Dodaj do ulubionych

Czego i kogo zazdroszcze Czechom ???????

19.06.04, 22:31
Prezydentów od W. Havla ( włacznie) i reprezentacji w piłce noznej. Mecz
jakie sie chce ogladać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Eko Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 22:52
      camille_pissarro napisał:

> Prezydentów od W. Havla ( włacznie) i reprezentacji w piłce noznej. Mecz
      > jakie sie chce ogladać.

Dokładnie tak!!!
      Ale to jest naród o zupełnie innej mentalności i kulturze.
      Mały ale bardzo Wielki.
    • Gość: Eko Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 22:54

A co do zazdrości, to mogę jeszcze napisać, że poza ww, zazdroszczę im również
      porządku, jaki mają w swoich miastach i osiedlach, o czym można się przekonać
      przekraczając naszą południową granicę.
      • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 19.06.04, 23:02
        U nas w tym zakresie , powoli ale zmiany są widoczne.Natomiasy nie miałbym nic
        przeciwko temu co tam zrobiono z "aparatczykami" z ubiegłego systemu.
        To jeden z aspektów , który zdecydownie różni ich "aksamitną rewolucje " od
        naszej , nie mówiąc o wymiernych korzyściach z tego płynących.....
        • clarence Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 19.06.04, 23:32
          A ja Hrabala,Formana,Szwejka:) i też futbolistów!!!

> U nas w tym zakresie , powoli ale zmiany są widoczne.Natomiasy nie miałbym
          nic
          > przeciwko temu co tam zrobiono z "aparatczykami" z ubiegłego systemu.
          > To jeden z aspektów , który zdecydownie różni ich "aksamitną rewolucje " od
          > naszej , nie mówiąc o wymiernych korzyściach z tego płynących.....

Tu siecamille_pissarro napisał:

nic

nic

Tu sie nie zgadzam,dekomunizacja to lek na wiekszosc polskich chorób - dla mało
          inteligentnych.

• Gość: miki Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.04, 23:36
            Havel zadnego buraka nie wpuscil na Hradczany.
            • Gość: Katarzyna Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.sympatico.ca 20.06.04, 01:22
              Czesi to od stuleci prawdziwi Europejczycy, natomiast polskie korzenie, tradycje i poziom
              cywilizacyjny pochodzi ze Wschodu. Wystarczy sie przejechac samochodem po Czechach,
              zeby zobaczyc jak daleko w tyle dalej jest Pomroczna. Tam wszystko zaczelo sie od Husa,
              a Pomroczanie do dzis dnia czcza papieza ... szkoda gadac!
              • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 09:59
                C o ty chrzanisz?? To widocznie ty masz pomroczność jasną.
                Irlandia jest katolickim krajem i stoi obecnie jeszcze lepiej niz Czechy , to
                samo Hiszpania , Włochy.Nie ma ten fakt żadnego przełozenia. Wazniejsze sa
                uwarunkowania historyczne ale innej natury np. fakt pozbawienia przez trójke
                zaborców państwowości Polski na przestrzeni blisko 200 lat.
                • Gość: http://pamietamy.t Re: bajdurz dalej beda wlochy i "czyste ręce" IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:34
                  albo meksyk tez katolicki

czesi przedewszystkim maja niskie bezrobocie
                  i nie rozwalali gospodarki pod rzadami balcerowicza
                  w imie zydowskiej spekulacji
                  byli zbyt malym karajem aby zlodziejstwo
                  uszlo uwadze wiekszosci spoleczenstwa

www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml
                  pamietamy.tripod.com
                • stefan4 Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 10:51
                  camille_pissarro:
                  > Wazniejsze sa uwarunkowania historyczne ale innej natury np. fakt pozbawienia
                  > przez trójke zaborców państwowości Polski na przestrzeni blisko 200 lat.

Czesi byli pozbawieni państwowości dłużej. Panowanie Habsburgów rozpoczęło się
                  tam w pierwszej połowie XVI wieku i w trakcie jego trwania czeska państwowość
                  kurczyła się i kurczyła. Aż do 1918.

Ale masz rację, że zaborca był jeden a nie cała trójca.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                  • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 11:50
                    stefan4 napisał:

OK, mieli szczęscie , że tym zaborcą była Austria z Franciszkiem Józefem bo do
                    dzis widoczne są róznice pomiędzy Galicją a np. Kongresówką. Analogicznie w
                    Wielkopolsce pod zaborem Pruskim do dziś sa widoczne efekty tamtej
                    indoktrynacji w mentalności autotchtonów tego rejonu - a przede wszystki w
                    warstwie ekonomicznej.To dzis w Wielkopolsce jest najwięcej firm prywatnych ,
                    które dynamicznie sie rozwijaja ( pomijam casus J.Kulczyka ).Czechy zyskały
                    wbrew pozorom tez po "aksamitnym rozwodzie " ze Słowacja. To w jego wyniku
                    bezrobocie jest tam mniejsze a i sprawy ekonomiczne toczą się juz inna ścieżka
                    rozwoju.
                    > Czesi byli pozbawieni państwowości dłużej. Panowanie Habsburgów rozpoczęło
                    się
                    > tam w pierwszej połowie XVI wieku i w trakcie jego trwania czeska państwowość
                    > kurczyła się i kurczyła. Aż do 1918.
                    >
                    > Ale masz rację, że zaborca był jeden a nie cała trójca.
                    >
                    > - Stefan
                    >
                    > www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                  • kantroll Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 11:56
                    stefan4 napisał:

> Ale masz rację, N?e zaborca był jeden a nie cała tru?jca.

No a Watykan to co jak nie zaborca? Nawet gorszy, bo zawladnal umyslami wielu prostakow w
                    Polsce na dobre! Jak tu juz ktos zauwazyl, Polska bardziej przypomina Meksyk ... smutne!
    • jk13 Ja zazdroszczę im... 20.06.04, 01:27
      oprócz wspomnianych już, świetnie zorganizowanej bazy turystycznej w rejonach
      górskich.
      Ech, żeby tak w Polsce...
      • Gość: ws Re: Ja zazdroszczę im... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.04, 17:33
        jk13 napisał:

> oprócz wspomnianych już, świetnie zorganizowanej bazy turystycznej w rejonach
        > górskich.
        > Ech, żeby tak w Polsce...
        Chyba dawno w polskich gorach nie byłeś. Czesi tu akurat mogą uczyć się od nas.
    • Gość: golden thought Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 01:29
      ja rowniez zazdroszcze im prezydentow, na Havlu zaczynajac i na Havlu konczac.
      No i oczywiscie pilkarzy, chociaz, niestety, moge tylko czytac o ich
      poczynaniach, bo w Ameryce mecze daja tylko na jakiejs cholernej kodowanej
      stacji.
      • Gość: P-77 Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 10:38
        Dodałbym jeszcze Bogumiła Hrabala i cykl o Szwejku.
        Z drugiej storny oni moga nam zazdrościć Balcerowicza - ich prywatyzacja
        kuponowa okazała się niewypałem.
        A reprezentację piłkarską mają faktycznie dobrą - chciałbym, żeby w finale
        spotkali się z Francją - akurat tym dwóm zespołom kibicuje.
        • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 12:06
          No nie przeceniaj, naszą prywatyzacje robił J.Lewandowski i tez była do
          niczego , nie pamiętasz juz co to były NFI ?????
          L.Bacerowicz to zupełnie inna historia, to reforma ekonomiczna i monetarna
          bez , której bylibysmy w okolicach Białorusi, Ukrainy , Bułgarii i Rumunii a Eu
          bylibysmy nawet chyba poźniej albo wcale... ( co nie znaczy, ze ta wypowiedx ma
          identyfikować euroentuzjastą - nic bardziej mylnego )
          • Gość: http://pamietamy.t Re: balcerowicz i lewandowski dwaj zlodzieje IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 13:07
            z tej samej prl-owskiej nomenklatury

www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml
            pamietamy.tripod.com
            • Gość: miki Re: balcerowicz i lewandowski dwaj zlodzieje IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 08:41
              Przed Balcerowiczem i Lewandowskim Polska byla rowna Bialorusi.Sprawdz w
              rocznikach statystycznych.Mielismy taka sama strukture przemyslu,pdobna siec
              drog itd.Roznilo nas natomiast to ze oni nie mieli kartek na
              buty,kielbase,papierosy etc.,zadluzenia zagranicznego i stanu wojennego.
              Porownaj to z stanem dzisiejszym.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 21.06.04, 10:33
          Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Dodałbym jeszcze Bogumiła Hrabala i cykl o Szwejku.
          > Z drugiej storny oni moga nam zazdrościć Balcerowicza - ich prywatyzacja
          > kuponowa okazała się niewypałem.
          > A reprezentację piłkarską mają faktycznie dobrą - chciałbym, żeby w finale
          > spotkali się z Francją - akurat tym dwóm zespołom kibicuje.

-Na szcęście Balcerowicza Czessi nie mają i to im wyszło na dobre! Mają za to
          Clausa też ekonomistę ale o mniejszym zacięciu ideologicznym niż nasz Balcerek
          a poza tym..choć masy tam są zateizowane to jednak elity są religijne (pomijam
          Havla i lewicę czeską) a u nas jest na odwrót masy religijne a elity zateizowane
          i może to stąd te nasze problemy...
          • behemot.to.kot Oszol, Ty pójdź na Żywot Briana. 22.06.04, 09:13
            oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Gość portalu: P-77 napisał(a):
            >
            > > Dodałbym jeszcze Bogumiła Hrabala i cykl o Szwejku.
            > > Z drugiej storny oni moga nam zazdrościć Balcerowicza - ich prywatyzacja
            > > kuponowa okazała się niewypałem.
            > > A reprezentację piłkarską mają faktycznie dobrą - chciałbym, żeby w finale
            >
            > > spotkali się z Francją - akurat tym dwóm zespołom kibicuje.
            >
            >
            > -Na szcęście Balcerowicza Czessi nie mają i to im wyszło na dobre! Mają za to
            > Clausa też ekonomistę ale o mniejszym zacięciu ideologicznym niż nasz
            Balcerek
            >
            > a poza tym..choć masy tam są zateizowane to jednak elity są religijne
            (pomijam
            > Havla i lewicę czeską) a u nas jest na odwrót masy religijne a elity
            zateizowan
            > e
            > i może to stąd te nasze problemy...
            • behemot.to.kot Re: Oszol, Ty pójdź na Żywot Briana. 22.06.04, 09:20
              za wcześnie mi się wysłało.

> oszolom.z.radia.maryja napisał:
              > > a poza tym..choć masy tam są zateizowane to jednak elity są religijne
              > (pomijam
              > > Havla i lewicę czeską) a u nas jest na odwrót masy religijne a elity
              > zateizowan
              > > e
              > > i może to stąd te nasze problemy...

nic bardziej mylnego. i masy, i elity są zlaicyzowane. nie ma takiego
              pomieszania religii i polityki, jak np. u nas .
        • cumtroll Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 21.06.04, 17:28
          Gośs? portalu: P-77 napisał(a):

> Dodałbym jeszcze Bogumiła Hrabala i cykl o Szwejku.
          > Z drugiej storny oni moga nam zazdrościs? Balcerowicza - ich prywatyzacja
          > kuponowa okazała się niewypałem.
          > A reprezentację piłkarskI? majI? faktycznie dobrI? - chciałbym, N?eby w finale
          > spotkali się z FrancjI? - akurat tym dwu?m zespołom kibicuje.

Ciekaw jestem co Pepiki sadza o "prywatyzacji" Domow Centrum, Banku Slaskiego, aptek,
          Stoczni ... ciekawe tez co mysla o Kwasniewskim i jego "bolach" kolana, hehe?
      • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 20.06.04, 12:02
        A to ciekawe dlaczego na V.Havlu kończąc ?? Czyżby dlatego , że aktualny
        prezydent Vaclav Klaus - nota bene przyjaciel torysów nie popada w skrajność i
        nie uważa, że uniwersalnym lekiem na wszystkie bolączki są USA.I przytaczam te
        słowa ja , którego uczucia sa dalekie od amerykanofoba.
        • Gość: Katarzyna Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.sympatico.ca 20.06.04, 12:17
          Ciekawe co by o tym powiedzial Kataryna? Jego dziadek walczyl u Szweja ...
        • Gość: golden thought inna klasa IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 03:00
          wiedzialem, ze mnie przylapiesz na nielubieniu Klausa :)
          Ale sorry, nie chce mi sie uzasadniac. Jaki kon jest, kazdy widzi. Jego poglad
          w sprawie Ameryki nie ma dla mnie znaczenia. Pamietam, jak chamsko sie
          zachowywal wobec Havla albo jak bezczelnie walczyl o prezydenture (zupelnie jak
          u nas Vytek Prytek vel Waldek Pawlak), albo jak bezczelnie ukladal sie z
          socjaldemokracja, by wykosic wszelka opozycje. No widzisz, jednak podalem
          uzasadnienie.
          • camille_pissarro Re: inna klasa 21.06.04, 19:28
            Zgoda, V.Havel miał klasę ale od pewnego czasu spora część Czechów kontestowała
            jego poczynania.Z kolei zdaję sobie sprawe , że nikt nie jest bez wad w osobie
            V.Klausa ja widze np. zbyt pewność siebie i zarozumiałość.ALe jeżeli to śa
            jedyne z wad to wolę V.Klausa od np. naszego "fircyka w zalotach"....
    • Gość: karo Piwa i Nedveda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 12:24
      Tego można im zazdrscic.
      • Gość: Ala Praga IP: *.client.comcast.net 21.06.04, 06:49
        A ja im zazdroszcze ich stolicy. Jak juz koledzy z mojego zakladu
        wyjezdzaja do Europy na wakacje to zawsze zalicza Prage, a nigdy Polski.
        • ayran Re: Praga 21.06.04, 10:32
          Gość portalu: Ala napisał(a):

> A ja im zazdroszcze ich stolicy. Jak juz koledzy z mojego zakladu
          > wyjezdzaja do Europy na wakacje to zawsze zalicza Prage, a nigdy Polski.

Praga ma bodaj najwięcej nieuczciwych kelnerów i restauratorów we wszystkich
          europejskich stolicach położonych w krajach uważanych za w miarę cywilizowane.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Praga 21.06.04, 10:36
            potwierzdam! to naciągacze! a kiedyś w czeskim zajeździe zamówiłem sobie zupę z
            kuraka...sama woda z tluszczem...ohyda!
            • Gość: miki Re: Praga IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 11:48
              czechy nazywane sa "najwiekszym burdelem nowoczesnej Europy"Oszolom dostal
              wode,ja w Trutnow o godz 13 nie dostalem knedlikow(wyszly)byl tylko gulasz z
              podrobow drobiowych,zastawa byla jak w latach piedziesiatyc,sztucce
              aluminiowe.Piwo w restauracji obok.Tam wygladalo (w tej restauracji)jak w
              podrzednej wiejskiej pijalni piwa w latach 80-tych.Brud,wybite szyby w drzwiach
              i pelno "jednorekich bandytow".W sklepach jak za komuny.Zaopatrzenie podobne.W
              sklepie AGD cale skrzynki jakichs srubek jednakowych specjalnych do maszyny do
              szycia,lewych kolek do wozkow(prawych nie dowiezli).Bylo sporo,maszynek do
              miea,i inych ustrojstw produkcji ZELMERU,sprzedawcy przysiegali ze to wylacznie
              produkcja Czeska.Do tego trudnosci z wymiana pieniedzy(€).Bank nie
              wymienial,jadynie bioro podruzy za horedalna cene.To wszystko dzialo sie na
              ladnie odrestaurowanym rynku,(nawierzchnia i fasdy domow)w miescie pelnym
              reklam zachodnich(Niemieckich) firm.Moi znajomi zwariowani na punkcie nart
              czesto jezdza do Harachow.Tam jezdza,jednak spia przy granicy w Polsce.W Polsce
              rowniez(pomimo wyzszych cen)jedza.Takie czechy zobaczlem.Dziekuje,wole Polske
              (no moze jeszcze Harachow by sie nam przyda,jednak klimatu nie przeskoczymy)
              • ayran Re: Praga 21.06.04, 13:36
                Ale ja tylko pisałem o tej jednej ciemnej stronie samej Pragi, której urody nie
                przyszłoby mi do głowy kwestionować. Podobnie jak nie do zakwestionowania jest
                wyższość czeskich piłkarzy nad piłkarzami polskimi, czeskiego piwa nad piwem
                polskim (choć tu dystans się zmniejsza), czy samochodów z Mlada Boleslav nad
                samochodami z Tychów czy Bielska-Białej.
                • Gość: GT no i tak IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 01:21
                  czy czeskich pisarzy nad polskimi (ale, na szczescie, nie poetow)
            • Gość: wartburg Re: Praga IP: *.b.dial.de.ignite.net 21.06.04, 14:45
              oszolom.z.radia.maryja napisał:

> potwierzdam! to naciągacze! a kiedyś w czeskim zajeździe zamówiłem sobie zupę
              z
              >
              > kuraka...sama woda z tluszczem...ohyda!

poznali się na tobie...
              • Gość: GT szkoda, ze wyszedl z tego calo IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 00:16
                Niechaj no oszol uwaza, bo nastepnym razem dostanie trucizne w czeskiej zupie :)
    • Gość: basia.basia Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.localdomain / *.kim.pl 21.06.04, 14:04
      Niedawno spędziłam parę dni na Morawach.
      Zwiedziłam wiele miejsc i muszę stwierdzić,
      że tam, podobnie jak w Polsce, można zaobserwować
      mnóstwo kontrastów. Zaczęlismy od Zlina, nowego
      miasta zaprojektowanego na zamówienie Tomasza Baty
      (tego od butów, tam była głowna fabryka) przez
      Le Corbousier`a. Jednorodna architektura, mnóstwo
      zieleni, czysto i pięknie.
      Potem podróżowaliśmy bocznymi drogami przez wsie
      i małe miasteczka. Jedne i drugie często zapyziałe
      i biedne. Ale są też zadbane i czyste.
      To co mnie uderzyło w tej podróży i spowodowało
      zazdrość to fakt, że w prawie każdym małym miasteczku
      na Morawach znajdują się zamki i pałace - rewelacyjnie
      zachowane i wspaniale wyposażone. Wszytkie udostępnione
      do zwiedzania. Pytalismy się zaprzyjaźnionych Czechów
      jak to się stało, że to wszytko nie popadło w ruinę.
      Odpowiedzieli, że u nich państwo też odebrało wszytko
      prawowitym właścicielom ale przede wszytkim wszytkie
      budowle przeszły pod zarząd minuisterstwa kultury
      a po drugie - w wielu przypadkach właścicieli nie
      wyrzucono tylko zrobiono ich zarządcami majątków.
      Dzieki temu nie nastąpiło rozkradzenie i zniszczenie
      wspaniałych domostw, które teraz są muzeami.
      Tego im zazdroszczę!

W moich stronach rodzinnych znajdował się dwór, który
      pamietam z czasów dzieciństwa. Kiedy jeździłam tam na
      wakacje był wykorzystywany jako wiejski ośrodek kultury,
      raz w tygodniu przyjeżdżało kino, była biblioteka.
      Potem był tam PGR i we dworze trzymano świnie.
      Teraz już po dworze śladu nie ma. Został zdziczały park.

Nad miasteczkiem Buchlowice góruje gotycki zamek Buchlow.
      Ustytuowany jest na zalesionym wzniesieniu. Mozna w nim
      zobaczyć oryginalne apartamenty gotyckie (i nie tylko)
      dawnych właścicieli, z których niektórzy byli kolekcjonerami.
      Jest tam nawet mumia egipska. W XVIII wieku jeden z nich
      poslubił Włoszkę, która strasznie marzła na tej wietrznej
      górze. Na dole w Buchlowicach wybudował dla niej nowy
      dom - jest to pałac zaprojektowany jako willa włoska
      w olbrzymim parku, po którym przechadzają się stada
      pawi. Wnetrza są zachwycające, wspaniale wyposażone.
      Wszytko zachowane w takim stanie, że się wydaje, że za
      chwilę wyjdzie z jakiegoś pokoju gospodyni i będzie
      witać gości. Niesamowite.

Rozpisałam się:) To jeszcze tylko dodam, że bazę
      mieliśmy w Ołomuńcu, który jest wspaniały i wszytkim
      polecam wypad tam. Zawadzilismy też o Brno, które
      jest przepięknym miastem.
      • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 21.06.04, 19:25
        Przez Czechy przejezdzałem kilka razy tranzytem , w sumie nic ciekawego -
        miasteczka jak u nas z blokami z lat 70 , generalnie np. przy porównaniu z
        Austrią wypadaja bardzo niekorzystnie.W Pradze nie byłem ale była moja żona i
        owszem stwierdziła , że Starówka i Hradczany przepiękne ale pozostałe dzielnice
        zwłaszcza tzw. "suburbs" w porównaniu nawet z naszymi to beznadzieja.
        Wątek pisałem pod wrazeniem meczu Czechy-Holandia i chciałem w ten sposób
        wyrazić moje uznanie w tej materii a takze pierwsze co mi sie nasunęło to klasa
        ich prezydentów.Czechy sa w zdecydowanie lepszej kondycji ekonomicznej od nas a
        po pozbyciu sie Słowaków ( nie z ich woli ) stanowią podobnie jak my Polacy
        homogeniczną i niezbyt dużą społeczność a to sprzyja sprawnemu zarządzaniu
        takim państwem.
        • Gość: Katarzyna Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.sympatico.ca 21.06.04, 19:31
          To moze Polske tez warto by podzielic i pozbyc sie UB-ekow i ex-towarzyszy? Podzial na lini
          Wisly wydaje sie byc najbardziej korzystny dla obu stron ... komuna na wschod a prawica na
          zachod! To bylby najlepszy kraj do zycia na swiecie (po Kanadzie!)
      • Gość: miki Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 19:32
        Czy bylas w Kouzimiu?Tam stoi kamien na ktorym pisze ze z tego miejsca
        wyruszyli Lech i Czech.
        • basia.basia Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 22.06.04, 00:22
          Gość portalu: miki napisał(a):

> Czy bylas w Kouzimiu?Tam stoi kamien na ktorym pisze ze z tego miejsca
          > wyruszyli Lech i Czech.

Nie. Ale byłam za to w Morawskim Krumlowie, gdzie na zamku
          wisi wspaniała "Słowiańska epopea" Alfonsa Muchy:)
    • iza.bella.iza Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 22.06.04, 00:24
      Większości wymienionych rzeczy w tym wątku. Od siebie dorzucam praskie metro.
      • Gość: wartburg Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.b.dial.de.ignite.net 22.06.04, 00:31
        Czesi mają bardzo dobre autostrady. Wybudowali je już po 1989 roku. Moim
        zdaniem w niczym nie ustępują niemieckim. Wszystkie zmarnowane szanse Polski
        stają się tam jeszcze bardziej widoczne.
        • iza.bella.iza Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 22.06.04, 00:59
          Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Czesi mają bardzo dobre autostrady. Wybudowali je już po 1989 roku. Moim
          > zdaniem w niczym nie ustępują niemieckim. Wszystkie zmarnowane szanse Polski
          > stają się tam jeszcze bardziej widoczne.

Podczas niedawnej wycieczki po kraju naszych południowych sąsiadów, pilot
          informował nas, że mogliby mieć ich więcej, ale ostatnio mają mistra od dróg na
          miarę naszego Pola:(
          • Gość: GT piekniejsza niz w Kolonii IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 01:20
            Jak dzisiejsza mlodziez mowi, Czesi maja zarabista katedre sw. Wita w Pradze.
            Najpiekniejsza w Europie. A co, moze nie, Wartburg?
            • iza.bella.iza Re: piekniejsza niz w Kolonii 22.06.04, 01:30
              Gość portalu: GT napisał(a):

> Jak dzisiejsza mlodziez mowi, Czesi maja zarabista katedre sw. Wita w Pradze.
              > Najpiekniejsza w Europie. A co, moze nie, Wartburg?

Najpiękniejsze katedry są w Mediolanie, Barcelonie i we Florencji!!! I za to
              stwierdzenie dam się pokroić.
              Jednak najpiękniejszy widok miejski to sylwetka Św. Wita widziana z mostu Św.
              Wacława. I za to stwierdzenie też dam się pokroić, a nawet solą posypać:)
              • Gość: GT Re: piekniejsza niz w Kolonii IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 01:33
                znam tylke te we Florencji. Jest w porzo, jak to mowi dzisiejsza mlodziez.
                Ale do praskiej sie nie umywa, no dajze spokoj! :)
                A dzisiaj sobie plywalem w Atlantyku, tak nie a propos :)
                • iza.bella.iza Re: piekniejsza niz w Kolonii 22.06.04, 01:38
                  Gość portalu: GT napisał(a):

> znam tylke te we Florencji. Jest w porzo, jak to mowi dzisiejsza mlodziez.
                  > Ale do praskiej sie nie umywa, no dajze spokoj! :)

Nie dam i już!!! Wit jest przejrzałym gotykiem wciśniętym na małą przestrzeń.
                  Jego szczerniałe koronki, to przerost formy nad treścią i dlatego ładnie
                  wygląda tylko z daleka.
                  Proporcje florenckiej duomo, jej kopuła, jej rozmach i jej marmury - to
                  wszystko jest zachwycające. A ta pustka w jej wnętrzu zupełnie zaskakuje i
                  zmusza tylko do modlitwy.
                  > A dzisiaj sobie plywalem w Atlantyku, tak nie a propos :)
                  • Gość: GT i tak IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 01:53
                    A ta pustka w jej wnętrzu zupełnie zaskakuje i
                    > zmusza tylko do modlitwy...

Mnie nie zmusza, sorry :(

Il Duomo jest b. ladna, przyznaje. Ale caly jej rozmach, czerwona kopula,
                    marmury i zewnetrzny przepych nie umywaja sie do wyrafinowanego gotyku katedry
                    sw. Wita... szkoda tylko, ze wcisnieta w taka waska przestrzen :)
                    • iza.bella.iza Re: i tak 22.06.04, 02:00
                      Z powodu sporów o preferencje w sztuce chyba jeszcze żadnej wojny nie było, bo
                      jak mawiali starożytni Rzymianie:

"De gustibus non disputandum est".

Mam więc nadzieję, że nie każesz mi udowodnić deklaracji złożonej parę postów
                      wyżej:)

Tymczasem pluszcz się w Oceanie (czego Ci serdecznie zazdroszczę) a ja zmykam
                      pod kołderkę, bo u nas za chwilę skończy się najkrótsza noc w roku.

Pozdrawiam:)
                      • Gość: gt Re: i tak IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 02:04
                        teraz to zrywac chyba bede skore ostro czerwona, wiec o atlantykach mowy nie
                        ma. zreszta juz jutro zmykam bardziej na zachod.
                        U nas robi sie piekny zachod slonca, wiec moze zaraz pomkne z aparatem nad
                        brzeg.
                        serwus!
    • behemot.to.kot Hrabala, Havla, Pragi, piwa, humoru, Formana... 22.06.04, 09:08
      ...Menzla, Sudka, Kudelki, "pali się moja panno", "pociągów...", Sveraków,
      poczucia humoru, sympatii dla innych, opiekanego sera, fajnych imion, odmiany
      nazwisk pań (Dampsey a Makepeaceova)

zazdrość to nie jest dobre określenie - cieszę się, że Czesi mają to
      wszystko :)))))
      • Gość: wartburg Navratilova IP: *.b.dial.de.ignite.net 22.06.04, 13:03
        behemot.to.kot napisał:

> ...Menzla, Sudka, Kudelki, "pali się moja panno", "pociągów...", Sveraków,
        > poczucia humoru, sympatii dla innych, opiekanego sera, fajnych imion, odmiany
        > nazwisk pań (Dampsey a Makepeaceova)

Dodałbym jeszcze Kunderę i Martinę Navratilovą, która wczoraj w zacnym wieku 47
        lat zatrzymała czas i przeszła do drugiej rundy Wimbledonu wygrywając 6:1, 6:0

A propos Navratilowej. Na krótko przed 1989 brałem udział (dość przypadkowo) w
        w pewnym sympozjum emigrantów z Europy Wschodniej na terenie Dolnej Saksonii.
        Był tam m.in. czeski antropolog, prof. Nedobil oraz słowacki socjolog, prof.
        Neumann, którzy wzajemnie się nie znosili. Już pierwszego dnia Neumann szepnął
        mi na ucho, że Nedobil jest agentem KGB. W forach dyskusyjnych zwracał się do
        niego per "Herr Navratil". Tamten znosił to dość długo, w końcu jednak nie
        wytrzymał i czerwony ze złości zaczął krzyczeć: "Herr Neumann, ich bitte Sie,
        ich heisse nicht Navratil, ich heisse Nedobil!".

Nedobil to był b. sympatyczny gość. Nie sądzę, żeby był Navratilem, o co
        podejrzewał go Neumann :) Opowiedział mi znakomitą anegdotę, jak to w 1942 w
        Pradze poznał Murzyna. Postanowili pójść do kina, ale przy wejściu widniał
        napis "Nur für Arrier" i portier nie wiedział, czy może go wpuścić. "A czy ten
        pan jest Aryjczykiem?", zapytał. "Ależ oczywiście, nie widzi pan? Przecież
        jest i to stuprocentowym", wykrzyknął Nedobil i weszli.

Takie czeskie klimaty. Lubie je sobie czasem powspominać.
        >
        > zazdrość to nie jest dobre określenie - cieszę się, że Czesi mają to
        > wszystko :)))))
        • behemot.to.kot Re: Navratilova 22.06.04, 16:25
          i Ivan Lendl mi się przypomniał. kiedyś go bardzo lubiłem. potem przestałem, bo
          on ponielubił się z Fibakiem, którego wówczas lubiłem.
          teraz sobie myślę, że to wszystko przez Passenta, który mnie do Lendl'a
          zniechęcił, a którego przecież nie lubię. :)
          pozdrawiam
          • behemot.to.kot Re: Navratilova 22.06.04, 16:26
            behemot.to.kot napisał:
            > teraz sobie myślę, że to wszystko przez Passenta, który mnie do Lendl'a
            > zniechęcił, a którego przecież nie lubię.(Passenta nie Lendl'a:))
      • camille_pissarro Re: Hrabala, Havla, Pragi, piwa, humoru, Formana. 22.06.04, 19:48
        A czy ja w zainicjowanym wątku wyraziłem choć odrobinę zazdrości w pejoratywnym
        znaczeniu ?? Abslutnie nie , też ciesze sie , że na południu mamy sąsiada ,
        który zdecydowanie lepiej od nas poradzil sobie z transformacją w aspekcie
        politycznym. Mógłbym także przewrotnie zadać retoryczne pytanie "Czego i kogo
        moga zazdrościc nam Polakom Czesi ??? ;-)))
        • camille_pissarro Re: Hrabala, Havla, Pragi, piwa, humoru, Formana. 22.06.04, 19:49
          Jednego na pewno poetów : noblistów ale takze Z.Herberta, A.Zagajewskiego ,
          A.Barańczaka....
          • yossarian18 Klausa, reprezentacji piłkarskiej i Szwejka 22.06.04, 20:19
            Klaus jest prezydentem, który wie co to jest narodowy interes i umie o niego
            odpowiednio zadbać, w przeciwieństwie do mgr Kwaśniewskiego.
            Reprezentacja Czech zdobyła srebrny medal na Euro96 w Anglii, teraz w
            Portugalii zmierza w podobnym kierunku, czego im serdecznie życzę.
            Dobry wojak Szwejk i Jarosław Hasek, to już chyba bez komentarza...
        • behemot.to.kot Re: Hrabala, Havla, Pragi, piwa, humoru, Formana. 23.06.04, 09:26

> A czy ja w zainicjowanym wątku wyraziłem choć odrobinę zazdrości w
          pejoratywnym
          > znaczeniu ?? Abslutnie nie , też ciesze sie , że na południu mamy sąsiada ,
          > który zdecydowanie lepiej od nas poradzil sobie z transformacją w aspekcie
          > politycznym.

nie sugerowałem, że podsuwasz określenie pejoratywne. chciałem podkreślić
          pozytywną stronę moich odczuć :)

Mógłbym także przewrotnie zadać retoryczne pytanie "Czego i kogo
          > moga zazdrościc nam Polakom Czesi ??? ;-)))

prawdę powiedziawszy ciężko byłoby mi o czymś takim pisać, ale to bardzo
          ciekawe pytanie: o czym ludzie z innych państw myślą/słyszą jako o tym dobrym z
          Polski? doskonale przecież wiemy, że pisząc o tych kilku osobach, rzeczach z
          Czech wyjmujemy maleńki fragmencik akurat nam znany.
          ciekawe, co z naszej rzeczywistości wyciągają inne nacje, co pozytywnego.
      • basia.basia o zazdrości:) 23.06.04, 10:19
        behemot.to.kot napisał:

>
        > zazdrość to nie jest dobre określenie - cieszę się, że Czesi mają to
        > wszystko :)))))

To podobno rzadkie w naszym narodzie:)

Dawno temu przeczytałam cykl powiastek Eugeniusza Sue pt. "Siedem grzechów
        głównych". Kapitalne. I właśnie ta o zazdrości najbardziej utkwiła mi w pamięci
        i nawet nie ze względu na treść ale konkluzję, bardzo zgrabnie wywiedzioną.
        I przyjęłam za własną, bo jest prawdziwa.

Sue dowiódł, że zazdrość jest uczuciem pozytywnym i może być twórcza, bo
        człowiek zazdroszcząc bliźniemu czegoś pragnie mieć to samo i jest w stanie
        poparcować nad tym, by mu dorównać. Z zawiścią jest całkiem inaczej; ta jest
        uczuciem destrukcyjnym, świadczy o niskich motywach i dąży do odebrania
        drugiemu przedmiotu zazdrości:( Czyż to nie jest prawda?
        • behemot.to.kot Re: o zazdrości:) 23.06.04, 10:38
          basia.basia napisała:

> behemot.to.kot napisał:
          >
          > >
          > > zazdrość to nie jest dobre określenie - cieszę się, że Czesi mają to
          > > wszystko :)))))
          >
          >
          > Sue dowiódł, że zazdrość jest uczuciem pozytywnym i może być twórcza, bo
          > człowiek zazdroszcząc bliźniemu czegoś pragnie mieć to samo i jest w stanie
          > poparcować nad tym, by mu dorównać. Z zawiścią jest całkiem inaczej; ta jest
          > uczuciem destrukcyjnym, świadczy o niskich motywach i dąży do odebrania
          > drugiemu przedmiotu zazdrości:( Czyż to nie jest prawda?

jak już napisałem do camille_pissarro, chciałem tylko podkreślić, że moje
          uczucia pozytywne.
          z zazdrością jest pewnie tak, że ma dwie strony: budującą i niszczącą. i
          wszystko zależy od tego, która nami włada. tak jak w związku: zazdrość może być
          chora, ale zupełnie bez niej życie byłoby mniej ciekawe.

mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jako bywałej Forumowiczki: czemu wyrzucono
          mój wątek zapytujący Oszołoma, czy się na Żywort Briana wybierze. Uważam, że
          był tu bardzo na miejscu i nie był ani spamem ani reklamą.
          • basia.basia Re: o zazdrości:) 23.06.04, 10:45
            behemot.to.kot napisał:

> mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jako bywałej Forumowiczki: czemu
            wyrzucono
            >
            > mój wątek zapytujący Oszołoma, czy się na Żywort Briana wybierze. Uważam, że
            > był tu bardzo na miejscu i nie był ani spamem ani reklamą.

Nie mam pojęcia. Sprawdziłam, jest na oślej.
            Najlepiej napisz do giwi (giwi@gazeta.pl ), ona jest w porządku
            i jak zrobi coś nie tak to potrafi się do tego przyznać
            i rzecz naprawić:)

• behemot.to.kot Re: o zazdrości:) 23.06.04, 11:22
              basia.basia napisała:

> Nie mam pojęcia. Sprawdziłam, jest na oślej.

co to jest ośla się domyślam, ale gdzie leży się zapytuję
              • behemot.to.kot Re: o zazdrości:) 23.06.04, 12:04
                behemot.to.kot napisał:

> basia.basia napisała:
                >
                > > Nie mam pojęcia. Sprawdziłam, jest na oślej.
                >
                > co to jest ośla się domyślam, ale gdzie leży się zapytuję

już był znalazł. dzięki
    • Gość: zazdrosnik Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.nsm.pl 22.06.04, 21:17
      Ateistycznego spoleczenstwa, wysokich notowan komunistow czeskich i swietnego
      poczucia humoru.
      • Gość: miki Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 10:33
        Czescy noblisci sa najbardziej znani w Polsce.Dzieki sympati nas Polakow do
        Czechow.To dla nas literatura Czeska jest jedna z najwazniejszych na swiecie.Na
        zachodzie jest prawie nieznana.Chyba najbardziej znany jest Hasek i dlugo dlugo
        nic.Havel jest znany jako polityk-opozycjonista i prezydent.Jako pisarz mniej.W
        ksiegarniach niemieckich zdecydowanie latwiej jest kupic ksiazki Polskich
        autorow niz Czeskich.Ostatnio widzialemnp.Nurowska,Kapuscinskiego(zdaje sie ze
        trzy tomy)Piekalkiewicza,nawet Rakowskiego(Zaczelo sie w Polsce o upadku
        komunizmu)Jest tez ksiazka o Janie Karskim.Sa wspomnienia Radka Sikorskiego.Te
        ksiazki sa w ksiegarni z "ksiazkami do czytania".Czechow(podobnie jak i
        Polskich poetow)raczej w tych mniejszych nie dostaniecie.Z cala pewnoscia sa w
        duzych,a jjeszcze predzej na zamowienie.No coz ilu noblistow (tych z poza
        Europy srodkowej zna przecietny polski czytelnik?Zdecydowanie bardziej znana
        jest Czeska muzyka powazna.Czescy kompozytorzy sa w tzw.muzycznym kanonie.
        Czesi potrafia jeszcze jedno,czego nam brak.Autoreklama.Prawie kazdy,lacznie z
        Czeska prostytutka powiedza ze przy Czechach cala reszta Slowianszczyzny to
        dzicz.Oni sa najlepsi,najbardziej gospodarni,slowem super.To jest
        skuteczne.Przynajmniej na poczatku.Sa firmy,ktore zaczely swoja ekspansje na
        wschod od Czech.Po pewnym czasie przeniosla sie z Czech dalej.Np.do Polski.Tego
        mozemy Czechom naprawde zazdroscic.Podczas gdy Czech zaczyna opowiesc o swojej
        ojczyznie od jej wychwalania(chocby slynne Polacy potrzebowali na rozwalenie
        komunizmu 10 lat...my zalatwilismy to w jeden dzien)Polak od jej
        dyskredytowania.Wiekszosc Polakow,zaczyna od np dyskredytowanie
        Walesy,opowiadanie o Polsce jako kraju wszelkiego zla.Podobnie jest tutaj.Ktos
        napisal ze lepsze sa samochoday z Mlada Boleslaw od tych Polskich.Tymczasem
        Niemieckie badania porownawcze(TÜV,DEKRA)mowia ze wykonane w Polsce sa lepsze
        od tych z Czech.Ze sa wrecz najlepiej wykonczone.A wiec uczmy sie od Czechow.
        • behemot.to.kot Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 23.06.04, 11:18
          Gość portalu: miki napisał(a):

> Czescy noblisci sa najbardziej znani w Polsce.Dzieki sympati nas Polakow do
          > Czechow.To dla nas literatura Czeska jest jedna z najwazniejszych na
          swiecie.Na
          > zachodzie jest prawie nieznana.Chyba najbardziej znany jest Hasek i dlugo
          dlugo
          >
          > nic.Havel jest znany jako polityk-opozycjonista i prezydent.Jako pisarz
          mniej.W
          >
          > ksiegarniach niemieckich zdecydowanie latwiej jest kupic ksiazki Polskich
          > autorow niz Czeskich.Ostatnio widzialemnp.Nurowska,Kapuscinskiego(zdaje sie
          ze
          > trzy tomy)Piekalkiewicza,nawet Rakowskiego(Zaczelo sie w Polsce o upadku
          > komunizmu)Jest tez ksiazka o Janie Karskim.Sa wspomnienia Radka
          Sikorskiego.Te
          > ksiazki sa w ksiegarni z "ksiazkami do czytania".Czechow(podobnie jak i
          > Polskich poetow)raczej w tych mniejszych nie dostaniecie.Z cala pewnoscia sa
          w
          > duzych,a jjeszcze predzej na zamowienie.No coz ilu noblistow (tych z poza
          > Europy srodkowej zna przecietny polski czytelnik?Zdecydowanie bardziej znana
          > jest Czeska muzyka powazna.Czescy kompozytorzy sa w tzw.muzycznym kanonie.
          > Czesi potrafia jeszcze jedno,czego nam brak.Autoreklama.Prawie kazdy,lacznie
          z
          > Czeska prostytutka powiedza ze przy Czechach cala reszta Slowianszczyzny to
          > dzicz.Oni sa najlepsi,najbardziej gospodarni,slowem super.To jest
          > skuteczne.Przynajmniej na poczatku.Sa firmy,ktore zaczely swoja ekspansje na
          > wschod od Czech.Po pewnym czasie przeniosla sie z Czech dalej.Np.do
          Polski.Tego
          >
          > mozemy Czechom naprawde zazdroscic.Podczas gdy Czech zaczyna opowiesc o
          swojej
          > ojczyznie od jej wychwalania(chocby slynne Polacy potrzebowali na rozwalenie
          > komunizmu 10 lat...my zalatwilismy to w jeden dzien)Polak od jej
          > dyskredytowania.Wiekszosc Polakow,zaczyna od np dyskredytowanie
          > Walesy,opowiadanie o Polsce jako kraju wszelkiego zla.Podobnie jest
          tutaj.Ktos
          > napisal ze lepsze sa samochoday z Mlada Boleslaw od tych Polskich.Tymczasem
          > Niemieckie badania porownawcze(TÜV,DEKRA)mowia ze wykonane w Polsce sa lepsze
          > od tych z Czech.Ze sa wrecz najlepiej wykonczone.A wiec uczmy sie od Czechow.

to, że można Rakowskiego znaleźć akurat mnie nie cieszy. ale może innych tak.

z tą autoreklamą, to nie do końca tak. ja byłem kilka razy świadkiem sytuacji,
          gdy Polacy zachwalali. tylko że było to jakieś przyciężkie, ludzie i wątki
          jakby żywcem wyjęci z dzienników Gombrowicza. opowiadanie, że Mickiewicz
          wielkim poetą był i że Chopin, i jeszcze jakieś sprawy właściwie
          prehistoryczne. dla cudzoziemca słabo znającego Polskę i polskie realia musiało
          to być potwornie nudne. nie mówiąc już o zdarzeniu, gdy próbowano udowodnić
          wyższość Polski, jej kultury nad Norwegią. pytanie: "kogo znanego mieli
          właściwie ci Norwegowie?". i uczestnikami dysputy nie byli jacyś idioci, ale
          zwykli, w miarę wykształceni ludzie (w trakcie albo po studiach).
          mam wrażenie, że my chcemy zachwalać, ale nie robimy tego umiejętnie. mówimy
          nie o naszych pozytywach, ale o wyższościach. albo wprost przeciwnie: po prostu
          narzekamy, jak napisałeś. mam wrażenie, że czasami brakuje nam właśnie poczucia
          humoru i odrobiny dystansu. bez generalizowania oczywiście.
          pozdrawiam
          • Gość: miki Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.04, 12:03
            To ze Rakowskiego ksiazka jest wlasnie w sprzedazy wywoluje u mnie uczucia tzw
            mieszane.Z jednej stron ciesze sie,ze pomimo wszystko jeszcze jeden polski
            autor,z drugiej zadaje sobie sprawe z tego kto to byl.Nie mam ochoty nawet brac
            tej ksiazki do reki.Pocieszajace jest to ze nie jest to jedyna ksiazka o
            polskich przemianach.Ksiazka Radka Sikorskiego opisuje rowniez(miedzy innymi)
            czas przemian.Nawiasem mowiac jest ciekawa.Sikorski pisze o swojej rodzine,o
            jej ciezkich przezyciach w czasie wojny i po wojnie.Mysle ze warto ja polecic.
            Wydano w jezyku niemieckim jeszcze wiele innych pozycji o tym okresie.Rowniez
            chyba wszystkie o polsce Normana Devisa.Czytelnik niemieckojezyczny ma
            mozliwosc wyrobienia sobie o nas wlasnego zdania.Czeskie przechwalki sa rownie
            nudne,zreszta innych,czy to Niemcow czy Rosjan rowniez.Jednak,wydaje mi sie ze
            nie patrzymy na wszystkich z taka wyzszoscia.Owszem na tych z wschodu czesto
            tak.Jednak to zdje sie ze jest choroba calej ludzkosci.Ponoc zawsze tych z
            Wschodu uwza sie za gorszych.(i z zazdroscia patrzy sie na tych z Zachodu)
            Hiszpanie patrza z wyzszoscia na Francuzow,Francuzi na Niemcow,ci na Polakow,my
            na Rosjan,a rosjanie na Azjatow.Z kolei Chinczycy za nic maja Koreanczykow,a
            oni Japonczykow.I tak kreci sie ten swiatek.
            Uwazam ze wszelkie dywagacje o wyzszosci jednych nad drugimi to tak jak u prof
            mniemanologi stosowanej Stanislawskiego "o wyzszosci swiat..."
            Lub jak przechwalki mieszkanca malej wyspy na srodku oceanu,ktory uwaza sie za
            najtezszy umysl na swiecie,poniewaz potrafi zarzadzic wszystkimi 44
            mieszkancami tej wyspy.Innego swiata,nie widzial.(poza oczywiscie jego wyspa)
      • camille_pissarro Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 23.06.04, 12:32
        Tego akurat w najmniejszym stopniu i dlatego cieszy mnie , że w tym kierunku do
        Czech nie zmierzamy - tak trzymac.
    • Gość: mo Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? IP: 204.52.187.* 23.06.04, 11:06
    • Gość: Sentencius zazdroscic marsjanom IP: *.introweb.nl 23.06.04, 11:17
      Prezydentów od W. Havla ( włacznie) i reprezentacji w piłce noznej. Mecz
      jakie sie chce ogladać.

Zazdroscic ,jak w tytule- mozna li tylko z tego powodu ,ze na tym ziemskim
      padole meczyc sie nie musza.A powaznie,to jak sie siedzi na przeciagu
      europejskim miedzy Baltykiem i Karpatami ,to mozna nawet Eskimosom
      zazdroscic.Havel nic takiego nie dokonal,pepiki wybraly kasztany z ognia
      naszymi rekami i teraz kryguja sie na wielkich antykomunistow.Kafki i "czeskich
      filmow" im nie zazdroszcze, tudziez szytych ponad miare spodni ,zeby mieli
      gdzie lokowac owoce swojego "bohaterstwa" z ktorego szeroko slyna.Stad tak im z
      Kafka do twarzy.W meczu "plyneli" juz 0:2 i mieli pelny zawrot glowy,gdyby nie
      podanie-prezent Cocu,jakiego na IV nie uswiadczy-to nie wyszliby z 4-ki.Nawet
      pozniej przy stanie 1:2 byli ugotowani,ale Advocatowi zachcialo sie sciagac z
      boiska najlepszego napastnika,ktory w pojedynke robil zawrot calej czeskiej
      obronie.Poza tym Holendrzy grali w 10-tke,wiec zaden tam wyczyn.Na trenera
      holenderskiego czeka juz szubienica na centralnym placu Amsterdamu i jak pisza
      gazety w najlepszym przypadku go ukamieniuja.Zreszta juz teraz kibice
      przebywajacy w Portugalii zlozyli sie juz dla niego na bilet powrotny
      do..Brukseli!Podobno zawiazala sie spolka holenderskich byznesmenow ,ktora
      placi pepikom po 1 mln.euro za kazda bramke,ale nie wiecej niz za 4 -
      zobaczymy ,czy to cos da.
      • camille_pissarro Re: zazdroscic marsjanom 23.06.04, 12:52
        Oczywiście , że zazdrość w tytule wątku zostało użyte nie w dosłownym tego
        słowa znaczeniu. Tak czy inaczej Czesi wykorzystali nasze błędy odsunęli od
        władzy postkomunistów i nie mają podobnych problemów do naszych.To , że
        wykorzystali nasze doswiadczenia to ich sprawa.A w piłce sa na "topie" od
        dłuższego juz czasu.A odnosnie meczu , podniesli sie i wygrali i tylko to sie
        liczy , nota bene styl w jakim to zrobili tez był niezły jak do tej pory
        najlepszy w ramach Euro 2004.
      • Gość: wartburg Re: zazdroscic marsjanom IP: *.b.dial.de.ignite.net 23.06.04, 23:41
        Gość portalu: Sentencius napisał(a):

> camille_pissarro napisał:
        >
        > Zazdroscic ,jak w tytule- mozna li tylko z tego powodu ,ze na tym ziemskim
        > padole meczyc sie nie musza.A powaznie,to jak sie siedzi na przeciagu
        > europejskim miedzy Baltykiem i Karpatami ,to mozna nawet Eskimosom
        > zazdroscic.Havel nic takiego nie dokonal,pepiki wybraly kasztany z ognia
        > naszymi rekami i teraz kryguja sie na wielkich antykomunistow.Kafki
        i "czeskich
        >
        > filmow" im nie zazdroszcze, tudziez szytych ponad miare spodni ,zeby mieli
        > gdzie lokowac owoce swojego "bohaterstwa" z ktorego szeroko slyna.Stad tak im
        z
        >
        > Kafka do twarzy.W meczu "plyneli" juz 0:2 i mieli pelny zawrot glowy,gdyby
        nie
        > podanie-prezent Cocu,jakiego na IV nie uswiadczy-to nie wyszliby z 4-ki.Nawet
        > pozniej przy stanie 1:2 byli ugotowani,ale Advocatowi zachcialo sie sciagac z
        > boiska najlepszego napastnika,ktory w pojedynke robil zawrot calej czeskiej
        > obronie.Poza tym Holendrzy grali w 10-tke,wiec zaden tam wyczyn.Na trenera
        > holenderskiego czeka juz szubienica na centralnym placu Amsterdamu i jak pisza
        >
        > gazety w najlepszym przypadku go ukamieniuja.Zreszta juz teraz kibice
        > przebywajacy w Portugalii zlozyli sie juz dla niego na bilet powrotny
        > do..Brukseli!Podobno zawiazala sie spolka holenderskich byznesmenow ,ktora
        > placi pepikom po 1 mln.euro za kazda bramke,ale nie wiecej niz za 4 -
        > zobaczymy ,czy to cos da.

Chyba najbardziej zazdroszczę Czechom, że nie mają Senteciusa. Chociaż mogę
        się mylić. Żadna nacja, nawet najzacniejsza, od takich durniów niestety się
        nie uchroni.
    • basia.basia Re: Czego i kogo zazdroszcze Czechom ??????? 24.06.04, 00:21
      Ktoś tu napisał o tym jak to jest z tym porównywaniem różnych nacji.
      Mamy przyjaciół w Holandii a oni utrzymują, że Belgowie są ciężko
      myślący (delikatnie mówiąc) i ulubione kawały u nich to na temat
      głupoty Belgów.

Wiem też, że Anglicy uważają Francuzów za kompletnych idiotów
      i nazywają ich pogardliwie "frogs":)

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma się czym przejmować:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka