Dodaj do ulubionych

Wznowiono operację dozynania pisowskich watah

27.09.11, 13:35
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10362506,Strzelano_do_czlonka_sztabu_posla_PiS_Slawomira_Klosowskiego.html?v=1&pId=14427112&logged=1&send-a=1#opinion14427112
-czyzby PO już wiedziało że przerżnie i wobec tego póki jest u władzy chce jak najprędzej ostatecznie rozwiązać problem kwestii pisowskiej?
Obserwuj wątek
    • dr.krisk "Dorzynania" - ciołku wolski!!! 27.09.11, 14:30
      • full_marks Re: "Dorzynania" - ciołku wolski!!! 27.09.11, 14:34
        www.sjp.pl/co/dor%BFn%B1%E6
        Ciołku pewowski ci nie powiem,bo i po co?
        • voxave Re: "Dorzynania" - ciołku wolski!!! 27.09.11, 14:39
          I weidzicie sami panowie, kto to jest Oszol--analfabeta --a pieniadze za niby prace polityka bierze.
          • remik.bz obie formy są poprawne 27.09.11, 15:04
            voxave napisała:

> I weidzicie sami panowie, kto to jest Oszol--analfabeta --a pieniadze za niby p
            > race polityka bierze.

Obie formy "dożynanie" i "dorzynanie" są poprawne.
            Pierwsza pochodzi od czasownika "dożynać" czyli kończyć żęcie (np zboża), druga od "dorżnąć" czyli zakończyć "rżnięcie" (np zwierząt rzeżnych, desek).
            Obojetnie której formy uzyjemy wobec PiS-u - będzie poprawnie i z jednoznacznym , bardzo europejskim , pełnym tolerancji przesłaniem:)
            Ale moja interpretacja to tylko słowa wolaka z ciemnogrodu, nowoczesny "Europejczyk" może napisać nawet o dorżynanju watachów ( z powołaniem na Sikorskiego) i będzie trendy.
            • lumpior Oto gnida. 27.09.11, 15:08
              img64.imageshack.us/img64/2715/oszolommaryja.jpg //--Precz kanalio.
            • mariner4 Dobrze wiesz że Sikorski to użył 27.09.11, 15:14
              tego zwrotu nie w sensie dosłownym zabicia kogokolwiek i że chodziło o "dorżnięcie" polityczne
              Ale Ty jesteś zwykłą PiSowską kanalią, bo o niewiedzy chyba nie ma mowy.
              M.
          • oszolom-z-radia-maryja ja tylko próbuję sie zniżyć do waszego POziomu 28.09.11, 13:15
            bo jak bym napisał bez błędów to byś nic z tego nie zrozumiała mądra inaczej
        • prawie_magister Re: "Dorzynania" - ciołku wolski!!! 27.09.11, 15:10
          A ty pewnie jesteś jednym z tych polskich brejawików którymi chwalił się POpaprany minister...
        • boblebowsky O, drugi ciołek, tym razem lewy:)) 27.09.11, 15:16
          'Dorżnąć' (od 'rżnąć'; stąd też: 'dorzynać') jest czynnością z "ostatecznym" finałem. O takim 'dorzynaniu' – rozwiązaniu definitywnym mówił minister Radosław Sikorski w sławnej wypowiedzi, która jest teraz ochoczo cytowana. Dorżnąć można raz, a dobrze. To termin kojarzony przede wszystkim z ubojem zwierzyny.

Jeśli chodzi o zasady poprawnej polszczyzny, rację mają oczywiście ci drudzy. Prawidłowe jest więc: „dorzynanie watahy”.
          • full_marks Re: O, drugi ciołek, tym razem lewy:)) 27.09.11, 15:28
            Trwa dorzynanie watahy

Trzeba jeszcze dorżnąc watahy....
            czujesz różnicę arbitrze "warsiawski chuliganie?"
      • venus99 Re: "Dorzynania" - ciołku wolski!!! 27.09.11, 20:35
        ta menda ma to od urodzenia.
    • mariner4 Taki debil do rady mógł się 27.09.11, 15:08
      dostać, bo mądrzejszy umarł.
      Na drugi raz "zamachowiec" powinien użyć procy, matole!
      M.
      • amadeo214 Re: Taki debil do rady mógł się 27.09.11, 15:22
        PiS-dzielec martwy ?
    • mike.recz Tylko nie udawaj, że się boisz. 27.09.11, 16:26
      j/w

Poza tym mógłbyś opisać szczegóły tej "wznowionej akcji"?
      • mike.recz Tu jest zdjęcie tego rzekomego "śrutu". 27.09.11, 18:00
        www.24opole.pl/wiadomosci,7490,21079,l,Czlonek_komitetu_wyborczego_Prawa_i_Sprawiedliwosci_postrzelony,fotka.html
        www.24opole.pl/7490,Czlonek_komitetu_wyborczego_Prawa_i_Sprawiedliwosci_postrzelony,wiadomosc.html
        Samochód nieoznakowany. Bardzo mało prawdopodobne jest aby ta sytuacja miała podtekst polityczny. Raczej jakiś małolat walił z procy dla zabawy.
    • syndyk.iv.rp Panie Zając! 27.09.11, 18:48
      A śrutu pan nie chcesz? Straszną siłę przebicia miał ten śrut.
      • prawie_magister Re: Panie Zając! 28.09.11, 10:35
        syndyk.iv.rp napisała:

> A śrutu pan nie chcesz? Straszną siłę przebicia miał ten śrut

===================
        Czyżbyś był następnym POpapranym brejawikiem ze stajni Sikorskiego?
    • cookies9 Re: Wznowiono operację dozynania pisowskich watah 28.09.11, 10:40
      Szkoda,że nie dorżnięto wcześniej,wtedy,kiedy ogłosił to min.Sikorski...dziś byłoby tylko wspomnienie po PiS.Zresztą ,PiS skutecznie dorżnął SO Leppera i LPR...Kto , czym wojuje,od tego ginie:-)))
      • prawie_magister Re: Wznowiono operację dozynania pisowskich watah 28.09.11, 11:27
        następny POpaprany brejawik ze stajni Sikorskiego
        • cookies9 Re: Wznowiono operację dozynania pisowskich watah 28.09.11, 11:52
          I kogo tu dożynać?:-))) Takiego bohatera opozycji i lidera PiSsu? Tak zapamiętał 13 XII 1981.

"Obudziłem się więc w południe i poszedłem do
          kościoła w kompletnej nieświadomości. Słyszałem
          tylko, jak mama ma pretensje do ojca, że nie
          zapłacił rachunku, bo telefon jest wyłączony. W
          kościele panował potworny tłok, ale akurat tego
          dnia był u nas Obraz NMP. Kazanie ks. Boguckiego
          wydawało mi się też jakieś dziwne. I powoli
          zacząłem się orientować co się stało."

Źródło: Jarosław Kaczyński w wywiadzie rzece
          "Odwrotna strona medalu" (Oficyna Wydawnicza
          MOST,
          Wyd. VERBA 1991r.)
      • remik.bz A co z elktoratem ? 28.09.11, 12:29
        cookies9 napisała:

> Szkoda,że nie dorżnięto wcześniej,wtedy,kiedy ogłosił to min.Sikorski...dziś by
        > łoby tylko wspomnienie po PiS.Zresztą ,PiS skutecznie dorżnął SO Leppera i LPR.
        > ..Kto , czym wojuje,od tego ginie:-)))

A więc jednak (wbrew opinii Marinera) Twoim zdaniem Sikorski miał na mysli cały PiS wraz z eletoratem.
        Bo nie da się dorżnąć partii politycznej i pozostawić wielomilionowy eletorat. Jak długo jest elektorat tak długo partia ma rację bytu.
        • mariner4 Ty dobrze wiesz, że Sikorski nie miał na 28.09.11, 15:22
          myśli fizycznej likwidacji. Ale jak Wszyscy PiSowcy uchwyciłeś się tego jak tonący brzytwy.
          Ja bym się bał o własne życie i mojej rodziny, gdyby PiS miał władzę absolutną. PZPR wysiada!
          M.
          • prawie_magister Re: Ty dobrze wiesz, że Sikorski nie miał na 28.09.11, 15:39
            A co takiego przeskrobałeś że tak się boisz, co zastrzeliłbyś się jak i Bilda w obawie że coś może wyjść na jaw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka