Dodaj do ulubionych

To najgorszy rząd dla kultury

19.06.12, 18:45
Cała kasa na kulturę jest przekierowywana na pikę kopaną.

Donald Tusk podpisał Pakt dla kultury, który postuluje zwiększenie dotacji na kulturę do 1%. Komorowski też.

Zygmunt Miłoszewski (pisarz): To nie chodzi o dotacje. Komorowski się głównie zajmuje odznaczanie ludzi kultury i przebywaniem w ich świetle. Irytuje mnie to, bo kultura to jest nauka myślenia, nauka buntu, szukania nowych dróg, przeżywania czegoś innego. W niechęci do rozwijania kultury jest coś totalitarnego. Wbrew pozorom granica między paleniem książek a dopie...niem im VAT-u nie jest tak bardzo gruba, jak mogłoby się wydawać. Tak czy owak, doprowadzasz do tego, że odcinasz ludzi od nauki myślenia. „Wyborcza” pisze o straconym pokoleniu. Mają nim być ludzie, którzy pokończyli dziwne kierunki na dziwnych studiach, a teraz mają światu za złe, że nikt im nie pozwala grać w mahjongga przez osiem godzin w jakimś biurze. Ok, są nikomu niepotrzebni, to muszą się nauczyć budować domy, ale robić coś pożytecznego. Ale jest też inne stracone pokolenie. Moja narzeczona jest reżyserem teatralnym. Niedawno w Olsztynie wystawiła adaptację Kajka i Kokosza. Bilety wyprzedane na pniu wiele miesięcy w przód i bileterki, które cieszą się, że znowu słychać w teatrze śmiech dzieci. W teatrze, który jest de facto jedynym teatrem w stolicy województwa, od ośmiu lat na żadnej scenie nie było spektaklu dla dzieci. Jeśli dzieci nie nauczą się chodzić do teatru, to nie będą chodzić jako dorośli. To mi się wydaje dziwne, że wobec instytucji utrzymywanej z budżetu państwa nie ma wymogu, żeby choć jedno przedstawienie było dla młodych widzów. Są w niektórych miastach teatry lalkowe, ale na przykład moja córka nie ma na co pójść do teatru. To są takie małe rzeczy. Gdyby państwo myślało, dostrzegłoby konieczność ich wsparcia. Nie ma dla dzieci programów w telewizji, nie robi się dla dzieci filmów, nie kręci się dla dzieci w Polsce seriali. Pisze się trochę książek, które są absolutnie niezauważone. A ponieważ nie istnieje kultura dla dzieci, to wyrosną z nich dorośli, którzy nie będą chcieli w kulturze uczestniczyć.

www.krytykapolityczna.pl/Wywiady/MiloszewskiUmieraniezaojczyznetoniejestzajebistaprzygoda/menuid-1.html
„Rząd, klasa polityczna i premier, jeśli nie chcą, mogą w rozmowie o kulturze nie uczestniczyć – ich prawo. Ale na to, by tę rozmowę zakończyli, prywatyzując i ładując wszystkie pieniądze w piłkę nożną, na to pozwolić nie możemy” – przedstawiamy treść przemówień reżyserów Grzegorza Jarzyny i Michała Zadary podczas Kongresu Kultury Polskiej w Krakowie.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 18:54
      jasne
      dla kultury.dla nauki.dla zdrowia ,dla infrastruktury ...........it.d i.t.d
      i w ogóle za trzy lata będziecie mogli go zmienić.
      • zoil44elwer Re: To najgorszy rząd dla kultury 22.06.12, 14:40
        Jeżeli w/g liberalnych(PO) zasad NFZ i szpitale mają przynosić zyski(komu?) to i kultura powinna.Bo dlaczego emeryt ze swojej głodowej emerytury ma płacić podatki na utrzymanie oper,filharmonii oraz produkcji polskich filmów Wajdy i Hollandowej dla 2 % snobistycznych Polaków.
    • honeyr Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 19:01

> Cała kasa na kulturę jest przekierowywana na pikę kopaną.

Kultura jest pierwszą ofiarą igrzysk piłki skopanej. A PO nie lubi kultury, bo kultura nie liże tyłka miernotom politycznym, PO ceni sobie korporacyjną szczurzą przeciętność.
    • dupetek A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:06
      O przedszkolach zapomniałeś durniu!
      • m.c.hrabia Re: A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:15
        dupetek napisał:

> O przedszkolach zapomniałeś durniu!

i o pomniku Glempa w Wilanowie zapomniał:)
        • dupetek Re: A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:19
          W ogóle o pomnikach nie wspominam, zwłaszcza denata smoleńskiego, bo Tusek ryży nie chce kasy dawać i tyle.
          • kiemlicz88 Re: A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:31
            Kościół za silny na PO, dlatego PO daje kopniaki ludziom kultury, nauczycielom i próbuje skopać lekarzy.
          • m.c.hrabia Re: A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:31
            no dlaczego???????????????????
            przecież pomniki to kultura i ta z wyższej półki
            a szczególnie te prof,Zemły:))
            • kiemlicz88 Re: A żłobki i przedszkola? 19.06.12, 19:36
              m.c.hrabia napisał:

> no dlaczego???????????????????
              > przecież pomniki to kultura i ta z wyższej półki
              > a szczególnie te prof,Zemły:))

Merytorycznie! Rząd postawił na piłkę kopaną, w której od 30 lat nie mamy żadnych sukcesów, kultura została totalnie olana, a nasi twórcy przenoszą swoje projekty na Zachód.
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 19:34
      Grzegorz Jarzyna:
      Jestem dyrektorem ponad 13 lat, mogę śmiało powiedzieć, że rządząca obecnie w Warszawie ekipa PO prowadzi najgorszą politykę wobec teatrów miejskich ze wszystkich ekip. O tyle jest to przykre, że 15 lat temu jako młodzi twórcy musieliśmy zapracować na swoją pozycję. Dzisiaj ta pozycja jest i przynosi chlubę nie tylko Warszawie, ale też Polsce. Polski teatr jest teraz uznawany za jeden z lepszych w świecie, mieści się w pierwszej piątce. Mówi się, że to absolutnie pierwsza liga. Mamy złoty okres polskiego teatru. Dziwię się, że Warszawa nie wykorzystuje tego atutu.
      • m.c.hrabia Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 19:41
        ja pogrzebiesz w necie
        to znajdziesz podobne teksty
        nauczycieli,lekarzy,szewców, sklepikarzy ..................
        że o taksówkarzach nie wspomnę
      • douglasmclloyd Re: To najgorszy rząd dla kultury 20.06.12, 00:14
        kiemlicz88 napisał:

> Polski teatr jest teraz uznawany za jeden z lepsz
        > ych w świecie, mieści się w pierwszej piątce. Mówi się, że to absolutnie pierws
        > za liga. Mamy złoty okres polskiego teatru.

Moim zdaniem, to bardzo dobrze, iż PO nie przeszkadza, skoro teatr tak świetnie sobie radzi.
    • agnostic5 Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 19:46
      Szkoda, że ten wywiad jest mało znany. Miłoszewski mówi to pod czym każdy nie partyjny inteligent może się podpisać:

Politycy i dziennikarze są połączeni w zupełnie inny sposób, niż myślimy. Żeby było jasne – nie sądzę, że to jakaś mafia polityczno-medialno-biznesowa. Ten układ jest chory. Nie zmieniają się u nas ani politycy, ani dziennikarze. W związku z czym wszyscy jakoś tam się bardziej lub mniej znają lub przyjaźnią. Polski dziennikarz nie może sobie więc pozwolić na to, żeby zaprosić premiera i pytać go dziesięć razy, czy nie zajmuje się in vitro dlatego, że boi się Kościoła i – po piątym braku odpowiedzi – wyrzucić go ze studia. Jedni i drudzy się do siebie uśmiechają. Jednym i drugim wydaje się, że są ważni. Politykom wydaje się, że są ważni, bo są paranoikami. Nie wierzą w zarządzanie, wierzą we władzę. A cała sekcja dziennikarzy politycznych musi udawać, że to jest bardzo ważne, bo inaczej ich praca też by nie miała większego sensu.

Nie jestem wyborcą PiS, PO ani SLD. Uważam, że każda z tych formacji jest zbiorem niekompetentnych debili, paranoików opętanych rządzą władzy i gdyby wprowadzić cezurę w postaci IQ 70, żadnego z nich by tam nie było. Już nie wspominając o Senacie, o którym słychać tylko wtedy, gdy któryś z senatorów sobie przyćpa i założy damską sukienkę. Pamiętasz wybory Kaczyński – Tusk? Okazało, że żaden z nich nie zna angielskiego. Napieralski jest teoretycznie z nowego pokolenia i jest tak samo głupi. Słyszałeś, jak się wypowiada po angielsku Wojciech Olejniczak?
      To państwo by działało, gdyby nie dostawało kłód po nogi. Nie ma w Polsce debaty publicznej, ale nazwijmy, że to, co się dzieje w TVN24, to jest jakiś rodzaj debaty. I ta debata zajmuje się tylko tym, co powiedział Jarosław Kaczyński, co powie Jarosław Kaczyński albo co mógłby powiedzieć Jarosław Kaczyński. [...] Okładka w „Newsweeku” i w „Polityce”. „Gazeta Wyborcza” dzień w dzień. A ja wolałbym na przykład tydzień dyskusji, dlaczego w rankingach działalności gospodarczej jesteśmy między Kongiem a Bangladeszem. I co zrobić, żeby to zmienić.

W małych domach kultury, małych bibliotekach widzę rzeczy fantastyczne. Jest program Instytutu Książki, która nazywa się Dyskusyjne Kluby Książki. Rozwija się lawinowo. Nie przeczytasz o tym w „Newsweeku” ani gdzie indziej. Przeczytasz o parach gejowskich adoptujących dzieci albo czy Jarosław Kaczyński już jest Hitlerem czy tylko Goebbelsem. I nagle pojawia się rząd, który jest gorszy dla kultury, niż był rząd Leszka Millera. Dopie...nie VAT-u na książki. Próba rozmowy o obcięciu honorariów autorskich. Ja sobie poradzę bez tych pięćdziesięciu procent kosztów uzyskania, ale dla jakiegoś domu kultury w Głuchej Dolnej, który musi zapłacić honorarium, może to znaczyć być albo nie być, zaprosić artystę albo nie zaprosić.

Miłoszewski w Krytyce Politycznej
    • woda_woda To jest bardzo cieklawy temat. 19.06.12, 19:49
      Mam tylko jedną uwagę - co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?
      • agnostic5 Re: To jest bardzo cieklawy temat. 19.06.12, 20:05
        Rząd wszędzie szuka oszczędności, bo cała masa kasy została wpakowana w futbol.
        To ja mam może propozycję - niech rząd trochę bardziej równo dzieli ten tort.
        Protesty twórców nie bez kozery. Bez kultury Polska zdechnie, bo dzięki niej przeżyła.
        • woda_woda Re: To jest bardzo cieklawy temat. 19.06.12, 20:08
          agnostic5 napisał:

To ja powtórzę pytanie: co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?
          • m.c.hrabia Re: To jest bardzo cieklawy temat. 19.06.12, 20:45
            woda_woda napisała:

> agnostic5 napisał:
            >
            > To ja powtórzę pytanie: co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?

"twórcy" proponują oczekują
            kasy,kasy,kasy...............
            bo my "twórcy" to jesteśmy z tej półki no wiecie rozumiecie
            wyższej.
            • boblebowsky Re: To jest bardzo cieklawy temat. 19.06.12, 23:26
              m.c.hrabia napisał:

> woda_woda napisała:
              >
              > > agnostic5 napisał:
              > >
              > > To ja powtórzę pytanie: co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?
              >
              > "twórcy" proponują oczekują
              > kasy,kasy,kasy...............
              > bo my "twórcy" to jesteśmy z tej półki no wiecie rozumiecie
              > wyższej.

Dokładnie tak. Strumień został leciutko przykręcony, a tu ci już podnoszą larum, które z kolei bardzo chętnie wykorzystują do swoich politycznych celów pisdogłowi. A tak osobiście to się cieszę, że kaska się trochę skróciła, bo na co dzień obserwuję to w jaki sposób te pieniądze są wydawane.
      • douglasmclloyd Re: To jest bardzo cieklawy temat. 20.06.12, 00:17
        woda_woda napisała:

> Mam tylko jedną uwagę - co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?

Tego co zawsze, kasy na dzieła, których nikt nie ogląda.
      • sawa.com Re: To jest bardzo cieklawy temat. 20.06.12, 09:04
        woda_woda napisała:

> Mam tylko jedną uwagę - co twórcy proponują? Czego oczekują od rządów?

Twórcy jak to twórcy tworzyli nie pozytywne programy polityczne ale komitety poparcia. Śpiewali politykom vide Kora, że nie wspomnę Dody lub Karolaka, który jeździł z Tuskiem tuskowozem. No i maja swoja dolę w telewizjach przyjaciol . Kiedys za komuny za takie usługi dostawało się deficytowe mieszkanie. Wyjątkowo nawet w alei przyjacioł.

System został dopracowany do perfekcji bogaci sie bogacą biedni biednieją

gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/395050,polskie-spoleczenstwo-ubozeje-bieda-piszczy-coraz-glosniej.html
        www.pb.pl/2623736,57450,biec-wskaznik-dobrobytu-w-czerwcu-bez-zmian
        A co trzeba robić, zeby ten stan zmienić? Nalezy racjonalizować struktury państwa. Być może deregulacja podjeta przez Gowina jest - jesli tego sie nie spieprzy - krokiem w dobrym kierunku. Nalezy radykalnie zmniejszyc armie urzędników... ale, zeby to zrobić potrzebna jest wielka kodyfikacja prawa. Wyrzucenie tysięcy przepisów, które są zawalidrogami w naszym rozwoju gospodarczym etc
        • woda_woda Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych. 20.06.12, 09:45
          Ani o komunie, ani o kodysfikacja prawa.

To jest wątek o tym, że twórcy chcą od podatników więcej kasy.
          • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 10:02
            woda_woda napisała:

> Ani o komunie, ani o kodysfikacja prawa.
            >
            > To jest wątek o tym, że twórcy chcą od podatników więcej kasy.

Ale, zeby dac to trzeba mieć. Teraz mamy albo wydajemy na autostrady albo na kulturę. Wiem, ze mowienie o tym, ze nasza kołderka jest maluska jest niepopularne. Ale jeżeli chcemy, zeby pod nia bylo nam wszystkim cieplutko to musimy pogadać jak jĄ powiekszyć.

Jest o czym dyskutować. Tym bardiej, ze bardziej od kultury spadły nakłady na naukę. Z roku na rok od poczatku rządów PO jest mniej pieniędzy... w tym roku to juz nawet nie starczy chyba na "kroplówkę" dla nauki.
            • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 10:05
              sawa.com napisała:

> Ale jeżeli chcemy, zeby pod nia bylo nam wszystkim cieplutko to musimy pogad
              > ać jak jĄ powiekszyć.

Ale ja wcale nie uważam, że leżenie pod cieplutką kołderką jest korzystne. Szczególnie dla sztuki.
              • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 16:07
                woda_woda napisała:

> Ale ja wcale nie uważam, że leżenie pod cieplutką kołderką jest korzystne. Szcz
                > ególnie dla sztuki.

No wlasnie... i dlatego dziwi mnie bardzo poparcie dla PO jakim otaczają tę partię artyści. Bo nie jestes odosobniona.
                Przesąd, ze wielka sztuka powstaje w nędzy jest powszechny wśród platformerskich elit. Ale jest to tylko wygodny przesąd. Historia sztuki pokazuje, ze wielkie dzieła powstają tam tylko gdzie jest hojny mecenat.

Inny przesąd dotyczy komercjalizacji sztuki.

Ciekawe, ze platformersi sobie samym nie skąpia ciepłej kołderki. Rząd kupuje luksusowe limuzyny. Pierwsza dama PO p. Waltz rozdziela wysokie apanaże i premie dla zaufanych urzędników. Podobną sytuacje mielismy niedawno w GDDKiA etc, etc i jakos nikt nie kwapi sie by ogłosić, ze oto kraj jest w potrzebie więc on bedzie szczęśliwy mogąc pracowac za golą pensję.
                • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 16:10
                  sawa.com napisała:

> i dlatego dziwi mnie bardzo poparcie dla PO jakim otaczają tę par
                  > tię artyści.

A mnie nie dziwi, bo jest to najrozsądniejsza partia spośród tych, jakie są na rynku.
                  • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 17:50
                    woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                    >
                    > > i dlatego dziwi mnie bardzo poparcie dla PO jakim otaczają tę par
                    > > tię artyści.
                    >
                    > A mnie nie dziwi, bo jest to najrozsądniejsza partia spośród tych, jakie są na
                    > rynku.

Co jednak nie zmienia faktu, ze jest to związek sadomasochistyczny. I może obu stronom to przynosi satysfakcję... ale społeczeństwu na pewno nie.
                    • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 18:00
                      sawa.com napisała:

> Co jednak nie zmienia faktu, ze jest to związek sadomasochistyczny.

Oczywiście. Artyści to sadmomacho, powinni lubiś twojego ukochanego prezesa, wtedy byliby tacy mądrzy, jak ty. Wiadomo.
                      • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 18:17
                        woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                        >
                        >
                        > > Co jednak nie zmienia faktu, ze jest to związek sadomasochistyczny.
                        >
                        > Oczywiście. Artyści to sadmomacho, powinni lubiś twojego ukochanego prezesa, wt
                        > edy byliby tacy mądrzy, jak ty. Wiadomo.

Nie zasłaniaj sie prezesem PiS. Wiem, że ludzie PO lubia takie zagrywki.

Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO. Jednak ludzie oszołomieni duzymi dawkami codziennej propagandy sukcesy zaczynają się uodparniać i spoglądać trzeźwo na rzeczywistość jaką im zgodowali rządzący z PO.

Parę dni temu odwołali prezydenta Piotra Koja i Radę Miejską Bytomia wywodzącą się z PO.
                        • boblebowsky Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 18:26
                          sawa.com napisała:

> Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO.

Taaak,... a jak to kiwanie się odbywa? Jakieś przykłady?
                          • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 18:38
                            boblebowsky napisał:

> sawa.com napisała:
                            >
                            > > Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO.
                            >
                            > Taaak,... a jak to kiwanie się odbywa? Jakieś przykłady?

Przykłady masz w tym wątku... ale tu masz link do listu protestującego w sprawie teatrów
                            www.rp.pl/artykul/850328.html?print=tak&p=0
                            m.kultura.gazeta.pl/kultura/1,116105,11472325,Mniej_na_teatry__zwiekszony_budzet_promocji_jest_potrzebny.html
                            • ploniekocica Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:23
                              Na czym byłaś ostatnio w teatrze w Warszawie, Sawo? Ile zapłaciłaś za bilet? I czy uważasz, że spektakl ten wzbogacił na tyle polską kulturę, że teatr go wystawiający powinien być natychmiast dofinansowany przez państwo podwójnie?
                              • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:38
                                ploniekocica napisała:

> Na czym byłaś ostatnio w teatrze w Warszawie, Sawo? Ile zapłaciłaś za bilet? I
                                > czy uważasz, że spektakl ten wzbogacił na tyle polską kulturę, że teatr go wyst
                                > awiający powinien być natychmiast dofinansowany przez państwo podwójnie?

Zadałas mi klopotliwe pytanie na ktore jednak szczerze odpowiem.
                                Od moich dorosłych dzieci dostalismy (z meżem) bilety - taki prezent gwiazdkowy - do teatru Polonia w Warszawie. Mozna było tez wybrać spektakl w teatrze Och. Bilety były ważne pół roku. W repertuarze tych teatrów nie znaleźlismy jednak sztuki na którą chcielibysmy poswięcić 2 godziny z naszego życia. Życie sie ma w końcu jedno;) Teraz chyba pojawiło się coś Gombrowicza... no ale nasze bilety straciły juz swoją ważność.
                                • ploniekocica Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:49
                                  sawa.com napisała:

>
                                  > Zadałas mi klopotliwe pytanie na ktore jednak szczerze odpowiem.
                                  > Od moich dorosłych dzieci dostalismy (z meżem) bilety - taki prezent gwiazdkow
                                  > y - do teatru Polonia w Warszawie. Mozna było tez wybrać spektakl w teatrze Och
                                  > . Bilety były ważne pół roku. W repertuarze tych teatrów nie znaleźlismy jednak
                                  > sztuki na którą chcielibysmy poswięcić 2 godziny z naszego życia. Życie sie ma
                                  > w końcu jedno;) Teraz chyba pojawiło się coś Gombrowicza... no ale nasze bilet
                                  > y straciły juz swoją ważność.
                                  >
                                  >

No i sama widzisz. :)

"W przyrodzie tak już jest, że jak coś jest małe, cherlawe i niezbyt mądre, to musi być jadowite" R.Kipling
                                  • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:51
                                    ploniekocica napisała:

> No i sama widzisz. :)

Ale kasy i tak należy się teatrom więcej :)

• boblebowsky Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 21.06.12, 22:45
                              sawa.com napisała:

> boblebowsky napisał:
                              >
                              > > sawa.com napisała:
                              > >
                              > > > Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO.
                              > >
                              > > Taaak,... a jak to kiwanie się odbywa? Jakieś przykłady?

Tylko czekałem na ten przykład:)
                              Po pierwsze Euro załatwił nam rząd Kaczyńskiego i jak sadzę piałaś wtedy z zachwytu.
                              Po drugie najwyraźniej masz blade pojęcie o tym jak w naszym kraju dysponuje się pieniędzmi na kulturę w porównaniu z innym europejskimi państwami. A ja ponieważ trochę się w tym temacie orientuję powiem ci tylko że pieniądze te wydawane są źle, a kultura przypomina czarną dziurę w której może zniknąć dowolna ich ilość. Nie chce mi się już mnożyć i sypać przykładami, a znam od środka parę teatrów i parę innych podmiotów finansowanych przez państwo, ale te ostatnie wystąpienia artystów są po prostu bezczelne.
                              Reasumując, kultura w naszym kraju ma pieniądze, ale są one wydawane w skandaliczny sposób. I było tak zarówno za PISu i jest tak i teraz. A ty, albo rzeczywiście się nie orientujesz w temacie, albo w klasycznym pisowskim stylu próbujesz wszystko wykorzystać do politycznych celów.
                        • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:08
                          sawa.com napisała:

> Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO.

Oczywiście. Gdyby rządził prezes, dałby teatrowi Jarzyny dwa razy tyle, czyli 14, 5 mln rocznie dostacji.
                          I w ogóle dałby każdemu artyście tyle kasy, ile by kto chciał.
                          • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:29
                            woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                            >
                            >
                            > > Na razie artystów to kiwa Tusk, p. Waltz, i inne zuchy z PO.
                            >
                            > Oczywiście. Gdyby rządził prezes, dałby teatrowi Jarzyny dwa razy tyle, czyli 1
                            > 4, 5 mln rocznie dostacji.
                            > I w ogóle dałby każdemu artyście tyle kasy, ile by kto chciał.

Proszę, nie sprowadzajmy dyskusji do krainy gdyby... Rozmawiajmy o tym co jest... a jest marniutko o czym mowia artyści w swoim liście protestacyjnym.
                            • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 19:48
                              sawa.com napisała:

> Proszę, nie sprowadzajmy dyskusji do krainy gdyby...

Ale ja nie mogę z tobą poważnie rozmawiać o sztuce i o artystach - bo po prostu nie masz o tym pojęcia. Nie jesteś ani twórczynią, ani konsumentką sztuki. Sorry.
                              • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:20
                                woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                                >
                                > > Proszę, nie sprowadzajmy dyskusji do krainy gdyby...
                                >
                                > Ale ja nie mogę z tobą poważnie rozmawiać o sztuce i o artystach - bo po prostu
                                > nie masz o tym pojęcia. Nie jesteś ani twórczynią, ani konsumentką sztuki. Sor
                                > ry.

Wygodna wymówka, kiedy brakuje argumentów. Z takim kwitkiem możesz odprawić ok. 95 % społeczeństwA. Możesz powiedziec - nie jesteście twórcami ani konsumentami sztuki, więc won...

Tak... to bardzo w stylu PO...
                                • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:24
                                  sawa.com napisała:

> Wygodna wymówka

Ależ to nie jest żadna wymówka, tylko szczera prawda.

• sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:32
                                    woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                                    >
                                    >
                                    > > Wygodna wymówka
                                    >
                                    > Ależ to nie jest żadna wymówka, tylko szczera prawda.

Jest to arogancja i niczym nie poparta pycha.
                                    >
                                    • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:36
                                      sawa.com napisała:

> woda_woda napisała:
                                      >
                                      > > sawa.com napisała:
                                      > >
                                      > >
                                      > > > Wygodna wymówka
                                      > >
                                      > > Ależ to nie jest żadna wymówka, tylko szczera prawda.
                                      >
                                      > Jest to arogancja i niczym nie poparta pycha.

I najprawdopodobniej nie masz nic do powiedzenia.
                                    • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:41
                                      sawa.com napisała:

> Jest to arogancja i niczym nie poparta pycha.

Czyżby?
                                      Ja na tematy, na których się nie znam, nie wypowiadam się - nie zabieram głosu, gdy mówią o informatyce, sporcie, służbie zdrowia, farmacji czy inżynierii genetycznej.

Ale tak się głupio - dla ciebie - składa, że jest kilka obszarów, na których się znam - jest to, między innymi, kultura i sztuka. I na te tematy się wypowiadam, ale dyskutować na temat sztuki z kompletnymi dyletantami nie widzę sensu.

Bo cóż taki dyletant może mieć do powiedzenia na temat "Czy Leon Tarasewicz zasługuje na swoją sławę"? lub czy obray Opałki warte są pieniędzy, jakie się za nie płaci. Masz coś do powiedzenia na te tematy?
                                      • sawa.com Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 20:58
                                        woda_woda napisała:

> Ale tak się głupio - dla ciebie - składa, że jest kilka obszarów, na których si
                                        > ę znam - jest to, między innymi, kultura i sztuka. I na te tematy się wypowiada
                                        > m, ale dyskutować na temat sztuki z kompletnymi dyletantami nie widzę sensu.
                                        >
                                        > Bo cóż taki dyletant może mieć do powiedzenia na temat "Czy Leon Tarasewicz zas
                                        > ługuje na swoją sławę"? lub czy obray Opałki warte są pieniędzy, jakie się za n
                                        > ie płaci. Masz coś do powiedzenia na te tematy?

Głupio nie głupio. Z tego co piszesz uważasz, ze o sztuce mogą dyskutować tylko zawodowcy. Wiem, ze jest taki nurt... sztuka dla sztuki. Rzecz w tym, ze artysta tworzy przede wszystkim dla ludzi a nie dla innych artystów i krytyków. Dla nich też, ale oni szczególnie krytycy moga być co najwyżej przewodnikami przedstawiającymi dzieło sztuki.

Zreszto, ja jako osoba z ludu zanim wdałam sie z tobą tu oto w spór dałam linki do protestów prawdziwych artystów z certyfikatami. Chyba sie ze mną zgodzisz, ze te protesty podpisywali prawdziwi artyści! Nie chce mi się itych linków powtarzać. powtarzac.
                                        • woda_woda Re: Sawo, to nie jest wątek o biednych i bogatych 20.06.12, 21:04
                                          sawa.com napisała:

> Głupio nie głupio. Z tego co piszesz uważasz, ze o sztuce mogą dyskutować tylk
                                          > o zawodowcy.

Bynajmniej - spytałam przecież, co masz do powiedzenia na zaproponowane tematy. Nic?

> Chyba sie ze mną zgodzisz,
                                          > ze te protesty podpisywali prawdziwi artyści!

Zgodzę.
                                          Również wolałabym, aby na sport i kulturę rząd - każdy - dawał po równo. Ale żaden nie dawał.

Natomiast nie widzę powodu, aby więcej płacić z budżetu teatrowi pana Jarzyny, który doskonale sobie radzi. A to, że część pieniędzy pozyskuje z zagranicy? to tym lepiej. Nieprawdaż?
                • boblebowsky że tak się delikatnie wtrącę... 20.06.12, 18:09
                  sawa.com napisała:

> Historia sztuki pokazuje, ze wielki
                  > e dzieła powstają tam tylko gdzie jest hojny mecenat.

Muszę zaprotestować, bo to nie jest prawda. Nie twierdzę również że sztuka musi powstawać w nędzy. Obydwa twierdzenia nijak się mają do rzeczywistości.
                  • sawa.com Re: że tak się delikatnie wtrącę... 20.06.12, 18:59
                    boblebowsky napisał:

> sawa.com napisała:
                    >
                    > > Historia sztuki pokazuje, ze wielki
                    > > e dzieła powstają tam tylko gdzie jest hojny mecenat.
                    >
                    > Muszę zaprotestować, bo to nie jest prawda. Nie twierdzę również że sztuka musi
                    > powstawać w nędzy. Obydwa twierdzenia nijak się mają do rzeczywistości.

Pojedyncze przypadki - ja tez znam takie - potwierdzają tylko regułę, ze do rozkwitu sztuki potrzebny jest hojny mecenat. Dzieła Michała Anioła, Leonarda Da Vinci, Rafaela, mistrzów flamandzkich pewnie by nie było gdyby nie mecenasi.

Wielkim i hojnym mecenasem sztuki był Kościół Katolicki. Dzisiaj w te rolę powinno wchodzić państwo jeśli jest tak dużo obywateli, którym zależy na społeczeństwie neutralnym światopoglądowo...
                    • boblebowsky Re: że tak się delikatnie wtrącę... 21.06.12, 22:32
                      sawa.com napisała:

> boblebowsky napisał:
                      >
                      > > sawa.com napisała:
                      > >
                      > > > Historia sztuki pokazuje, ze wielki
                      > > > e dzieła powstają tam tylko gdzie jest hojny mecenat.
                      > >
                      > > Muszę zaprotestować, bo to nie jest prawda. Nie twierdzę również że sztuk
                      > a musi
                      > > powstawać w nędzy. Obydwa twierdzenia nijak się mają do rzeczywistości.
                      >
                      >
                      > Pojedyncze przypadki - ja tez znam takie - potwierdzają tylko regułę, ze do roz
                      > kwitu sztuki potrzebny jest hojny mecenat. Dzieła Michała Anioła, Leonarda Da V
                      > inci, Rafaela, mistrzów flamandzkich pewnie by nie było gdyby nie mecenasi.

Żadne pojedyncze przypadki i żadna reguła, bo sztuka w różnych jej przejawach jest na pieniądze odporna, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Przywoływanie jako przykład Anioła czy Rafaela nie ma żadnego sensu.
    • szwampuch58 Re: To najgorszy rząd dla kultury 19.06.12, 21:40
      jasny gwint Wolaku ,wczoraj auta dzisiaj kultura...ociec Brawo
    • boblebowsky Temat rzeczywiście ciekawy 19.06.12, 22:06
      tylko takiego głąba jak ty ewidentnie przerasta. Nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz, a jedyne na co cię stać to copy-paste.

kiemlicz88 napisał:

> Cała kasa na kulturę jest przekierowywana na pikę kopaną.
      >
      > Donald Tusk podpisał Pakt dla kultury, który postuluje zwiększenie dotacji na k
      > ulturę do 1%. Komorowski też.
      >warszawskiej hołoty".
      • kiemlicz88 Re: Temat rzeczywiście ciekawy 19.06.12, 23:13
        Prostak jesteś i tyle. Widzę co się dzieje. Cała kasa poszła na piłkę skopaną, na kulturę kasy brak. Zobacz jak cienko przędą organizacje pozarządowe. Ale co ja z lemingiem będę gadał...
        • boblebowsky Re: Temat rzeczywiście ciekawy 19.06.12, 23:18
          kiemlicz88 napisał:

> Prostak jesteś i tyle. Widzę co się dzieje. Cała kasa poszła na piłkę skopaną,
          > na kulturę kasy brak. Zobacz jak cienko przędą organizacje pozarządowe.
          Ale co
          > ja z lemingiem będę gadał...

Będę się upierał, nie masz pojęcia o czym piszesz. Problem polega na tym że ślepo wierzysz w to co piszą "niezależne" portale, a one robią ci po prostu wodę z mózgu.
          • baabeczka Re: Temat rzeczywiście ciekawy 19.06.12, 23:32
            Paradoksalnie igzyska pilki kopanej zapoczatkowali bracia Kaczynscy, do dzisiaj pamietam zadowolona twarz pana prezydenta i minister Jakubiak i kogo tam jeszcze a dzisiaj zarzuca sie Tuskowi,ze dokonczyl to co zaczal niezapomniany,wielki prezydent.
            Liczysz kiemliczu na krotka pamiec? takis zatrwoz\ony o kulture?? najlepszy czas zjadl rzad pisowski
            niestety, razem z Samoobrona i Liga, to byli glowacze,ze hoho
            • kiemlicz88 Re: Temat rzeczywiście ciekawy 20.06.12, 07:13
              No tak, wszystko to wina PiS, które nie rządzi od 5 lat, a rządziło TYLKO 2 lata. Śmieszni jesteście, lemingi.
              • kiemlicz88 Re: Temat rzeczywiście ciekawy 20.06.12, 07:14
                PiS wprowadził VAT na książki i chciał zabrać twórcom 50% koszty uzyskania dochodu? PiS notorycznie zmniejszał wydatki na teatry?
        • humbak Re: Temat rzeczywiście ciekawy 20.06.12, 07:23
          Te miliardy co poszły na drogi to na piłkę kopaną były? Weź się zastanów zanim coś powielisz.
    • douglasmclloyd Nie chciał dać na mahoniowe dekoracje 20.06.12, 00:10
      z brzozy, które zaraz po zrobieniu zdjęć płoną?
    • wiosnaludzikow tego Wam (rząd/kultura/PO) nie zapomnę ...łajzy ! 20.06.12, 09:25
      Wystawa pn "Obok- Polska Niemcy 1000 lat historii w sztuce", patronat honorowy Prezydent RP i Prezydent Niemiec. Rada honorowa prof prof : Bartoszewski, Orłowski, Poprzęcka, Bingen, Lubke, Muller, Vanja i wielu innych wybitnych. Byłem w Berlinie jak już była prezentowana w Martin Grupius Bau kilka miesięcy i w sobotę stałem w kolejce z godzinkę.
      Wystawa wspaniała i historyczna. Założeniem byo, że będzie prezentowana pół roku w Berlinie a pół roku w Warszawie. Po półrocznym okresie wystawy w Berlinie strona Polska określana czasami Zieloną Wyspą odstąpiła od zobowiązania/ ustalenia półrocznego okresu ekspozycji wystawy w Warszawie z powodów finansowych.
      • woda_woda No to teraz, wiosnaludzikow, 20.06.12, 09:39
        napisz, skąd to wziąłeś: "Założeniem byo, że będzie prezentowana pół roku w Berlinie a pół roku w Warszawie."

O ile bowiem wiadomo, ta wystawa w salach Martin-Gropius-Bau z założenia była częścią Zagranicznego Programu Polskiej Prezydencji i trwać miała od 23. września br. do 9. stycznia 2012 r.

Skąd zatem informacja o jej polskiej części?
        • wiosnaludzikow hau hau ale 20.06.12, 10:08
          woda_woda napisała:

> napisz, skąd to wziąłeś: "Założeniem byo, że będzie prezentowana pół roku w Ber
          > linie a pół roku w Warszawie."
          > Skąd zatem informacja o jej polskiej części?
          Masz rację. Nie było takiego zobowiązania ani formalnego zamiaru organizacyjnego. Były plany, które były dyskutowane i przeszły nawet do mediów , powstały z tego tzw "fakty medialne" i ....masz rację.
          hau hau
          ....ale uważam,że ta wystawa bezwzględnie powinna być przez Rottenbergową zrealizowana w Warszawie.
          • woda_woda No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 10:23
            wiosnaludzikow napisał:

> Masz rację. Nie było takiego zobowiązania ani formalnego zamiaru organizacyjneg
            > o.

> ....ale uważam,że ta wystawa bezwzględnie powinna być przez Rottenbergową zreal
            > izowana w Warszawie.

Ależ ja też uważam, że miło by było, gdyby w Polsce był festiwal taki, jak w Avignon. A poniewąż go nie ma, to tym łajzom z PO nie wybaczę nigdy!
            • wiosnaludzikow Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 18:05
              woda_woda napisała:

> wiosnaludzikow napisał:
              >
              > > Masz rację. Nie było takiego zobowiązania ani formalnego zamiaru organiza
              > cyjneg
              > > o.
              >
              > > ....ale uważam,że ta wystawa bezwzględnie powinna być przez Rottenbergową
              > zreal
              > > izowana w Warszawie.
              >
              > Ależ ja też uważam, że miło by było, gdyby w Polsce był festiwal taki, jak w Av
              > ignon. A poniewąż go nie ma, to tym łajzom z PO nie wybaczę nigdy!
              Nie kłamałem. Napisałem Ci co było przyczyną pomyłki. Dałem satysfakcję i doceń to proszę . Przyznanie się do błędu jest tutaj na forum kraj rzadkością wielkiej skali.
              PS
              Jest duża różnica pomiędzy potrzebą takiej wystawy ( tej historycznej berlińskiej) w Warszawie a jakimkolwiek innym, wybitnym nawet festiwalem.
              • woda_woda Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 18:13
                > Nie kłamałem. Napisałem Ci co było przyczyną pomyłki. Dałem satysfakcję i doceń
                > to proszę . Przyznanie się do błędu jest tutaj na forum kraj rzadkością wielki
                > ej skali.

Wiem. I doceniam :)

> Jest duża różnica pomiędzy potrzebą takiej wystawy ( tej historycznej berliński
                > ej) w Warszawie a jakimkolwiek innym, wybitnym nawet festiwalem.

Jest. Ale ja akurat wolałabym taki festiwal, jak w Avignon. Potrzeby ludzie bowiem mają różne.

• wiosnaludzikow Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 18:30
                  woda_woda napisała:

> Jest. Ale ja akurat wolałabym taki festiwal, jak w Avignon. Potrzeby ludzie bow
                  > iem mają różne.
                  Nie o moje i czyjekolwiek upodobania w tej wystawie mi chodziło, aczkolwiek tych nie pomijam, ale o niemożliwą do przecenienia funkcję ksztalcącą, patriotyczną , polityczną i ..po prostu okazję zobaczenia w jednym miejscu zbiorów zwiezionych z około 200 miejsc świata.
                  pzdr
                  • woda_woda Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 19:11
                    wiosnaludzikow napisał:

> ale o niemożliwą do przecenienia funkcję ksztalcącą, patriotyczną

Sorry, ale gdy słyszę o "patriotycznej i politycznej funkcji sztuki", robi mi sie niedobrze.

www.puls.uni.lodz.pl/numery/20/socrealizm.html
                    • zdybex To najgorszy rząd w kazdej podległej mu dziedzinie 20.06.12, 19:22
                      Mamy od 5 lat nieustanny rozwój a w kazdej dziedzinie budzetowej ciecia , cięcia z wyjatkiem latania Tusko-loto-Embraerem. Skoro ciecia to nie rozwój a obrona przed katastrofa. Skończy sie liczenie pustych puszek po piwie i obszczanych miast przez ciemnotę i bezrobotnych z Europy . To sukces Euro a zacznie sie pytanie kto za to gó... zapłaci.Długi samorządów to nie sukcesy knajpiarzy.
                    • wiosnaludzikow Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 19:22
                      woda_woda napisała:

> wiosnaludzikow napisał:
                      >
                      > > ale o niemożliwą do przecenienia funkcję ksztalcącą, patriotyczną
                      >
                      > Sorry, ale gdy słyszę o "patriotycznej i politycznej funkcji sztuki", robi mi s
                      > ie niedobrze.
                      >
                      > www.puls.uni.lodz.pl/numery/20/socrealizm.html
                      Tę fukcję przypisałem WYSTAWIE a nie SZTUCE. Wystawa to zbiór , który tutaj został dobrany m.in. pod kątem takich właśnie kryteriów. nielktóre z dzieł wycofano zresztą z tej wystawy w skutek interwencji m.in. czlonków gminy wyznaniowej żydów w Berlinie.
                      • woda_woda Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 19:50
                        wiosnaludzikow napisał:

Mogę zgodzić się, że wystawa patriotyczna to nie to samo, co festiwal teatralny.

Jeśli miałabym wybierać, co dofinansowywać, wybrałabym festiwal.

A nawiasem: avignoński festiwal jest bardzo patriotyczny, bo promuje Francję rok w rok na najwyższym światowym poziomie.

• kiemlicz88 Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 20.06.12, 21:59
                          Polska zamiast przez skopaną piłkę powinna promować sie poprzez kulturę, ale niestety rządzą nami debile.
                          • boblebowsky Re: No to po co kłamiesz, że były zobowiązania? 24.06.12, 11:14
                            kiemlicz88 napisał:

> Polska zamiast przez skopaną piłkę powinna promować sie poprzez kulturę, ale ni
                            > estety rządzą nami debile.

Sam jesteś debilem !
    • wiosnaludzikow Przykład dotacji na kulturę 21.06.12, 05:17
      To nie żart.
      W spóžnionym pociągu ekspresowym , na półkach jako pasażerowie odnaležliśmy opasły i luksusowo wydany tom poezji o kolei, wielu autorów nieznanych lub bardzo nieznanych, przeważnie. Wydawca PKP , sponsor .....Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
      • wiosnaludzikow Re: Przykład dotacji na kulturę 21.06.12, 07:00
        fragment wstępu do tego luksusowo wydanego dzieła (półkreda, kolor, foto, plastyka...) i wierszy typu : " o promyku mknący po szynach stalowych" ....
        Czym powinna się charakteryzować poezja podróżnicza bądź kolejowa? Czy dzisiaj nie jest to zadanie zbyt trudne dla poetów, którzy zakleszczeni w puszkach samochodów dostrzegają wyłącznie drogie paliwo, a uroków małej stacyjki i sentymentalnego piętrowego pociągu nie widzieli od lat. Celowo nie wspominam tutaj o całonocnej podróży, w której wypatrzony wschód słońca należy chyba do najpiękniejszych. W takich momentach pozostaje wyobraźnia, która nierzadko wiedzie poetów przysłowiowe manowce, bądź boczny tor.
        " "Wsiadając" do niniejszej antologii, prezentowani poeci nie mieli łatwego zadania, jakim było zmierzenie się ideą podróży pociągiem. Tylko niespełna połowa autorów sprostała zadaniu".
        Mecenasem głównym było PKP a sponsorem Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego czyli podatnik.
        • amadeo214 Re: Przykład dotacji na kulturę 21.06.12, 07:13
          www.youtube.com/watch?v=n4U1vUIGVOM&feature=related
          • kundera5 Re: Przykład dotacji na kulturę 21.06.12, 07:31
            Przypomnę jak to wygląda w Warszawie - niedoszłej Europejskiej Stolicy Kultury:

Już wiemy na co poszły publiczne pieniądze wydane przez stołeczny ratusz na start w konkursie na Europejską Stolicę Kultury. Przedstawiciele warszawskich organizacji pozarządowych są mocno poirytowani. Oni wiedzą, jak ciężko zdobyć chociaż jedną złotówkę z publicznych środków.

zrobtowwawie.blox.pl/2011/09/Budzet-ESK-juz-wiemy-wiecej.html
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 21:50
      Artyści są wk....

Minister kultury Rzeczpospolitej i członek Rady Ministrów, ekscelencja Zdrojewski, na żądanie owładniętej piłko-szałem prezydent Warszawy, Hanny Gronkiewicz Waltz, likwiduje teatry!!!

Żeby was aparatczycy, ta gała porządnie w łeb walnęła i żebyście się kiedyś opamiętali, co robicie - apeluje na sowim blogu znany aktor Jacek Poniedziałek. Jego pełen emocjonalnych zwrotów wpis, w którym krytykuje władze miasta Warszawy, ale i ministra kultury oraz premiera wywołał gorącą dyskusję na temat finansowania teatrów i placówek kultury. A raczej wskrzesił dyskusję, której konkluzji wciąż nie widać.
      To jest pani folwark, pani bank, pani grządka na działce, pani paprotki w doniczce? Czy pani rozumie pojęcie "publiczny"? Czy pani rozumie powinność władzy wobec kulturalnych, duchowych i intelektualnych potrzeb społeczeństwa?

jacekponiedzialek.natemat.pl/19631,sloboplex
      • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 22:25
        I co durna pało, znowu copy paste. na nic innego cię nie stać. Nie wiesz że jak świni koryto się zabierze to kwiczy?

kiemlicz88 napisał:

> Artyści są wk....
        >
        > Minister kultury Rzeczpospolitej i członek Rady Ministrów, ekscelencja Zdrojews
        > ki, na żądanie owładniętej piłko-szałem prezydent Warszawy, Hanny Gronkiewicz W
        > altz, likwiduje teatry!!!
        >
        > Żeby was aparatczycy, ta gała porządnie w łeb walnęła i żebyście się kiedyś opa
        > miętali, co robicie - apeluje na sowim blogu znany aktor Jacek Poniedziałek. Je
        > go pełen emocjonalnych zwrotów wpis, w którym krytykuje władze miasta Warszawy,
        > ale i ministra kultury oraz premiera wywołał gorącą dyskusję na temat finansow
        > ania teatrów i placówek kultury. A raczej wskrzesił dyskusję, której konkluzji
        > wciąż nie widać.
        > To jest pani folwark, pani bank, pani grządka na działce, pani paprotki w donic
        > zce? Czy pani rozumie pojęcie "publiczny"? Czy pani rozumie powinność władzy wo
        > bec kulturalnych, duchowych i intelektualnych potrzeb społeczeństwa?
        >
        > jacekponiedzialek.natemat.pl/19631,sloboplex
        • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:04
          boblebowsky napisał:

> I co durna pało, znowu copy paste. na nic innego cię nie stać. Nie wiesz że jak
          > świni koryto się zabierze to kwiczy?
          >

Tak, jako durna pała, przegnita, jestem przeciw działaniom towarzyszom z PO wobec kultury. Nie jestem twórcą, dlatego cytuję i przekazuje co tak naprawdę PO robi dla polskiej kultury.
          Wiem, że lemingi i POtakiwaczy prawda strasznie wkurza. Bo ma być piłkoszał i stalinowska radość. A kto nie radujetsa - ten do piachu albo na margines. Całujcie mnie towarzysze w d...ę
          • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:14
            kiemlicz88 napisał:

> boblebowsky napisał:
            >
            > > I co durna pało, znowu copy paste. na nic innego cię nie stać. Nie wiesz
            > że jak
            > > świni koryto się zabierze to kwiczy?
            > >
            >
            > Tak, jako durna pała, przegnita, jestem przeciw działaniom towarzyszom z PO wob
            > ec kultury. Nie jestem twórcą, dlatego cytuję i przekazuje co tak naprawdę PO r
            > obi dla polskiej kultury.

Nieeeee, ty po prostu instrumentalnie wykorzystałeś tego newsa, tylko po to żeby dokopać platfusom. Niestety, traktując opinię jednej strony jako prawdę objawioną, bez używania rozumu i podstawowego zaznajomienia się z tematem robisz z siebie pajaca.
            • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:19
              A Ty kogo z siebie robisz używając personalnych inwektyw, młody, piękny wyborco z dużego miasta? Marketing kończyłeś czy politologię?
              • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:24
                kiemlicz88 napisał:

> A Ty kogo z siebie robisz używając personalnych inwektyw, młody, piękny wyborco
                > z dużego miasta? Marketing kończyłeś czy politologię? \

Twoje kompleksy mnie w ogóle nie interesują. Skup się lepiej na temacie własnego wątku, poczytaj dowiedz się czegoś to pogadamy. Na ten moment możesz liczyć jedynie na baty.
                Aaa.. i przypomnij sobie kto nam przykręcił to EURO bo chyba zapomniałeś:))
            • wiosnaludzikow Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 08:45
              Przyganiał kocioł garnkowi :)!
              >boblebowsky napisał:
              > kiemlicz88 napisał:
              • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 11:08
                wiosnaludzikow napisał:

> Przyganiał kocioł garnkowi :)!
                > >boblebowsky napisał:
                > > kiemlicz88 napisał:

Ciekaaaawe..... tylko kompletnie bez sensu. Spróbuj lepiej coś na temat.
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:01
      Machina partyjna nie zna litości.

Pan minister jest głuchy i opinia środowiska go nie interesuje. Musi zrealizować partyjny nakaz: sztuka za dużo kosztuje, więc ją po mału rozmontujmy! Niech sobie tworzą, robią – ale niech nas to nic nie kosztuje! Będziemy wszyscy w piłkę grać, będzie nam piłkarski szał szumiał w głowach, będziemy przegrywać wszystkie mistrzostwa, ale to się nie liczy. Liczą się igrzyska! Dla wodza!

J. Poniedziałek, Sloboplex
    • kundera5 Re: To najgorszy rząd dla kultury 21.06.12, 23:13
      Zawsze popierałem PO i nadal będę popierał, ale podejście Hanny Gronkiewicz-Waltz do kultury w Warszawie jest po prostu nie do przyjęcia.
      • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 22.06.12, 14:03
        kundera5 napisał:

> Zawsze popierałem PO i nadal będę popierał, ale podejście Hanny Gronkiewicz-Wal
        > tz do kultury w Warszawie jest po prostu nie do przyjęcia.

A tak konkretnie to o jaki podejście ci się rozchodzi?
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 08:42
      Na samą strefę kibica w Warszawie wydano tyle kasy, ile na 2-letnie utrzymanie jednego teatru.
      Natomiast teatrom obcięto budżety.

W Warszawie trwa dożynanie Opery Kameralnej, która powinna być chlubą stolicy. HGW woli dawać kasę na koncerty celebrytów, typu wianki nad Wisłą i inne pierdoły.

Tak stało się ostatnio w Warszawie, gdzie w trakcie sezonu, który w poważnych teatrach planuje się starannie na co najmniej rok do przodu, powiadomiono dyrektora Sutkowskiego, że nastąpią kolejne cięcia w dotacji i będzie ona mniejsza o jedna czwartą od planowanej. Znaczy to, że Opera Kameralna nie tylko nie może zapewnić kolejnej edycji Festiwalu Mozartowskiego, który jest chlubą na skalę światową naszego środowiska muzycznego i jedną z najważniejszych wizytówek Warszawy, ale raczej w ogóle nie zagra żadnego spektaklu, a środków na utrzymanie zespołu i gmachu nie wystarczy do końca roku. Jednocześnie wydaje się setki tysięcy z budżetu centralnego, wojewódzkiego i miejskiego na przeróżne dyrdymały organizowane pod chwytliwymi hasłami punktowanymi wysoko na listach grantów przez wzgląd na ich rzekomą nowoczesność i medialną popularność.

www.operabaltycka.pl/blog/
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 08:48
      PO wspiera pożal się boże celebrytów i pakuje kasę w sport, w którym od 20 lat nie mamy żadnego sukcesu. Zabiera kasę prawdziwym artystom, którzy są prawdziwą chlubą naszego kraju.
      • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 11:11
        kiemlicz88 napisał:

> Zabiera kasę prawdziwym artystom, którzy są prawdziwą
        > chlubą naszego kraju.

Widzę, że humor ci się wyostrza:)))
    • agnostic5 Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 10:15
      Pani prezydent z dumą obwieściła na konferencji prasowej, że „wygospodarowała” 25 milionów złotych na Strefę Kibica Euro 2012 z obcięcia dotacji warszawskim teatrom.

Ja już nie mam więcej pytań w tym temacie.
      • boblebowsky Re: To najgorszy rząd dla kultury 24.06.12, 11:23
        agnostic5 napisał:

> Pani prezydent z dumą obwieściła na konferencji prasowej, że „wygospodaro
        > wała” 25 milionów złotych na Strefę Kibica Euro 2012 z obcięcia dotacji w
        > arszawskim teatrom.
        >
        > Ja już nie mam więcej pytań w tym temacie.

A dlaczego? Tu dopiero rozpoczyna się dyskusja. Jednak przed jej podjęciem proponuję dowiedzieć się ile tak na prawdę ujęto teatrom i z jakiego budżetu, bo suma o której piszesz jest nieprawdziwa.
    • kiemlicz88 Re: To najgorszy rząd dla kultury 07.07.12, 09:44
      Wydawnictwo Ossolineum - najstarsze w Polsce, działające od 1817 roku najpierw we Lwowie, a od 1945 r. we Wrocławiu zostało postawione w stan likwidacji.
      W obronie Ossolineum powstał nawet społeczny komitet jego ratowania. Wysyłał apele o ratunek do prezydenta, premiera, marszałka Sejmu oraz ministra kultury. Efekt jest widoczny dzisiaj, bo wydawnictwo jest w stanie likwidacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka