewiernymi. Nie do końca poprawnie bywał interpretowany również przez samych muzułmanów. Ostatecznie prawnicy muzułmańscy wyodrębnili cztery sposoby prowadzenia dżihadu: sercem, językiem, rękami i mieczem. Celem dżihadu jest każde działanie czy przedsięwzięcie mające na celu krzewienie religii islamu i budowanie chwały i wielkości muzułmańskiej ummy. Muzułmanin, który prowadzi dżihad sercem, to człowiek walczący ze złem gnieżdżącym się w jego duszy i podszeptami szatana oraz starający się trwać w swojej wierze. Muzułmanin, który działa językiem i rękami, to osoba zapobiegająca bądź naprawiająca szkody wyrządzane gminie muzułmańskiej. W terminie dżihadu zawiera się również pojęcie kitalu i tylko ono, jako prowadzone mieczem, odpowiada zachodniej definicji uznającej je za wojnę religijną. Koran wzywa do kitalu, ale jedynie w wypadku odpierania ataku: "Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę Bóg nie miłuje najeźdźców! (...) I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać" (2:190-191). Islam z założenia nie popiera działań zaczepnych, ofensywnych wymierzonych w słabszego przeciwnika: "Wzywajcie do pokoju, kiedy jesteście górą" (47:35). Idea dżihadu pojawiła się w czasach wczesnego islamu i prowadzonych wtedy podbojów arabskich. "Na drodze Boga" walczono z plemionami i ludami, które uparcie trwały w niewierze. Nie zaliczano do nich tzw. ahl al-kitab, czyli przedstawicieli religii objawionych, a jednocześnie monoteistycznych: chrześcijan, żydów i sabejczyków. Uzyskiwali oni status ahl az-zimma – ludzi chronionych zobowiązanych w zamian za zapewnienie im bezpieczeństwa do płacenia dżizji, podatku pogłównego. Innym ludom, przed przystąpieniem do walki z nimi, proponowano przyjęcie islamu. Dopiero odmowa uznawana była za atak na integralność religii Muhammadowej, a tym samym stanowiła znak do podjęcia działań wojennych. Termin dżihadu ewoluował przez wieki stając się choćby dla ugrupowania charydżytów szóstym filarem islamu, wedle którego na śmierć zasługuje każdy, kto nie jest charydżytą. Zajdyci, jedna z sekt szyickich, obowiązkiem prowadzenia dżihadu obarczała swojego imama. Sami szyici, wierni zasadzie takijji, czyli ukrywania swego wyznania z obawy przed prześladowaniami, nie przywiązywali do niego większego znaczenia. Dopiero współcześnie idea dżihadu nabrała nowego wymiaru wraz z dojściem do głosu muzułmańskiej myśli fundamentalistycznej na początku XX wieku. Stowarzyszenie Braci Muzułmanów zgodnie z ideologią Sajjida Kutba za dżihad uznaje zbrojne przeciwstawienie się wszelkim przejawom cywilizacji zachodniej widząc w niej źródło ateizmu, zepsucia, niewiedzy, czyli stanu tożsamego z pojęciem dżahilijji i nawołuje do powrotu do pierwotnych form islamu. Warto tu jednak zauważyć, że to skrajne stanowisko nie oddaje przekonań większości muzułmanów, a kreowanie islamu jako zagrożenia dla Zachodu jest wynikiem generalizacji i utwierdzania szkodliwych stereotypów przez tenże właśnie Zachód. cytat za portalem www.arabia.pl a dokładniej www.arabia.pl/article.php?id=93 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky buuuuaaaaaaaaaaaaaa.....i po co ten wywód michaś?? IP: 81.210.122.* 21.05.04, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Wydalić imama? IP: 5.5R* / *.nokia.com 21.05.04, 12:51 nie po raz pierwszy widze podobna promocje na forum, mozna by rzec :... i tak w kolo Manieju... ... korupcji,tak? A byles ty kolego kiedykolwiek w krajach tzw. arabskich? A mieszkales tam? Zabawie sie w proroka (prawie,ze Mahometa): zapewne nie. A szkoda, bo wiele bys sie nauczyl o braku korupcji i zepsucia oraz sprawiedliwosci w swiecie arabskim. A widziales z jakim szcunkiem saudyjczycy traktuja filipinczykow pracujacych w Riadzie?Nie? Wypelnij hadz. Doznasz oswiecenia. Jako alternatywa do islamu ,moze poznaj protestanckich kwakrow ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Ewy Re: pozdrawiam rozsadna kolezanke Ewe IP: *.pool21345.interbusiness.it 21.05.04, 12:56 Zgadzam sie z cala argumentacja Poza tym Jemenici nie naleza do odlamu tolerancyjnego islamu - jesli taki wogole jest.Demagogiczna "argumentacja" tego typa przypomina mi demagogie "Prawdy". Sowieci tez milowali pokoj, tolerancje i swobody demokratyczne.tyle, ze nie w swoim imperium. Mieszkam dosc daleko od Wielkopolski i jestem przerazony tym, ze ta zaraza dotarla juz do Polski. A niedawno czytalem, ze w Polsce nie ma problemu, bo spolecznosc arabska jest nieliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Wydalić imama? 21.05.04, 13:18 Gość portalu: Maniej napisał(a)m/i: > Islam jest jedyna alternatywa wobec zepsucia, niesprawiedliwosci i korupcji > na > swiecie. Im wczesniej to zrozumiemy tym lepiej, ... Zrozumiałeś i stosuj, natomiast na siłę nie staraj się przekonywać o tym innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Polska nierządem stoi... IP: w3cache.* / 81.219.246.* 21.05.04, 13:31 Zajmij się swoim nierządem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Wydalić imama? IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 21.05.04, 13:37 Napiszcie jak to jest naprawdę w USA, a nie piszcie bzdur! Niezaleznie od tego pozdrowienia dla sympatycznego Pana Imama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: Wydalić imama? IP: w3cache.* / 81.219.246.* 21.05.04, 13:42 A co to znaczy "naprawdę w USA"? Jedno prawo federalne ale 49 stanowych. I na pewno Waszyngton to nie Alabama. Co chcesz z czym porównać? Senatora z kwakrem? czy imigranta z producentem filmowym? Odpowiedz Link Zgłoś