Dodaj do ulubionych

Reforma emerytalna w trymiga

10.02.12, 16:29
- rzekł Donald Tusk z PO, jeden z największych reformatołów III RP, zasłużony we współpracy z nieprześcignionym Jerzym Buzkiem z AWS.

Bo po co się namyślać i konsultować?
Napierw się podpisze a potem np. nie ratyfikuje.
I jest OK.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11123698,Tusk__Reforme_emerytalna_powinno_sie_przeprowadzic.html
Obserwuj wątek
    • zoil44elwer Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 16:32
      Popierał reformy Buzka, w tym OFE a póżniej OFE ganił i niszczył.
    • iq-ok A dlaczego do jasnej cholery nie? 10.02.12, 16:49
      Przecież już całe rzesze:
      1. Steranych wyzyskiem w trudnych warunkach i w związku z tym niezdolnych do pracy powyżej 40-50 roku zycia (zależnie od grupy zawodowej)
      2. Nieszczęśników co w 89' mieli po 40 lat (albo i nie),ale nie zdołali się przystosować do "zmienionych warunków rynku pracy"

odeszło na zasłużone emerytury albo pomostówki. Bo tak było sprawiedliwie społecznie.
      Ktoś na nich musi chyba pracować. To było przecież do przewidzenia.
      • wlodzimierz.ilicz "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 16:56
        No tak, czasy sprawiedliwości społecznej już minęły.

Teraz są czasy niesprawiedliwości społecznej.
        • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:04
          Prawda.Minęły czasy tak pojmowanej sprawiedliwosci społecznej w której wiekszosć około 50-55 roku zycia stawała się niezdolna do pracy.
          No i ktoś za taką "sprawiedliwość" fundowaną lekka rączką na koszt przyszłych pokoleń musi zapłacić.
          Ale to jak widze też się nie podoba.
          • wachmistrz_soroka Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:09
            No i ktoś za taką "sprawiedliwość" fundowaną lekka rączką na koszt przyszłych pokoleń musi zapłacić.
            Ale to jak widze też się nie podoba.

Nie podoba się to "szczylom" w wieku 30 lat. Ci,którzy przepracowali już co najmniej 30 lat już tak nie myślą.
            Jak dojdziesz kiedy do wieku 50 lat,nie mówiąc już o 60 latach to przestaniesz się dziwić dlaczego nie możesz tyle ile może 30 latek.
            • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:22
              Ale o co ci chodzi?
              Chcesz zasugerować, że mam 30 lat? Niestety pudło!!!
              Chcesz mnie przekonać, że w wieku 60 lat trudno sie pogodzić z perspektywą pracy do 67 lat.? Też pudło. Mam prawie tyle i i nawet nie brałem pod uwagę pracy krótszej niż jeszcze z jakies 10 lat (conajmniej).
              Ale żeby być rzetelnym w temacie należałoby powiedzieć , że Ci co dziś przepracowali ponad 30 lat najprawdopodobniej nie muszą się obawiać niczego bo w żadnym z proponowanych wariantów zmiany ich nie obejmą.
              • wachmistrz_soroka Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:29
                iq-ok napisał:

> Ale o co ci chodzi?
                > Chcesz zasugerować, że mam 30 lat? Niestety pudło!!!
                > Chcesz mnie przekonać, że w wieku 60 lat trudno sie pogodzić z perspektywą prac
                > y do 67 lat.? Też pudło. Mam prawie tyle i i nawet nie brałem pod uwagę pracy k
                > rótszej niż jeszcze z jakies 10 lat (conajmniej).
                > Ale żeby być rzetelnym w temacie należałoby powiedzieć , że Ci co dziś p
                > rzepracowali ponad 30 lat najprawdopodobniej nie muszą się obawiać niczego bo
                > w żadnym z proponowanych wariantów zmiany ich nie obejmą.

Nie zrozumiałeś mnie. Wiem coś o stanie zdrowia ludzi po 50 i 60 roku życia.Nie każdy pracuje jako nauczyciel,sędzia,czy w biurze.
                Mężczyzna,który przepracował np.30 lat na dole kopalni jest wrakiem,podobnie w innych zawodach wymagających pracy fizycznej w trudnych czy ekstremalnych warunkach.
                • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:50
                  Ale przecież o ile wiem:
                  1. Żaden górnik nie pracuje pod ziemia 30 lat dzis i nikt nie mówi o zmianie w tej materii na przyszłość
                  2. To samo dotyczy innych prac w ciężkich warunkach

A wydaje się , że te demagogiczne argumenty maja udupić wszelką dyskusję o wydłużeniu wieku emerytalnego. Niby dlaczego nie rozmawiać o tym?
                  • wachmistrz_soroka Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 18:02
                    iq-ok napisał:

> Ale przecież o ile wiem:
                    > 1. Żaden górnik nie pracuje pod ziemia 30 lat dzis i nikt nie mówi o zmianie w
                    > tej materii na przyszłość
                    > 2. To samo dotyczy innych prac w ciężkich warunkach

Jesteś tego pewien?
                    Tusk mówiąc o tej reformie wspomniał,że wydłużenie nie obejmie jedynie ludzi bezpośrednio zatrudnionych "na węglu"świadczy to o jednym,że nie ma zielonego pojęcia o pracy na dole,bo akurat przy dzisiejszej mechanizacji najmniej są narażeni na trudne warunki ci,którzy pracują bezpośrednio na węglu.

Inna sprawa. Wyobrażasz sobie 60 letnią pielęgniarkę ,która ma do obsłużenia,ok 25 pacjentów ze średnia wagą powyżej 100kg.
                    Po 50 tym roku życia osteoporoza u wielu kobiet sięga 30% mimo stosowania odpowiednich leków?
                    Podobnych przykładów jest więcej i nie nazywaj tego demagogicznymi argumentami.
                    • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 18:19
                      Nie jest mi znany żaden konkret odnośnie nowej ustawy.
                      I Tobie jak sądzę również nie.
                      Wszelkie rozważania typu "na węglu" czy gdzie indziej nie mają chyba żadnego sensu w tym momencie.
                      A argumenty są demagogiczne bo starają się zastopować wszelką dyzkusję o wydłużeniu wieku emerytalnego nim do niej doszło.
                      Odnośnie pielęniarek. Moja babcia pracowała w tym zawodzie do 63 roku życia (na emeryturę przeszła w 58'). Dożyła 85 lat. Leków na osteoporozę o ile wiem nie przyjmowała.
          • zoil44elwer Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:12
            Gdy dziś 25 % polskich dzieci idzie głodne do szkoły a 60 % narodu jest zagrożone ubóstwem (dane Eurostatu) to "jutro" polskie społeczeństwo będzie zdrowe?
            • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:28
              Oj Elwer fanzolisz.
              Skąd te dane wytrzasnąłeś? Link proszę (wiarygodny).
              Bez eurostatu zaś powiem Ci ,że w ciągu ostatnich 20 lat mimo tej niszczącej "zdobycze socjalizmu i podstawowe zasady sprawiedliwości społecznej" polityki, przeciętna długość zycia jednak znacznie wzrosła i jakoś trzeba będzie sobie z tym poradzić.
              • zoil44elwer Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:37
                Polacy za komuny umierali nawet na katar.Za kapitalizmu żyją z grużlicą,wodogłowiem,sklerozą,niemowlęta częściej umierały dziś nawet najbardziej chore żyją jeszcze z 15 lat więc stąd się wzięła statystyka o zwi9ększonej długości życia Polaków.Zresztą idż na cmentarz to się opamiętasz gdy zobaczysz nagrobki i wiek do jakiego doszli lokatorzy grobów.Polska statystyka o długowieczności Polaków bierze w łeb.10 % zaledwie przekroczyło 70 rok życia.
                • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 17:53
                  Ja Elwer nawet lubię chłopie . Ale konkrety proszę. Jakis link albo cóś. Te które znam przeczą twoim opowieściom ale mogę się mylić:););)
                  • zoil44elwer Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 18:00
                    Linki są na cmentarnych nagrobkach.Żaden PiaR i GUS nie zrobi mi wody z mózgu.
                    • iq-ok Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 18:07
                      Wiesz Elwer mnie też za Gierka było najlepiej bom był młody.
                      I to by było na tyle.
          • wlodzimierz.ilicz Większość około 50-55 roku była wtedy niezdolna 10.02.12, 17:15
            do pracy?
            Skąd takie dane?
            Czy to ci sami, którzy wówczas powtarzali: "Czy się stoi czy się leży, 3 tysiące się należy!".
            To pewno od tego stracili biedacy zdrowie.
            • iq-ok Re: Większość około 50-55 roku była wtedy niezdol 10.02.12, 17:37
              Przeciętny wiek przejścia na emeryturę w Polsce jest na dziś dużo ponizej 60 lat a ta statystyka i tak nie obejmuje emerytur pomostowych i wszelkich rent z różnych tytułów.

> Czy to ci sami, którzy wówczas powtarzali: "Czy się stoi czy się leży, 3 tysiąc
              > e się należy!".

Nie wiem. Odpowiedz sobie sam.
              • wlodzimierz.ilicz Po dojsciu Solidarnosci do władzy ludzi zwalniano 10.02.12, 17:50
                z pracy na wcześniejsze emerytury aby zamaskować faktyczny poziom bezrobocia.
                Dziś płacimy za solidarusze oszustwa.
                • iq-ok Re: Po dojsciu Solidarnosci do władzy ludzi zwaln 10.02.12, 17:56
                  Za oszustwa czyje by nie były drogi Iliczu (solidaruchów czy oszukujacych przed nimi na dużo większa skalę komuchów) musimy zapłacić. To bolesne ale nieuniknione.
                • erte2 Re: Po dojsciu Solidarnosci do władzy ludzi zwaln 10.02.12, 18:49
                  wlodzimierz.ilicz
                  Trudno zgadnąć czy jesteś aż tak głupi czy zaślepiony miłością do komuny.
                  Wszystkie te pomostówki, wcześniejsze emerytury, renty itd. to była rozpaczliwa próba złagodzenia napięć społecznych wywołanych koniecznością zlikwidowania tysięcy firm, fabryk i pegeerów których utrzymywanie pogrążyłoby polską gospodarkę jeszcze bardziej niż była pogrążona.
                  Rzeczywiście, gdyby w jednej chwili zwolnić wszystkich niepotrzebnie w Peerelu zatrudnionych - okazałoby się że bezrobocie wynosiłoby nie 20, a 50 %, co w połączeniu z niezbędnymi reformami finansów mogłoby się okazać mieszanką nie do przeprowadzenia. Niestety, za "ekonomię polityczną socjalizmu" płacimy do dziś, bo owe wszystkie przywileje, specjalne emerytury, niebotyczne odprawy płacone górnikom - to wszystko jest cena jaka jest płacona za 45 lat komuny. Ale w końcu trzeba powiedzieć "dosyć" - bo dalej już rzeczyywiście się nie da.
                  • wlodzimierz.ilicz Zastanów się lepiej jakie bezrobocie byłoby w 11.02.12, 10:23
                    III RP gdyby zwolnić wszystkich niepotrzebnych urzędników, kapelanów i katechetów?
                    Zlikwidować te zbędne powiaty?
                    Rozbuchane "straże miejskie"?
                    Pracowników zajmujących się tylko inwigilacją społeczeństwa?
                    Zanim skrytykujesz Polską Rzeczpospospolitą Ludową porównaj liczbę urzędników w PRL z ich liczbą w III RP.

Doprowadzanie do bankructwa firm z PRL i wyrzucanie pracowników było często robione tylko po to aby je sprzedać za grosze i uwłaszczyć się na nich.
        • erte2 Re: "Bo tak było sprawiedliwie społecznie." 10.02.12, 18:13
          wlodzimierz.ilicz napisał:

..... No tak, czasy sprawiedliwości społecznej już minęły.

Czym różni się sprawiedliwość od sprawiedliwości społecznej ?
          Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego.
          • wlodzimierz.ilicz Nie ma żadnej bezprzymiotnikowej 11.02.12, 10:27
            sprawiedliwości.
            Albo "zwraca" się kamienicznikowi blok odbudowany po wojnie od fundamentów ze środków społecznych i jest to sprawiedliwosć kapitalistyczna albo się nie zwraca i jest to sprawiedliwość społeczna.
            Tertuim non datur.
    • dupetek Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:08
      Gdyby Tusk powiedział, że będzie wprowadzał reformę powoli, to również darłbyś gębę! Żeby pieprzyć głupoty wiele nie trzeba:)
      • wachmistrz_soroka Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:10
        dupetek napisał:

> Gdyby Tusk powiedział, że będzie wprowadzał reformę powoli, to również darłbyś
        > gębę! Żeby pieprzyć głupoty wiele nie trzeba:)

Wystarczy mieć nicka dupetek.
        • dupetek Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:13
          Ale Ty za to jesteś dupkiem!
          • wachmistrz_soroka Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:16
            dupetek napisał:

> Ale Ty za to jesteś dupkiem!

Ja wiem,że chcesz się dowartościować dupletek,tak myślę,że jakbyś miał nicka napletek to byłby to równie dobry nick dla ciebie.
            • zoil44elwer Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:20
              On starozakonny więc nie wspominaj o napletku.
              • dupetek Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:23
                Na psy schodzisz Zoil:(
            • dupetek Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:22
              :)Ulżyło Ci synek? Szkoda, że nawet w swoim wątku nie potrafisz merytorycznie pyskować!:)
              • wachmistrz_soroka Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:24
                dupetek napisał:

> :)Ulżyło Ci synek? Szkoda, że nawet w swoim wątku nie potrafisz merytorycznie p
                > yskować!:)

Synek? znowu chsesz się dowartościować łojciec?
                • dupetek Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:31
                  Poskacz mi jeszcze:)
      • wlodzimierz.ilicz No więc ja proponuje Tuskowi się nie śpieszyć 10.02.12, 17:17
        Bo znów się wygłupi i notowania wpadną pod podłogę.
        • niegracz Najpierw rozliczyć OFE 10.02.12, 17:22
          nazwać rzecz po imieniu-
          Afera finansowa

Rząd w sprawie emerytur
          wespół z ekspertami pokroju prof. Góry działa
          jak Pijane Dziecko we mgle
          i ludzi się

że Jakoś to będzie

Gdy wprowadzano reformę emerytalna OFE
          były wspaniałe wizje i ochy i achy

Teraz będzie podobnie
        • iq-ok Tak , tak. A najllepiej 10.02.12, 18:01
          przkazać władzę Wielkiemu Strategowi albo nowej nadzieji lewicy Millerowi (to juz uzgodnijcie miedzy sobą z niegraczem).
          Oni z pewnością znajda sposób co by wiek emerytalny jeszcze obniżyć i finanse publiczne uzdrowić.
      • zoil44elwer Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:17
        Przecież Tusk od 2007 ma większość parlamentarną,dziś nawet swojego prezydenta.Dlaczego nie reformuje tylko uTyskuje?(mendzi) /Mąż jest mendowaty.W domu non stop mendzi i mendzi(Małgorzata T w wywiadzie dla Tygodnika Solidarność)
    • marbor1 Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 17:57
      Co wy na to, przeciwnicy przedłużenia wieku aktywności zawodowej?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11118527,Debata_premierow__Wiek_emerytalny_od_75__roku_zycia_.html
      • zoil44elwer Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 18:06
        Przy 12 % bezrobociu w kraju i 3 milionach przeważnie młodych na emigracji zarobkowej,gadka o przechodzeniu na emeryturę w wieku 67 lat to propagandowe bicie piany.Zwłaszcza przy takiej zdrowotności Polaków i polskiej służbie zdrowia ten pomysłodawca powinien dostać po mordzie!
      • lika78 Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 18:09
        Tusku funduje wielu Polakom nędzne zasiłki i zapomogi z opieki, kiedy ci wylądują koło 60-ki bez roboty. Ale co go to obchodzi? Rezerwę demograficzną przeżarli, dług publiczny rośnie, to teraz będą spawać finanse publiczne tym, że X Polaków emerytury nie dożyje lub pobierze ją rok czy dwa. A te finanse publiczne potem hojnie obdzielają administrację, emerytury mundurowe, rozdętą budżetówkę...

Nie porównujmy socjalu szwedzkiego i ich rynku pracy z polskim, bo to dwie historie...
      • wlodzimierz.ilicz Oszustwem jest gadanie o "przedłużeniu 11.02.12, 10:33
        aktywności zawdowej".
        Jaka aktywność zawodowa dla 65 latków, gdzie mają pracować?
        Dla nich pracy nie ma.
        Tu chodzi tylko o skracanie czasu wypłacania emerytur: dla mężczyzn od 2 lata a dla kobiet o 7 lat.
        A potem głodni starcy "róbta co chceta".
    • zbysio45 Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 18:12
      Panie premierze pospiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.Paniskie załozenia reformy emerytur podane do publicznej wiadomosci wzbudziły w polskim społeczenstwie duze obawy oraz kontrowersje.Tylko konsultacje społeczne oraz refendum moze rozstrzygnac o formie tej reformy.
      • zoil44elwer Re: Reforma emerytalna w trymiga 10.02.12, 18:58
        Geniusz nawija:W 3 miesiące reforma emerytalna i fertig.To co robił przez 4 i pół roku?/Pitera pisała ustawę antykorupcyjną przez 4 lata,jak mówi,jeszcze dwa miesiące i wprowadziła by ją do Sejmu!!
    • prawdziwy-patriota Czy emeryci głosują świadomie ? 11.02.12, 11:05
      Czy oddając głos na swojego kandydata zawsze masz pewność, że wiesz o nim wszystko i (co najważniejsze) o sobie?

Poniższa ankieta jest anonimowa i może pomóc Ci zadać sobie trudne pytania i być może dokładniej określić, jakie są Twoje poglądy polityczne.

Ankieta jest 4-stronicowa - wystarczy przeczytać instrukcję znajdującą się na każdej stronie.
      Dodatkowo ankieta ocenia spostrzegawczość i pamięć.

Jeśli chcesz wypełnić ankietę - kliknij na poniższy link:

moje-ankiety.pl/respond-10070.html

Ważne jest, aby wypełnić ankietę do końca, mimo że niektóre pytania mogą zaskoczyć.

Głosujmy zgodnie z naszym sumieniem a nie tak jak dyktują nam inni !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka