Dodaj do ulubionych

Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO

30.12.11, 00:25

Szukałam jakiegoś sukcesu rządu PO, który przyniósł korzyści Polakom...
I nic nie znalazłam. Natknęłam się jedynie na tego typu sukcesy:

Prawie 2 miliony pracujących Polaków nie mogą wyżyć z pensji - wynika z raportu Komisji Europejskiej, o którym pisze "Gazeta Wyborcza". Mają na osobę mniej niż 588 złotych miesięcznie. www.wprost.pl/ar/285636/Polacy-pracuja-I-gloduja/

Na umowach tymczasowych pracuje już 27 proc. Polaków. To najwięcej w całej Unii - raportuje Komisja Europejska

Polska przewodzi Unii w stosowaniu umów czasowych.
wyborcza.pl/1,75478,10857709,Biedapraca.html

Zbyt duże jest rozwarstwienie społeczne. W tym kraju żyje się dobrze tylko niektórym. Czy ten rząd jest rządem wszystkich obywateli czy tylko: Polska to kraj dla bogaczy?
www.tvn24.pl/12690,1729529,0,2,polska-to-kraj-dla-bogaczy--a-nie-emerytow-i-dzieci,wiadomosc.html

Obserwuj wątek
    • porannakawa01 Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 00:35
      Miliard to tysiąc milionów?

A najbiedniejszym idzie zaledwie o kilkadziesiąt milionów!
      To zaledwie 3% tego co podarowują każdego roku, corocznie z naszych podatków!
      Kilka tysiecy milionów złotych idzie corocznie na KK.
      I potem kombinują skąd wziąć kasę na opłacenie czy to służb mundurowych, czy oświaty, czy służby zdrowie, czy podwyżki rent i emerytur.
      Pieniadze są lecz są przekierowane z pierwszych potrzeb na klasę próżniaczą nie wypracowującą dochodu narodowego a wysyłającą tę kasę do innego państwa.
    • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 00:40
      Polska gospodarka jest wzorem dla UE(D Tusk)
      PKB Włochy-36 tys USD./7 gospodarka świata,członek G-8.
      PKB Grecja-28 tys USD./Chciałbym mieć taką emeryturę jak grecki emeryt.
      PKB Polska-11 tys USD./W większości rankingów lokata w towarzystwie Bułgarii,Rumunii...
      • ayran Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 11:03
        Znowu kulą w płot po uprzednim wyssaniu danych z brudnego palca u nogi:

Włochy: 29.392
        Grecja: 28.434
        Polska: 18.936
        Bułgaria: 12.851
        Rumunia: 11.860

pl.wikipedia.org/wiki/PKB_per_capita

Myj nogi częściej niż raz na tydzień, nie będziesz pisał takich łgarstw.
        • junon Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 15:31
          ayran napisał:

> Znowu kulą w płot po uprzednim wyssaniu danych z brudnego palca u nogi:
          >
          > Włochy: 29.392
          > Grecja: 28.434
          > Polska: 18.936
          > Bułgaria: 12.851
          > Rumunia: 11.860
          >
          > pl.wikipedia.org/wiki/PKB_per_capita
          >
          > Myj nogi częściej niż raz na tydzień, nie będziesz pisał takich łgarstw.

Mycie nóg,nie ma nic wspólnego z tym o czym piszesz POpisdółko.
          • ayran Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:10
            Ma i to sporo. Ale rozumiem, że nie udało ci się zrozumieć istoty tego związku.
        • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 15:58
          Dane MFW(2009) Gospodarka Włoch:
          PKB(nominalny)2112,78 mld USD.
          PKB(PSN)per capita 35435 USD.
          • ayran Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:09
            Nie umiesz podlinkować źródła swoich wypocin?
            • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:22
              ayran napisał:

> Nie umiesz podlinkować źródła swoich wypocin?

Jam jest Alfą i Omegą,mój wpis powinien być dla ciebie krynicą mądrości.Howgh!
              • ayran Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:23
                Innymi słowy - nie umiesz.
                • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:31
                  ayran napisał:

> Innymi słowy - nie umiesz.
                  Nie chcem,nie muszem linkować facetowi który robi chamskie wycieczki osobiste.Also sprache Zarathustra!
                  • ayran Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 21:16
                    Kłamliwy bełkot pozostaje bełkotem, niezależnie jaką byś temu próbował nadać ideologię.
      • ultimate.strike Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 12:32
        > PKB Polska-11 tys USD./

Skąd masz te dane?
        • ultimate.strike Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 12:35
          Znalazłem np. coś takiego, jak byk widać, że PKB nma łebka wynosi ok. 19 tys USD.
        • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 15:48
          ultimate.strike napisał:

> > PKB Polska-11 tys USD./
          >
          > Skąd masz te dane?

W/g MFW z 2009.Polska-PKB 11288 USD
          • zoil44elwer Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 16:04
            W/g MFW 2009 Grecja:Produkt krajowy brutto na 1 mieszkańca 27360 USD czyli ok 93 % średniej unijnej.
    • qwazara Sukcesy rządu PO 30.12.11, 01:04
      Biedni pracujący nie mają oszczędności. Prawie całe wynagrodzenie wydają na rachunki i jedzenie. Wyniki raportu wskazują, że w takiej sytuacji jest już prawie 12 procent pracujących Polaków. To prawie 2 miliony ludzi pracujących na etatach, umowach-zlecenie i o dzieło lub tzw. samozatrudnionych.

Takich ludzi zaczęło gwałtownie przybywać
      w zeszłym roku.
      Autorzy raportu uważają, że wpływ na to miała m.in. rosnąca liczba umów czasowych, które dla pracowników oznaczają niższą płacę, gorsze warunki zatrudnienia i brak możliwości rozwoju, bo pracodawcy nie chcą w nich inwestować. W Polsce na takich umowach pracuje aż 27 procent pracowników, czyli najwięcej w całej Unii.
      Wśród samozatrudnionych aż 28 procent żyje w biedzie, wśród etatowców - 8 procent.

liczba Polaków bez stałych umów szybko rośnie. Jeszcze dziesięć lat temu było ich jedynie 6 proc. Taki skok to efekt liberalizacji kodeksu pracy.

Zmiany w przepisach zachęcały pracodawców do zatrudniania ludzi na czas określony - mówi dr Iga Magda z Instytutu Badań Strukturalnych. Dzięki temu łatwiej i taniej mogą zwalniać”.

• zapijaczony_ryj [...] 30.12.11, 11:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • taziuta Re: Sukcesy rządu PO 30.12.11, 12:53
          zapijaczony_ryj napisał:

> Za rzadów PiS_dogłowych za to cieszyli sie lustracją i tym, ze dostana 3 miliony mieszkań
          >

A Ty ciągle jeszcze żyjesz rządami PiS?
          Obudź się i zacznij przyglądać temu co robią dziś (od 4 lat) rządzący...
          • zapijaczony_ryj i tak mnie za prawdę wyklikali 31.12.11, 07:08
            taziuta napisał:

> zapijaczony_ryj napisał:
            >
            > > Za rzadów PiS_dogłowych za to cieszyli sie lustracją i tym, ze dostana
            > 3 miliony mieszkań
            > >

>
            > A Ty ciągle jeszcze żyjesz rządami PiS?
            > Obudź się i zacznij przyglądać temu co robią dziś (od 4 lat) rządzący...
            >

bo niby w czym złamałem regulamin?
            Przeciez nie piszę PiS_dogłowi przez Z od wulgaryzmu określającego narząd damski, tylko przez S od partii PiS!
      • szmul.bender Re: Sukcesy rządu PO 31.12.11, 02:35
        Czytam i widze ze opisujesz Stany Zjednoczone AP
    • andrzej.sawa Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 05:56
      Zmień nick na lewak,albo towarzysz z północnej korei.
      • qwazara Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 10:35
        Prawie 2 miliony pracujących Polaków nie mogą wyżyć z pensji
        Mają na osobę mniej niż 588 złotych miesięcznie.

Dla Ciebie jest to w porządku?
        Mówimy o PRACUJĄCYCH !!!
        Mam przytoczyć też dane dotyczące tych, którzy nie mają pracy?

Według Ciebie w porządku jest, że pracownicy traktowani są jak niewolnicy a pracodawcy mają nadwyżki?

www.wprost.pl/ar/285636/Polacy-pracuja-I-gloduja/
        • calun_torunski ciekawe, kto obnizyl podatki najbogatszym, 0% 30.12.11, 10:51
          od darowizn i spadkow - niezaleznie od kwoty - tego nie ma w najbardziejli beralnym kraju swiata

to rzad PiS obnizyl stawki PIT dla najbogatszych ...

a w sytuacji, gdy na swiecie jest ponad 200 milionow bezrobotnych, gotowych pracowac za miske ryzu - jakie porponujesz rozwiazanie dla biednych Polakow ???

• qwazara Aby żyło się dobrze wszystkim 30.12.11, 12:22
            Polecam tę rozmowę z Wałęsą, do której link wcześniej umieściłam tutaj
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,131661936,131661936,Wladza_i_opozycja.html

Problemem jest także liberalizacja kodeksu pracy, która robi z pracowników niewolników (których łatwo wymienić na innych, nie ponosić kosztów). Rozumiem tę ideę rządu, ale teraz przyszedł czas na nowe rozwiązania. Rząd Platformy Obywatelskiej powinien zastanowić się do czego to doprowadziło i zmieniać przepisy tak - aby WSZYSTKIM Polakom żyło się dobrze - a nie tylko wybranym grupom.
            W ten sposób zmniejszy się rozwarstwienie społeczne, uniknie się protestów społeczeństwa, bo rząd będzie w takiej sytuacji rządem dbającym o WSZYSTKICH Polaków.
            W ten sposób zakończy się także wojna polsko-polska, zniknie nienawiść, która jest wyniszczająca, rujnująca a nie budująca.

Także pracodawcy, przedsiębiorcy (którzy dorobili się na pracownikach niewolnikach) oraz bankierzy jak również tzw. spryciarze i temu podobni, powinni wykazać solidarność z tymi dzięki którym się wzbogacili i zamiast lokować (dzięki nim zdobyte) pieniądze powinni tworzyć nowe miejsce pracy. W ten sposób zmniejszy się bezrobocie.

To tak w wielkim skrócie.
            • calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniowej 30.12.11, 15:55
              Afryki itp - otworzysz szeroko oczy widzac jak zasuwaja ludzie za dniowki albo tygodniowki i cala mase co im zazdrosci - bo maja prace - oni moga pomarzyc o smieciowkach z Polski

ciekawe skainad jak mozna zostac niewolnikiem w przypadku umowy smieciowej - akurat pracownik tez moze znalezc sobie lepsza prace i odejsc niemal z dnia na dzien

w realiach XXI wieku nie ma mozliwosc zapewnienia, zeby wszystkim zylo sie lepiej - nawet za komuny tego nie bylo, a i tak zbankrutowala
              • qwazara Re: pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 30.12.11, 20:00

Do mnie kierujesz ten post?

Prostowałam tu już kim nie jestem a więc dodam, że również nie jestem chłopem.
                Jestem w 100% kobietą, która nie będąc wyborcą PO ani Pis nie ma w sobie nienawiści ani do jednych ani do drugich.

Piszesz:
                > jak zasuwaja ludzie za dniowki albo tygodniowki i cala mase co im zazdrosci - bo maja prace - oni moga pomarzyc o smieciowkach z Polski

I uważasz, że do tego powinniśmy dążyć? Według Ciebie tak być powinno?

> ciekawe skainad jak mozna zostac niewolnikiem w przypadku umowy smieciowej - akurat pracownik tez moze znalezc sobie lepsza prace i odejsc niemal z dnia na dzien

Często pojawia się pytanie dokąd?
                Radzę zapoznać się bliżej z tym problemem. W większości to nie jest tak jak myślisz. Jest nawet sporo przypadków samobójstw ludzi, którzy odbierają sobie życie, bo boją się zwolnienia. Zdarza się to nawet w miastach powyżej 500 tys. a nie tylko w małych mieścinkach - gdzie problem jest bardziej widoczny.
                Niewolnikiem jest pracownik, który nie mając innych możliwości musi godzić się na każde warunki jakie zaproponuje pracodawca.
                Czy wiesz jaki procent ludzi pracuje za najniższą płacę? Gdyby było tak jak myślisz to takich ludzi by nie było, a są. Czemu są? Czemu nie poszli (jak piszesz) do innej pracy?

> w realiach XXI wieku nie ma mozliwosc zapewnienia, zeby wszystkim zylo sie lepiej.

Polecam Human Development Report - Raport o Rozwoju Społecznym.
                Tegoroczne zestawienie obejmuje aż 187 krajów świata.
                Wskaźnik rozwoju społecznego wprowadzony został przez ONZ dla celów porównań międzynarodowych. Mierzy jakość życia mieszkańców poszczególnych krajów. Uwzględnia przy tym takie czynniki jak: długość życia, poziom edukacji, dochody, zdrowie, jakość gospodarki i jakość życia.
                Kraje, które znalazły się w pierwszej 10 to kraje, w których żyje się najlepiej.
                Oto one:
                podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10750582,Top_10__Kraje_swiata__w_ktorych_zyje_sie_najlepiej.html

• calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 30.12.11, 21:38
                  > Do mnie kierujesz ten post?

de Niro ???

> Prostowałam tu już kim nie jestem a więc dodam, że również nie jestem chłopem.
                  > Jestem w 100% kobietą, która nie będąc wyborcą PO ani Pis nie ma w sobie nienaw
                  > iści ani do jednych ani do drugich.

ja nie jestek seksista - tylko pisz z sensem, kimkolwiek jestes

> Piszesz:
                  > > jak zasuwaja ludzie za dniowki albo tygodniowki i cala mase co im zazdros
                  > ci - bo maja prace - oni moga pomarzyc o smieciowkach z Polski
                  >
                  > I uważasz, że do tego powinniśmy dążyć? Według Ciebie tak być powinno?

a skad ten wniosek ??? urywala/es sie lekcji logiki ???
                  >
                  > > ciekawe skainad jak mozna zostac niewolnikiem w przypadku umowy smieciowe
                  > j - akurat pracownik tez moze znalezc sobie lepsza prace i odejsc niemal z dnia
                  > na dzien
                  >
                  > Często pojawia się pytanie dokąd?
                  > Radzę zapoznać się bliżej z tym problemem. W większości to nie jest tak jak myś
                  > lisz. Jest nawet sporo przypadków samobójstw ludzi, którzy odbierają sobie życi
                  > e, bo boją się zwolnienia.

szczegolnie w Japonii, gdzie tradycja pracy w jednej firmie od poczecia do naturlanej smierci, na smieciowkach tracisz prace, nastepnego dnia pracujesz gdzie indziej

>Zdarza się to nawet w miastach powyżej 500 tys. a ni
                  > e tylko w małych mieścinkach - gdzie problem jest bardziej widoczny.

dlatego cala Azja wedruje za praca do duzych miast - w Polsce to sie tez przyjmie wczesniej czy pozniej

> Niewolnikiem jest pracownik, który nie mając innych możliwości musi godzić się
                  > na każde warunki jakie zaproponuje pracodawca.

to jakas nowa definicja niewolnika

> Czy wiesz jaki procent ludzi pracuje za najniższą płacę? Gdyby było tak jak myś
                  > lisz to takich ludzi by nie było, a są. Czemu są? Czemu nie poszli (jak piszesz
                  > ) do innej pracy?

1. pracodawcy maja do wyboru - albo placic najnizsza pensje w Polsce albo w Chinach
                  2. nikt nie zabrania ludziom ksztalcenia sie i szukania lepszej pracy

>
                  > > w realiach XXI wieku nie ma mozliwosc zapewnienia, zeby wszystkim zylo si
                  > e lepiej.
                  >
                  > Polecam Human Development Report - Raport o Rozwoju Społecznym.
                  > Tegoroczne zestawienie obejmuje aż 187 krajów świata.
                  > Wskaźnik rozwoju społecznego wprowadzony został przez ONZ dla celów porównań mi
                  > ędzynarodowych. Mierzy jakość życia mieszkańców poszczególnych krajów. Uwzględn
                  > ia przy tym takie czynniki jak: długość życia, poziom edukacji, dochody, zdrowi
                  > e, jakość gospodarki i jakość życia.
                  > Kraje, które znalazły się w pierwszej 10 to kraje, w których żyje się najlepiej
                  > .
                  > Oto one:
                  > rel="nofollow">podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10750582,Top_10__Kraje_swiata__w_ktorych_zyje_sie_najlepiej.html

ja tez uwazam ze lepiej byc bogatym i zdrowym - niz beidnym i chorym

natomiast opierasz sie na rankingu - ktory oparty jest bardzo tendencyjny - i wedlug mnie nie moze byc wykorzytany jako argument w dyskusji jaka tu prowadzimy - Polska nie ma ani surowcow jak Norwegia czy Australia, ani dlugu jak USA czy Kanada ani tak malej liczbyludnosci jak Nowa Zelandia czy Lichtenstein - nie ma czego prownywaa, jesli zas chodzi o miejsc 9 Niemcy - to bardzo prosze www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,806175,00.html
                  kraj niskich pensji - 3 miliony dzieci zyje w rodzinach ponizej progu ubostwa, 1/4 pracownikow na umowach smieciowych itp itd -....
                  ale ty musisz klepac ze w Polsce jest zle - to daj przyklady gdzie jest lepiej i ajk to zrobic a nie jakie brednie
                  • qwazara Re: pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 30.12.11, 23:16

Zatytułowałeś swój post „pojedz chlopie do”
                    Stąd moje pytanie czy do mnie ten post, bo nie jestem chłopem i wyjaśniłam, że jestem kobietą.

> a skad ten wniosek ???

To były pytania.

• calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 31.12.11, 09:27
                      staraj sie zadawac pytania logicznie zwiazane z moimi postami, albo umieszczaj je gdzie indziej
                      • qwazara Re: pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 31.12.11, 12:16
                        Pozostawiam Twoje dzisiejsze posty bez komentarza (bo inaczej musiałabym napisać coś przykrego a tego nie chcę).
                        Życzę Ci w Nowym Roku wszystkiego najlepszego – abyś ujrzał rzeczywistość taką jaka jest.
                        • calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniowej 31.12.11, 12:49
                          > Pozostawiam Twoje dzisiejsze posty bez komentarza (bo inaczej musiałabym napisa
                          > ć coś przykrego a tego nie chcę).
                          > Życzę Ci w Nowym Roku wszystkiego najlepszego – abyś ujrzał rzeczywistość
                          > taką jaka jest.

przeciez napisalas cos bardzo przykrego - mianowicei chcesz zebym oslepl co najmniej na jedno oko - albo nawet na oba

nigdy nie bede postrzegal rzeczywistosci w formie takiej karykatury jaka ty proponujesz
                  • qwazara Re: pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 30.12.11, 23:25
                    Napisałam:
                    Radzę zapoznać się bliżej z tym problemem. W większości to nie jest tak jak myślisz. Jest nawet sporo przypadków samobójstw ludzi, którzy odbierają sobie życie, bo boją się zwolnienia.

Na potwierdzenie masz tu pierwszy z brzegu przykład
                    wyborcza.biz/biznes/1,101562,9499229,Kolejne_samobojstwo_pracownika_France_Telecom__Podpalil.html
                    „W ostatnich latach firma dokonała redukcji 22 tys. miejsc pracy. Związki zawodowe szacują, że od 2008 roku samobójstwo z powodów służbowych popełniło ponad 60 osób”.

Od siebie do tego dodam, że takie przypadki były również w Polsce (mowa o tej samej firmie). Jedna z kobiet była doprowadzona do takiego stanu, że wyskoczyła z okna w czasie pracy (nie myśląc nawet co będzie z jej dziećmi).
                    Dlatego nie mogę znieść jak ktoś nie znający tematu tak lekko sobie pisze:

> > tracisz prace, nastepnego dnia pracujesz gdzie indziej

• calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 31.12.11, 09:26
                      staraj sie podawac przyklady ilustrujace swoje tezy

przyklad z FT dokladnie zaprzecza twoje tezie - i nie wnosi nic nowego, jako ze opisalem to zjawisko opierajac sie na przykladzie Japonii

• qwazara Re: pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 30.12.11, 23:32
                    Twierdziłeś, że
                    > > w realiach XXI wieku nie ma mozliwosc

Odniosłam się do tego pokazując, że w XXI w. jest taka możliwość.

Jeśli chodzi o Niemcy to jest tam zaznaczone, że
                    „Dużej części mieszkańców Niemiec żyje się dobrze, choć zależy to od regionu”.
                    • calun_torunski pojedz chlopie do Azji albo Ameryki Poludniow 31.12.11, 09:29
                      podalem ci link do dokladnego opisu sytuacji w Niemczech

i przeczy on twojemu optymistycznemu spojrzeniu

musisz popracowac nad spojnoscia swoich pogladow - radykalne poglay zwykle maja ludzie z duzymi brakami wiedzy lub swiadomie pomijajacy duze obszary rzeczywistosci (np.mypis.org)
          • l_zaraza_l Re: ciekawe, kto obnizyl podatki najbogatszym, 0% 30.12.11, 12:46
            calun_torunski napisał:

> od darowizn i spadkow - niezaleznie od kwoty - tego nie ma w najbardziejli bera
            > lnym kraju swiata
            >
            > to rzad PiS obnizyl stawki PIT dla najbogatszych ...
            >
            > a w sytuacji, gdy na swiecie jest ponad 200 milionow bezrobotnych, gotowych pra
            > cowac za miske ryzu - jakie porponujesz rozwiazanie dla biednych Polakow ???
            >

Tak sobie myślę, że już troszkę trzeba spasować z tym zwalaniem wszystkiego na PiS. Fakt, że pisięta napaskudziły przez te dwa lata swoich rządów, ale to było ponad 4 lata temu. To oznacza, że od 4 lat powinno być ładnie po nich posprzątane i zreformowane. Wygląda na to, że największym sukcesem Polski w 2011 była kampania wyborcza, który wymusiła na PO wykonanie kilku ruchów (nie szkodzi, że pozorowanych ale przynajmniej przez chwilę wydawało się, że jest tam jakieś życie).
            • calun_torunski ciekawe, kto obnizyl podatki najbogatszym, 0% 30.12.11, 15:51
              > Tak sobie myślę, że już troszkę trzeba spasować z tym zwalaniem wszystkiego na
              > PiS.

zawsze sie tak konczy, jak sie zabierzesz do czegos o czym nie masz pojecia - myslenie jest dla ciebie za trudne

> Fakt, że pisięta napaskudziły przez te dwa lata swoich rządów, ale to było
              > ponad 4 lata temu. To oznacza, że od 4 lat powinno być ładnie po nich posprząt
              > ane i zreformowane.

1. jesli krytykujesz dzialania PO - to znaczy, ze stawiasz na PiS (na razie nie widac na horyzoncie innego wyboru) dlatego tez, krytyka panstwa PO jako kraju dka bogaczy jest bez sensu - bo to PiS obnizyl podatki dla najbogatszych

2. reformy PO z definicji powinny sluzyc najbogatszym - wiec zdecyduj sie czy chcesz krytykowac PO ze biernie sprzyja najbogatszym czy reformujac - czyli jeszcze bardziej sprzyjaja najbogatszym

> Wygląda na to, że największym sukcesem Polski w 2011 była k
              > ampania wyborcza, który wymusiła na PO wykonanie kilku ruchów (nie szkodzi, że
              > pozorowanych ale przynajmniej przez chwilę wydawało się, że jest tam jakieś życ
              > ie).

przez kilka ostatnich tygodni przez niniejsze form przewalala sie krytyka PO za podwyzszenie wieku emerytalnego - 80% Polakow jest przeciw - jesli uwazasz ze sa to ruchy pozorowane - to zdaje sie ze albo nie rozuiesz co znaczy pozorowane albo domagasz sie jeszcze bardziej radykalnych ciec opieki socjalnej i budowy panstwa jeszcze bardziej nasatwioengo na bogatych - wbrew postulatom niniejszego watku
            • zoil44elwer Re: ciekawe, kto obnizyl podatki najbogatszym, 0% 30.12.11, 16:28
              Jeżeli "lewicowy" premier L Miller został uznany przez BCC i KPP Lewiatan najlepszym dla polskich kapitalistów premierem po 1989? Na gali z tej okazji L Miller powiedział:Państwo polskie powinno chuchać na swoich przedsiębiorców bo oni zarabiają kasę którą póżniej można podzielić między pracowników!
    • zbigniews1934 Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 15:22
      Jakos nie moge sie doszukac sukcesow rzadu Pana Tuska w 2011r i w całej poprzedniej kadencji tego rzadu.Natomiast moge wyliczyc duzo zagadnien negatywnych i obnizena stopy zyciowej obywateli z tytułu wprowadzonych posrednio oraz bezposrednio podwyzek cen towarow,paliw oraz usług.
      • calun_torunski strasznie spadla stopa zyciowa Polakow po tych pod 30.12.11, 15:57
        podwyzkach cen zlota

te kolejki po sztabki i monety - to przeciez bylo tak upokarzajace

• zbigniews1934 Re: strasznie spadla stopa zyciowa Polakow po tyc 30.12.11, 16:25
          Podwyzka VAT i zabranie pieniedzy z OFFE to była podwyzka cen złota przy zakupie sztabek w bankach?Koszty urzadzenia świat Bozego Narodzenia w tym roku wzrosły o ca,25% na skutek gwałtownrgo wzrostu cen żywnosci,transportu i cztnnikow energetycznych.Dane te znajduja sie nawet w prasie przychylnej rzadowi PO.
          • calun_torunski strasznie spadla stopa zyciowa Polakow po tyc 30.12.11, 21:44
            > Podwyzka VAT i zabranie pieniedzy z OFFE to była podwyzka cen złota przy zakup
            > ie sztabek w bankach?Koszty urzadzenia świat Bozego Narodzenia w tym roku wzros
            > ły o ca,25% na skutek gwałtownrgo wzrostu cen żywnosci,transportu i cztnnikow e
            > nergetycznych.Dane te znajduja sie nawet w prasie przychylnej rzadowi PO.

VAT wzrosl z 22% do 23% - wiec gdzie tu mowa o 25% wzrostu ??? czytniki sa w tej samej cenie, transport jest zbyt tani o czym swiadcza 1. korki przed swietami 2. rosnacy odsetek nietrzezwych kierowcow

ceny zywnosci odzwierciedlaja ceny swiatowe - rolnicy w Polsce sa z podwyzek cen bardzo zadowoleni i jak bylo widac w wyborach na PiS nie glosowali - nawet prasa przychylna PiSowi zauwaz fakt, ze na wsi zyje sie coraz lepiej
            • ayran Re: strasznie spadla stopa zyciowa Polakow po tyc 30.12.11, 21:57
              calun_torunski napisał:

> nawet pr
              > asa przychylna PiSowi zauwaz fakt, ze na wsi zyje sie coraz lepiej

To już chyba przesada. Nie jestem czytelnikiem prasy przychylnej PiS-owi (choć raz poświęciłem się i kupiłem "Uwarzam Rze"), ale nie sądzę, by którykolwiek pisowski tytuł napisał coś takiego, niezależnie od faktów.
    • szwampuch58 Re: Kraj dla bogaczy. Sukcesy rządu PO 30.12.11, 21:56
      a jak tam twoj sukces Polaku,robisz cos czy tylko skamlesz i czekasz az ci daja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka