Dodaj do ulubionych

Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem

02.04.12, 16:16
Właśnie budowany jest "wirtualny pomnik" smoleński: jestesmysmolenskimpomnikiem.pl/
Każdy może dołożyć swoją cegiełkę.
Przyjdzie czas, kiedy na Krakowskim Przedmieściu stanie prawdziwy pomnik.
Większy niż gdyby był zbudowany od razu.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:18
      A dlaczego na Krakowskim Przedmieściu ma stanąć jakiś pomnik związany z katastrofą w Smoleńsku? Przecież nikt tam nie zginął ani nie spoczywa w pokoju...
      • fury11 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 22:06
        Chodzi o to latanie między drzewami we mgle nad nieczynnym lotniskiem na które nikt nikogo nie zapraszał?
    • kolor Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:19
      A czemu na Krakowskim?
      • anwad Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:24
        Bo to miejsce symboliczne - wybrane przez Naród. Bo to tu wszyscy Polacy - niezależnie od politycznych poglądów - zaczęli się gromadzić od 10 kwietnia.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:28
          No i co z tego że się gromadzili? To nie jest powód do stawiania pomnika.
        • kolor Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:28
          tara tara

Nie bedzie. Warszawiacy maja dosc juz PISowskich hucp.
        • behemot17-13 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:53
          przypominam, w tym miejscu stał krzyż, krzyż który miał upamiętniać ofiary katastrofy, krzyż o który tak heroicznie walczyliście, w imię którego byliście zdolni do niebywałej agresji, walczyliście dopóki były reflektory, kamery, mikrofony. co się stało z waszym symbolem, pomnikiem? kiedy został cichaczem(fakt)przeniesiony do kościółka, opuściliście go. jak wam nie wstyd celebryci, bo inaczej was nie można nazywać.
        • bogucjusz Paruset oszołomów to nie Naród. n/t 02.04.12, 17:11
        • yoma Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:34
          > zaczęli się gromadzić od 10 kwietnia.

I tak sobie do tej pory stoją... :D
        • mariner4 To nie jest miejsce na comiesięczne spędy 02.04.12, 17:40
          bydła.
          M.
        • snajper55 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 01:18
          anwad napisała:

> Bo to miejsce symboliczne - wybrane przez Naród. Bo to tu wszyscy Polacy - niez
          > ależnie od politycznych poglądów - zaczęli się gromadzić od 10 kwietnia.

Co nie znaczy, że ci, którzy tam się gromadzili chcą tam pomnika. Czego jestem najlepszym przykładem. Pomnik ofiarom wypadku? Pomnik najgorszemu Prezydentowi wolnej Polski? Już pochówek tego nieudacznika na Wawelu był obrazą dla wielkich Polaków tak pochowanych. Pomnik byłby obrazą dla tych, którzy pomnikami zostali uhonorowani.

S.
        • tornson Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:33
          anwad napisała:

> Bo to miejsce symboliczne - wybrane przez Naród. Bo to tu wszyscy Polacy - niez
          > ależnie od politycznych poglądów - zaczęli się gromadzić od 10 kwietnia.
          I wszyscy, niezależnie od politycznych poglądów (jeden jedyny wyjątek PiS) nie życzą sobie tam żadnych pisowskich pomników.
      • bogucjusz Ku przestrodze przyszłym prezydentom. 02.04.12, 17:08
        Przekaz pomnika oczywisty - "będziesz bufonem, jak Lech Kaczyński - skończysz, jak on".

---
        "Ląduj, dziadu!"
      • zapijaczony_ryj Bo panprezes tam co miesiac hold składa! 03.04.12, 13:46
        kolor napisał:

> A czemu na Krakowskim?

Zamiast na symbolicznym pomniku brata na Powązkach, lub na Wawelu czy w Smoleńsku.
        Un tak "Kce' i tak ma być do jego smierci!
    • m.c.hrabia [...] 02.04.12, 16:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • anwad Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:23
        Przekroczyłeś granice - zostajesz wyszarzony.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:23
          A ja? A ja? Ja też chcę!
        • damakier1 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:38
          anwad napisała:

> Przekroczyłeś granice - zostajesz wyszarzony.

Spodziewałam się, że raczej wyszarzysz gołębie.
        • m.c.hrabia Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:08
          załamka
          wpadnę w stres przez ciebie:)
          • yoma Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:33
            Rozumiesz Hrabio, a potem wądzia się dziwi, dlaczego tylko ona pisze w tych wątkach :D
            • m.c.hrabia Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:36
              nie chcę się ortografii czepiać
              ale M ci się odwróciło :)
              • yoma Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:57
                Ups, faktycznie. Przepraszam :)
    • czan-dra Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:23
      anwad napisała:

Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem

To sobie bądźcie, jak Wam z tym dobrze, to co ja mam do tego...
    • mike.recz Kolejny odjazd sekty swawolnych wolaków. 02.04.12, 16:29
      Przemysł smoleński zaś doi swoich frajerów ile wlezie:

niezalezna.pl/uploads/foto/2012/03/13_musieli_zginac.jpg
      "Z obszernego fachowego wywiadu z wybitnym polskim specjalistą lotniczym od budowy płatowców dowiedzą się Państwo, dlaczego zamach terrorystyczny jest najbardziej prawdopodobną hipotezą katastrofy 10 kwietnia 2010 r. Szczegółowe wyjaśnienia naszego eksperta – autora wielu naukowych publikacji – to gotowy materiał dla prokuratorów badających przyczyny tej katastrofy, wyjaśniający nie tylko, jak mogło dojść do tragedii, ale także, w jaki sposób biegli prokuratury mogą to zweryfikować.

Specjalne książkowe wydanie „Gazety Polskiej” pt. „Musieli zginąć” zawiera także nowe fakty przemawiające za tym, że Tu-154 został zniszczony w wyniku działania osób trzecich, a także opis działań władz polskich i rosyjskich, nieznanych opinii publicznej, zmierzających do ukrycia śladów, które mogłyby wskazać na prawdziwy przebieg katastrofy."
      • albwu Re: Kolejny odjazd sekty swawolnych wolaków. 02.04.12, 16:35
        "........Bo to miejsce symboliczne - wybrane przez Naród. Bo to tu wszyscy Polacy - niezależnie od politycznych poglądów - zaczęli się gromadzić od 10 kwietnia.....".

A na spotkanie z Janem Pawłem II Polacy zgromadzili się na Stadionie X-Lecia (dzisiaj - Narodowym). Czy tam ma stanąc też pomnik Papieża ?
        • alojsp Re: Kolejny odjazd sekty swawolnych wolaków. 02.04.12, 23:05
          Więc niech przyjdą wszyscy i każdy się wyszczy.
      • zgred-zisko Re: Kolejny odjazd sekty swawolnych wolaków. 02.04.12, 16:38
        A inni wybitni uczeni twierdzili, że Ziemia jest płaska i spoczywa na grzebiecie wielkiego żółwia. A jeszcze inni wybitni uczeni twierdzili, że cesarz Japonii jest bogiem.
    • szwampuch58 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 16:33
      Dokladam moja:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,134790150,134790150,Jaki_fajny_tekst_o_tragedii_w_Smolensku.html
    • bogucjusz Pomnikiem Bufonady, Pieniactwa i Głupoty. 02.04.12, 16:59
      Czyli wszystkiego, co kacze i co do katastrofy doprowadziło. Propagujcie zatem ten Pomnik, PiSdioci - innym ludziom ku przestrodze.

---
      "Ląduj, dziadu!"
    • zgred-zisko Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:05
      A dlaczego w komitecie nie ma pana Karskiego. Tak bardzo zasłużonego dla bezpieczeństwa lotów głowy państwa
    • piq stanie zamiast tego chodnika,... 02.04.12, 17:41
      ...który z niewiadomych powodów uznajecie za święty? E, chyba ci się, wądziu, zdaje. Tam ludzie chodzą przecież na co dzień, oprócz czasu tych waszych pociesznych przepędów z biało-pomarańczowymi szmatami pomazanymi w literki. Nie zabierzecie ludziom chodnika, kochanie, bo was rozniosą na butach i będzie znowu powód do tradycyjnego wądziowo-jarosławowego mazania się i żałosnych skarg niegodnych Polaka.
    • venus99 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:56
      ja nie jestem żadnym pomnikiem a szczególnie smoleńskim.nie mam nic wspólnego z breweriami pisuarowych paranoików.
    • yoma Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 17:58
      > Każdy może dołożyć swoją cegiełkę.

Wanda, a zezwolenie na zbiórkę publiczną jest?
      • artjomka Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 07:24
        yoma napisała:

> > Każdy może dołożyć swoją cegiełkę.

A ja mysle, ze niejednemu powinno sie dolozyc - cegieka!
        Moze po takiej dokladce wytrzezwieja i spadna wreszcie na ziemie!
        Pozdro!
        Polska Kargulem silna!
    • ave.duce Bądźcie. 02.04.12, 18:24
      Już byliście TU154, to i pomnikiem możecie zostać.
      • m.c.hrabia Re: Bądźcie. 02.04.12, 18:37
        ave.duce napisała:

> Już byliście TU154, to i pomnikiem możecie zostać.

gołębie będą miały radochę:)
    • wlodzimierz.ilicz Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 18:28
      To jednak wstyd, że Pomnik Smoleński wybudowano z takich głupków...
    • calun_torunski przyjdzie odwilz i sie wszystko rozpusci 02.04.12, 18:40
      zaden balwan lata nie doczeka

takie jest odwieczne prawo przyrody
    • erte2 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 21:42
      anwad
      Jesteście, owszem, pomnikiem - ale totalnego skretynienia i głupoty posuniętej aż do granic możliwości oraz chamstwa i cynizmu. Jestem przekonany że gdyby nie wasza gra trupami, gdyby nie wasze ciągłe epatowanie tą tragedią, gdyby nie zawłaszczanie jej do cynicznej gry politycznej (a przecież zginęli w niej przestawiciele różnych opcji politycznych, załoga, borowcy i duchowni), gdyby nie ta wasza bezczelna hucpa i chamstwo - gdyby, powtarzam , nie to wszystko - ten pomnik dawno by już stał. Ale dopóki nie przestaniecie bezpodstawnie i bezczelnie oskarżać wszystkich o rzeczy najgorsze, dopóki nie skończycie z tą smoleńską sraczką - doputy ten pomnik nie stanie. Bo w takiej atmosferze po prostu stanąć nie może.
      • porannakawa01 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 22:20
        erte2 napisał:

> anwad
        > Jesteście, owszem, pomnikiem - ale totalnego skretynienia i głupoty posuniętej
        > aż do granic możliwości oraz chamstwa i cynizmu. Jestem przekonany że gdyby ni
        > e wasza gra trupami, gdyby nie wasze ciągłe epatowanie tą tragedią, gdyby nie z
        > awłaszczanie jej do cynicznej gry politycznej (a przecież zginęli w niej przest
        > awiciele różnych opcji politycznych, załoga, borowcy i duchowni), gdyby nie ta
        > wasza bezczelna hucpa i chamstwo - gdyby, powtarzam , nie to wszystko - ten pom
        > nik dawno by już stał. Ale dopóki nie przestaniecie bezpodstawnie i bezczelnie
        > oskarżać wszystkich o rzeczy najgorsze, dopóki nie skończycie z tą smoleńską sr
        > aczką - doputy ten pomnik nie stanie. Bo w takiej atmosferze po prostu stanąć n
        > ie może.

Pomnik w Warszawie za sprawą pisowskich radnych nie stanie - uchwalili bowiem za czasów gdy Lech Kaczyński Prezydentem Warszawy był(bojąc się postawienia pomnika Kuroniowi), że żaden pomnik osobie mniej niż 5 lat temu zeszłej - w Warszawie nie powstanie. Tak sobie szczelili fpłetfem.
        Wywinąć się z tego niesposób.
        Więc wirtualne stawiają - a to na skwerku - piramidka z pięciu gibkich a wysportowanych pisowców, a to na trawniczku - piesek na suczce i na to jeszcze kokardka. I tak wirtualnie czczą. Tego co sami zabronili.
      • mietowe_loczki Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 07:54
        Brawo. Takie rzeczy naprawdę trzeba mówić głośno.
    • icek.goldberg Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 23:02
      A kupka może być? Chętnie dołożę (w czynie społecznym)
      • baabeczka Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 02.04.12, 23:29
        Upajanie sie nieszczesciem?
        szok
        • porannakawa01 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 00:01
          baabeczka napisała:

> Upajanie sie nieszczesciem?
          > szok

Facet za grupką, która się wysypała w środku nocy z pubu - zaczepia, mędzi aż wreszcie ktoś mu mówi - a idźże bo ciebie ktoś w końcu w upę kopnie.
          A ten ci w głos zaczął pokrzykiwać, że nieszczęsnego eja chcą w upę kopnąć i wzywał policję o dyskryminowanie mniejszości eksualnych.
          Podobnie jak i ci z Przedsiębiorstwa Holocaust.
          Te same metody, podobne odebrane i oczekiwane dalsze korzyści finansowe z jazdą na użalaniem się nad tymi co już ich nie ma.
    • hal9000 Same pomniki klęsk i katastrof? 02.04.12, 23:58
      Przyjdzie czas, kiedy na Krakowskim Przedmieściu stanie prawdziwy pomnik. Większy niż gdyby był zbudowany od razu.

Mam nadzieję, że nigdy nie powstanie.

Jaką przyszłość ma naród, którego uczy się świętować klęski i katastrofy???
      • porannakawa01 Re: Same pomniki klęsk i katastrof? 03.04.12, 00:04
        hal9000 napisał:

> Przyjdzie czas, kiedy na Krakowskim Przedmieściu stanie prawdziwy pomnik. Wi
        > ększy niż gdyby był zbudowany od razu.

>
        > Mam nadzieję, że nigdy nie powstanie.

Przecież już stoi.
        Książę Poniatowski na koniu.
        Kaczyńskiego Lecha tam dosadzić, na łbie konia, miedzy uszami?
        Tylko dlaczego?
        • hal9000 Re: Same pomniki klęsk i katastrof? 03.04.12, 00:15
          > Kaczyńskiego Lecha tam dosadzić, na łbie konia, miedzy uszami?

Obok, na ośle. ;)
          • porannakawa01 Re: Same pomniki klęsk i katastrof? 03.04.12, 02:19
            hal9000 napisał:

> > Kaczyńskiego Lecha tam dosadzić, na łbie konia, miedzy uszami?
            >
            > Obok, na ośle. ;)
            Ten osiol tez zginal.
            Byl w samolocie.
            Szef Biura Bezp. Narodowego nie zauwazyl, ze tylu generalow w jednym samolocie?
            Caly sztab, gownodowodzoncy - i nie ruszylo go?
            On pewnie myslal, ze to jeszcze nastepna fucha przy ktorej nie trzeba myslec.
            Te spady pisiowe co to przygarniete byly do koryta to taka mentalnosc mialy?
            • ta Re: Same pomniki klęsk i katastrof? 03.04.12, 03:51
              Wpakowanie w jeden samolot sztabu generalnego razem z prezydentem to taki szczyt głupoty, że to, iż tzw "cały świat" nie nazwał nas jeszcze Głównymi Idiotami Planety, to doprawdy dowód najwyższego zażenowania.

Pomnik smoleński na Krakowskim byłby pochwałą tejże, nomen omen, fruwającej głupoty i na wieki wieków wstydem.

Tablice pamiątkowe, pomnik na Powązkach, pomnik w Smoleńsku (będzie) i wieczny spoczynek pary prezydenckiej na Wawelu to mało?

Pan Jarozbaw powinien pod opieka psychoterapeutów i psychiatrów dać sobie wreszcie szansę na przeżycie żałoby i nie maltretować rodaków i siebie.
    • zuzkazuzka111 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 07:10
      > Przyjdzie czas, kiedy na Krakowskim Przedmieściu stanie prawdziwy pomnik.
      > Większy niż gdyby był zbudowany od razu.

Strona jest fajna i to jest dobry pomysł.
      Ale nie widzę powodu by stawiać na Krakowskim Przedmieściu pomnika dla ofiar .
      Realny pomnik powinien być zrealizowany w/g mnie jako ten pomnik światełek w jakimś przyjaznym miejscu. Może w parku? Może na Polu Mokotowskim?
      Na Krakowskim Przedmieściu to trzeba jedynie prawdziwego Prezydenta umieścić, a tego wysłać z powrotem do Ruskiej Budy.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 07:50
        A jak umieścicie tego prawdziwego prezydenta?
        • zuzkazuzka111 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 08:01
          > A jak umieścicie tego prawdziwego prezydenta?

Będą wybory, albo prezydent gdzieś poleci...
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 08:10
            Sugerujesz że znów nie ma obsadzonego stanowiska ambasadora w Bratysławie?
            • zuzkazuzka111 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 08:15
              > Sugerujesz że znów nie ma obsadzonego stanowiska ambasadora w Bratysławie?

Nic nie sugeruję. Bardzo mi się podoba nazwa miejscowości Ruska Buda.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 08:21
                To akurat nie jest dziwne patrząc na twoją rusofilię.
      • ta Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:10
        uzkazuzka111 napisała:
        > Na Krakowskim Przedmieściu to trzeba jedynie prawdziwego Prezydenta umieścić, a
        > tego wysłać z powrotem do Ruskiej Budy.

Ekshumować znaczy się ? To ostatnio takie modne.

Przypominam ci, że obecnie urzędujący Prezydent RP został wybrany w demokratycznych wyborach. Masz inne pomysły na "umieszczanie" prezydentów RP na Krakowskim Przedmieściu?
      • anwad Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:29
        Nie zgadzam się. Ludzie chcą pomnika na Krakowskim Przedmieściu, bo tu się co miesiąc (a nawet codziennie o 21) spotykają, a przestrzeń publiczna w centrum miasta powinna być żywa.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:48
          U mnie na ulicy też się spotykają ludzie. Czy z tego powodu ma tam stanąć pomnik? Byłaby to żywa przestrzeń w mieście, o ile pomnik w ogóle może być żywy.
        • hal9000 Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:55
          Nie zgadzam się. Ludzie chcą pomnika na Krakowskim Przedmieściu, bo tu się co miesiąc (a nawet codziennie o 21) spotykają, a przestrzeń publiczna w centrum miasta powinna być żywa.

To może w metrze? Tam jest największy ruch...
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 13:57
            Albo na Okęciu? Tam i ludzi dużo, i samoloty latają...
    • indeed4 Oj, Anwadzia... 03.04.12, 07:59
      widzisz, a ja przeczytałem te "jesteśmy" i już sobie Ciebie zacząłem wyobrażać jako pomnik... Syrenka!

Prawda, że piękna wizja? Bojowa Anwadzia z mieczem i tarczą w ręku, topless ... :-O
      • ave.duce Re: Oj, Anwadzia... 03.04.12, 09:11
        indeed4 napisał:

> Bojowa Anwadzia

z towarzyszem

sztukaantyku.blog.polityka.pl/wp-content/uploads/2010/09/kolkhoznitsa.jpg
      • yoma Re: Oj, Anwadzia... 03.04.12, 09:44
        > Bojowa Anwadzia z mieczem i tarczą w ręku, topless ...

"Anwandzia wiodąca lud na barykady"? :D
        • indeed4 Re: Oj, Anwadzia... 04.04.12, 00:06
          Taaak! Właśnie tak... niezłomna, oddana Sprawie Heroina z Krakowskiego Przedmieścia - Anwadzia...

• yoma Re: Oj, Anwadzia... 04.04.12, 11:20
            Zalegalizować Heroinę! :D
      • erte2 Re: Oj, Anwadzia... 03.04.12, 09:52
        indeed4 napisał:
        ...Bojowa Anwadzia z mieczem i tarczą w ręku, topless ...

Przestań ! Pomnik nie może być aż tak odrażający !!!
      • mariner4 A może ten Batman ze Świebodzina? 03.04.12, 13:26
        On taki piękny! Tylko dlaczego postawili go d... do Polski?
        M.
      • tw_wielgus Re: Oj, Anwadzia... 03.04.12, 13:43
        Miecz, tarcza... Dorzucę jeszcze rybi ogon.
        • yoma Re: Oj, Anwadzia... 04.04.12, 11:21
          Czyli taką płetwę do strzelania sobie.
    • zgred-zisko Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 10:20
      A Pokolenie JPII to się przyłączy, przekształci, czy będzie nadal działać prężnie, ale osobno?
      • icek.goldberg Trzy w jednym 03.04.12, 11:23
        Jak tylko prezes zostanie premierem, prezydentem i prymasem jednocześnie, cała Warszawa zostanie przebudowana na pomnik dupy wołowej
    • tornson Macie już PiSdki swój pomnik więc o co wam jeszcze 03.04.12, 13:31
      biega?
    • mariner4 A jak tam Wasz namiot na Krakowskim? 03.04.12, 13:43
      Stoi? Zimą było igloo? Coś cicho o tym.
      M.
    • wariant_b A ja Gołąbkiem Pokoju 03.04.12, 15:16
      Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem - napisała anwad
    • chateau Re: Jesteśmy Smoleńskim Pomnikiem 03.04.12, 15:19
      Uprzedzaj, że będzie się kręcić. Niektórym może się zrobić niedobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka